Cara Melindungi Diri di WiFi Awam (12 Petua) |


Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkara itu, kami akan membuat anda dilindungi. Inilah cara melindungi diri anda di WiFi awam dari ancaman yang paling biasa:

Bukankah Keselamatan WiFi Awam Boleh dipercayai?

Tidak juga. Sebenarnya terdapat banyak ancaman siber yang menanti orang yang menggunakan WiFi awam tanpa mengambil langkah keselamatan yang tepat. Dan, sayangnya, nampaknya walaupun kebanyakan orang tahu tentang itu, mereka masih memilih untuk menggunakan WiFi awam. Menurut penyelidikan, kira-kira 81% pengguna dalam talian melakukannya.

Apa jenis ancaman yang kita bicarakan? Inilah yang paling biasa:

Serangan Man-In-The-Middle (MITM)

Sekiranya anda tidak biasa dengan serangan MITM, ini adalah ketika penjenayah siber berjaya menempatkan diri mereka di antara dua rangkaian atau peranti yang saling berkomunikasi. Sekiranya terdapat WiFi awam, penggodam akan menempatkan dirinya di antara peranti anda dan rangkaian WiFi yang anda sambungkan, atau laman web yang anda akses semasa menggunakan WiFi awam.

Malangnya, kerana WiFi awam selalunya tidak diamankan dengan betul atau hanya mempunyai pelbagai kelemahan, penjenayah siber boleh menyalahgunakannya untuk menubuhkan serangan MITM – dan anda bahkan tidak akan menyedarinya. Sekiranya serangan MITM berjaya, penggodam dapat dengan mudah memantau lalu lintas dan data yang dikongsi antara peranti dan rangkaian anda, yang bermaksud mereka dapat dengan mudah mencuri kelayakan masuk e-mel anda, perincian akaun media sosial, atau bahkan nombor kad kredit.

Bergantung pada seberapa aman jaringan WiFi awam, serangan MITM bahkan dapat dilakukan dalam waktu sekitar 15 menit!

Perisian hasad dan virus

Peranti anda tidak dijamin akan dijangkiti malware atau virus jika anda menyambung ke rangkaian WiFi awam, tetapi selalu ada risiko yang mungkin terjadi. Bagaimanapun, tidak sukar bagi penggodam untuk mendedahkan rangkaian awam kepada perisian hasad atau virus – terutamanya jika keselamatannya cukup lemah.

Sebenarnya, penjenayah siber mungkin tidak perlu risau tentang keselamatan WiFi. Mereka hanya dapat mengirim mesej phishing kepada staf yang bekerja di tempat itu yang menawarkan WiFi percuma, dan menipu mereka untuk menjangkiti rangkaian dengan pautan dan lampiran berbahaya.

Sekiranya itu berlaku, mana-mana peranti yang menyambung ke rangkaian terdedah kepada perisian hasad dan virus. Sederhananya, peranti anda dapat dengan cepat dijangkiti spyware, ransomware, adware, keyloggers, trojan, atau worm – hanya untuk menyebut beberapa contoh. Hasilnya jelas – integriti peranti anda menjadi rosak dan anda kehilangan data peribadi dan kewangan yang berharga.

Kekurangan Penyulitan

Salah satu sebab utama orang sangat menyukai WiFi awam (hakikat bahawa ia biasanya bebas diakses) juga merupakan kelemahan utamanya. Oleh kerana tidak ada kata laluan yang biasanya diperlukan untuk mengakses WiFi awam, itu juga berarti tidak ada enkripsi yang digunakan pada jaringan.

Dan jika penyulitan digunakan, selalunya boleh menjadi jenis yang salah – seperti WEP atau WPA, yang mudah retak. Sebenarnya nampaknya kira-kira 24.7% rangkaian WiFi tidak menggunakan enkripsi, atau hanya menggunakan keselamatan yang ketinggalan zaman. Dan itu adalah statistik dari 2016, jadi jumlah rangkaian yang tidak terjamin kemungkinannya hanya meningkat sejak itu. Sebenarnya, sekitar 34.8% rangkaian WiFi tidak menggunakan penyulitan WPA2 sekarang.

Memandangkan jumlah rangkaian WiFi awam dijangka mencapai 432 juta pada tahun 2020, statistik ini menunjukkan bahawa di mana sahaja antara 106 juta hingga 150 juta rangkaian tidak akan menggunakan penyulitan yang boleh dipercayai.

Mengapa begitu menyusahkan? Kerana jika rangkaian WiFi awam tidak menggunakan enkripsi yang boleh dipercayai, penggodam dapat dengan mudah menguping sambungan pengguna. Ini bermakna mereka dapat dengan mudah melihat semua yang anda lakukan semasa bersambung ke rangkaian, dan mencuri data sensitif seperti bukti kelayakan masuk, mesej peribadi, dan butiran akaun bank / kad kredit.

Rangkaian WiFi Palsu

Oleh kerana rangkaian WiFi tersedia secara meluas, dan banyak orang tidak pernah berfikir dua kali untuk menyambung ke mereka, penjenayah siber yang licik dapat dengan mudah membuat rangkaian WiFi awam palsu yang meniru yang sah.

Sebagai contoh, mereka dapat menubuhkan rangkaian yang meniru (dengan beberapa ejaan yang salah) nama lapangan terbang, restoran, atau rangkaian WiFi hotel. Orang yang tidak cukup berhati-hati akhirnya boleh tersambung ke tempat liputan palsu secara tidak sengaja, dan mereka mungkin lebih tergoda untuk melakukannya jika mereka melihat bahawa tidak ada kata laluan yang diperlukan.

Sekiranya itu berlaku, penjenayah siber yang menjalankan rangkaian palsu dapat mencatat semua yang dilakukan pengguna di Internet – dari apa yang mereka taipkan ke aplikasi pesanan hingga kata laluan apa yang mereka gunakan untuk mengakses pelbagai akaun.

Dan bahagian yang paling teruk? Menyiapkan rangkaian WiFi palsu atau pusat akses tidaklah sesukar itu.

Penghidu Paket

Walaupun namanya terdengar lucu, praktiknya tidak begitu. Pada dasarnya, pengedaran paket melibatkan penggodam menganalisis paket data yang dihantar melalui rangkaian yang tidak disulitkan, dan cuba melihat data apa yang terdapat di dalamnya. Sebagai contoh, penjenayah siber dapat mengetahui apa kata laluan media sosial anda dengan menganalisis paket yang betul.

Sekiranya tidak cukup menakutkan, anda juga harus tahu bahawa ada alat percuma yang membolehkan orang melakukan perkara seperti itu. Wireshark hanyalah satu contoh, dan anda bahkan dapat mencari panduan cara yang menunjukkan cara menggunakan alat untuk “menghidu” lalu lintas rangkaian yang tidak disulitkan.

Melayari Bahu

Kadang kala, ancaman WiFi awam tidak semestinya berteknologi tinggi. Sebilangan penjahat begitu pandai sehingga mereka dapat melihat sekilas kata laluan, nama pengguna, PIN akaun bank, atau nombor kad kredit anda dengan hanya melihat ke atas bahu anda – semudah itu.

Itulah jenis perkara yang boleh berlaku di tempat yang sangat sesak – terutamanya di lapangan terbang semasa anda memeriksa e-mel, akaun bank, atau akaun media sosial pada peranti mudah alih anda sambil menunggu di talian. Orang yang melakukan ini berharap anda cukup terganggu oleh skrin anda sehingga anda tidak menyedarinya.

Perkongsian Fail

Perkongsian fail adalah mudah, tetapi sangat berisiko jika anda melakukannya di luar rumah anda – terutamanya pada rangkaian WiFi awam yang tidak selamat. Meninggalkan kenyataan bahawa anda mungkin menghadapi masalah dengan pemilik rangkaian WiFi bergantung pada bagaimana cara berbagi fail sah di negara anda, penggodam juga dapat menyalahgunakan fakta bahawa perkongsian fail diaktifkan, dan mendedahkan peranti anda kepada jangkitan malware.

Walaupun anda menggunakan perkongsian fail yang sah dan bukan masalah undang-undang (seperti Dropbox, iCloud, atau Google Drive), ia tetap boleh menjadi risiko besar pada WiFi awam. Kenapa? Kerana orang yang salah mungkin mempunyai akses ke fail yang anda kongsi jika mereka tersambung ke rangkaian yang sama, dan keselamatan rangkaian sangat lemah. Dalam situasi itu, apa sahaja dari gambar percutian hingga invois pelanggan dan hamparan mudah dicuri oleh penjenayah siber.

Sekali lagi, penggodam dapat menggunakan fail berniat jahat untuk menjangkiti peranti anda juga. Mereka hanya membuat folder bersama yang penuh dengan malware dan virus, dan menunggu anda berinteraksi dengannya secara tidak sengaja.

Sampingan Sampingan

Sidejacking (juga disebut sesi jacking) tidak begitu biasa, tetapi boleh menjadi sangat berbahaya. Pada dasarnya, penjenayah siber bergantung pada pengedaran paket untuk menyasarkan paket data yang mengandungi kuki.

Apa yang istimewa dari itu? Nah, penggodam biasanya akan menyasarkan kuki yang berkaitan dengan proses log masuk untuk pelbagai platform dalam talian. Sebagai contoh, mereka boleh memintas kuki yang dihantar ke peranti anda semasa anda masuk ke Twitter. Menggunakannya, mereka boleh berpose seperti anda, dan masuk ke akaun Twitter anda kerana platform akan menganggap anda.

Inilah Cara Tepat Melindungi Diri Anda di WiFi Awam

1. Lengkapkan Peranti Anda Dengan Perlindungan Antivirus / Antimalware

Salah satu cara terbaik untuk meningkatkan keselamatan WiFi awam anda adalah memastikan semua peranti yang anda gunakan untuk menyambung ke rangkaian awam mempunyai perisian antimalware / antivirus yang terpasang di dalamnya. Jangan bimbang tentang nama yang berbeza – kedua-dua jenis perisian melakukan perkara yang sama. Jangan lupa – virus adalah jenis perisian hasad.

Oleh kerana mudah untuk terdedah kepada jangkitan malware dan virus jika anda menggunakan rangkaian tidak selamat yang juga dijangkiti, sangat penting untuk memastikan anda mempunyai cara untuk melindungi diri anda dari ancaman tersebut. Pada dasarnya, penyelesaian antivirus / antimalware dapat dengan mudah menghentikan ancaman jahat daripada menjangkiti peranti anda.

Terdapat banyak penyedia perisian antivirus / antimalware untuk dipilih, tetapi cadangan kami adalah Malwarebytes dan ESET.

Oh, dan pastikan program keselamatan anda sentiasa dikemas kini sepanjang masa. Ini satu-satunya cara untuk mengatasi ancaman perisian hasad terkini.

2. Hanya Sambungkan ke Rangkaian Terenkripsi

Menggunakan rangkaian WiFi awam yang tidak disulitkan seperti meminta untuk menjadi mangsa serangan siber, jadi pastikan anda hanya menyambung ke titik panas yang dienkripsi. Sebagai peraturan umum, jika rangkaian memerlukan kata laluan agar anda dapat menyambungnya, ia disulitkan.

Anda juga harus bertanya kepada orang-orang yang bertanggungjawab untuk menjaga rangkaian apa enkripsi yang mereka gunakan. Sekiranya itu tidak mungkin, anda boleh mencuba memeriksa rangkaian WiFi dengan mengetuk atau mengkliknya, dan memeriksa konfigurasinya.

Sekiranya penyulitan adalah WEP atau WPA, jangan repot-repot dengan rangkaian kerana tidak selamat. WPA2 adalah satu-satunya standard keselamatan yang harus anda percayai buat masa ini.

Walau bagaimanapun, kita perlu menyebut satu perkara – WPA2 tidak boleh dipercayai 100%. Walaupun cukup selamat, ia mempunyai satu kelemahan – serangan siber KRACK.

“Tetapi beberapa waktu telah berlalu sejak masalah itu ditemukan, jadi masalah itu diperbaiki, kan?”

Tidak juga. Walaupun beberapa pembaikan diterapkan, versi terbaru serangan KRACK segera menyusulnya. Jadi, buat masa ini, WPA2 masih mempunyai kelemahan.

“Sekurang-kurangnya orang di belakang serangan KRACK adalah penggodam etika.”

Itu benar, tetapi penyelidikan mereka tersedia di web untuk dibaca oleh sesiapa sahaja. Oleh itu, penjenayah siber sebenar boleh menggunakan maklumat tersebut untuk menjalankan versi serangan KRACK mereka sendiri sekiranya mereka mahu. Nasib baik, WPA3 akan menyelesaikan masalah itu tetapi akan memakan masa beberapa tahun sehingga dapat digunakan sepenuhnya.

Oleh itu, bagaimana melindungi diri anda di WiFi awam maka jika rangkaian yang disulitkan tidak begitu selamat? Baiklah, nasihat kami yang seterusnya akan merangkumi perkara itu.

3. Gunakan VPN (Rangkaian Peribadi Maya)

Sekiranya anda benar-benar harus menggunakan rangkaian WiFi awam, maka perlu memasang dan menjalankan VPN pada peranti anda adalah suatu keharusan. Sekiranya anda tidak biasa dengan VPN, mereka adalah perkhidmatan dalam talian yang menyembunyikan alamat IP anda dan menyulitkan lalu lintas dalam talian anda. Dalam kes ini, ini adalah bahagian kedua yang mesti anda minati. Mengapa? Kerana penyulitan VPN dapat memastikan bahawa penggodam tidak dapat memantau komunikasi dalam talian anda – bahkan pada WiFi awam yang tidak terjamin!

Pada dasarnya, jika penjenayah siber cuba melihat apa yang anda lakukan di web dengan menganalisis lalu lintas anda, mereka hanya akan melihat omong kosong.

Dan inilah bahagian terbaiknya – penyulitan VPN akan memastikan data dan lalu lintas anda selamat walaupun WiFi awam yang dijamin WPA2 dilanggar oleh penggodam. Sememangnya, memasang perisian antivirus / antimalware akan membantu menjaga keselamatan peranti anda juga.

Mahukan VPN yang Dapat Menawarkan Keselamatan WiFi Awam Sebenar?

CactusVPN hanyalah penyelesaian yang anda perlukan. Perkhidmatan VPN kelas atas kami menawarkan penyulitan kelas tentera (AES) yang akan memastikan tidak ada penjenayah siber yang memerhatikan apa yang anda lakukan di WiFi awam. Terlebih lagi, kami juga menawarkan akses ke protokol VPN yang kuat (SoftEther, IKEv2, SSTP, OpenVPN) untuk meningkatkan keselamatan anda lebih banyak lagi.

Selain itu, anda dapat menikmati faedah keselamatan lain, seperti: perlindungan kebocoran DNS, Suis Bunuh, dasar tanpa log. Kami juga menyediakan sambungan berkelajuan tinggi dan lebar jalur tanpa had.

Lebih-lebih lagi, setelah anda menjadi pelanggan CactusVPN, kami masih akan mendapat sokongan anda dengan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

4. Dapatkan Skrin Privasi untuk Peranti Anda

Sekiranya anda benar-benar ingin belajar bagaimana melindungi diri anda di WiFi awam, anda juga perlu menangani ancaman luar talian. Dan salah satu kaedah terbaik untuk memerangi selancar bahu adalah dengan menggunakan skrin privasi – panel yang diletakkan di skrin peranti anda untuk mengehadkan jumlah orang yang dapat melihat dari pelbagai sudut. Mudah digunakan, dan cara terbaik untuk melindungi privasi anda – terutamanya ketika menggunakan WiFi di tempat awam dan sesak.

Selain itu, layar privasi juga akan melindungi layar peranti anda dari kerosakan, serta mata anda dari cahaya biru dan silau monitor.

Beberapa pilihan skrin privasi yang baik termasuk:

 • VistaProtect
 • Kensington
 • Reka Bentuk Pelabuhan
 • Kaca Panzer

Dan semasa kita membahas mengenai selancar bahu, berikut adalah perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mencegahnya:

 • Sekiranya anda berada di tempat yang ramai, cuba cari kawasan yang lebih tenang untuk memeriksa peranti anda.
 • Cuba cari tempat di mana anda duduk atau berdiri dengan punggung ke dinding.
 • Jangan lisan kata laluan, kod PIN atau nama pengguna.
 • Sentiasa perhatikan persekitaran anda. Pastikan tidak ada orang yang duduk atau berdiri terlalu dekat dengan anda, atau di belakang anda. Juga, berhati-hati dengan kamera yang mungkin dapat melihat layar peranti anda.

5. Matikan Perkongsian Fail

Oleh kerana anda sekarang tahu betapa berisikonya perkongsian fail jika diaktifkan pada WiFi awam, lebih baik anda hanya mematikannya pada peranti anda ketika anda meninggalkan rumah anda. Pastikan anda tidak melakukannya hanya pada peranti mudah alih anda, tetapi juga pada komputer riba anda.

Namun, jika anda – dengan alasan apa pun – perlu mengaktifkan perkongsian fail, pastikan untuk menggunakan penyelesaian antivirus / antimalware di samping VPN yang boleh dipercayai pada peranti anda. Sekurang-kurangnya anda akan dilindungi dari jangkitan malware, dan lalu lintas anda akan disulitkan dengan cara ini.

6. Jangan Kongsi Maklumat Peribadi atau Terlibat dalam Tindakan Berisiko

Mendaftar di platform baru semasa menggunakan WiFi awam mungkin tidak kelihatan seperti sesuatu yang berbahaya untuk dilakukan, tetapi sebenarnya. Lagipun, anda akan berkongsi banyak maklumat peribadi melalui sambungan WiFi yang tidak selamat – seperti alamat e-mel, nombor telefon bimbit, alamat fizikal atau tempat kerja, nama penuh, dll..

Itulah jenis data yang suka dikumpulkan oleh penjenayah siber sehingga dapat digunakan dalam serangan pancingan data dan penipuan lain, atau hanya dijual di web dalam.

Mengenai tindakan berisiko, kami merujuk kepada perkara seperti:

 • Memeriksa akaun bank / PayPal anda.
 • Membuat pembayaran dalam talian.
 • Melog masuk atau mengakses e-mel atau akaun media sosial anda.
 • Bercakap dengan seseorang melalui aplikasi pemesejan.

Pada dasarnya, apa sahaja yang boleh membocorkan maklumat peribadi dan kewangan yang boleh dipantau dan dicuri oleh penjenayah siber.

Namun, anda harus tahu bahawa jika anda menggunakan VPN, anda boleh melakukan salah satu perkara di atas dengan selamat kerana semua data akan dienkripsi.

7. Jangan Terus Wifi Setelah Terputus dari Rangkaian

Sangat menggoda untuk memastikan WiFi anda tetap aktif di peranti anda semasa anda berada di luar dan sekitar, lebih baik jika anda tidak melakukannya. Kenapa? Kerana peranti anda mungkin secara tidak sengaja menyambung ke rangkaian WiFi palsu yang dikendalikan oleh penjenayah siber.

Bagaimana? Ia cukup mudah – apabila anda menyambung ke rangkaian WiFi, memutuskan sambungan, dan kemudian keluar, peranti anda akan menghafal SSID rangkaian tersebut (nama rangkaian WiFi) sehingga ia dapat menyambung semula secara automatik kepadanya apabila anda mencapai isyarat WiFinya lagi. Masalahnya ialah walaupun anda berada di luar jangkauan rangkaian itu, peranti anda akan terus menyiarkan isyarat yang banyak meminta rangkaian WiFi berdekatan jika mereka mempunyai SSID yang sama dengan rangkaian yang anda gunakan sebelumnya.

Sekiranya penjenayah siber membuat rangkaian WiFi palsu yang meniru SSID rangkaian itu, peranti anda akan ditipu untuk menyambung ke rangkaian tersebut. Sekiranya anda melakukan perbankan dalam talian, periksa e-mel anda, atau layari media sosial semasa bersambung ke rangkaian jahat, semua lalu lintas dan data anda dapat dipantau dan dicuri.

“Baiklah tetapi sesuatu seperti itu sukar disiapkan untuk penggodam, bukan?”

Tidak – sebenarnya ada peranti yang disebut WiFi Pineapple yang boleh membolehkan penjenayah siber melakukan serangan seperti itu. Terburuk dari semua – ia tersedia dengan harga hanya $ 200. Alat ini biasanya digunakan oleh orang yang dibayar oleh syarikat untuk menyerang rangkaian mereka sendiri untuk mencari kelemahan, tetapi penggodam juga dapat menggunakannya untuk tujuan jahat mereka sendiri.

Pada dasarnya, Nanas WiFi dapat dengan mudah mengimbas SSID WiFi awam yang disiarkan, dan kemudian menyiarkan semula seolah-olah mereka adalah SSID sendiri. Oleh itu, peranti anda secara tidak sengaja dapat menyambung ke rangkaian penjenayah siber jika peranti tersebut digunakan.

Itulah sebabnya anda perlu mematikan WiFi setelah memutuskan sambungan dari rangkaian. Untuk lebih selamat, pastikan peranti anda “lupa” rangkaian WiFi. Inilah cara melakukannya di kebanyakan platform:

 • Windows (7, 8 / 8.1, dan 10)
 • Mac
 • Linux (artikel + video)
 • iOS
 • Android

8. Periksa Semula Ini Rangkaian Yang Tepat

Sebelum anda menyambung ke rangkaian WiFi awam, perhatikan namanya dengan teliti. Sekiranya versi yang salah eja dari nama tempat anda berada, ada kemungkinan ia palsu. Contohnya, jika anda berada di Starbucks, dan rangkaian WiFi disebut “$ tarbucks” atau “Starbuks.” Untuk memastikan anda mengakses rangkaian yang betul, kami mengesyorkan anda bertanya kepada kakitangan sebelum menyambung.

Sekiranya anda ingin menguji rangkaian untuk melihat apakah itu palsu (bukan sesuatu yang kami cadangkan lakukan), anda boleh mencuba yang berikut:

 • Periksa sama ada rangkaian memerlukan kata laluan. Rangkaian palsu yang dibentuk oleh penjenayah siber umumnya tidak mempunyai kata laluan.
 • Sekiranya kata laluan diperlukan, masukkan kata laluan yang salah. Ini hanya berfungsi jika rangkaian asal memerlukan kata laluan dan tentu saja anda mengetahuinya, tetapi idenya adalah ini – jika anda memasukkan kata laluan yang salah ke dalam rangkaian yang anda anggap palsu, dan menerimanya, kecurigaan anda betul. Rangkaian WiFi palsu akan membolehkan sesiapa sahaja mengaksesnya.
 • Sekiranya anda berjaya menyambung, dan menyedari bahawa kelajuan sambungannya sangat perlahan, ada kemungkinan rangkaian itu palsu.
 • Sekiranya anda menyedari anda diarahkan ke versi HTTP dari laman web HTTPS yang ingin anda akses semasa disambungkan ke rangkaian, ada kemungkinan ia palsu.

9. Melabur dalam Pelan Data Besar atau Tanpa Had

Nasihat ini tidak betul-betul berkaitan dengan tetap selamat semasa anda menggunakan WiFi awam, tetapi tetap penting. Pada dasarnya, jika anda benar-benar berminat untuk melindungi diri anda di WiFi awam, salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah tidak menggunakannya sama sekali. Sebaliknya, anda harus mempertimbangkan untuk menggunakan pelan data mudah alih anda – terutamanya untuk perbankan dalam talian atau memeriksa e-mel anda.

Itulah sebabnya kami mengesyorkan mendapatkan rancangan besar atau tanpa had. Sangat berbaloi, dan anda akan senang menggunakannya ketika menaiki kereta api atau bas yang panjang, dan ingin melayari web untuk meluangkan masa.

10. Pastikan Firewall Peranti Anda Diaktifkan

Firewall kadang-kadang menjengkelkan, tetapi itu adalah “kejahatan yang diperlukan” di WiFi awam. Mereka boleh menghalang akses luaran yang tidak dibenarkan ke peranti anda, dan bahkan dapat melindungi anda dari beberapa jenis perisian hasad berasaskan data.

Perlu diingat bahawa firewall dengan sendirinya tidak akan memberikan perlindungan terbaik. Tetapi jika anda menggunakannya bersama dengan program antivirus / antimalware yang kuat dan perisian VPN, anda akan mendapat lebih banyak daripada keselamatan WiFi awam yang layak.

11. Hanya Menggunakan Laman Web HTTPS

Sekiranya anda akhirnya menggunakan rangkaian WiFi yang tidak disulitkan, anda boleh menambahkan lapisan keselamatan yang kecil tetapi berguna dengan hanya melayari laman web HTTPS. Walaupun penggodam dapat melihat anda melakukan itu, mereka biasanya (penekanan pada “biasanya”) tidak boleh memantau apa yang anda lakukan di platform tersebut.

Oleh itu, selalu pastikan anda disambungkan ke laman web yang URLnya bermula dengan “https” dan bukan “http”. Sudah tentu, jika penjenayah siber berjaya menipu laman web HTTPS, keselamatan tambahan tidak akan banyak membantu anda.

12. Pasang Pelanjutan Penyemak Imbas yang Melindungi Privasi Anda

Menjamin peranti anda adalah permulaan yang baik, tetapi anda juga perlu memastikan penyemak imbas anda selamat dari serangan siber juga. Salah satu cara yang baik untuk melakukannya adalah dengan menggunakan pelanjutan berorientasikan privasi seperti Putuskan hubungan, yang dapat melindungi anda dengan mudah dari ancaman seperti klik klik dan rampasan sesi.

Selain Putuskan sambungan, anda juga harus memasang penyekat skrip seperti uMatrix dan uBlock Origin. Mereka sangat membantu jika anda berada di laman web yang teduh atau berniat jahat kerana mereka mencegah skrip yang dijangkiti malware bermula di latar belakang.

Juga, sambungan anti-phishing Stanford mungkin terbukti sangat berguna dalam melindungi diri anda dari laman web dan mesej phishing di WiFi awam – dan secara amnya, dalam hal ini.

Cara Tetap Selamat di WiFi Awam – Intinya

Keselamatan WiFi awam cukup meruncing – terutamanya kerana banyak tempat panas bahkan tidak menggunakan penyulitan untuk melindungi komunikasi dalam talian anda. Bahkan rangkaian yang menggunakan enkripsi sering dapat terdedah kepada segala macam ancaman keselamatan siber dan jangkitan malware.

Nasib baik, ada cara untuk menjaga keselamatan diri di WiFi awam:

 • Pasang perisian antivirus / antimalware pada semua peranti anda, dan perbarui.
 • Gunakan perkhidmatan VPN kerana ia akan menambahkan lapisan penyulitan tambahan.
 • Pastikan anda tidak menyambung ke laman web HTTP – hanya laman web HTTPS.
 • Lengkapkan penyemak imbas anda dengan pelanjutan yang melindungi privasi anda seperti Putuskan hubungan, alat anti-phishing Stanford, uMatrix, dan uBlock Origin.
 • Hanya sambungkan ke rangkaian yang disulitkan WPA2.
 • Pastikan firewall semua peranti anda diaktifkan.
 • Pastikan anda menyambung ke rangkaian WiFi yang betul, dan bukan yang palsu.
 • Jangan berkongsi data peribadi melalui WiFi awam, dan jangan melakukan perbankan dalam talian – kecuali jika anda menggunakan VPN, tentu saja.
 • Matikan WiFi pada peranti anda setelah memutuskan sambungan dari rangkaian.
 • Lengkapkan semua peranti anda dengan skrin privasi.
 • Terakhir, jika anda sangat paranoid, gunakan saja pelan data anda.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me