Apakah Penyemakan Imbas Tanpa Nama (Bagaimana Menjadi Tanpa Nama Dalam Talian) |


Berita baiknya adalah bahawa sesuatu seperti itu dapat dicapai, tetapi sebelum kita mula membincangkan bagaimana menjadi tanpa nama dalam talian, kita perlu menjelaskan satu perkara – sebenarnya tidak ada perkara seperti 100% tanpa nama dalam talian. Anda pasti dapat mengambil langkah berjaga-jaga untuk melindungi privasi anda dan dengan ketara mengurangkan risiko data peribadi anda bocor atau terdedah, tetapi tidak ada pendekatan yang benar-benar mudah dibuat memandangkan seberapa luas, serba boleh, dan rentan risiko Internet.

Jadi, apabila kita akan menggunakan istilah seperti “penyemakan imbas tanpa nama” atau “melayari tanpa nama”, itulah jenis perkara yang akan kita rujuk.

Mengapa Penyemakan Imbas Tanpa Nama Penting?

Percaya atau tidak, semakin sukar untuk menikmati privasi apa pun di Internet. Apa yang anda buat dalam talian bukan hanya tinggal di antara anda dan peranti anda. Tetapi untuk menjadi lebih spesifik, berikut adalah beberapa sebab mengapa anda memerlukan penyemakan imbas peribadi:

1. Ini Menjaga Pengawasan Pemerintah di Teluk

Kerajaan tahu apa sumber maklumat yang berharga di Internet, dan mereka memperlakukannya dengan sewajarnya – tentu saja dengan mengintip apa sahaja yang mereka dapat, tentu saja.

Dan walaupun anda mungkin berfikir bahawa pengawasan pemerintah hanya berlaku di AS, kenyataannya jauh dari itu. Walaupun AS mempunyai puluhan projek pengawasan besar-besaran, bukan satu-satunya negara yang melakukannya.

Juga, ingat bahawa kebanyakan pemerintah memerlukan ISP nasional untuk menyediakan data pengguna kepada pihak berwajib, dan menyimpannya hingga beberapa tahun.

Penyemakan imbas tanpa nama akan membantu ini dengan menjadikan agensi kerajaan lebih sukar untuk mengawasi apa yang anda lakukan dalam talian, dan memantau lalu lintas dalam talian anda. Namun, perlu diingat bahawa ia tidak akan melindungi anda 100% dari pengawasan. Selagi anda berada di Internet, itu tidak mungkin.

2. Ini Melindungi Hak Anda untuk Bersuara

Walaupun hampir semua negara di dunia memberikan hak kebebasan bersuara kepada warganegara mereka, tetapi semakin banyak yang kelihatan seperti hak teori. Pada hakikatnya, sangat mudah untuk menghilangkan ucapan bebas anda – sama ada platform dalam talian yang menyensor anda, atau orang-orang siber yang membuli anda untuk pendapat anda.

Kadang kala, walaupun sistem perundangan tidak mendapat sokongan anda. Di negara-negara seperti Arab Saudi, misalnya, di mana penapisan sendiri adalah kebiasaan. Jika tidak, anda berisiko mendapat masalah undang-undang yang serius – dari dijebloskan ke penjara hingga dicambuk di khalayak ramai.

Bagaimana Saya Boleh Menjadi Tanpa Nama di Internet?

Perkara yang baik tentang melayari tanpa nama ialah ia dapat memberi anda suara di Internet – walaupun anda tidak memilikinya. Oleh kerana orang tidak akan tahu siapa anda, anda akan dapat meluahkan fikiran anda secara bebas – sama ada anda membahaskan masalah sosial, politik, atau ekonomi (hanya untuk beberapa perkara).

3. Ini Menghalang Mesin Pencari Dari Terlalu “Mesra”

Tidak dapat dinafikan bahawa enjin carian menjadikan Internet lebih mesra pengguna dan mudah digunakan, tetapi adakah anda menyedari kosnya? Hasil pelengkap automatik yang anda perolehi ketika anda mengetik huruf atau kata yang kelihatan sangat biasa bukan hanya ciri yang bagus – itu adalah algoritma kompleks yang menggunakan maklumat peribadi dari anda untuk memberikan hasil yang lebih diperibadikan.

Apa jenis maklumat, anda bertanya? Nah, enjin carian seperti Google, Yahoo !, dan Bing mengumpulkan yang berikut:

 • Laman web yang anda cari dan akses
 • Lokasi geografi anda
 • Umur dan jantina anda
 • Melayari sejarah dari mana-mana aplikasi / laman web pihak ketiga yang bergantung pada perkhidmatan mesin pencari
 • Sebarang arahan suara yang anda berikan kepada Pembantu Suara yang dimiliki oleh mereka (seperti Pembantu Google)
 • Kandungan e-mel (untuk mesin pencari yang menawarkan perkhidmatan e-mel)
 • Maklumat peranti
 • Bagaimana penampilan anda (beberapa mesin pencari menggunakan pengecaman wajah dalam foto mereka)
 • Kepercayaan agama dan politik anda
 • Betapa sihat anda
 • Di mana sahaja anda berada
 • Siapa rakan anda

Dan itu hanya menggaru permukaan.

Lebih-lebih lagi, semua data itu juga disatukan bersama dengan maklumat lain yang dikumpulkan melalui perkhidmatan yang dimiliki oleh enjin carian (seperti YouTube, yang dimiliki oleh Google).

Walaupun penyemakan imbas tanpa nama tidak dapat melindungi anda daripada setiap pelanggaran privasi yang kami senaraikan di atas, ia dapat membantu anda melindungi data peribadi anda dengan lebih baik untuk menikmati lebih banyak privasi dan dapat menggunakan mesin carian tanpa perasaan menyeramkan “Saya tahu segalanya tentang anda”.

4. Ini Menjauhkan Data Sensitif dari Tangan Pengiklan

Seperti mesin pencari, pengiklan juga tahu banyak tentang anda. Bagaimana, anda bertanya? Anda boleh berterima kasih kepada enjin carian dan platform media sosial untuk itu (di sepanjang laman web lain yang lebih kecil). Mereka berkongsi data anda dengan pengiklan pihak ketiga untuk memperoleh keuntungan.

Dan tidak, ini bukan rahsia besar atau menyalahi undang-undang – kemungkinan besar disebut dalam Syarat Perkhidmatan laman web mesin carian atau media sosial. Hai, ini biasanya platform percuma untuk digunakan, jadi ini bukan kejutan besar.

Tetapi mereka bukan satu-satunya pelakunya. ISP kadang-kadang boleh menjual data pengguna kepada pengiklan pihak ketiga juga. Nasib baik, ia tidak berlaku di semua negara. Buat masa ini, hanya orang di AS yang harus menangani hal ini (walaupun, tidak ada jaminan bahawa tawaran pengiklan ISP di belakang tabir tidak berlaku di negara lain).

Apa maksud semua ini untuk anda? Selain privasi anda dijual dengan keuntungan, ini bermakna anda akan mula melihat lebih banyak iklan yang diperibadikan di web. Contohnya, jika anda menyukai halaman Facebook tentang kompor, jangan terkejut jika anda akan mula melihat iklan kompor di Facebook, Google, dan laman web lain.

Bagi sebilangan orang, itu boleh dilakukan. Bagi kebanyakan kita, ia hanya menyeramkan dan mengganggu.

Nasib baik, penyemakan imbas peribadi dapat membantu dengan menghadkan jumlah maklumat yang diperoleh pengiklan mengenai anda. Juga, adalah idea yang baik untuk memeriksa Tetapan Privasi di kebanyakan platform dan mesin pencari yang anda gunakan untuk mematikan iklan yang diperibadikan (atau apa sahaja yang berkaitan dengan iklan).

5. Ini Mencegah Pendikit Lebar Jalur ISP

ISP sebenarnya dapat melambatkan kelajuan sambungan anda jika mereka menganggap anda menggunakan “terlalu banyak data” untuk melakukan sesuatu dalam talian – sama ada streaming, panggilan VoIP, atau permainan. Mereka didakwa melakukannya untuk meningkatkan perkhidmatan mereka (yang dapat dipercaya), tetapi mereka juga melakukannya untuk meyakinkan pengguna seperti anda untuk membayar rancangan data yang lebih besar dan lebih mahal atau mendapatkan langganan yang lebih mahal.

ISP boleh melakukannya kerana mereka dapat memantau semua yang anda lakukan di Internet. Berita baiknya ialah anda boleh melawan dengan melayari laman web tanpa nama untuk memastikan ISP anda tidak dapat mengawasi laman web apa yang anda akses atau fail apa yang anda muat turun.

6. Ini Menjaga Data Anda Selamat di Rangkaian Tidak Bercagar

Menggunakan WiFi yang tidak memerlukan kata laluan semasa dalam perjalanan sangat mudah, tetapi juga sangat berbahaya. Oleh kerana kekurangan enkripsi, sesiapa sahaja dapat mengawasi sambungan anda dan mengintai aktiviti dalam talian dan maklumat peribadi anda (seperti nombor kad kredit dan maklumat masuk).

Walaupun anda boleh menghindarinya dengan hanya menggunakan rangkaian yang dilindungi kata laluan, kebenaran yang disayangkan adalah bahawa melakukan itu juga tidak dijamin selamat. Kenapa? Kerana kerentanan KRACK yang boleh menjejaskan rangkaian yang dijamin WPA2.

Pilihan terbaik adalah dengan memastikan anda menikmati tahap tanpa nama tertentu semasa anda menyambung ke rangkaian WiFi – selamat atau tidak terjamin. Dengan cara ini, walaupun seseorang memantau hubungan anda, mereka tidak akan dapat mempelajari sesuatu yang berharga atau mencuri maklumat sensitif.

7. Ini Membolehkan Anda Mengakses Kandungan Terhad

Walaupun Internet menawarkan sebilangan besar kandungan, anda sebenarnya tidak dapat menikmati semuanya. Berkali-kali, sekatan geo akan menghalangi, menghalang anda daripada melakukan itu. Singkatnya, mereka adalah kaedah untuk menyekat akses ke kandungan berdasarkan lokasi geografi anda. Biasanya digunakan oleh penyedia kandungan untuk alasan yang berkaitan dengan undang-undang, rangkaian, dan hak cipta.

Netflix adalah contoh yang cukup baik. Walaupun perkhidmatan ini kebanyakannya tersedia di seluruh dunia, perpustakaan kandungan ASnya tidak dapat diakses oleh pengguna dalam talian di luar Amerika Syarikat. Laman web memeriksa alamat IP anda ketika anda menyambungkannya, dan mengarahkan anda ke perpustakaan “sesuai”.

cara menonton netflix dari negara lain

Sekatan geo bukan satu-satunya masalah anda, walaupun – kandungan dalam talian dapat dibatasi melalui penggunaan firewall. Itu biasanya berlaku ketika pemerintah ingin menyekat laman web tertentu (seperti bagaimana China memblokir Google, Facebook, dan Blogspot), atau ketika tempat kerja / institusi pembelajaran ingin memastikan pekerja / pelajarnya tidak “mengendurkan” dengan melayari kandungan dalam talian (seperti YouTube atau Twitter).

Dalam kedua situasi tersebut, penyemakan imbas tanpa nama akan membolehkan anda melewati sekatan firewall tanpa ada yang mengetahui sepanjang masa.

8. Ia Menjadikan Torrenting Selamat

Bergantung pada negara tempat anda tinggal, memuat turun torrents boleh menjadi perkara yang mudah dilakukan di Internet atau aktiviti haram yang boleh menyebabkan anda menerima notis DMCA, mendapat denda ribuan dolar (jika tidak lebih), malah berpotensi mendarat di mahkamah atau penjara.

Walaupun kita mengabaikan aspek undang-undang, torrenting masih tidak begitu selamat kerana orang lain yang memuat turun / memuat naik torrent yang sama kerana anda dapat melihat alamat IP sebenar anda, yang bermaksud sebarang data peribadi yang berkaitan dengan IP anda dibiarkan. orang yang tidak dikenali.

Nasib baik, penyemakan imbas tanpa nama membantu anda mengatasi rintangan ini dengan memastikan tidak ada yang mengetahui identiti anda – baik untuk memastikan anda selamat dari penggodam dan troll hak cipta, dan tidak mendapat masalah dengan undang-undang.

Sebagai penafian yang jelas: kami tidak menyokong pelanggaran hak cipta yang disengajakan atau cetak rompak dalam talian secara haram, tetapi kami memahami bahawa beberapa orang hanya dapat mengakses fail hiburan, kerja, atau sekolah melalui P2P.

Bagaimana Menjadi Tanpa Nama Dalam Talian – Asasnya

Di bahagian ini, kami akan membahas cara yang lebih mudah dan umum untuk mengekalkan nama anda semasa anda berada di Internet. Itu belum tentu mereka tidak cekap, tentu saja.

1. Gunakan VPN (Rangkaian Peribadi Maya)

VPN adalah perkhidmatan yang boleh anda gunakan untuk melayari web tanpa nama dengan menyembunyikan alamat IP sebenar anda dan menyulitkan lalu lintas dalam talian anda untuk memastikan tidak ada yang dapat memonitornya. Oleh kerana betapa mudahnya menggunakan VPN, ini adalah salah satu kaedah penyemakan imbas tanpa nama yang paling popular.

Kelebihan

 • Penyulitan VPN dapat mencegah penjenayah siber, agensi pengawasan kerajaan, dan ISP untuk terus memerhatikan apa yang anda lakukan dalam talian dan mencuri data sensitif dari anda. Pada dasarnya, jika mereka cuba memantau lalu lintas anda, mereka hanya akan melihat omong kosong – walaupun pada rangkaian yang tidak terjamin.
 • VPN memudahkan anda mengakses kandungan yang tidak terhad dengan menyembunyikan alamat IP anda dan – akibatnya – lokasi geo anda. Baik sekatan geografi atau firewall tidak dapat menghalangi anda.
 • VPN umumnya bergantung pada teknologi IP yang dikongsi (banyak orang menggunakan IP yang sama untuk menyambung ke web) untuk melindungi anonimiti pengguna, yang pada dasarnya memastikan tidak ada yang dapat mengesan sambungan ke satu pengguna.
 • VPN biasanya sangat mudah dibentuk kerana terdapat banyak penyedia pihak ketiga yang menawarkan klien VPN yang berfungsi di pelbagai platform.

Kekurangan

 • Penyulitan VPN dan jarak antara anda dan pelayan kadang kala mengganggu kelajuan sambungan, yang bermaksud anda mungkin mengalami kelajuan yang lebih perlahan, walaupun hal itu tidak selalu terjadi.
 • Pelanggan VPN tidak berfungsi pada peranti yang tidak memiliki sokongan VPN asli – seperti konsol permainan, misalnya.
 • Perkhidmatan VPN yang betul tidak percuma, walaupun biayanya biasanya sangat rendah. Walaupun anda boleh menggunakan VPN percuma, kekurangannya tidak sepadan kerana ia hanya membahayakan privasi anda dan bukannya melindunginya.

Memerlukan VPN yang Boleh dipercayai?

Sekiranya anda ingin menikmati penyemakan imbas tanpa nama dengan VPN, CactusVPN mendapat sokongan anda. Kami menawarkan perkhidmatan VPN yang berpatutan yang menggunakan enkripsi AES mewah untuk menjamin data peribadi dan trafik dalam talian anda setiap kali anda berada di Internet. Kami juga mempunyai dasar larangan log yang ketat, yang bermaksud kami tidak menyimpan maklumat sensitif mengenai pengguna kami.

28+ pelayan berkelajuan tinggi kami semua menggunakan teknologi IP bersama, dan dilengkapi dengan lebar jalur tanpa had. Lebih-lebih lagi, aplikasi VPN kami sangat mesra pengguna.

Selain itu, jika anda berminat untuk mengakses kandungan yang disekat geo, anda pasti suka VPN kami dapat disertakan dengan perkhidmatan Smart DNS yang dapat membantu anda membuka blokir lebih dari 300 laman web yang dilarang geo dari seluruh dunia.

Terakhir, anda harus tahu bahawa anda boleh menguji perkhidmatan VPN kami secara percuma selama 24 jam jika anda ingin melihat sejauh mana ia berfungsi sebelum memilih langganan. Bukan itu sahaja – setelah anda menjadi pengguna CactusVPN, anda masih akan dilindungi oleh jaminan wang dikembalikan selama 30 hari sekiranya berlaku sesuatu (tidak mungkin berlaku).

2. Gunakan Proksi

Proksi adalah pelayan yang bertindak sebagai perantara antara rangkaian tempatan kecil dan Internet. Banyak pengguna dalam talian bergantung pada proksi untuk menyembunyikan alamat IP mereka dan mengakses kandungan yang disekat geo. Sebilangan besar perkhidmatan proksi umumnya percuma, tetapi ada juga proksi berbayar.

Kelebihan

 • Menggunakan proksi untuk mengakses laman web agak cepat kerana kemampuan cache perkhidmatan (menyimpan laman web yang dikunjungi pengguna kemudian, pada dasarnya) yang bermaksud anda mungkin akan mengurangkan masa muat.
 • Proksi mudah digunakan, dan menyembunyikan alamat IP pengguna untuk menolong mereka melayari web tanpa nama.
 • Bergantung pada pilihan pentadbir proksi, pelayan proksi boleh ditetapkan untuk menyaring laman web berbahaya secara automatik.

Kekurangan

 • Walaupun terdapat ciri cache, jika pelayan proksi terlalu padat, anda mungkin mengalami kelajuan yang lebih perlahan. Ini cenderung berlaku dengan proksi percuma.
 • Sebilangan besar proksi hanya menyembunyikan IP anda – mereka tidak menggunakan penyulitan untuk mengamankan lalu lintas Internet anda, yang bermaksud anda tidak boleh bergantung pada mereka untuk benar-benar melindungi privasi anda, lebih-lebih lagi jika anda menggunakan rangkaian yang tidak terjamin. Walaupun beberapa proksi mungkin menggunakan enkripsi SSL, bukan yang paling selamat di luar sana – apatah lagi NSA diduga boleh memintas dan memecahkannya.
 • Kekurangan enkripsi, proksi tidak dapat memberikan anonimiti sepenuhnya kerana pemilik pelayan proksi akan selalu mengetahui apa alamat IP sebenar anda jika anda menggunakan sambungan HTTP.

3. Gunakan Tor (The Onion Router)

Tor pada dasarnya adalah rangkaian tanpa nama yang membolehkan pengguna mengakses web dengan cara yang lebih peribadi. Ia berfungsi dengan menyebarkan data antara beberapa relai (juga disebut “router” atau “node”) sebagai cara untuk menyembunyikan lalu lintas dan lokasi pengguna dalam talian.

Kelebihan

 • Sebarang laman web yang anda akses dengan Tor tidak dapat menjejaki alamat IP anda. Pada masa yang sama, mana-mana laman web yang anda lawati tidak dapat ditelusuri kembali ke alamat IP anda.
 • Sangat sukar bagi agensi kerajaan untuk mematikan Tor sepenuhnya kerana ia adalah rangkaian yang tersebar di banyak negara.
 • Tor cukup mudah disediakan, dan berfungsi di pelbagai platform. Ia juga percuma untuk digunakan.
 • Oleh kerana trafik dalam talian anda dihantar ke beberapa geganti (yang operatornya tidak mengetahui sumber lalu lintas), paket web tidak dapat dikaitkan dengan pengguna dalam talian tertentu.

Kekurangan

 • Walaupun jumlah geganti Tor nampaknya cukup tinggi (lebih dari 7.000), itu tidak mencukupi untuk mengikuti jumlah pengguna. Oleh itu, menggunakan Tor bererti harus sering berurusan dengan hubungan yang lebih perlahan.
 • Adalah mungkin bagi ISP untuk menyekat geganti Tor jika ia melihatnya. Malah negara dapat melakukannya, dengan China menjadi contoh yang baik. Apabila itu berlaku, lebih sukar bagi anda sebagai pengguna Tor untuk menyambung ke web.
 • Walaupun Tor cukup selamat pada umumnya, ia masih mempunyai kelemahannya. Pada satu ketika, klien Mac dan Linuxnya mempunyai kerentanan yang berpotensi membocorkan IP pengguna. FBI juga berjaya menggodam banyak pengguna Tor (untuk alasan yang baik) dengan menggunakan kerentanan Tor yang tidak diketahui umum.
 • Nod dikendalikan oleh sukarelawan, yang bermaksud privasi anda sering berada di bawah kesalahan manusia.
 • Lalu lintas Tor relay terakhir yang dilalui sebelum sampai ke destinasinya dikenali sebagai relay keluar. Malangnya, relai keluar tidak benar-benar menggunakan penyulitan kerana mereka bertanggungjawab untuk menyahsulitkan lalu lintas. Itu cukup bermakna bahawa sesiapa yang menjalankan relay keluar dapat dengan mudah memantau semua lalu lintas yang melaluinya.

4. Gunakan Mode Penyamaran / Privasi pada Penyemak Imbas Anda

Penyemak imbas yang paling popular dilengkapi dengan mod Penyamaran / Privasi. Ideanya adalah menggunakannya jika anda tidak mahu data yang berkaitan dengan sesi semasa anda disimpan. Secara teori, itu bermaksud tidak ada cache web, kuki, atau sejarah web yang digunakan.

Namun, ingat bahawa ciri ini paling baik digunakan bersama alat privasi seperti VPN. Mod privasi / Penyamaran menawarkan tahap penyemakan imbas tanpa nama, tetapi tidak menjamin sambungan anda. Juga, privasi hanya untuk anda sahaja.

5. Kosongkan Cache Anda Secara Berkala

Salah satu sebab utama anda harus membersihkan cache penyemak imbas anda adalah menyingkirkan semua kuki yang diletakkan di peranti anda semasa anda menyemak imbas dalam talian. Sekiranya anda tidak biasa dengan kuki, itu adalah fail teks kecil yang diletakkan di komputer anda semasa anda melayari laman web (jangan risau – anda sering diminta untuk memberikan persetujuan anda untuk itu).

Kuki digunakan untuk menyimpan maklumat mengenai tabiat menyemak imbas anda, sehingga laman web dapat menawarkan pengalaman yang lebih diperibadikan dan mudah untuk anda (seperti tidak mengharuskan anda memasukkan semula bukti masuk anda, atau menyimpan barang keranjang belanja anda untuk sementara waktu walaupun anda meninggalkan kereta).

Kosongkan data penyemakan imbas

Biasanya, itu bukan masalah besar. Walau bagaimanapun, fakta bahawa kuki dapat digunakan oleh pengiklan untuk mengesan pergerakan dalam talian anda sangat menjengkelkan – belum lagi melanggar privasi anda. Selain itu, menurut Cookie Central (sumber besar untuk kuki Internet), pihak ketiga yang tidak bertanggungjawab sebenarnya dapat menggunakan kuki dengan cara yang memungkinkan mereka “membina profil terperinci mengenai minat, tabiat perbelanjaan, dan gaya hidup anda.”

Walaupun anda tidak dapat membuang kuki sepenuhnya, anda dapat membersihkan cache penyemak imbas web anda secara berkala untuk menjadikan laman web lebih sukar untuk mengesan kebiasaan anda. Sekiranya anda ingin menjadi sangat rajin, anda boleh membersihkan cache anda selepas setiap sesi web.

Selain membantu dengan kuki, mengosongkan cache anda juga dapat meningkatkan kecepatan memuat dan memperbaiki kesalahan penyemak imbas.

6. Gunakan Penyekat Iklan

Google didakwa memaparkan sekitar 29 bilion iklan setiap hari kepada pengguna dalam talian. Dan itu hanya Google – kami tidak mengambil kira platform seperti Facebook.

“Baiklah, jadi saya mungkin disiarkan dengan banyak iklan setiap hari, tetapi itu bukan masalah besar.”

Benar, itu mungkin tidak bermasalah, tetapi pertimbangkan ini – iklan dalam talian bukan sekadar kotak teks sederhana yang hanya untuk persembahan. Mereka sebenarnya “mendengarkan” apa yang anda lakukan – pada dasarnya memantau klik dan tindakan anda untuk mengikuti anda di Internet. Kenapa? Supaya anda dapat ditayangkan lebih banyak iklan “diperibadikan”, tentu saja.

Dan tidak, itu tidak dianggap haram.

Selain itu, selain pencerobohan privasi anda, beberapa iklan juga dapat berisi malware, dengan mudah menjangkiti peranti anda jika anda terlibat dengannya.

Itulah sebabnya anda mesti sentiasa mempunyai penyekat iklan di penyemak imbas anda. Berikut adalah beberapa cadangan:

 • Adblock Plus
 • uBlock Origin
 • uMatrix

Kami sangat mengesyorkan uMatrix kerana tidak hanya menyekat iklan, tetapi juga skrip yang tidak diingini, iframe, dan permintaan penyemak imbas lain, dan anda mempunyai kawalan penuh terhadap segala sesuatu.

Pemalam berfungsi pada kebanyakan penyemak imbas. Kadang-kadang, mereka mungkin mempunyai nama yang berbeza tetapi mereka mencapai tujuan yang sama.

Dan semasa kita membahas topik ini, anda harus mempertimbangkan untuk menggunakan laman web ini untuk tidak menerima iklan yang disasarkan:

 • NAIK Pengguna NAI
 • Pilihan Dalam Talian Anda
 • Pilihan Web

Menggunakan penyekat iklan dengan laman web tersebut pasti dapat mengurangkan jumlah iklan yang terdedah kepada anda.

7. Sekat Penjejak Aktiviti Web

Penjejakan iklan bukanlah satu-satunya perkara yang perlu anda bimbangkan. Laman web memberi tumpuan untuk mengesan perkara lain juga:

 • Lalu lintas dalam talian anda sehingga laman web mengetahui berapa banyak masa yang anda habiskan di platform, peranti apa yang anda gunakan, dan halaman laman web apa yang anda gunakan.
 • Bagaimana aktiviti dalam talian anda berkaitan dengan profil media sosial anda. Piksel Facebook adalah contoh yang baik kerana ia membantu Facebook memahami tingkah laku dalam talian anda sehingga dapat memaparkan perkara yang lebih “disasarkan” dalam suapan berita anda (termasuk iklan).
 • Apa jenis media yang anda nikmati. YouTube banyak melakukan ini sehingga platform mengetahui video apa yang akan dicadangkan.
 • Apa lokasi semasa anda. Maklumat semacam itu diperlukan untuk platform yang mengesyorkan acara berdekatan atau memberikan ramalan cuaca, tetapi juga hanya dapat digunakan untuk penjejakan dan analisis data umum.

Bersembunyi

Nasib baik, menghentikannya cukup mudah – hanya gunakan Ghostery. Ia berfungsi di hampir semua penyemak imbas, dan sangat mudah disediakan.

8. Tetapkan Akaun Media Sosial Anda ke “Peribadi”

Profil media sosial anda boleh membocorkan banyak maklumat peribadi sensitif jika disebarkan kepada umum. Fikirkanlah – orang asing dapat mengetahui banyak perkara mengenai kehidupan anda dengan mudah hanya dengan melihat apa yang anda siarkan. Itulah sebabnya lebih baik menjadikan semua akaun anda peribadi – berikut adalah beberapa panduan berguna untuk itu, sebenarnya:

 • Facebook
 • Twitter
 • Instagram
 • Snapchat
 • LinkedIn

Juga, berhati-hati dengan jenis maklumat yang anda kongsi di media sosial. Sebaik-baiknya jika tidak ada yang dapat mendedahkan terlalu banyak perincian mengenai kehidupan peribadi anda (terutamanya tempat anda berada).

9. Lumpuhkan Penjejakan Lokasi

Hampir semua laman web media sosial atau laman web utama seperti Google menjejaki lokasi peranti anda. Walaupun mereka melakukannya untuk memberikan perkhidmatan yang lebih diperibadikan, tidak dapat dinafikan bahawa ia dapat mengganggu dan benar-benar menyeramkan. Itulah sebabnya anda harus selalu memeriksa tetapan akaun untuk melihat apakah mungkin untuk mematikan Penjejakan / Perkongsian Lokasi.

Penjejakan Lokasi

Perlu diingat bahawa melakukan ini tidak dijamin untuk menghentikan platform dan syarikat menjejaki anda sepanjang masa. Sebagai contoh, Google baru-baru ini menjelaskan bahawa walaupun anda mematikan perkhidmatan Penjejakan Lokasi di akaun Google anda, mereka mungkin masih terus melacak anda (“mungkin” menjadi kata kunci). Namun, ini adalah langkah tambahan yang perlu diambil.

10. Semak Kebenaran Aplikasi Mudah Alih

Hampir setiap aplikasi yang anda ada di peranti mudah alih anda memerlukan anda untuk memberikannya kebenaran untuk mengakses sekurang-kurangnya salah satu fungsi telefon anda untuk berfungsi. Walaupun itu masuk akal sepanjang waktu, kadangkala menjadi terlalu mengganggu – seperti ketika aplikasi meminta akses ke lokasi, foto, dan kenalan masa nyata Anda.

Sebaiknya periksa Tetapan Aplikasi peranti mudah alih anda, dan batalkan sebarang izin yang sepertinya menuntut terlalu banyak maklumat peribadi. Beberapa aplikasi masih boleh berfungsi walaupun tanpa izin tersebut.

Bagaimana Menjadi Tanpa Nama Dalam Talian – Tahap Berikutnya

Di bahagian ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk tetap tanpa nama dalam talian menggunakan kaedah yang mungkin kelihatan lebih rumit (sekurang-kurangnya pada mulanya). Walaupun memerlukan sedikit masa dan usaha untuk mengatur semuanya di sini, ia pasti dapat membantu melindungi privasi Internet anda.

1. Gunakan Isyarat untuk Komunikasi Langsung

Sekiranya anda tidak biasa dengan Signal, ini adalah aplikasi komunikasi dalam talian yang berfungsi pada peranti dan desktop iOS / Android. Sorotan utamanya adalah kenyataan bahawa ia menggunakan penyulitan end-to-end yang selamat untuk melindungi mesej teks dan trafik VoIP anda untuk memastikan bahawa apa yang anda bercakap dengan orang lain tetap peribadi.

Jelas jauh lebih baik daripada menggunakan Facebook Messenger atau Twitter untuk perbualan peribadi kerana mesej anda tidak didedahkan dengan cara ini.

Anda boleh berpendapat bahawa WhatsApp juga merupakan pilihan yang baik kerana ia sebenarnya menggunakan jenis enkripsi yang sama dengan Signal. Walau bagaimanapun, masalah dengan WhatsApp adalah bahawa ia mengekalkan metadata, kemungkinan berkongsi data pengguna dengan Facebook (yang kini memiliki WhatsApp), dan cara ia menerapkan penyulitan bukan begitu mudah.

Jadi, anda lebih baik menggunakan Signal. Mungkin tambahkan VPN dalam campuran untuk menikmati lebih banyak privasi.

2. Gunakan Penyelesaian E-mel yang Dienkripsi

Tidak mempunyai e-mel pada masa kini sebenarnya bukan pilihan, tetapi menggunakan yang paling popular (Gmail, Yahoo! Mail atau Yandex.Mail) bukanlah idea yang baik – melainkan jika anda mahu penyedia perkhidmatan mempunyai akses ke semua kandungan e-mel anda , itu dia.

Tutanota adalah alternatif yang cukup baik kerana dilengkapi dengan peti mel yang disulitkan sepenuhnya. Selain itu, syarikat itu tidak mencatat maklumat peribadi, dan hanya menyimpan alamat IP dalam format yang dienkripsi yang hanya dapat diakses oleh pengguna sendiri. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa pelan percuma hanya dilengkapi dengan storan 1GB.

ProtonMail adalah pilihan lain yang baik. Perkhidmatan ini menawarkan akaun e-mel yang disulitkan dari hujung ke hujung, tidak memerlukan maklumat peribadi untuk membuat akaun, dan pelayan syarikat berpusat di Switzerland di mana mereka dilindungi oleh undang-undang privasi yang baik. Sekali lagi, akaun percuma mempunyai ruang simpanan yang lebih terhad (500MB).

Secara keseluruhan, menggunakan perkhidmatan e-mel yang dienkripsi lebih selamat. Senario terburuk, jika anda benar-benar mesti menggunakan perkhidmatan e-mel yang popular, pastikan Gmail dan anda menggunakan pelanjutan ini kerana ia menyulitkan e-mel anda.

3. Gunakan Perisian Mesin Maya (VM)

Ringkasnya, Mesin Maya meniru cakera keras yang menjalankan sistem operasi di atas sistem operasi semasa anda. Kedengarannya rumit, tetapi sebenarnya mudah dijalankan – semuanya dilakukan melalui perisian dan ikon di desktop anda.

Apa kaitannya dengan penyemakan imbas tanpa nama, anda bertanya? Nah, VM memberi anda lapisan keselamatan tambahan ketika anda melayari web kerana anda boleh menyambung ke Internet menggunakan VM. Sebarang fail yang anda akses atau muat turun melalui VM tetap ada di sana – fail tersebut tidak muncul di peranti “host”.

Oleh itu, lebih mudah untuk mengelakkan daripada dijangkiti fail berbahaya atau perisian hasad yang boleh mencuri data sensitif dari anda. Anda juga mungkin tidak dapat menjejak kuki (sekurang-kurangnya pada tahap tertentu) kerana ia hanya diletakkan di VM anda dan bukannya pada peranti “host” anda.

Perisian VM biasanya percuma (VirtualBox dan VMWare Player), tetapi ada pilihan berbayar (seperti VMWare Workstation) juga.

4. Gunakan FOSS Bukannya Perisian Hak Milik

Bukan lagi rahsia lagi bahawa NSA berjaya memaksa banyak syarikat teknologi di seluruh dunia untuk membina backdoors ke dalam program mereka. Mereka bahkan berjaya “meyakinkan” RSA (syarikat yang bertanggungjawab untuk toolkit penyulitan yang paling biasa digunakan di dunia) untuk memasukkan kekurangan keselamatan (yang NSA dapat pecahkan) dalam algoritma mereka.

Jelas sekali, perisian proprietari tidak lagi selamat – terutamanya memandangkan NSA hanya boleh mensasarkan para pemikir jika mereka mahu. Di situlah FOSS (Perisian Sumber Terbuka Percuma) dimainkan – perisian yang dibangunkan oleh individu yang tidak berkaitan dengan kod sumber yang boleh diperiksa oleh sesiapa sahaja.

Berikut adalah senarai beberapa contoh FOSS untuk mendapatkan idea tentang apa yang ditawarkan.

Sudah tentu, selalu ada peluang NSA menyusup ke komuniti FOSS, jadi selalu ada baiknya berjaga-jaga.

5. Cuba Buat Pembayaran Tanpa Nama

Walaupun anda tidak dapat membuat pembayaran tanpa nama untuk barang fizikal (umumnya), anda mungkin dapat melakukannya dengan pembayaran dalam talian. Salah satu kaedah yang paling biasa dilakukan ialah menggunakan kad prabayar, tetapi anda juga boleh bergantung pada cryptocurrency.

Kini, Bitcoin akan menjadi pilihan yang jelas – bukan kerana betapa popularnya, tetapi kerana ia adalah salah satu cryptocurrency yang lebih “stabil”. Anda harus terlebih dahulu membuat akaun e-mel tanpa nama dengan salah satu perkhidmatan yang disebutkan di atas untuk membeli Bitcoin sehingga transaksi anda tidak dapat dikesan kembali kepada anda.

Pembayaran Tanpa Nama

Anda harus mencuba LocalBitcoins.com kerana lebih tidak dikenali (anda bercakap dengan penjual dan mengatur pertemuan) sebelum pergi dengan platform besar seperti Coinbase atau Binance.

Namun, ingat bahawa Bitcoin tidak semestinya 100% tanpa nama. Sebaik sahaja anda membelinya, anda masih perlu menggunakan Pengadun Bitcoin untuk “mencuci” mereka (pada dasarnya ini adalah proses yang menukarnya dengan Bitcoin dari beberapa pengguna lain). Sudah tentu, Pengadun Bitcoin tidak percuma, dan yurannya sedikit tinggi.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai privasi Bitcoin (terutamanya Pengadun Bitcoin), sila baca panduan ProPrivacy.

6. Pertimbangkan untuk Mengelakkan Windows 10

Nasihat ini nampaknya agak kasar memandangkan Windows 10 cukup popular pada masa ini, tetapi kenyataannya adalah bahawa sistem operasi tidak kurang dari mimpi buruk privasi. Untuk satu, terdapat banyak pengumpulan data di latar belakang sehingga banyak maklumat peribadi anda (termasuk aktiviti) dikongsi dengan Microsoft dan pihak ketiga.

Pasti, anda boleh mematikan pengumpulan data, tetapi meneka apa? Walaupun anda melakukannya, Windows 10 masih akan menghantar data telemetri ke Microsoft. Terlebih lagi, ketika Microsoft mendorong Kemas Kini Ulang Tahun pada tahun 2016, mereka membuang pilihan untuk menonaktifkan Cortana, pembantu peribadi yang diaktifkan suara Windows 10 yang suka mengumpulkan banyak maklumat tentang anda untuk menawarkan pengalaman yang lebih “dipersonalisasi” kepada anda.

Lebih menjengkelkan, kemas kini Windows 10 Microsoft cenderung untuk menetapkan Windows 10 anda kembali ke tetapan kilang, yang bermaksud anda perlu mengubah tetapan privasi OS berulang-ulang kali.

Beberapa alternatif yang jelas untuk Windows 10 termasuk Windows XP, 7, dan 8 dan Mac OS, walaupun pengedaran Linux adalah pilihan yang jauh lebih baik. Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan dan benar-benar mesti menggunakan Windows 10, pertimbangkan untuk menggunakan W10Privacy (ingat bahawa itu bukan perisian sumber terbuka).

Kesimpulannya

Secara keseluruhan, penyemakan imbas tanpa nama adalah sesuatu yang harus anda perjuangkan sekiranya anda benar-benar ingin melindungi privasi dan data peribadi dalam talian anda, dan mengatasi sekatan kandungan yang tidak adil. Anda tidak semestinya harus mengikuti setiap nasihat yang kami tawarkan dalam artikel ini, tetapi paling tidak Anda harus mengikuti nasihat yang kami sebutkan di bahagian “Pemula” – terutama membersihkan cache anda, menggunakan penyekat iklan, menggunakan VPN, dan merahsiakan akaun media sosial anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map