Isfarë është një rrjedhje e DNS & Si e parandaloni atë? |


Farë është DNS?

DNS është për Sistemin e Emrave të Domainëve dhe është përgjegjës për përkthimin e emrave të faqeve të internetit në adresat IP dhe anasjelltas. Mendoni për DNS si libër telefonik i Internetit – bën të mundur komunikimin midis pajisjeve të lidhura me Internetin dhe faqeve të internetit, dhe secili server DNS mban një drejtori të emrave të domain që mund të përkthehen në adresat IP.

Isfarë është një rrjedhje e DNS?

Një rrjedhje DNS zakonisht ndodh kur jeni duke përdorur një shërbim VPN. Në thelb, një rrjedhje DNS është kur pyetjet DNS dërgohen jashtë tunelit të koduar VPN, ose kur serveri VPN është anashkaluar ose injoruar.

Si ndikon te ju një rrjedhje e DNS?

Kur ndodh një rrjedhje e VPN DNS, trafiku juaj në internet nuk është më pa mbikëqyrje pasi ISP-ja juaj mund të shikojë kërkesat tuaja DNS, do të thotë se ata dinë se çfarë faqe në internet po shfletoni ose cilat aplikacione në internet po përdorni.

Përveç kësaj, një rrjedhje DNS gjithashtu mund të ekspozojë gjeo-lokacionin tuaj të vërtetë dhe vendndodhjen e ISP-së tuaj. Mund të mos duket si një problem i madh, por ky është lloji i informacionit që hakerat dinakë mund të përdorin për të gjetur adresën tuaj të vërtetë IP.

Farë shkakton një rrjedhje të VPN DNS?

Shkaku kryesor i rrjedhjes së VPN DNS është konfigurimi manual i pahijshëm i shërbimit VPN në një pajisje ose sistem operativ. Kjo është arsyeja pse gjithmonë duhet të zgjidhni një ofrues VPN që ofron klientë të pajtueshëm ndër-platformë – të paktën në pajisjet dhe sistemet operative më të njohura.

Faktorë të tjerë që kontribuojnë në rrezikun e trajtimit të një rrjedhje VPN DNS përfshijnë:

 • Karakteristikat e integruara të OS që mund të ndërhyjnë në kërkesat dhe trafikun tuaj DNS.
 • Nëse keni konfiguruar me dorë DNS tuaj në mënyrë të tillë që të thuhet të mos përdorni serverët DNS të operuar nga ofruesi juaj VPN.
 • Konfigurimi jo i duhur i cilësimeve të rrjetit.
 • Fakti që po përdorni të dy IPv4 dhe IPv6 ndërsa drejtoni një VPN pa mbështetje IPv6.

Një tjetër shkak më i rrezikshëm i një rrjedhje të DNS mund të jetë fakti që një krimin kibernetik ka marrë kontrollin e ruterit tuaj. Kur kjo të ndodhë, pajisja juaj është mashtruar në dërgimin e trafikut DNS jashtë trafikut VPN.

Si të tregoni nëse po merreni me një rrjedhje të VPN DNS

Fatkeqësisht, nuk ka shenja të sakta që mund të kërkoni të tregoni nëse po merreni me një rrjedhje të DNS apo jo. Për fat të mirë, ka mënyra se si të provoni lidhjen tuaj VPN për t’u siguruar që është pa DNS rrjedhje.

Një mjet i shkëlqyeshëm që mund të përdorni për të kryer një test të shpejtë, të saktë të rrjedhjes DNS është DNSLeakTest.com. Mund të ekzekutoni një test Standard ose një Test të Zgjatur (ne i rekomandojmë të dy). Në thelb, ato që ju duhet të vëzhgoni janë serverët që shfaqen në rezultate. Nëse jeni duke përdorur një VPN dhe disa nga serverët në rezultate (ose të gjithë ata) nuk i përkasin ofruesit tuaj VPN, ju po merreni me një rrjedhje të DNS.

Testi i rrjedhjes DNS

Përveç asaj faqe në internet, mund të provoni gjithashtu të përdorni mjetin e provës për rrjedhje të Comparitech DNS. Ju së pari kryeni një provë pa një VPN, dhe pastaj një tjetër me një VPN. Rezultatet janë referuar me kryq, dhe do të njoftoheni nëse merreni me një rrjedhje VPN DNS.

Një mjet tjetër që mund të provoni është IPLeak.net.

Një gjë që duhet të dini për mjetet e testimit të rrjedhjeve të DNS

Mjetet e provës IP dhe DNS Leak zakonisht përdorin baza të të dhënave të ndryshme kur ato kryejnë testet e tyre. Për shkak të kësaj, ekziston një shans që ndonjëherë – ndonjëherë – të shihni disa mospërputhje në rezultatet e testit tuaj. Për shembull, ju mund të tregohet një IP server që e dini për një fakt është nga një vend si Italia që është i lidhur me një vend të gabuar.

Kjo nuk do të ndodhë shumë shpesh, por kur të ndodhë, ja çfarë duhet të mbani në mend – adresa IP që tregohet është gjithçka që ka rëndësi. Për sa kohë që është adresa e serverit VPN që po përdorni, nuk keni asgjë për tu shqetësuar.

Si të parandaloni çështjet e rrjedhjes së DNS

Nëse nuk doni të bëheni viktimë e një rrjedhje DNS, ka disa gjëra që mund të bëni për të zgjidhur problemin.

Parandaloni rrjedhjen e DNS

Gjithashtu, ju mund të përdorni treguesit e përshkruar këtu për të provuar dhe rregulluar një rrjedhje DNS gjithashtu:

 • Nëse VPN që po përdorni nuk ka serverët e vet DNS, duhet të konfiguroni manualisht pajisjen tuaj për të përdorur një server të pavarur DNS – si Google Public DNS ose OpenDNS. Bërja e kësaj duhet të lejojë që kërkesat tuaja DNS të kalojnë nëpër VPN, jo me ISP-në tuaj.
 • Në rast se VPN që dëshironi të përdorni nuk e mbështet IPv6, duhet ta çaktivizoni atë në pajisjen tuaj. Nëse nuk e bëni këtë, rrjedhjet e DNS mund të ndodhin pasi kërkesat e dërguara me IPv6 mund të anashkalojnë tunelin VPN në këtë mënyrë.
 • Një mënyrë për të parandaluar dhe rregulluar rrjedhjet e DNS është të anashkaloni Proxies transparente të DNS që mund të përdoren nga ISP-ja juaj për të përgjuar kërkesat tuaja DNS, dhe t’ju detyrojë të përdorni shërbimin e tyre DNS në vend.
 • Nëse përdorni Windows 8, 8.1, ose 10, mund të jeni të ekspozuar ndaj rrjedhjeve të DNS për shkak të veçorisë së zgjidhjes së emrit Smart Multi-Homed, i cili dërgon kërkesa DNS për të gjithë serverët e disponueshëm dhe pranon përgjigje nga serverët jo standarde nëse serverat e preferuar DNS marrin shumë kohë për t’u përgjigjur. Fatkeqësisht, përdoruesit e Windows 10 nuk mund ta fikin funksionin meqenëse është i integruar. Mund ta provoni ta zgjidhni me këtë shtojcë nëse përdorni OpenVPN, ose provoni ta fikni atë në Redaktorin e Politikave Lokale të Grupit Lokal të Windows (megjithëse nuk është i mundur në Edicionin Home). Përndryshe, duhet të provoni të përdorni sisteme të tjera operative.
 • Edhe një herë, nëse jeni përdorues i Windows, mund të duhet të merreni me Teredo – një protokoll tunelizimi i ndërtuar brenda sistemit operativ që synon të përmirësojë përputhshmërinë midis IPv4 dhe IPv6. Problemi me të është se ndonjëherë mund të marrë përparësi ndaj tunelit VPN, duke rezultuar në rrjedhje të DNS. Për fat të mirë, ju lehtë mund të çaktivizoni këtë veçori – thjesht hapni urdhrin e komandës dhe shkruani “terrenin e ndërprerë të ndërfaqes netsh, të paaftë.”
 • Nëse VPN që po përdorni ka një veçori të detyrueshme për IP, përdorni atë – në thelb bllokon çdo trafik që nuk kalon përmes VPN. Nëse klienti nuk ka një veçori të tillë, konfiguroni murin tuaj në mënyrë që të lejojë vetëm trafikun në internet brenda dhe jashtë përmes VPN tuaj.
 • Drejtoni teste të rrjedhjes DNS në baza të rregullta – ose çdo disa ditë, ose të paktën një herë në javë. Nëse kujdeseni për privatësinë tuaj, duhet të monitoroni trafikun tuaj VPN mjaft shpesh për t’u siguruar që gjithçka është në rregull.
 • Nëse dëshironi të jeni shumë të plotë, mund të përdorni softuer monitorimi VPN (si Paessler) për të mbajtur skedarët në lidhjet tuaja VPN. Megjithëse, vlen të përmendet se ky opsion është mjaft i shtrenjtë, dhe lehtë mund të zbuloni nëse rrjedhja e DNS është problem me testet normale, pa rrjedhje të DNS.

Por, në fund të fundit, zgjidhja më e mirë dhe më e përshtatshme e rrjedhjes DNS është thjesht të përdorni një VPN që ofron mbrojtje për rrjedhje DNS. Nëse e dini për një fakt ofruesi juaj aktual po ekspozon intimitetin tuaj në internet përmes rrjedhjeve DNS, duhet të kaloni në një tjetër që garanton se të dhënat tuaja do të jenë të sigurta dhe të shëndosha.

Keni nevojë për një VPN Me Mbrojtjen e Rrjedhjeve DNS nga Top-Notch?

CactusVPN ju ka mbuluar. Ne ofrojmë një shërbim të nivelit të lartë VPN që është i pajisur me kriptim të fuqishëm AES, dhe ju lejon të zgjidhni nga deri në 6 protokola VPN (përfshirë OpenVPN dhe SoftEther) kur përdorni në internet.

Ne gjithashtu ofrojmë mbrojtje për rrjedhje DNS. Të gjithë serverët DNS janë me shpejtësi të lartë, trafiku juaj DNS është i koduar nga fundi në fund, dhe ne përdorim DNS Publik Google, i cili është shumë i besueshëm. Plus, ne nuk mbajmë asnjë regjistër të veprimtarisë.

Zgjidhni një nga aplikacionet tona të shumta VPN miqësore për përdoruesit. Ne kemi aplikacione që funksionojnë në Windows, macOS, iOS, Android, Android TV dhe Amazon Fire TV.

Së pari Provoni CactusVPN falas

Ne ofrojmë një provë falas 24-orëshe, kështu që të ndjehen të lirë të ekzekutoni sa më shumë teste të rrjedhjes DNS, pasi doni të siguroheni që gjithçka është në rregull. Po, mund të regjistroheni pa pasur nevojë të tregoni ndonjë detaj të kartës së kreditit.

Për më tepër, pasi të bëheni një përdorues i CactusVPN, do të jeni të lumtur të dini se akoma do të jeni të mbuluar nga garancia jonë 30-ditore për kthimin e parave, nëse shërbimi nuk funksionon siç reklamohet.

Isfarë është një rrjedhje e DNS? Në fund të fundit

Një rrjedhje e DNS është kur pyetjet tuaja DNS dërgohen jashtë tunelit të koduar të VPN, në thelb do të thotë se kushdo (si ISP-ja juaj, për shembull) mund të shohë se cilat faqe në internet dhe aplikacione ju po përdorni dhe përdorni.

Rrjedhjet e DNS mund të shkaktohen nga shumë gjëra (të tilla si VPN të konfiguruara në mënyrë të parregullt, konflikte IPv6 dhe madje edhe sulme në internet). Për fat të mirë, zbulimi i një rrjedhje DNS nuk është aq i vështirë (ju mund të përdorni lehtësisht një provë të rrjedhjes DNS si DNSLeakTest.com), dhe rregullimi i zgjidhjes ndonjëherë mund të jetë diçka aq e thjeshtë sa ndryshimi i ofruesit tuaj VPN ose paaftësimi i IPv6, ose diçka më e vështirë si duhet të përdorni një plugin OpenVPN.

Në përgjithësi, mënyra më e mirë për të shmangur një rrjedhje të DNS është thjesht të përdorni një ofrues VPN që ofron mbrojtje të integruar të rrjedhjes DNS me shërbimin e tyre.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map