Farë është L2TP (Protokolli i tunifikimit të shtresave 2)? |


Farë është L2TP?

L2TP është për Protokollin e Tunneling Layer 2, dhe është – siç nënkupton emri – një protokoll tunelizimi, i krijuar për të mbështetur lidhjet VPN. Mjaft çuditërisht, L2TP shpesh është e punësuar nga ISP-të për të lejuar operacionet e VPN.

L2TP u botua për herë të parë në 1999. Ajo u krijua si një lloj pasardhësi i PPTP, dhe u zhvillua nga të dy Microsoft dhe Cisco. Protokolli merr karakteristika të ndryshme nga protokolli PPTP i Microsoft dhe Lisco (Layer 2 Forwarding) i Microsoft dhe përmirësohet në to.

Si funksionon L2TP – Bazat

Tunizimi i L2TP fillon duke filluar një lidhje midis LAC (L2TP Access Concentrator) dhe LNS (L2TP Rrjeti i Rrjetit) – dy pikat përfundimtare të protokollit – në Internet. Pasi të arrihet kjo, një shtresë e lidhjeve PPP mundësohet dhe kapsulohet, dhe më pas ajo bartet në internet.

Lidhja PPP fillohet më pas nga përdoruesi i fundit (ju) me ISP. Pasi LAC pranon lidhjen, lidhja PPP është krijuar. Më pas, caktohet një vend i lirë brenda tunelit të rrjetit, dhe kërkesa i kalohet LNS-së.

Së fundmi, pasi lidhja të vërtetohet dhe pranohet plotësisht, krijohet një ndërfaqe virtuale PPP. Në atë moment, kornizat e lidhjeve mund të kalohen lirshëm nëpër tunel. Kornizat pranohen nga LNS, e cila më pas heq kapsulimin L2TP dhe vazhdon t’i përpunojë ato si korniza të rregullta.

Disa detaje teknike në lidhje me Protokollin L2TP

 • L2TP shpesh është çiftuar me IPSec në mënyrë që të sigurojë ngarkesën e të dhënave.
 • Kur çiftëzohet me IPSec, L2TP mund të përdorë çelësat e kriptimit deri në 256-bit dhe algoritmin 3DES.
 • L2TP punon në platforma të shumta, dhe mbështetet në mënyrë natyrale në Windows dhe sisteme operative macOS dhe pajisje.
 • Karakteristika e dyfishtë e kapsulimit e L2TP e bën atë mjaft të sigurt, por gjithashtu do të thotë se është më e burimeve.
 • L2TP normalisht përdor portin TCP 1701, por kur bashkohet me IPSec ai përdor gjithashtu porte UDP 500 (për IKE – Shkëmbimi i Keyelësave të Internetit), 4500 (për NAT) dhe 1701 (për trafikun L2TP).

Struktura e paketave të të dhënave L2TP është si më poshtë:

 • Koka IP
 • Koka IPSec ESP
 • Kreu UDP
 • Kreu L2TP
 • Header PPP
 • PPP Payload
 • Trailer IPSec ESP
 • Trailer i Autentifikimit IPSec

Si funksionon L2TP / IPSec?

Në thelb, këtu është një përmbledhje e shpejtë e mënyrës se si zhvillohet një lidhje L2TP / IPSec VPN:

 • Së pari është negociuar Shoqata e Sigurisë IPSec (SA – një marrëveshje midis dy pajisjeve të rrjetit për atributet e sigurisë). Kjo bëhet zakonisht përmes IKE dhe mbi portin 500 UDP.
 • Tjetra, procesi Encapsulues i ngarkesës së sigurisë (ESP) është krijuar për mënyrën e transportit. Kjo është bërë duke përdorur protokollin IP 50. Sapo të vendoset ESP, është vendosur një kanal i sigurt midis njësive të rrjetit (klienti VPN dhe serveri VPN, në këtë rast). Sidoqoftë, tani për tani, asnjë tunifikim aktual nuk po bëhet.
 • Këtu hyn L2TP – protokolli negocion dhe krijon një tunel midis pikave të fundit të rrjetit. L2TP e përdor portin TCP 1701 për këtë, dhe procesi aktual i negociatave zhvillohet brenda enkriptimit IPSec.

Isfarë është paskalimi L2TP?

Meqenëse një lidhje L2TP duhet të përdorë përgjithësisht në internet përmes një ruteri, trafiku L2TP do të duhet të jetë në gjendje të kalojë përmes ruterit në fjalë në mënyrë që lidhja të funksionojë. L2TP Passthrough është në thelb një veçori e ruterit që ju lejon të aktivizoni ose çaktivizoni trafikun L2TP në të.

Duhet të dini gjithashtu se – nganjëherë – L2TP nuk funksionon mirë me NAT (Përkthimi i Adresës së Rrjetit) – një veçori që siguron pajisje të shumta të lidhura me Internet që përdorin një rrjet të vetëm mund të përdorin të njëjtën lidhje dhe adresë IP në vend të shumëfishtë. Kjo është kur L2TP Passthrough vjen në dispozicion pasi që aktivizimi i tij në ruterin tuaj do të lejojë që L2TP të funksionojë mirë me NAT.

Në rast se dëshironi të mësoni më shumë rreth VPN Passthrough, ne kemi një artikull që mund t’ju interesojë.

Sa e mirë është siguria L2TP?

Ndërsa tunifikimi i L2TP përgjithësisht konsiderohet një përmirësim i PPTP, është shumë e rëndësishme të kuptohet që kriptimi L2TP nuk ekziston në vetvete – protokolli nuk përdor asnjë. Si rezultat, përdorimi i vetëm protokollit L2TP kur jeni në internet nuk është një veprim i zgjuar.

çertifikatë sigurie në internet

Kjo është arsyeja pse L2TP është gjithmonë e bashkuar me IPSec, e cila është një protokoll mjaft i sigurt. Mund të përdorë shifra të fuqishëm kriptimi si AES, dhe gjithashtu përdor encapsulation të dyfishtë për të siguruar më tej të dhënat tuaja. Në thelb, trafiku së pari është i mbyllur si një lidhje PPTP normale, dhe më pas një kapsulim i dytë bëhet mirësjellja e IPSec.

Megjithatë, vlen të përmendet se ka pasur zëra se L2TP / IPSec është thyer ose dobësuar qëllimisht nga NSA. Tani, nuk ka ndonjë provë të qartë për ato pretendime, megjithëse ato vijnë nga vetë Edward Snowden. Pra, në fund të fundit varet nga fakti nëse doni ta merrni fjalën e tij për të. Duhet të dini që Microsoft ka qenë partneri i parë i programit të mbikëqyrjes NSA PRISM, megjithëse.

Sipas mendimit tonë personal, L2TP / IPSec është një protokoll mjaft i sigurt VPN, por duhet të siguroheni që të përdorni një ofrues të besueshëm, pa log, gjithashtu, VPN. Gjithashtu, nëse merreni me informacione shumë të ndjeshme, është më mirë të përdorni thjesht një protokoll më të sigurt, ose të provoni kaskadimin e VPN.

Sa e shpejtë është L2TP?

Më vete, L2TP do të konsiderohej shumë shpejt për shkak të mungesës së kriptimit. Sigurisht, dobësitë e mos sigurimit të lidhjeve tuaja janë shumë serioze dhe nuk duhet të anashkalohen për hir të shpejtësisë.

Sa i përket L2TP / IPSec, protokolli VPN mund të ofrojë shpejtësi të mirë, megjithëse rekomandohet të keni një lidhje të shpejtë me shpejtësi të gjerë (diku rreth ose mbi 100 Mbps) dhe një CPU mjaft të fuqishme. Përndryshe, ju mund të shihni disa pika në shpejtësi, por asgjë shumë serioze që mund të prish përvojën tuaj në internet.

Sa e thjeshtë është të vendosni L2TP?

Në shumicën e pajisjeve Windows dhe makOS, është po aq e thjeshtë sa të hyni në Cilësimet e Rrjetit tuaj, dhe duke ndjekur disa hapa për të vendosur dhe konfiguruar lidhjen L2TP. E njëjta gjë vlen edhe për protokollin L2TP / IPSec VPN – zakonisht ju thjesht duhet të ndryshoni një opsion ose dy për të zgjedhur kriptimin e IPSec.

L2TP dhe L2TP / IPSec janë shumë të thjeshtë për tu vendosur manualisht në pajisje pa mbështetje amtare për to gjithashtu. Ju mund të duhet të ndiqni disa hapa shtesë, por i gjithë procesi i konfigurimit nuk duhet t’ju zgjasë shumë ose të kërkojë shumë njohuri dhe përpjekje.

Isfarë është një VPN L2TP?

Ashtu siç nënkupton emri, një L2TP VPN është një shërbim VPN që u ofron përdoruesve qasje në protokollin L2TP. Ju lutemi vini re se nuk keni shumë mundësi të gjeni një ofrues VPN i cili ofron vetëm hyrje në L2TP më vete. Normalisht, do të shihni vetëm ofruesit që ofrojnë L2TP / IPSec për të siguruar që të dhënat dhe trafiku i përdoruesve janë të siguruar.

Idealisht, duhet të zgjidhni një ofrues VPN i cili ofron qasje në protokolle të shumta VPN, megjithëse. Vetëm të jesh në gjendje të përdorësh L2TP më vete është zakonisht një flamur i kuq, dhe thjesht të kesh hyrje në L2TP / IPSec nuk është shumë e keqe, por nuk ka asnjë arsye që të kufizohet vetëm tek ai.

Avantazhet dhe disavantazhet e L2TP

Përparësitë

 • L2TP mund të bashkohet me IPSec për të ofruar një nivel të mirë të sigurisë në internet.
 • L2TP është lehtësisht i disponueshëm në shumë platforma Windows dhe macOS pasi është i integruar në to. Ai gjithashtu funksionon në shumë pajisje të tjera dhe sisteme operative gjithashtu.
 • L2TP është mjaft i thjeshtë për tu vendosur, dhe kjo shkon njësoj për L2TP / IPSec.

disavantazhet

 • L2TP nuk ka kriptim më vete. Duhet të çiftohet me IPSec për sigurinë e duhur në internet.
 • L2TP dhe L2TP / IPSec dyshohet se janë dobësuar ose plasaritur nga NSA – megjithëse, kjo është vetëm sipas Snowden, dhe nuk ka asnjë provë të vështirë për të mbështetur atë pretendim.
 • Për shkak të veçorisë së tij të dyfishtë të kapsulimit, L2TP / IPSec tenton të jetë pak me burim intensiv dhe jo jashtëzakonisht i shpejtë.
 • L2TP mund të bllokohet nga firewalls NAT nëse nuk konfigurohet më tej t’i anashkalojë ato.

Keni nevojë për një VPN të besueshëm L2TP?

Kemi vetëm atë që ju nevojitet – një shërbim VPN me shpejtësi të lartë, i cili mund t’ju ofrojë një përvojë të qetë në internet me një protokoll të mirëfiguruar dhe të optimizuar të L2TP / IPSec. Për më tepër, ju mund të zgjidhni nga pesë protokolle të tjera VPN: OpenVPN, IKEv2 / IPSec, SoftEther, PPTP, SSTP.

Po, protokolli ynë L2TP / IPSec VPN vjen i integruar me klientët tanë VPN miqësor, kështu që vendosja e një lidhjeje është jashtëzakonisht e lehtë.

Aplikacioni CactusVPN

Shijoni sigurinë më të mirë dhe paqen e mendjes

Ne duam të sigurohemi që asnjëherë të mos shqetësoheni për mbikëqyrje abuzive dhe kriminelë të keqe në internet, kjo është arsyeja pse ne u siguruam që do të (në varësi të sistemit tuaj operativ) ose përdorni AES-256 ose AES-128 me protokollin tonë L2TP / IPSec.

Jo vetëm kaq, por ne gjithashtu ndjekim një politikë të rreptë të mos-prerjeve në kompaninë tonë, që do të thotë që kurrë nuk duhet të shqetësoheni për askënd në CactusVPN duke ditur se çfarë bëni në internet.

Jepini Shërbimit tonë një Provoni të Parën

Para se të kontrolloni planet tona të pajtimeve, pse të mos e testoni shërbimin tonë VPN falas për 24 orë më parë? Ju nuk keni nevojë të siguroni ndonjë informacion të kartës së kreditit dhe lehtë mund të regjistroheni në profilin tuaj të mediave sociale.

Kjo nuk është e gjitha – pasi të bëheni një përdorues i CactusVPN, ne ende do t’ju mbulojmë me garancinë tonë për 30 ditë kthim parash nëse shërbimi ynë VPN nuk funksionon siç reklamohet.

L2TP kundrejt protokolleve të tjera VPN

Për të gjitha qëllimet dhe qëllimet, ne do të krahasojmë L2TP / IPSec me protokollet e tjera VPN në këtë seksion. L2TP më vete ofron 0 siguri, që është arsyeja pse të gjithë ofruesit e VPN e ofrojnë atë përkrah IPSec. Pra, kur normalisht shihni një ofrues VPN duke folur rreth protokollit L2TP dhe duke thënë se ofron qasje në të, ata në të vërtetë po i referohen L2TP / IPSec.

L2TP vs PPTP

Për fillestarët, L2TP ofron siguri superiore ndaj PPTP (Protokolli i tunifikimit nga Pika në Pikë) për shkak të IPSec. Për më tepër, në krahasim me encryption 128-bit të PPTP, L2TP ofron mbështetje për kriptimin 256-bit. Gjithashtu, L2TP mund të përdorë shifra jashtëzakonisht të sigurt si AES (kriptim i shkallës ushtarake), ndërsa PPTP është i mbërthyer me MPPE i cili nuk është aq i sigurt për t’u përdorur.

Për sa i përket shpejtësisë, PPTP tenton të jetë shumë më e shpejtë se L2TP, por ajo humb në protokollin L2TP kur bëhet fjalë për stabilitetin pasi që PPTP është shumë e thjeshtë për tu bllokuar me mure zjarri. Meqenëse L2TP funksionon mbi UDP, është më e pakapshme. Gjithashtu, një ofrues i VPN mund të shkulë protokollin edhe më shumë për t’u siguruar që nuk bllokohet nga zjarret natyrorë të NAT.

Së fundmi, ekziston edhe fakti që PPTP është zhvilluar vetëm nga Microsoft (një kompani që dihet se lëshon të dhëna të ndjeshme në NSA), ndërsa L2TP u zhvillua nga Microsoft duke punuar së bashku me Cisco. Për këtë arsye, disa përdorues e konsiderojnë L2TP si më të sigurt dhe të besueshëm. Për më tepër, PPTP dihet se është thyer nga NSA, ndërsa L2TP vetëm dyshohet se është thyer nga NSA (ende nuk është vërtetuar).

Në përgjithësi, duhet të dini që L2TP konsiderohet versioni i përmirësuar i PPTP, kështu që gjithmonë duhet ta zgjidhni atë protokoll.

Në rast se dëshironi të lexoni më shumë rreth protokollit PPTP VPN, mos ngurroni të shikoni këtë artikull.

L2TP vs IKEv2

Vlen të përmendet se IKEv2 është një protokoll tunelizimi i bazuar në IPSec, kështu që shpesh do të shihni ofruesit e VPN që flasin për IKEv2 / IPSec kur i referohen IKEv2. Kështu që, ju normalisht duhet të shijoni të njëjtin nivel sigurie me IKEv2 që merrni me L2TP – i vetmi ndryshim i madh është se nuk ka ndonjë thashetheme nga Snowden se IKEv2 ishte dobësuar nga NSA.

Përveç kësaj, IKEv2 është shumë më i besueshëm se L2TP kur bëhet fjalë për stabilitetin, dhe gjithçka falë protokollit të Lëvizshmërisë dhe Multihoming-it (MOBIKE) që lejon protokollin t’i rezistojë ndryshimeve të rrjetit. Në thelb, me IKEv2, ju mund të kaloni lirshëm nga një lidhje WiFi në planin tuaj të të dhënave pa pasur nevojë të shqetësoheni për lidhjen VPN që do të bjerë. IKEv2 gjithashtu mund të rifillojë automatikisht punën pas një ndërprerjeje të papritur të lidhjes suaj VPN (për shembull, si ndërprerja e energjisë).

Ndërsa IKEv2 u zhvillua gjithashtu nga Microsoft së bashku me Cisco, një arsye tjetër që shumë njerëz preferojnë atë mbi protokollin L2TP është sepse ekzistojnë versione me burim të hapur të IKEv2, duke e bërë atë më të besueshëm.

Nëse preferoni të mësoni më shumë rreth IKEv2, ju lutemi shikoni këtë artikull.

L2TP vs OpenVPN

Të dy protokollet ofrojnë një nivel të mirë sigurie, por OpenVPN konsiderohet zgjedhja superiore sepse është me burim të hapur, përdor SSL 3.0, dhe mund të konfigurohet për të ofruar mbrojtje shtesë. Dobësitë për të gjithë sigurinë shtesë janë shpejtësia e lidhjes më e ulët. OpenVPN është normalisht më i ngadaltë se L2TP, megjithëse rezultatet mund të jenë pak më ndryshe nëse përdorni OpenVPN në UDP.

Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për stabilitetin, L2TP merr një prapambetje për shkak të përdorimit të porteve të kufizuara. Ta themi thjesht, protokolli mund të bllokohet nga firewalls NAT – përveç nëse është i konfiguruar siç duhet (i cili mund të jetë një sherr shtesë nëse nuk keni përvojë të mjaftueshme). OpenVPN, nga ana tjetër, në thelb mund të përdorë çdo port që dëshiron – përfshirë portin 443, porti i rezervuar për trafikun HTTPS. Kjo do të thotë se është shumë e vështirë për çdo ISP ose administrator të rrjetit të bllokojë OpenVPN me një mur zjarri.

Sa i përket disponueshmërisë dhe konfigurimit, OpenVPN funksionon në shumë platforma, por nuk është saktësisht i disponueshëm në vend për ta siç është L2TP. Si rezultat, zakonisht do t’ju duhet shumë më gjatë për të vendosur një lidhje OpenVPN në pajisjen tuaj sesa një lidhje L2TP. Për fat të mirë, nëse përdorni një VPN që ofron lidhje OpenVPN, nuk do të duhet të bëni shumë pasi gjithçka është vendosur tashmë për ju.

Dëshironi të mësoni më shumë rreth OpenVPN? Ndiqni këtë lidhje atëherë.

L2TP vs SSTP

Ashtu si OpenVPN, SSTP (Secure Socket Tunneling Protokoll) përdor SSL 3.0 dhe mund të përdorë portin 443. Pra, është më i sigurt se L2TP, dhe është gjithashtu më e vështirë të bllokohet me një mur zjarri. SSTP zhvillohet vetëm nga Microsoft, kështu që – në këtë drejtim – L2TP mund të jetë pak më i besueshëm sepse Cisco ishte përfshirë në procesin e saj të zhvillimit.

Sa i përket shpejtësisë, SSTP shpesh konsiderohet të jetë më e shpejtë sesa L2TP sepse nuk ndodh një kapsulim i dyfishtë. Por kur bëhet fjalë për pajtueshmërinë ndër-platformë, L2TP çmon më mirë sepse SSTP është i integruar vetëm në sistemet operative të Windows, dhe mund të vendoset edhe në:

 • routers
 • android
 • Linux

L2TP, nga ana tjetër, është në dispozicion në shumë platforma të tjera, dhe është gjithashtu i integruar në shumicën e tyre. Pra, vendosja e protokollit VPN është gjithashtu më e lehtë.

Në përgjithësi, nëse do të zgjidhnit midis SSTP dhe L2TP, do të ishit më mirë me SSTP. Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth këtij protokolli, ndiqni këtë lidhje.

L2TP vs Wireguard

Wireguard është një protokoll shumë i ri VPN, qëllimi kryesor i të cilit është që me sa duket të zëvendësojë IPSec. Si rezultat, Wireguard supozohet të jetë shumë më i sigurt se L2TP – veçanërisht pasi është me burim të hapur dhe përdor vetëm një suitë të vetme kriptografike (do të thotë se mund të ketë më pak vrima sigurie). Pretendohet gjithashtu se është më e shpejtë dhe e lehtë.

Por për momentin, ne ende rekomandojmë përdorimin e L2TP mbi Wireguard – duke pasur parasysh që Wireguard vetëm tani punon në Linux, dhe është akoma në fazën e tij eksperimentale. Prandaj, nuk është tani një protokoll i sigurt për shkak të shkallës së lartë të paqëndrueshmërisë.

Prapëseprapë, nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth Wireguard, ndiqni këtë lidhje.

L2TP vs SoftEther

Ashtu si L2TP, SoftEther mund të përdorë gjithashtu një çelës encryption 256-bit dhe një shifër kriptimi aq të fortë sa AES. Por SoftEther shkon largësi shtesë – është gjithashtu me burim të hapur, përdor SSL 3.0, dhe është gjithashtu shumë i qëndrueshëm. Në fakt, SoftEther shpesh konsiderohet si një alternative e mirë e OpenVPN.

Për më tepër, këtu është një gjë shumë interesante në lidhje me SoftEther – është një protokoll dhe një server VPN. Dhe serveri VPN në të vërtetë mund të mbështesë protokollin L2TP / IPSec, së bashku me shumë të tjerë:

 • IPSec
 • OpenVPN
 • SSTP
 • SoftEther

Kjo është lloji i gjërave që nuk do të merrni me një server L2TP VPN.

Për sa i përket shpejtësisë, jeni më mirë me SoftEther. Megjithë sigurinë e tij të lartë, protokolli gjithashtu tregohet të jetë shumë i shpejtë. Sipas zhvilluesve të saj, e gjitha ka të bëjë me faktin se SoftEther ishte programuar me shpejtësi të lartë në mendje, ndërsa një protokoll si L2TP që bazohet në PPP ishte ndërtuar me linja telefonike të ngushta në mendje.

L2TP duket se shkëlqen kur bëhet fjalë për procesin e konfigurimit, sidoqoftë. Ndërsa SoftEther funksionon në pothuajse po aq platforma sa L2TP, është më e vështirë për tu vendosur. Meqenëse është një zgjidhje e bazuar në softuer, do të duhet të shkarkoni dhe instaloni programin SoftEther në pajisjen tuaj – po, edhe nëse përdorni një ofrues VPN i cili ofron protokollin SoftEther.

Në qoftë se jeni të interesuar të lexoni më shumë rreth SoftEther, ne kemi marrë tashmë një artikull mbi atë temë.

L2TP vs IPSec

Po e ruajmë këtë krahasim për herë të fundit pasi është pak e pazakontë. Prapëseprapë, meqenëse ka ofrues të VPN që ofrojnë qasje vetëm në IPSec si protokoll, ne menduam se disa prej jush mund të jenë të interesuar të shohin se si L2TP e krahason me të vetë.

Për fillestarët, IPSec ofron siguri online në krahasim me L2TP, e cila nuk siguron ndonjë kriptim më vete. Gjithashtu, IPSec është shumë më e vështirë të bllokohet me një mur zjarri sesa L2TP sepse është në gjendje të kriptojë të dhënat pa ndonjë aplikim përfundimtar të jetë i vetëdijshëm për të.

Nga ana tjetër, L2TP mund të transportojë protokolle përveç IP, ndërsa IPSec nuk mund ta bëjë këtë.

Për sa i përket L2TP / IPSec vs IPSec, siguria është mjaft e ngjashme, por L2TP / IPSec mund të jetë pak më shumë burim-intensiv dhe më pak i shpejtë për shkak të kapsulimit shtesë që shton një paketë shtesë IP / UDP dhe një kokë L2TP.

Dëshironi të mësoni më shumë rreth IPSec? Mos ngurroni të shikoni artikullin mbi të.

Pra, atëherë, A është L2TP një protokoll i mirë VPN?

Për sa kohë që L2TP përdoret me IPSec, ai bën një protokoll mjaft të sigurt – në varësi të mënyrës se si i shikoni akuzat dhe pretendimet e Snowden, megjithatë. Nuk është protokolli më i shpejtë atje për shkak të veçorisë së tij të dyfishtë të kapsulimit, por është mjaft i qëndrueshëm dhe funksionon në shumë sisteme operative dhe pajisje.

Në përfundim – Isfarë është L2TP?

L2TP (Layer 2 Tunneling Protokoll) është një protokoll tunele VPN që konsiderohet të jetë një version i përmirësuar i PPTP. Meqenëse nuk ka kriptim, L2TP shpesh përdoret së bashku me IPSec. Pra, do të shihni më së shumti ofruesit VPN që ofrojnë qasje në L2TP / IPSec, jo L2TP më vete.

L2TP / IPSec është mjaft e sigurt për t’u përdorur, megjithëse ia vlen të përmendet se ka pasur pretendime që protokolli ishte plasaritur ose dobësuar nga NSA. Për sa i përket shpejtësisë, L2TP nuk është shumë i keq, por mund të përjetoni shpejtësi më të ngadaltë të lidhjes për shkak të veçorisë së dyfishimit të protokolleve. Sa për disponueshmërinë, L2TP punon në mënyrë natyrale në shumë platforma Windows dhe macOS, dhe është shumë e thjeshtë për tu konfiguruar në pajisjet e tjera dhe sistemet operative gjithashtu.

Në përgjithësi, L2TP / IPSec është një protokoll i mirë VPN, por ne ju rekomandojmë të zgjidhni një ofrues VPN i cili ofron një përzgjedhje të protokolleve të shumta VPN përveç L2TP nëse doni një përvojë me të vërtetë të sigurt në internet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me