Apakah Jenis Alamat IP yang ditawarkan oleh Penyedia VPN? |


Itulah yang sebenarnya ingin kami jawab dengan artikel mendalam ini – jenis alamat IP apa yang biasanya ditawarkan oleh penyedia VPN, apa yang membezakan masing-masing, dan mana yang terbaik untuk anda bergantung pada minat dalam talian anda.

Apa itu VPN?

VPN (Virtual Private Network) adalah perkhidmatan yang boleh anda gunakan untuk melindungi data dalam talian dan lalu lintas Internet anda dengan menyulitkannya. Ini juga merupakan perkhidmatan yang dapat menjamin identiti dalam talian anda dan membantu anda memintas blok geo dengan menyembunyikan alamat IP sebenar anda.

Apa Itu Alamat IP?

IP bermaksud Internet Protocol, dan ini adalah sekumpulan peraturan yang menentukan bagaimana peranti yang bersambung dengan internet berkomunikasi antara satu sama lain melalui rangkaian. Alamat IP adalah pengecam unik yang diberikan kepada peranti yang disambungkan ke web tertentu untuk menjadikannya dikenali dalam talian.

Apa yang Berlaku pada Alamat IP Anda Semasa Anda Menggunakan VPN?

Pada dasarnya, apabila anda menggunakan VPN untuk menyambung ke pelayan VPN, alamat IP sebenar anda diganti dengan alamat IP pelayan VPN itu sendiri. Akibatnya, mana-mana laman web yang anda sambungkan atau sesiapa sahaja yang berusaha mencari alamat IP anda hanya akan melihat alamat pelayan.

7 Jenis Alamat IP yang Mungkin Anda Dapatkan Dari Penyedia VPN

1. Alamat IP Statik

Apakah Alamat IP Statik?

Alamat IP Statik adalah alamat IP yang tetap setiap kali anda menyambung ke Internet. Pada dasarnya, apabila anda menggunakan peranti untuk mengakses web, peranti tersebut akan diberikan alamat IP Statik oleh penyedia VPN. Setiap kali anda menggunakan peranti itu untuk menyambung ke web selepas itu, ia akan mempunyai alamat IP yang sama.

Kelebihan

 • Beberapa laman web (terutamanya platform berasaskan langganan – seperti laman web permainan) mungkin menghendaki anda menggunakan alamat IP statik sehingga mereka dapat mengenali anda sebagai pengguna berulang.
 • Sekiranya anda menggunakan komputer sebagai pelayan, mungkin boleh mendapatkan kelajuan muat turun dan muat naik yang lebih baik dengan alamat IP statik, walaupun tidak dijamin.
 • Sekiranya anda ingin mengakses komputer anda dari jauh, akan lebih mudah untuk melakukannya dengan alamat IP Statik.

Keburukan

 • Anda mempunyai alamat IP yang ditetapkan untuk aktiviti dalam talian semasa anda menggunakan VPN. Menjadi lebih mudah untuk menghubungkan carian dalam talian dengan pengguna tertentu.
 • Alamat IP statik cenderung lebih mahal daripada rakan dinamiknya. Akibatnya, penyedia VPN yang menggunakan alamat IP Statik mungkin mengenakan lebih banyak bayaran untuk perkhidmatan mereka untuk menampung kosnya.

2. Alamat IP Dinamik

Apakah Alamat IP Dinamik?

IP Dinamik adalah alamat yang sentiasa berubah setiap kali anda dalam talian. Jadi, peranti yang anda gunakan untuk mengakses web melalui VPN akan diberi alamat IP sementara yang berbeza setiap kali ia menyambung ke Internet.

Kelebihan

 • Alamat IP dinamik menawarkan perlindungan privasi yang lebih baik kerana aktiviti dalam talian anda tidak dapat dihubungkan kembali ke alamat IP tertentu.
 • Alamat IP dinamik lebih murah diperoleh, jadi penyedia VPN yang menawarkan IP Dinamik kemungkinan akan menawarkan langganan yang lebih menjimatkan.
 • Alamat IP Dinamik berguna jika anda mahu laman web atau aplikasi mendaftarkan anda sebagai pengguna baru (misalnya ketika anda bermain dalam talian).

Keburukan

 • Alamat IP dinamik tidak eksklusif untuk anda kerana anda akan mendapat yang baru setiap kali anda dalam talian.
 • Menurut beberapa pengguna dalam talian, ada kemungkinan anda menghadapi masalah penyambungan ketika menggunakan VoIP dan bermain permainan dalam talian. Walau bagaimanapun, ia tidak selalu dijamin berlaku.

3. Alamat IP yang Dikongsi

Apakah Alamat IP Dikongsi?

Alamat IP Dikongsi adalah alamat IP yang – seperti namanya – dikongsi di kalangan pengguna VPN. Jadi, IP yang diberikan ke peranti anda ketika anda mengakses web yang disambungkan ke VPN akan diberikan kepada pengguna VPN lain pada masa yang sama juga.

Kelebihan

 • Alamat IP yang dikongsi menawarkan tahap privasi yang tinggi kerana biasanya dikongsi oleh beratus-ratus jika tidak ribuan orang pada masa yang sama. Oleh itu, hampir mustahil untuk menghubungkan alamat IP dengan aktiviti dalam talian pengguna tertentu.
 • Seperti alamat IP Dinamik, IP yang Dikongsi biasanya lebih murah untuk diperoleh dan dipelihara, jadi penyedia VPN yang menawarkannya dapat memberikan pengguna lebih banyak layanan yang sesuai dengan anggaran.

Keburukan

 • Kelambatan sambungan berpotensi berlaku sekiranya terdapat terlalu banyak orang yang menggunakan pelayan IP yang sama. Walau bagaimanapun, perlu disebutkan bahawa ini biasanya hanya berlaku dengan VPN percuma. VPN berbayar yang mampu menawarkan perkhidmatan yang lebih baik biasanya dapat mengelakkan masalah tersebut dengan menggunakan pelayan dengan lebar jalur yang tidak terhad.
 • Sekiranya beberapa pengguna yang membagikan IP kepada anda menggunakannya untuk melakukan tindakan dalam talian yang tidak sah (seperti pencurian identiti) atau untuk menghantar spam, alamat IP mungkin disekat oleh laman web tertentu atau diperhatikan oleh pihak berkuasa. Dengan penyedia VPN yang berkualiti, itu sebenarnya tidak menjadi masalah, kerana mereka akan menyelesaikan masalah dengan cepat untuk memastikan pengalaman dalam talian anda tidak menderita. Juga, jika mereka mempunyai polisi tanpa log, anda tidak perlu risau pihak berkuasa mendapatkan data anda.

4. Alamat IP khas

Apakah Alamat IP Khusus?

IP Khusus dikhaskan untuk pengguna VPN tunggal. Itu bermaksud bahawa setiap kali anda mengakses web menggunakan perkhidmatan VPN, hanya peranti anda yang akan diberikan alamat IP khusus ini, dan tidak ada orang lain.

Adalah mudah untuk mengelirukan alamat IP Dedicated dengan alamat IP Statik, tetapi inilah perbezaan utama – IP Khusus dikhaskan untuk satu pengguna VPN, sementara IP Statik disediakan untuk pelayan VPN tunggal (semua pengguna yang terhubung ke pelayan itu kongsikan).

Kelebihan

 • Tidak seperti alamat IP yang Dikongsi, anda tidak perlu bimbang tentang pengguna lain yang berkongsi IP yang sama kerana anda menyekat, dilarang, atau dijejaki kerana aktiviti dalam talian yang bermasalah.
 • Sekiranya anda satu-satunya pengguna VPN menggunakan alamat IP, ada sedikit kemungkinan anda dapat menikmati kelajuan yang lebih baik kerana keseluruhan lebar jalur diperuntukkan kepada anda. Walaupun begitu, manfaat ini lebih jelas jika anda menggunakan VPN atau VPN percuma dengan lebar jalur terhad / terhad.

Keburukan

 • Walaupun alamat IP yang didedikasikan dapat dijamin aman, privasi anda dapat terpukul. Walaupun alamat IP sebenar anda akan disembunyikan, tindakan dalam talian anda akan tetap dikaitkan dengan satu alamat IP yang dapat dikenali.
 • Sama seperti alamat IP Statik, IP berdedikasi menanggung kos penyedia VPN lebih banyak, jadi anda mungkin akan membayar lebih banyak untuk menggunakan alamat IP jenis ini.

5. Alamat IP Kediaman

Apa Itu Alamat IP Kediaman?

Alamat IP kediaman adalah sejenis alamat IP Dedicated yang menawarkan lebih banyak eksklusiviti – daripada datang dari pusat data di seluruh dunia, alamat IP ini adalah milik pengguna dalam talian individu yang “menjual” atau “menyewa” mereka kepada pengguna lain. Contohnya, seseorang dari New York mungkin menjual / menyewa alamat IP penghala kepada seseorang dari Jepun.

Kelebihan

 • Alamat IP kediaman cenderung tidak disenarai hitam oleh laman web (seperti Netflix) kerana, bagi mereka, mereka kelihatan seperti alamat IP ISP biasa dan bukan alamat dari pusat data yang termasuk dalam VPN.

Keburukan

 • Alamat IP kediaman boleh menjadi sangat mahal. Sebilangan besar penyedia dalam talian menawarkan mereka berdasarkan had langganan / data, dengan kos bermula sekitar $ 20 / bulan dan dengan mudah naik hingga $ 500 / bulan atau lebih. Jadi, anda – sebagai pengguna VPN – akhirnya akan membayar lebih banyak untuk perkhidmatan VPN, dan mungkin harus menghadapi batasan lebar jalur.
 • Sukar bagi penyedia VPN untuk mengetahui apakah alamat IP Kediaman yang mereka dapatkan untuk pengguna mereka sah atau tidak. Kadang-kadang, IP Datacenter boleh dijadikan sebagai Kediaman, sementara – pada masa lain – alamat IP boleh dicuri.
 • Sekiranya alamat IP Kediaman anda entah bagaimana disenarai hitam atau hilang (kerana tindakan keras ISP), sangat sukar untuk menggantinya.

6. Alamat IPv4

Apa Itu Alamat IPv4?

IPv4 adalah versi Protokol Internet yang paling biasa digunakan buat masa ini. Alamat IPv4 digunakan untuk mengidentifikasi peranti yang disambungkan ke Internet di web, dan alamat tersebut diberikan ke perangkat anda ketika anda menyambung ke pelayan VPN IPv4. Alamat IPv4 menggunakan format perpuluhan dan 32-bit – berikut adalah contoh: x.x.x.x (di mana “x” boleh berupa nombor antara 0 dan 255).

Kelebihan

 • IPv4 mempunyai subnetting yang lebih mudah, dan serasi dengan lebih banyak peranti.
 • Dengan IPv4, anda tidak terdedah kepada kebocoran IPv6 yang berpotensi.
 • Alamat IPv4 jauh lebih mudah diingat (penting jika anda perlu menuliskannya atau menggunakannya untuk akses jauh).

Keburukan

 • Jumlah alamat IPv4 mulai berkurang kerana jumlahnya sekitar 4.3 bilion, dan jumlah pengguna Internet di dunia telah melepasi angka 4 miliar.

7. Alamat IPv6

Apa Itu Alamat IPv6?

IPv6 dianggap sebagai pengganti IPv4. Alamat IPv6 adalah pengecam unik yang diberikan pada peranti yang disambungkan ke web, dan menggunakan format heksadesimal dan 128-bit.

Alamat IPv6 dapat dipaparkan dengan 2 cara:

 1. Format Murni – x: x: x: x: x: x: x: x, di mana “x” boleh menjadi nilai heksadesimal antara 0 dan FFFF.
 2. Dual Format – x: x: x: x: x: x: y: y: y: y, di mana “x” boleh menjadi nilai heksadesimal antara 0 dan FFFF, dan “y: y: y: y” mewakili IPv4 alamat.

Alamat IPv6 diberikan secara automatik ke peranti anda setiap kali anda menyambung ke pelayan VPN yang menyokong IPv6.

Kelebihan

 • Tidak perlu risau jika perlu memperjuangkan alamat IPv6 kerana terdapat sekitar 340 alamat yang tidak bernilai (pada dasarnya, kemungkinan 340 triliun trilion trilion).
 • IPv6 menampilkan keselamatan yang lebih baik daripada IPv4 kerana ia mempunyai Pemeriksaan, pengesahan, dan sokongan IPSec Packet Flow terbina dalam.

Keburukan

 • Sebilangan besar peranti yang disambungkan ke Internet belum menyokong IPv6, dan banyak peranti IPv4 belum serasi dengan IPV6. Sebenarnya, hanya sekitar 25% rangkaian bersambung dalam talian yang mengiklankan sambungan IPv6.
 • Sekiranya anda mempunyai alamat IPv6, anda harus menonaktifkannya ketika menggunakan VPN untuk mengelakkan terdedah kepada kebocoran lalu lintas IPv6 ketika berkomunikasi dengan laman web IPv4.
 • Kerana alamat dan tajuk IPv6 mengambil lebih banyak ruang dalam paket data, ada kemungkinan (walaupun kecil) beberapa pengguna mungkin menghadapi masalah sambungan.
 • Oleh kerana beralih dari IPv4 ke IPv6 cukup mahal, ada kemungkinan Anda, sebagai pengguna VPN, akan membayar lebih banyak untuk perkhidmatan VPN kerana lebih mahal.

Penyedia VPN Tidak Menawarkan Hanya Satu Jenis Alamat IP

Oleh itu, kami bermaksud bahawa anda tidak boleh mengharapkan penyedia VPN hanya akan menawarkan anda akses ke alamat IP Khusus atau alamat IP Dinamik. Sebagai contoh, jika penyedia VPN menawarkan alamat IP Statik kepada anda, itu juga boleh menjadi alamat Bersama (kerana anda akan membagikannya dengan semua pengguna di pelayan). Contoh lain ialah penyedia VPN yang menawarkan alamat IP Berkongsi Kediaman IPv6.

Beberapa penyedia VPN bahkan mungkin menawarkan jenis alamat IP tertentu sebagai fitur berbayar tambahan di samping layanan VPN – seperti fitur alamat IP Dedicated berbayar, misalnya.

Perbandingan

Alamat IP Statik vs Dinamik

Alamat IP statik lebih sesuai apabila anda memerlukan laman web untuk mengenali alamat IP anda – sama ada kerana anda perlu mengambil permainan / permainan video di mana anda berhenti, atau kerana anda meninggalkan keranjang belanja dan mahu barang anda masih disimpan. Mereka juga berguna apabila anda memerlukan akses jauh dari peranti dengan cepat.

Alamat IP dinamik, sebaliknya, adalah pilihan yang lebih baik jika privasi menjadi yang pertama bagi anda, dan jika anda – atas sebab apa pun – mahu didaftarkan sebagai pengguna baru oleh laman web.

IP Khusus berbanding Alamat IP Berkongsi

Alamat IP yang dikongsi lebih disarankan jika anda berminat untuk melindungi privasi anda dengan lebih baik dengan memastikan alamat IP tidak terikat dengan apa yang anda lakukan di Internet, dan juga jika anda mahukan beberapa tawaran yang menjimatkan kos juga.

Alamat IP khusus berfungsi lebih baik jika anda tidak peduli dengan kos tambahan, dan mahukan alamat IP eksklusif yang hanya milik anda (boleh menjadi penting jika anda menggunakan VPN untuk bekerja) dan tidak dapat disenarai hitam atau disekat kerana tindakan orang lain pengguna. Alamat IP Kediaman (sejenis alamat IP Khusus) hanya boleh dipertimbangkan jika anda benar-benar perlu 110% yakin alamat IP tidak akan disenarai hitam, dan wang bukan masalah bagi anda.

Alamat IP IPv4 vs IPv6

Pada masa ini, anda lebih baik menggunakan alamat IPv4. Lebih baik untuk privasi anda kerana anda tidak perlu bimbang tentang kebocoran IPv6, hampir tidak ada masalah keserasian untuk ditangani, dan perkhidmatan VPN pada umumnya lebih menjimatkan kos.

Jadi Apa Pilihan Terbaik?

Tidak ada jawapan sebenar di sini – semuanya bergantung pada pilihan anda. Kecuali berkaitan dengan alamat IPv4 dan IPv6. Dalam kes ini, pada masa ini, pilihan terbaik anda adalah alamat IPv4 hanya kerana penyebaran IPv6 tidak cukup besar dan cukup disokong.

Selain daripada itu, jika anda sangat mementingkan privasi, alamat IP Dinamik dan Dikongsi berfungsi dengan baik, sementara IP Dedikasi dan Statik lebih sesuai jika anda mempunyai reputasi dalam talian yang perlu anda jaga, dan jika anda memerlukan akses cepat dan mudah ke peranti jauh.

Perlu diingat bahawa anda tidak mungkin mencari penyedia VPN yang menawarkan semua jenis alamat IP ini bersama-sama. Oleh itu, jenis IP yang anda mahukan harus menjadi perincian yang menjadi faktor keputusan anda semasa memilih VPN.

Namun, kami dapat memberikan cadangan kepada anda – jangan hanya mencari satu jenis alamat IP. Pilih campuran. Contohnya, alamat IP Static Shared adalah pilihan yang baik kerana anda dapat menikmati yang terbaik dari kedua-dua dunia (privasi dan kemudahan laman web berasaskan langganan mengingat alamat IP anda dan tidak menandakan anda sebagai pengguna baru, misalnya).

Mencari VPN dengan Alamat IP Berorientasikan Privasi & Perkhidmatan?

Kami mendapat sokongan anda – CactusVPN adalah jenis perkhidmatan yang tahu melindungi dan menghormati privasi anda. Untuk satu, kami menggunakan enkripsi AES berkualiti tinggi untuk melindungi data peribadi dan lalu lintas dalam talian anda daripada memantau percubaan dan penggodam. Selain itu, anda juga dapat melindungi hubungan anda dengan protokol OpenVPN yang sangat selamat setiap kali anda dalam talian.

Di samping itu, kami melaksanakan dasar larangan log yang ketat di syarikat kami, yang bermaksud tidak ada data anda yang akan dicatat oleh kami.

Kami Menawarkan Alamat IP Berkongsi Statik IPv4 untuk Semua Pengguna Kami

Kami mendapati ini adalah gabungan yang sempurna – anda tidak perlu bimbang ada orang yang dapat mengaitkan lalu lintas dalam talian anda dengan anda secara khusus kerana ia bercampur dengan lalu lintas pengguna CactusVPN lain.

Selain itu, dengan cara ini, anda tidak perlu risau laman web biasa anda tidak mengenali anda kerana alamat IP yang berbeza setiap kali anda online – semuanya tanpa privasi anda harus mendapat hit!

Oh, dan jangan risau tentang had had lebar jalur yang berpotensi kerana kami menggunakan alamat IP Dikongsi – semua pelayan berkelajuan tinggi kami mempunyai lebar jalur tanpa had. Tambahan pula, alamat IP Berkongsi membantu kami menawarkan harga yang lebih baik.

Lebih Dari Sekedar Perkhidmatan VPN

Perkhidmatan VPN kami juga dilengkapi dengan layanan DNS Pintar bagi anda yang ingin menikmati lebih banyak lagi jenis kandungan. Pada dasarnya, dengan DNS Pintar kami, anda akan membuka blokir lebih dari 300 laman web yang dilarang geo dari negara-negara seperti AS, UK, Kanada, Australia, Jerman, Poland, Switzerland, Sweden, Perancis.

Cubalah Perkhidmatan Kami dengan Percuma Pertama

Jangan ragu untuk memberikan perkhidmatan VPN kami pemacu ujian cepat untuk melihat apakah ia dapat memenuhi semua keperluan anda sebelum membuat komitmen. Anda tidak perlu memberikan butiran kad kredit.

Terlebih lagi, setelah anda mendaftar ke CactusVPN, anda masih akan dilindungi oleh jaminan wang dikembalikan 30 hari kami.

Kesimpulannya

Pembekal VPN umumnya menawarkan pengguna satu atau dua alamat IP berikut:

 • Alamat IP statik
 • Alamat IP dinamik
 • Alamat IP khas
 • Alamat IP yang dikongsi
 • Alamat IP Kediaman
 • Alamat IP IPv4
 • Alamat IP IPv6

Mereka semua mempunyai kebaikan dan keburukan, tetapi intinya adalah ini – Alamat IP Dinamik dan Dikongsi lebih berorientasikan privasi dan lebih murah untuk dijaga (dengan itu, perkhidmatan VPN berharga lebih rendah untuk pengguna), sementara alamat IP Statik dan Dedikasi lebih eksklusif, mahal, dan menawarkan perlindungan privasi yang lebih sedikit, tetapi cenderung untuk tidak disenaraihitamkan berdasarkan tindakan pengguna lain (penyedia VPN yang boleh dipercayai dapat mengurus dan mencegah masalah itu) dan ditandai oleh laman web langganan untuk aktiviti “mencurigakan”.

Secara keseluruhan, alamat IP “campuran” (seperti alamat IP Bersama Statik) adalah cara terbaik untuk pergi kerana anda dapat menikmati apa yang ditawarkan oleh kedua-dua jenis alamat.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map