Cili është ndryshimi midis shërbimeve VPN dhe Proxy? |


Farë është një përfaqësues?

Një përfaqësues është një shërbim që ju lejon të fshehni adresën tuaj IP dhe të përdorni hyrje në faqet e internetit të kufizuara me gjeo-bllokim ose firewall. Mund të jetë ose një kompjuter ose një aplikacion që vepron si ndërmjetës midis pajisjes tuaj dhe Internetit.

Si funksionon një përfaqësues?

Shtë shumë e thjeshtë – kur përdorni një proxy server, kërkesa që ju dërgoni në Internet (për t’u lidhur me një faqe në internet, për shembull) përgjohet nga proxy. Atëherë, një nga dy gjërat do të ndodhë:

  1. Proxy do të kontrollojë cache-në e saj lokale për të parë nëse ajo tashmë ka përmbajtjen që keni kërkuar të ruajtur në të. Nëse e bën këtë, ai do ta kthejë përmbajtjen pa përcjellë kërkesën tuaj në Internet.
  2. Proxy do t’ia dërgojë kërkesën tuaj në internet nëse nuk ka përmbajtjen që ju dëshironi në kutinë e saj lokale. Pasi të marrë të dhënat, ai do t’i dërgojë përsëri në pajisjen tuaj.

Isfarë është një VPN?

Një VPN (Virtual Private Network) është një shërbim që mund të përdorni për të hyrë në internet në mënyrë të sigurt. Ajo fsheh adresën tuaj të IP-së, kodon trafikun dhe të dhënat tuaja në Internet dhe ju ndihmon të anashkaloni gjeo-blloqet dhe zjarrit.

Si funksionon një VPN?

Në thelb, VPN vepron si një ndërmjetës midis jush dhe ISP-së tuaj. Ju drejtoni klientin, lidheni me një server VPN dhe trafiku juaj i Internetit ridrejtohet përmes tij. Adresa juaj IP gjithashtu zëvendësohet me adresën IP të serverit gjithashtu.

Të gjitha kërkesat tuaja të lidhjes së parë enkriptohen nga klienti VPN, më pas dërgohen në serverin VPN, serveri i deshifron ato, dhe pastaj i përcjell ato në internet. Pasi të dhënat e kërkuara të merren nga serveri, ai i enkripton dhe i dërgon përsëri te klienti VPN në pajisjen tënde. Pasi të merret përmbajtja, klienti VPN do ta deshifrojë atë për ju.

Pra, cili është ndryshimi midis shërbimeve VPN dhe Proxy?

Edhe pse shërbimet VPN dhe proxy duken shumë të ngjashme, ato funksionojnë ndryshe. Histori e shkurtër, si VPN, ashtu edhe shërbimet proxy do të fshehin identitetin tuaj IP dhe online në një farë mase, me ndryshimin kryesor VPN dhe proxy që VPN do të encryptojë të gjitha të dhënat tuaja.

Por nëse doni të zbuloni se cili është ndryshimi i vërtetë, i thelluar midis shërbimeve proxy dhe VPN, duhet të shihni se si çdo shërbim kryen në kategoritë e mëposhtme:

Siguria në internet

Me VPN, ju duhet të shijoni një nivel më të lartë të sigurisë së Internetit, sepse ata shpesh përdorin kriptim të fuqishëm për të mbrojtur të dhënat tuaja personale dhe trafikun në internet nga kriminelët në internet, siç është standardi AES-256 i cili është kriptim i shkallës ushtarake. VPN gjithashtu shpesh do të përdorin protokolle të sigurta VPN, si dhe SoftEther dhe OpenVPN.

Siguria në internet

Proxies shpesh nuk përdorin asnjë lloj kriptimi, kështu që ju mbeteni të ekspozuar në Internet. Disa serverë me prokurë mund të përdorin një kriptim të tipit SSL, por ai lloj sigurie për fat të keq nuk është shumë i besueshëm.

Një mënyrë që proxies mund të ofrojnë siguri është duke bllokuar qasjen në faqet e internetit me qëllim të keq në mënyrë që përdoruesit si ju të mos lidhen rastësisht me ta. Me sa duket, ekziston gjithashtu një shans që nëse hyni në një uebfaqe të infektuar nga malware përmes një proxy, malware përfundon në serverin proxy në vend të pajisjes tuaj, megjithëse nuk ka asnjë garanci që është e vërtetë.

Po, një proxy server nuk fsheh adresën tuaj IP ashtu si bën një server VPN. Sidoqoftë, ndryshimi kryesor midis shërbimeve proxy dhe VPN në këtë rast është fakti që pronari i proxy serverit gjithmonë mund të shohë adresën tuaj IP të vërtetë kur përdorni shërbimin proxy. Një ofrues VPN normalisht nuk mund ta shohë adresën tuaj kur lidheni me një server VPN pasi trafiku i serverit VPN të klientit-VPN është i koduar nga fundi në fund. Edhe nëse një ofrues VPN do të shihte adresën tuaj të vërtetë IP, nëse është një i mirë, ata nuk do të mbajnë ndonjë regjistër në lidhje me të.

Privatësia e Internetit

Një VPN mund t’ju ofrojë një nivel më të mirë të intimitetit në internet pasi që i gjithë trafiku juaj i Internetit është i koduar plotësisht. Kjo do të thotë që askush nuk do të jetë në gjendje të monitorojë ato që ju bëni në internet – jo ISP-në tuaj, jo një agjenci qeveritare të mbikëqyrjes dhe jo ndonjë haker të mundshëm.

Me një përfaqësues, ju nuk do të kënaqeni me shumë intimitet në internet pasi trafiku juaj i Internetit normalisht nuk është i koduar, domethënë ISP-ja juaj (dhe kushdo tjetër për këtë çështje) mund të shihni atë që po bëni në internet. Për më tepër, nëse keni akses në ndonjë gjë përmes HTTP kur përdorni një përfaqësues, pronari i përfaqësuesit do të jetë në gjendje të ndjekë aktivitetet tuaja në internet.

Ju mund t’i ulni ato rreziqe duke përdorur një proxy të koduar, por ne kemi përmendur tashmë se kodimi SSL që ata përdorin nuk është jashtëzakonisht i besueshëm.

Shpejtësitë Online

Një server me proxy normalisht nuk ka një ndikim të drejtpërdrejtë në shpejtësinë e Internetit pasi nuk përdor përgjithësisht encryption (ose ndonjë kriptim fare). Për më tepër, një prokurë potencialisht mund të ngarkojë faqet e kërkuara të internetit më shpejt nëse ato mbahen në vend pasi ato nuk kanë nevojë të përcjellin kërkesat tuaja në Internet.

Shpejtësia e zgjuar e DNS

Sidoqoftë, duhet të dini që serverët proxy shpesh kanë tendencë të mbingarkohen. Si rezultat, gjithmonë ekziston një shans që të përfundoni të merreni me shpejtësi më të ngadaltë.

Një VPN, nga ana tjetër, ka të ngjarë të ngadalësojë shpejtësinë tuaj paksa ndonjëherë për shkak të kriptimit të tij. Distanca midis jush dhe serverit VPN gjithashtu mund të kontribuojë në atë efekt të ngadalësimit gjithashtu (e njëjta gjë mund të thuhet për serverët proxy, megjithëse). Sigurisht, kjo nuk është e garantuar të ndodhë 100% të kohës, dhe madje nuk mund të jetë edhe e dukshme.

Prapëseprapë, nëse zgjidhni një ofrues VPN që ofron protokolle të shumta VPN, mund të jeni në gjendje të përdorni atë që priren të ofrojë shpejtësi më të mira (si SoftEther, për shembull).

Gjithashtu, një gjë tjetër që vlen të përmendet është se një VPN mund t’ju ndihmojë të heqni qafe goditjen e bandës, pasi kodifikon trafikun tuaj. Nëse nuk jeni të njohur me hedhjen e gjerësisë së bandës, është kur ISP-ja juaj kufizon gjerësinë e bandës tuaj sepse po përdorni “shumë të dhëna”, diçka që në të vërtetë mund të ul shpejtësinë tuaj në internet.

Karakteristika shtesë

Për dallim nga ofruesit e VPN, serverët me proxy zakonisht nuk ofrojnë veçori shtesë si një Killswitch, një aplikacione.Killer dhe mbrojtje të rrjedhjeve DNS. Këto lloj gjëra kontribuojnë në nivelin e sigurisë dhe intimitetit që ju merrni për të shijuar, por ato gjithashtu ndikojnë në përvojën e përdoruesit.

Çmimeve

Serverët me prokurë shpesh kanë tendencë të jenë të lirë për t’u përdorur – veçanërisht proxies publike. Sidoqoftë, proxies falas shpesh priren të drejtohen nga vullnetarët, do të thotë se shërbimi mund të shkojë jashtë linjës në mënyrë të rastit. Për më tepër, rreth 79% e serverëve proxy falas nuk përdorin as HTTPS, domethënë të dhënat tuaja ekspozohen në internet. Jo vetëm kaq, por disa proxies falas mund të përdorin JavaScript për të injektuar reklama në klientin që përdorni.

Sa për VPN, ndërsa mund të gjeni shërbime falas, ato nuk ia vlen aspak. Shtë shumë më mirë (dhe më e sigurt) të përdorësh shërbime të paguara VPN. Për dallim nga VPN dhe proxies falas, VPN të paguara ofrojnë besueshmëri, mbështetje dhe siguri më të mirë.

VPN vs Proxy – Cilin duhet të zgjidhni?

Duke gjykuar nga ajo që sapo kemi diskutuar, do të duket se një VPN është basti juaj më i mirë nëse doni një përvojë të shkëlqyeshme në internet. Sigurisht, në fund të fundit, vendimi varet nga ju. Prapëseprapë, nëse doni të siguroheni që të dhënat tuaja në internet dhe trafiku janë plotësisht të siguruara, dëshironi mbështetje të besueshme dhe dëshironi të siguroheni që askush nuk mund të spiunojë aktivitetet tuaja në internet, një VPN është mënyra për të vazhduar.

Nga ana tjetër, nëse thjesht doni të anashkaloni gjeo-blloqet dhe të fshehni adresën tuaj IP pa kriptimin duke marrë rrugën e duhur dhe nuk shqetësoheni për gjendjen e intimitetit tuaj të Internetit, mund të provoni të përdorni një server proxy.

Duke kërkuar për një shërbim të lartë të VPN që ofron gjithashtu serverë me proxy?

CactusVPN është vetëm ajo që ju nevojitet atëherë. Ne ofrojmë një shërbim VPN që është çiftuar edhe me një shërbim përfaqësues pasi që serverët tanë VPN në të vërtetë janë dyfishë si serverët me proxy.

Shërbimi ynë VPN përdor kriptimin e fuqishëm AES për të siguruar që të dhënat dhe trafiku juaj janë gjithmonë të sigurt. Përveç kësaj, ne gjithashtu sigurojmë që privatësia juaj të mbrohet me politikën tonë pa log dhe me tiparin tonë Killswitch që siguron që të mos ekspozoheni kurrë nëse lidhja juaj me serverin VPN bie.

Duke folur për serverat VPN, ne ofrojmë 28+ serverë me shpejtësi të lartë në të gjithë botën, dhe të gjithë serverët tanë vijnë të pajisur me bandë të pakufizuar. Për më tepër, CactusVPN punon në pajisje të shumta dhe sisteme operative duke përdorur aplikacionet tona miqësore.

Dëshironi të përdorni një Proxy? Pa problem!

Në qoftë se jeni të interesuar vetëm për të përdorur serverë me proxy, ose mendoni se ndonjëherë mund të preferoni të përdorni një proxy në vend të një VPN, mund të përdorni serverët tanë VPN të cilët dyfishojnë si serverë me proxy. Ju mund ta përdorni këtë shërbim shtesë falas nëse jeni një përdorues i CactusVPN.

Zhbllokoni Mbi 300 Uebfaqe me Pak Klikime

Nëse ndonjëherë keni nevojë për një qasje të qetë, të pakufizuar në edhe më shumë përmbajtje, ne kemi një shërbim shtesë në dyqan për ju – Smart DNS tonë që ju lejon të përdorni 300+ faqet e internetit të kufizuara me gjeo nga vende si SH.B.A., Mbretëria e Bashkuar, Kanada, Australi , Francë, Gjermani, Suedi, Zvicër, Poloni.

Test-Drive Shërbimet tona Pa pagesë

Ne ofrojmë një provë falas 24-orëshe për shërbimet tona VPN dhe proxy, kështu që ju keni mjaft kohë për të parë nëse ato i plotësojnë të gjitha nevojat tuaja. Mos u shqetëso – nuk duhen detaje të kartës së kreditit.

Plus, pasi të zgjidhni një plan pajtimi, ju do të mbuloheni me garancinë tonë për 30 ditë kthim parash nëse shërbimet nuk funksionojnë siç reklamohen.

Dallimi midis shërbimeve VPN dhe Proxy – Linja e Fundit

Edhe pse shërbimet janë mjaft të ngjashme, ndryshimi midis shërbimeve VPN dhe proxy është mjaft i dukshëm – një VPN do t’ju ofrojë siguri shtesë në internet, përkrah qasjes së pakufizuar në faqet e internetit të kufizuara me gjeo-bllokim dhe firewall. Për të marrë përvojën më të mirë, duhet të shikoni për një ofrues VPN, serverët e të cilit VPN dyfishojnë edhe serverët me proxy, në mënyrë që të shijoni më të mirat e të dy botëve.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me