VPN Berganda & Cara Menyiapkan Rangkaian VPN |


Apakah Kesambungan VPN Berganda?

Walaupun namanya mungkin menunjukkan Anda menggunakan 2 VPN pada saat yang sama, itu tidak biasanya – kecuali jika Anda membuat sambungan VPN berganda dengan dua penyedia VPN yang berbeza. Biasanya, sambungan VPN berganda adalah apabila anda menggunakan dua pelayan VPN pada masa yang sama.

Bagaimana VPN Berkembar Berfungsi?

Pada dasarnya, bukannya hanya memastikan data lalu lintas dan dalam talian anda diamankan sekali oleh satu pelayan VPN, ia akan diamankan dua kali oleh dua pelayan VPN.

Sebilangan besar orang berpendapat bahawa sambungan VPN berganda bermaksud bukannya penyulitan AES-256, misalnya, mereka akan dilindungi oleh penyulitan AES-512. Walaupun tidak betul, itu tidak terlalu jauh dari kebenaran.

Daripada tahap enkripsi yang sama digandakan sendiri, tahap penyulitan lain akan ditambahkan kepadanya. Biasanya, lalu lintas dalam talian anda akan sampai ke web setelah melalui pelayan VPN.

Dengan sambungan VPN berganda, lalu lintas anda melalui satu pelayan VPN, dan kemudian diarahkan melalui pelayan VPN yang lain, dan hanya setelah itu permintaan sambungan anda sampai ke Internet.

Untuk mendapatkan idea yang lebih baik tentang bagaimana VPN berganda berfungsi, berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas mengenai proses sambungan:

VPN berganda

Oleh itu, secara keseluruhan, lalu lintas dalam talian anda disulitkan, didekripsi, disulitkan semula, dan didekripsi sekali lagi sebelum sampai ke laman web seluruh dunia. Kemudian, ia melalui proses yang sama sebelum data yang anda minta sampai ke peranti anda.

Juga, dengan sambungan VPN berganda, alamat IP sebenar anda akan ditutup dua kali dan bukan hanya sekali kerana tersembunyi di belakang dua alamat pelayan.

Bolehkah Anda Menggunakan Pelbagai VPN Pada Masa Yang Sama?

Ya, anda sebenarnya tidak terhad kepada dua sambungan VPN serentak. Anda boleh mempunyai banyak sambungan VPN pada masa yang sama. Namun, apabila anda melakukannya, ia tidak lagi disebut sambungan VPN berganda tetapi rantai VPN, pelanggaran VPN, atau VPN multihop (kerana lalu lintas melalui beberapa pelayan).

Rantai VPN

Oleh itu, sebagai ganti lalu lintas anda melalui dua pelayan VPN, misalnya, anda boleh melewati tiga atau empat pelayan. Setiap pelayan menawarkan lapisan penyulitan tambahan dan menambahkan alamat IP lain dalam campuran, seterusnya menjamin identiti dalam talian anda.

Kelebihan Sambungan VPN Berganda

Sebilangan besar faedah yang harus anda ketahui ialah melibatkan tahap keselamatan dan privasi Internet yang lebih tinggi.

Secara keseluruhan, berikut adalah kelebihan khusus menggunakan sambungan VPN berganda:

  • Pelayan VPN kedua yang anda sambungkan tidak akan mengetahui alamat IP sebenar anda kerana hanya akan melihat alamat pelayan VPN pertama.
  • Trafik dan data dalam talian anda dienkripsi dua kali (atau lebih jika anda membuat rangkaian VPN dengan banyak perjalanan).
  • Sambungan antara pelayan boleh dibuat untuk bergantian antara TCP dan UDP, menawarkan tahap keselamatan dalam talian yang sedikit lebih baik.
  • Sambungan VPN berganda mengurangkan risiko anda terkena serangan korelasi lalu lintas (korelasi antara lalu lintas masuk dan keluar pada pelayan VPN). Walaupun begitu, penting untuk menyebut bahawa serangan seperti itu sangat tidak mungkin berlaku kepada anda sebagai pengguna VPN. Namun, ini adalah faedah menggunakan sambungan VPN berganda.

Juga, jika anda memutuskan untuk membuat sambungan VPN multihop, anda akan dapat menyembunyikan jejak digital anda di sebalik beberapa lokasi geo (kerana anda menggunakan lebih dari dua pelayan VPN).

Kelemahan Sambungan VPN Berganda

“Apa yang perlu saya bimbangkan jika saya menggunakan sambungan VPN berganda atau rangkaian VPN?”

Tidak banyak, jujur. Masalah utama dan tunggal dengan menetapkan sambungan VPN berganda atau rangkaian VPN multihop adalah penurunan kelajuan sambungan. Lagipun, kami bercakap mengenai sambungan anda melalui dua atau lebih pelayan VPN dan beberapa proses penyulitan pada masa yang sama. Ini akan menjejaskan kelajuan Internet anda.

Anda dapat mencegah kehilangan dalam kelajuan hanya dengan menggunakan pelayan VPN yang secara geografis dekat dengan anda, tetapi proses penyulitan, penyahsulitan dan penyulitan semula kemungkinan akan memperlambat kelajuan dalam talian anda.

Sekarang, ada banyak perkara yang mempengaruhi jenis kelajuan VPN yang akan anda perolehi, jadi jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai hal itu, lihat panduan ini yang kami tulis mengenai topik tersebut. Tetapi idea utamanya adalah bahawa anda harus menjangkakan sedikit penurunan prestasi jika anda menjalankan sambungan VPN berganda atau multihop.

Untuk mendapatkan idea tentang apa yang kita bicarakan, jika anda mempunyai sambungan 100 Mbps, sambungan VPN empat-hop dapat menurunkan kecepatan muat turun anda menjadi sekitar 25 Mbps (dengan syarat anda mempunyai sambungan Internet yang stabil dan peranti yang tidak terlalu banyak) sudah ketinggalan zaman, tentu saja).

Selain itu, sambungan VPN berganda atau rantai biasanya lebih mahal daripada yang biasa. Sama ada kita bercakap mengenai penyedia VPN yang menawarkan sambungan VPN dua kali ganda atau rantai, atau hanya menggunakan beberapa pelayan dari penyedia yang berbeza, anda akan akhirnya membayar lebih banyak wang.

Cara Rantai VPN

Terdapat banyak cara untuk membuat sambungan VPN berganda atau rangkaian VPN. Menurut kajian kami, ini adalah pilihan terbaik:

1. VPN Doublehop

VPN duallehop biasanya merupakan ciri yang ditawarkan oleh beberapa penyedia VPN. Pada dasarnya, apabila anda menyambung ke pelayan VPN tertentu, sambungan anda segera dihubungkan ke pelayan lain, dan hanya selepas itu permintaan anda sampai ke web.

Jadi, sebagai contoh, contoh sambungan VPN ganda adalah penyedia yang menawarkan sambungan Kanada-AS. Apabila anda menyambung ke pelayan VPN Kanada, lalu lintas anda kemudian dihantar melalui pelayan AS ke Internet.

Perlu diingat bahawa sambungannya biasanya statik, yang bermaksud anda tidak dapat memilih pelayan VPN mana yang akan anda gunakan dalam sambungan VPN berganda anda.

2. Sambungan VPN Multihop yang Boleh Dikonfigurasi Sendiri

Sambungan ini pada asasnya merangkumi VPN, tetapi penyedia VPN membolehkan anda mengkonfigurasinya dalam klien VPN. Pada asasnya, anda boleh memilih pelayan mana yang anda mahu menjadi sebahagian daripada lata VPN.

Jumlah hop bergantung pada apa yang ditawarkan oleh penyedia VPN, tetapi standardnya adalah hingga empat hop pelayan VPN.

Perlu diingat bahawa penyedia VPN yang menawarkan ciri tersebut biasanya mempunyai rancangan langganan yang lebih mahal.

3. Penyediaan Penghala + Sambungan Pelanggan VPN

Salah satu cara yang agak mudah untuk membuat sambungan VPN berganda adalah dengan mengkonfigurasi perkhidmatan VPN pada penghala anda, dan kemudian pasang klien VPN di salah satu peranti anda (seperti telefon bimbit anda, misalnya).

Penyediaan Penghala VPN Rantai

Dengan cara ini, setiap kali anda menyambung ke Internet di rumah melalui peranti tersebut, anda akan menggunakan sambungan VPN berganda kerana lalu lintas anda akan terlebih dahulu melalui pelayan VPN yang dikonfigurasi pada penghala anda, dan kemudian melalui pelayan VPN kedua yang anda sambungkan melalui klien.

4. Sambungan Pelayar + Sambungan Pelanggan VPN

Sekiranya penyedia VPN anda menawarkan proksi penyemak imbas yang selamat di samping pelanggan, anda boleh menggabungkan keduanya menjadi satu sambungan. Ideanya adalah untuk menyambung ke pelayan VPN melalui klien terlebih dahulu, dan kemudian ke yang lain melalui pelanjutan penyemak imbas.

Perlu diingat bahawa jika anda melakukan ini, anda tidak akan mendapat sambungan VPN berganda kerana kebanyakan sambungan VPN adalah proksi (yang berbeza dengan VPN), yang bermaksud anda mendapat sambungan VPN + proksi. Namun, kami memutuskan untuk menambahkan kaedah ini ke dalam senarai kerana masih merupakan kaedah yang baik untuk menyembunyikan lokasi geo anda di belakang dua pelayan yang berbeza pada masa yang sama.

Sekiranya anda merancang untuk melakukan ini, kami mengesyorkan agar tetap menggunakan sambungan rasmi yang disediakan oleh penyedia VPN berbayar yang boleh dipercayai. Walaupun terdapat banyak proksi penyemak imbas yang tersendiri dalam talian, sebenarnya tidak selamat menggunakannya. Jenis sambungan seperti ini sebelumnya didapati melakukan perkara seperti menjual lebar jalur pengguna atau membocorkan alamat IP pengguna.

5. Mesin Host + Mesin Maya

Ideanya cukup mudah, tetapi menyiapkan semuanya boleh menjadi agak rumit jika anda tidak biasa dengan konsep mesin maya.

Pada asasnya, anda menggunakan perkhidmatan seperti VirtualBox (percuma) untuk memasang sistem operasi maya dalam sistem operasi anda yang sedia ada (seperti memasang Windows XP hampir dalam Windows 7).

Setelah selesai dengan proses pemasangan, anda mengkonfigurasi klien VPN di mesin maya. Seterusnya, anda mula-mula menjalankan VPN pada mesin hos (sistem operasi utama anda), dan kemudian anda menjalankan klien VPN kedua di mesin maya.

Satu-satunya kelemahan kaedah ini ialah anda memerlukan sistem yang agak kuat yang dapat menangani pelbagai proses penyulitan dan penyahsulitan VPN, dan mesin maya itu sendiri.

Secara semula jadi, anda sebenarnya boleh menyiapkan mesin maya lain dalam mesin maya yang ada untuk menjadikan sambungan VPN berganda semasa menjadi sambungan VPN tiga kali ganda (dan seterusnya), tetapi melakukan hal itu mungkin akan mengakibatkan lebih besar sumber daya sistem anda..

6. Rangkaian VPN dengan Penyedia Berbeza

Dalam kes ini, anda akan menyiapkan rangkaian VPN dengan lebih dari satu penyedia VPN, menggunakan pelayan VPN dari masing-masing. Jumlah penyedia bergantung kepada sama ada anda hanya mahukan VPN berganda atau VPN multihop dengan empat hop atau lebih.

Mengenai cara membuat rangkaian VPN dengan cara ini, anda boleh menggunakan pilihan yang disebutkan di atas.

Sebagai contoh, anda boleh menyediakan perkhidmatan VPN dari satu pembekal pada penghala anda, memasang klien VPN dari penyedia lain di komputer riba anda, dan kemudian menjalankan klien lain dari penyedia VPN lain dalam Mesin Maya pada komputer riba anda.

Sudah tentu, kaedah ini akan sangat mahal kerana anda perlu membayar langganan yang berasingan.

Memerlukan VPN yang Kuat untuk Melindungi Sambungan Anda?

Sekiranya anda ingin menyiapkan rangkaian VPN dengan pelayan dari pelbagai pembekal, CactusVPN memberi anda pelayan di seluruh dunia berkelajuan tinggi yang semuanya dilengkapi dengan lebar jalur tidak terhad.

Setiap pelayan dilindungi dengan enkripsi AES kelas atas, jadi anda yakin sambungan anda akan selamat dan baik ketika melalui pelayan kami. Terlebih lagi, anda juga dapat memilih protokol VPN mana yang akan digunakan (kami menawarkan protokol yang sangat selamat seperti SoftEther dan OpenVPN), dan kami tidak menyimpan sebarang log.

Selain semua itu, kami menawarkan aplikasi yang mesra pengguna untuk platform yang paling popular.

Aplikasi CactusVPN

Manfaatkan Percubaan Percuma Kami

Sekiranya anda ingin memastikan bahawa perkhidmatan kami dapat memenuhi semua keperluan anda sebelum memilih rancangan langganan, anda boleh menguji perkhidmatan VPN kami secara percuma selama 24 jam terlebih dahulu – tidak diperlukan butiran kad kredit.

Bukan itu sahaja – setelah anda menjadi pengguna CactusVPN, kami masih akan mendapat jaminan wang jaminan 30 hari sekiranya perkhidmatan tersebut tidak berfungsi seperti yang diiklankan.

Kesimpulannya

Sambungan VPN berganda pada dasarnya adalah apabila anda menggunakan dua pelayan VPN pada masa yang sama. Trafik anda disulitkan dua kali, dan lokasi geo anda tersembunyi di belakang dua alamat IP. Banyak sambungan pelayan VPN pada masa yang sama juga mungkin dilakukan (seperti hingga tiga, empat, atau lebih), dan apabila anda melakukannya, ia dipanggil VPN lata, sambungan VPN multihop, atau rantai VPN.

Beberapa penyedia VPN menawarkan ciri bawaan yang memungkinkan anda menggunakan sambungan VPN berganda atau mengatur rangkaian VPN, tetapi sesuatu seperti itu dilengkapi dengan tanda harga yang lebih besar. Anda juga dapat mengkonfigurasi sambungan semacam itu dengan cara lain – seperti menggunakan pelayan dari beberapa penyedia VPN, menggunakan mesin maya, atau menyiapkan VPN pada penghala dan klien VPN pada perangkat.

Adakah sambungan VPN berganda atau rangkaian VPN sepadan? Mereka menawarkan tahap keselamatan dan privasi dalam talian yang lebih besar, tetapi ia juga dapat mempengaruhi kelajuan sambungan anda secara negatif, dan melambatkannya sedikit. Secara keseluruhan, jenis sambungan VPN ini lebih sesuai untuk orang yang memerlukan banyak keselamatan Internet – seperti wartawan dan pemberi maklumat, misalnya.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me