Isfarë është një protokoll VPN dhe cili është protokolli më i mirë i VPN? |


Epo, nëse jeni të interesuar të mësoni rreth protokolleve VPN, ky është artikulli i duhur për ju. Ne do të diskutojmë se cilat janë protokollet VPN, do të kalojmë mbi llojet e përgjithshme të protokolleve VPN dhe do t’ju japim një përmbledhje të shpejtë të protokolleve që duhet të përdorni për aktivitete të ndryshme në internet.

Isfarë është një protokoll VPN?

Protokollet VPN paraqesin proceset dhe grupet e udhëzimeve Ofruesit VPN mbështeten në mënyrë që të sigurohen që përdoruesit VPN të shijojnë komunikime të qëndrueshme, të sigurta VPN klient-VPN. Në thelb të tij, një protokoll VPN është në thelb një ndërthurje e protokolleve të transmetimit dhe standardeve të enkriptimit.

Cilat lloje të protokollit VPN ekzistojnë?

Në momentin e shkrimit të këtij artikulli, ka shumë të ngjarë të shihni ofruesit e VPN që ofrojnë qasje në protokollet e mëposhtme VPN:

 • PPTP
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2 / IPSec
 • IPSec
 • SSTP
 • OpenVPN
 • SoftEther
 • Wireguard

Krahasimi i Protokollit VPN

PPTP L2TP / IPSec IKEv2 / IPSec IPSec SSTP OpenVPN TCP OpenVPN UDP SoftEther Wireguard
Protokolli VPNShpejtësia e lidhjesNiveli i shifrimitStabiliteti i LidhjesStreaming MediaShkarkimi i TorrentitI përputhshëm meNë dispozicion në CactusVPN Client
Shumë shpejti dobëtShumë e qëndrueshmemirëi dobëtShumica e OS dhe pajisjeveNë Windows
mediummediumi qëndrueshëmmirëmediumShumica e OS dhe pajisjeveNë Windows
Shumë shpejtmirëShumë e qëndrueshmemirëmirëShumica e OS dhe pajisjeveNë Windows, macOS dhe iOS
mediummirëi qëndrueshëmmirëmirëShumica e OS dhe pajisjevejo
shpejtmirëShumë e qëndrueshmemediummirëWindows, Ubuntu, Android dhe ruterëNë Windows
mediumShume mirei qëndrueshëmmediummirëShumica e OS dhe pajisjeveNë Windows dhe Android
shpejtShume miremediummirëmirëShumica e OS dhe pajisjeveNë Windows dhe Android
Shumë shpejtShume mireShumë e qëndrueshmemirëmirëShumica e OS dhe pajisjevejo
shpejtmirëJo akoma i qëndrueshëmmediummediumLinux, macOS, iOS dhe Androidjo

Një përmbledhje e shpejtë e protokolleve të VPN mbi ofertën

Nëse doni të mësoni pak më shumë për çdo protokoll VPN që përshkruam më lart, kjo pjesë është vetëm ajo që ju nevojitet. Këtu është ajo që duhet të dini – me pak fjalë – për të gjithë protokollet që ofrojnë ofruesit e VPN:

1. PPTP

PPTP qëndron në Protokollin e Tunnelimit nga Pika në Pikë dhe është një protokoll VPN që u zhvillua nga Microsoft përsëri në vitet 90. Në ditët e sotme, është mjaft e njohur për njerëzit që duan të transmetojnë përmbajtje të kufizuar gjeografikisht për shkak të shpejtësive të saj të mëdha. Përveç kësaj, VPN është gjithashtu e thjeshtë për tu konfiguruar dhe tashmë është ndërtuar në shumicën e platformave.

Pothuajse të gjithë ofruesit e VPN ofrojnë qasje në PPTP, megjithëse duhet të shmangni ofruesit që ofrojnë vetëm PPTP. Pse? Sepse mezi ofron ndonjë siguri të besueshme. Në fakt, është mjaft e sigurt të supozosh që PPTP ishte goditur nga NSA. Për më tepër, PPTP gjithashtu mund të bllokohet nga muret e zjarrit me pak përpjekje shumicën e kohës.

Në rast se dëshironi të lexoni më shumë rreth protokollit të enkriptimit PPTP, mos ngurroni të shikoni këtë artikull.

2. L2TP / IPSec

Në përgjithësi konsiderohet një përmirësim i PPTP-së, L2TP / IPSec në thelb është një zgjatje e protokollit PPTP, me ndryshimin kryesor është se ai përdor encapsulimin e dyfishtë:

 • Kapsulimi i parë vendos lidhjen PPP.
 • Kriptimi i dytë ka shifrimin aktual IPSec.

Ndërsa kapsulimi i dyfishtë mund ta bëjë L2TP / IPSec më të sigurt, ai gjithashtu mund ta bëjë atë më të ngadaltë se PPTP pasi që trafiku duhet së pari të shndërrohet në formën L2TP, dhe më pas ju gjithashtu keni një shtresë shtesë të kriptimit të shtuar në krye.

Në përgjithësi, protokolli është mjaft i sigurt (veçanërisht nëse përdor shifrën AES), megjithëse ia vlen të përmendet se L2TP në vetvete nuk siguron ndonjë kriptim, kjo është arsyeja pse gjithnjë bashkohet me IPSec.

Ashtu si PPTP, L2TP / IPSec është normalisht i thjeshtë për tu konfiguruar, dhe tashmë është i ndërtuar në shumë platforma ekzistuese. Pra, do të shihni shumë ofrues të VPN që ofrojnë qasje në të. Sidoqoftë, shumica e ofruesve normalisht duhet të konfigurojnë protokollin e mëtejshëm për t’u siguruar që ai nuk mund të bllokohet nga zjarret natyrorë të NAT (pasi që mund të përdorë vetëm portin UDP 500 për krijimin e një lidhjeje).

Në anën plus, ai lloj konfigurimi siguron që L2TP / IPSec nuk mund të shfrytëzohet nga sulmet njeri-pas-mesme.

Ndërsa ka pasur pretendime se NSA ka plasaritur ose dobësuar këtë protokoll të enkriptimit VPN, nuk ka asnjë provë për t’i mbështetur ato. Megjithatë, vlen të përmendet se pretendimet e thëna vijnë nga vetë Edward Snowden.

Për të mësuar më shumë rreth L2TP / IPSec, lexoni këtë artikull.

3. IPSec

IPSec është një grup i sigurt i protokollit të rrjetit që përdoret për të kriptuar paketat e të dhënave të cilat dërgohen përmes një rrjeti IP (një rrjet komunikimi i përbërë nga një ose më shumë pajisje që përdorin Protokollin e Internetit për të dërguar dhe marrë të dhëna).

IPSec është mjaft popullor për shkak të sigurisë së tij të lartë (mirësjelljen e Header-it të Autentifikimit dhe mekanizmave Encapsulues të Sigurimit Payload) dhe faktit që ai mund të kriptojë trafikun pa aplikimin e pikës fundore duke qenë i vetëdijshëm për të.

Sa i përket dobësive, IPSec mund të jetë i vështirë për tu konfiguruar, kështu që gabimet mund të shfaqen nëse ofruesi VPN nuk ka përvojë të mjaftueshme me të. Në teknologjinë VPN, IPSec shpesh përdoret përkrah L2TP dhe IKEv2. Gjithashtu, siç e përmendëm më lart, ka pasur pretendime – megjithëse, të pabazuara – që NSA ka dobësuar qëllimisht protokollin.

Nëse doni të lexoni më shumë rreth IPSec, ndiqni këtë lidhje.

4. IKEv2

I zhvilluar nga Microsoft dhe Cisco dhe bazuar në IPSec, IKEv2 është relativisht i shpejtë, i qëndrueshëm dhe i sigurt (nëse përdoret një shifër si AES). Plus, ajo madje funksionon në vendlindje në pajisjet Blackberry. Dhe duke qenë se ka mbështetje për MOBIKE, ajo merret me ndryshimet e rrjetit shumë mirë. Cfare do te thote ajo? Epo, kjo – për shembull – kur kaloni nga një lidhje WiFi në një lidhje të planit të të dhënave në celularin tuaj, lidhja VPN do të mbetet e qëndrueshme gjatë gjithë procesit.

Mjaft çuditërisht, IKEv2 nuk është teknikisht një protokoll VPN, por sillet si ai, dhe ndihmon në kontrollin e shkëmbimit të çelësave IPSec.

Sa i përket dobësive, IKEv2 mund të jetë i vështirë për tu zbatuar në anën e serverit VPN, kështu që një ofrues VPN i papërvojë ose i papërgatitur mund të bëjë gabime që mund të rezultojnë në lidhje ose probleme sigurie. Gjithashtu, disa përdorues nuk u pëlqen që Microsoft ishte i përfshirë në krijimin e tij. Kjo, dhe IKEv2 potencialisht mund të bllokohet nga disa mure zjarri.

Jeni të interesuar të mësoni më shumë rreth IKEv2? Atëherë sigurohuni që të shikoni artikullin tonë mbi të.

5. OpenVPN

Një protokoll me burim të hapur, OpenVPN është një nga protokollet më të njohura VPN në mesin e përdoruesve. Sshtë shumë e sigurt, e konfigurueshme dhe funksionon në shumë platforma. Për më tepër, OpenVPN është shumë e vështirë të bllokohet sepse trafiku i OpenVPN është jashtëzakonisht i vështirë për tu treguar përveç trafikut të HTTPS / SSL.

Oh, dhe protokolli OpenVPN gjithashtu mund të funksionojë në çdo port (përfshirë portin 443 HTTPS) dhe të përdorë protokollet UDP dhe TCP.

Dobësia kryesore e protokollit duket të jetë fakti që përdorimi i tij me shifra të forta encryption ndonjëherë mund të ngadalësojë shpejtësinë e lidhjes. Megjithatë, ai problem ndonjëherë mund të zgjidhet duke përdorur OpenVPN të përdorë protokollin UDP pasi është më i shpejtë.

Përveç kësaj, OpenVPN kërkon softuer të palëve të treta pasi nuk është i integruar në mënyrë të natyrshme në sisteme operative ose platforma të ndryshme, dhe vendosja e tij mund të jetë e vështirë. Për fat të mirë, ky nuk është një problem i madh për përdoruesin mesatar pasi klientët VPN shërbejnë si programi i nevojshëm i palëve të treta.

Në rast se po kërkoni të lexoni më shumë rreth OpenVPN, shikoni këtë lidhje.

6. SoftEther

Në krahasim me shumicën e protokolleve të kriptimit VPN (përveç Wireguard), SoftEther është relativisht i ri. Protokolli filloi si një projekt i thjeshtë në Universitetin e Tsukuba, por përfundoi duke u shndërruar në një projekt të madh softuerësh me shumë protokoll VPN me shumë protokoll.

“Prisni, çfarë kuptoni keni softuerin VPN multi-protokoll?”

Epo, në këtë pikë, është e rëndësishme të bëni një dallim të qartë – SoftEther mund t’i referohet protokollit VPN ose serverit VPN:

 • Serveri SoftEther VPN mund të mbështesë një numër të madh të protokolleve VPN, si SSTP, OpenVPN, L2TP / IPSec, IPSec, dhe protokolli SoftEther VPN (pra, biti “multi-protokoll”)
 • Protokolli SoftEther VPN përdor SSL 3.0 për komunikime të sigurta klient-server VPN. Protokolli përmban përmirësime të ndryshme teknike që e bëjnë atë më të shpejtë dhe më të sigurt.

Pavarësisht se është e re, SoftEther është bërë shpejt e popullarizuar në përdoruesit e VPN për shkak të faktit se është shumë i sigurt (SoftEther përdor AES-256), i qëndrueshëm dhe i befasishëm i shpejtë. Për më tepër, është gjithashtu i lirë për t’u përdorur, dhe funksionon në shumë sisteme operative (përfshirë FreeBSD dhe Solaris) – për të mos përmendur se është një nga disa protokollet VPN që ka klientë që punojnë në Linux.

Për më tepër, SoftEther madje ka funksione që OpenVPN nuk i ka, të tilla si Funksioni Dynamic DNS, RPC Over HTTPS Management, dhe Menaxhimi GUI (thjesht për të përmendur disa shembuj).

Tani për tani, e meta e vetme që mund të vlen të theksohet është fakti që SoftEther nuk ka mbështetje amtare të sistemit operativ, dhe se – për ndonjë arsye – ka ofruesit e VPN që nuk e ofrojnë atë si një opsion. Gjithashtu, pasi është një zgjidhje e bazuar në softuer, një ofrues i VPN nuk mund t’ju ofrojë vërtet qasje të drejtpërdrejtë në protokoll. Në vend të kësaj, do të duhet të instaloni SoftEther në pajisjen tuaj dhe të lidheni me serverat e ofruesit.

Nëse dëshironi të lexoni më shumë rreth SoftEther, ne kemi shkruar tashmë një artikull të thelluar mbi të.

7. SSTP

SSTP qëndron në Protokollin e Sigurimit të Socket Tunneling dhe ai u prezantua nga Microsoft me Windows Vista. Përkundër kësaj, ai ende punon edhe në sisteme të tjera operative (si Linux dhe Android). SSTP është dukshëm më superior se PPTP kur bëhet fjalë për sigurinë pasi që mund të konfigurohet me kriptimin AES.

SSTP

Gjithashtu, protokolli SSTP VPN shpesh krahasohet me OpenVPN për sa i përket përfitimeve pasi përdor SSL 3.0, duke lejuar kështu që të anashkalojë censurën duke përdorur portin 443 (porti i trafikut HTTPS).

Përkundër kësaj, SSTP nuk është aq popullor sa OpenVPN sepse është në pronësi të Microsoft, ka tendencë të funksionojë më së shumti vetëm në platformat Windows, dhe nuk është me burim të hapur.

Dëshironi të lexoni më shumë rreth SSTP? Pastaj shikoni artikullin tonë mbi të.

8. Mbrojtës teli

Rrjeti me tela është një protokoll i ri VPN. Me sa duket është menduar të zëvendësojë IPSec, dhe pretendohet të jetë më e shpejtë dhe e lehtë se ajo. Gjithashtu, Wireguard është me burim të hapur, dhe duke qenë se përdor vetëm një suitë të vetme kriptografike, ka më pak të ngjarë të ketë vrima sigurie.

Problemet e vetme për momentin janë fakti që protokolli është akoma në zhvillim, i mungon shumë përputhshmëri ndër-platformë (për momentin, ajo kryesisht funksionon vetëm në Linux), dhe më shumë testime duhet të bëhen pasi që nuk ka lëshim i qëndrueshëm akoma.

Përkundër kësaj, ka ofruesit e VPN të cilët kanë filluar të përdorin Wireguard.

Për më shumë informacion mbi Wireguard, shikoni këtë artikull.

Keni nevojë për një shërbim me një përzgjedhje të këndshme të protokolleve VPN?

Ne ju kemi mbuluar – CactusVPN siguron qasje në protokollet më të njohura VPN atje: OpenVPN, SoftEther, IKEv2, SSTP, L2TP / IPSec dhe PPTP.

Zgjedhja e cilit protokoll VPN që dëshironi të përdorni është jashtëzakonisht e thjeshtë – thjesht përdorni menunë në rënie në aplikacionin tonë VPN për të bërë zgjedhjen tuaj përpara se të lidheni me një nga serverët tanë, dhe ju jeni mirë të shkoni. Asnjë proces kompleks konfigurimi.

Shijoni sigurinë në internet me një nivel të lartë

Protokollet tona VPN përdorin shifruesit e shifrimit AES-256 për tu siguruar që të dhënat tuaja personale dhe trafiku në internet janë të sigurt dhe të shëndoshë.

Plus, ne ofrojmë qasje në një Kill Switch të besueshëm gjithashtu, në mënyrë që të mund të shijosh paqen e mendjes ndërsa shfleton në internet duke e ditur që trafiku yt nuk do të ekspozohet edhe nëse ndodh që të hasësh çështje të lidhjes.

Oh, dhe mbi të gjitha ne zbatojmë gjithashtu një politikë të rreptë mos-prerjeve në kompaninë tonë, do të thotë që nuk do të duhet të shqetësoheni për askënd këtu në CactusVPN duke parë atë që bëni në internet.

Aplikacioni CactusVPN

Së pari Provoni CactusVPN falas

Dëshironi të siguroheni që shërbimi ynë mund të përmbushë të gjitha nevojat tuaja përpara se të bëni një angazhim? Nuk ka problem – mund ta provoni me lehtësi shërbimin tonë VPN falas për 24 orë.

Dhe pasi të zgjidhni një plan abonimi dhe të bëheni një përdorues të CactusVPN, ne do të kemi përsëri shpinën me garancinë tonë për 30 ditë kthim parash nëse VPN nuk funksionon siç reklamohet.

Cili është protokolli më i mirë i VPN?

Kjo është një pyetje mjaft e vështirë për t’u përgjigjur – kryesisht sepse ajo që konsiderohet si “protokolli më i mirë VPN” varet vetëm nga ajo që dëshironi të bëni në internet. Whatfarë mund të konsiderohet protokolli më i mirë VPN nga disa njerëz, mund të shihet si një protokoll nënshkrimi i nën-parave nga të tjerët, në fund të fundit.

Pra, për t’ju ofruar një përgjigje të mirëfilltë, ne do të shohim se cilat protokolle VPN funksionojnë më mirë për disa aktivitete ose situata në internet:

Cili është protokolli më i mirë i VPN për torrent?

Kur bëhet fjalë për përrua me një VPN, ju patjetër do të keni nevojë për një protokoll VPN i cili është i qëndrueshëm, i shpejtë dhe i sigurt. Shtë e qartë, basti juaj më i mirë do të jetë protokolli SoftEther VPN pasi ka të gjitha ato karakteristika.

Një alternative e mirë për SoftEther do të ishte edhe IKEv2 në këtë rast. Mund të provoni gjithashtu të përdorni OpenVPN UDP për të shkarkuar përrua, megjithëse ne ju rekomandojmë ta bëni atë vetëm nëse përdorni një VPN që ofron një Kill Switch pasi nuk ofron një stabilitet të përsosur. Dhe ju patjetër që nuk dëshironi që aktivitetet tuaja përruese të ekspozohen nëse lidhja juaj VPN papritmas bie.

Rekomandimi ynë: SoftEther ose OpenVPN UDP

DISCLAIMER: Ne këtu në CactusVPN nuk inkurajojmë shkelje të paligjshme të së drejtës së autorit dhe përrua të paligjshme. Sidoqoftë, ne e kuptojmë se – për disa njerëz – shkëmbimi i skedarëve është mënyra e vetme e mundshme për të hyrë në argëtim (filma, shfaqje TV, lojëra video) dhe skedarë pune ose shkollor.

Cili është protokolli më i shpejtë i VPN?

Për një kohë të gjatë, PPTP konsiderohej opsioni i shkimit në rast se po kërkoni një protokoll të shpejtë VPN. Në ditët e sotme, është ende një protokoll shumë i shpejtë VPN që përdoret shpesh për transmetimin e përmbajtjes së bllokuar gjeo-bllok. Sidoqoftë, kjo shpejtësi vjen me çmimin e një mungesë të rëndë të kriptimit, duke ju lënë praktikisht të ekspozuar në internet.

Shpejtësia e zgjuar e DNS

Një alternativë shumë më e mirë për PPTP është SoftEther. Me sa duket, ky protokoll VPN është katër herë më i shpejtë se protokolli PPTP, dhe trembëdhjetë herë më i shpejtë se protokolli OpenVPN. Me sa duket, kjo është për shkak se SoftEther ishte shkruar me shpejtësi të lartë në mendje. Për më tepër, ju gjithashtu duhet të shijoni pajtueshmëri të lartë të sigurisë dhe ndër-platformë në shumë pajisje dhe sisteme operative.

Megjithatë, nëse SoftEther thjesht nuk është një mundësi e vlefshme për ju, një alternativë e mirë për PPTP është IKEv2 pasi që është shumë shpejt. Sigurisht, gjithmonë mund të përdorni PPTP edhe nëse dëshironi, por mbani në mend që duhet të siguroheni që asnjë nga të dhënat tuaja të ndjeshme nuk do të rrezikohej nëse do ta bënit atë.

Sa i përket Wireguard, duket shumë shpejt nga testet që ata kanë në faqen e tyre të internetit, por paarritshmëria e saj për shumicën e përdoruesve dhe mungesa e stabilitetit marrin rrugën tani për tani.

Rekomandimi ynë: SoftEther

Cili është protokolli më i sigurt i VPN?

OpenVPN do të ishte zgjedhja jonë e parë. Ajo ofron kriptim 256-bit, nuk kërkon operim të rafte dhe kernelit të IP pasi që funksionon në hapësirën e përdoruesve (duke siguruar mbrojtje më të mirë të kujtesës), dhe ai gjithashtu drejton një protokoll sigurie me porosi që bazohet në TLS dhe SSL.

Ju jeni më mirë të përdorni një ofrues VPN që gjithashtu ofron një Kill Switch (që vlen për çdo protokoll VPN), por OpenVPN TCP është goxha e qëndrueshme prandaj nuk duhet të ketë probleme.

SoftEther është gjithashtu një mundësi e mirë. Siguria që ju merrni për të shijuar është shumë e barabartë me mbrojtjen që ju merrni me OpenVPN. Përdorimi i SoftEther për sigurinë në internet të nivelit të lartë varet nëse jeni në rregull nëse përdorni një protokoll VPN më të ri në vend të trashëgimisë OpenVPN.

IKEv2 është gjithashtu një zgjedhje e mirë nëse përdorni pajisje BlackBerry dhe i kodon të dhënat dy herë. L2TP / IPSec e bën atë gjithashtu dhe përgjithësisht konsiderohet e sigurt, por ne nuk do ta rekomandojmë atë me pjesën tjetër të protokolleve VPN që përmendëm për këtë kontekst të veçantë.

Sa për Wireguard, është e vërtetë që është një protokoll i sigurt, por është akoma në fazën eksperimentale, kështu që është e vështirë të mbështeteni në të për sigurinë në internet tani për tani.

Përveç kësaj, SSTP gjithashtu punon mirë. Kjo varet vetëm nëse ju shqetëson apo jo fakti që nuk është me burim të hapur, dhe se kontrollohet vetëm nga Microsoft – një kompani që i ka dhënë NSA qasje në mesazhe të koduara më parë.

Rekomandimi ynë: OpenVPN ose SoftEther

Cili është protokolli më i qëndrueshëm i VPN?

IKEv2 është një zgjedhje e shkëlqyeshme kur bëhet fjalë për stabilitetin në pajisjet mobile pasi që në të vërtetë mund t’i rezistojë ndryshimeve të rrjetit.

SoftEther bën shumë mirë duke pasur parasysh që është bërë bazuar në idenë se do të funksionojë 24/7 përgjithmonë pasi të fillohet. Kodi i tij ishte shkruar në atë mënyrë që të parandalojë rrjedhjet e kujtesës dhe përplasjet e ndryshme. Edhe nëse diçka nuk shkon mirë, SoftEther është programuar të rihapet automatikisht sa më shpejtë që të jetë e mundur.

Protokollet e tjerë të qëndrueshëm VPN përfshijnë OpenVPN (kur përdor portin TCP), SSTP dhe L2TP / IPSec. PPTP është gjithashtu mjaft e qëndrueshme, por mbani në mend se mund të bllokohet nga muret e zjarrit me lehtësi ndonjëherë.

Rekomandimi ynë: IKEv2, SoftEther, ose OpenVPN TCP

Cila është Protokolli VPN i pajtueshëm me më shumë platformë?

PPTP duket se është protokolli më i mbështetur në vend, VPN – duke qenë i disponueshëm në shumë sisteme operative dhe pajisje. Sidoqoftë, vlen të përmendet se për shkak të dobësisë së saj të sigurisë, PPTP nuk mund të mbështetet më në pajisjet e reja dhe sistemet e funksionimit. Për shembull, protokolli VPN nuk mbështetet më në mënyrë natyrale në macOS Sierra (dhe versionet më të larta).

Një alternative e mirë për PPTP është L2TP / IPSec e cila është e disponueshme në vend gjithashtu në platforma të shumta. IKEv2 është gjithashtu një mundësi e mirë – veçanërisht pasi punon në pajisjet BlackBerry.

OpenVPN nuk ka mbështetje natyrore në sistemet operative dhe pajisjet e tjera, por është lehtësisht i disponueshëm përmes programeve të palëve të treta si klientët VPN.

Rekomandimi ynë: L2TP / IPSec, OpenVPN, IKEv2 dhe PPTP (tani për tani, dhe vetëm nëse jeni të sigurt që nuk po vendosni ndonjë të dhënë të vlefshme në rrezik)

Cili është protokolli më i lehtë për VPN për tu ngritur?

Tani për tani, PPTP duket se është protokolli më i lehtë VPN për të konfiguruar thjesht sepse është ndërtuar në mënyrë natyrale në kaq shumë platforma. L2TP / IPSec dhe IKEv2 janë mjaft të thjeshta për tu vendosur, si dhe për të njëjtën arsye.

SSTP është gjithashtu shumë i thjeshtë për tu menaxhuar, megjithëse vetëm në platformat Windows. Dhe Wireguard është më i thjeshtë për tu vendosur sesa OpenVPN – të paktën sipas këtij shqyrtimi, ku shkrimtarit iu deshën rreth gjashtë orë për të konfiguruar Wireguard në krahasim me disa ditë për OpenVPN.

SoftEther nuk është jashtëzakonisht e vështirë për tu vendosur në krahasim me OpenVPN pasi që vjen me një instalues ​​të lehtë për t’u përdorur dhe ai ka GUI Tools Management. Por në krahasim me protokollet e tjera VPN të përmendura më lart, ka ende disa punë të përfshira.

Sigurisht, nëse përdorni softuer VPN të palëve të treta, ju merrni qasje të lehtë në çdo protokoll VPN që dëshironi për sa kohë që ofruesi VPN e ofron atë, dhe për sa kohë që funksionon në pajisjen tuaj ose sistemin operativ – përveç SoftEther pasi që ju nevojitet për të instaluar programin e tij në pajisjen tuaj dhe të lidheni me serverët e ofruesit VPN me dorë.

Rekomandimi ynë: PPTP, L2TP / IPSec, ose IKEv2

Cili është Protokolli i VPN më i Lirë i Burimeve Intensive?

Pa dyshim, PPTP është një nga opsionet më pak me burim intensiv thjesht sepse ofron kriptim të tillë inferior i cili nuk ha shumë energji CPU.

SSTP është zakonisht një zgjedhje më e mirë, megjithëse, ha më pak burime ndërsa ofron edhe siguri të mirë – falë faktit që është integruar fuqishëm në platformat Windows. Nëse përdorni një sistem operativ ose pajisje të ndryshme, mund të provoni OpenVPN në vend të PPTP pasi që mund të zgjedh përdorimin e fuqisë së tij të përpunimit. Telekomanda gjithashtu mund të jetë një alternativë e mirë nëse jeni përdorues i Linux-it.

Rekomandimi ynë: SSTP, PPTP, ose OpenVPN / Wireguard

“Pra, cili protokoll VPN duhet të përdor?”

Vështirë të thuash – gjithçka varet vërtet nga ajo që dëshiron të bësh në Internet. Këtu është një listë e shpejtë që tregon atë që çdo protokoll VPN përdoret më së miri për t’ju ndihmuar të merrni një vendim të tillë:

 • PPTP përdoret më së miri kur thjesht doni qasje të shpejtë në përmbajtje gjeo-bllokuar. Në mënyrë ideale, nuk duhet ta përdorni kur të keni hyrë në llogari të tjera që përmbajnë informacion të ndjeshëm (si llogaria juaj bankare, për shembull).
 • L2TP / IPSec është në thelb një version i përmirësuar i PPTP, kështu që mund ta përdorni kur dëshironi të shkarkoni torrente, të përdorni përmbajtje të bllokuar gjeo-bllok dhe të shfletoni Internetin me siguri dhe mos harroni mendje për një rënie të mundshme të shpejtësisë së lidhjes.
 • IKEv2 është një mundësi e shkëlqyeshme nëse përdorni pajisjen tuaj celular (veçanërisht nëse është një pajisje BlackBerry) pasi që lidhja juaj VPN mbetet e qëndrueshme kur kaloni nga rrjetet WiFi në planin tuaj të të dhënave. Shtë gjithashtu ideal nëse po kërkoni të siguroni trafikun tuaj në internet dhe të shijoni shpejtësi të përshtatshme.
 • SSTP është një opsion i mirë nëse jeni përdorues i Windows dhe dëshironi të shijoni siguri dhe shpejtësi të duhur në internet pa protokollin që ha shumë nga fuqia juaj e CPU.
 • OpenVPN duhet të jetë opsioni juaj për të shkuar nëse doni një lidhje në internet të sigurt, të qëndrueshme. Nëse jeni të interesuar për shpejtësi më të mira, mund të përdorni OpenVPN mbi UDP.
 • SoftEther është një alternativë e shkëlqyeshme OpenVPN dhe është zgjedhja e duhur nëse nuk keni ndërmend një protokoll të ri VPN, dhe doni të shijoni lidhje të sigurta, të qëndrueshme dhe të shpejta.
 • Wireguard përdoret më së miri nëse jeni përdorues i Linux-it, dhe nëse doni të provoni një protokoll eksperimental VPN që gjoja mund të japë një përvojë të qetë në internet.

përfundim

Një protokoll VPN është një grup rregullash që përdoren për të negociuar një lidhje midis klientit VPN dhe serverit VPN. Për momentin, këto janë protokollet VPN që ju ka shumë të ngjarë të shihni se përdoren nga ofruesit e VPN:

 • PPTP
 • SSTP
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2 / IPSec
 • OpenVPN
 • SoftEther
 • Wireguard

Në përgjithësi, OpenVPN dhe SoftEther janë protokollet ideal VPN për tu përdorur nëse po kërkoni të shijoni një përvojë të qetë, të shpejtë dhe të qëndrueshme në internet. Telekomanda gjithashtu ka shumë për të ofruar në këtë drejtim, por aktualisht është vetëm në fazën eksperimentale. SSTP dhe IKEv2 janë alternativa të mira nëse OpenVPN dhe SoftEther nuk janë një mundësi për ju.

PPTP duhet të përdoret vetëm kur keni nevojë për shpejtësi të shpejtë të lidhjes dhe jeni të sigurt se privatësia juaj nuk do të jetë në rrezik (pasi ka encryption të dobët). Sa për L2TP / IPSec, është më e lartë se PPTP kur bëhet fjalë për sigurinë, por nuk është aq e shpejtë për shkak të veçorisë së tij të dyfishtë të kapsulimit. Mbani në mend se IKEv2 / IPSec ka të njëjtin nivel të lartë sigurie, por është dukshëm më i shpejtë se L2TP / IPSec.

Në mënyrë ideale, ju duhet të zgjidhni një ofrues VPN që ju lejon të zgjidhni midis shumë protokolleve VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map