Apakah Pendikit Lebar Jalur? (Bagaimana Menghentikan Pembatasan Data?) |


Apa itu pendikit lebar jalur, anda bertanya? Itulah yang ingin kami jelaskan dengan artikel 5 minit ini.

Apa itu Throttling Jalur Lebar?

Pendaratan lebar jalur (juga dikenali sebagai pendikit data atau hambatan Internet) adalah proses di mana ISP sengaja mengehadkan lebar jalur pengguna, memperlahankan sambungan dan kelajuan muat turun. Ini boleh berlaku pada mana-mana peranti yang anda gunakan.

ISP dapat menguatkan pembatasan lebar jalur kerana mereka dapat memantau lalu lintas dalam talian pengguna, dengan berkesan melihat apa yang mereka lakukan di Internet – terutamanya jika mereka menggunakan Pemeriksaan Paket Dalam. Oleh itu, pendikit lebar jalur biasanya tidak rawak – ia dirancang terlebih dahulu.

Mengapa ISP Melebihi Lebar Jalur Anda?

Mereka melakukannya terutamanya untuk keuntungan. Sebagai contoh, ISP mungkin melambatkan lebar jalur pengguna pada waktu-waktu tertentu dalam sehari untuk mengurangkan kesesakan rangkaian dan meningkatkan kestabilan perkhidmatan. Itu biasanya berlaku pada waktu puncak Internet, ketika perkhidmatan tidak dapat menangani sebilangan besar orang.

Mereka tidak selalu melakukan itu untuk meningkatkan perkhidmatan mereka, tetapi juga untuk menurunkan jumlah data yang harus mereka proses, memastikan mereka tidak perlu membeli peralatan yang lebih cepat untuk menangani lebih banyak lalu lintas Internet.

Selain itu, ISP juga dapat meningkatkan lebar jalur anda setiap kali mereka menyedari anda menggunakan sejumlah besar data untuk aktiviti dalam talian tertentu – seperti permainan, memuat turun fail, atau streaming kandungan, misalnya.

Mereka melakukannya dalam usaha untuk “meyakinkan” anda untuk membeli langganan yang lebih mahal atau rancangan data yang lebih besar dan lebih mahal. Itu berlaku terutamanya jika ISP mempunyai “kebijakan penggunaan wajar” dalam kontrak mereka yang menetapkan bahawa setiap pengguna mempunyai sejumlah data yang diperuntukkan kepada mereka setiap bulan.

ISP mungkin juga melancarkan lebar jalur anda jika mereka melihat anda memuat turun fail P2P, tetapi ini biasanya berlaku di negara-negara di mana torrenting adalah topik sensitif.

Adakah ISP Anda Meletupkan Data Anda?

Pendikit lebar jalur tidak selalu mudah dikesan. Sekiranya anda mengesyaki ISP anda mungkin melakukannya, berikut adalah beberapa cara untuk mengesahkan bahawa:

 • Cuba gunakan alat seperti SpeedTest sepanjang hari, lebih baik selama satu bulan. Sekiranya kelajuan Internet anda tiba-tiba menurun menjelang akhir bulan atau pada waktu-waktu tertentu setiap hari (waktu itu mungkin merupakan waktu puncak), kemungkinan ISP anda melambatkan lebar jalur anda.
 • Cubalah ujian kepantasan CEPAT. Ia dibuat oleh Netflix untuk membantu pengguna mengetahui sama ada ISP mereka melonjak lebar jalur mereka. Cukup bandingkan hasilnya dengan hasil SpeedTest standard, dan periksa untuk melihat apakah kelajuan Netflix lebih rendah. Sekiranya ada, itu tandanya ISP anda meletihkan Netflix. Sekiranya mereka melakukannya, adalah cukup selamat untuk menganggap mereka mungkin melumpuhkan perkhidmatan streaming lain yang mungkin anda gunakan “terlalu banyak.”
 • Anda juga boleh mencuba Ujian Kesihatan Internet, yang memeriksa sama ada lebar jalur anda dihala pada titik-titik sambungan. Sekiranya anda tidak biasa dengan mereka, mereka pada dasarnya adalah laluan lalu lintas dalam talian yang anda ambil ketika mengakses web (misalnya rangkaian ISP). Alat yang kami kaitkan memeriksa jika anda mengalami masalah di titik-titik sambungan yang berbeza. Sekiranya keputusan satu ujian rendah, kemungkinan anda berhadapan dengan had lebar jalur.
 • Terakhir, anda hanya boleh meminta sokongan pelanggan ISP anda jika pembatasan lebar jalur diterapkan ke akaun anda atau tidak. Kami tidak mengatakan bahawa anda akan selalu mendapat jawaban yang telus, tetapi mereka mungkin tidak mempunyai masalah untuk memberitahu anda jika kontrak anda mempunyai “kebijakan penggunaan yang adil”.

Cara Memintas Throttling Jalur Lebar ISP

Sekiranya anda yakin ISP anda melonjak lebar jalur anda, anda boleh cuba bercakap dengan sokongan pelanggan mereka untuk melihat apakah mereka mungkin berhenti melakukannya, walaupun ini bukan penyelesaian yang sangat realistik. Anda boleh merancang penggunaan Internet anda sekitar waktu puncak, tetapi itu sangat menyusahkan.

Sebagai alternatif, anda boleh menukar ISP, tetapi itu banyak kerumitan, dan anda tidak mempunyai jaminan bahawa ISP baru tidak akan melakukan perkara yang sama.

Atau, anda boleh melakukan perkara yang mudah dan menyulitkan lalu lintas dalam talian anda. Dengan cara ini, nampaknya ISP anda tidak dapat merendahkan lebar jalur anda kerana mereka tidak dapat melihat apa yang anda lakukan di Internet. Paling banyak, mereka akan melihat banyak omong kosong.

Tor (Penghala Bawang)

Tor adalah rangkaian tanpa nama yang bertujuan untuk menyulitkan dan menganonimkan lalu lintas dalam talian anda (tentu saja, tentu saja) dengan melantunkannya di antara pelbagai geganti.

Walaupun ia adalah alat yang efisien, ia mempunyai satu kelemahan utama – relay keluar (relay terakhir yang dilalui lalu lintas anda) umumnya tidak menggunakan penyulitan. Walaupun ISP anda mungkin tidak dapat melihat lalu lintas anda dengan cara itu, ISP orang yang menjalankan relay akan. Sekiranya mereka memutuskan untuk melancarkan lebar jalur relay, anda harus menggunakan kelajuan yang lebih perlahan.

VPN (Rangkaian Peribadi Maya)

VPN adalah perkhidmatan yang membantu anda melindungi privasi dalam talian anda dan menjamin sambungan Internet anda. Tidak seperti Tor, VPN menyulitkan keseluruhan sambungan anda – semua yang berlaku di antara peranti anda dan pelayan VPN tidak dapat dipantau oleh ISP anda.

Terlebih lagi, VPN menutupi alamat IP anda, dan menggantinya dengan IP pelayan VPN sendiri, menjadikan ISP anda lebih sukar untuk mengaitkan tabiat dalam talian anda dengan alamat IP anda.

Berjuang Kembali Terhadap Throttling Jalur Lebar dengan CactusVPN!

Sekiranya anda memerlukan VPN yang boleh dipercayai di pihak anda, kami akan membuat anda dilindungi. CactusVPN menawarkan enkripsi AES kelas atas yang dapat melindungi lalu lintas dan data Internet anda dari sebarang gangguan ISP. Mereka tidak lagi berjaya melancarkan lebar jalur anda kerana mereka tidak tahu fail apa yang anda muat turun atau kandungan apa yang anda streaming.

Selain itu, pelayan berkelajuan tinggi kami bergantung pada teknologi IP yang dikongsi, dan kami menerapkan dasar larangan log yang ketat, yang bermaksud kami tidak tahu apa yang anda mahukan di Internet semasa anda menggunakan CactusVPN.

Dan jangan risau – perkhidmatan kami mempunyai Killswitch bawaan, jadi lalu lintas anda tidak akan terdedah kepada ISP anda walaupun anda menghadapi masalah kesambungan.

Jangan ragu untuk melihat aplikasi CactusVPN kami untuk melihat mana yang terbaik untuk peranti anda. Sekiranya anda mempunyai keraguan, anda akan gembira mengetahui bahawa kami menawarkan percubaan 24 jam percuma perkhidmatan kami + jaminan wang dikembalikan 30 hari.

Kesimpulannya

Walaupun kadang-kadang dapat dimengerti mengapa ISP mengawasi aktiviti dalam talian pengguna, terlalu sukar untuk mengabaikan seberapa banyak pelanggaran privasi – apatah lagi ia memberikan ISP memerintah secara percuma sepanjang lebar jalur anda, dan mereka dapat membendungnya kapan pun mereka mahu.

Nasib baik, VPN dapat menolong anda dengan menjadikannya mustahil bagi ISP anda untuk mengawasi trafik dan data dalam talian anda. Semasa menggunakan VPN, ISP Anda tidak akan dapat memeriksa data yang bergerak dari komputer anda, jadi mereka tidak akan dapat membuangnya.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map