Pemajuan Port VPN (Semua Yang Perlu Anda Ketahui) |


Apa itu Pelabuhan?

Port adalah nombor tertentu yang ditetapkan untuk protokol, yang merupakan sekumpulan perintah dan peraturan yang mengatur bagaimana data dikirim dan diterima melalui web. Contohnya ialah port 443 yang diberikan kepada semua data yang dipindahkan melalui HTTPS.

Nombor port berfungsi seperti saluran tanpa wayar, dan mencegah kemungkinan konflik antara protokol yang berbeza. Nombor port juga penting untuk keselamatan rangkaian, kerana menyekat port juga akan menyekat protokol tertentu pada rangkaian.

Apakah Penghantaran Pelabuhan?

Pemajuan port (juga disebut pemetaan port) adalah kaedah mengarahkan port komputer antara rangkaian tempatan dan peranti jauh. Teknik ini biasanya berguna untuk mengakses peranti dan perkhidmatan yang tersambung ke Internet dari jarak jauh.

Penerusan port umumnya harus digunakan bersama dengan router kerana router tersebut mungkin menggunakan NAT (Network Address Translation) – proses yang menerjemahkan alamat IP individu peranti dalam rangkaian tempatan menjadi satu alamat IP tunggal, yang pada dasarnya membenarkan peranti yang dihubungkan dengan router yang mempunyai alamat rangkaian mereka sendiri (seperti komputer riba atau konsol permainan) untuk menyambung ke Internet dengan IP yang diberikan kepada anda oleh ISP anda.

Dalam konteks itu, penerusan port – yang merupakan proses di belakang layar – memintas data dan lalu lintas yang menuju ke IP tertentu (dalam hal ini, alamat IP yang diperoleh melalui NAT), dan mengarahkannya ke IP yang lain ( peranti yang ingin anda akses dari jauh, misalnya).

Bagaimana Penghantaran Pelabuhan Berfungsi?

Ketika permintaan harus dikirim melalui web, paket data yang berisi informasi tentang permintaan tersebut dibuat, dan mereka dikirim melalui Internet. Di antara pelbagai data, paket tersebut mengandungi maklumat mengenai tujuan komputer atau peranti.

Biasanya, header paket data dianalisis oleh penghala rangkaian. Selepas itu, paket dihantar ke destinasi yang terdapat dalam tajuk.

Namun, dengan penerusan port, aplikasi memintas (misalnya, klien VPN) memeriksa header paket data, melihat tujuan, dan kemudian menulis ulang data yang terdapat di header. Kemudian, paket data dihantar ke destinasi yang baru ditugaskan. Dalam hal VPN, tujuan baru biasanya merupakan salah satu pelayan yang digunakan oleh penyedia VPN.

Mengapa Beberapa Penyedia VPN Menawarkan Pemajuan Port VPN?

Banyak penyedia VPN menggunakan firewall NAT untuk melindungi penggunanya dari sambungan masuk yang mungkin berniat jahat. Walaupun berguna, kadangkala dapat menimbulkan masalah dengan menyekat sambungan masuk yang sebenarnya dikehendaki pengguna.

Sebagai contoh, firewall NAT berpotensi mengganggu pengaliran air. Bagaimana? Itu semua berkaitan dengan tindakan “penyemaian” – menerima sambungan masuk dari pengguna lain yang ingin memuat turun fail ke klien torrent anda sendiri. Pembenihan juga dikenali sebagai penyumbang kepada kadar muat naik torrent, dan perlu bagi semua orang untuk dapat memuat turun torrent sejak awal.

Firewall NAT dapat menghalang pengguna P2P lain daripada memulakan hubungan yang tidak diminta dengan pelanggan anda, dengan itu menghentikan anda daripada menyemaikan.

Jika penyedia VPN menawarkan pemajuan port, bagaimanapun, klien mengubah jalan masuk sambungan, memastikan mereka dapat melewati firewall NAT.

Adakah Penghantaran Port VPN diperlukan untuk Torrenting?

Tidak juga. Kekurangan pemajuan port biasanya tidak akan mengganggu kelajuan muat turun anda. Kadang-kadang kelajuan muat naik anda mungkin terkesan, tetapi anda mungkin masih dapat membuat pilihan dalam situasi tertentu. Sekiranya anda tidak peduli untuk menyumbang pada kadar muat naik, dan hanya ingin memuat turun fail, pemajuan port VPN tidak diperlukan.

Satu-satunya cara penerusan port adalah wajib untuk torrent adalah jika setiap pengguna di Swarm (semua pengguna memuat turun dan memuat naik torrent) berada di belakang firewall NAT.

Adakah Penghantaran Pelabuhan Selamat?

Mencuba mengatur penghala anda secara manual untuk menawarkan pemajuan port boleh menjadi sedikit masalah. Kenapa? Kerana komunikasi dalam talian anda mungkin tidak begitu selamat seperti yang anda fikirkan.

Apa itu perisian hasad?

Memajukan port pada penghala anda berpotensi mendedahkan anda kepada pelbagai kelemahan yang dapat dieksploitasi oleh penjenayah siber dan perisian hasad jika anda tidak mengambil langkah keselamatan yang mencukupi – terutama jika anda membiarkan port terbuka untuk akses jarak jauh.

Pemajuan port VPN, sebaliknya, biasanya cukup selamat kerana pemajuan port dilakukan di pihak penyedia VPN, bukan milik anda. Selain itu, sambungan anda tetap terjamin dengan penyulitan VPN.

Namun, kita perlu menyebutkan satu hal – pada tahun 2015, didapati bahawa penyedia VPN yang menawarkan pemajuan port VPN sebenarnya terpengaruh oleh kerentanan (disebut “Port Fail”) yang berpotensi mengungkapkan alamat IP sebenar pengguna VPN. Nasib baik, kerentanan mudah dicegah, walaupun tidak ada jaminan bahawa semua penyedia VPN yang menawarkan pemajuan port telah mengambil langkah-langkah yang diperlukan selama beberapa tahun terakhir.

Sudah tentu, jika anda menggunakan penyedia VPN yang tidak menawarkan pemajuan port VPN, anda tidak perlu bimbang sekiranya port gagal berpotensi membocorkan alamat IP anda di web.

Memerlukan Perkhidmatan VPN Selamat?

Sekiranya anda mencari cara untuk melindungi data peribadi dan trafik dalam talian anda di web, kami akan membuat anda dilindungi. CactusVPN menawarkan enkripsi AES kelas atas, hingga 6 protokol VPN untuk dipilih, lebar jalur tanpa had, dan langganan yang menjimatkan kos.

Plus, 9 daripada 25 pelayan berkelajuan tinggi kami menawarkan sokongan torrenting, dan kami menawarkan percubaan 24 jam percuma dan jaminan wang dikembalikan 30 hari.

Bottom Line – Apakah Penghantaran Port VPN?

Pemajuan port VPN adalah cara untuk penyedia VPN dengan firewall NAT memintas sambungan yang tidak berbahaya yang mungkin diinginkan pengguna VPN (seperti sambungan torrenting) yang sebaliknya akan disaring oleh firewall, dan mengubah tujuan yang terdapat di header paket data untuk membantu mereka sambungan memintas firewall NAT.

Namun, anda harus tahu bahawa pemajuan port VPN tidak wajib untuk P2P. Ia hanya perlu jika anda ingin memastikan anda mempunyai kelajuan penyemaian yang tinggi, atau jika setiap orang yang memuat turun / menanam torrent berada di belakang firewall NAT (yang bukan merupakan senario yang sangat mungkin).

Juga, sukar untuk mengetahui apakah penyedia yang menawarkan pemajuan port VPN telah mengambil langkah-langkah keselamatan terhadap serangan gagal port atau tidak (kerentanan yang dapat membocorkan alamat IP sebenar anda ketika anda tersambung ke VPN).

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map