Apakah Teknologi DNS Pintar & Bagaimana DNS Pintar Berfungsi? |


Apa itu Teknologi DNS Pintar?

Smart DNS adalah perkhidmatan dalam talian yang membantu anda memintas sekatan geo yang menghalang anda daripada mengakses kandungan dalam talian yang anda mahukan dengan menipu laman web untuk mempercayai bahawa anda berasal dari kawasan geografi yang berbeza – yang mana kandungan tersebut tersedia secara bebas.

Tetapi sebelum kita mula bercakap mengenai perkhidmatan DNS Pintar, mari kita pastikan tidak ada salah faham mengenai apa itu DNS.

Apa itu DNS (Sistem Nama Domain)?

Secara sederhana, DNS adalah protokol yang memungkinkan nama laman web diterjemahkan ke alamat IP, dan sebaliknya. DNS adalah yang memudahkan anda menyambung ke laman web dengan hanya mengetik namanya di bar URL penyemak imbas anda kerana mengembalikan alamat IP yang dikaitkan dengan laman web tersebut.

Bagaimana DNS Pintar Berfungsi?

DNS Pintar pada dasarnya melakukan dua perkara semasa anda menggunakannya:

 1. Ia menggantikan alamat DNS yang ditetapkan oleh ISP anda dengan yang baru – alamat yang tidak mengandungi maklumat yang dapat mendedahkan lokasi geografi sebenar anda. Alamat DNS baru berasal dari pelayan DNS yang mengarahkan lalu lintas anda melaluinya. Pelayan boleh berada di mana sahaja kerana penyedia DNS Pintar akan menggunakan pelayan proksi yang terletak di negara tertentu untuk membantu anda memintas blok geo.
 2. Ini memintas permintaan sambungan anda ke laman web yang ingin anda akses, dan menggantikan setiap maklumat dalam permintaan yang dapat membocorkan lokasi geografi anda dengan data baru yang menunjuk ke lokasi di mana kandungan yang ingin anda akses tidak disekat geo.

Apakah Penyedia DNS Pintar?

Penyedia DNS Pintar adalah perkhidmatan dalam talian yang membolehkan anda menggunakan perkhidmatan DNS Pintar untuk membuka blokir laman web terhad geo.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, semakin banyak penyedia DNS Pintar juga mula menawarkan perkhidmatan VPN. Juga, penyedia VPN telah mulai menawarkan akses ke perkhidmatan DNS Pintar juga, sehingga mereka dapat dianggap sebagai penyedia perkhidmatan DNS Pintar juga. Sebagai contoh, kami di sini di CactusVPN telah mula melakukannya selama beberapa waktu.

6 Tanda Anda Menemui Perkhidmatan DNS Pintar yang Hebat

Memilih pembekal DNS Pintar yang betul mungkin agak sukar, jadi kami akan mempermudah anda dengan menggariskan perkara seperti apa yang harus anda cari:

1. Aplikasi yang Sesuai dengan Pengguna dan Merentas Platform

Anda mungkin ingin dapat menonton kandungan yang disekat geo di mana sahaja anda berada – di rumah, di sekolah, di jalan raya, semasa anda minum kopi di pusat bandar, dll. Itulah sebabnya anda harus memilih pembekal DNS Pintar yang menawarkan aplikasi untuk platform yang paling popular (Windows, iOS, Android, macOS).

Mendapatkan akses ke tutorial yang menunjukkan kepada anda cara mengatur klien juga merupakan kelebihan, dan begitu juga tutorial yang menunjukkan cara mengkonfigurasi perkhidmatan secara manual pada platform yang tidak akan digunakan oleh klien.

2. Sebilangan besar Laman Web Pra-Diblokir

DNS Pintar tidak memberi anda akses langsung ke semua laman web di kawasan geografi tertentu. Sebaliknya, ia menyahsekat laman web satu persatu. Sebilangan besar penyedia DNS Pintar mengiklankan senarai laman web yang sudah diblokirnya, jadi lebih baik memilih yang mempunyai senarai panjang (lebih baik daripada lebih 100 laman web).

3. Bilangan Kawasan yang Tidak Terikat yang Layak

Penyedia perkhidmatan DNS Pintar tertentu hanya akan menyahsekat kawasan tertentu, jadi anda harus memastikan bahawa anda memilih perkhidmatan yang membuka blokir kawasan yang anda minati. Contohnya, jika anda ingin mengakses Netflix AS, anda tidak akan ke mana sahaja dengan memilih DNS Pintar yang hanya menyekat sekatan geografi dari UK.

Adalah idea yang baik untuk memilih penyedia yang membuka blokir lebih dari dua atau tiga wilayah sehingga anda akan mempunyai lebih banyak variasi kandungan yang dapat anda gunakan.

4. Ciri DNS Dinamik

DNS Dinamik adalah suatu keharusan jika anda mempunyai ISP yang sering menukar alamat IP anda. Jika tidak, anda perlu mengesahkan alamat IP anda secara manual setiap kali ia berubah dan anda ingin menggunakan perkhidmatan DNS Pintar.

5. Perkhidmatan Tambahan

Pada satu ketika, anda mungkin ingin menggunakan perkhidmatan yang berbeza daripada DNS Pintar untuk mengakses kandungan yang disekat geo di web. Itulah sebabnya lebih baik memilih penyedia yang sudah menawarkan akses ke pilihan lain (seperti VPN dan pelayan proksi), sehingga anda tidak perlu melakukan lebih banyak penyelidikan dan menghabiskan lebih banyak wang.

Oh, dan jika anda memilih penyedia DNS Pintar yang juga menawarkan perkhidmatan VPN, pastikan mereka mempunyai dasar tanpa log, dan pelayan mereka menawarkan sambungan berkelajuan tinggi dan lebar jalur tanpa had.

6. Tempoh Percubaan Percuma + Polisi Bayaran Balik

Percubaan percuma selalu berguna kerana ia memastikan anda membeli tanpa risiko. Sebaiknya, anda harus memilih penyedia yang sekurang-kurangnya menawarkan percubaan 24 jam yang tidak mempunyai batasan, sehingga anda dapat benar-benar melihat apa yang dapat ditawarkan oleh perkhidmatan tersebut kepada anda.

Jaminan wang dikembalikan (7-hari, 14-hari, atau 30-hari) juga merupakan tambahan yang bagus kerana anda akan mempunyai jaring keselamatan untuk kembali sekiranya ada yang salah dengan perkhidmatan setelah anda menjadi pengguna.

Perkhidmatan DNS Pintar percuma berbanding Penyedia DNS Pintar Berbayar

Perkhidmatan DNS Pintar percuma terdengar sangat menarik – terutamanya kerana anda menggunakannya untuk membuka blokir laman web apabila anda memerlukannya. Namun, terdapat banyak masalah dengan menggunakan pilihan DNS Pintar percuma. Untuk satu, ada kemungkinan bahawa Smart DNS menangani perkhidmatan percuma yang anda berikan tidak akan berfungsi, yang bermaksud anda tidak akan dapat melewati sekatan geografi sama sekali.

Terlebih lagi, anda biasanya tidak akan tahu siapa yang menjalankan Smart DNS percuma. Mengapa itu menjadi masalah? Kerana mereka boleh mencuri maklumat peribadi anda (seperti butiran kad kredit atau alamat IP). Itu, dan anda mungkin tidak akan mendapat sokongan berkualiti – atau sokongan apa pun – sekiranya anda menghadapi masalah dengan perkhidmatan tersebut. Juga, ada kemungkinan anda juga disiarkan dengan iklan

Sebagai tambahan, pada akhirnya, penyedia DNS Pintar berbayar tidak akan memberi anda wang yang terlalu banyak. Paling banyak, anda hanya akan membayar beberapa dolar setiap bulan (biasanya antara $ 3- $ 8 + kadangkala anda dapat potongan harga)

Oh, dan kerana sebilangan orang cenderung keliru, kita harus menyebut bahawa alamat DNS percuma (seperti yang disediakan oleh Google atau OpenDNS) bukanlah perkhidmatan DNS Pintar percuma yang kita bicarakan.

DNS Pintar – Kelebihan dan Kekurangan

Kelebihan

 • DNS Pintar dapat menolong anda melewati sekatan geo dengan mudah.
 • Perkhidmatan DNS pintar berfungsi di pelbagai platform, dan cukup mudah dikonfigurasikan secara manual pada peranti dan sistem operasi tanpa sokongan asli untuk klien DNS Pintar.
 • DNS Pintar tidak menggunakan penyulitan, jadi anda dapat menggunakan kelajuan ISP asal anda untuk mengakses kandungan yang anda nyahsekat.
 • Perkhidmatan DNS pintar biasanya cukup menjimatkan.
 • Anda tidak perlu menyambung ke pelayan yang berbeza untuk mengakses kandungan dari wilayah geografi yang berasingan.

Keburukan

 • Sekiranya ISP anda menggunakan Proksi DNS Transparan, ini dapat menghalangi anda menggunakan perkhidmatan DNS Pintar.
 • DNS Pintar tidak akan menyahsekat semua laman web secara automatik dari wilayah tertentu. Biasanya, mereka dibebaskan satu persatu.
 • Oleh kerana DNS Pintar tidak menggunakan penyulitan, privasi dan data peribadi dalam talian anda tidak akan dilindungi di Internet.
 • DNS Pintar tidak akan menyembunyikan alamat IP sebenar anda, yang bermaksud orang dan platform lain masih dapat melihatnya. Oleh kerana itu, lokasi geo anda juga akan kelihatan.

Apakah Perbezaan Antara Perkhidmatan DNS dan VPN Pintar?

Kami sudah mempunyai artikel mengenai topik ini, tetapi berikut juga ikhtisar ringkas:

 • VPN menyembunyikan alamat IP anda dengan menggantinya dengan alamat pelayan VPN yang anda sambungkan untuk membantu anda memintas blok geo. DNS Pintar menggantikan alamat DNS yang ditetapkan oleh ISP anda dan memintas sambungan anda ke laman web tertentu.
 • Tidak seperti DNS Pintar, perkhidmatan VPN menggunakan penyulitan untuk menjamin sambungan dan privasi dalam talian anda. Walaupun itu adalah tambahan yang bagus, ini juga bermaksud kelajuan dalam talian anda mungkin akan bergantung pada seberapa kuat enkripsi dan protokol VPN.
 • Kerana VPN menggunakan enkripsi, ia dapat melindungi Anda dari pengawasan pemerintah dan ISP. Juga, ini memastikan ISP anda tidak merendahkan lebar jalur anda kerana mereka tidak dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian. DNS Pintar tidak dapat melakukannya.
 • Oleh kerana VPN menutupi alamat IP sebenar anda, ia membantu anda menyembunyikan jejak digital anda dan memintas firewall, sesuatu yang tidak dapat dilakukan oleh Smart DNS.

Cara Memintas Masalah Proksi DNS Lutsinar

Penggunaan Proksi DNS Transparan oleh ISP anda boleh menjadi masalah yang menjengkelkan kerana pada dasarnya akan membuat anda menggunakan pelayan DNS mereka sendiri walaupun anda diberi alamat DNS baru oleh penyedia DNS anda

Baiklah, berita baiknya ialah anda boleh mengatasi masalah itu. Berita buruknya ialah penyelesaiannya hanya berfungsi jika anda mempunyai penghala DD-WRT yang mempunyai sokongan untuk tablet IP. Sekiranya anda memenuhi syarat tersebut, anda dapat menyiapkan Smart DNS pada penghala, dan menggunakan perintah berikut ketika mengkonfigurasi firewall penghala:

iptables -t nat -A PREROUTING -i br0 -p udp –dport 53 -j DNAT –to 8.8.8.8:54

Apa yang mereka lakukan? Pada dasarnya, mereka memastikan DNS meminta peranti anda menghantar menggunakan port 54 dan bukannya port 53 (port yang biasanya digunakan untuk permintaan pencarian DNS).

Oh, dan alamat DNS yang digunakan dalam contoh itu (8.8.8.8) adalah alamat DNS awam yang ditawarkan oleh Google. Sekiranya boleh, anda harus menggantinya dengan alamat DNS yang ditawarkan oleh penyedia DNS Pintar anda.

Adakah Penggunaan DNS Pintar Sah?

Ya, menggunakan perkhidmatan DNS Pintar adalah sah sepenuhnya. Sekiranya anda tidak yakin dengan hal itu, pertimbangkan perkara berikut – malah Google menawarkan akses ke alamat DNS yang boleh digunakan secara percuma.

Adakah Smart DNS sah?

Sekarang, memang betul bahawa ISP anda mungkin mengganggu penggunaan DNS Pintar anda jika mereka menggunakan Proksi DNS Transparan, tetapi itu tidak menjadikan perkhidmatan itu haram. DNS Pintar bahkan mungkin sah di negara-negara dengan pemerintah yang menindas yang melarang akses ke kandungan dalam talian tertentu.

Namun, perlu diingat bahawa jika anda melakukan sesuatu yang dianggap tidak sah semasa menggunakan DNS Pintar, anda dapat dengan mudah menghadapi masalah undang-undang.

Adakah DNS Pintar Akan Menurunkan Kelajuan Dalam Talian Anda?

Tidak, itu tidak sepatutnya berlaku. Oleh kerana DNS Pintar tidak menggunakan enkripsi atau protokol VPN, tidak banyak yang boleh mengganggu kelajuan dalam talian anda. Biasanya, jika anda mengalami kemerosotan sambungan, ini berpotensi menjadi masalah pada akhirnya – terutamanya jika ISP anda terlibat dalam pembatasan lebar jalur.

Bolehkah Anda Menggunakan DNS Pintar untuk Torrenting?

Sekiranya anda menggunakan DNS Pintar semasa memuat turun torrents, ia tidak akan dapat membantu anda. Oleh kerana DNS Pintar tidak menutupi alamat IP anda dan menyulitkan lalu lintas anda, alamat anda akan tetap dapat dilihat oleh anggota kumpulan lain (jumlah pengunggah dan pengunduh di torrent). Selain itu, ISP anda akan melihat bahawa anda memuat turun torrents, yang boleh menjadi masalah jika itu adalah masalah undang-undang yang sensitif di negara anda.

Bolehkah Anda Mengabaikan Firewall Dengan DNS Pintar?

Tidak, anda tidak boleh melakukannya dengan Smart DNS kerana perkhidmatan itu tidak menyembunyikan alamat IP sebenar anda. Akibatnya, sekatan firewall yang dikenakan oleh pentadbir di rangkaian akan terus berlaku kepada anda walaupun anda menggunakan Smart DNS.

Mencari Penyedia DNS Pintar yang Boleh Diandalkan yang Dapat Memenuhi Semua Keperluan Anda?

CactusVPN adalah apa yang anda perlukan ketika itu. Kami menawarkan perkhidmatan DNS Pintar kelas atas yang dapat membantu anda membuka blokir lebih dari 300 laman web terhad geo.

Lebih-lebih lagi, kami menawarkan aplikasi mesra pengguna yang berjalan di platform paling popular (Windows, macOS, iOS, Android, Android TV, Amazon Fire TV).

Sekiranya anda mahukan lebih banyak variasi dalam perkhidmatan dalam talian, kami juga menawarkan perkhidmatan VPN yang hebat. Ia dilengkapi enkripsi kelas ketenteraan, Killswitch, perlindungan kebocoran DNS, dan akses ke 28+ pelayan berkelajuan tinggi yang dilengkapi dengan lebar jalur tanpa had.

Dan jika anda berminat untuk menggunakan perkhidmatan proksi, anda akan senang mengetahui pelayan VPN kami berganda sebagai pelayan proksi – dan anda boleh menggunakannya secara percuma bila-bila masa yang anda mahukan.

Sekiranya anda ingin mencuba perkhidmatan kami secara percuma sebelum membuat komitmen, anda harus tahu bahawa kami menawarkan percubaan 24 jam untuk perkhidmatan VPN kami dan percubaan 7 hari untuk perkhidmatan DNS Pintar kami.

Tambahan pula, dengan kami, anda membeli tanpa risiko kerana kami menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari sekiranya perkhidmatan tersebut tidak berfungsi sebagaimana mestinya setelah anda menjadi pengguna CactusVPN.

Kesimpulan – Apa itu Teknologi DNS Pintar?

Smart DNS adalah perkhidmatan yang boleh anda gunakan untuk mengakses kandungan geo-block dari pelbagai kawasan geografi di Internet. Ia menggantikan alamat DNS yang ditetapkan oleh ISP anda untuk memastikan laman web tertentu tidak dapat melihat kawasan geografi anda dari mana (itu tidak bermaksud lokasi geo anda tersembunyi sepenuhnya di web). Perkhidmatan ini cukup mudah digunakan dan disiapkan, ditambah dengan penyulitan sehingga anda tidak dapat menikmati kelajuan ISP asal anda, dan anda dapat menikmati banyak laman web pra-blokir.

Perkhidmatan DNS pintar juga mempunyai beberapa kelemahan – iaitu mereka tidak melindungi data dalam talian anda, mereka dapat disekat oleh ISP anda jika mereka menggunakan Proksi DNS Transparan (ada perbaikan untuk itu), dan mereka tidak dapat memintas firewall sejak mereka tidak menyembunyikan alamat IP sebenar anda.

Umumnya lebih baik memilih penyedia DNS Pintar yang menawarkan akses ke DNS Pintar di samping pilihan lain (seperti VPN dan / atau proksi), memberikan akses kepada klien yang serasi dengan pelbagai platform, dan mempunyai senarai panjang laman web pra-blokir.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me