A është e sigurt bankarja online? (Udhëzues për Sigurinë e Bankave në Internet) |


Gjërat e para – Whatfarë është bankimi online?

Bankarja në internet është një sistem pagese elektronike që ju lejon të bëni pagesa duke përdorur llogarinë ose kartën e kreditit në ueb duke përdorur uebfaqen e bankës tuaj ose aplikacionin e dedikuar. I gjithë sistemi bankar në internet ose do të jetë pjesë e sistemit thelbësor bankar të bankës tuaj, ose thjesht do të lidhet me të.

Megjithatë, bankarizimi në internet është më shumë sesa transaksione financiare. Ai gjithashtu mund të përfaqësojë aktin e thjesht hyrjes në llogarinë tuaj për të kontrolluar bilancin tuaj ose për të shkarkuar deklaratat.

Pra, është e sigurt banking?

Në përgjithësi, po është kështu. Shtë e vërtetë që bankat shpesh janë në shënjestër të kriminelëve kibernetikë, dhe ata ndonjëherë arrijnë të vjedhin shumë para edhe prej tyre. Sidoqoftë, nuk është saktësisht lloji i bankingut në internet të cilit po i referohemi tani pasi hakerat nuk po ju synojnë juve – klientin e bankës – por vetë bankën. Gjithashtu, nuk ka shumë që mund të bëni për të parandaluar atë përveç që të zgjidhni një bankë të besueshme që e konsideron shumë seriozisht sigurinë.

Me këtë, rruga bankare në internet ka tendencë të jetë mjaft e sigurt. Sigurisht, ky është rasti vetëm nëse ndiqni procedurat e duhura të sigurisë – diçka për të cilën nuk janë të gatshme të flasin të gjitha bankat. Do t’ju tregojmë pak për këshillat e sigurisë së bankingut në Internet, por së pari – le të shohim saktësisht cilat kërcënime të sigurisë mund të shkatërrojnë përvojën tuaj të bankingut në internet:

1. Aplikacione bankare të kompromentuara / false

Aplikacionet e dedikuara të bankingut mund të jenë mjaft të sigurta, por ato nuk janë pa gabimet e tyre. Kthehu në vitin 2017, u zbulua se shumë aplikacione bankare kishin të meta të sigurisë që do të lejonin që kriminelët kibernetikë të vidhnin të dhënat e përdoruesve.

Jo vetëm kaq, por hakerat mund të përdorin gjithashtu aplikacione në dukje të pafajshëm, të cilët në të vërtetë janë me qëllim të keq për të kompromentuar aplikacionet bankare që janë instaluar tashmë në pajisjen tuaj. Në thelb, aplikacioni me qëllim të keq shkarkon një aplikacion sekondar i cili më pas fut një dritare të mbivendosur mbi aplikacionet tuaja bankare. Në momentin që futni kredencialet tuaja të hyrjes në aplikacionin e bankës suaj, ato do të jenë po aq të humbura.

Për më tepër, aplikacionet e bankave në internet nuk kanë vetëm pjesën e tyre të drejtë të problemeve të sigurisë. Ato gjithashtu mund të imponohen me përpjekje të mjaftueshme. Kthehu në vitin 2018, bankat me emër të madh (si SBI, Axis Bank, dhe ICICI) kishin aplikacionet e tyre të dedikuara të imponuara nga kriminelët kibernetikë që i përdorën ato për të vjedhur të dhëna nga mijëra njerëz.

2. WiFi publik

Ne kryesisht përdorim para dixhitale në ditët e sotme në vend të parave të gatshme, kështu që bërja e bankave në internet përmes WiFi publik është natyrë shumë e dytë për ne. Ndonjëherë ju vetëm duhet të hyni në llogarinë tuaj në vend për të lëvizur para në kartën tuaj të kreditit në mënyrë që të mund të paguani faturën e restorantit, apo jo?

Kjo është kur WiFi publik vërtet vjen i dobishëm, i vërtetë, por ka vetëm një problem me përdorimin e tij: Siguria juaj bankare në internet lehtë mund të rrezikohet. Pse? Për shkak se shumica e rrjeteve WiFi publike nuk janë të koduara – në fakt, rreth 24.7% e rrjeteve në mbarë botën WiFi (pra rreth 106 milion rrjete deri në vitin 2020) nuk janë siguruar fare.

Farë do të thotë kjo për ju? Që çdo haker i mundshëm mund të shohë gjithçka që bëni në Internet kur përdorni WiFi të pasigurtë publik. Ata mund të shohin kredencialet e hyrjes që futni kur hyni në llogarinë tuaj bankare, dhe cilat janë numrat e kartës tuaj të kreditit.

“Mirë, kështu që unë thjesht do të përdor rrjete të sigurta – si atë që kam në shtëpi. Problemi u zgjidh, apo jo? “

Jo tamam. Aktualisht, pothuajse çdo rrjet i siguruar WiFi përdor kriptimin WPA2 për siguri. Problemi me këtë është se WPA2 nuk është saktësisht i pamend. Në fakt, është e ndjeshme ndaj një lloji specifik sulmi të hakerave të quajtur sulmi KRACK. Për fat të mirë, WPA3 do ta rregullojë atë problem, por sipas burimeve, do të duhen vite për miratimin e përhapur të WPA3.

3. Gabime në anën e Bankës

Ndonjëherë, nuk janë vetëm kriminelët në internet ata që e bëjnë jetën të vështirë për përdoruesit e bankave në internet. Në fakt janë vetë bankat. Dhe ne nuk po flasim vetëm për gabime të sigurisë në emër të tyre, megjithëse edhe ajo lloj sendesh i përket këtu.

Jo, ajo për të cilën po flasim është që bankat pësojnë shkelje të të dhënave ose humbasin qasjen në të dhënat e ndjeshme të klientit dhe nuk i lënë klientët e tyre të dinë për to. Po, ajo lloj sendesh ka ndodhur më parë, dhe banka australiane CBA është shembulli i fundit, duke humbur rreth 20 milion rekorde të klientëve përsëri në vitin 2016 pa paralajmëruar askënd për këtë.

Mund të jetë pak e kuptueshme pse bankat mund të mos njoftojnë menjëherë përdoruesit për gjëra të tilla. Në fund të fundit, ata duan të shmangin panikimin masiv dhe mbylljen e llogarive ndërsa ata rregullojnë problemin. Sidoqoftë, gjithmonë ekziston një shans që diçka do të shkojë keq, dhe që të dhënat tuaja financiare dhe personale do të ekspozohen për shkak të gabimit njerëzor ose softuer. Nëse tashmë ka ndodhur një herë, mund të ndodhë dy herë.

Në situata si kjo, ju përfundoni duke u mbajtur në errësirë ​​pa e kuptuar që kriminelët kibernetikë mund të kenë qasje në informacionin tuaj financiar dhe personal çdo ditë.

4. Peshkimi

Phishing mund të përkufizohet si një përpjekje e një krimineli kibernetik për t’ju ngatërruar ose tërhequr ju në shpërndarjen e informacionit të ndjeshëm me ta, si numrat e kartës tuaj të kreditit, numrat e llogarisë bankare dhe letrat kredenciale të hyrjes në bankë. Phishing normalisht përdor email dhe media sociale si kanale shpërndarjeje, por gjithashtu mund të bëhet përmes telefonit.

Kur bëhet fjalë për bankingun në internet, mashtruesit pas sulmeve të phishing ndonjëherë do të përpiqen të pretendojnë se janë dikush nga banka juaj dhe të përdorin pozicionin e tyre të autoritetit për t’ju bërë të zbuloni të dhëna të ndryshme. Ata me shumë gjasë do t’ju thonë se ka një problem me financat tuaja, ose se ata kanë vërejtur veprimtari të dyshimtë në llogarinë tuaj.

Megjithatë, më shpesh sesa jo, ata thjesht do të përpiqen t’ju bindin për të hyrë në një lidhje të shkurtuar. Lidhja e thënë do të çojë në një uebfaqe të rreme që ata krijuan për t’i ngjarë faqes së internetit të bankës suaj. Kthehu në vitin 2017, mesazhet e phishing që drejtuan përdoruesit në faqet e internetit me qëllim të keq të bankës ishin më të zakonshmet, dhe nuk është shumë e mundshme që kjo prirje të jetë zhdukur.

Në përgjithësi, nëse ju bien në një skemë phishing, mund të siguroheni që:

 • Certifikatat e hyrjes për llogarinë tuaj bankare do të jenë të vjedhura.
 • Llogaria juaj bankare në internet do të zbrazet.
 • Informacioni i llogarisë suaj (adresa e postës elektronike, adresa fizike, emri i plotë, numri i celularit, etj.) Do të shiten në ueb të thellë.

5. Farmaci

Farmacia është e ngjashme me phishing, por në vend që të mbështeteni në mashtrime dhe mashtrime, ajo ju ridrejton automatikisht në faqet e internetit me qëllim të keq. Në thelb, ju shkruani adresën e internetit të bankës tuaj, dhe ju ridrejtoheni në një faqe të internetit të rreme që paraqet si ajo pa e ditur madje. Natyrisht, hakeri pas kësaj do të ketë akses në të gjitha informacionet tuaja në lidhje me bankën sapo të filloni ta shkruani.

Pharming ose mbështetet në malware për të ndryshuar skedarët e hosteve (skedarët që lidhin një adresë IP në një domain të faqes në internet) në kompjuterin tuaj, ose në helmimin e serverëve DNS të ISP-së tuaj në mënyrë që të gjithë përdoruesit që i përdorin ato për t’u lidhur me një faqe të veçantë të internetit ridrejtohen tek faqja vetanake e krimit kibernetik.

6. Keyloggers

Një bllokues i tasteve është një lloj malware që infekton pajisjen tuaj dhe fillon të regjistrojë të gjitha tastet tuaja në të. Të gjitha ato informacione janë përpiluar në një skedar log të cilin një haker mund ta marrë në çdo kohë. Pra, në thelb, kushdo që ju ekspozon në një keylogger do të dijë çdo gjë të vetme që shkruani në kompjuterin tuaj – përfshirë kredencialet tuaja të hyrjes në internet bankare.

Pajisja juaj mund të infektohet me bllokues të kyçeve nëse bashkëveproni me mesazhe phishing dhe uebfaqe me qëllim të keq, por dikush mund ta vendosë keylogger në pajisjen tuaj nëse ka qasje të drejtpërdrejtë në të gjithashtu.

Lloje të tjerë të malware mund të përdoren për të kompromentuar gjithashtu sigurinë tuaj të bankingut në internet (si spyware dhe viruset, për shembull), por keyloggers janë zakonisht ato më të rrezikshmet në këtë situatë.

A Ndihmon me Tastierë Virtual Keyboard?

Disa njerëz pretendojnë se një tastierë virtuale ju mban 100% të sigurt nga malware-i i bllokimit të tasteve. Kjo është e vërtetë pasi nuk ka sinjal të dërguar në tastierën fizike, pasi thjesht do të përdorni një tastierë të mbështetur në kompjuter që shfaqet në desktopin tuaj për të shtypur letrat kredenciale të hyrjes.

Sidoqoftë, ne nuk ju rekomandojmë të përdorni një tastierë virtuale si zgjidhja përfundimtare. Ndërsa keyloggers mund të mos jenë në gjendje të vjedhin kredencialet tuaja të hyrjes (dhe të dhëna të tjera), spyware do të arrinte ta bënte atë. Si? Duke marrë pamje të desktopit tuaj, në thelb duke parë se çfarë shkruani në tastierën virtuale.

Këtu keni si të rritni sigurinë tuaj të bankingut në internet

1. Mos bëni Banking Online në WiFi

Tani që ju e dini rreziqet e WiFi të dy të pasigurt dhe të siguruar, është shumë e qartë që jeni më mirë të bëni banking tuaj online pa e përdorur atë. Sigurisht, kjo është më lehtë e thënë sesa bëhet, dhe definitivisht mund të jetë goxha e pakëndshme.

Në përgjithësi, basti juaj më i mirë është të përdorni ose planin tuaj të të dhënave celulare për të kontrolluar llogaritë tuaja bankare, ose për t’u siguruar që lidhja juaj e Internetit në shtëpi vjen direkt nga ruteri, jo nga një lidhje WiFi.

Sigurisht, ka edhe një gjë tjetër që mund të përpiqeni të eliminoni plotësisht rrezikun e WiFi duke e vendosur rrezikun e sigurisë tuaj të bankingut në Internet, për të cilin do të diskutojmë më poshtë.

2. Përdorni një VPN për Banking Online

“Prisni – a është VPN i sigurt për bankar në internet?”

Po, sigurisht që është. Një VPN është një shërbim në internet që kodon trafikun tuaj në internet, duke u siguruar që askush nuk mund ta monitorojë atë për të parë se çfarë jeni duke bërë në Internet. Kjo gjithashtu do të thotë se kriminelët kibernetikë nuk do të jenë në gjendje të përgjojnë në lidhjet tuaja në internet për të vjedhur të dhëna të ndjeshme të llogarisë bankare në internet nga ju.

Një VPN është aq e sigurt në fakt që madje mund ta përdorni për të bërë banking në internet ndërsa përdorni me lehtësi WiFi publik, të pakriptuar. Ju madje mund të vendosni një VPN në ruterin tuaj për t’u siguruar që nuk do të duhet të shqetësoheni aspak për kërcënimet e sigurisë bankare në internet.

Keni nevojë për një VPN të Sigurt për Banking Online? Provoni CactusVPN

Ne ju kemi mbuluar. CactusVPN ofron një shërbim të nivelit të lartë VPN që mbron trafikun dhe të dhënat tuaja në internet me kriptim të gradës ushtarake dhe protokolle të forta VPN si SoftEther, IKEv2 dhe OpenVPN.

Për më tepër, ne gjithashtu ofrojmë mbrojtje nga rrjedhja DNS, një Kill Switch që siguron që të jeni gjithmonë të sigurt në internet dhe një politikë mos log.

Plus, pasi të bëheni një pajtimtar CactusVPN, ne do të kemi përsëri shpinën me garancinë 30-ditore për kthimin e parave.

3. Aktivizoni vërtetimin e shumë faktorëve në llogarinë tuaj

Autentifikimi me shumë faktorë është një mënyrë e shkëlqyeshme për t’i ofruar llogarisë suaj bankare një shtresë shtesë sigurie. Normalisht, kjo veçori kërkon që ju të vendosni një kod shtesë kur hyni në llogarinë tuaj në internet – menjëherë pasi të shkruani letrat kredenciale për hyrjen tuaj. Kodi ose do të gjenerohet në pajisjen tuaj celular (përmes një aplikacioni si Google Authenticator), ose do të merrni një mesazh me tekst me të.

“Po sikur banka ime të mos ofrojë vërtetim shumë faktor?”

Ky është një flamur mjaft i madh i kuq, sinqerisht. Ju jeni më mirë të ndryshoni bankat në atë rast. Përndryshe, nuk do të ketë asgjë në këmbë në rrugën e hakerave nëse ata ndonjëherë arrijnë të vjedhin letrat kredenciale për hyrjen tuaj.

4. Mësoni se si të vini re aplikacione bankare të rreme

Si mund të tregoni nëse aplikacioni i bankës tuaj është i ligjshëm apo jo? Epo, ja disa gjëra që duhet të provoni:

 • Shikoni emrin e zhvilluesit. Normalisht, një bankë nuk do të ketë emrin e një personi atje – vetëm emrin e bankës. Nëse nuk është kështu, ka të ngjarë të keni të bëni me një kërkesë të rreme. Gjithashtu, sigurohuni që faqja e internetit e vërtetë e bankës të jetë e pranishme edhe atje.
 • Lexoni përshkrimin – mos e skanoni thjesht. Aplikacionet e rreme normalisht nuk do të kenë shpjegime të hollësishme se si funksionon aplikacioni dhe cilat karakteristika ka. Gjithashtu, do të keni të ngjarë të shënoni edhe disa shkrime ose shprehje të çuditshme gjithashtu.
 • Kontrolloni numrin e shkarkimeve. Nëse është shumë e ulët, kjo mund të jetë një problem – veçanërisht nëse aplikacioni ka qenë në dispozicion në dyqanin e aplikacioneve për një kohë.
 • Shikoni për vlerësime. Normalisht, një aplikacion bankar në internet duhet të ketë një numër të mirë të tyre – veçanërisht nëse kishte disa gabime me të. Nëse është një aplikacion i rremë, ka shumë të ngjarë të gjeni shumë njerëz që ankohen për këtë gjatë shqyrtimeve.
 • Nëse përshkrimi i aplikacionit pretendon t’ju ofrojë shpërblime dhe çmime (veçanërisht para) për shkarkim, instalim dhe përdorim të saj, ka shumë të ngjarë një aplikacion i rremë thjesht duke u përpjekur të vjedhë letrat kredenciale të hyrjes.
 • Kontrolloni logon. Nëse duket shumë e ulët, ose ndryshon pak nga logoja normale e bankës, aplikacioni ka të ngjarë të jetë i rremë.
 • Dhe së fundmi – kontrolloni me dikë në bankën tuaj se aplikacioni që keni gjetur është marrëveshje e vërtetë. Nëse nuk keni kohë për këtë, kontrolloni dy herë se është e njëjta aplikacion duke vizituar në faqen zyrtare të bankës. Ajo normalisht duhet të ketë lidhje me aplikacionet e saj atje.

Por nëse nuk jeni akoma 100% të sigurt se aplikacioni bankar që gjetët nuk është i komprometuar ose i rremë, atëherë thjesht përdorni faqen e internetit të bankës.

5. Përdorni një fjalëkalim të fuqishëm për llogaritë tuaja bankare në internet

Banka juaj ndoshta do t’ua tregojë këtë sidoqoftë, dhe shumica e bankave e bëjnë të detyrueshme që ju të krijoni fjalëkalime të forta. Akoma, nëse nuk jeni të sigurt se si ta bëni atë, këtu janë disa tregues:

 • Përdorni numra, simbole dhe përzierni shkronja të vogla dhe të mëdha.
 • Mos përdorni fjalëkalime të shkurtra. Shumica e njerëzve dhe bankave thonë se 8 karaktere janë të mjaftueshme, por ne rekomandojmë të synoni për 15 karaktere ose më shumë.
 • Nëse nuk keni ide, thjesht bëni fjalëkalimin tuaj një akronim për një frazë (“WvSe10y” për “Ne vizitojmë Spanjën çdo 10 vjet,” për shembull).
 • Mos përdorni fjalë fjalori. Nëse vërtet keni nevojë të përdorni fjalë, kthejeni ato.
 • Qëndroni larg nga zëvendësimet që janë një dhuratë e vdekur (“0” në vend të “o” ose “$” në vend të “s”).
 • Nëse banka juaj e lejon atë, futni disa karaktere hapësinore.
 • Provoni të përdorni një gjenerator të fjalëkalimeve nëse nuk keni kohë të gjeni fjalëkalime të shumta të sigurta.

Mësoni më shumë rreth sigurisë së fjalëkalimit.

6. Mos e Mbani të aktivizuar hyrjen automatike në Shfletuesit

Sigurisht, hyrja automatike mund të jetë e përshtatshme – veçanërisht nëse përdorni një fjalëkalim të fortë dhe keni llogari të shumta bankare. Sigurisht që rreh të shkruash me dorë fjalëkalimin të gjatë duke kontrolluar dyfish fletoren ose letrën që i ke shkruar në çdo 2-3 sekonda, apo jo?

Kjo është e vërtetë, por gjithashtu ju hap edhe rreziqe të tjera të mundshme. Për shembull, nëse dikush do të vidhte telefonin ose laptopin tuaj, ose do të depërtonte në shtëpinë tuaj dhe të hyrë në kompjuterin tuaj, ata do të kenë qasje të menjëhershme në llogaritë tuaja bankare.

Pra, është më mirë të shmangni hyrjet automatike. Por kjo nuk do të thotë që ju do të duhet të vendosni manualisht fjalëkalimet tuaja sa herë që dëshironi të kontrolloni gjendjet e llogarisë suaj. Nëse përdorni një menaxher të fjalëkalimit (si Bitwarden, KeePassX ose LessPass), ai do të plotësojë automatikisht çdo formë hyrjeje që ju lejoni të.

“Por a nuk është e njëjta gjë me dikë që ka qasje në telefonin tim ose PC me hyrje automatike të aktivizuar në shfletuesit e mi?”

Jo, sepse një menaxher i besueshëm i fjalëkalimeve do t’ju vërtetojë çdo herë që të doni të plotësoni autorizimet tuaja për hyrje në një llogari të caktuar. Po, kjo do të thotë që ju akoma do të shkruani një fjalëkalim, por të paktën do të jetë një fjalëkalim i vetëm master.

7. Mos bëni bankare online në kompjuterët publik

Ashtu si nuk duhet të bëni bankar në internet në WiFi publik pa përdorur mbrojtjen e duhur, nuk duhet ta bëni atë as në kompjuterët publik. Pse? Për shkak se ekziston gjithmonë një rrezik kompjuteri të jetë infektuar me spyware, ose të ketë ngarkuar keyloggers në të.

Nëse kjo është rasti, dhe ju qaseni në llogarinë tuaj bankare, kushdo që vendosi malware në kompjuter gjithmonë mund të vijë vetëm në fund të ditës dhe të tërheq logat që përmbajnë letrat kredenciale të hyrjes tuaj – kjo nëse nuk kanë qasje të largët në kompjuter. , në këtë rast ata thjesht duhet të monitorojnë atë që bëni ndërsa përdorni.

8. Injoroni, fshini dhe raportoni mesazhet e phishing

Phishing është një mënyrë që kriminelët kibernetikë synojnë të vjedhin kredencialet e hyrjes në llogarinë tuaj në internet. Në thelb, phishing paraqet një përpjekje të një hakeri për t’ju mashtruar në zbulimin e këtij informacioni.

Ata zakonisht do të dërgojnë mesazhe false që pretendojnë se janë përfaqësues ose teknikë të ndihmës IT nga banka juaj duke ju kërkuar të konfirmoni llogarinë tuaj duke u siguruar atyre informacione si emrin e llogarisë, mbajtësin e llogarisë, fjalëkalimin ose numrin e kartës së kreditit. Përndryshe, ata mund të bëjnë të njëjtën gjë, por kërkojnë nga ju që të përdorni një lidhje, ose të shkarkoni një shtojcë. Nëse bëni ndonjë prej tyre, ose do të ridrejtoheni në një uebfaqe phishing, ose pajisjen tuaj do të infektoheni me malware (spyware ose keyloggers, me shumë mundësi).

Këto janë vetëm disa skenarë të mundshëm, por ju merrni idenë. Në thelb, nëse merrni ndonjë mesazh nga dikush që pretendon të punojë për bankën tuaj duke ju kërkuar informacion të ndjeshëm ose qasje në llogarinë tuaj, mos u përgjigjeni atyre. Banka juaj nuk do t’ju kërkojë kurrë diçka të tillë. Për të qenë 100% të sigurt, kontaktoni bankën tuaj për t’i pyetur ata në lidhje me mesazhin për të parë nëse është e ligjshme.

Në rast se nuk është, fshini ato, raportojini si spam, bllokoni adresën e dërguesit dhe kontaktoni me autoritetet lokale nëse ligjet e vendit tuaj e lejojnë këtë.

Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth phishing (veçanërisht se si të mbroheni nga ajo), këtu është një udhëzues që kemi shkruar për të, krahas kërcënimeve të tjera.

9. Sigurohuni që ISP-ja juaj të marrë Siguri seriozisht

Doesfarë lidhje ka ISP-ja juaj me bankingun online? Shtë e thjeshtë – një ISP që ka standarde të dobëta sigurie ka të ngjarë të jetë viktimë e helmimit nga DNS, një formë e sulmit në farmaci që do të ndryshojë tabelat në serverin DNS. Në thelb, serveri DNS që përdor ISP-në tuaj do të rrëmbehet dhe, si rezultat, ju dhe të gjithë përdoruesit e tjerë që qasen në faqet e internetit përmes tij do të ridrejtohen në faqet e internetit të rreme, me qëllim të keq.

Ju kurrë nuk do të jeni në gjendje të bëni një turne në dhomat e serverëve të ISP-së tuaj, dhe të monitoroni sesi ekipet e tyre të sigurisë IT ruajnë serverët dhe të dhënat, natyrisht, por gjithmonë mund të pyesni ISP-në tuaj se çfarë masash marrin për të mbrojtur serverat e tyre DNS nga sulmet në farmaci. Nëse ata marrin kohën për të shpjeguar se cilat procedura ndjekin, dhe nuk përpiqen të ju fryjnë me zhargon gjenerik, kjo është një shenjë e mirë.

Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth barnave, thjesht shikoni artikullin që kemi lidhur më lart.

10. Instaloni Softuer të besueshëm antivirus / antimalware

Malware dhe viruset shpesh mund të rrezikojnë llogarinë tuaj bankare. Pra, është e rëndësishme të mbani pajisjen tuaj të sigurt prej tyre. Mbi të gjitha, nuk ka rëndësi nëse ISP-ja dhe banka juaj po bëjnë gjithçka që munden për t’ju ofruar sigurinë bankare të nivelit të parë. Nëse nuk jeni duke e bërë atë shumë, dhe pajisja juaj është e infektuar me malware, ajo është duke përfunduar.

Ka shumë ofrues të programeve antivirus / antimalware për të zgjedhur, por rekomandimet tona janë Malwarebytes dhe ESET.

Oh, dhe sigurohuni që të instaloni aplikacionet e tyre të dedikuara edhe në pajisjen tuaj celular.

11. Mbajini Gjithçka (OS, Antivirus / Antimalware, Shfletues) Azhurnuar

Përditësimet e rregullta mund të jenë pak të bezdisshme pasi ato gjithmonë duket se marrin rrugën e asaj që ju po bëni. Por pa ato azhurnime të rregullta, ju do të ishit në mëshirën e kriminelëve në internet.

Ju shikoni, azhurnimet shpesh mund të përmbajnë ndryshime kritike që krijojnë dobësi të vogla në një OS ose shfletues, dobësi të cilat një haker mund t’i shfrytëzonte. Gjithashtu, azhurnimet e rregullta sigurohuni që programi juaj antivirus / antimalware mund të vazhdojë me format e reja të malware që vazhdojnë të shfaqen pothuajse çdo 10 sekonda sipas ekspertëve të sigurisë.

12. Siguroni pajisjen tuaj celular

Nëse përdorni telefonin tuaj celular për të bërë bankar në internet, dhe përfundoni duke e humbur atë ose duke e vjedhur, ka një shans që personi që përfundon ta gjejë atë / vjedhjen e tij mund të përdorë informacionin në pajisjen tuaj për të kompromentuar llogaritë tuaja bankare.

Kjo është arsyeja pse ju duhet të siguroheni që pajisja juaj celulare të jetë e siguruar siç duhet, në mënyrë që të mos mund të arrihet nga kushdo përveç jush. Këtu janë tre mënyra për ta bërë atë:

 1. Përdorni një kodkalim të fortë për pajisjet tuaja iOS dhe një fjalëkalim të fuqishëm për pajisjet tuaja Android. Ka mjete që mund të godasin kodet / fjalëkalimet e shkurtër (si 6 shifra), kështu që bëni ato mbi 10 shifra, dhe provoni të përdorni fjalë të shpikura ose shkronja të rastit në vend të numrave.
 2. Përdorni një veçori ose aplikacion të Skanuesit të gjurmëve të gishtërinjve nëse është i disponueshëm për pajisjen tuaj.
 3. Fikni Njoftimet e Mbylljes së ekranit, në mënyrë që personi që ka telefonin tuaj, por akoma nuk mund ta zhbllokojë atë, nuk mund të shohë ndonjë njoftim të rëndësishëm që shfaqet.

Përveç kësaj, duhet të mbani të çaktivizuar Bluetooth kur nuk e përdorni. Kjo nuk është diçka që do të sigurojë telefonin tuaj nëse është e humbur ose e vjedhur, por do t’ju ndihmojë ta mbani të sigurt ndryshe. Pse? Sepse Bluetooth në të vërtetë ka pasur dobësi serioze gjatë viteve të kaluara. Njëri prej tyre bëri të mundur që kriminelët kibernetikë të hakerojnë në heshtje pajisjet e lëvizshme që kishin ndezur Bluetooth. Një tjetër i lejoi hakerat të komprometojnë çelësat kriptografikë të pajisjes tuaj me sulmet MITM.

13. Puna me një bankë të besueshme

Kjo nuk është një këshillë pasi është shumë e qartë, por çfarë do të thotë saktësisht një “bankë e besueshme”? Epo, duhet të jetë ai që plotëson kërkesat e mëposhtme:

 • Ajo ka aplikacionin e saj të dedikuar, të cilin reklamon në faqen e saj të internetit, dhe azhurnon rregullisht.
 • Kjo ju lejon të përdorni vërtetimin shumë faktor për të hyrë në llogarinë tuaj. Transaksionet e mbrojtura nga fjalëkalimi janë gjithashtu një shenjë e mirë.
 • Banka ju lejon të vendosni njoftimin e mesazheve me tekst për transaksionet e llogarisë. Kjo e bën më të lehtë monitorimin e veprimtarisë së llogarisë tuaj.
 • Përfaqësuesit e bankës janë në gjendje (të paktën në një farë mase) të shpjegojnë sesi sigurojnë sigurinë tuaj të bankingut në internet.
 • Kërkon që të përdorësh një fjalëkalim të fortë kur hyni. Po ashtu, një bankë që e bën të detyrueshëm ndryshimin e fjalëkalimit tuaj rregullisht (çdo muaj, për shembull) është gjithashtu i besueshëm.

A është e sigurt bankarja online? Në fund të fundit

Pra, sa e sigurt është bankarja në internet?

Në përgjithësi, është mjaft e sigurt, por ka shumë rreziqe që lidhen me të, të tilla si phishing, pharming, shkelje të të dhënave ose gabime që banka nuk i përmend, aplikacione bankare të rreme ose të komprometuara, keyloggers (dhe lloje të tjera të malware), dhe WiFi dobësi.

Për fat të mirë, ka disa gjëra që mund të bëni për t’u siguruar që të shijoni sigurinë e duhur të bankingut në internet:

 • Përdorni planin tuaj të të dhënave në vend të WiFi kur bëni bankare në internet.
 • Përdorni një VPN të sigurt për bankar në internet – veçanërisht në WiFi.
 • Instaloni program të fortë antivirus / antimalware në pajisjen tuaj, dhe mbajeni atë (së bashku me OS dhe shfletuesin tuaj) të azhurnuar.
 • Punoni vetëm me një bankë që mund t’i besoni.
 • Aktivizoni vërtetimin shumë faktor për llogarinë tuaj bankare.
 • Sigurohuni që pajisja juaj celulare të jetë 100% e sigurt.
 • Merrni kohën për të parë nëse ISP juaj e di se si të mbrojë serverat e tij DNS nga pharming.
 • Mos u përgjigjni ose mos ndërveproni me ndonjë mesazh phishing.
 • Asnjëherë mos bëni bankare në internet në kompjuterët publik.
 • Dërgoni me një fjalëkalim të fortë për llogarinë tuaj bankare.
 • Mos lejoni hyrjen automatike në shfletues.
 • Mësoni se cilat janë shenjat e aplikacioneve të rreme bankare dhe shmangni ato.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map