Farë është inspektimi i paketave të thella? |


“Por cili është inspektimi i Deep Packet?”, Mund të pyesni. Epo, ne synojmë të ofrojmë një përgjigje gjithëpërfshirëse, por të drejtpërdrejtë për këtë pyetje në këtë artikull, si dhe t’ju tregojmë se si ta luftoni atë.

Whatfarë është inspektimi i paketave të thella?

Inspektimi i Deep Packet është një metodë e filtrimit të paketave të rrjetit që analizon të dy kokën dhe pjesën e të dhënave të një pakete (një pako të vogël të të dhënave që lidhen me gjithçka që bëni, dërgoni dhe merrni online). Në rastin e një ISP, DPI nënkupton që është duke analizuar të gjithë lidhjen e një përdoruesi dhe trafikun në internet, jo vetëm disa informacione për lidhje si numrat e portit, adresat IP të arrihen dhe protokollet.

ISP-të zakonisht përdorin DPI për të shpërndarë burime të disponueshme për të thjeshtuar rrjedhën e trafikut dhe optimizuar serverët e tyre për të zbuluar hakerat, për të luftuar malware dhe për të mbledhur të dhëna të sjelljes në lidhje me përdoruesit e tyre.

Ndërsa DPI mund të duket i padëmshëm, në të vërtetë mund të ketë një ndikim shumë negativ në privatësinë tuaj në internet.

Si funksionon inspektimi i paketave të thella?

DPI normalisht kryhet në një nivel zjarri, posaçërisht në shtresën e 7-të të Ndërlidhjes së Sistemeve të Hapura – Shtresa e Aplikimit. Metoda vlerëson përmbajtjen e çdo pakete të të dhënave që kalon nëpër një pikë kontrolli.

Mënyra se si DPI vlerëson përmbajtjen e paketave të të dhënave bazohet në rregulla të përcaktuara nga administratori i rrjetit. DPI kryen vlerësimin në kohë reale, dhe mund të tregojë se nga (cili aplikacion ose shërbim, të jetë i saktë) kanë ardhur paketat e të dhënave. Filtrat mund të vendosen gjithashtu që të kenë DPI të ridrejtojnë trafikun nga shërbimet në internet (si Facebook, për shembull).

DPI në vende të ndryshme

ISP-të kanë qenë prej kohësh në gjendje të gjurmojnë dhe regjistrojnë çdo veprim tuaj online. Gjithashtu, ata mund dhe do të bllokojnë përdoruesit nga hyrja në site specifike. Kjo praktikë zakonisht përdoret nga disa vende që kanë vendosur ndalime për përmbajtjen e Internetit. SHBA, Rusia, Koreja e Veriut, Kina, Irani dhe vendet e tjera përdorin DPI për të bllokuar hyrjen në faqet e internetit për qëllime censurimi dhe për të monitoruar qytetarët e tyre.

dpi

Për shembull, qeveria kineze po përdor Inspektimin e Deep Packet për të censuruar përmbajtjen që konsiderohet “e dëmshme” për qytetarët kinezë dhe interesat e shtetit. Për këtë qëllim, ISP-të kineze përdorin DPI për të gjurmuar disa fjalë kyçe që kalojnë nëpër rrjetet e tyre, duke kufizuar lidhjet nëse gjendet një informacion i tillë.

Një shembull tjetër është Agjensia Kombëtare e Sigurisë e SHBA e cila po përdor DPI për mbikëqyrjen e trafikut në internet. Gjithashtu, qeveria iraniane, gjoja, përdor DPI për të mbledhur informacion mbi individët dhe bllokuar komunikimet.

Si i përdorin ISP-të Inspektimi i Paketave të Thella?

Një nga mënyrat kryesore që përdorin ISP-të DPI është të kërkojnë përmbajtje P2P – veçanërisht në vendet ku përruanit nuk janë saktësisht të ligjshëm. Kur të gjejnë përmbajtje P2P, ata ose do të ngadalësojnë shpejtësinë e shkarkimit të përdoruesit (skenari më i mirë), ose do t’ia dorëzojnë të dhënat e përdoruesit autoriteteve dhe agjencive të të drejtave të autorit (duke rezultuar në njoftime DMCA, gjobitje të mëdha, apo edhe kohë burgu për përdorues).

Përveç kësaj, ISP-të mund të mbështeten në DPI nëse kanë nevojë për të bllokuar hyrjen në një faqe të internetit të caktuar. Normalisht, ata e bëjnë këtë për t’u pajtuar me rregulloret qeveritare dhe potencialisht të të drejtave të autorit në lidhje me përmbajtjen.

ISP-të gjithashtu mund të përdorin DPI për të shmangur lidhjet e përdoruesve dhe të përpilojnë profile gjithëpërfshirëse bazuar në aktivitetet dhe preferencat e tyre në internet, të cilat pastaj mund t’i shesin tek reklamuesit e palëve të treta. Shtë një lloj gjëje që mund të ndodhë legalisht në SH.B.A., dhe prapa skenave në vendet e tjera.

Së fundmi, është gjithashtu e mundur që ISP-ja juaj të përdorë DPI për rrahje të bandës. Për shkak se DPI u jep atyre shumë njohuri mbi atë që bëni në internet dhe atë që shkarkoni, ata potencialisht mund të ngadalësojnë shpejtësinë tuaj nëse konsiderojnë se përdorni “shumë të dhëna” për një aktivitet të caktuar – si lojrat në internet, transmetimi në internet ose shkarkimi i skedarëve ( si e përmendëm më lart kur folëm për përrua).

Si ndikon DPI tek ju?

Meqenëse të gjitha informacionet që dërgoni dhe merrni në internet janë të grumbulluara në pako të vogla të të dhënave të cilat skanohen dhe analizohen nga ISP-ja juaj, është mjaft e qartë që DPI është një shkelje e madhe e intimitetit tuaj.

Në thelb, nëse DPI shkon e kontrolluar dhe ju vendosni ta injoroni atë, ja çfarë mund të ndodhë:

 • Ju mund të filloni të merrni mijëra reklama të personalizuara, intruzive nëse ISP-ja juaj ka ndarë të dhëna DPI me reklamuesit.
 • Ju mund të keni probleme ligjore për të shkarkuar përrua nëse jetoni në një vend ku është një çështje ligjore.
 • Shpejtësia e lidhjes suaj mund të ngadalësohet qëllimisht si një mënyrë për t’ju “bindur” të paguani për një pajtim të çmuar ose një plan më të shtrenjtë të të dhënave..
 • Do të duhet të jetoni pjesën tjetër të jetës tuaj duke e ditur që gjithçka që bëni në internet nuk është kurrë private – gjithmonë do të ketë dikë që flet për zakonet dhe bisedat tuaja të shfletimit..
 • Ju mund të mos keni mundësi të përdorni disa faqe në internet nëse ISP-ja juaj është e detyruar të përdorë DPI për t’i bllokuar ato.

Si të parandaloni inspektimin e paketave të thella?

Ndërsa situata duket e errët, ka diçka që mund të bësh për të luftuar përsëri – veçanërisht kundër ISP DPI. Në thelb, ju duhet të shifroni lidhjet tuaja në internet për t’u siguruar që askush – madje as ISP-ja juaj – nuk mund t’i lexojë ato.

Farë është encryption?

Kriptimi nënkupton shndërrimin e të dhënave në gibberish të padepërtueshme kur transferohen në një pajisje tjetër ose në internet, ose kur ato ruhen në re ose në hard disk. Qëllimi kryesor i kriptimit është të parandalojë qasjen e paautorizuar në të dhënat tuaja. Në rast se dëshironi të mësoni më shumë rreth tij, ndjehuni të lirë ta shikoni këtë artikull.

“Si t’i shifroj lidhjet e mia në internet?”

Në thelb keni 2 mundësi:

 1. Përdorni Tor
 2. Përdorni një VPN

Tor (Ruteri qepë) është një rrjet anonimiteti që ridrejton trafikun tuaj në internet përmes një rrjeti të madh relays në përpjekje për të përmirësuar privatësinë e tij. Ndërsa Tor mund të jetë mjaft i dobishëm, ka një problem të madh – nuk i kripton lidhjet tuaja 100%. Nuk ka asnjë enkriptim të përdorur kur lidhja kalon në stafetën e daljes (stafeta e fundit para se lidhja të arrijë në destinacionin e saj), kështu që kushdo që drejton stafetën e daljes mund të shohë trafikun dhe të dhënat tuaja.

Një VPN (Rrjet Virtual Privat), nga ana tjetër, është një opsion shumë më i mirë sepse përdor kriptimin e fuqishëm për të siguruar lidhjen midis pajisjes tuaj dhe serverit VPN. Nëse ISP-ja juaj përdor DPI, ata nuk do të mund të shohin se çfarë jeni duke bërë në internet. Më së shumti, ata mund të arrijnë të shohin IP-në e serverit VPN ose që trafiku juaj është i koduar, por kjo është shumë.

dpi2

Plus, nëse ofruesi VPN e lejon atë, ju mund të përdorni që të përdorni protokollin OpenVPN i cili DPI ka një kohë më të vështirë për të zbuluar – për të mos përmendur se mund të përdorni portin 443 të cilin ISP-ja juaj nuk mund ta bllokojë me të vërtetë sepse është i njëjti që përdoret nga HTTPS, do të thotë se është jetike për gjëra të tilla si blerje në internet dhe bankare.

Sigurisht, do të duhet të siguroheni që të zgjidhni një ofrues të besueshëm VPN – mundësisht ai që nuk regjistron të dhënat tuaja. Kjo nuk është vetëm e rëndësishme për të mbrojtur informacionin tuaj personal – një politikë mos-log gjithashtu do të thotë që një ofrues VPN nuk përdor DPI në përdoruesit e tij.

Dhe ndërsa VPN të lira mund të tingëllojnë tërheqëse, realiteti është se ato janë jashtëzakonisht të rrezikshme.

CactusVPN – Mënyra më e mirë për të luftuar DPI

Shërbimi ynë ofron encryption AES të nivelit të lartë që do të siguroheni që ISP juaj nuk do të jetë në gjendje të monitorojë aktivitetet tuaja në internet – DPI apo jo. Ju gjithashtu mund të lidheni me ueb duke përdorur protokollin shumë të sigurt OpenVPN dhe do të jeni të lumtur të dini se serverët tanë përdorin teknologjinë e përbashkët të IP, do të thotë se është afër e pamundur që shfletimi juaj në internet të shoqërohet me adresën tuaj IP.

Dhe aplikacionet tona të pajtueshme për përdoruesin, ndër-platformë e bëjnë shumë të lehtë për ju të ndërroni portet me një klik të vetëm. Pra, mund të shfletoni në internet pa shqetësime ndërsa jeni të lidhur përmes portit 443.

Përveç kësaj, duhet të përmendim që i përmbahemi një politike të rreptë mos-log, kështu që nuk ka nevojë të shqetësoheni për ndonjë DPI nga ana jonë.

Më e mira nga të gjitha – shërbimi ynë vjen me plane shumë të përballueshme, një provë falas 24-orëshe dhe një garanci për 30 ditë kthim të parave. E gjithë kjo do t’ju ndihmojë të ndiheni mjaft të qetë për të vendosur besimin tuaj në shërbimin tonë VPN.

përfundim

Ndërsa Deep Packet Inspection mund të ketë disa përdorime të kuptueshme të sigurisë (veçanërisht në një ambient zyre), mund të jetë jashtëzakonisht e dëmshme për intimitetin në internet të të gjithë përdoruesve në internet kur zbatohet nga ISP-të..

Në thelb, DPI lejon ISP-në tuaj të dijë gjithçka që bëni në internet – çfarë uebfaqe që vizitoni, cilat skedarë që shkarkoni, me kë flisni etj. Për të mbrojtur privatësinë tuaj, duhet të kodoni trafikun tuaj në internet. Dhe mënyra më e mirë për ta bërë këtë është përdorimi i një VPN (ndoshta së bashku me Tor për një shtresë shtesë të sigurisë).

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map