Apakah Penyedia VPN? |


Itulah persoalan yang ingin kami jawab dengan artikel yang komprehensif ini. Tetapi pertama-tama, pastikan anda mengetahui apa itu VPN.

Apa itu VPN?

VPN (Virtual Private Network) adalah perkhidmatan yang menawarkan privasi dan keselamatan dalam talian. Ia menggunakan pelbagai teknologi untuk membolehkan anda mengirim dan menerima data dengan selamat, menyembunyikan identiti dalam talian anda, dan membuka blokir kandungan Internet terhad.

Apa itu Penyedia VPN?

Penyedia VPN adalah syarikat pihak ketiga yang menawarkan perkhidmatan VPN. Penyedia VPN membolehkan anda menyambung ke pelayan VPN mereka dan menggunakan aplikasi dan teknologi mereka untuk memanfaatkan standard penyulitan dan tanpa nama dalam talian.

Untuk lebih memahami apa itu penyedia VPN, berikut adalah penjelasan yang lebih mendalam:

Rangkaian Peribadi Maya berfungsi dengan menjalin hubungan klien / pelayan antara beberapa peranti di mana klien (anda) menyambung ke pelayan VPN, dan pelayan menyambung ke Internet. Pelayan menangani semua permintaan dari anda dan data yang diterima dari Internet. Pelanggan dan pelayan berada di setiap hujung terowong VPN, jadi mereka adalah satu-satunya entiti yang dapat mendekripsi lalu lintas web yang dienkripsi.

Mengenai pelayan VPN, penyedia perkhidmatan memiliki pelayan fizikal mereka sendiri atau menyewa Virtual Private Server di pusat data yang selamat di seluruh dunia.

Cara Memilih Penyedia VPN yang Tepat

Semasa memilih perkhidmatan VPN yang paling sesuai, anda perlu mempertimbangkan aspek tertentu:

1. Bilangan Lokasi Pelayan VPN

Semakin banyak lokasi pelayan yang ditawarkan, semakin banyak pilihan yang tersedia dalam hal menyahsekat laman web larangan geo. Anda juga cenderung mendapat kelajuan Internet yang lebih baik jika anda dapat memilih dari sebilangan pelayan yang lebih tinggi, dan jika beberapa pelayan secara geografi dekat dengan anda (kerana semakin dekat pelayan ke lokasi anda sekarang, semakin baik kelajuan sambungan).

Namun, ingat bahawa anda tidak memerlukan sebilangan besar pelayan untuk disambungkan (seperti lebih dari 50 atau 100) – pelayan yang cukup untuk menawarkan pelbagai jenis kandungan yang baik. Tambahan, bilangan pelayan yang “menjinakkan” juga bermaksud harganya lebih berpatutan.

2. Jenis Protokol dan Penyulitan VPN

Untuk melindungi privasi anda dalam talian dengan betul, yang terbaik adalah tetap dengan penyedia VPN yang menawarkan standard penyulitan yang kuat (seperti AES) dan protokol VPN selamat yang boleh dipercayai seperti OpenVPN. Sudah tentu, lebih baik jika penyedia menawarkan anda akses ke beberapa protokol VPN juga.

Penyedia VPN yang baik juga harus membolehkan anda beralih antara protokol VPN dengan bebas, sehingga anda mempunyai lebih banyak kawalan ke atas sambungan anda.

3. Dasar Pembalakan

Penyedia VPN harus menawarkan jaminan bertulis bahawa mereka tidak menyimpan log. Walaupun semua penyedia VPN terpaksa menyimpan sejumlah kecil data pelanggan, mereka harus menjamin bahawa tidak ada aktiviti dalam talian anda yang direkodkan atau dicatat.

Kenapa? Kerana sebarang data yang dicatat dapat dieksploitasi oleh penjenayah siber, pihak berkuasa, atau bahkan pengiklan.

4. Harga Langganan

Pembekal VPN secara amnya menawarkan langganan antara $ 5 hingga $ 10 sebulan. Anda tidak boleh menganggap bahawa penyedia yang paling mahal adalah yang terbaik, dan harus mendasarkan pilihan anda pada kualiti perkhidmatan dan bukannya dari segi kos.

Walaupun begitu, penyedia VPN percuma harus dihindari kerana beberapa sebab. Mereka bukan sahaja menawarkan perkhidmatan terhad yang sering kali mempunyai caj tersembunyi, tetapi mereka juga diketahui secara diam-diam memanfaatkan kelajuan Internet pelanggan mereka dan menggunakan komputer yang tidak berfungsi sebagai node keluar, membolehkan pengguna yang tidak dikenali menggunakan Internet anda tanpa pengetahuan anda.

Pilih Penyedia VPN

5. Aplikasi Pelanggan VPN

Sebilangan besar penyedia VPN menawarkan aplikasi VPN untuk Windows, macOS, iOS, dan Android. Beberapa juga menawarkan aplikasi untuk Amazon Fire TV, Android TV, Linux, dan peranti lain.

Walau apa pun, anda harus sentiasa memeriksa bahawa penyedia VPN yang ingin anda gunakan menawarkan aplikasi yang serasi untuk peranti anda. Sekiranya peranti anda tidak memiliki dukungan VPN asli (seperti Xbox, misalnya), periksa untuk mengetahui apakah penyedia dapat membantu anda mengatur VPN di router sebagai gantinya.

6. Kelajuan Sambungan

Bagi kebanyakan pengguna, kelajuan lebih penting daripada mempunyai sebilangan besar pelayan. Tidak ada gunanya mengakses kandungan dari seluruh dunia jika anda tidak dapat menstrimkannya dengan kecepatan yang munasabah.

Sebaik-baiknya, anda harus memilih penyedia VPN dengan pelayan berkelajuan tinggi, lebar jalur tanpa had, dan pelayan yang terletak berhampiran / di negara anda (bukan semuanya, hanya beberapa).

7. Sokongan P2P / Torrenting

Sekiranya anda merancang untuk memuat turun torrents, pastikan penyedia VPN membenarkannya, dan mempunyai pelayan di negara-negara yang tidak menuntut atau menyekat aktiviti tersebut – seperti Romania, Switzerland, Belanda, atau Sepanyol.

8. Bilangan Sambungan Serentak

Untuk memaksimalkan VPN, Anda mungkin ingin menyambungkan komputer, telefon, dan peranti lain secara serentak dengannya. Pastikan penyedia VPN anda menawarkan sekurang-kurangnya 3-5 sambungan serentak. Jika tidak, anda perlu terus masuk dan keluar pada peranti yang berbeza berulang kali.

9. Negara di mana Penyedia VPN Berasaskan

Banyak negara mempunyai dasar penyimpanan data yang membolehkan pihak berkuasa kerajaan mengakses data pengguna yang dicatat. Pastikan penyedia VPN yang anda minati tidak berpusat di negara seperti itu. Sebagai peraturan umum, negara seperti Gibraltar dan Moldova adalah pertaruhan yang selamat.

Anda juga perlu memeriksa track record umum negara mengenai pengintipan dan pengawasan, untuk memastikan tidak ada maklumat anda yang diminta oleh agensi kerajaan.

10. Perkhidmatan dan Ciri

Sebaiknya pilih penyedia yang menawarkan faedah tambahan di samping perkhidmatan VPN – seperti Smart DNS, Proxy, Killswitch, DNS Leak protection, dan Apps-Killer. Ini semua perkhidmatan yang patut dimiliki. Namun, jika anda hanya mencari perkhidmatan asas dengan harga yang rendah, ini tidak selalu penting untuk keputusan pembelian anda.

11. Sokongan Pelanggan

Sebaik-baiknya, anda harus memilih penyedia yang menawarkan sokongan pelanggan 24/7. Sembang langsung dan kehadiran media sosial (terutama di Twitter) juga memudahkan anda menghubungi penyedia sekiranya anda menghadapi masalah.

Ulasan juga dapat memberi anda idea mengenai berapa lama pasukan sokongan penyedia VPN bertindak balas terhadap masalah dan menyelesaikannya.

Mencari Penyedia VPN yang Boleh dipercayai? Kami Melindungi Anda!

Kami di sini di CactusVPN menawarkan perkhidmatan VPN terkemuka yang selalu boleh anda harapkan. Kami menyediakan lebar jalur tanpa had, aplikasi VPN serasi lintas platform, sokongan 24/7, dan Killswitch yang memastikan anda sentiasa selamat dalam talian.

Selain itu, tidak kira apa yang anda mahu lakukan di web, kami mempunyai penyelesaian:

  • Sekiranya anda bersikeras untuk melindungi privasi anda, anda akan menyukai enkripsi AES kelas atas VPN kami dan hakikat bahawa kami tidak menyimpan sebarang log.
  • Sekiranya anda hanya ingin mengakses kandungan yang disekat geo dan mengalirkannya, perkhidmatan DNS Pintar kami dapat membantu anda mengakses lebih dari 300 laman web terhad geo di seluruh dunia.
  • Sekiranya anda hanya berminat untuk berkongsi fail, anda boleh menyambung ke salah satu daripada 9 pelayan VPN berkelajuan tinggi kami dengan sokongan P2P (dari 28+).
  • Dan jika anda hanya mempunyai anggaran yang ketat dan hanya ingin memintas firewall kerja / sekolah, anda pasti gembira mengetahui bahawa kami menawarkan harga yang sangat berpatutan.

Oh, dan anda juga dapat menikmati sehingga 5 sambungan serentak dengan perkhidmatan kami di pelbagai peranti.

Itu Bukan Semua – Kami Juga Menawarkan Percubaan Percuma

Sekiranya anda tidak yakin sepenuhnya bahawa CactusVPN dapat memenuhi semua keperluan anda, mengapa tidak menguji perkhidmatan kami secara percuma terlebih dahulu? Kami menawarkan percubaan 24 jam – tidak diperlukan butiran kad kredit!

Terlebih lagi, setelah menjadi pengguna CactusVPN, anda masih akan dilindungi oleh jaminan wang dikembalikan 30 hari kami, jadi ada 0 risiko yang terlibat.

Jenis Perkhidmatan Penyedia VPN Yang Sesuai Untuk Saya?

Itu sangat bergantung pada keperluan dan niat khusus anda. Namun, kami melakukan penyelidikan dan menghasilkan 4 kategori orang yang boleh mendapat manfaat daripada perkhidmatan VPN, dan apa yang mesti dimiliki oleh sesiapa yang termasuk dalam salah satu kategori tersebut:

Pelajar / Pekerja

Pengguna VPN Pelajar / Pekerja

Dalam hal ini, adalah aman untuk menganggap anda berminat untuk membuka blokir laman web yang dilarang dan mengakses kandungan yang disekat di sekolah atau rangkaian syarikat anda.

Sekiranya anda ingin mengurangkan kos, anda harus memilih VPN dengan langganan murah atau potongan dan fokus pada kelajuan sambungan yang hebat dan bukannya tahap keselamatan yang tinggi. Walau bagaimanapun, jika anda merancang untuk melakukan perbankan dalam talian di sekolah / tempat kerja atau mengakses / mengalihkan fail sekolah / kerja yang sensitif, anda harus mempertimbangkan untuk mengutamakan penyulitan daripada kelajuan..

Orang yang Mempunyai Mindset “Pemberi Maklumat”

Pengguna VPN Ejen Sectret

Sama ada anda adalah pemberi maklumat sebenar atau hanya seseorang yang tinggal di negara di mana pengawasan massa adalah norma, anda harus fokus pada protokol penyulitan yang kuat dan ciri dan faedah berorientasikan privasi seperti Killswitch atau polisi tanpa log.

Beberapa penyedia VPN yang berorientasikan privasi mungkin tidak begitu mesra bajet, tetapi bolehkah anda benar-benar meletakkan harga pada privasi anda dalam hal ini?

Orang yang memuat turun fail secara berkala

Pengguna VPN Pemuat turun

Tidak kira sama ada anda hanya mahu memuat turun kandungan yang tersedia secara bebas, atau ingin mendapatkan torrents tanpa perlu menghadapi masalah undang-undang atau membuat IP anda terdedah kepada kawanan, anda memerlukan penyedia perkhidmatan VPN yang menawarkan sambungan berkelajuan tinggi , lebar jalur tanpa had, dan menyokong muat turun torrent (walaupun anda tidak berminat dengan torrent – lebih selamat daripada menyesal).

Orang yang Hanya Mahukan Hiburan

Pengguna VPN Pemantau

Ingin menonton filem dan rancangan kegemaran anda di Netflix di luar AS? Berminat untuk melihat rancangan terbaru di BBC iPlayer? Anda memerlukan penyedia VPN dengan pelayan di negara tersebut – dan mana-mana negara lain dengan kandungan yang disekat geo yang ingin anda akses. Lebar jalur lebar dan aplikasi serasi lintas platform yang tidak terhad juga akan membantu.

Selain itu, anda juga harus mempertimbangkan untuk berlangganan penyedia VPN yang menawarkan perkhidmatan Smart DNS – sebagai sandaran jika VPN disekat atau tidak berfungsi.

Juga, dalam kes ini, tahap penyulitan yang tinggi tidak semestinya menjadi tumpuan besar – melainkan jika anda benar-benar merasa perlu.

Apakah Penyedia VPN? Garisan bawah

Penyedia VPN adalah syarikat pihak ketiga tempat anda membeli perkhidmatan VPN. Penyedia menawarkan anda akses ke pelayan VPN melalui klien VPN yang biasanya terdapat dalam bentuk aplikasi yang sesuai dengan platform.

Semasa memilih penyedia VPN, penting untuk memastikan mereka menawarkan penyulitan yang kuat, dasar tanpa log, lokasi pelayan yang relevan, tidak ada batasan lebar jalur, dan sokongan yang baik – bukan hanya harga yang menarik.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me