A mbron një VPN kundër malware? Isfarë është malware? |


Isfarë është malware dhe si mund ta parandalojmë?

Ka shumë gjëra që ju mund të bëni për të provuar dhe parandaluar infeksionet e malware, por vendi më i mirë për të filluar është të kuptoni se çfarë është malware, dhe cilat lloje të keqpërdoruesve të malware dëshirojnë të përdorin më shumë.

Farë është malware?

Malware është softuer me qëllim të keq që është konfiguruar për të infektuar dhe për të fituar qasje të paautorizuar në kompjuterë, telefona celularë, laptopë dhe pajisje të tjera. Kriminelët në internet zakonisht përdorin malware për të vjedhur informacione personale dhe financiare nga përdoruesit dhe bizneset në internet. Lloje më të avancuara të malware gjithashtu mund të përdoren për të monitoruar veprimtarinë e dikujt në një pajisje, bllokimin e qasjes në sistemin operativ ose hard drive, dhe dëmtimin e vetë pajisjes.

Malware vs Viruses – Cili është ndryshimi?

Shumë njerëz i ngatërrojnë të dy, zakonisht sepse softveri i sigurisë quhet ose “antivirus” ose “antimalware”. Kështu që, ne e kuptuam se mund ta adresojmë edhe këtë pasi që po diskutojmë malware.

Në thelb, një virus është një lloj malware që mund të vetë-përsëritet, të përhapet në sisteme të tjera dhe të dëmtojë sistemet operative të përdoruesve. Malware, nga ana tjetër, i referohet çdo lloj programi me qëllim të keq që mund të përdoret nga hakerat për të synuar përdoruesit e Internetit.

Llojet më të zakonshme të malware

1. Adware

Adware (ka të bëjë me softuer të mbështetur nga reklamat) është malware që infekton pajisjen tuaj dhe / ose shfletuesin, dhe ju ekspozon me ton reklama të padëshiruara. Shembuj normalisht përfshijnë reklama pop-up në desktopin ose shfletuesin tuaj, nga të cilat nuk mund të heqësh qafe.

Adware zakonisht nuk konsiderohet shumë i rrezikshëm, thjesht i bezdisshëm. Sidoqoftë, shumë prej reklamave me të cilat keni spaminuar mund të përmbajnë skedarë dhe lidhje me qëllim të keq. Bashkëveprimi me ta do të infektojë më tej pajisjen tuaj me malware.

Në përgjithësi, adware përdoret vetëm nga reklamuesit dhe kriminelët në internet si një mënyrë për të fituar para të shpejtë. Sidoqoftë, adware gjithashtu mund të bashkohet me spyware në mënyrë që të gjurmojë gjithashtu aktivitetin tuaj, dhe të vjedhë informacionin tuaj personal.

2. Spyware

Ashtu si emri nënkupton, spyware është malware që spiunon për ju. Infekton pajisjen tuaj dhe vjedh të dhëna personale të ndjeshme nga:

 • Monitorimi i asaj që bëni në pajisjen tuaj.
 • Mbledhja e tasteve tuaj duke përdorur keyloggers.
 • Mbledh të gjitha të dhënat financiare dhe personale të disponueshme në pajisjen tuaj.

Ndonjëherë, kriminelët në internet mund të përdorin lloje të avancuara të spyware për të ndryshuar lidhjet e rrjetit dhe trafikun tuaj, dhe për të ndryshuar cilësimet e sigurisë të aplikacioneve të ndryshme që keni instaluar në pajisjen tuaj.

Spyware shpesh është i bashkuar me malware të tjerë dhe madje mund të gjendet në softuer të ligjshëm.

3. Ransomware

Ransomware është malware që mban kompjuterin tuaj ose të dhënat personale dhe financiare “peng” për një shpërblim. Në thelb, malware ose do të encryptojë të gjitha të dhënat tuaja të hard drive, ose do t’ju bllokojë nga sistemi juaj operativ. Në të dy situatat, do të takoheni me një mesazh që ju thotë të paguani një shpërblim të madh (disa qindra dollarë ose më shumë) për të rifituar hyrjen. Në përgjithësi do të ketë një afat kohor, dhe mesazhi do të pretendojë se të gjitha të dhënat do të fshihen nëse nuk ndiqni me pagesën.

Ky lloj i malware zakonisht është i motivuar financiarisht, por disa kriminelë në internet mund ta përdorin atë vetëm për të shkatërruar dhe dëmtuar bizneset. Disa shembuj të mirënjohur të ransomware përfshijnë WannaCry, NotPetya dhe Locky.

Ransomware zakonisht përhapet përmes skedarëve dhe lidhjeve me qëllim të keq. Ndonjëherë, dobësitë e sistemit operativ dhe të rrjetit mund të shfrytëzohen për të ekspozuar pajisjen tuaj ndaj ransomware gjithashtu.

4. Viruse

Viruset janë një lloj i rrezikshëm i malware pasi ato mund të vetë-përsëriten dhe përhapen në kompjuterët e tjerë. Ata mund të bashkohen me programet legjitime ose me qëllim të keq dhe të fillojnë kur përdoruesi i fillon ato.

Më hakerë krijues mund të përdorin metoda të tjera për të përhapur viruse, siç janë dobësitë e faqes në internet dhe aplikacionet, skedarët e dokumenteve dhe skedarët e skenarëve.

Viruset kanë të gjitha mënyrat e përdorimit. Kriminelët në internet mund t’i përdorin ato për:

 • Vjedhin informacione personale dhe financiare.
 • Dëmtoni kompjuterin ose rrjetin tuaj.
 • Krijoni një botnet.
 • Spam ju me reklama.

5. Krimbat

Krimbat janë një lloj shumë i zakonshëm i malware, dhe ato shpesh përdoren për të dëmtuar rrjetet duke konsumuar shumë bandwidth dhe serverë mbingarkues. Disa krimba madje mund të programohen për të dëmtuar kompjuterët. Në thelb, ato përmbajnë atë që njihet si një “ngarkesë” – kod që drejton krimbin të kryejë veprime të ndryshme pasi të infektojë një kompjuter, veprime si:

 • Vjedhja e të dhënave personale dhe financiare.
 • Vendosja e botnets.
 • Fshirja e skedarëve.

Hakerët zakonisht arrijnë t’i ekspozojnë përdoruesit online ndaj krimbave duke u dërguar atyre postë elektronike spam ose phishing, të cilat përmbajnë bashkangjitje me qëllim të keq.

Ndërsa krimbat janë të ngjashëm me viruset, ato janë një lloj malware shumë më i rrezikshëm sepse mund të vetë-kopjohen dhe përhapen pa u mbështetur në aktivitetin e përdoruesit (si ju për shembull ekzekutimi i një skedari të ekzekutueshëm). Krimbat në përgjithësi përfitojnë nga dobësitë e sistemit operativ (zakonisht rasti me OS të vjetër) për t’u përhapur në të gjithë rrjetet kompjuterike. Ndonjëherë, ata madje mund të rrëmbejnë llogarinë e emailit të një viktimë dhe të dërgojnë email të infektuar në listën e kontakteve të tyre.

6. Trojans

Një Trojan është një lloj malware që maskon veten si softuer dhe skedarë të ligjshëm. Krimi kibernetik përpiqet të mashtrojë viktimën (zakonisht përmes phishing) për të instaluar dhe drejtuar Trojan. Pasi të bëhet kjo, Trojan normalisht do t’i japë hakerit qasje të largët në pajisjen tuaj. Atëherë ata do të jenë në gjendje të bëjnë ndonjë nga sa vijon:

 • Mblidhni dhe fshini informacione të ndjeshme.
 • Instaloni më shumë malware në pajisjen tuaj.
 • Monitoroni aktivitetin tuaj përmes keyloggers dhe ndarjen në ekran.
 • Shtoni kompjuterin tuaj në një botnet.

7. Bots

Bots nuk janë aq të përdorura nga kriminelët në internet – kryesisht sepse nuk janë normalisht keqdashës. Bots janë programuar me softver për të kryer detyra normale (si përfshirja në ndeshjet e lojërave video ose ofertat në ankande në internet). Sidoqoftë, disa bote mund të programohen për të vepruar si malware.

Më shpesh sesa jo, hakerat që përdorin bots mbështeten tek ata për të infektuar pajisjet dhe t’i shtojnë ato në një botnet. Sapo të ndodhë, pajisja në fjalë do të përdoret për të kryer sulme DoS / DDoS.

Veç kësaj, kriminelët kibernetikë gjithashtu mund të përdorin bots për të dhënë spam dhe reklama, të mbledhin të dhëna të serverit dhe të shpërndajnë malware në faqet e internetit të shkarkimit.

8. Rootkits

Një rootkit është malware që është programuar për t’i dhënë një palë të tretë qasje në distancë në pajisjen tuaj. Kriminelët në internet pëlqejnë të përdorin rrënjët kryesore sepse janë shumë të vështira për tu zbuluar. Ata normalisht do të përdorin taktikat e phishing për të mashtruar përdoruesit në instalimin e rootkit në pajisjen e tyre.

Sapo hakeri të ketë telekomandën e pajisjes, ata zakonisht do të fillojnë të vjedhin informacione personale dhe financiare pa viktima të jenë të vetëdijshëm për këtë. Ata gjithashtu mund të ndryshojnë softverin e sigurisë që është i instaluar në pajisje për ta bërë zbulimin edhe më të vështirë.

Pasi që krimi kibernetik të ketë të gjitha të dhënat e nevojshme, ata ka të ngjarë të shtojnë pajisjen në një botnet ose ta infektojnë më tej atë me më shumë malware.

9. Malware me Keylogging

Malware me kyç shërben për një qëllim – prerjet e tasteve të përdoruesve në pajisjet e tyre dhe kompjuterët publik. Malware do të regjistrojë të gjitha tastet në një skedar të cilin hakeri do ta marrë. Me atë informacion, ata mund të përpiqen të mbledhin informacione të vlefshme, siç janë:

 • Kredencialet e hyrjes
 • Numrat e llogarisë bankare
 • Detajet e kartës së kreditit
 • Numrat e Sigurimeve Shoqërore

Malware me bllokues të tasteve zakonisht përhapet përmes postave elektronike të phishing, por gjithashtu mund të vendoset direkt në kompjuter nëse një haker ka qasje të drejtpërdrejtë në të. Shumë kriminelë në internet vendosin tastierë në kompjuterët publikë.

Si të zbuloni malware

Nuk është gjithmonë jashtëzakonisht e lehtë të tregoni nëse kompjuteri juaj është infektuar me malware. Ndonjëherë, malware nuk vepron menjëherë pas infeksionit, dhe mund të vë në gjumë për një kohë.

Prapëseprapë, nëse vëreni ndonjë nga shenjat e mëposhtme, ka të ngjarë të merreni me një lloj infeksioni malware:

 • Pajisja juaj fillon të ngarkojë dhe të funksionojë shumë ngadalë krejt papritur – OS kërkon shumë më shumë kohë për tu ngritur, aplikacionet funksionojnë më ngadalë dhe lëvizjet e miut në ekranin tuaj janë të ngurta. Malware shpesh tenton të ngadalësojë sistemin tuaj të funksionimit dhe të hajë memorie CPU / RAM.
 • Mesazhet e rastit fillojnë të shfaqen në ekranin tuaj, zakonisht duke thënë se keni fituar një çmim dhe duhet ta riblerni atë, ose thjesht të promovoni pronografinë. Mesazhet që shfaqen nuk mund të mbyllen, ose ato thjesht vazhdojnë të rihapen sa herë që i mbyllni. Kjo është në përgjithësi një shenjë e qartë e spyware ose adware, prandaj sigurohuni që të mos klikoni në ndonjë mesazh.
 • Shiritat e veglave të reja me hije shfaqen në të gjithë shfletuesit tuaj – shiritat e veglave që nuk i keni instaluar kurrë. Mund të jetë vetëm një, por – shumicën e kohës – do të jenë shirita të shumëfishtë mjetesh të cilat do të marrin shumë nga ekrani i shfletuesit tuaj. Kur i heqni, ato thjesht rishfaqen pasi të rindizni pajisjen ose shfletuesin tuaj.
 • Sistemi juaj rrëzohet në interval të rastësishëm – veçanërisht kur shfletoni në internet. Përdoruesit e Windows do të marrin BSoD “popullor” (Blue Screen of Death).
 • Sistemi juaj operativ nuk është më i arritshëm. Ju përpiqeni të regjistroheni, por nuk jeni në gjendje ta bëni atë dhe shihni një mesazh që ju thotë të dërgoni një shumë të caktuar parash (zakonisht disa qindra dollarë) në një adresë PayPal ose portofolin e kriptocurrency për të rifituar hyrjen.
 • Ekziston një gozhdë mjaft e madhe në trafikun e Internetit kur së pari ekzekutoni një shfletues pasi të keni ngritur pajisjen tuaj. Kjo mund të shkaktohet nga një aplikacion me qëllim të keq që lidhet me shumë servera në internet për të ngarkuar ose shkarkuar të dhëna.
 • Faqja kryesore e shfletuesit tuaj është ndryshuar në një faqe në kërkim spammy, dhe nuk mbani mend ta bëni ose aprovoni atë.
 • Ikona të reja, të çuditshme fillojnë të shfaqen në desktopin tuaj. Këto zakonisht janë PUP (Programe Potencialisht të Padëshiruar), dhe ato mund të përmbajnë malware.
 • Aplikimet fillojnë të vrapojnë dhe mbyllen automatikisht pa bërë asgjë. Kontrollimi i menaxherit të detyrave të OS zbulon aplikacione me emrin çuditshëm që konsumojnë shumë memorie të sistemit.
 • Pajisja juaj fillon të mbarojë hapësirën e ruajtjes në mënyrë të rastësishme. Për shembull, hard drive juaj mund të ketë 100 GB hapësirë ​​falas një ditë, dhe vetëm 30 GB falas ditën tjetër. Kjo mund të shkaktohet nga skedarët dhe programet me qëllim të keq që vazhdojnë të instalojnë dhe shkarkojnë skedarë dhe programe të tjera.
 • Njerëzit fillojnë të ju tregojnë se po marrin mesazhe të rastësishme spammy nga ju në llogaritë e tyre të mediave sociale dhe adresat e postës elektronike.

Ju lutemi mbani në mend se të gjitha këto shenja mund të mos tregojnë gjithmonë një infeksion malware. Për shembull, nëse kompjuteri juaj papritmas fillon të funksionojë shumë më ngadalë, mund të jetë për shkak se hard disku juaj po funksionon ose është i plotë, ose sepse RAM-i juaj është shumë i ulët për të trajtuar të gjitha aplikacionet që keni instaluar në pajisjen tuaj. Në të njëjtën kohë, përplasjet e rastësishme mund të shkaktohen nga çështje teknike.

Sigurisht, nëse nuk mund të hyni më në kompjuterin tuaj dhe merrni një mesazh që ju kërkon shpërblesë, nuk ka asnjë mohim se është një sulm shpërblesë.

Si të parandaloni infeksionet e malware

Instaloni programet e besueshëm antivirus / antimalware

Një nga mënyrat më të mira për të parandaluar infeksionet e malware është të instaloni një program të mirëfilltë antivirus / antimalware në pajisjen tuaj. Mos u hutoni nga emrat. Pavarësisht nëse keni një program antivirus ose softuer antimalware nuk ka rëndësi – të dy ata janë njësoj të aftë ta mbajnë kompjuterin tuaj të sigurt nga malware.

Ka shumë ofrues të programeve antivirus / antimalware për të zgjedhur, por rekomandimet tona janë Malwarebytes dhe ESET.

Gjithashtu, sigurohuni që të mbani firewall-in e sistemit tuaj operativ gjithashtu. Asnjëherë nuk dhemb të kesh një shtresë shtesë të sigurisë në krye të programit antivirus / antimalware.

Mbajeni sistemin tuaj të azhurnuar

Siç e përmendëm tashmë, shumë keqdashës përdor dobësi të sistemit operativ për të infektuar pajisjet dhe përhapur përmes tyre dhe rrjetit. Këto dobësi zakonisht ndodhen sepse sistemi nuk është azhurnuar me arna të fundit të sigurisë.

Për shembull, nëse jeni përdorues i Windows dhe nuk keni aktualizimin e MS17-010, ju jeni të ekspozuar ndaj shfrytëzimit EternalBlue, i cili është përdorur nga kriminelët në internet për të lehtësuar sulmet e malwareve WannaCry, NotPetya dhe Retefe.

Dhe azhurnimet nuk janë të kufizuara vetëm në sistemin tuaj operativ. Sigurohuni që të gjithë programet në pajisjen tuaj (veçanërisht programin tuaj antivirus / antimalware) janë të azhurnuar.

Drejtoni skanime të rregullta

Pasi të keni instaluar një program të fortë antivirus / antimalware në pajisjen tuaj, duhet të planifikoni skanime të sigurisë ditore për t’u siguruar që gjithçka është në rregull. Mund të duket si një sherr, por nëse i planifikoni ato një orë ose më shumë para se të shkoni në shtrat, ose kur e dini që nuk po përdorni pajisjen, do të jetë më i përshtatshëm.

Ne gjithashtu ju rekomandojmë të skanoni çdo skedar që shkarkoni ose programet që i instaloni përpara se t’i hapni – thjesht për të qenë të sigurt.

Mos ndërveproni me postat elektronike të phishing

Phishing përfshin një haker duke u përpjekur t’ju mashtrojë në kryerjen e një veprimi që mund t’ju ekspozojë ndaj infeksioneve malware. Peshkimi mund të përdoret edhe në mënyra të tjera (si t’ju tërheqim në zbulimin e informacionit të ndjeshëm financiar), por ne do të përqendrohemi vetëm në pak malware në këtë artikull. Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth saj, shikoni këtë artikull që kemi shkruar

Pra, si funksionon phishing në përgjithësi me malware? Epo, shumicën e kohës, një kriminel në internet do t’ju dërgojë një e-mail ose një mesazh të phishing, i cili do të përpiqet t’ju bindë ose të klikoni në një lidhje me qëllim të keq, ose të shkarkoni skedarë të infektuar nga malware. Nëse bëni ndonjë prej tyre, pajisja juaj ka të ngjarë të infektohet me ransomware, spyware, rootkits ose worms.

Vëzhgimi i një mesazhi phishing nuk është shumë i vështirë, por disa përhershëm mund të jenë shumë krijues dhe të plotë dhe mund t’i bëjnë mesazhet e tyre të duken shumë bindëse. Zakonisht, këto janë shenjat që ju duhet të keni kujdes:

 • Gramatika e dobët
 • Lidhje të shkurtuara
 • Bashkëngjitje me hije
 • Pa nënshkrime
 • Një ton agresiv, presion
 • URL të pasigurta (filloni me “http” në vend të “https”)

Më shumë përvojë të krimit kibernetik madje mund të hakmojnë faqet e internetit të ligjshme, dhe të shfaqen reklama me qëllim të keq shfaqen në faqe. Nëse bashkëveproni me ta, pajisja juaj do të ekspozohet ndaj malware.

Në përgjithësi, asnjëherë nuk duhet të përfshini ndonjë përpjekje për phishing. Injoroni ato, fshini mesazhet / postat elektronike dhe kontaktoni autoritetet nëse është e nevojshme. Gjithashtu, merrni në konsideratë përdorimin e shtesave anti-phishing të Stanford.

Aktivizoni shtojcat Kliko për të luajtur + Përdorni bllokuesit e skenarëve

Reklamat e infektuara me qëllim të keq mund të jenë mjaft të rrezikshme – veçanërisht pasi disa prej tyre mund të infektojnë pajisjen tuaj edhe nëse nuk ndërveproni me ta. Shtë e mjaftueshme që ato të shfaqen në një faqe në internet – dhe nganjëherë edhe në faqet e internetit të ligjshme.

Për fat të mirë, nëse aktivizoni shtojcat klik për të luajtur, skriptet Flash dhe Java nuk do të fillojnë të funksionojnë, përveç nëse klikoni në reklamë. Ja se si t’i aktivizoni ato në shumicën e shfletuesve.

Sa për bllokuesit e skenarëve, ato janë shtesa shtesë të shfletuesit që mund të instaloni, gjë që do të parandalojë fillimin e çdo skriptet në sfond pa lejen tuaj. Pra, nëse do të vizitonit një uebfaqe që përmban reklama të infektuara me malware, ato nuk do të shfaqen nëse nuk i thoni bllokuesit të skenarëve që t’i lejojnë ato përmes.

Bllokuesit më të mirë të skenarëve tani janë uMatrix dhe uBlock Origin. Ne rekomandojmë përdorimin e tyre së bashku për të marrë rezultatet më të mira.

Ininstaloni programet e vjetëruar që nuk i përdorni

Nuk ka rëndësi se sa i parëndësishëm mund të duket programi. Mund edhe të jetë një redaktues i imazheve më pak të njohura që askush nuk e ka përdorur në vite – për sa kohë që programi nuk ka marrë më azhurnime të sigurisë nga zhvilluesit e tij, ai bëhet një kërcënim sigurie.

Ndërsa kjo nuk ndodh shumë shpesh, kriminelët kibernetikë mund të gjejnë një metodë për të shfrytëzuar programet e vjetëruara (veçanërisht nëse OS-ja juaj është gjithashtu e vjetëruar), dhe t’i përdorni ato për të infektuar më tej pajisjen ose rrjetin tuaj me malware.

Prandaj, sigurohuni që të çinstaloni çdo aplikacion që nuk merr më mbështetje – veçanërisht nëse nuk i përdorni ato shpesh.

Si të shpëtoni nga malware

Nëse pajisja ose kompjuteri juaj është i infektuar me malware, ka diçka që mund të bëni për të provuar dhe rregulluar situatën:

 • Së pari, sigurohuni që keni skedarë instalimi të softuerëve antivirus / antimalware të disponueshëm në një shkop memorie ose CD. Kjo do të vijë në ndihmë në hapat e ardhshëm nëse nuk do të keni qasje në internet, dhe nuk do të instaloni ndonjë program antivirus / antimalware.
 • Tjetra, sigurohuni që kompjuteri juaj të jetë shkëputur nga Interneti.
 • Tani, rindizni pajisjen tuaj dhe çojeni në modalitetin e sigurt të sistemit të tij operativ.
 • Kur jeni në modalitetin e sigurt, fshini çdo skedar të përkohshëm që gjeni – që do të shpejtojë hapin tjetër.
 • Kur të keni mbaruar, drejtoni një skanim me programin tuaj antivirus / antimalware.
 • Nëse skanimi ka qenë i suksesshëm, gjithçka që mbetet është të kontrolloni shfletuesin tuaj dhe të siguroheni që nuk ju ridrejton në një faqe interneti me qëllim të keq. Nëse ndodh, thjesht ndryshoni cilësimet e fillimit të shfletuesit.

Ju lutemi mbani në mend se metoda nuk është e garantuar të funksionojë 100% të kohës. Për shembull, nëse sistemi juaj është i infektuar me një rootkit, ju mund të mos jeni në gjendje të ekzekutoni një skanim sepse hackeri do të mbyllë programin. Në atë rast, është mirë që të riinstaloni sistemin tuaj të funksionimit. Nëse vazhdoni të përjetoni probleme, duhet të merrni parasysh pajisjen tuaj tek një teknik i kualifikuar.

Nëse po merreni me ransomware, është mirë që të fikni pajisjen tuaj dhe ta shkëputni atë dhe të kontaktoni autoritetet. Ndërsa ju mund të paguani shpërblesë, ju nuk keni asnjë garanci që krimi kibernetik do t’ju japë qasje në të dhënat tuaja. Ata në të vërtetë mund të fshijnë gjithçka ose të kërkojnë më shumë para. Gjithashtu, duhet të merrni parasysh kopje rezervë të të gjitha të dhënave të ndjeshme në një shkop memorie të sigurt ose hard drive të jashtëm. Nuk do t’ju ndihmojë të heqni qafe ransomware-in, por do t’ju ndihmojë të mbroni të dhënat tuaja në një masë të caktuar.

A mbron një VPN kundër malware?

Një VPN mund të sigurojë lidhjet dhe të dhënat tuaja në internet, po, por nuk mund të parandalojë që malware të infektojë pajisjen tuaj. Pse? Epo, le të bëjmë një vështrim të shkurtër se si funksionon një lidhje VPN:

Në thelb, klienti dhe serveri VPN do të shifrojnë trafikun që kalohet midis tyre për t’u siguruar që është i sigurt dhe pa mbikëqyrje. Kërkesat tuaja të lidhjes do të deshifrohen dhe transferohen nga serveri në internet, dhe përmbajtja e kërkuar do të kodohet nga serveri VPN dhe do të deshifrohet nga klienti VPN pasi të arrijë në pajisjen tuaj. Kriptimi i VPN është i fortë, por nuk është i konfiguruar të merret me programet me qëllim të keq të nivelit të softuerit – është ndërtuar vetëm për të siguruar që trafiku i faqes suaj të internetit nuk mund të shfrytëzohet nga palët me qëllim të keq

Për më tepër, mbani në mend se malware mund të infektojë dhe dëmtojë pajisjen tuaj edhe kur nuk jeni në linjë. Në mënyrë që një lidhje VPN të funksionojë, ju duhet të lidheni me Internetin. Pra, kjo është një arsye tjetër pse një VPN nuk mund të mbrojë kundër malware. Ky lloj mbrojtjeje mund të ofrohet vetëm nga programet antivirus / antimalware – si ato që përmendëm më lart.

Përkundër kësaj, është ende një ide e mirë të përdorni një VPN sa herë që shkoni në internet. Në fakt, përdorimi i një VPN së bashku me një program antivirus / antimalware të besueshëm është një nga mënyrat më të mira për të mbrojtur privatësinë dhe të dhënat tuaja kur jeni në Internet.

Keni nevojë për një VPN që të përdorni së bashku me programin antivirus / antimalware?

Ne ju kemi mbuluar – CactusVPN ofron qasje në një shërbim të sigurt që mbron të gjithë trafikun tuaj online me kriptim të nivelit të lartë ushtarak. Gjithashtu, ne ofrojmë qasje në protokolle të fuqishme VPN si SoftEther dhe OpenVPN, ne kemi një Kill Switch në vend, dhe ne nuk ruajmë asnjë regjistër.

Ju lehtë mund të instaloni CactusVPN në ton platforma të njohura me aplikacionet tona miqësore.

Më e mira nga të gjitha – ju mund ta provoni CactusVPN falas për 24 orë me provën tonë. Ju nuk keni nevojë të jepni detaje të kartës së kreditit dhe të keni qasje në të gjitha tiparet. Plus, ne madje ofrojmë një garanci për 30 ditë kthim të parave, kështu që nuk keni asgjë për t’u shqetësuar pasi të bëheni një klient të KaktusVPN.

përfundim

Pra, a mbron një VPN kundër malware?

Histori e gjatë e shkurtër – jo, nuk është ashtu. Një VPN është krijuar për të siguruar lidhjet dhe të dhënat tuaja në internet, po, por mënyra se si funksionon nuk e lejon atë të mbrojë sistemin tuaj nga programet me qëllim të keq. Sigurisht, kjo nuk do të thotë që ju nuk duhet të përdorni një VPN kur jeni në internet – thjesht se duhet ta përdorni së bashku me programet antivirus / antimalware.

“Pra, atëherë çfarë është malware dhe si mund ta parandalojmë?”

Malware është një program me qëllim të keq që mund të përdoret për të dëmtuar pajisjen tuaj, ose vjedh informacion të ndjeshëm nga ju. Ajo vjen në shumë lloje (spyware, ransomware, adware, viruse, keyloggers, rootkits, etj), dhe kriminelët në internet shpesh e përhapin atë përmes sulmeve phishing.

Kjo është arsyeja pse një nga mënyrat më të mira për të mbrojtur veten nga malware është të mos bashkëveproni me ndonjë mesazh phishing. Përveç kësaj, duhet të përdorni gjithashtu softuer të besueshëm antivirus / antimalware, të aktivizoni shtojcat me klik për të luajtur në shfletuesit tuaj, të përdorni bllokuesit e skenarëve dhe të mbani të azhurnuar të gjithë sistemin tuaj.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me