Apakah Pengawasan Internet (dan Bagaimana Mengelakkannya) |


Tetapi adakah mungkin untuk mengelakkan pengawasan Internet?

Apa itu Pengawasan Internet?

Sebagai definisi ringkas, pengawasan Internet merujuk kepada aktiviti komputer dan dalam talian anda, data dalam talian dan luar talian, dan lalu lintas Internet dipantau dan dicatat oleh agensi kerajaan, ISP, dan – berpotensi – penjenayah siber.

Bagaimana dan Mengapa Kerajaan Mengintip Anda?

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, organisasi seperti Badan Keselamatan Nasional AS (NSA) menjadi perhatian ketika datang ke pengawasan Internet. Tetapi walaupun di luar AS, banyak pemerintah lain melakukan yang terbaik untuk mengintip warganya atas alasan keselamatan negara, untuk mengumpulkan data mengenai penjenayah yang berpotensi, dan untuk mencegah tindakan pengganas. Walaupun itu adalah sebab yang wajar, kini kebanyakannya dijadikan alasan untuk menyerang privasi pengguna dalam talian.

Berikut adalah beberapa agensi pengawasan yang paling terkenal di seluruh dunia:

 • Perkhidmatan Keselamatan Persekutuan Rusia (FSB)
 • Ibu Pejabat Komunikasi Kerajaan UK (GCHQ)
 • Pertubuhan Keselamatan Komunikasi Kanada (CSEC) Kanada
 • Direktorat Isyarat Australia (ASD)
 • Biro Keselamatan Komunikasi Kerajaan New Zealand (GCSB)

Kerajaan menggunakan syarikat teknologi utama untuk memudahkan mereka mengakses maklumat peribadi. Walaupun syarikat tidak mahu mendedahkan maklumat mengenai pelanggan mereka, dalam banyak kes, mereka tidak mempunyai pilihan kerana agensi seperti NSA hanya boleh memaksa mereka untuk memenuhi tuntutan mereka, yang sering merangkumi bangunan belakang yang dapat dieksploitasi oleh NSA (dan mungkin agensi pengawasan lain) dalam perisian mereka.

Jadi, syarikat teknologi seperti Google, Facebook, atau Yahoo boleh dipaksa untuk bekerjasama dengan pemerintah (selain sudah bekerja dengan pengiklan).

Bagaimana dan Mengapa ISP Anda Mengintip Anda?

Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) anda dapat mengesan semua laman web yang anda sambungkan, yang bermaksud mereka tahu segala-galanya mengenai tabiat melayari anda. Mereka juga dapat melihat semua yang anda hantar melalui Internet yang tidak disulitkan.

ISP dapat memintas dan mengumpulkan semua data yang anda kirim dan terima dalam talian melalui alamat IP anda, sama ada anda menggunakan mod Penyamaran / Privasi penyemak imbas atau tidak. IP anda membolehkan setiap peranti yang disambungkan ke Internet dikenali dan berada. Maklumat tersebut – bersama dengan sejarah penyemakan imbas anda – dapat disampaikan kepada agensi pengawasan kerana mereka diwajibkan secara sah untuk menyerahkan data pengguna jika diminta.

Pengintipan ISP

Selain itu, banyak ISP dapat menjual data pengguna kepada pengiklan pihak ketiga untuk mendapatkan keuntungan. Juga, mereka mungkin terlibat dalam pendikit lebar jalur (sengaja memperlahankan kelajuan anda) jika mereka menyedari anda menggunakan “terlalu banyak data” untuk pelbagai aktiviti dalam talian dalam usaha untuk “meyakinkan” anda untuk membeli langganan atau rancangan data yang lebih mahal.

Bagaimana Mesin Pencari Mengintip Anda?

Bukan rahsia lagi bahawa data yang dikumpulkan oleh enjin carian utama adalah calon utama untuk perlombongan data. Sebilangan besar enjin carian seperti Google, Yahoo, atau Bing mengumpulkan dan menyimpan sejumlah besar data peribadi. Mereka tahu anda:

 • Nama
 • Alamat emel
 • Nombor telefon
 • Akaun
 • Minat
 • Tabiat mencari

Itulah beberapa contoh. Pada asasnya, setiap pertanyaan enjin carian dapat memberi tahu banyak tentang siapa anda, di mana anda berada, minat anda, sama ada anda mempunyai masalah kewangan atau kesihatan, dan sebagainya.

Mesin pencari menggunakan alamat IP, permintaan sambungan, dan kuki untuk mengesan apa yang anda lakukan dalam talian. Maklumat yang dikumpulkan dapat dijual kepada syarikat pemasaran untuk penargetan iklan. Google sahaja memaparkan sekitar 29.8 bilion iklan setiap hari kepada pengguna, jadi anda dapat membayangkan berapa banyak data pengguna yang dibagikan dengan pengiklan.

Dan ya, itu sepenuhnya sah. Sebenarnya, jika anda memeriksa Syarat Perkhidmatan mesin pencari, anda akan melihat anda sudah menyetujuinya ketika anda memutuskan untuk menggunakan platform mereka.

Bagaimana dan Mengapa Laman Web Mengintip Anda?

Maklumat adalah mata wang baru, dan ada syarikat yang memperoleh banyak keuntungan dari menyusun, menganalisis, dan menjual data peribadi anda.

Setiap kali anda mengakses Internet, anda meninggalkan jejak digital lokasi, carian, dan maklumat peribadi lain. Sebilangan besar penjejakan dilakukan melalui kuki – fail teks kecil yang diletakkan di peranti anda setiap kali anda mengakses laman web. Biasanya, anda akan diminta untuk memberikan persetujuan anda agar perkara itu berlaku.

Kuki membantu memuatkan kandungan pilihan, menyimpan item keranjang belanja walaupun anda meninggalkan troli, dan pengecaman kata laluan. Sayangnya, data tersebut juga dapat digunakan oleh pengiklan untuk membangun profil pengguna dalam talian yang tepat yang digunakan untuk mengatur iklan yang disasarkan. Agensi pengawasan berpotensi juga mendapatkan akses kepada maklumat semacam itu.

Pengawasan Media Sosial dan Internet

Tidak menghairankan bahawa laman web media sosial mencatat banyak maklumat pengguna. Hanya dengan mendaftar ke platform yang popular bermakna anda mungkin akan memberikan alamat e-mel, nama, jantina dan nombor telefon anda.

Selain itu, mana-mana laman web media sosial akan mengetahui segalanya – dan kami bermaksud segalanya – yang anda lakukan di platform mereka – foto / video apa yang anda muat naik, dengan siapa anda bercakap, minat apa yang anda ada, dll..

Walau bagaimanapun, aspek pengawasan melampaui itu. Pertama, adakah anda tahu bahawa laman web media sosial tidak hanya berkongsi maklumat dengan pengiklan, tetapi juga berkongsi data pengguna dengan pembangun luar?

Pengawasan Media Sosial dan Internet

Betul, Facebook – misalnya – akan berkongsi profil awam dengan aplikasi pihak ketiga yang bergantung pada data Facebook. Juga, laman web ini didapati berkongsi maklumat pengguna dengan lebih tepat dengan lebih daripada 60 pembuat peranti, dan jangan lupa kegagalan Cambridge Analytica di mana lebih daripada 87 juta pengguna terdedah kepada perlombongan data. Twitter juga melakukan kesalahan seperti ini kerana sebahagian pertumbuhan pasarannya pada tahun 2018 disebabkan oleh pelesenan data.

Akhir sekali, jangan lupa bahawa kebanyakan – jika tidak semua – platform media sosial akan bekerjasama dengan agensi pengawasan kerajaan jika perlu. Facebook sudah menjadi sebahagian daripada program PRISM, yang bermaksud NSA atau FBI boleh mempunyai akses langsung ke data Facebook anda melalui pintu belakang. Perkara yang sama berlaku untuk Instagram dan WhatsApp yang dimiliki oleh Facebook.

Bagaimana dan Mengapa Peretas Mengintip Anda?

Pada masa kini, hampir semua orang yang mempunyai pemahaman yang kuat (kadang-kadang bahkan asas) mengenai teknologi dan bagaimana Internet berfungsi dapat menggunakan kelemahan keselamatan dan eksploitasi untuk mengintip mana-mana pengguna dalam talian – termasuk anda.

Penggodam dapat mengakses komputer atau peranti mudah alih anda dengan mudah; mengakses kamera web anda dan semua fail komputer, kata laluan, maklumat akaun bank (dan sebagainya) dengan bantuan kod berbahaya seperti trojan, spyware, atau virus. Dalam beberapa situasi, cukup dengan memanfaatkan rangkaian yang tidak selamat yang mungkin anda gunakan untuk melihat semua yang anda lakukan.

Kaedah penggodaman lain termasuk:

 1. Pancing – Ini pada dasarnya laman web palsu yang disusun agar kelihatan sama seperti yang asli, menipu pengguna dan membuat mereka mendedahkan butiran kad kredit mereka atau maklumat sensitif lain. Phishing juga boleh berbentuk e-mel yang tidak diminta yang biasanya berpura-pura dihantar dari bank atau PayPal anda
 2. Kerentanan aplikasi – Peretas pada dasarnya menggunakan kekurangan dalam aplikasi yang anda pasang pada peranti anda untuk mendedahkan anda kepada kebocoran data
 3. E-mel spam yang tidak dibenarkan – Mereka boleh menjadi ancaman besar kerana mereka boleh mengandungi pautan dan fail yang dijangkiti malware, atau pautan ke laman web pancingan data

Mengapa penjenayah siber melakukan semua itu? Nah, maklumat itu hebat, dan penggodam tahu itu. Mereka dapat menggunakan data anda untuk:

 • Memeras engkau
 • Curi identiti anda
 • Jual data peribadi anda di web dalam kepada penipu
 • Rancang pencurian kehidupan sebenar.

Cara Mengelakkan Pengawasan Internet?

Satu langkah penting untuk privasi dalam talian adalah penyulitan data. Sama ada enjin carian, kerajaan, atau penggodam, penyulitan menjadikan maklumat anda hampir mustahil untuk dipantau.

Apa itu Penyulitan?

Penyulitan bermaksud menukar data dalam talian dan luar talian menjadi omong kosong yang tidak dapat difahami. Ia dilakukan untuk mengelakkan akses yang tidak sah ke maklumat sensitif. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai penyulitan dalam pautan ini.

Cara Menggunakan Penyulitan Luar Talian

Pilihan terbaik anda adalah menggunakan FDE (Enkripsi Cakera Penuh) – penyulitan pada tahap perkakasan yang dapat melindungi data dan fail peribadi anda. Diduga, FDE sangat baik sehingga tidak memindahkan cakera keras ke peranti lain dapat membantu memecahkannya.

Menyiapkan FDE agak sukar, tetapi berikut adalah beberapa panduan yang mungkin berguna:

 • Windows 7
 • Windows 8 (8.1 nampaknya melaksanakannya secara automatik)
 • Windows 10
 • Mac
 • Linux (+ pautan ini juga)
 • Android
 • iOS

Anda juga boleh menggunakan perisian seperti VeraCrypt untuk menyulitkan fail anda secara manual. Berikut adalah panduan berguna dari BestVPN.com mengenai cara menggunakannya.

Cara Menggunakan Penyulitan Dalam Talian

Gunakan Pemesejan Terenkripsi

Sekiranya anda tidak mahu ada yang mengintip perbualan anda, anda harus menggunakan aplikasi pemesejan yang bergantung pada enkripsi hujung-ke-hujung. Cadangan kami adalah Isyarat. Ia berfungsi di pelbagai peranti, percuma untuk digunakan, dan setiap mesej yang anda hantar disulitkan.

Akses Laman Web HTTPS sahaja

HTTPS adalah singkatan dari Hypertext Transfer Protocol Secure, dan ia adalah protokol rangkaian yang digunakan untuk memindahkan kod laman web dari pelayan ke peranti. HTTPS menggantikan HTTP sejak dulu, dan ini adalah protokol rangkaian yang lebih selamat.

Sebagai peraturan umum, anda harus selalu mengelakkan laman web HTTP kerana mereka tidak menyulitkan lalu lintas dan data anda, memudahkan penjenayah siber untuk mencuri maklumat sensitif.

Sangat mudah untuk memberitahu laman web HTTP selain daripada rakan sejawat HTTPS mereka kerana alamat laman web bermula dengan “http: //” dan bukan “https: //,” dan mereka tidak mempunyai ikon gembok hijau di bar alamat. Sebilangan besar penyemak imbas (seperti Chrome dan Firefox) juga akan menandakan laman web HTTP sebagai “tidak selamat.”

pengawasan

Gunakan Tor (Penghala Bawang)

Tor adalah perisian sumber terbuka percuma yang melindungi privasi dalam talian anda dengan mengubah data anda melalui rangkaian relay global. Setiap kali melalui relay baru, data dienkripsi semula.

Tetapi sementara Tor boleh menjadi kaedah percuma yang baik untuk melindungi data anda dari pengawasan dalam talian, hanya ada satu masalah – setelah data sampai ke relay keluar (relay terakhir yang dilaluinya sebelum sampai ke tujuannya), data tersebut tidak lagi disulitkan. Sebenarnya, pemilik relay keluar berpotensi membaca semua lalu lintas anda.

Gunakan VPN (Rangkaian Peribadi Maya)

VPN adalah perkhidmatan yang dapat Anda gunakan untuk melindungi privasi Anda ketika Anda menggunakan Internet. Ia bergantung pada protokol penyulitan yang kuat yang melindungi semua lalu lintas dan data dalam talian anda, memastikan tidak ada (bukan pemerintah, bukan penggodam, dan bukan ISP anda) yang dapat memantau apa yang anda lakukan dalam talian.

Selain mengenkripsi lalu lintas anda, VPN juga akan menyembunyikan alamat IP anda, menjadikannya lebih sukar untuk laman web, mesin pencari, dan orang lain untuk melacak lokasi geo anda dan mengaitkan perilaku dalam talian anda dengannya.

VPN disediakan oleh pihak ketiga, dan sangat mudah untuk disiapkan dan digunakan. Anda biasanya hanya perlu menjalankan pemasang dan menggunakan klien untuk menyambung ke pelayan VPN, dan itu saja.

Berminat Menggunakan VPN?

CactusVPN mempunyai apa yang anda perlukan dari segi keselamatan dalam talian – enkripsi AES kelas atas yang membuat pengawasan Internet apa-apa dan pelanggan yang mesra pengguna yang berfungsi pada pelbagai peranti.

Selain itu, anda boleh menukar antara protokol VPN dengan bebas untuk menggunakan protokol OpenVPN yang sangat selamat bila anda mahu, dan kami tidak menyimpan sebarang log, yang bermaksud anda tidak perlu bimbang tentang pengawasan di pihak kami..

Oh, dan anda boleh mencuba perkhidmatan kami secara percuma selama 24 jam untuk melihat bagaimana ia dapat meningkatkan pengalaman dalam talian anda sebelum memilih rancangan langganan.

Dan jangan risau – setelah anda menjadi pengguna CactusVPN, anda masih akan dilindungi oleh jaminan wang dikembalikan 30 hari kami.

Kesimpulannya

Kami sangat percaya bahawa walaupun anda tidak mempunyai apa-apa yang perlu disembunyikan, anda masih mempunyai hak asas dan demokratik untuk privasi, dan anda perlu melindunginya. Oleh itu, sentiasa maklum setiap masa, dan pastikan anda menggunakan teknologi dan perkhidmatan yang betul untuk mendapatkan maklumat peribadi anda untuk mengelakkan pengawasan Internet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me