Cara Menjamin WiFi di Rumah (17 Petua) |


Mengapa Amankan WiFi Rumah di Tempat Pertama? Bukankah Sudah Selamat Digunakan?

Itu bergantung. Anda mungkin menjalani sepanjang hayat anda tanpa menghadapi masalah keselamatan atau serangan siber, atau anda mungkin cukup beruntung untuk disasarkan oleh penjenayah siber yang mengetahui keselamatan WiFi anda sangat lemah. Sekiranya itu berlaku, mereka dapat mendengar lalu lintas WiFi anda dan mencuri data kewangan dan peribadi sensitif yang mereka mahukan dari anda.

Malangnya, senario kedua jauh dari spekulasi. Sepertinya, berjuta-juta rangkaian WiFi sebenarnya berisiko diretas. Dan seperti yang ditunjukkan oleh artikel ini, menggodam rangkaian WiFi di rumah tidaklah sesukar mana.

Untuk mengelakkan perkara seperti itu, lebih baik anda mengambil langkah yang betul. Jangan bimbang, bagaimanapun – anda tidak perlu membuat banyak penyelidikan dengan meneliti banyak artikel dan e-buku kerana kami sudah mendapat semua maklumat yang anda perlukan di sini.

Inilah Cara Tepat Mengamankan WiFi di Rumah

1. Tukar SSID Rangkaian Anda

Sekiranya anda tidak tahu apa itu SSID (Service Set Identifier), itu pada dasarnya adalah nama rangkaian WiFi anda. Secara lalai, SSID penghala anda akan menjadi salah satu daripada yang berikut:

 • Nama jenama dan / atau model penghala jika anda mendapat penghala secara langsung dari pengeluar.
 • Nama ISP anda jika anda mendapat penghala dari mereka.

Sekiranya nama rangkaian anda menunjukkan model penghala anda, itu boleh menjadi risiko keselamatan. Kenapa? Kerana penggodam dapat melihat SSID, dan hanya mencari manual penghala secara dalam talian. Sekiranya anda belum mengubah kelayakan log masuk lalai (seperti yang akan kita bincangkan pada petua seterusnya), penjenayah siber dapat menemui maklumat tersebut dalam manual, dan menggunakannya untuk meretas konsol penghala anda.

Sekiranya SSID rangkaian hanya nama ISP anda, itu tidak buruk, tetapi masih bocor privasi. Penipu yang sangat mahir boleh berusaha sedaya upaya, seperti menggunakan maklumat tersebut untuk menghantar serangan pancingan data ke ISP anda untuk mencuri maklumat sensitif mengenai anda. Tentu, ini bukan sesuatu yang terlalu mungkin berlaku, tetapi selalu ada risiko – dan tidak perlu ditanggung.

Oleh itu, lebih baik anda hanya menamakan semula rangkaian WiFi anda. Anda tidak perlu mengemukakan sesuatu yang terlalu mewah – tidak ada jenaka politik, nama dan alamat sebenar, atau jenaka atau rujukan yang boleh memberikan identiti anda. Biarkan sekerap mungkin sehingga tidak menarik perhatian.

2. Jangan Simpan Kata Laluan dan Nama Pengguna Lalai

Hampir setiap penghala dilengkapi dengan kata laluan dan nama pengguna lalai. Ini memudahkan pemilik penghala untuk mengakses panel kawalan penghala dengan cepat, tetapi juga memudahkan para penggodam untuk masuk ke router. Anggap saja – beberapa penjenayah siber boleh memuat turun manual penghala dalam format PDF di web, dan menggunakan kelayakan masuk yang disediakan di dalamnya untuk masuk ke penghala tertentu.

Cukup menakutkan, betul?

Itulah sebabnya anda perlu menukar nama pengguna dan kata laluan anda – sekarang jika boleh. Sekiranya anda tidak pasti dengan kata laluan yang kuat, anda boleh menggunakan panduan yang kami tulis mengenai topik tersebut untuk mendapatkan inspirasi. Anda juga boleh menggunakan maklumat di sana untuk membuat nama pengguna yang selamat. Pada dasarnya, ini adalah idea utama:

 • Gunakan watak ruang jika boleh.
 • Jangan gunakan perkataan kamus. Sekiranya anda betul-betul menggunakan kata-kata, terbalikkan sahaja.
 • Campurkan huruf besar, huruf kecil, angka, dan simbol.
 • Panjangkan kata laluan dan nama pengguna anda melebihi 15 aksara.
 • Elakkan penggantian yang jelas (seperti “$” dan bukannya “s”).
 • Sebagai usaha terakhir, jadikan nama pengguna dan kata laluan anda sebagai akronim untuk frasa (“YutvtWHe2y” untuk “Anda biasa mengunjungi Rumah Putih setiap 2 tahun.”).

Dan pastikan untuk menukar kata laluan dan nama pengguna secara berkala. Setiap beberapa bulan sekali tidak mengapa, tetapi anda juga boleh mengubahnya setiap bulan atau mingguan jika anda merasa lebih selamat dengan cara itu.

Juga, jika anda mempunyai beberapa penghala, pertimbangkan untuk menggunakan pengurus kata laluan (seperti KeePass, KeePassXC, LessPass, atau Bitwarden) untuk mempermudah melacak beberapa kata laluan. Sekiranya anda hanya mempunyai satu kata laluan, anda boleh menuliskannya pada buku nota yang anda simpan di dalam laci atau kunci yang terkunci.

3. Jangan Kongsi Kata Laluan WiFi Anda Dengan Semua Orang

Adalah wajar untuk berkongsi kata laluan WiFi anda dengan anak-anak atau rakan rapat anda, tetapi anda tidak perlu memberikan akses kepada setiap orang yang masuk ke rumah anda. Sebagai contoh, sangat tidak digalakkan untuk memberi rakan kerja anda yang tidak anda kenal dengan baik tetapi berhenti untuk mengambil beberapa kertas dan menggunakan akses bilik mandi anda ke kata laluan WiFi anda. Perkara yang sama berlaku untuk jurujual, tukang paip, tukang kebun, atau juruelektrik. Bagaimanapun, rumah anda bukan hotel atau restoran – mereka seharusnya menggunakan rancangan data mereka sendiri.

Namun, jalan penyelesaian yang baik dalam kes ini adalah dengan membuat rangkaian tetamu. Dengan cara ini, anda dapat menawarkan akses kepada pengunjung anda, dan anda tidak perlu risau privasi rangkaian utama anda (dan mana-mana peranti yang bersambung dengannya) terganggu.

4. Aktifkan Penyulitan WPA2 pada Penghala Anda

Penyulitan WiFi adalah yang memastikan bahawa orang yang salah tidak mempunyai akses tanpa had ke WiFi anda dan semua data yang berkaitan dengannya. Penghala boleh menjalankan penyulitan WEP, WPA, dan WPA2. Sebaik-baiknya, anda harus mengelakkan WEP dan WPA kerana mereka agak usang, dan dapat dieksploitasi oleh penjenayah siber dengan mudah.

Oleh itu, periksa sama ada penghala anda menjalankan WPA2. Sekiranya menjalankan WEP atau WPA, beralih ke WPA2 secepat mungkin.

Namun, jangan percaya sepenuhnya pada WPA2. Walaupun lebih selamat daripada WPA dan WEP, ia juga mempunyai kelemahan – serangan KRACK. Walaupun kelemahan itu ditemui oleh penggodam etika, tidak ada yang menghentikan penjenayah siber yang tidak berniat menggunakan kaedah ini untuk memecahkan penyulitan WPA2 penghala anda.

Orang di belakang serangan KRACK mengesyorkan mengikuti perkembangan firmware, tetapi itu tidak dijamin untuk menghentikan serangan siber KRACK. Nasib baik, WPA3 akhirnya akan dilepaskan, dan itu seharusnya dapat memperbaiki kerentanan ini. Sehingga menjadi cukup meluas untuk anda meningkatkannya, bagaimanapun, pastikan anda mengikuti sisa amalan keselamatan yang kami nyatakan dalam panduan ini di samping menggunakan penyulitan WPA2.

5. Siapkan Sambungan VPN pada Penghala Anda

VPN (Virtual Private Network) adalah perkhidmatan dalam talian yang dapat membantu anda menyembunyikan alamat IP anda, dan mengamankan sambungan dalam talian anda dengan menyulitkannya. Ini adalah perkhidmatan yang hebat untuk digunakan semasa menggunakan WiFi awam kerana memastikan tidak ada yang dapat memantau apa yang anda lakukan di Internet.

Tidak banyak yang menyedari hal ini, tetapi anda juga dapat menggunakan VPN pada penghala tepat di rumah anda sendiri. Benar, penghala tidak diketahui secara asli menyokong VPN, tetapi penyedia VPN yang boleh dipercayai dapat membantu anda mengkonfigurasi perkhidmatan mereka di penghala anda jika firmware-nya dapat sedikit berubah. Dengan cara itu, semua peranti yang menggunakan rangkaian WiFi rumah anda akan menggunakan ciri VPN, yang bermaksud semua lalu lintas WiFi anda akan dienkripsi 100% oleh VPN.

Sekiranya demikian, anda tidak perlu bimbang tentang penjenayah siber yang berjaya memecahkan penyulitan WPA2 anda kerana penyulitan VPN akan berada di sana untuk menawarkan lebih banyak perlindungan. Terlebih lagi, VPN pada penghala akan melindungi anda dari kesan berbahaya dari perburuan WiFi (apabila seseorang menggunakan WiFi anda tanpa izin anda – selalunya untuk tujuan haram).

Memerlukan VPN yang Kuat untuk Mengamankan WiFi Anda?

Kami mendapat apa yang anda perlukan – penyelesaian mewah yang menawarkan penyulitan kelas tentera, perlindungan kebocoran DNS, dan pelbagai protokol VPN yang sangat selamat.

Bukan hanya itu, tetapi perkhidmatan kami menawarkan kelajuan tinggi, lebar jalur tanpa had, dan kami mematuhi polisi tanpa log yang ketat yang memastikan privasi anda dilindungi sepenuhnya.

Dan setelah anda menjadi pelanggan CactusVPN, anda masih akan dilindungi oleh jaminan wang dikembalikan 30 hari kami.

6. Jangan Aktifkan WiFi Anda Jika Anda Tidak Menggunakannya

Salah satu cara untuk mengurangkan risiko rangkaian WiFi anda menjadi sasaran serangan siber adalah dengan mematikannya apabila anda tidak memerlukannya. Sebagai contoh, adakah anda benar-benar perlu mengaktifkan penghala semasa anda bekerja, bercuti, atau tidur? Lebih baik mematikannya dalam situasi tersebut untuk menutup sebarang peluang yang mungkin dimiliki penggodam ketika anda berada di luar rumah atau tidur.

Selain itu, selain keselamatan tambahan, mematikan penghala anda ketika anda tidak berada di rumah akan melindunginya dari lonjakan kuasa elektrik secara rawak, membantu anda menjimatkan beberapa $ bil elektrik tambahan, dan juga melindungi alam sekitar.

7. Jauhkan Penghala di Tengah Rumah Anda

“Adakah itu penting di mana saya menyimpan penghala di rumah saya?”

Ya, memang begitu. Dan itu tidak hanya berkaitan dengan memastikan semua bilik anda mempunyai liputan WiFi yang mencukupi. Ini terutama untuk memastikan bahawa orang yang salah tidak mempunyai akses ke isyarat WiFi anda.

Bagaimanapun, jika anda meletakkan penghala anda dekat dengan tingkap, beberapa isyaratnya akan keluar, yang bermaksud orang yang berjalan di jalan akan melihatnya di peranti mudah alih mereka. Pada masa yang sama, jika anda meletakkan penghala anda terlalu dekat dengan dinding, ada kemungkinan ada isyarat WiFi akan sampai ke rumah jiran anda.

Itulah sebabnya anda harus meletakkan penghala di tengah rumah anda. Ini adalah kaedah yang lebih baik untuk memastikan orang asing tidak berpeluang memanfaatkan isyarat WiFi anda. Anda bahkan boleh mencuba jarak jauh dengan berjalan di sekitar tempat tinggal anda dengan telefon bimbit anda untuk melihat apakah ia mengesan isyarat WiFi anda.

Malangnya, nasihat ini tidak akan berfungsi dengan baik jika anda tinggal di bangunan pangsapuri kerana jiran anda di tingkat atas atau bawah mungkin masih mendapat sebahagian daripada isyarat WiFi anda di mana sahaja anda meletakkan penghala di rumah anda. Lebih berguna jika anda tinggal di rumah.

8. Lumpuhkan Akses Jauh ASAP

Akses jauh mempunyai daya tarikan kerana ia membolehkan anda mengendalikan konsol penghala anda melalui web tanpa harus menggunakan peranti yang tersambung ke rangkaian WiFi rumah anda. Ini adalah kaedah yang baik untuk menyelesaikan masalah atau mengubah tetapan ketika anda tidak berada di rumah, dan anak-anak anda menghadapi masalah dengan WiFi, misalnya.

Walau bagaimanapun, akses jauh juga mempunyai kelemahan. Sekiranya anda dapat menggunakan web untuk mengakses konsol penghala anda dari jauh, begitu juga peretas yang mahir. Perkara terakhir yang anda mahukan ialah beberapa penjenayah siber yang merampas akaun pentadbir anda, dan menyalahgunakan rangkaian WiFi anda untuk mencuri data sensitif dari anda.

Oleh itu, pastikan anda mematikan ciri ini jika diaktifkan.

9. Lengkapkan WiFi Anda Dengan Perlindungan Antivirus / Antimalware

Ya, sebenarnya ada perkhidmatan antimalware / antivirus untuk router. Betapa mudahnya penyediaan mereka bergantung sepenuhnya pada betapa mudahnya penyedia membuatnya. Walau apa pun, jika anda ingin belajar bagaimana mengamankan WiFi di rumah, anda perlu menambahkan lapisan perlindungan tambahan ini. Serangan perisian hasad sebelum ini menyasarkan penghala, jadi bukan jenis perkara yang harus dipandang ringan.

Keselamatan antimalware / antivirus WiFi boleh didapati dalam format perisian dan perkakasan. Beberapa penyelesaian keselamatan penghala terbaik yang melindungi rangkaian anda dan peranti yang disambungkan dengannya termasuk:

 • BullGuard
 • Keselamatan Rumah Pintar Avast
 • Platform Rumah Selamat McAfee
 • F-Secure SENSE
 • KOTAK Bitdefender

10. Pastikan Firewall Penghala Anda Diaktifkan

Sebilangan besar penghala mempunyai firewall terbina dalam. Untuk memeriksa sama ada dihidupkan, cukup akses konsol penghala anda, dan periksa tab yang berkaitan dengan keselamatan. Sekiranya anda melihat bahawa firewall tidak diaktifkan, hidupkan. Firewall adalah cara yang baik untuk menawarkan WiFi di rumah anda dengan lebih banyak perlindungan kerana ia dapat dikonfigurasikan untuk mengelakkan lalu lintas berbahaya mengeksploitasi rangkaian anda.

Sekiranya penghala anda tidak mempunyai firewall terpasang, anda sentiasa boleh membeli perkakasan. Sebilangan besar perkhidmatan yang kami pautkan di atas berfungsi dengan baik.

11. Lumpuhkan UPnP (Universal Plug ‘n Play)

UPnP sebenarnya cukup berguna untuk penghala kerana membolehkannya berkomunikasi dengan laman web pengeluar untuk mendapatkan kemas kini dan fail lain. UPnP adalah protokol yang membolehkan peranti pintar menyambung ke Internet untuk menawarkan ciri pintar juga.

Sayangnya, UPnP juga merupakan protokol yang mudah dimanfaatkan oleh penggodam. Dalam contoh yang kami kaitkan, penjenayah siber berjaya menggunakan UPnP untuk menambahkan sekitar 65,000 penghala ke botnet yang terlibat dalam aktiviti jenayah seperti pancingan data, penipuan kad kredit, pengambilalihan akaun, penipuan klik, dan pengedaran perisian hasad – hanya untuk menyebut beberapa “sorotan. ” Selain itu, UPnP juga telah digunakan dalam serangan malware lain juga.

Itulah sebabnya anda perlu memastikan keupayaan dan keserasian UPnP dimatikan pada penghala dan peranti pintar anda. Untuk memastikan anda dapat memanfaatkan utiliti dan peranti pintar anda, matikan UPnP hanya setelah anda menyiapkan dan menjalankannya.

12. Jangan Gunakan WPS (Persediaan Dilindungi WiFi)

WPS cukup senang kerana ia menawarkan cara alternatif untuk menyambung ke rangkaian WiFi di rumah daripada hanya memasukkan kata laluan yang panjang. Kaedahnya merangkumi:

 • Menaip kod PIN lapan aksara.
 • Menekan butang WPS pada penghala.

Kedengarannya lebih mudah, betul?

Itu benar, tetapi ada satu masalah besar – WPS cukup berisiko, dan membahayakan keselamatan WiFi anda. Untuk satu, PIN lapan digit bukanlah kaedah log masuk yang selamat kerana kata laluan lapan aksara sebenarnya tidak begitu selamat, dan kerana PIN lapan digit WPS dapat dipaksa kasar kerana penghala memeriksa empat digit pertama dan empat digit terakhir kod PIN secara berasingan. Diduga, kod PIN WPS boleh dipaksakan secara kasar dalam sehari atau lebih.

Bagaimana dengan butang WPS? Betul, ia jauh lebih selamat daripada kod PIN kerana perlu ditolak secara fizikal agar sambungan selesai. Walau bagaimanapun, selalu ada risiko bahawa orang yang salah (pencuri, seseorang yang rakan anda bawa yang tidak anda kenal sama sekali, dll.) Dapat menggunakan butang WPS jika mereka mempunyai akses fizikal ke penghala anda untuk menjejaskan rangkaian WiFi anda.

Secara keseluruhan, anda hanya boleh menggunakan butang WPS hanya jika anda benar-benar (penekanan pada “benar-benar”) perlu menggunakan kaedah menyambung ke WiFi anda. Pastikan hanya orang yang dipercayai dapat mengaksesnya. Tetapi jika anda ingin 100% yakin bahawa WPS tidak membahayakan WiFi dan data anda, lebih baik anda mematikannya sepenuhnya.

13. Pastikan Firmware Penghala Anda Selalu Terkini

Tidak seperti kebanyakan peranti, kemas kini firmware penghala sedikit lebih menyusahkan. Beberapa model penghala tidak menyokong ciri kemas kini automatik, jadi anda perlu melakukannya secara manual dengan melayari laman web pengeluar. Bagi kebanyakan penghala yang menyokong kemas kini automatik, ini adalah ciri yang masih perlu anda aktifkan kerana tidak diaktifkan secara lalai.

Tetapi semua usaha itu lebih bernilai. Sekiranya anda tidak mengemas kini firmware penghala secara berkala, ada kemungkinan besar anda akan mendedahkan diri anda kepada segala kemungkinan ancaman siber. Sebagai contoh, kemas kini dapat memperbaiki sesuatu yang kritikal seperti pepijat yang membolehkan penggodam mendapat hak pentadbiran pada penghala anda.

14. Gunakan Penapisan Alamat MAC

Banyak router mempunyai pilihan di konsol mereka yang disebut “penyaringan alamat MAC” atau “penyaringan MAC”. MAC bermaksud Media Access Controller, dan alamat MAC adalah pengecam unik yang diberikan kepada peranti yang dapat mengakses web. Sekiranya anda mengaktifkan penapisan MAC, ia akan memastikan bahawa hanya peranti dengan alamat MAC yang diluluskan yang dapat menyambung ke rangkaian WiFi anda.

Perlu diingat bahawa penapisan alamat MAC sama sekali tidak dijamin akan menawarkan keselamatan WiFi 100% kepada anda. Sekiranya penjenayah siber mempunyai akses ke pelacak paket WiFi, mereka dapat melihat alamat MAC yang dibenarkan di rangkaian anda. Dari situ, hanya perlu menukar alamat MAC peranti mereka sendiri ke alamat yang disetujui, dan mereka dapat memintas penapisan MAC.

Penapisan MAC kebanyakannya berguna jika anda ingin memastikan jiran anda tidak menyalahgunakan WiFi anda dan mendedahkannya kepada risiko keselamatan jika mereka secara tidak sengaja mengetahui apa kata laluan anda dari anda, rakan anda, atau anak-anak anda.

15. Perhatikan Pelabuhan 32764

Sekiranya anda tidak biasa dengan port, mereka adalah nombor yang diberikan kepada pelbagai protokol yang menentukan bagaimana maklumat dihantar dan diterima melalui Internet. Nombor port berfungsi seperti saluran tanpa wayar, dan menyekat satu nombor bermaksud protokol tertentu disekat. Contohnya, jika anda menyekat port 443, anda menyekat semua trafik HTTPS.

Nah, port 32764 cukup bermasalah. Kenapa? Sangat mudah – kerana dapat membenarkan penjenayah siber menyalahgunakannya untuk memantau data sensitif, dan melaksanakan segala macam perintah. Dan inilah bahagian terburuk – sejak 2014, cukup diketahui bahawa beberapa model penghala mendengarkan di port 32764.

Sekarang, mempunyai port yang terbuka cukup dengan risiko keselamatan sendiri, tetapi mempunyai port yang mudah dieksploitasi lebih berbahaya. Walaupun masalah itu diduga diperbaiki, kemas kini firmware nampaknya memperkenalkan semula kemampuan untuk membuka port itu lagi.

Nampaknya masalah ini kebanyakannya terhad kepada SerComm. Boleh tahan. Anda hanya mengelakkan penghala SerComm, dan semuanya mesti baik-baik saja, betul?

Tidak tepat. Masalah utama ialah SerComm membuat dan membekalkan penghala ke syarikat lain seperti Cisco, Linksys, Netgear, dan Diamond. Sebaiknya periksa senarai ini untuk memastikan penghala anda tidak terganggu.

Proses mendengar port hanya dapat diaktifkan dari dalam rangkaian, tetapi kami tetap menyarankan menggunakan pautan ini untuk memeriksa apakah penghala anda mempunyai port yang terbuka. Sekiranya berlaku, anda perlu menghubungi pembekal penghala anda ASAP, dan meminta bantuan mereka. Biasanya, mereka semestinya dapat menawarkan penyelesaian (seperti tambalan). Sekiranya mereka tidak dapat, sebaiknya cari syarikat lain dan dapatkan penghala yang lebih selamat dari mereka.

Malangnya, jika anda hanya menutup pelabuhan, ia tidak akan menyelesaikan masalahnya. Itu sudah dibuka sekali, sehingga dapat dibuka lagi.

16. Sembunyikan SSID Rangkaian Anda

Hanya kerana anda mempunyai rangkaian WiFi di rumah tidak bermaksud anda perlu menyiarkannya ke seluruh dunia. Sebaiknya matikan penyiaran SSID agar tidak menarik perhatian yang tidak diingini. Melakukan ini juga membantu anda mengelakkan daripada tidak perlu menolak permintaan baru kata laluan WiFi anda kepada pengunjung baru ke rumah anda kerana mereka hanya akan melihat “Rangkaian Tersembunyi” atau sama sekali tidak ada dalam senarai sambungan WiFi mereka.

Sudah tentu, jika anda membeli alat baru, perkara boleh sedikit mengganggu kerana ia tidak dapat menyambung ke rangkaian anda. Tetapi anda boleh menyelesaikan masalah itu dengan mudah dengan hanya mengaktifkan penyiaran SSID sehingga peranti baru disambungkan, dan mematikannya semula. Jangan risau – peranti yang disambungkan tidak akan menghadapi masalah untuk menyambung semula walaupun rangkaian tersembunyi.

17. Terakhir – Amankan Peranti yang Sentiasa Bersambung ke Rangkaian WiFi Anda

Tidak ada gunanya belajar bagaimana mengamankan WiFi di rumah jika anda juga tidak mengamankan peranti yang bersambung ke rangkaian anda sepanjang masa – seperti komputer riba atau peranti mudah alih anda, misalnya. Sekiranya mereka terganggu, dan anda menyambungkannya ke rangkaian WiFi anda, ia juga boleh dikompromikan.

Untuk memastikan kebanyakan peranti anda selamat, lakukan perkara berikut:

 • Pasang program antimalware / antivirus pada semua peranti yang anda boleh.
 • Pasang perisian VPN pada peranti lain walaupun anda telah mengkonfigurasikannya pada penghala anda.
 • Jangan biarkan orang yang tidak anda kenali memasukkan kayu USB ke komputer atau komputer riba anda dengan baik.
 • Pastikan semua sistem operasi dan perisian keselamatan anda terkini.
 • Jadualkan imbasan keselamatan setiap hari.
 • Jangan berinteraksi dengan mesej yang tidak jelas, gunakan penyekat skrip di penyemak imbas anda (uMatrix dan uBlock Origin), dan gunakan pelanjutan anti-pancingan data.

Dan kerana anda tidak dapat mengamankan peranti tetamu anda, itu adalah satu lagi alasan yang baik untuk menyediakan rangkaian WiFi tetamu untuk mereka, sehingga tidak ada risiko jaringan utama anda secara tidak sengaja dijangkiti malware.

Cara Menjamin WiFi di Rumah – Idea Utama

WiFi di rumah adalah salah satu perkembangan teknologi yang paling selesa sejak beberapa dekad yang lalu. Malangnya, ia tidak begitu sempurna kerana bagaimana ia mempunyai banyak kelemahan. Oleh itu, jika anda ingin mengetahui cara mengamankan WiFi di rumah, inilah yang harus anda cuba lakukan:

 • Dayakan perlindungan firewall pada penghala anda. Sekiranya tidak mempunyai firewall bawaan, dapatkan perkakasan.
 • Tingkatkan keselamatan rangkaian anda dengan penyelesaian antivirus / antimalware.
 • Konfigurasikan VPN pada penghala anda untuk menikmati lebih banyak enkripsi.
 • Hidupkan penyulitan WPA2 pada penghala anda, tetapi perlu diingat bahawa ia tidak 100% selamat.
 • Ubah SSID rangkaian anda, dan ubah juga nama pengguna dan kata laluan lalai. Juga, pertimbangkan untuk melumpuhkan penyiaran SSID.
 • Jangan berkongsi kata laluan WiFi anda dengan semua orang. Sebaliknya, sediakan rangkaian tetamu.
 • Lumpuhkan WPS, UPnP, akses jarak jauh, dan aktifkan penapisan alamat MAC semasa anda menggunakannya.
 • Pastikan penghala anda tidak mendengar di port 32764.
 • Sentiasa perbarui firmware penghala anda.
 • Pastikan semua peranti yang anda gunakan untuk menyambung ke WiFi anda secara berkala adalah selamat.
 • Pastikan penghala anda berada di tengah-tengah rumah anda, supaya isyaratnya tidak sampai ke luar.
 • Sekiranya anda tidak menggunakan WiFi (seperti ketika anda sedang tidur, bekerja, atau bercuti), matikan.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me