Mengapa Orang Menggunakan Perkhidmatan VPN? |


1. Ini Melindungi Kebebasan Bersuara dan Privasi Anda

Walaupun kebebasan bersuara dan bersuara dianggap hak sejagat, kenyataannya sama sekali berbeza. Orang-orang di negara-negara Timur Tengah sering kali bergantung pada penapisan diri agar tidak mengalami masalah undang-undang. Kadang-kadang, akibatnya boleh menjadi sangat kejam – seorang blogger Arab Saudi, misalnya, akhirnya dicambuk di depan umum untuk blognya!

Lebih-lebih lagi, orang-orang di negara-negara dengan pemerintahan yang menindas bukanlah satu-satunya yang membatasi hak kebebasan bersuara mereka. Bahkan pengguna Internet di dunia “bebas” harus mematuhi undang-undang kebencian yang menentukan apa yang boleh atau tidak boleh dikatakan oleh seseorang dalam talian.

Dan untuk menjelaskannya – kami memahami bahawa undang-undang tersebut tidak bertujuan untuk mengurangkan kebebasan bersuara dengan sengaja, tetapi untuk membantu orang merasa lebih selamat dalam talian. Namun, ketidakjelasan mereka sering membolehkan pemerintah menyalahgunakan mereka sebagaimana yang mereka anggap sesuai, dan menyekat kebebasan bersuara di Internet.

Selain kebebasan bersuara, anda mungkin ingin menikmati lebih banyak privasi daripada apa yang ditawarkan oleh Mode Penyamaran / Privasi penyemak imbas – untuk memastikan bahawa tidak ada ISP, syarikat perlombongan data, atau agensi pengawasan yang dapat memantau aktiviti anda.

VPN menolongnya dengan menyulitkan data peribadi dan trafik dalam talian anda, menjadikannya hampir tidak dapat difahami oleh sesiapa sahaja yang cuba mengekang kebiasaan dalam talian anda. Oleh itu, tiada siapa yang dapat menghubungkan apa yang anda katakan atau lakukan di Internet dengan geo-lokasi sebenar dan identiti dalam talian anda.

2. Ini Membantu Anda Mengakses Kandungan Terhad

Internet penuh dengan platform muzik dan video yang menakjubkan seperti Netflix, BBC iPlayer, Hulu, dan Pandora. Sayang sekali tidak semua pengguna dalam talian dapat menikmati semua yang ditawarkan oleh laman web tersebut. Kenapa? Kerana banyak platform menguatkan sekatan geo yang menghalang pengguna Internet menonton / mendengarkan pelbagai kandungan jika bukan dari lokasi geografi “betul”.

Contohnya, jika anda bukan dari AS, anda tidak akan dapat menikmati perpustakaan Netflix AS atau Pandora Radio. Apabila anda menyambung ke platform, laman web akan mengetahui apa alamat IP sebenar anda (dan – akibatnya – apa lokasi geo anda), dan menyekat akses ke kandungannya atau mengarahkan anda ke halaman lain.

“Tetapi mengapa saya harus menggunakan VPN jika saya sudah memiliki akses ke konten yang saya inginkan?”

Nah, blok geo juga dapat mempengaruhi anda jika anda adalah pelanggan yang biasanya mempunyai akses ke kandungan tersebut, tetapi untuk sementara waktu berada di luar negara. Contohnya, anda mungkin berlangganan Hulu, tetapi anda tidak akan dapat menonton rancangan atau filem kegemaran anda jika anda berada di luar AS (sama ada anda bekerja di luar negara, ekspatriat, tentera, atau hanya bercuti ).

mengapa menggunakan vpn

Nasib baik, VPN dapat menyelesaikan masalah itu dengan menyembunyikan alamat IP anda, dan menggantinya dengan alamat pelayan VPN di negara di mana kandungan disekat geo tersedia. Jadi, untuk mengakses Hulu, anda hanya perlu menyambung ke pelayan VPN yang berpangkalan di AS.

Dan sekatan geo bukan satu-satunya perkara yang ada di antara anda dan kandungan dalam talian. Sekatan rangkaian di tempat kerja atau sekolah dapat mencegah anda menikmati muzik dan pertunjukan kegemaran anda pada masa lapang – semuanya kerana pentadbir rangkaian harus mengikuti beberapa peraturan yang ketat dan menjengkelkan.

Nah, tidak ada masalah – kerana VPN menyembunyikan alamat IP anda, ia membolehkan anda melewati firewall dengan mudah, membiarkan anda mendengar lagu kegemaran anda semasa anda bekerja, atau mengikuti siri Netflix terbaru pada waktu rehat makan tengah hari anda.

3. VPN Menjamin Sambungan Dalam Talian Anda

Dengan serangan jenayah siber menjadi ancaman serius pada masa kini, anda perlu mengambil langkah keselamatan tambahan setiap kali anda menggunakan Internet – terutamanya ketika anda menyambung ke rangkaian WiFi yang tidak selamat. Sebaik mungkin semasa anda memerlukan akses web semasa dalam perjalanan, rangkaian yang tidak selamat sangat berbahaya kerana penggodam dapat dengan mudah menguping sambungan anda dan mencuri data sensitif seperti anda:

 • maklumat akaun bank
 • Kelayakan log masuk
 • Maklumat kad kredit

Dan jangan terjebak dengan mempercayai bahawa rangkaian selamat dan rangkaian rumah anda 100% selamat. Dengan kerentanan KRACK Attack yang dijumpai pada tahun 2017, bahkan peranti berkemampuan WPA2 dapat diretas oleh penjenayah siber. Sehingga WPA3 muncul, anda seharusnya tidak mengambil peluang dan hanya menggunakan VPN ketika mengakses web – ia menyulitkan semua data dan lalu lintas dalam talian anda, menjaga keselamatan maklumat peribadi dari penggodam.

4. VPN Membantu Anda Mengelakkan Pengawasan Dalam Talian Massal

Ketika Internet menjadi semakin maju, pemerintah tidak terus terbiar. Banyak agensi pengawasan kerajaan mula membuat program pengawasan yang memanfaatkan maklumat yang ada di web untuk memantau pengguna Internet di seluruh dunia.

Program PRISM NSA adalah salah satu program pengawasan massa yang paling terkenal seperti sekarang. Ia sebenarnya mampu mengumpulkan maklumat mengenai pengguna ISP (dan syarikat lain) di dalam dan di luar AS.

Dan seperti yang baru kami katakan, PRISM bukanlah satu-satunya program pengawasan massa yang perlu anda risaukan semasa anda berada di Internet. Terdapat banyak program lain di seluruh dunia yang mengancam privasi anda.

Cukup menyeramkan, betul?

Tidak perlu risau – dengan VPN, anda boleh menghalang Big Brother mengawasi apa yang anda lakukan di Internet. Perkhidmatan ini menyulitkan sambungan anda sepenuhnya, memastikan tidak ada agensi kerajaan yang dapat mengumpulkan data sensitif setiap kali mereka memantau mereka.

5. Ini Menjaga Pengiklan Tidak Terlalu “Mesra” dengan Anda

“Mengapa orang menggunakan perkhidmatan VPN jika mereka sudah memiliki barang seperti Adblock?”

Sebenarnya, penyekat iklan adalah bahawa mereka mungkin menghalang anda daripada terdedah kepada iklan, tetapi mereka tidak akan banyak melindungi privasi anda daripada pengiklan. Mereka masih dapat mengumpulkan data mengenai kebiasaan dalam talian anda jika anda menggunakan penyekat iklan.

Sebenarnya, di negara-negara seperti AS, pengiklan pihak ketiga bahkan boleh membeli maklumat mengenai pilihan Internet anda dari ISP anda. Selamat untuk mengatakan bahawa perkara seperti ini mungkin berlaku di negara lain juga, hanya lebih banyak lagi yang rendah – apatah lagi pengiklan boleh mendapatkan maklumat mengenai tabiat dalam talian anda dari laman web lain juga.

mengapa saya mesti menggunakan vpn

Nasib baik, VPN dapat mengubah keadaan dengan melindungi privasi dalam talian anda dan menyulitkan lalu lintas Internet anda, memastikan ISP dan pengiklan anda tidak dapat memantau semua yang anda lakukan dalam talian, dan memanfaatkan maklumat tersebut.

6. VPN Membantu Anda Memuat turun Torrents dengan Selamat

Walaupun perkongsian fail sangat berguna, ia juga sangat berbahaya – sehingga anda mungkin berisiko menerima pemberitahuan DMCA, atau – lebih teruk lagi – terpaksa membayar denda besar, berakhir di mahkamah, atau bahkan dipenjarakan bergantung pada peraturan dan undang-undang hak cipta di negara anda.

Nasib baik, dengan VPN, anda hanya boleh menyambung ke pelayan di negara di mana torrenting tidak menjadi masalah (seperti Romania atau Switzerland), dan memuat turun torrents tanpa risiko.

“Tetapi mengapa menggunakan VPN jika saya tinggal di negara di mana torrenting bukan subjek pantang larang?”

VPN tidak hanya membantu anda menjauhi masalah undang-undang ketika terlibat dalam perkongsian fail. Oleh kerana mereka menyembunyikan alamat IP anda, mereka juga membantu anda melindungi privasi anda dari Gerombolan (jumlah anak benih / lintah yang memuat naik / memuat turun torrent). Anda lihat, pengguna di kawanan biasanya dapat melihat alamat IP anda, dan itu dapat memberitahu mereka banyak perkara tentang anda, seperti:

 • Anda berasal dari negara mana
 • Dari mana anda berasal
 • Walaupun ISP anda

Oh, dan sebagai penafian yang jelas – kami di CactusVPN tidak menggalakkan atau membenarkan pembajakan haram dan pelanggaran hak cipta yang disengajakan. Namun, kami sedar bahawa banyak orang hanya dapat mengakses fail dan hiburan di tempat kerja atau sekolah dengan menggunakan torrents.

7. Ini Memungkinkan Mengatasi Penapisan Kerajaan

Selain memantau apa yang dilakukan orang di Internet, banyak pemerintah juga suka mengawal apa yang dapat dilihat atau dilakukan orang di web juga. Di banyak negara di seluruh dunia, Anda tidak dapat mengakses laman web tertentu atau menggunakan pelbagai perkhidmatan dalam talian (seperti YouTube, Facebook, atau Gmail, misalnya).

Berikut adalah gambaran keseluruhan mengenai hak Internet di seluruh dunia, di mana anda dapat melihat dengan jelas negara mana yang menyensor bahagian Internet.

Sangat mudah untuk melihat bagaimana itu boleh menjadi masalah serius bukan hanya jika anda tinggal di negara di mana pemerintah menyensor Internet, tetapi juga jika anda mengunjungi tempat seperti itu untuk bercuti atau bekerja.

Berita baiknya adalah bahawa VPN menyembunyikan alamat IP dan aktiviti dalam talian anda, membiarkan anda secara berkesan melewati firewall yang dikuatkuasakan oleh pemerintah yang anda temui.

8. Ini Membantu Anda Mencuba Strategi SEO

Tidak ramai yang menyedari ini, tetapi sebenarnya mungkin menggunakan VPN untuk strategi SEO anda. Oleh kerana perkhidmatan menyembunyikan lokasi sebenar anda dan memungkinkan anda membuatnya seolah-olah anda berasal dari negara lain, anda dapat melihat hasil SEO tempatan di pasaran antarabangsa yang lain.

Pada dasarnya, jika anda dari Itali, misalnya, dan ingin memasarkan kepada orang di AS, anda akan dapat melihat kata kunci apa yang dicari pengguna AS dengan menggunakan pelayan VPN AS.

alasan untuk menggunakan vpn

Terdapat banyak kemungkinan, tentu saja, tetapi bukan itu satu-satunya cara VPN dapat membantu anda dengan rancangan SEO anda. Berikut adalah cara lain yang boleh anda perolehi dengan menggunakan VPN untuk SEO:

 • Anda boleh bekerja jauh dari kebimbangan.
 • Anda boleh melindungi privasi anda dari pesaing anda (seperti memastikan mereka tidak menyedari ketika anda mengunjungi laman web mereka).
 • Anda boleh memintas reCAPTCHA pertanyaan carian Google yang menjengkelkan.

Sekiranya anda ingin membaca lebih lanjut mengenai ini, sila baca artikel lengkap kami mengenai topik ini.

9. VPN Meningkatkan Pengalaman Permainan Anda

Ya, anda betul-betul mendengarnya – anda sebenarnya boleh menggunakan VPN untuk perkara yang berkaitan dengan permainan video. Berikut adalah senarai pendek perkara yang boleh anda lakukan dengan VPN:

 • Main di mana-mana kawasan yang anda mahukan (walaupun dikunci geo)
 • Main permainan baru lebih awal
 • Abaikan larangan IP yang menjengkelkan
 • Main permainan yang dilarang
 • Berpotensi mengurangkan masa lag dan ping
 • Lindungi diri anda dari serangan DDoS dari orang yang kalah

Semua itu dapat dilakukan kerana VPN menyembunyikan identiti dalam talian anda dan menyulitkan trafik Internet dan data peribadi anda. Sekiranya anda ingin mempelajari lebih lanjut tentang menggunakan VPN untuk permainan, silakan baca artikel mendalam kami.

10. VPN Dapat Menjimatkan Wang Anda di Tiket Pesawat

Sekiranya anda belum mengetahui mengenai perkara ini, syarikat penerbangan sebenarnya mengamalkan diskriminasi harga dalam talian – pada dasarnya memaparkan harga yang berbeza kepada pengguna Internet dari negara yang berbeza. Artinya, jika anda berasal dari AS, anda mungkin akan ditunjukkan tiket yang lebih mahal daripada seseorang dari India. Bukan itu sahaja – anda mungkin juga akan ditunjukkan tiket yang lebih mahal jika laman web syarikat penerbangan mengenal pasti anda sebagai pelawat berulang (berdasarkan alamat IP anda).

Anda boleh melewati masalah itu dengan menggunakan VPN untuk menutupi alamat IP anda – sama ada untuk menjadikannya seolah-olah anda bersambung dari negara yang kurang maju, atau untuk menyembunyikan fakta bahawa anda adalah pelawat berulang. Menghapus kuki pada peranti anda di samping itu juga membantu.

Namun, kita mesti menyatakan bahawa kita tidak memberikan jaminan. Walau bagaimanapun, menurut pengalaman dan penyelidikan kami sendiri, adalah mungkin untuk menjimatkan antara beberapa dolar hingga ratusan dolar dalam penerbangan.

Sebenarnya, ketika kami menulis artikel ini (di mana kami membincangkan topik ini dengan lebih mendalam), kami melakukan ujian pantas dan mendapati bahawa kami dapat menjimatkan sehingga $ 450 pada penerbangan United Airlines dengan alamat IP Romania.

11. Ini Membantu Anda Memerangi Pendikit Lebar Jalur Tidak Adil

Tidak mahir dengan konsep pendaratan lebar jalur? Pada dasarnya, ketika ISP anda memantau penggunaan data anda sepanjang bulan, dan mereka memutuskan bahawa anda menggunakan data “terlalu banyak” untuk aktiviti dalam talian tertentu (memuat turun fail, streaming, permainan dalam talian, dll.). Untuk mengurangkan penggunaan data “meluas” anda, mereka meningkatkan kelajuan dalam talian anda.

ISP umumnya melakukan ini untuk mengurangkan kesesakan rangkaian. Namun, kemungkinan besar mereka menggunakan pendaratan lebar jalur sebagai cara untuk “meyakinkan” anda untuk membeli pelan data yang lebih mahal dan lebih besar atau langganan yang lebih mahal.

Bagaimana VPN dapat menolongnya? Ia menyulitkan semua lalu lintas dalam talian anda, memastikan ISP anda tidak dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian. Akibatnya, mereka tidak dapat mengurangkan lebar jalur anda.

12. VPN Boleh Membantu Kerja

Secara semula jadi, anda tidak boleh menggunakan VPN untuk setiap aspek yang berkaitan dengan pekerjaan. Namun, ia dapat digunakan untuk meningkatkan kualiti hidup di tempat kerja. Sebagai contoh, jika anda harus melakukan banyak penyelidikan pasaran (terutama di AS), VPN akan membantu anda membuka blokir laman web yang dilarang geo. Ini sangat berguna jika anda bekerja dengan pelanggan yang laman webnya disekat geo di luar negara.

Kami sudah membahas bagaimana VPN membantu strategi SEO, tetapi inilah cara lain VPN membantu anda di tempat kerja – dengan mendapatkan persidangan VoIP anda. Terlebih lagi, selain hanya mengamankan panggilan anda, VPN juga dapat membantu anda mendapatkan kadar panggilan yang lebih baik dengan perkhidmatan seperti Skype. Sekiranya anda ingin membaca lebih lanjut mengenai panggilan VPN dan VoIP, baca artikel ini.

mengapa kita menggunakan vpn

VPN juga dapat mengamankan data yang berkaitan dengan pekerjaan ketika diakses oleh pekerja di luar pejabat pada rangkaian WiFi yang tidak terjamin. Namun, perlu dinyatakan bahawa kaedah ini lebih sesuai untuk perniagaan kecil dan sederhana, kerana syarikat besar biasanya mempunyai VPN korporat sendiri untuk ini.

CactusVPN – Cara Terbaik untuk Menikmati Semua Penggunaan Perkhidmatan VPN

Terlepas dari salah satu alasan yang kami uraikan dalam artikel ini mendorong Anda untuk menggunakan layanan VPN, kami mendapat dukungan. CactusVPN menawarkan enkripsi AES mewah yang sepenuhnya melindungi data dan lalu lintas anda, lebar jalur tanpa had, dan pelayan berkelajuan tinggi.

Dari 28+ pelayan kami, 9 daripadanya menawarkan sokongan P2P, dan perkhidmatan kami mempunyai Killswitch juga untuk memastikan anda sentiasa dilindungi – walaupun sambungan anda terputus. Selain itu, kami menawarkan aplikasi yang mesra pengguna yang berfungsi di pelbagai peranti dan mudah dipasang, dan DNS Pintar yang membuka blokir lebih dari 300 laman web terhad geo.

Rasa Sedikit Tidak Pasti?

Tidak ada masalah – kami sebenarnya menawarkan tempoh percubaan 24 jam percuma untuk perkhidmatan VPN kami (tidak memerlukan kad kredit), sehingga anda mempunyai banyak masa untuk melihat apakah ia benar-benar memenuhi semua keperluan anda. Tambahan, setelah anda menjadi pengguna CactusVPN, anda masih akan dilindungi oleh jaminan wang dikembalikan 30 hari kami.

Mengapa Orang Menggunakan Perkhidmatan VPN? Untuk Mengalami Internet dengan Cara yang Dinikmati

Jadi, mengapa kita menggunakan perkhidmatan VPN? Sederhananya – agar kita dapat menikmati pengawasan, penapisan, penggodam, dan bebas dari Internet. Perkhidmatan ini menyembunyikan alamat IP pengguna dan menyulitkan sambungan dalam talian mereka, menjadikannya sukar bagi sesiapa untuk mengesan identiti dalam talian mereka yang sebenar..

Secara keseluruhan, kebanyakan orang menggunakan VPN untuk:

 • Langkau blok geo, firewall yang menjengkelkan, dan penapisan kerajaan
 • Lindungi data mereka dari pengawasan massa, pengiklan, dan penggodam
 • Jamin kebebasan bersuara mereka dalam talian
 • Dapatkan penerbangan lebih murah
 • Nikmati pengalaman yang lebih baik di tempat kerja
 • Tingkatkan strategi SEO mereka
 • Elakkan pendikit lebar jalur

Sudah tentu, kami akan lebih senang mendengar mengapa anda fikir orang menggunakan VPN, dan apa yang anda suka menggunakan perkhidmatan VPN juga.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map