Farë është IPSec dhe si funksionon? |


Farë është IPSec?

IPSec (Internet Protocol Security) është i përbërë nga një numër protokollesh të ndryshme sigurie, dhe janë krijuar për të siguruar që paketat e të dhënave të dërguara përmes një rrjeti IP mbeten të padukshëm dhe të paarritshëm nga palët e treta. IPSec siguron nivele të larta sigurie për Protokollin e Internetit. Kriptimi përdoret për të siguruar konfidencialitet dhe për vërtetim.

Pse është IPSec popullor?

Falë qasjes së tij me dy fjalë, IPSec është një nga mënyrat më të sigurta për të kriptuar të dhëna. Ajo gjithashtu ka përfitimin kryesor të funksionimit në nivelin e rrjetit, ndërsa sisteme të tilla si SSL funksionojnë në nivelin e aplikacionit. Sistemet e sigurisë SSL kërkojnë modifikim në aplikacione individuale, por IPSec kërkon vetëm modifikim në sistemin operativ.

Si funksionon IPSec?

Shumica e protokolleve të tjerë të sigurisë funksionojnë në shtresën e aplikimit të komunikimit në rrjet. Një avantazh i madh i IPsec është se, sepse funksionon në rrjetë sesa në nivelin e aplikacionit, është në gjendje të kriptojë një paketë të tërë IP. E bën këtë me dy mekanizma:

Kreu i vërtetimit (AH) – kjo vendos një nënshkrim dixhital në secilën pako, duke mbrojtur rrjetin dhe të dhënat tuaja nga ndërhyrjet nga ndonjë palë e tretë. Një AH nënkupton që përmbajtja e një pakete të të dhënave nuk mund të modifikohet pa zbulim, dhe gjithashtu lejon verifikimin e identitetit midis dy skajeve të një lidhjeje.

Kapsulues i ngarkesës së sigurisë (ESP) – ndërsa AH parandalon shkeljen e një pakete, ESP siguron që informacioni brenda paketës është i koduar dhe nuk mund të lexohet. Një header, rimorkio dhe blloku i autentifikimit të ESP përdoren për të kriptuar tërë ngarkesën e një pakete.

Detaje teknike

  • Kombinohet me Windows 7+, Windows Server 2008, Cuter routers, macOS dhe iOS pajisje.
  • Mbështet versione të pajtueshme për Linux dhe sistemet e tjera operative.
  • Protokolli Parësor është Shkëmbimi i Keyelësave të Internetit (IKE)
  • Përdor Shoqatën e Sigurisë së Internetit dhe Protokollin e Menaxhimit Kryesor (ISAKMP) siç përcaktohet në IETF RFC 2408 për të zbatuar negociatat e shërbimit VPN

Si funksionon IPSec krahas protokolleve VPN?

IPSec përdoret në lidhje me protokollet e tjera VPN për të ofruar një shërbim të shpejtë dhe të sigurt. Ekzistojnë dy mundësi kryesore:

L2TP / IPSec

L2TP (Layer 2 Tunneling Protokoll) është një protokoll tunelimi i programuar në shumicën e sistemeve operative dhe pajisjeve të gatshme VPN. Në vetvete, ai nuk ofron ndonjë kriptim. Sidoqoftë, e kombinuar me IPSec, ai bëhet mjeti ideal për një VPN. L2TP / IPSec ofron shpejtësi të lartë, dhe nivele jashtëzakonisht të larta të sigurisë për paketat e të dhënave. Në përgjithësi përdor përdorimin e shifrave AES për kriptim.

IKEv2 / IPSec

IKEv2 (Internet Key Exchange Version 2) ishte një zhvillim i përbashkët nga Microsoft dhe Cisco, dhe përkrahet në mënyrë natyrale nga Windows 7+, iOS dhe Blackberry. Versione me burim të hapur për Linux janë zhvilluar gjithashtu. Ashtu si L2TP, është një protokoll tunelimi që është efektiv për t’u përdorur si një VPN kur çiftohet me IPSec. Pikat e saj kryesore të shitjes janë përgjegjësia dhe fleksibiliteti: IKEv2 rikthehet automatikisht pas humbjes së shkurtër të sinjalit, dhe falë protokollit MOBIKE, lehtë mund të trajtojë ndryshimet në rrjet.

Cilat janë avantazhet dhe disavantazhet e IPSec?

Si të gjithë sistemet e sigurisë, IPSec ka grupet e veta të mirat dhe të këqijat. Këtu janë disa prej tyre:

Përparësitë

  • Ndërsa IPSec operon në shtresën e rrjetit, ndryshimet duhet të bëhen vetëm në sistemin operativ sesa në aplikimet individuale.
  • IPSec është plotësisht i padukshëm në funksionimin e tij, duke e bërë atë zgjedhjen ideale për VPN.
  • Përdorimi i AH dhe ESP garanton nivelet më të larta të mundshme të sigurisë dhe intimitetit.

disavantazhet

  • IPSec është më e ndërlikuar sesa protokollet alternative të sigurisë dhe është më e vështirë për tu konfiguruar.
  • Kërkohen çelësa të sigurt publik për IPSec. Nëse çelësi juaj është i komprometuar ose keni një menaxhim të dobët të çelësave, mund të keni probleme.
  • Për transmetimin e paketave me madhësi të vogël, IPSec mund të jetë një mënyrë joefikase për të kriptuar të dhënat.

Keni nevojë për një VPN të besueshëm? CactusVPN ju ka mbuluar!

Shërbimi ynë VPN është më se i aftë për të mbrojtur identitetin tuaj në internet. Ne përdorim kriptimin AES të udhëhequr nga industria për të siguruar të gjitha të dhënat tuaja dhe trafikun e Internetit për të mbajtur përvojën tuaj të shfletimit ashtu siç duhet të jetë – e sigurt dhe private.

Për më tepër, serverët tanë me shpejtësi të lartë përdorin teknologjinë e përbashkët të IP, do të thotë se nuk ka shanse adresat IP të serverëve tanë të gjurmohen tek ju.

Dhe mos u shqetësoni – ne nuk kemi logon asnjë nga të dhënat tuaja. Kemi një politikë të rreptë të mos-log. Oh, CactusVPN gjithashtu pajiset me një Killswitch për t’u siguruar që identiteti juaj në internet nuk ekspozohet kurrë – madje as kur hasni çështje të lidhjes.

Aplikacioni CactusVPN

Ende nuk jeni i bindur? Nuk ka problem – ne ofrojmë një provë falas 24-orëshe, kështu që ju të mund të kontrolloni nëse shërbimi ynë VPN mund t’i plotësojë të gjitha nevojat tuaja përpara se të zgjidhni një pajtim. Dhe edhe pasi të zgjidhni një plan, do të jeni akoma i mbuluar nga garancia jonë për 30 ditë kthim parash.

Vija e poshtme

Megjithë kompleksitetin e tij, IPSec është duke u bërë me shpejtësi protokolli i zgjedhjes për VPN. Duke përfshirë një numër karakteristikash të ndryshme të sigurisë dhe encryption së bashku, është në gjendje të garantojë nivelet më të larta të intimitetit. Me kalimin e kohës, IPSec duket gjithnjë e më e sigurt se bëhet standardi i industrisë për sigurinë e VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me