Farë është identiteti në internet dhe si e mbroni atë? |


Whatfarë është identiteti online?

Një identitet në internet mund të jetë çdo gjë nga një profil i mediave sociale ose një llogari forumi në një personazh të lojërave video apo edhe një shportë blerjeje. Në thelb, mund të jetë ose një identitet shoqëror i shoqëruar me një komunitet në internet, ose thjesht një llogari e thjeshtë ose të dhëna që janë të lidhura me shërbimet në internet.

Nëse jeni duke kërkuar një përkufizim më të saktë dhe specifik se cili është identiteti në internet, atëherë këtu është një: bitdo informacion informacion (pa marrë parasysh sa i vogël) që mund të gjendet në lidhje me një individ në Internet.

Kjo do të thotë që një identitet në internet madje mund të përbëhet nga gjëra të tilla si:

 • Kredencialet e hyrjes
 • Transaksionet në internet
 • Aktivitetet e kërkimit në internet
 • Histori mjekesore
 • Data e lindjes
 • Shfletimi i historisë

Po mbron identitetin tuaj online me rëndësi?

Definitely. Në fakt, shumë pak njerëz e kuptojnë se sa e nevojshme është të merrni seriozisht identitetin tuaj në internet nëse doni të mbroni privatësinë tuaj në internet.

E tëra që duhet është të jesh pak i lëpirë, dhe informacioni juaj personal (emri, adresa fizike, adresa IP, numri i telefonit, dhe shumë më tepër) do të përfundojnë në duar të gabuara. Po, ka shumë njerëz, biznese dhe organizata që janë të interesuar për identitetin tuaj në internet.

Kush është pas identitetit tuaj online?

Disa prej subjekteve që janë të interesuar në të dhënat tuaja private, identitetin, trafikun në internet, zakonet e përdorimit të Internetit dhe informacionet e tjera të ndjeshme përfshijnë:

 • ISP-ja juaj
 • Hakerët
 • Advertisers
 • Agjensitë qeveritare të mbikëqyrjes
 • Autoritetet
 • Motorët e kërkimit dhe platformat e mediave sociale
 • Anydo faqe në internet që vizitoni
 • Të gjitha llojet e bizneseve

Vërtetë, disa prej këtyre subjekteve janë të lejuar ligjërisht të mbledhin të dhënat tuaja. Në raste të caktuara, ju vetë jepni pëlqimin tuaj që kjo të ndodhë. Sidoqoftë, është ende një zonë gri.

Sigurisht, ju mund të pranoni të shpërndani disa informacione personale me Facebook, për shembull, dhe madje nuk mund të keni parasysh që ato i ndajnë me reklamuesit, por nuk bombardohet me reklama “të personalizuara” përfundon duke u ndjerë tepër e bezdisshme, ndërhyrës dhe pak mërzitur? Plus, ju keni të drejtë të mbroni privatësinë tuaj dhe identitetin në internet, në fund të fundit.

Si përdoren të dhënat tuaja personale dhe të dhënat?

Njerëzit / organizatat e interesuara për informacionin dhe të dhënat tuaja private mund të kenë qëllime të ndryshme, dhe asnjëra prej tyre nuk është me të vërtetë në favorin tuaj. Mjerisht, me mënyrën se si funksionon Interneti në përgjithësi, nuk ekziston me të vërtetë një koncept i qartë i të drejtave të intimitetit dhe intimitetit.

“Çfarë do të thuash? Po në lidhje me Politikat e Intimitetit dhe ligjet e intimitetit? ”

Ne nuk po themi që ato nuk janë diçka ose që ato nuk realizojnë asgjë, por mendoni për këtë në këtë mënyrë: Uebfaqet mund të shohin ende atë që po kërkoni në faqet e internetit të tjera, reklamuesit mund të shohin se si ju përgjigjeni ndaj llojeve të ndryshme të reklamave , dhe ata madje mund të ndërtojnë profile të bazuara në zakonet tuaja në internet (po, është e ligjshme), dhe ISP-të mund të shohin gjithçka që bëni në internet.

Mbroni identitetin

Vërtetë, të gjitha ato veprime kanë një qëllim (pavarësisht nëse po ju ofron shërbime të përshtatshme ose duke u përpjekur t’ju shesë një produkt që ju mund të dëshironi vërtet), por është më e vështirë dhe më e vështirë të mos ndjeheni sikur të drejtat tuaja të intimitetit po marrin një vend të pasmë për të gjithë, nuk është ajo?

Thjesht mendoni se çfarë subjektesh të ndryshme u pëlqen të bëjnë me të dhënat tuaja personale dhe si i mbledhin ato:

 • ISP-të mund të shesin të dhënat tuaja tek reklamuesit për një fitim (të paktën në SHBA), dhe duhet ta ndajnë atë me agjencitë qeveritare të mbikëqyrjes ose autoritetet. Edhe nëse supozojmë se ata nuk e bëjnë këtë, ata prapë mund të kërkojnë identitetin dhe zakonet tuaja në internet, dhe të krijojnë bandën tuaj sa herë që duan t’ju “bindin” juve të paguani për një pajtim të çmuar ose planin e të dhënave.
 • Qeveritë dhe agjensitë e mbikëqyrjes pëlqejnë të monitorojnë gjithçka ju bëni në internet. Ata pretendojnë se e bëjnë atë për të luftuar terrorizmin dhe krimet, por mënyra se si ata e bëjnë këtë është shumë e paligjshme vetë. Edward Snowden tashmë na tregoi që agjensitë qeveritare spiunojnë qytetarët e tyre dhe thyejnë ligje të shumta që synojnë të mbrojnë privatësinë e individëve.
 • Motorët e kërkimit vendosin së bashku listat që përmbajnë mijëra të dhëna në lidhje me identitetin tuaj në internet, përfshirë gjëra të tilla si gjinia juaj, gjeo-vendndodhja, numri (a) i telefonit, ideologjitë politike dhe fetare, çështjet financiare dhe shëndetësore, etj. Për më tepër, motorët e kërkimit gjithashtu nuk kanë problem të ndajnë atë lloj informacioni me reklamuesit për një fitim.
 • Reklamuesit pëlqejnë të dinë gjithçka rreth aktiviteteve tuaja në internet, trafiku në internet, zakonet e blerjeve dhe preferencat tuaja personale në mënyrë që ata të mund të dërgojnë reklama të synuara në rrugën tuaj. Fjala “intimitet” nuk duket se ekziston në fjalorin e tyre.
 • Uebfaqet përdorin cookie-t për të ndjekur aktivitetet tuaja dhe trafiku në internet për t’ju dhënë një përvojë më të “personalizuar”. Ndërsa kjo mund të jetë e përshtatshme, do të thotë gjithashtu se ata do të regjistrojnë shumë të dhëna të lidhura me identitetin tuaj në internet – informacione që mund të përfundojnë në duart e reklamuesve ose madje edhe të kriminelëve në internet në rast të rrjedhjeve të të dhënave ose shkeljeve të privatësisë.
 • Duke folur për hakerat, ata janë çmendur për të dhënat tuaja private sepse kjo mund t’i ndihmojë ata të përdorin llogaritë tuaja bankare, kartat e kreditit, profilet sociale dhe pothuajse çdo gjë që keni. Ata madje mund të marrin kredi në emrin tuaj dhe të prishin vlerësimin tuaj të kredisë, si dhe jetën tuaj.

Duke marrë parasysh të gjitha këto, ka më shumë se sa arsye të mjaftueshme për të mësuar se si të mbroni personalitetin tuaj në internet.

Si të mbroni identitetin tuaj online?

Ndërsa situata mund të duket e errët, nuk është aq e vështirë për të mbrojtur të dhënat tuaja private dhe identitetin në internet. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të ndiqni këto këshilla dhe do të jeni në gjendje të shijoni një shtresë shtesë të intimitetit dhe sigurisë:

1. Përdorni fjalëkalime të forta

Përdorni numra, shkronja dhe karaktere speciale për t’i bërë fjalëkalimet të forta dhe të vështira për t’u hamendur. Mos përdorni gjëra të dukshme si data e lindjes ose emri i qenit si fjalëkalime.

Natyrisht, mos e ndani fjalëkalimin tuaj me askënd tjetër dhe mos i shkruani fjalëkalimet tuaja në një tekst të thjeshtë. Ju mund të përdorni softver të koduar si, KeePass / KeePassXC, Bitwarden, LessPass për të ruajtur fjalëkalime të shumta.

Për më shumë këshilla, shikoni udhëzuesin tonë se si të krijoni një fjalëkalim të fortë.

2. Krijoni një Adresë Elektronike Sekondare

Shtë më mirë të mos përdorni adresën tuaj të postës elektronike për gjëra të tilla si grupe lajmesh, lojëra video dhe forume. Ju duhet të ndani vetëm adresën tuaj të postës elektronike me njerëz që njihni personalisht.

Në mënyrë ideale, duhet të synoni të përdorni një shërbim të postës elektronike të koduar ose anonimitet, si ProtonMail ose Tutanota. Nëse jeni ngecur me Gmail ose thjesht preferoni ta përdorni atë, sigurohuni që e përdorni këtë shtesë për të kriptuar emailet dhe bashkëngjitjet tuaja.

3. Mos u angazhoni me Spam Mail

Nëse merrni ndonjë email me spam, mos u përgjigjeni atyre, klikoni në ndonjë lidhje ose hapni / shkarkoni ndonjë bashkëngjitje. Ju mund të ridrejtoheni në një uebfaqe phishing ose të ekspozoheni ndaj infeksioneve malware.

Gjithashtu, mos klikoni mbi ndonjë buton të çabonimit sepse, në këtë mënyrë, spammers do ta dinë se është një adresë e vlefshme emaili. Thjesht vendosni ato email në dosjen e spamit ose fshini ato.

Ne në fakt kemi një artikull ku mund të mësoni më shumë rreth spam dhe si ta ndaloni atë.

4. Përdorni Shërbime VPN (Virtual Private Network)

Një VPN është një shërbim që mund të përdorni për të mbrojtur më mirë identitetin tuaj në internet duke siguruar të dhënat tuaja personale në internet, duke mbrojtur trafikun tuaj në internet dhe duke mbajtur mbikëqyrjen në internet. E gjithë kjo arrihet duke përdorur encryption të fortë që parandalon cilindo (agjencitë qeveritare të mbikëqyrjes, ISP-të, dhe madje edhe kriminelët në internet) të shohin se çfarë bëni në internet. Po, edhe në rrjetet Wi-Fi të pasigurta.

Fsheh identitetin

Për më tepër, një VPN gjithashtu mund të maskojë adresën tuaj të vërtetë IP, duke siguruar në mënyrë efektive që asnjë uebsajt të mos mund të gjurmojë vendndodhjen tuaj reale – për të mos përmendur askush nuk do të jetë në gjendje të regjistrojë ndonjë të dhënë të vlefshme që është e lidhur me adresën tuaj IP.

Lidhur me mënyrën e marrjes së një VPN, ato ofrohen nga ofruesit e palëve të treta që zakonisht kanë aplikacione VPN të pajtueshme me ndër-platformë.

Keni nevojë për një VPN të besueshëm? CactusVPN ju ka mbuluar!

Shërbimi ynë VPN është më se i aftë për të mbrojtur identitetin tuaj në internet. Ne përdorim kriptimin AES të udhëhequr nga industria për të siguruar të gjitha të dhënat tuaja dhe trafikun e Internetit për të mbajtur përvojën tuaj të shfletimit ashtu siç duhet të jetë – e sigurt dhe private.

Për më tepër, serverët tanë me shpejtësi të lartë përdorin teknologjinë e përbashkët të IP, do të thotë se nuk ka shanse adresat IP të serverëve tanë të gjurmohen tek ju.

Dhe mos u shqetëso – ne nuk kemi loguar asnjë nga të dhënat tuaja. Kemi një politikë të rreptë të mos-log. Oh, CactusVPN gjithashtu pajiset me një Killswitch për t’u siguruar që identiteti juaj në internet nuk ekspozohet kurrë – madje as kur hasni çështje të lidhjes.

Aplikacioni CactusVPN

Ende nuk jeni i bindur? Nuk ka problem – ne ofrojmë një provë falas 24-orëshe, kështu që ju të mund të kontrolloni nëse shërbimi ynë VPN mund t’i plotësojë të gjitha nevojat tuaja përpara se të zgjidhni një pajtim. Dhe edhe pasi të zgjidhni një plan, do të jeni akoma i mbuluar nga garancia jonë për 30 ditë kthim parash.

5. Përdorni një program antivirus të besueshëm

Një mënyrë tjetër e mirë për të mbrojtur identitetin tuaj të Internetit kundër kërcënimeve në internet është përdorimi i një programi të fortë antivirus / antimalware. Mos harroni gjithashtu ta mbani atë të azhurnuar dhe ta përdorni së bashku me një VPN.

Ne personalisht rekomandojmë Malwarebytes dhe ESET.

6. Bleni vetëm nga faqet e internetit të reputacionit

Uebfaqet me pak të njohura nuk janë gjithmonë një rrezik, por mund të ketë një shans që do të përfshiheni me një uebfaqe të infektuar me phishing ose me malware, kështu që është më mirë të jeni të sigurt sesa të vjen keq. Pra, gjithmonë bëni disa hulumtime fillestare, kontrolloni rishikimet dhe sigurohuni që fusha e faqes në internet fillon me “https” (kjo do të thotë se përdor encryption) në vend të “http”.

pazar

Gjithashtu, sigurohuni që të lexoni Politikën e Intimitetit të atyre faqeve të internetit dhe kompanive për të parë se për çfarë lloj të dhënash do të mbledhin nga ju, dhe për çfarë do t’i përdorin ato. Nëse thotë se ata do t’i ndajnë ato me “palë të treta”, është më mirë të provoni opsione të tjera pasi që kjo mund të nënkuptojë që të dhënat tuaja do të ndahen me reklamuesit.

7. Mos Ndani Shumë Shumë Informacione në Median Sociale

Ndërsa faqet e internetit të mediave sociale mund të jenë argëtuese dhe informuese, duhet të keni kujdes kur i përdorni ato. Kriminelët në internet mund të mësojnë shumë nga ato që postoni, dhe ata mund të përdorin atë informacion për t’ju kërcënuar, vjedhur shtëpinë tuaj dhe madje edhe të vendosin llogari të personalizuara.

Gjithmonë duhet të kontrolloni cilësimet e intimitetit tuaj në profilet tuaja për t’u siguruar që vetëm njerëzit që njihni mund të shohin gjërat personale që mund të postoni ose ndani. Megjithëse, ne do të ju rekomandojmë të mos postoni asnjë informacion personal në mediat sociale.

8. Përdorni Mesazhimin e Kriptuar

Pavarësisht nëse keni një bisedë private me miqtë ose dashnorët tuaj, dërgoni të dhëna të ndjeshme të biznesit për klientët, ose madje flisni me një kallëzimtar, gjëja e fundit që ju dëshironi është që dikush të jetë në gjendje të heqë dorë nga përmbajtja e mesazheve tuaja.

Mjerisht, kjo mund të ndodhë nëse përdorni aplikacione të mesazheve që nuk përdorin encryption fund-në-fund, kjo është arsyeja pse ne ju rekomandojmë të përdorni Signal – një program mesazhesh të koduara plotësisht, të lehtë për t’u përdorur,.

Tofarë duhet të bëni nëse identiteti juaj në internet është i vjedhur

Edhe pse identiteti juaj në internet duhet të jetë i sigurt nëse ndiqni hapat e përmendur më lart, gjithmonë ekziston mundësia e vogël që diçka të shkojë keq, kështu që është gjithmonë më mirë të përgatiteni dhe të dini se çfarë të bëni.

Së pari, kontaktoni autoritetet lokale ASAP. Nëse keni prova që dikush po përdor informacionin tuaj personal, mos hezitoni t’i përdorni. Gjithashtu, kontaktoni institucionin tuaj financiar për t’u siguruar që llogaria juaj bankare dhe kartat e kreditit të jenë të sigurta.

Më pas, ndryshoni të gjitha fjalëkalimet e llogarive tuaja dhe kontaktoni faqet e internetit të lidhura me llogaritë që janë komprometuar.

Vjedhjet e identitetit kurrë nuk duhet të merren lehtë. Mund të çojë në humbje financiare, humbje krediti, trauma emocionale, dhe madje edhe të keni shitur informacionin tuaj personal të përhershëm në ueb të thellë.

përfundim

Në përgjithësi, identiteti juaj në internet është më shumë sesa thjesht një pseudonim ose ndryshon vetja që përdorni në internet – është një koleksion i vërtetë i informacionit tuaj personal, dhe duke mos marrë seriozisht sigurinë e tij mund të ketë pasoja shkatërrimtare.

Pra, sigurohuni që të ndiqni këshillat që përshkruam në këtë artikull, dhe që përdorni një shërbim VPN për të mbrojtur identitetin tuaj në internet kudo në internet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me