Farë është WireGuard? (Youfarë duhet të dini) |


mohim: Në momentin e shkrimit të këtij artikulli, WireGuard është ende nën zhvillim të rëndë dhe në fazën e testimit. Nëse ndonjë informacion i ri del në të ardhmen që bie ndesh me ato që kemi shkruar në këtë udhëzues, mos ngurroni të na kontaktoni dhe na tregoni për të.

Farë është WireGuard?

WireGuard është një protokoll i ri me burim të hapur VPN që synon të sigurojë një përvojë online më të shpejtë, më të thjeshtë dhe më të sigurt për përdoruesit e Internetit. Protokolli pretendohet se ofron performancë më të mirë se OpenVPN, dhe në përgjithësi është më i dobishëm dhe i dizajnuar më mirë se IPSec.

WireGuard u zhvillua nga Jason Donenfeld, njeriu që themeloi Edge Security. Pavarësisht se sa i ri është protokolli WireGuard (ai u shfaq zyrtarisht në 2018, por ishte në zhvillim para kësaj date), ai është pranuar shpejt nga përdoruesit në internet, dhe madje ka arritur të tërheqë vëmendjen e zhvilluesit kryesor të Linux Linus Torvalds i cili e quajti. është një “vepër arti”.

Si funksionon Protokolli WireGuard?

Si çdo protokoll VPN, Wireguard është përgjegjës për krijimin e një lidhjeje të sigurt (e quajtur gjithashtu një “tunel”) midis dy subjekteve të rrjetit. Në këtë rast, ato njësi do të jenë klienti VPN dhe serveri VPN.

Një gjë interesante për tu përmendur në lidhje me WireGuard është se shtrëngimet e lidhjes kryhen çdo disa minuta, dhe ato bëhen në bazë të kohës, në vend të përmbajtjes së paketave të të dhënave. Për shkak të kësaj, humbja e paketës nuk do të jetë aq e mundshme që të shkaktojë shkëputje të bezdisshme.

Përdoruesit gjithashtu nuk kanë nevojë të kërkojnë nga protokolli që të shkëputet, të rilidhet ose të riinializohet pasi që WireGuard përdor radhë të veçantë të paketave për host, dhe automatikisht zbulon kur shtrëngon me dore.

Gjithashtu, pasi të vendoset tuneli VPN ndërmjet klientit dhe serverit, serveri duhet të marrë të paktën një paketë të dhënave të koduara nga klienti përpara se të mund të përdorë seancën. Në këtë mënyrë, sigurohet konfirmimi i duhur i çelësit.

Detaje të përgjithshme teknike rreth WireGuard VPN

 • WireGuard përdor shifrat e mëposhtëm:
  • ChaCha20 për kriptimin simetrik
  • Poly1305 për vërtetim
  • Curve25519 për ECDH (kthesë Elliptic-Diffie-Hellman – një protokoll i marrëveshjes kryesore)
  • BLAKE2 për hashmin dhe hashjen e çelësave
  • SipHash24 për çelësat hashtable
  • HKDF për derivacionin kryesor
 • Përveç çelësit simetrik të enkriptimit, WireGuard gjithashtu mbështet një çelës paraprak të paracaktuar që mund të përzihet në kriptografinë e çelësit publik.
 • Kur përdorni WireGuard, serveri VPN nuk i përgjigjet një klienti që nuk është i autorizuar të zvogëlojë rrezikun e sulmeve DoS. Mesazhi i parë i shtrëngimit të dorës që i është dërguar në server gjithashtu përfshin një shënim kohor TAI64N për të parandaluar sulmet e rishikimit.
 • Për momentin, WireGuard punon vetëm në UDP dhe nuk e mbështet zyrtarisht TCP (megjithëse, ekzistojnë rrugëkalime të bëra nga programuesit e GitHub dhe shërbimet e palëve të treta).
 • WireGuard nuk i përdor riparimet (një numër që mund të përdoret në komunikimet kriptografike). Përkundrazi, mbështetet në një banak 64-bit i cili nuk mund të plagoset mbrapa. Në këtë mënyrë, sulmet e sërish janë më pak të rrezikuara, dhe paketat UDP nuk dërgohen jashtë rregullit (diçka që mund të ndodhë me UDP).
 • WireGuard përmban një ndërtim më të lehtë se shumica e protokolleve VPN – mirëpo, të paktën ato me burim të hapur (OpenVPN, SoftEther, IKEv2) ku i gjithë kodi është i dukshëm. Në përgjithësi, numri i përgjithshëm i linjave të kodeve që përdoren në WireGuard është nën 4,000.

A është WireGuard i sigurt për t’u përdorur?

Duke gjykuar se çfarë lloj kriptimi përdor WireGuard dhe fakti që mund të mbështesë kaq shumë shifra, është shumë e sigurt të thuhet se do të ishte një protokoll i sigurt. Ka potencial të lartë se si qëllimi kryesor pas WireGuard është përmirësimi i protokolleve “të vjetëruara”.

Gjithashtu, për shkak të bazës më të vogël të kodit WireGuard e bën më të lehtë dhe më pak kohë për të kryer auditime të sigurisë së protokollit. Nga ana tjetër, kjo do të thotë që dobësitë mund të gjenden dhe rregullohen më shpejt. Për më tepër, ka një sipërfaqe sulmi shumë më të vogël që mund të shfrytëzohet nga kriminelët në internet.

Fatkeqësisht, nga momenti i shkrimit të këtij artikulli, WireGuard nuk është një protokoll i qëndrueshëm. Shtë ende një punë në zhvillim e sipër, dhe kryesisht duhet të përdoret vetëm për eksperimente. Duke u mbështetur në atë në 100% mbroni trafikun tuaj në internet dhe të dhënat janë shumë të rrezikshme. Sidoqoftë, në të ardhmen, mund të bëhet opsioni i sigurimit në internet.

Dhe ky nuk është problemi i vetëm – WireGuard ka disa shqetësime për privatësinë për të cilat duhet të dini. Me sa duket, WireGuard nuk mund të përdoret me të vërtetë nga palët e treta VPN pa regjistruar të dhënat e përdoruesit. Pse? Për shkak se WireGuard nuk kishte asnjë menaxhim dinamik të adresave dhe adresat e klientit janë të kodifikuara në konfigurim. Gjithashtu, mënyra se si funksionon WireGuard do t’i detyrojë ofruesit të ruajnë kohën e fundit të hyrjes tuaj për secilën nga pajisjet tuaja në mënyrë që të rimarrni adresat IP të papërdorura.

A është Protokolli WireGuard VPN i shpejtë?

Sipas të gjitha të dhënave që kemi në WireGuard tani, protokolli duhet të ofrojë shpejtësi shumë të shpejtë në internet. Standardet tregojnë se WireGuard është dukshëm më i shpejtë sesa OpenVPN dhe IPSec, dhe se protokolli është i aftë të prodhojë rreth 1000 Mbps.

Protokolli WireGuard duhet të jetë në gjendje të ofrojë shpejtësi të mirë falë bazës së tij të vogël të kodit. Gjithashtu, protokolli pretendohet se është programuar në atë mënyrë që të mund të krijojë lidhje dhe shtrëngime dore më shpejt, ndërsa gjithashtu të ofrojë besueshmëri më të mirë. Përdoruesit e telefonisë celulare gjithashtu dëshirojnë të përfitojnë pasi që WireGuard është dizajnuar të jetë më pak burim-intensiv (kështu që nuk ha shumë bateri) dhe të ofrojë mbështetje të përmirësuar të roaming.

Përdoruesit e Linux ka të ngjarë të marrin shpejtësinë më të mirë me lidhje WireGuard VPN tani për tani, meqenëse protokolli jeton brenda kernelit Linux (komponenti kryesor i sistemit operativ), do të thotë se mund të ofrojë një rrjet të sigurt të shpejtë.

Isshtë vendosja e një lidhjeje të fortë me WireGuard VPN?

Epo, le ta themi kështu – nuk është aspak e vështirë nëse e dini se çfarë po bëni, dhe nëse jeni njohur me Linux. Hapat që duhet të ndiqni nuk janë domosdoshmërisht të komplikuara, por duhet të bëni gjëra shtesë si mundësimi i përcjelljes së IP-së, dhe gjetja e një mënyre për të tunelizuar paketat UDP mbi TCP nëse doni të anashkaloni plotësisht zjarrit. Sipas këtij recensenti, ngritja e një rrjeti të sigurt WireGuard u mori atyre rreth gjashtë orë.

Dhe ndërsa WireGuard dyshohet se punon në macOS, Android dhe iOS, procesi i konfigurimit nuk është aq i thjeshtë sa është në Linux. Plus, ju mund të keni nevojë të përdorni softuer ose kod të palëve të treta.

Mund WireGuard të Anashkalojë Firewalls?

Protokolli WireGuard normalisht duhet të jetë në gjendje të anashkalojë muret e zjarrit, por ekziston një shqetësim – pasi protokolli përdor vetëm protokollin e transmetimit UDP (është e vështirë të thuhet se cili port saktësisht, megjithëse mund të jetë porti 51820), ekziston një shans që mund të bllokohet nga firewalls ose administratorët e rrjetit që mbyllin UDP krejtësisht dhe lejojnë vetëm trafikun TCP.

Për fat të mirë, ekziston një mënyrë për të bërë tunele të paketave UDP mbi TCP, në mënyrë që kjo çështje të mund të anashkalohet. Shtë gjithashtu e mundur të programoni lidhjen për të përdorur portin 443 (portin e trafikut HTTPS) për ta bërë atë edhe më të vështirë bllokimin. Problemi i vetëm me gjithçka që është se zgjidhjet janë për Linux për momentin.

Farë është një VPN WireGuard?

Një VPN WireGuard do të ishte një shërbim i ofruar nga një ofrues i VPN i palës së tretë. Në thelb, do të keni mundësi të vendosni një lidhje WireGuard përmes klientit VPN të cilin e shkarkoni dhe instaloni.

Për momentin, nuk do të keni mundësi të gjeni shumë ofrues të cilët ofrojnë qasje në protokollin WireGuard pasi është ende një punë në zhvillim e sipër, dhe përdorimi i tij mund të vë në rrezik të dhënat e përdoruesit..

Avantazhet dhe Disavantazhet e WireGuard

Përparësitë

 • WireGuard përdor kriptografinë më të lartë të artit për të ofruar lidhje shumë të sigurta në internet.
 • Protokolli WireGuard VPN përmban një bazë më të lehtë të kodit sesa OpenVPN dhe IPSec, gjë që e bën më të lehtë auditimin për të gjetur dobësitë.
 • WireGuard është krijuar për të ofruar shpejtësi të mëdha, dhe standardet aktuale tregojnë se është më i shpejtë se IPSec dhe OpenVPN.
 • Protokolli WireGuard përmban përmirësime të performancës që mund të ulin konsumin e baterisë dhe të përmirësojnë mbështetjen e roaming në pajisjet e lëvizshme.
 • Pasi WireGuard është duke punuar 100%, mund të jetë shumë e thjeshtë për tu konfiguruar pasi përdor vetëm çelësat publik për identifikim dhe enkriptim, kështu që nuk do të duhet një infrastrukturë çertifikimi.
 • WireGuard është i vështirë për tu vendosur nëse nuk jeni të njohur me Linux ose nëse po përpiqeni të konfiguroni protokollin në platformat e tjera.

disavantazhet

 • WireGuard aktualisht është një punë në zhvillim e sipër, kështu që është një protokoll që duhet të përdoret për eksperimente në vend që të sigurojë të dhëna në internet.
 • Për momentin, WireGuard punon vetëm në UDP dhe nuk e përdor portin 443 (porti i trafikut HTTPS). Si rezultat, ai potencialisht mund të bllokohet nga një administrator i rrjetit.
 • WireGuard kryesisht punon mirë në shpërndarjet Linux. Ka porte për platforma të tjera, por ato nuk janë jashtëzakonisht të besueshme.
 • Ekzistojnë disa shqetësime për privatësinë me WireGuard që nga mënyra se si programohet do t’i detyrojë ofruesit e VPN të regjistrojnë të dhënat e përdoruesit.
 • WireGuard është shumë i ri dhe nuk është testuar plotësisht.

Po kërkoni një VPN me opsione të shumta protokollare?

CactusVPN është vetëm ajo që ju nevojitet. Do të fillojmë duke thënë që ende nuk e ofrojmë protokollin WireGuard. Nuk është sepse nuk mundemi, por sepse nuk duam që përdoruesit tanë të jenë ata që testojnë protokollin tani, duke i vënë potencialisht të dhënat e tyre në rrezik. Plus, ne kemi një politikë të rreptë mos-log në kompaninë tonë, dhe mënyra se si WireGuard punon aktualisht shkon kundër tij.

Prapëseprapë, ne ofrojmë kriptim të nivelit të lartë (AES të klasës ushtarake, për shembull) dhe protokolle të shumta VPN për të zgjedhur nga: SoftEther, OpenVPN (si TCP dhe UDP), SSTP, IKEv2 / IPSec, L2TP / IPSec, PPTP.

Ne gjithashtu ofrojmë mbrojtje nga rrjedhjet DNS dhe një Killswitch për t’u siguruar që të dhënat tuaja janë gjithmonë të sigurta, dhe ne ofrojmë qasje në serverët me shpejtësi të lartë dhe bandë të pakufizuar për të siguruar që ju të shijoni një përvojë të qetë në internet.

Ne ofrojmë qasje në aplikacionet VPN miqësore për përdoruesit që funksionojnë nëpër shumë sisteme operative dhe pajisje: Windows, macOS, iOS, Android, TV TV Android, Amazon Fire TV.

Së pari, Jepni Shërbimit tonë Provoni Pa pagesë

Nuk ka nevojë të bëjmë një angazhim menjëherë. Së pari mund të përfitoni nga prova jonë falas 24 orë për t’u siguruar që CactusVPN mund të përmbushë të gjitha nevojat tuaja. Dhe nuk ka pse të shqetësohemi – ne nuk kërkojmë fare informacione të kartës së kreditit.

Oh, dhe ju gjithashtu mund të dëshironi të dini se ne ofrojmë një garanci të kthimit të parave 30-ditore në qoftë se shërbimi nuk funksionon siç reklamohet pasi të bëheni një përdorues i CactusVPN.

Sa i mirë është Protokolli WireGuard në krahasim me Protokollet e tjera të VPN?

Këtu keni gjithçka që duhet të dini për avantazhet dhe disavantazhet e përdorimit të WireGuard ndaj protokolleve të tjera VPN.

Meqenëse WireGuard është akoma në zhvillim, ne nuk mund ta rekomandojmë me të vërtetë sesa protokollet e tjera akoma, por ka të ngjarë të bëhet një alternative e mirë për shumicën e protokolleve në këtë listë në të ardhmen.

WireGuard vs PPTP

Edhe pse WireGuard aktualisht është një protokoll eksperimental, siguria që ajo ofron duket të jetë shumë më e mirë dhe e besueshme se sa ajo që PPTP mund të sigurojë. Për një, shifra ChaCha20 e WireGuard-it e ndërtuar është më e sigurt se kriptimi MPPE i PPTP i cili ka shumë dobësi. Gjithashtu, ekziston fakti që trafiku PPTP është thyer nga NSA, dhe se PPTP, ndryshe nga WireGuard, nuk është me burim të hapur.

Për sa i përket stabilitetit, WireGuard çmon më mirë pasi PPTP është lehtësisht i bllokuar me firewalls NAT sepse PPTP nuk punon në mënyrë të natyrshme me NAT. Megjithëse, vlen të përmendet se WireGuard mund të bllokohet nga administratorët e rrjetit gjithashtu në gjendjen e tij aktuale, pasi ai përdor vetëm protokollin UDP – përveç nëse merren masa paraprake shtesë për t’i tunelizuar ato me pako UDP mbi TCP, natyrisht.

PPTP dihet se është një protokoll shumë i shpejtë (për këtë arsye shumë njerëz e përdorin ende), por WireGuard mund të ofrojë lidhje shumë të shpejta edhe për shkak të dritës së saj të ndërtuar. Tani për tani, nuk ka asnjë pikë referimi se sa shpejt është WireGuard në krahasim me PPTP.

Sa për disponueshmërinë e ndër-platformës, PPTP çmon më mirë se WireGuard pasi është në dispozicion në më shumë platforma, dhe madje është integruar në mënyrë natyrale në shumë prej tyre. Megjithatë, vlen të përmendet se kjo nuk mund të ndodhë më në të ardhmen. Disa platforma (si macOS Sierra dhe iOS 10) kanë ndaluar ofrimin e mbështetjes natyrore për PPTP, dhe nuk do të ishte e kujdesshme të supozojmë se ata do të fillojnë të ofrojnë mbështetje vendase për WireGuard përkundrazi – pasi të jetë plotësisht e qëndrueshme, natyrisht.

Tani për tani, është me të vërtetë e vështirë të rekomandohet një prej këtyre protokolleve për një lidhje të sigurt. WireGuard do të bëhet përfundimisht opsioni i dukshëm pasi të kalojë testimin e mjaftueshëm dhe procesi i zhvillimit të ketë mbaruar. Por tani për tani, është më mirë të zgjidhni një protokoll tjetër (si OpenVPN ose SoftEther) nëse dëshironi një përvojë të sigurt, private në internet.

Në rast se dëshironi të mësoni më shumë rreth PPTP, ndiqni këtë lidhje.

WireGuard vs L2TP / IPSec

Meqenëse WireGuard synon të zëvendësojë IPSec “të vjetëruar”, është e sigurt të supozohet se do të jetë në gjendje të ofrojë një përvojë më të përshtatshme dhe më të sigurt në internet sesa L2TP / IPSec – veçanërisht pasi kodi është me burim të hapur, kështu që nuk ka shqetësime për asnjë qeveri njësia ekonomike që vepron me të. Mos harroni – Snowden ka pohuar se NSA me qëllim dobësoi protokollin L2TP / IPSec. Ndërsa nuk ka prova për ta mbështetur atë pretendim, prapë se prapë diçka duhet të mbani në mend.

Sidoqoftë, një gjë e dimë se WireGuard është shumë më e shpejtë se IPSec dhe gjithashtu paraqet performancë më të mirë. Sipas standardeve në faqen e internetit të WireGuard, WireGuard është i aftë të prodhojë deri në 1000 Mbps ndërsa IPSec mund të trajtojë vetëm daljet prej rreth 800 Mbps. Baza e lehta e kodit ka gjithashtu të ngjarë të ndihmojë WireGuard të japë performancë më të mirë – për të mos përmendur se tipari i dyfishimit të dyfishtë të L2TP / IPSec ka tendencë të ngadalësojë lidhjet.

L2TP / IPSec shkëlqen kur bëhet fjalë për disponueshmërinë. Ajo funksionon në më shumë platforma se WireGuard, dhe madje është integruar në mënyrë natyrale në shumë sisteme operative dhe pajisje. Nga ana tjetër, L2TP / IPSec është më e lehtë për t’u bllokuar sesa WireGuard – posaçërisht me një firewall natyror.

Por WireGuard është ende në zhvillim e sipër për tani, kështu që është përgjithësisht më e sigurt të përdorni L2TP / IPSec (ose alternativa të tjera më të mira) kur kërkoni në internet. Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth L2TP / IPSec, ne kemi një udhëzues të thelluar për të.

WireGuard vs IKEv2 / IPSec

Për sa i përket sigurisë, si WireGuard ashtu edhe IKEv2 / IPSec kanë shumë për të ofruar. Ndërsa WireGuard mbështetet në kriptimin e ri, më të mëparshëm, IKEv2 ofron mbështetje për shifra të shumta të fuqishme. Gjithashtu, IKEv2 ka implementime me burim të hapur, kështu që mund të jetë po aq i besueshëm sa WireGuard. Problemi i vetëm me IKE në tërësi është fakti që ka prezantime të NSA që pretendohet se tregojnë se si mund të përdoret për të deshifruar trafikun e IPSec.

IKEv2 / IPSec dhe WireGuard të dy bëjnë një punë të mirë duke anashkaluar muret e zjarrit, por ata nuk e përdorin portin 443 (portin e trafikut HTTPS), kështu që ata mund të bllokohen nga një administrator i zellshëm i rrjetit. Sa i përket shpejtësive, është pak e vështirë të thuash, por nuk është aspak e arsyeshme të pretendosh se ata janë të lidhur ose që IKEv2 është pothuajse aq i shpejtë sa WireGuard. Vërtetë, IPSec është mjaft i ngadalshëm më vete, por IKEv2 / IPSec është i aftë të ofrojë shpejtësi shumë të larta.

Sa i përket stabilitetit, IKEv2 / IPSec është opsioni më i mirë tani për tani duke parë sesi WireGuard nuk ka ende ndërtim të qëndrueshëm. Gjithashtu, IKEv2 ofron mbështetje për MOBIKE, një veçori që lejon protokollin të rezistojë ndaj ndryshimeve të rrjetit (si kur kaloni nga një lidhje WiFi në planin tuaj të të dhënave) pa rënë.

Përveç kësaj, vlen të përmendet gjithashtu që të dy protokollet janë në dispozicion në një numër të ngjashëm platformash, por IKEv2 / IPSec dallon më shumë sepse punon edhe në pajisjet BlackBerry, duke e bërë atë një zgjedhje ideale për përdoruesit e celularit.

Meqenëse WireGuard është ende një punë në zhvillim e sipër, IKEv2 / IPSec është një mundësi shumë më e sigurt për tani. Nëse dëshironi të mësoni më shumë rreth IKEv2 / IPSec, shikoni këtë artikull që kemi shkruar në lidhje me të

WireGuard vs IPSec

Qëllimi i WireGuard është të jetë më i mirë se IPSec dhe ka të ngjarë të arrijë atë pasi të jetë plotësisht operacional. Ndërsa IPSec është i sigurt, WireGuard përdor kriptimin modern dhe më të mëdhenj për të ofruar edhe më shumë mbrojtje të të dhënave – për të mos përmendur protokollin është me burim të hapur, gjë që e bën atë shumë më të besueshëm.

Gjithashtu, WireGuard dyshohet se ka një bazë të konsiderueshme më të vogël të kodit sesa IPSec, gjë që do ta bënte atë më të performancës dhe më të lehtë për tu kontrolluar për të gjetur dobësi. Dhe nëse marrim parasysh standardet e bëra nga ekipi i WireGuard, mund të shohim gjithashtu që protokolli është më i shpejtë se IPSec dhe ka një kohë ping më të ulët në krahasim me të.

IPSec është në dispozicion në më shumë platforma sesa WireGuard për momentin, e vërtetë, por gjithashtu duhet të dini që IPSec është potencialisht më i lehtë për tu bllokuar me një firewall sesa është WireGuard..

Në fund të fundit, është akoma më mirë t’i përmbaheni IPSec tani, por kalimi në WireGuard ka të ngjarë të jetë një ide shumë e mirë pasi të zhvillohet protokolli plotësisht.

Dëshironi të mësoni më shumë rreth IPSec? Shikoni këtë artikull.

WireGuard vs SSTP

SSTP konsiderohet të jetë po aq i sigurt sa OpenVPN, kështu që ka shumë të ngjarë që kriptimi SSTP të jetë aq i fortë sa siguria e WireGuard VPN – të paktën tani për tani. Sidoqoftë, duhet të përmendim elefantin në dhomë – SSTP është në pronësi të Microsoft-it, një kompani që më parë nuk kishte asnjë problem për të dhënë qasje në mesazhe të koduara në NSA. Po, kjo gjithashtu do të thotë që SSTP nuk është me burim të hapur siç është WireGuard.

Nga ana tjetër, SSTP është shumë më e vështirë të bllokohet me një firewall sesa është aktualisht WireGuard. Pse? Sepse SSTP mund të përdorë portin 443. Meqenëse ajo port është e rezervuar për trafikun HTTPS, normalisht nuk mund të bllokohet nga administratorët e rrjetit. WireGuard gjithashtu mund të konfigurohet (me disa përpjekje) për të përdorur portin 443, por – si parazgjedhje – ai përdor portet UDP. Fatkeqësisht, nuk është e padëgjuar që një administrator i rrjetit të bllokojë plotësisht UDP-në, dhe të lejojë vetëm trafikun TCP në rrjet.

Sa i përket shpejtësive, është mjaft e sigurt të supozojmë se WireGuard është më i shpejtë se SSTP. Mos harroni – Shpejtësitë e SSTP janë disi të ngjashme me shpejtësinë OpenVPN. Dhe duke qenë se WireGuard është shumë më i shpejtë se OpenVPN, ka të ngjarë të jetë më i shpejtë sesa SSTP. Alsoshtë gjithashtu shumë e lehtë, por kjo është vetëm një spekulim.

Dhe në lidhje me disponueshmërinë, tani për tani, duket se SSTP punon në pak më shumë platforma (Windows Vista dhe më të larta, Android, Linux dhe ruter) sesa WireGuard i cili normalisht është në dispozicion vetëm në Linux për momentin, megjithëse ekzistojnë disa porte në platforma të tjera. por ato nuk duken se janë ‘00% të besueshme. Në të ardhmen, WireGuard ka të ngjarë të mbështetet në më shumë sisteme operative dhe pajisje.

Në përgjithësi, SSTP është një zgjedhje më e mirë se WireGuard – por vetëm sepse protokolli WireGuard nuk është ende i qëndrueshëm dhe nuk ka zhvillim ende. Kur do të jetë e plotë, zgjedhja do të varet nga sa ju besoni Microsoft-it me të dhënat tuaja.

Të interesuar të mësoni më shumë rreth SSTP dhe sa mirë është një protokoll? Ndiqni këtë lidhje atëherë.

WireGuard vs SoftEther

SoftEther dhe WireGuard janë në thelb protokollet e reja në bllok, megjithëse WireGuard është “më i ri” midis tyre. Të dy protokollet janë me burim të hapur, paraqesin siguri të nivelit të lartë dhe ofrojnë shpejtësi shumë të lartë. Ekziston një shans që WireGuard është pak më i shpejtë pasi që xhiroja e tij mund të shkojë deri në 1000 Mbps ndërsa prodhimi i SoftEther shkon deri në afërsisht 900 Mbps.

SoftEther është akoma një mundësi më e mirë tani pasi protokolli është më i qëndrueshëm dhe nuk mund të bllokohet me të vërtetë nga administratorët e rrjetit pasi mund të përdorë portin e trafikut HTTPS (porti 443). Gjithashtu, SoftEther punon në platforma të shumta në krahasim me WireGuard, dhe ofrohet nga më shumë ofrues të VPN si një mundësi lidhjeje gjithashtu.

Vlen të përmendet gjithashtu se serveri VPN i SoftEther mund të ekzekutojë protokolle të shumta, por ai nuk ka mbështetje për WireGuard – për momentin të paktën.

Në rast se do të interesoheni të mësoni më shumë rreth SoftEther, ne kemi një artikull në lidhje me të pikërisht këtu.

WireGuard vs OpenVPN

Për sa i përket sigurisë, të dy protokollet kanë shumë për të ofruar – shifra shumë të sigurta dhe kriptim 256-bit. Sigurisht, WireGuard nuk është aq i besueshëm pasi është akoma në zhvillim. Kur del nga zhvillimi, ka të ngjarë të përputhet me OpenVPN të mençur të sigurisë. Sidoqoftë, nëse nuk merren masa për të siguruar që WireGuard mund të përdorë TCP dhe portin 443 pa qenë nevoja për t’u përfshirë, një administrator i rrjetit do të ketë një kohë shumë më të lehtë duke e bllokuar atë sesa OpenVPN i cili mund të përdorë të dy UDP dhe TCP, dhe portin 443.

Kur bëhet fjalë për shpejtësinë, ekziston një hendek i madh midis WireGuard dhe OpenVPN. Sipas këtyre standardeve, ndryshimi në xhiros midis dy protokolleve është rreth 700-800 Mbps. Gjithashtu, koha e pingut është shumë më e ulët me WireGuard (0.403 ms) në krahasim me OpenVPN (1.541 ms).

Nga ana tjetër, OpenVPN është i disponueshëm në shumë platforma të tjera, ka qenë për shumë vite, dhe është shumë i ofruar nga të gjithë ofruesit e VPN.

Nëse dëshironi të lexoni më shumë rreth OpenVPN, këtu është një udhëzues i dobishëm që duhet të kontrolloni.

Gjithë sa konsiderohet, nëse duhet të përdorni Protokollin WireGuard?

Për momentin, është më mirë të përdorni vetëm WireGuard nëse doni të provoni protokollin dhe të eksperimentoni me të për të parë se çfarë është i aftë, çfarë dobishmërish ka, dhe sa mirë mund të trajtojë firewalls.

Por ju patjetër që duhet të shmangni përdorimin e protokollit WireGuard nëse doni që trafiku juaj në internet dhe intimiteti i Internetit të mbrohen. Fatkeqësisht, nuk është mjaftueshëm e qëndrueshme për të garantuar lidhje vërtet të sigurta – për të mos përmendur që përdorimi i WireGuard me një shërbim të palës së tretë VPN do të thotë që nuk do të përfitoni nga një politikë mos-log pasi ofruesi nuk mund t’i përmbahet. atë me WireGuard.

Përfundimi – Isfarë është WireGuard?

WireGuard është një protokoll i ri VPN me burim të hapur që doli zyrtarisht në vitin 2018. Ndërsa ai krenohet me siguri më të lartë dhe performancë të përmirësuar dukshëm (është më e shpejtë dhe e lehtë se OpenVPN dhe IPSec), protokolli aktualisht është nën zhvillim të rëndë . Kjo do të thotë se nuk është e sigurt për t’u përdorur nëse doni të siguroni trafikun dhe të dhënat tuaja në internet – të paktën tani për tani.

Ju nuk do të gjeni me të vërtetë shumë ofrues të VPN që ofrojnë qasje në lidhjet WireGuard për momentin sepse bërja e kësaj mund të rrezikojë të dhënat e përdoruesit. Për më tepër, mënyra se si është krijuar WireGuard detyron ofruesit e VPN të regjistrojnë të dhënat e përdoruesve, të cilat mund të shkojnë kundër politikave të tyre pa log..
Pasi WireGuard është plotësisht i zhvilluar dhe i lëmuar, ka të ngjarë të bëhet protokolli i lëvizjes për lidhje të sigurta, të shpejta në internet. Megjithatë, deri atëherë, duhet të keni parasysh të zgjidhni një ofrues VPN i cili ofron lidhje të OpenVPN dhe SoftEther.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map