Apakah Pemeriksaan Paket Dalam? |


“Tetapi apa itu Pemeriksaan Paket Dalam ?,” Anda mungkin bertanya. Baiklah, kami berhasrat untuk memberikan jawapan yang komprehensif tetapi mudah untuk soalan itu dalam artikel ini, dan juga menunjukkan kepada anda cara memeranginya.

Apakah Pemeriksaan Paket Dalam?

Deep Packet Inspection adalah kaedah penyaringan paket rangkaian yang menganalisis tajuk dan bahagian data paket (sekumpulan kecil data yang berkaitan dengan semua yang anda lakukan, hantar dan terima dalam talian). Dalam kes ISP, DPI menyiratkan bahawa ia menganalisis keseluruhan sambungan pengguna dan lalu lintas dalam talian, bukan hanya beberapa maklumat sambungan seperti nombor port, alamat IP yang diakses, dan protokol.

ISP umumnya menggunakan DPI untuk mengalokasikan sumber daya yang tersedia untuk melancarkan aliran lalu lintas, dan mengoptimumkan pelayan mereka untuk mengesan penggodam, memerangi perisian hasad, dan mengumpulkan data tingkah laku tentang penggunanya.

Walaupun DPI mungkin kelihatan tidak berbahaya, ia sebenarnya boleh memberi kesan yang sangat negatif terhadap privasi dalam talian anda.

Bagaimana Pemeriksaan Paket Dalam Berfungsi?

DPI biasanya dilakukan pada level firewall, khususnya pada lapisan ke-7 dari Open Systems Interconnection – Lapisan Aplikasi. Kaedah ini menilai kandungan sebarang paket data yang melalui pos pemeriksaan.

Cara DPI menilai kandungan paket data adalah berdasarkan peraturan yang ditetapkan oleh pentadbir rangkaian. DPI melakukan penilaian secara real-time, dan dapat mengetahui dari mana (aplikasi atau layanan mana, tepat) paket data berasal. Penapis juga dapat dibuat agar DPI mengarahkan lalu lintas dari perkhidmatan dalam talian (seperti Facebook, misalnya).

DPI di Negara yang Berbeza

ISP telah lama dapat mengesan dan merakam setiap pergerakan anda dalam talian. Juga, mereka dapat dan akan menyekat pengguna dari mengakses laman web tertentu. Amalan ini biasa digunakan oleh negara-negara tertentu yang mengenakan larangan terhadap kandungan Internet. AS, Rusia, Korea Utara, China, Iran, dan negara-negara lain menggunakan DPI untuk menyekat akses ke laman web untuk tujuan penapisan dan untuk memantau warganya.

dpi

Contohnya, pemerintah China menggunakan Pemeriksaan Paket Dalam untuk menapis konten yang dianggap “berbahaya” bagi kepentingan dan kepentingan negara China. Untuk tujuan ini, ISP Cina menggunakan DPI untuk mengesan kata kunci tertentu yang melalui rangkaian mereka, menyekat sambungan jika maklumat tersebut dijumpai.

Contoh lain ialah Agensi Keselamatan Nasional AS yang menggunakan DPI untuk pengawasan lalu lintas Internet. Juga, Kerajaan Iran didakwa menggunakan DPI untuk mengumpulkan maklumat mengenai individu dan menyekat komunikasi.

Bagaimana ISP Menggunakan Pemeriksaan Paket Dalam?

Salah satu cara utama ISP menggunakan DPI adalah mencari kandungan P2P – terutama di negara-negara di mana torrenting tidak sah. Apabila mereka menemui kandungan P2P, mereka akan melambatkan kelajuan muat turun pengguna (senario kes terbaik), atau mereka akan menyerahkan data pengguna kepada pihak berkuasa dan agensi hak cipta (mengakibatkan pemberitahuan DMCA, denda besar, atau bahkan masa penjara untuk pengguna).

Selain itu, ISP dapat bergantung pada DPI jika mereka perlu menyekat akses ke laman web tertentu. Biasanya, mereka melakukan ini untuk mematuhi peraturan pemerintah dan berpotensi hak cipta mengenai kandungan.

ISP juga dapat menggunakan DPI untuk mengintip sambungan pengguna, dan menyusun profil komprehensif berdasarkan aktiviti dan pilihan dalam talian mereka, yang kemudian mereka jual kepada pengiklan pihak ketiga. Ini adalah perkara yang boleh berlaku secara sah di AS, dan di belakang tabir di negara lain.

Akhir sekali, ISP anda juga mungkin menggunakan DPI untuk pendaratan lebar jalur. Kerana DPI memberi mereka banyak wawasan mengenai apa yang anda lakukan dalam talian dan apa yang anda muat turun, mereka berpotensi dapat memperlambat kelajuan anda jika mereka menganggap anda menggunakan “terlalu banyak data” untuk aktiviti tertentu – seperti permainan dalam talian, streaming dalam talian, atau memuat turun fail ( seperti yang kita sebutkan di atas ketika kita bercakap mengenai torrenting).

Bagaimana DPI Mempengaruhi Anda?

Oleh kerana semua maklumat yang anda hantar dan terima dalam talian dikumpulkan ke dalam paket data kecil yang kemudiannya diimbas dan dianalisis oleh ISP anda, jelas bahawa DPI adalah pelanggaran privasi anda.

Pada dasarnya, jika DPI tidak dicentang dan anda memilih untuk mengabaikannya, inilah yang mungkin berlaku:

  • Anda mungkin mula mendapat banyak iklan yang diperibadikan jika ISP anda telah berkongsi data DPI dengan pengiklan.
  • Anda mungkin menghadapi masalah undang-undang kerana memuat turun torrent jika anda tinggal di negara di mana ia merupakan masalah undang-undang.
  • Kelajuan sambungan anda mungkin sengaja diperlahankan sebagai cara untuk “meyakinkan” anda untuk membayar langganan yang lebih mahal atau rancangan data yang lebih mahal.
  • Anda harus menjalani sepanjang hayat anda dengan mengetahui bahawa semua yang anda lakukan dalam talian tidak pernah bersifat peribadi – akan selalu ada seseorang yang mengintip tabiat dan perbualan melayari anda.
  • Anda mungkin tidak dapat mengakses laman web tertentu jika ISP anda terpaksa menggunakan DPI untuk menyekatnya.

Cara Mencegah Pemeriksaan Paket Dalam?

Walaupun keadaannya kelihatan suram, ada sesuatu yang boleh anda lakukan untuk melawan – terutamanya terhadap ISP DPI. Pada asasnya, anda perlu menyulitkan sambungan dalam talian anda untuk memastikan tiada siapa – bahkan ISP anda – dapat membacanya.

Apa itu Penyulitan?

Penyulitan bermaksud menukar data menjadi omong kosong yang tidak dapat difahami ketika dipindahkan ke peranti lain atau melalui web, atau ketika disimpan di awan atau pada cakera keras. Matlamat utama penyulitan adalah untuk mengelakkan akses ke data anda secara tidak sah. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya, jangan ragu untuk membaca artikel ini.

“Bagaimana Saya Menyulitkan Sambungan Dalam Talian Saya?”

Anda pada asasnya mempunyai 2 pilihan:

  1. Gunakan Tor
  2. Gunakan VPN

Tor (Penghala Bawang) adalah rangkaian tanpa nama yang mengarahkan lalu lintas dalam talian anda melalui rangkaian relay yang besar dalam usaha meningkatkan privasinya. Walaupun Tor cukup berguna, ada satu masalah besar – ia tidak menyulitkan sambungan anda 100%. Tidak ada enkripsi yang digunakan ketika sambungan melewati relay keluar (relay terakhir sebelum sambungan sampai ke destinasinya), jadi siapa pun yang menjalankan relay keluar dapat melihat lalu lintas dan data anda.

VPN (Rangkaian Peribadi Maya), sebaliknya, adalah pilihan yang jauh lebih baik kerana menggunakan penyulitan yang kuat untuk menjamin sambungan antara peranti anda dan pelayan VPN. Sekiranya ISP anda menggunakan DPI, mereka tidak akan dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian. Paling banyak, mereka mungkin dapat melihat IP pelayan VPN atau lalu lintas anda dienkripsi, tetapi cukup banyak.

dpi2

Selain itu, jika penyedia VPN membenarkannya, anda mungkin dapat menggunakan protokol OpenVPN yang DPI mempunyai waktu yang lebih sukar untuk dikesan – belum lagi ia dapat menggunakan port 443 yang tidak dapat disekat oleh ISP anda kerana ia sama dengan yang digunakan oleh HTTPS, yang bermaksud sangat penting untuk perkara seperti membeli-belah dan perbankan dalam talian.

Sudah tentu, anda harus memastikan anda memilih penyedia VPN yang boleh dipercayai – lebih baik yang tidak mencatat data anda. Itu bukan hanya penting untuk melindungi maklumat peribadi anda – polisi tanpa log juga bermaksud penyedia VPN tidak menggunakan DPI pada penggunanya.

Walaupun VPN percuma mungkin menarik, kenyataannya adalah sangat berbahaya.

CactusVPN – Cara Terbaik untuk Memerangi DPI

Perkhidmatan kami menawarkan enkripsi AES kelas atas yang akan memastikan ISP anda tidak dapat memantau aktiviti dalam talian anda – DPI atau tidak. Anda juga boleh menyambung ke web menggunakan protokol OpenVPN yang sangat selamat, dan anda akan gembira mengetahui pelayan kami menggunakan teknologi IP bersama, yang bermaksud mustahil penyemakan imbas dalam talian anda dikaitkan dengan alamat IP anda.

Dan aplikasi serasi silang platform yang mesra pengguna kami memudahkan anda menukar port dengan satu klik. Jadi, anda boleh melayari laman web tanpa perlu risau semasa menyambung melalui port 443.

Selain itu, kita harus menyebutkan bahawa kita mematuhi dasar larangan log yang ketat, jadi kita tidak perlu risau tentang DPI dari pihak kita.

Paling baik – perkhidmatan kami dilengkapi dengan rancangan yang sangat berpatutan, percubaan 24 jam percuma, dan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari. Semua itu akan membantu anda merasa cukup selesa untuk mempercayai perkhidmatan VPN kami.

Kesimpulannya

Walaupun Pemeriksaan Packet Dalam mungkin mempunyai beberapa kegunaan keselamatan yang dapat difahami (terutama dalam suasana pejabat), ini sangat berbahaya bagi privasi Internet semua pengguna dalam talian apabila diberlakukan oleh ISP.

Pada asasnya, DPI memberitahu ISP anda mengetahui semua yang anda lakukan dalam talian – laman web apa yang anda lawati, fail apa yang anda muat turun, dengan siapa anda bercakap dan sebagainya. Untuk melindungi privasi anda, anda perlu menyulitkan lalu lintas dalam talian anda. Dan kaedah terbaik untuk melakukannya adalah dengan menggunakan VPN (mungkin di samping Tor untuk lapisan keselamatan tambahan).

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me