Farë është siguria në internet? (Udhëzuesi juaj për sigurinë në internet) |


Epo, këtu është gjithçka që duhet të dini për këtë:

Farë është siguria në internet?

Përkufizimi standard i sigurisë në internet e quan atë përzierje të rregullave që ndiqen dhe veprimet që janë ndërmarrë për të siguruar që të dhënat e përdoruesve dhe privatësia në internet nuk komprometohen nga kriminelët në internet.

Siguria në internet mund të jetë diçka aq komplekse sa një sistem që është krijuar për të parandaluar vjedhjen e kartave të kreditit, ose diçka aq e thjeshtë sa të përdorni një program antivirus për të mbrojtur pajisjen tuaj nga malware dhe viruse.

Farë është siguria në internet?

Siguria në internet paraqet procesin e qëndrimit të sigurt në internet – në thelb duke u siguruar që kërcënimet e sigurisë në internet nuk rrezikojnë informacionin tuaj personal ose integritetin e pajisjes që jeni duke përdorur.

Shtë e lehtë për të marrë sigurinë në internet të hutuar me sigurinë në internet, por mënyra më e mirë për t’i ndarë ato është ta konsideroni këtë: Siguria në internet është ajo që ju ofron siguri në internet.

11 Kërcënimet më të mëdha për sigurinë tuaj në internet

Ka dhjetëra kërcënime të sigurisë në internet në internet, kështu që vendosëm të përqendrohemi në ato më të rrezikshmet dhe të zakonshmet. Në rast se mendoni për një kërcënim në internet që duhet të jetë në listën tonë, mos ngurroni të kontaktoni me ne dhe na tregoni.

Me atë pa mbarim, le të fillojmë:

1. Malware

Malware është program me qëllim të keq që është programuar të infektojë çdo pajisje me të cilën vihet në kontakt. Numri i përgjithshëm i malware është rritur ndjeshëm gjatë viteve të kaluara, kështu që malware është një nga kërcënimet më të mëdha të sigurisë në internet tani.

Llojet e zakonshme të malware që përdoren në ditët e sotme përfshijnë:

 • viruset – Një lloj malware i vetë-përsëritur.
 • adware – Ju ekspozon me ton reklama të padëshiruara.
 • Spyware – Logs të dhënat tuaja personale përmes keyloggers.
 • ransomware – Kripton të dhëna të ndjeshme ose ju pengon të hyni në pajisjen tuaj deri sa të paguhet një shpërblesë.
 • Kuaj Trojan – Programet me qëllim të keq që janë ndërtuar (zakonisht pa e ditur prodhuesi / programuesi) në aplikime legjitime.
 • Krimbat e kompjuterit – malware që nuk ka nevojë të bashkangjitet në skedarë ose programe të tjera, jeton në kujtesën e kompjuterit dhe infekton pajisje të tjera në të njëjtin rrjet.

Malware zakonisht përdoret për të vjedhur informacion të ndjeshëm (detaje të kartës së kreditit, letrat kredenciale për hyrje, informacione personale të identifikueshme, etj.) Me qëllim të vjedhjes së parave nga viktima, ose si një mënyrë për të fituar fitim duke shitur të dhënat në ueb të thellë.

Malware gjithashtu mund të përdoret për të vjedhur identitetin e dikujt, të mbajë peng informacione të rëndësishme për shpërblesë, ose thjesht të dëmtojë hard drivein e dikujt dhe / ose pajisjen.

2. Peshkimi

Phishing në përgjithësi përfshin kriminelë në internet duke u përpjekur t’ju mashtrojnë në zbulimin e informacionit personal dhe financiar, ose duke pretenduar se jeni një biznes i ligjshëm, ose duke u përpjekur t’ju kërcënoni me pasoja ligjore nëse nuk respektoni.

Kriminelët në internet që kryejnë sulme phishing do të përdorin metoda të ndryshme për të mashtruar përdoruesit në internet:

 • E-mail të rremë dhe mesazhe SMS
 • Faqet e internetit të rreme
 • Falsifikimi i faqes në internet (i ndryshëm nga faqet e internetit të rreme, pasi ato përfshijnë komanda JavaScript që ndryshojnë shiritin e adresës)
 • Manipulimi i lidhjeve
 • Inxhinieri sociale
 • Phlashing (një metodë phishing që mbështetet në Flash)
 • Rregullimet e fshehta (në thelb, faqet e internetit të ligjshme që hakohen për të përcjellur vizitorët në faqet e internetit të rreme)

Sulmet e phishing janë një kërcënim serioz. Që nga viti 2017, ato janë rritur me 65%. Për më tepër, ka rreth 1.5 milion faqet e internetit të phishing në internet.

3. Farmaci

Pharming është një metodë që kriminelët kibernetikë mund të përdorin për të përmirësuar shanset e tyre për të mashtruar përdoruesit në internet me faqet e internetit të phishing. Për dallim nga phishing, farmaceutika nuk mbështetet aq shumë në mesazhe të rreme. Në vend të kësaj, kriminelët kibernetikë përpiqen të drejtojnë drejtpërdrejt kërkesat për lidhje të përdoruesit në faqet e internetit me qëllim të keq.

Në përgjithësi, helmimi me cache DNS do të përdoret për të marrë nën kontroll shiritin e adresës URL të shfletuesit tuaj. Edhe nëse shkruani adresën e saktë të postës elektronike ose adresën IP të faqes në internet që dëshironi të përdorni, ju përsëri do të ridrejtoheni në një uebfaqe phishing.

4. Rreziqet e aplikimit

Dobësitë e aplikimit janë zakonisht gabime dhe gabime që gjenden në kodin e një programi specifik, i cili mund të përfitohet nga kriminelët në internet për të hyrë dhe vjedhur të dhënat e përdoruesve. Këto çështje zakonisht zgjidhen me një azhurnim.

Dobësia e Facebook që lejon hakerat të marrin përsipër llogaritë e përdoruesve (duke rrezikuar deri në 50 milion llogari) është një shembull i mirë i kësaj.

5. Sulmet DoS dhe DDoS

Sulmet DoS (Refuzimi i Shërbimit) dhe DDoS (Shpërndarja e mohimit të shërbimit) përdoren për të mposhtur serverët e rrjetit në një përpjekje për të zbritur një faqe në internet ose një shërbim online – qoftë për disa minuta, orë, apo edhe ditë. Sulmet DoS burojnë nga një kompjuter i vetëm, ndërsa sulmet DDoS vijnë nga një rrjet i tërë kompjuterësh të infektuar (të quajtur botnet).

Këto lloj sulmesh mund të përdoren nga hakerat me përvojë, por edhe nga kushdo që ka para për të paguar për sulmet DoS ose për të marrë me qira botnets.

Sulmet DoS dhe DDoS nuk janë veçanërisht të rrezikshme për sigurinë tuaj në internet si një përdorues individual i Internetit. Ata janë më shumë një burim bezdie dhe normalisht bëhen një kërcënim serioz nëse drejtoni një biznes në internet ose një faqe në internet. Pse? Sepse sulmet e DoS dhe DDoS mund t’ju shkaktojnë joproduktive të panevojshme dhe t’ju kushtojnë besimin e klientëve tuaj.

Sigurisht, ekziston gjithmonë një shans që sulmet e DoS dhe DDoS të mund të përdoren nga kriminelët në internet si një ekran tymi për të mbajtur ekipe të sigurisë të mos e vërejnë se po përpiqen të shkelin të dhënat e përdoruesit. Në atë rast, sulmet DoS dhe DDoS bëhen shqetësim për të gjithë.

6. Mashtrimet

Përplasësit kanë qenë duke predikuar njerëzit përpara se Interneti të ishte një gjë. Tani, ata janë më aktivë dhe më të suksesshëm se kurrë pasi që mashtrojnë njerëzit nga paratë e tyre dhe informacionet personale janë shumë më të lehta.

Zakonisht, scammers do të përdorë të gjitha llojet e taktikave për të mashtruar përdoruesit në internet dhe t’i mashtrojë ata në zbulimin e informacionit të ndjeshëm (si numrin e tyre të Sigurimeve Shoqërore, detajet e kartës së kreditit, detajet e llogarisë bankare, letrat kredenciale për hyrje në email, etj.) Në mënyrë që ata të mund të vjedhin paratë e tyre ose identitetin e tyre.

Mashtrimet në internet zakonisht përfshijnë përpjekje për phishing, por ato gjithashtu mund të përfshijnë metoda të tjera:

 • Reklama të klasifikuara
 • Mashtrimet e punësimit
 • Skemat Ponzi
 • Skemat piramidale
 • Mashtrimet e tarifave të avansit
 • Mashtrimet e basteve
 • catfishing

7. Rootkits

Një rootkit është një koleksion programesh ose mjetesh që u japin kriminelëve kibernetikë kontroll të plotë mbi një kompjuter ose një rrjet të pajisjeve të lidhura me Internetin. Disa rootkits madje do të instalojnë keyloggers dhe do të çaktivizojnë programet antivirus pasi të futen në një kompjuter.

Hakerët nuk do të jenë në gjendje të instalojnë rrënjët rrënjësore direkt në një pajisje, me përjashtim të rastit (përveç nëse ata kanë disi qasje në të). Në vend të kësaj, ata do të mbështeten në taktikat e phishing, lidhjet e rreme, programin e rremë dhe faqet e internetit me qëllim të keq për të kryer punën.

Shtë mjaft e qartë pse rrënjët kryesore janë të rrezikshme – ato mund të përdoren për të vjedhur para dhe informacion të ndjeshëm si nga përdoruesit individualë në internet ashtu edhe nga bizneset e mëdha.

8. Sulmet e injektimit në SQL

Në thelb, SQL (Struktura Query Language) përdoret nga serverët për të ruajtur të dhënat e faqes në internet. Pra, një sulm me injeksion SQL është diçka që mund të rrezikojë të gjitha të dhënat e përdoruesit në një faqe interneti.

Në kushtet e funksionimit të këtyre sulmeve, injeksionet SQL përdorin kodin me qëllim të keq për të shfrytëzuar dobësitë e sigurisë në aplikacionet në internet. Këto lloje të sulmeve mund të rezultojnë në vjedhje, fshirje të të dhënave në internet, dhe madje mund të anulojnë transaksionet e faqes në internet.

Fatkeqësisht, nuk ka shumë që përdoruesi mesatar në internet mund të bëjë kundër sulmeve me injeksion SQL. Gjëja më e mirë që ata mund të bëjnë është të rrinë me një ofrues të shërbimit që dihet të përdorë serverë të besueshëm dhe të sigurt dhe kush nuk kërkon shumë informacion personal.

9. Sulmet njeri-pas-mesme

Sulmet njeri-në-mesme (MITM) përfshijnë një krimin kibernetik duke përgjuar ose ndryshuar komunikimet midis dy palëve.

Një shembull i mirë i kësaj është një haker i cili përgjon komunikimet midis pajisjes tuaj dhe një uebsajti. Krimi kibernetik mund të përgjojë kërkesën tuaj të lidhjes, ta ndryshojë atë për t’iu përshtatur nevojave të tyre, ta përcjellë atë në faqen e internetit dhe pastaj të përgjojë përgjigjen. Në këtë mënyrë, ata mund të vidhnin informacione të vlefshme nga ju, të tilla si detajet tuaja të hyrjes, informacionin e kartës së kreditit, ose letrat kredenciale të llogarisë bankare.

Sulmet MITM mund të mbështeten në malware për suksesin e tyre, por ka edhe shumë mënyra të tjera që mund të ndodhë një sulm MITM, me këto që janë metodat më të zakonshme:

 • Mashtrim DNS
 • Hutimi i HTTPS
 • Hacking Wi-FI
 • Prishja e IP
 • Rrëmbim SSL

10. Spamming

Spamming mund të përcaktohet si shpërndarja masive e mesazheve të padëshiruara në internet. Mesazhet mund të përmbajnë gjithçka nga reklama të thjeshta deri në pornografi. Mesazhet mund të dërgohen përmes postës elektronike, në mediat sociale, komentet në blog ose aplikacionet e mesazheve.

Spam zakonisht është vetëm i bezdisshëm, por gjithashtu mund të jetë i dëmshëm për sigurinë tuaj në internet nëse mesazhet që merrni janë përpjekje për phishing, vijnë me lidhje me qëllim të keq, ose përmbajnë bashkangjitje të infektuara nga malware.

11. Regjimi WiFi

Përgjimi WiFi normalisht bëhet në rrjete Wi-Fi të pasigurta (zakonisht ato falas që shihni në publik), dhe kjo përfshin kriminelët në internet duke përfituar nga mungesa e kriptimit për të spiunuar në lidhjet dhe komunikimet tuaja në internet. Ata mund të shohin se në cilat faqe në internet keni hyrë, çfarë mesazhesh ju dërgoni ose çfarë shkruani në një aplikacion mesazhesh.

Përgjimi WiFi mund të ndodhë edhe në rrjetet e siguruara nëse kriptimi WPA2 është i prishur – diçka që është e dukshme e mundshme, edhe pse jo jashtëzakonisht e thjeshtë. Sapo shumica e pajisjeve të rrjetit do të pajisen me WPA3, kjo dobësi nuk mund të jetë më shqetësuese, por mund të zgjasë një kohë derisa të vijë së bashku versioni i ri, për fat të keq.

10 mënyra për të rritur sigurinë tuaj në internet

Këtu janë disa gjëra që mund të bëni për të mbrojtur më mirë identitetin tuaj në internet dhe të dhënat financiare kur jeni duke kërkuar në internet.

1. Mos përdorni Rrjete të pasigurta WiFi

WiFi falas në vend është joshës dhe jashtëzakonisht i dobishëm, ne do t’ju japim atë, por është gjithashtu shumë i rrezikshëm. Meqenëse nuk përdoret asnjë kriptim, kjo do të thotë se dikush mund të përgjojë në lidhjet tuaja për të vjedhur informacion të ndjeshëm.

Shtë më së miri të shmangni çdo rrjet WiFi që nuk ju pyet për një fjalëkalim, dhe thjesht përdorni planin tuaj të të dhënave celulare – veçanërisht nëse duhet të kontrolloni shpejt llogarinë tuaj bankare, llogarinë e mediave sociale ose emailin e vërtetë..

Gjithashtu, ne do t’ju rekomandojmë të vendosni të gjitha pajisjet tuaja të “harrojnë” çdo rrjet publik WiFi që përdorni (edhe nëse është i siguruar). Pse? Sepse ka pajisje (si Pineapple WiFi) që lejojnë që kriminelët kibernetikë të orkestrojnë sulmet MITM duke vendosur pika të rreme WiFi që përpiqen të veprojnë si rrjete legjitime. Meqenëse pajisja juaj është e vendosur që të lidhet automatikisht në një rrjet WiFi të përdorur më parë, nuk do të ketë problem të lidhet me rrjetin e rreme nëse transmeton një SSID të ngjashëm (emri i rrjetit WiFi).

Këtu është një listë e shpejtë e mësimeve që ju tregojnë se si ta fikni atë funksion në shumicën e platformave:

 • Windows 7
 • Windows 8 + Windows 8.1
 • Windows 10
 • MacOS
 • Linux (video edhe për Ubuntu)
 • iOS
 • android

2. Përdorni një softuer të fuqishëm antivirus

Softveri antivirus është basti juaj më i mirë për ta mbajtur pajisjen tuaj të sigurt nga infeksionet e malware. Mos lejoni që emri t’ju ngatërrojë – një program antivirus lufton kundër viruseve, por më së shumti synon malware (një virus është një lloj malware). Sigurohuni që e mbani programin të azhurnuar dhe që drejtoni skanime të shpeshta – veçanërisht pasi të keni shkarkuar skedarë të rinj. Bestshtë më mirë që nuk i hapni pa i skanuar ato më parë, në fakt.

Vetëm sigurohuni që të zgjidhni një ofrues të besueshëm antivirus. Në mënyrë ideale, ju duhet të qëndroni larg zgjidhjeve falas dhe të zgjidhni një ofrues të paguar i cili mund të ofrojë një gjykim falas.

Ka shumë ofrues të programeve antivirus / antimalware për të zgjedhur, por rekomandimet tona janë Malwarebytes dhe ESET.

3. Gjithmonë përdorni një VPN Online

Një VPN (Virtual Private Network) është një shërbim në internet që mund të përdorni për të fshehur adresën tuaj të vërtetë IP dhe për të kriptuar komunikimet tuaja në internet. Sshtë një nga mënyrat më të mira për të përmirësuar sigurinë tuaj në internet dhe për të fshehur gjurmët tuaja dixhitale. Për sa kohë që përdoren metodat e duhura të kriptimit, askush nuk do të jetë në gjendje të monitorojë trafikun tuaj në internet për të parë se çfarë jeni duke bërë në Internet

Kjo do të thotë shumë se nuk do të duhet të shqetësoheni për kriminelët në internet (ose agjencitë qeveritare ose ISP-në tuaj, për atë çështje) që përgjojnë lidhjet tuaja – edhe kur përdorni rrjete publike të pasigurta WiFi.

Në mënyrë ideale, ju duhet të përdorni VPN së bashku me një program antivirus të besueshëm. Ndërsa një VPN mund t’ju ofrojë një përvojë të sigurt në internet, nuk mund ta mbrojë pajisjen tuaj nga malware, kështu që është më mirë të jeni të sigurt sesa të vjen keq. Dhe si një program antivirus, duhet të shmangni VPN falas, dhe përkundrazi të rrini me një ofrues të paguar VPN.

Të interesuar për një VPN të fuqishme që mund të ofrojë siguri në internet me një nivel të lartë?

Nëse ndiqni të gjitha këshillat që përmendëm dhe përdorni një VPN përkrah tyre, duhet të jeni mjaft të sigurt në internet. Dhe nëse po kërkoni një shërbim të besueshëm VPN, ne do t’ju mbulojmë – CactusVPN ofron qasje në 28+ serverë me shpejtësi të lartë, gjerësi bande të pakufizuar dhe kriptim të shkallës ushtarake.

Plus, ju duhet të përdorni protokollet shumë të sigurta OpenVPN dhe SoftEther VPN, dhe gjithashtu duhet të shijoni paqen e mendjes duke ditur që ne nuk regjistrojmë asnjë nga të dhënat tuaja ose trafikun. Oh, dhe shërbimi ynë gjithashtu përmban mbrojtje nga rrjedhja DNS dhe një Kill Switch që siguron që nuk ekspozoheni kurrë edhe nëse lidhja shkon poshtë.

Ne zhvilluam aplikacione miqësore për përdoruesit për platformat më të njohura (Windows, macOS, Android, Android TV, iOS dhe Amazon Fire TV), kështu që ju të mund të siguroni komunikimet tuaja në internet në platforma të shumta.

Për më tepër, ne madje ofrojmë një garanci të kthimit të parave 30-ditore nëse shërbimi nuk funksionon siç duhet pasi të bëheni një përdorues i CactusVPN.

4. Shmangni përpjekjet e phishing

Meqenëse phishing mund të marrë kaq shumë forma, vendosëm që është më së miri të përpilojmë shumicën e këshillave që duhet të ndiqni në këtë listë të shkurtër:

 • Nëse merrni ndonjë email ose mesazhe që pretendojnë se janë nga dikush afër jush, banka juaj, ose policia duke ju kërkuar të shkarkoni bashkëngjitje me hije, të hyni në lidhje të shkurtuara ose të ndani informacione të ndjeshme, mos i injoroni ato. Në vend të kësaj, kontaktoni me dërguesin e pretenduar për të zbuluar të vërtetën.
 • Provoni pjesë googling të mesazhit që keni marrë midis citateve. Nëse është një scam i phishing, ka të ngjarë të merrni rezultate të njerëzve të tjerë që flasin për marrjen e të njëjtit mesazh.
 • Injoroni të gjitha mesazhet që pretendojnë se janë nga institucione me reputacion, por nuk do të keni detaje ose nënshkrime të ligjshme të kontakteve.
 • Nëse keni hyrë në një faqe në internet, sigurohuni që URL-ja të fillojë me “https” në vend të “http”.
 • Nëse merrni ndonjë reklamë të rastit në pop-up në faqet e internetit të ligjshme që njihni, mos ndërveproni me ta.
 • Konsideroni të përdorni shtesat e shfletuesit anti-phishing të Stanford.
 • Nëse disi përfundoni në një uebfaqe të phishing duke ju kërkuar kredencialet e hyrjes ose informacion financiar dhe nuk mund të dilni, thjesht shkruani fjalëkalime dhe informacione false ose me rreme..

5. Mos e mbani Bluetooth روشن

Ndërsa Bluetooth ka përdorimet e tij, mbajtja e tij e ndezur në çdo kohë është mjaft e kota. Kthehu në vitin 2017, u zbulua se Bluetooth kishte një ndjeshmëri që do të lejonte që kriminelët kibernetikë të hakerojnë pajisjen tuaj në heshtje. Në 2018, u zbulua një metodë e re e bllokimit të Bluetooth që prek miliona pajisje duke lejuar hakerat të përdorin sulme MITM për të marrë çelësin kriptografik të pajisjes tuaj.

Në përgjithësi, është më mirë të jesh në anën e sigurt dhe të fikësh Bluetooth kur nuk e përdor atë për të mbajtur të paprekur sigurinë tuaj në internet.

6. Fikni Shërbimet e Vendndodhjes në pajisjet tuaj celular

Shërbimet e lokacionit mund të jenë vërtet të dobishme, por ato gjithashtu mund të jenë shumë të rrezikshme. Lënia e faktit që një aplikacion ose një gjigant i tregut si Google do të dinë vazhdimisht saktësisht se ku je, ekziston edhe fakti që disa aplikacione mund të rrjedhin gjeo-vendndodhjen tënde.

Nëse kjo ndodh, nuk do të thotë që do të keni rrezik të menjëhershëm. Sidoqoftë, siguria juaj në internet do të marrë një goditje, dhe kurrë nuk e dini se çfarë mund të ndodhë me të dhënat e dala nëse personi i gabuar merr duart e tij (aluzion – mund të shitet në ueb të errët).

7. Përdorni Bllokuesit e Script në Shfletuesit tuaj

Bllokuesit e skripteteve janë shtesa të shfletuesit që mund të përdorni për t’u siguruar që faqet e internetit që ju keni hyrë nuk ekzekutojnë skriptet Java dhe Java, pa leje të paautorizuara me hije të paautorizuara në sfond që mund të rrezikojnë sigurinë tuaj në Internet. Mos harroni – disa shkrime mund të jenë aq të rrezikshme sa mund të marrin përsipër shfletuesin tuaj, ndërsa të tjerët mund të ekzekutojnë ridrejtime ose reklama të phishing, apo edhe të miat për monedhat e kriptos duke përdorur CPU-në.

Ne ju rekomandojmë të përdorni uMatrix së bashku me origjinën uBlock.

8. Mbajeni Sistemin tuaj Operativ Azhurnuar

Mos instalimi i azhurnimeve më të fundit në sistemin tuaj operativ mund të dëmtojë seriozisht sigurinë tuaj në internet. Pse? Për shkak se hakerat mund të përdorin dobësitë e mundshme në avantazhin e tyre – dobësitë që mund të ishin bashkuar me azhurnimin më të fundit.

Shfrytëzimi EternalBlue është një shembull mjaft i mirë i kësaj. Ishte një shfrytëzim i zhvilluar nga NSA i cili preku pajisjet Windows, dhe ishte gjithashtu pjesë e sulmeve të ransomware të WannaCry. Për fat të mirë, Microsoft lëshoi ​​një pjesë të shpejtë për të shfrytëzuar shumë shpejt. Njerëzit të cilët nuk e instaluan atë azhurnim në thelb vazhduan të jenë të prekshëm ndaj tij.

9. Konsideroni të përdorni Aplikacionet e Mesazheve të Koduara dhe Emailet

Nëse doni vërtet të siguroheni që komunikimet tuaja në internet janë të sigurta, mund të provoni të përdorni aplikacionin Signal për mesazhe. Ajo përmban encryption vërtet të fuqishme, dhe vetë Snowden tha se ai e përdor atë çdo ditë. WhatsApp mund të jetë një alternativë e mirë gjithashtu pasi që me sa duket ai përmban siguri të fuqishme gjithashtu.

Sa për email, ProtonMail është një shërbim mjaft i besueshëm. Shtë e lirë të përdoret (në një farë mase), dhe çdo komunikim që kalon nëpër të janë të koduara plotësisht. Plus, shërbimi është i vendosur në Zvicër, një vend i njohur për ligjet e tij shumë të ashpra që mbrojnë privatësinë e përdoruesit.

10. Përdorni fjalëkalime të forta

Të kesh fjalëkalime të fuqishme për llogaritë e tua është jashtëzakonisht e rëndësishme, por të thuash më lehtë është të thuash më lehtë sesa të bëhet.

Tashmë kemi një artikull mbi temën nëse keni nevojë për ndihmë, por këtu janë idetë kryesore:

 • Përdor hapësira nëse është e lejuar.
 • Përdorni vetëm fjalëkalime të gjata. Në mënyrë ideale, nuk do të përmbahen vetëm me një fjalë.
 • Mos përdorni fjalët e fjalorit si fjalëkalimin tuaj.
 • Përdorni të dy shkronjat e mëdha dhe të vogla, dhe përzieni ato rastësisht.
 • Përdorni simbolet (si $,%, ose *) në ​​fjalëkalimin tuaj.
 • Përfshini numrat në fjalëkalimin tuaj.
 • Provoni të bëni fjalëkalimin tuaj një fjali të tërë.
 • Kundërtoni disa fjalë që përdorni në fjalëkalim (në vend të “karriges” përdorni “riahc”).

Gjithashtu, përpiquni të mos përdorni të njëjtën fjalëkalim për të gjitha llogaritë tuaja. Shtë më mirë të përdorni fjalëkalime të ndryshme, ose të paktën ndryshimet e fjalëkalimit tuaj kryesor.

Në lidhje me mënyrën e ruajtjes së fjalëkalimeve, është më mirë të përdorni një menaxher të fjalëkalimeve (si KeePassXC ose Bitwarden), por është gjithashtu një ide e mirë t’i shkruani ato në një fletore

Farë është siguria në internet? Në fund të fundit

Siguria në internet paraqet rregullat që ndiqni, veprimet që ndërmerrni dhe proceset që ndodhin për të siguruar që të jeni të sigurt në Internet. Me kërcënimet e sigurisë (malware, mashtrime, phishing, hacking, etj) duke u bërë gjithnjë e më të zakonshme në ditët e sotme, siguria në internet është bërë më e rëndësishme se kurrë.

Zakonisht, mënyra më e mirë për t’u siguruar që të jeni të sigurt në internet është të përdorni një program të fortë antivirus, një VPN të besueshëm, fjalëkalime të fuqishme dhe bllokues të skenarëve (ndër të tjera).

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map