Farë është një Certifikatë e Sigurisë në Internet? |


Epo, këtu është gjithçka që duhet të dini për këtë:

Farë është një Certifikatë e Sigurisë në Uebfaq?

Një çertifikatë sigurie për platformat në uebfaqe është një mjet që përdoret në procesin e vlefshmërisë dhe encryption në internet. Në thelb, është përgjegjës për kriptimin e të dhënave që ndahen midis serverit të faqes së internetit dhe shfletuesit të klientit. Certifikata është pjesë e protokollit HTTPS, dhe shpesh quhet gjithashtu një certifikatë SSL ose TLS.

Ertifikatat e sigurisë në uebfaqe lëshohen nga një Autoritet i njohur i ificationertifikimit (CA) si Comodo, RapidSSL, Symantec ose GeoTrust. Duke ofruar një certificateertifikatë në internet, CA në thelb verifikon identitetin e pronarit dhe siguron vizitorët në uebfaqe që lidhjet e tyre janë të sigurta.

Farë është HTTPS?

HTTPS (Protokolli i transferimit të hipertekstit të sigurt) është një protokoll komunikimi që është përgjegjës për transmetimin e kodit të një faqe në internet që është i vendosur në një server në internet në pajisjen e përdoruesit që i dërgon kërkesa për lidhje me të. Për sigurinë, HTTPS përdor encryption asimetrike me çelësa kriptografikë publik dhe privat.

Pika kryesore e HTTPS është se siguron vërtetimin e sigurt për një faqe në internet dhe serverin e saj të internetit, duke siguruar që vizitorët e faqes në internet nuk mund të ekspozohen ndaj:

 • Sulmet MITM (Njeriu-në-mes-mes)
 • Përpjekjet e phishing
 • Manipulimi DNS

Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth HTTPS, ndiqni këtë lidhje. Tema kryesore ka të bëjë me mënyrën sesi HTTPS ndryshon nga VPN, por ka ende shumë informacione të dobishme në artikull.

Farë është TLS / SSL?

TLS qëndron për Transport Layer Security, dhe SSL qëndron për Secure Sockets Layer. Të dy janë protokol që ofrojnë lidhje të sigurta mbi një rrjet apo lidhje të thjeshtë. Sidoqoftë, TLS përdoret kryesisht në ditët e sotme pasi është një përmirësim i SSL. Përkundër kësaj, SSL dhe TLS ende konsiderohen terma të këmbyeshëm.

Sidoqoftë, SSL nuk është ofruar me të vërtetë më, kështu që një faqe në internet do të marrë lidhje TLS edhe nëse blen certifikata SSL. Meqenëse TLS / SSL është protokolli më i zakonshëm që përdoret për shfletimin në internet, shpesh do të dëgjoni njerëz që iu referohen çertifikatave të sigurisë në uebfaqe duke i thirrur ata TLS ose SSL certifikata.

Si funksionon një Certertifikim i Sigurisë në Uebfaq?

Në thelb, certifikata përdoret në procesin e komunikimit të serverit klient-web. Kur shfletuesi i një përdoruesi përpiqet të lidhet me një faqe interneti të siguruar, shfletuesi kërkon nga serveri në internet që të identifikohet vetë. Kur kjo të ndodhë:

 • Shfletuesit i dërgohet një kopje e certifikatës së sigurisë nga serveri.
 • Nëse shfletuesi konfirmon se certifikata është në rregull, ai do t’i dërgojë një mesazh në server.
 • Nga ana tjetër, serveri do të dërgojë një konfirmim që është nënshkruar në mënyrë dixhitale dhe do të fillojë një seancë komunikimi të koduar me shfletuesin.
 • Pasi të jetë bërë kjo, të dhënat mund të ndahen në mënyrë të sigurtë ndërmjet serverit në internet dhe shfletuesit të përdoruesit.

Në thelb të tyre, çertifikatat e sigurisë së faqes në internet janë një mënyrë për të verifikuar identitetin e pronarit të një faqe në internet, dhe t’i bëjnë ata përgjegjës për privatësinë dhe sigurinë e të gjithë vizitorëve të tyre në faqen e internetit.

A duhet që të gjitha faqet e internetit të përdorin Certifikata të Sigurisë?

Epo, jo saktësisht – nuk ka ndonjë kërkesë ligjore specifike në të gjithë botën që detyron pronarët e faqeve të internetit të marrin një çertifikatë. Sidoqoftë, ia vlen të kesh një, dhe ne do të diskutojmë pse në pjesën tjetër.

Por, para se të arrijmë në atë, ne do të dëshironim të adresonim një keqkuptim të zakonshëm – domethënë që vetëm faqet e internetit të eCommerce (ose ndonjë faqe në internet që përpunoi pagesa) faqet e internetit duhet të kenë certifikata sigurie. Kjo nuk është e vërtetë. Edhe një blog i thjeshtë duhet të marrë një çertifikatë sigurie pasi do të trajtojë të dhëna të ndjeshme të vizitorëve në uebfaqe, si adresat e postës elektronike të përdoruesve, adresat IP dhe të dhënat gjeo-vendndodhjes.

Pse duhet të kujdeseni për Certifikatat e Sigurisë në Uebfaq?

Mungesa e certifikatave të sigurisë së faqes së internetit më së shumti prek pronarët e faqeve të internetit në një mënyrë negative pasi ato do të humbasin besueshmërinë, dhe shfletuesit e njohur (si Google Chrome) do të shënojnë platformat e tyre si të pasigurta për përdoruesit në internet.

Sidoqoftë, ju si një përdorues në internet gjithashtu keni shumë për të humbur nëse shfletoni një faqe në internet të pasigurt. Në fund të fundit, do të ndani informacione personale ose financiare me një platformë që nuk përdor kriptim, kështu që lehtë mund të vidhet nga kriminelët në internet përmes sulmeve, phishing dhe rrjedhjeve të të dhënave.

Për më tepër, kurrë nuk mund të dini nëse një faqe në internet e pasigurt është në pronësi të një hakeri apo jo pasi identiteti i pronarit nuk është verifikuar. Nëse zotërohet nga një, ata do të jenë në gjendje të regjistrojnë të gjitha të dhënat që ndani me ta – numrat e kartës së kreditit, detajet e llogarisë bankare, adresën e emailit, adresën fizike, numrin e telefonit celular, etj.

Kjo dhe platforma e pasigurt mund të organizojë reklama, lidhje dhe skedarë të rindërtuar nga malwa. Bashkëveprimi me ndonjë nga ato mjete do të thotë që pajisja juaj do të infektohet me malware si:

 • keyloggers
 • adware
 • Spyware
 • viruset
 • Trojans
 • ransomware
 • krimba

Në përgjithësi, përdorimi i një faqe interneti të pasigurt është thjesht duke kërkuar telashe. Të dhënat tuaja financiare ka të ngjarë të jenë të vjedhura dhe të përdoren për të pastruar llogaritë tuaja bankare dhe kartat e kreditit, dhe informacioni juaj personal mund të përfundojë në shitje në ueb të thellë, vetëm për t’u përdorur më vonë në mashtrime të tjera.

Si të tregoni nëse një faqe në internet ka një Certifikim të Sigurisë në Uebfaq

 • Kontrolloni nëse adresa e URL-së fillon me “https” ose “http”. Adresa e platformave që përdorin çertifikatat e sigurisë për faqet e internetit duhet të fillojnë me “https”, duke sinjalizuar se përdor protokollin HTTPS.
 • Disa shfletues mund të kalojnë pjesën “https” të adresës së URL, megjithëse. Në atë rast, kontrolloni nëse ekziston një ikonë e bllokut jeshil para ose pas gjithë adresës së URL-së. Nëse ekziston një, kjo është një shenjë që në uebfaqe ka një çertifikatë sigurie.
 • Emri i kompanisë shfaqet para ikonës së bllokut jeshil. Në atë rast, në uebfaqe ka një Certifikatë të Zgjeruar të Validimit.
 • Meqenëse disa kriminelë kibernetikë mund të kollitin uebsajtin për të shfaqur një ikonë të rreme të bllokut, gjithmonë klikoni mbi të për të parë nëse është i përdorshëm. Normalisht, duhet të jeni në gjendje të klikoni mbi të për të mësuar më shumë informacione rreth certifikatës së sigurisë së faqes në internet, siç janë:
  • Kush është AK-ja që ka lëshuar certifikatën.
  • Versionfarë versioni TLS / SSL ka faqen e internetit.
  • Whatfarë shifri shifrimi përdoret.
  • Whatfarë përdoret shifrimi i çelësit publik.
  • Nga cila datë çertifikata filloi të jetë e vlefshme dhe kur duhet të rinovohet.

Si të përdorni me siguri një platformë që nuk ka një çertifikim të sigurisë në uebfaqe

1. Sigurohuni që e keni përditësuar Mbrojtjen e Antivirusit / Antimalware

Meqenëse faqet e internetit të pasigurta ka të ngjarë të përmbajnë malware në lidhjet, reklamat, butonat dhe skedarët e tyre, është e rëndësishme të siguroheni që të keni një mënyrë për të mbrojtur veten tuaj nga kërcënime të tilla. Programet antivirus / antimalware janë mënyra më e mirë për ta bërë atë.

Ka shumë ofrues të programeve antivirus / antimalware për të zgjedhur, por rekomandimet tona janë Malwarebytes dhe ESET.

Në këtë mënyrë, edhe nëse ju shkakton aksidentalisht një infeksion malware në një uebfaqe të pasigurt, do të keni të paktën një mënyrë për t’i ndaluar ata të bëjnë ndonjë dëm.

Oh, dhe sigurohuni që gjithmonë ta mbani programin tuaj të sigurisë më të azhurnuar. Nëse nuk e dini, mund të mos jetë në gjendje të mbrojë pajisjen tuaj nga llojet e fundit të sulmeve malware.

2. Përdorni një VPN (Rrjet Virtual Privat)

Një VPN është një shërbim në internet që mund të kriptojë trafikun tuaj në internet dhe të fshehë adresën tuaj IP. Përdorimi i tij gjatë hyrjes në një faqe në internet të pasigurt është thelbësore pasi siguron që të dhënat tuaja të jenë të siguruara ndërsa i shfletoni. Gjithashtu, faqja e internetit dhe pronari i saj nuk do të dinë se çfarë është gjeo-lokacioni juaj, kështu që ata nuk mund ta përdorin atë informacion për të ndjekur lëvizjet tuaja në internet.

Sigurisht, duhet të përdorni ende një zgjidhje antivirus / antimalware dhe të ndiqni pjesën tjetër të këshillave që ne ofrojmë në këtë pjesë për të marrë rezultatet më të mira.

“A duhet të përdor një VPN në faqet e internetit të HTTPS shumë?”

Po, në të vërtetë, ju duhet. Ndërsa faqet e internetit të HTTPS me çertifikata TLS / SSL janë normalisht të sigurta, niveli i sigurisë varet nga sa mirë janë zbatuar në platformë. Nëse bëhen gabime nga ana e pronarit të faqes së internetit, platforma mund të mos jetë aq e sigurt sa mendoni se është.

Plus, ekziston gjithashtu fakti që çertifikatat SSL me pak reputacion mund të merren falas brenda pak minutash nëse shikoni në vendet e duhura në Internet. Pra, kriminelët në internet ose pronarët e faqeve të internetit që nuk kujdesen shumë për sigurinë e përdoruesit dhe privatësinë e tepërt mund t’i përdorin ata për të provuar dhe joshur vizitorët e faqes në një sens të rremë të sigurisë.

Gjithashtu, nuk janë thjesht faqe të panjohura, me hije që nuk përdorin HTTPS. Sipas të dhënave, rreth 20% e 502 faqeve të internetit më të mëdha në botë nuk përdorin HTTPS. Pra, është më mirë të përdorni një VPN sa herë që jeni duke kërkuar në internet për t’u siguruar që nuk do të përfundoni aksidentalisht duke zbuluar informacione të ndjeshme në platforma të pasigurta – pavarësisht se sa janë ato me reputacion.

Për më tepër, edhe nëse faqja e internetit e HTTPS është në rregull, mënyra sesi mund të përdorni nuk mund të jetë. Në varësi të asaj se sa të sigurtë është WiFi publik ose rrjeti shtëpiak që po përdorni, mund të jeni të ekspozuar ndaj kërcënimeve në internet. Pra, është më mirë të përdorni thjesht një VPN në të dy situatat për t’u siguruar që keni një shtresë shtesë të kriptimit që mbron aktivitetet tuaja në internet.

Po kërkoni një VPN të Sigurt për të Mbrojtur Trafikun dhe Të dhënat Tuaja Online?

Ne kemi marrë vetëm zgjidhjen që ju nevojitet. CactusVPN ofron kriptim të shkallës ushtarake që siguron që të jeni gjithmonë të sigurt në Internet – pavarësisht nëse jeni duke hyrë në platforma të pasigurta, në faqet e internetit të HTTPS ose WiFi publike. Plus, ju gjithashtu mund të zgjidhni një nga protokollet tona shumë të sigurta VPN (SoftEther, IKEv2, SSTP, OpenVPN) për të rritur sigurinë tuaj në internet edhe më shumë.

Për më tepër, ne gjithashtu duhet të përmendim që shërbimi ynë vjen i pajisur me një Kill Switch, duke u siguruar që të mbroheni edhe nëse lidhja juaj VPN ndodh që të prishet. Kjo, dhe ne nuk kemi logon asnjë nga të dhënat tuaja për të mbajtur të fshehtë të intimitetit tuaj, dhe VPN tonë ofron mbrojtje për rrjedhje DNS gjithashtu.

Do të jeni gjithashtu të lumtur të dini se ne ofrojmë një garanci 30-ditore për kthimin e parave pasi të regjistroheni gjithashtu.

3. Mbani të aktivizuar Firewall-in tuaj

Firewall-et nuk janë shumë të favorizuara nga përdoruesit në internet sepse kanë tendencë të ndërhyjnë shumë në aktivitetet e tyre. Sidoqoftë, nëse ndodh që të kërkoni një faqe në internet të pasigurt, një mur zjarri mund të jetë i paçmueshëm. Pse? Sepse mund të parandalojë që hakerat të cilët po shfrytëzojnë platformën të marrin akses të paautorizuar në pajisjen ose rrjetin tuaj. Plus, firewall juaj gjithashtu mund të ndihmojë në mbrojtjen e pajisjeve tuaja nga disa lloje të sulmeve malware të bazuara në të dhëna.

Vetëm mbani në mend se një mur i zjarrit në vetvete nuk do ta bëjë shfletimin tuaj online të provuar nga hacker. Ju gjithashtu duhet të përdorni programin antimalware / antivirus, sens të përbashkët, shtesa të orientuara drejt privatësisë dhe një VPN.

4. Mos ndërveproni me ndonjë lidhje ose reklama me hije

Nëse shfletoni uebfaqe të pasigurta, ka shumë të ngjarë të jeni në shënjestër të sulmeve phishing, malware dhe sulme të tjera në internet – zakonisht në formën e mesazheve që shfaqen, reklamat që shfaqen ose lidhjet me hije, të shkurtuara dhe ndërhyrës. Disa nga mesazhet dhe lidhjet mund të jenë shumë joshëse për të klikuar ose trokitur, pasi ato ka të ngjarë të përmbajnë tituj dhe fjalë të klikimeve.

Bashkëveprimi me ndonjë prej tyre ka shumë të ngjarë të rezultojë në një infeksion malware – zakonisht spyware, adware, ransomware, viruse ose keyloggers. Pra, gjithmonë sigurohuni që të injoroni CTA të ndezura, butona dhe mesazhe në uebfaqe të pasigurta. Dhe duke u larguar nga reklamat – në fakt, gjithmonë instaloni një adblocker kur hyni në platformat HTTP.

Dhe as nuk mendoni të shtypni butonin “X” në mesazhe dhe reklama që shfaqen! Nëse e bëni këtë, ka një shans shumë të madh pajisja ose shfletuesi juaj do të infektohen drejtpërdrejt me malware.

5. Përdorni Shtesa të Sigurisë në Shfletuesit tuaj

Meqenëse faqet e internetit të pasigurta (dhe nganjëherë edhe ato të siguruara) mund të përmbajnë reklama me qëllim të keq, lidhje, butona dhe skenare, ju duhet një mënyrë për të parandaluar fillimin ose funksionimin e tyre nëse doni të jeni të sigurt në internet.

Një mënyrë e mirë për ta bërë këtë është të instaloni bllokues të skriptit në shfletuesin tuaj, si uMatrix dhe uBlock Origin. Ato mund të parandalojnë hapjen e skripteteve të padëshiruar në ndonjë faqe në internet, si skriptet e minierave të kriptove, skriptet e reklamave me qëllim të keq dhe skenarët e padëshiruar të videos.

Përveç kësaj, duhet të konsideroni gjithashtu përdorimin e shtesave anti-phishing të Stanford. Ata do t’ju paralajmërojnë nëse ndonjëherë keni tokë në një uebfaqe phishing dhe do t’ju mbrojnë nga sulmet e phishing të vetëdijshëm për kontekstin.

Një shtrirje tjetër që ne rekomandojmë shumë të përdorim është Shkëputja – një mjet i bukur që bllokon kodin e përcjelljes së palëve të treta që mund të dëmtojnë privatësinë dhe të dhënat tuaja. Privacy Badger është gjithashtu një mënyrë e mirë për të shtuar një shtresë shtesë të sigurisë në intimitetin tuaj. Në rast se preferoni një zgjatje të ngjashme, por me një UI shumë më të mirë, mund të përdorni Ghostery

Së fundmi, duhet të instaloni HTTPS Kudo në të gjithë shfletuesit pasi mund të rishkruajë kërkesa në disa faqe të pasigurta për të përdorur HTTPS.

Farë është një Certifikatë e Sigurisë në Internet? Në fund të fundit

Një çertifikim i sigurisë në uebfaqe është një mjet që është pjesë e procesit të vërtetimit dhe kriptimit të faqes në internet. Në thelb, siguron që uebsajti të jetë i ligjshëm, që identiteti i pronarit është i verifikuar, dhe se një kanal komunikimi i koduar është vendosur midis shfletuesit të një përdoruesi dhe serverit të faqes në internet.

Sigurimi i përdorimit të një uebsajti me një çertifikatë të sigurisë është shumë i rëndësishëm sepse faqet e internetit të pasigurta mund të drejtohen nga kriminelët kibernetikë për të vjedhur të dhënat e përdoruesit, ose ata mund të ekspozojnë me dashje ose pa dashje vizitorët në skedarë, linqe dhe reklama me qëllim të keq.

Si e dini nëse një faqe në internet ka një çertifikatë sigurie? Pretty thjeshtë – nëse URL fillon me “https”, dhe ekziston një ikonë e bllokut jeshil para ose pas adresës së URL-së me të cilën mund të ndërveproni për të zbuluar më shumë informacione rreth certifikatës, kjo është një shenjë e mirë.

Nëse ndodh që të kërkoni një platformë të pasigurt, duhet të merrni disa masa paraprake:

 • Sigurohuni që ka një program antivirus / antimalware të instaluar në pajisjen tuaj.
 • Vishni shfletuesin tuaj me shtrirje të drejtuara nga siguria dhe privatësia.
 • Gjithmonë përdorni një VPN për të kriptuar trafikun tuaj dhe për të fshehur vendndodhjen tuaj. Shtë madje një ide e mirë të përdorni një kur shfletoni gjithashtu faqet e internetit të HTTPS.
 • Injoroni çdo buton, hije, reklama, lidhje ose mesazhe me hije.
 • Sigurohuni që zjarri i pajisjes tuaj të jetë i aktivizuar.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me