Forwarding Port VPN (Gjithçka që duhet të dini) |


Farë është një port?

Një port është një numër specifik i caktuar për një protokoll, i cili është një grup komandash dhe rregullash që rregullojnë mënyrën se si dërgohen dhe merren të dhënat përmes rrjetit. Një shembull i kësaj është porti 443 i cili u është shpërndarë të gjitha të dhënave të cilat transferohen përmes HTTPS.

Një numër porti funksionon si një kanal wireless, dhe parandalon konfliktet e mundshme midis protokolleve të ndryshme. Numrat e portit janë gjithashtu thelbësorë për sigurinë e rrjetit, pasi bllokimi i një porti gjithashtu do të bllokojë një protokoll të caktuar në një rrjet.

Isfarë është përcjellja e portit?

Përcjellja e portit (e quajtur edhe harta e portit) është një metodë e ridrejtimit të porteve kompjuterike midis rrjetit lokal dhe pajisjeve në distancë. Kjo teknikë është zakonisht e dobishme për të hyrë në pajisje dhe shërbime të lidhura nga interneti nga distanca.

Përcjellja e portit në përgjithësi duhet të përdoret së bashku me një ruter sepse ruteri tha që ka të ngjarë të përdorë NAT (Përkthimi i Adresës së Rrjetit) – një proces që përkthen adresat IP individuale të pajisjeve në një rrjet lokal në një adresë të vetme IP, në thelb lejimin e pajisjeve të lidhura me ruterin të cilat kanë adresat e tyre të rrjetit (si një laptop ose një tastierë lojrash) për t’u lidhur në Internet me IP të caktuar për ju nga ISP-ja juaj.

Në atë kontekst, përcjellja e portit – që është një proces prapa-skenave – përgjon të dhënat dhe trafikun që shkon drejt një IP specifike (në këtë rast, adresat IP të marra përmes NAT), dhe ridrejton atë në një IP të ndryshme ( pajisje që dëshironi të përdorni nga distanca, për shembull).

Si funksionon transferimi i portit?

Kur një kërkesë duhet të dërgohet në internet, paketat e të dhënave që përmbajnë informacione për kërkesën e përmendur krijohen, dhe ato dërgohen përmes Internetit. Midis të dhënave të ndryshme, këto pako përmbajnë informacione rreth destinacionit të kompjuterit ose pajisjes.

Normalisht, titulli i paketës së të dhënave analizohet nga një ruter i rrjetit. Pas kësaj, paketa dërgohet në destinacionin që është i pranishëm në kokë.

Megjithatë, me përcjelljen e portit, aplikacioni përgjues (një klient VPN, për shembull) kontrollon titullin e paketës së të dhënave, sheh destinacionin, dhe pastaj rishkruan të dhënat e gjetura në kokë. Pastaj, paketa e të dhënave dërgohet në destinacionin e sapo caktuar. Në rastin e një VPN, destinacioni i ri është zakonisht një nga serverët e përdorur nga ofruesi VPN.

Pse Disa ofrues të VPN ofrojnë Port VPN Forwarding?

Shumë ofrues të VPN përdorin një mur firewall për të mbrojtur përdoruesit e tyre nga lidhjet në hyrje që mund të jenë me qëllim të keq. Ndërsa kjo është e dobishme, ndonjëherë mund të shkaktojë probleme duke bllokuar lidhjet në hyrje që përdoruesit dëshirojnë në të vërtetë.

Për shembull, një mur i zjarrit NAT mund të ndërhyjë potencialisht. Si? Epo, e gjitha ka të bëjë me aktin e “mbjelljes” – duke pranuar lidhje hyrëse nga përdoruesit e tjerë që duan të shkarkojnë një skedar tek klienti juaj përrua. Mbjellja e farave njihet gjithashtu si kontribuese në shkallën e ngarkimit të një përruaje, dhe është e nevojshme që të gjithë të jenë në gjendje të shkarkojnë një përrua në radhë të parë.

Një firewall i natyrshëm mund të parandalojë përdoruesit e tjerë të P2P që të fillojnë lidhje të padëshiruara me klientin tuaj, duke ju ndaluar kështu që të mbillni.

Nëse një ofrues VPN ofron përcjelljen e portit, megjithatë, klienti rivarron lidhjet në hyrje, duke siguruar që ata mund të anashkalojnë murin zjarri të Nat.

A është Forcimi i Portit VPN i nevojshëm për torrent?

Jo ne te vertete. Mungesa e përcjelljes së portit normalisht nuk do të ndërhyjë në shpejtësinë tuaj të shkarkimit. Shpejtësia e ngarkimit tuaj mund të ketë një goditje ndonjëherë, por ende mund të jeni në gjendje të mbillni në situata të caktuara. Në rast se nuk kujdeseni të kontribuoni në normën e ngarkimit dhe dëshironi të shkarkoni një skedar, dërgimi i portit VPN nuk do të nevojitet.

E vetmja mënyrë se dërgimi i portit do të ishte i detyrueshëm për përrua është nëse çdo përdorues i vetëm në Swarm (të gjithë përdoruesit që shkarkojnë dhe ngarkojnë një përrua) ishte pas një firewall-i NAT.

Portshtë Forwarding Porti i Sigurt?

Përpjekja për të vendosur manualisht ruterin tuaj për të ofruar përcjelljen e portit mund të jetë pak problematik. Pse? Sepse komunikimet tuaja në internet ka të ngjarë të mos jenë aq të sigurta sa mendoni se janë.

Isfarë është malware?

Dërgimi i porteve në ruterin tuaj mund të ju ekspozojë ndaj dobësive të ndryshme të cilat mund të shfrytëzohen nga kriminelët kibernetikë dhe malware nëse nuk merrni masa të përshtatshme sigurie – veçanërisht nëse lini një port të hapur për qasje në distancë.

Përcjellja e portit VPN, nga ana tjetër, është normalisht shumë e sigurt pasi që dërgimi i portit bëhet në anën e ofruesit të VPN, jo tuajin. Plus, lidhja juaj mbetet akoma e siguruar nga kriptimi i VPN.

Sidoqoftë, duhet të përmendim një gjë – përsëri në vitin 2015, u zbulua se ofruesit e VPN që ofruan përcjelljen e portit VPN u prekën në të vërtetë nga një dobësi (e quajtur “Port Fail”) që mund të zbulonte potencialisht adresat IP të përdoruesve VPN. Për fat të mirë, prekshmëria është e lehtë për t’u parandaluar, megjithëse nuk ka asnjë garanci që të gjithë ofruesit e VPN që ofrojnë përcjelljen e portit kanë ndërmarrë masat e nevojshme gjatë viteve të kaluara.

Sigurisht, nëse përdorni një ofrues VPN që nuk ofron përcjellje të portit VPN, nuk do të duhet të shqetësoheni që një port të dështojë në mënyrë potenciale që të rrjedhë adresën tuaj IP në internet.

Keni nevojë për një shërbim të sigurt VPN?

Nëse jeni duke kërkuar një mënyrë për të mbrojtur të dhënat tuaja personale dhe trafikun në internet në internet, ne ju kemi mbuluar. CactusVPN ofron kriptim të nivelit të lartë AES, deri në 6 protokolle VPN për të zgjedhur, gjerësi të pakufizuar dhe abonime me kosto të efektshme.

Plus, 9 nga serverët tanë me 25+ me shpejtësi të lartë ofrojnë mbështetje përrua, dhe ne ofrojmë një provë falas 24-orëshe dhe një garanci për kthimin e parave 30-ditore.

Bottom Line – Isfarë është Forcimi i Portit VPN?

Përcjellja e portit VPN është një mënyrë për ofruesit e VPN me firewalls NAT për të përgjuar lidhje jo me qëllim të keq Përdoruesit e VPN mund të dëshirojnë (si lidhjet përrua) të cilat përndryshe do të filtroheshin nga zjarri i zjarrit, dhe të modifikojnë destinacionin e gjetur në kokën e paketave të të dhënave për të ndihmuar ata lidhjet anashkalojnë murin e zjarrit NAT.

Sidoqoftë, duhet të dini që përcjellja e portit VPN nuk është e detyrueshme për P2P. Necessaryshtë e nevojshme vetëm nëse doni të siguroheni që të keni një shpejtësi të lartë mbjellëse, ose nëse çdo person i vetëm që shkarkon / mbjell një përrua është prapa një firewall të Natës (i cili nuk është një skenar shumë i mundshëm).

Gjithashtu, është e vështirë të tregohet nëse një ofrues që ofron përcjelljen e portit VPN ka marrë masa të sigurisë kundër një sulmi të dështimit të portit ose jo (një dobësi e cila mund të rrjedhë adresën tuaj IP të vërtetë kur jeni i lidhur me një VPN).

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me