Isfarë është OpenVPN & Si funksionon OpenVPN? |


Farë është OpenVPN?

OpenVPN është një protokoll VPN dhe një softuer që përdor teknikat VPN për të siguruar lidhjet pikë-në-pikë dhe faqe në faqe. Aktualisht, është një nga protokollet më të njohura VPN në mesin e përdoruesve të VPN.

Programuar nga James Yonan dhe lëshuar në vitin 2001, OpenVPN është një nga protokollet e vetme me burim të hapur VPN që gjithashtu ka aplikacionin e vet me burim të hapur (SoftEther duke qenë ai tjetër).

Si funksionon OpenVPN?

Protokolli OpenVPN është përgjegjës për trajtimin e komunikimeve klient-server. Në thelb, ajo ndihmon në krijimin e një “tuneli” të sigurt midis klientit VPN dhe serverit VPN.

Kur OpenVPN merret me kriptimin dhe vërtetimin, ajo përdor bibliotekën OpenSSL mjaft gjerësisht. Gjithashtu, OpenVPN mund të përdorë ose UDP (Protokolli i të Dhënave të Përdoruesit) ose TCP (Protokolli i Kontrollit të Transmisionit) për të transmetuar të dhëna.

Nëse nuk jeni të njohur me TCP dhe UDP, ato janë protokolle të shtresave të transportit dhe përdoren për të transmetuar të dhëna në internet. TCP është më e qëndrueshme pasi ofron veçori të korrigjimit të gabimit (kur një paketë rrjeti dërgohet, TCP pret për konfirmim para se ta dërgojë përsëri ose të dërgojë një paketë të re). UDP nuk e bën korrigjimin e gabimit, duke e bërë atë pak më pak të qëndrueshme, por shumë më shpejt.

OpenVPN funksionon më së miri mbi UDP (sipas OpenVPN.net), kjo është arsyeja pse OpenVPN Server Access fillimisht përpiqet të krijojë lidhje UDP. Nëse këto lidhje dështojnë, vetëm atëherë serveri përpiqet të krijojë lidhje TCP. Shumica e ofruesve të VPN gjithashtu ofrojnë OpenVPN mbi UDP si parazgjedhje.

Për shkak të mënyrës së programimit të tij (është një protokoll sigurie i personalizuar), protokolli OpenVPN lehtë mund të anashkalojë HTTP dhe NAT.

Për dallim nga shumica e protokolleve VPN, OpenVPN është me burim të hapur. Kjo do të thotë që kodi i tij nuk është në pronësi të vetëm një entiteti, dhe palët e treta gjithmonë mund ta inspektojnë atë dhe vazhdimisht e përmirësojnë atë.

OpenVPN shpjeguar në thellësi – Detaje të përgjithshme teknike

 • Në përgjithësi, OpenVPN përdor 256-bit encryption OpenSSL. Për të forcuar më tej sigurinë e lidhjes, OpenVPN mund të përdorë shifrat AES, Camellia, 3DES, CAST-128, ose Blowfish.
 • Ndërsa OpenVPN nuk ka ndonjë mbështetje për L2TP, IPSec dhe PPTP, ai përdor protokollin e tij personal duke u bazuar në TLS dhe SSL.
 • OpenVPN mbështet përmirësimin e proceseve të hyrjes dhe vërtetimit me përdorimin e programeve dhe skriptet e palëve të treta.
 • Klientët në të vërtetë mund të lidhen me serverë përtej serverit OpenVPN pasi ofron mbështetje për një konfigurim privat të nënshtetësisë.
 • Për të mbrojtur përdoruesit nga dobësitë e tejmbushjes së tamponave në zbatimet TLS / SSL, sulmet DoS, skanimi i portit dhe përmbytja e portit, OpenVPN mbështetet në autorizime për verifikimin e nënshkrimit HMAC. OpenVPN është gjithashtu e programuar të heqë privilegjet nëse është e nevojshme, dhe të kandidojë në një burg të zhurmshëm kushtuar CRL.
 • OpenVPN funksionon në hapësirën e përdoruesit në vend të hapësirës së kernelit.

Openshtë i sigurt për përdorim OpenVPN?

Po. Në fakt, OpenVPN është një nga protokollet më të sigurt VPN që mund të përdorni tani. Shumica e ofruesve të VPN dhe ekspertët e sigurisë në të vërtetë rekomandojnë t’i përmbahen OpenVPN nëse doni të shijoni një përvojë private private, të mbikëqyrjes dhe hakerave pa internet.

Protokolli madje i është nënshtruar dy auditimeve të sigurisë përsëri në vitin 2017 – një auditim gjeti vetëm çështje shumë të vogla që nuk rrezikonin të dhënat e përdoruesit, dhe auditimi tjetër gjeti vetëm dy gabime (të cilat në fakt ishin rregulluar shumë shpejt).

Plus, platforma OpenVPN.net gjithashtu ka një listë të gjerë të thelluar se çfarë mund të bëjnë përdoruesit për të siguruar më tej lidhjet e tyre pas konfigurimit të OpenVPN në pajisjet e tyre. Dhe pasi që është një protokoll me burim të hapur, është shumë më i besueshëm pasi mund ta kontrolloni vetë kodin (nëse jeni përvojë me atë) për t’u siguruar që gjithçka është në rregull.

Sa e shpejtë është OpenVPN?

Shpejtësia nuk është me të vërtetë suita e fortë e OpenVPN, por ju prireni të merrni shpejtësi të duhur të lidhjes nëse keni një bandë të mjaftueshme. Arsyeja që shpejtësia juaj ka tendencë të bjerë mjaft shpesh me OpenVPN është kryesisht për shkak të kriptimit të saj të fortë. Sigurisht, faktorë të tjerë mund të hyjnë në lojë gjithashtu.

Në përgjithësi, ju mund të merrni shpejtësi më të shpejtë nëse përdorni OpenVPN mbi UDP në vend të TCP.

Si të përdorni OpenVPN

OpenVPN nuk është saktësisht protokolli më miqësor për përdoruesit atje, dhe vendosja e një lidhje mund të jetë pak marramendëse.

Në këtë pjesë, ne do të mbulojmë procesin e konfigurimit të Windows pasi që ishte më i kërkuari. Proceset e konfigurimit Android dhe iOS ndjekin hapa të ngjashëm si ato që do të diskutojmë këtu. Instalimi dhe përdorimi i OpenVPN në Linux është mjaft komplekse, por këtu është mënyra kryesore për ta bërë atë (gjithashtu, disa informacione shtesë mund të gjenden këtu).

Tani, para se të vazhdojmë më tej, duhet të përmendim se për të vendosur një lidhje OpenVPN, do t’ju duhet një pajtim në një shërbim VPN. Ndërsa mund të vendosni serverin tuaj OpenVPN, është jashtëzakonisht e vështirë dhe shumica e mësimeve që janë në dispozicion në internet mbulojnë vetëm platformat Linux..

Me këtë, rruga kryesore është që ju duhet të dini rreth përdorimit të protokollit OpenVPN:

1. Së pari, Merrni Skedarët e Konfigurimit

Në mënyrë që të lidheni me serverat e ofruesit tuaj, OpenVPN do të kërkojë skedarë të konfigurimit të caktuar që përcaktojnë se si kryhet një lidhje. Për sa kohë që ju zgjidhni një ofrues të mirë VPN, duhet të jeni në gjendje të gjeni të gjithë skedarët e konfigurimit që ju nevojiten në faqen e tyre Shkarkime.

Skedarët e konfigurimit zakonisht vijnë në arkiv, dhe do të duhet t’i zhdukni ato. Dosjet më të rëndësishme do të jenë ato OVPN.

2. Instaloni Klientin OpenVPN

Pasi të keni skedarët e konfigurimit, duhet të instaloni klientin OpenVPN në pajisjen tuaj. Ju lehtë mund të gjeni instaluesit që ju nevojiten në faqen Shkarkime në OpenVPN.net. Thjesht ekzekutoni instaluesin, pranoni opsionet e paracaktuar, zgjidhni një dosje tjetër të destinacionit të instalimit, nëse dëshironi, dhe vazhdoni me procesin e instalimit.

Kur të keni mbaruar, shikuesi juaj i paracaktuar i tekstit mund të hapë një skedar të ri për të paraqitur një udhëzues që përmban detaje teknike. Mund ta lexoni nëse dëshironi, por është e sigurt të mbyllni skedarin edhe në këtë pikë.

3. Tani, Importoni të dhënat e VPN

Për të filluar OpenVPN, duhet të filloni aplikacionin OpenVPN GUI. Do të shtojë shërbimin në Sistemin tuaj (shirita e vogël e detyrave në këndin e poshtëm të djathtë). Tjetra, kopjoni të gjithë skedarët OVPN që keni shkarkuar në nënfolderin “Konfiguro” brenda dosjes së instalimit OpenVPN.

Tani, nëse klikoni në ikonën OpenVPN në Sistemin tuaj, duhet të jeni në gjendje të shihni emrat e të gjithë skedarëve që sapo keni kopjuar. Nëse është më e lehtë për ju, mund të riemërtoni skedarët.

4. Vendosja e lidhjes

Për t’u lidhur me një server, thjesht klikoni në skedarët OVPN në aplikacionin OpenVPN. Kur ju kërkohet, shkruani letrat kredenciale për hyrjen tuaj. Nëse gjithçka shkon mirë, duhet të shihni një ekran log me disa komanda statusi, i cili do të zhduket kur lidhja të vendoset.

Ju duhet të merrni një njoftim në desktop duke ju bërë të ditur që lidhja ishte e suksesshme. Gjithashtu, nëse shikoni ikonin OpenVPN, duhet të shihni një ekran të gjelbër. Kur rri pezull mbi të, do të shihni një udhëzim mjeti për t’ju thënë emrin e serverit dhe adresën tuaj të re IP.

Në këtë pikë, mund të provoni të provoni lidhjen për t’u siguruar që gjithçka është në rregull.

Për të shkëputur, thjesht klikoni në ikonën OpenVPN, zgjidhni serverin me të cilin jeni lidhur dhe klikoni në “Shkëputje”.

5. Cilësimet e kontrollit (Themelore dhe të Avancuara)

Aplikacioni OpenVPN nuk ka shumë cilësime, por prapë mund të luani me disa prej tyre.

Për shembull, ju mund të shkoni në “Parametrat” ​​dhe të siguroheni që OpenVPN lëshon automatikisht kur filloni sistemin tuaj operativ. Ju gjithashtu mund të heqni qafe ekranin e regjistrit që shfaqet kur lidheni me një server duke kontrolluar opsionin “Lidhja e heshtur”. Dhe ki kujdes me opsionin “Kurrë” pasi çaktivizon njoftimet në desktop.

Në rast se doni të shkulni më tej lidhjet, mund të hapni vetë skedarët OVPN (ne rekomandojmë ta bëni atë me WordPad) për të parë se cilat komanda u janë caktuar atyre. Nëse keni njohuri të mjaftueshme, mund të ndryshoni komandat ekzistuese ose të shtoni ato të reja. Disa komanda që mund të jenë me interes për ata prej jush që janë më me përvojë, përfshijnë:

 • Komanda “proto” – Kjo komandë përdoret për të kaluar në mes UDP ose TCP. Thjesht shtoni emrin e protokollit pas komandës, si kështu: “proto udp”.
 • Komanda “e largët” – Kjo është linja që i thotë OpenVPN emrin e serverit që dëshironi të përdorni. Zakonisht përfshin portin edhe pas emrit të serverit VPN gjithashtu. Nëse dini për portet alternative që ofron ofruesi juaj, mund të kaloni midis tyre këtu.
 • Komanda “tun-mtu” – Kjo nënkupton vlerën maksimale të njësisë së transmetimit. Zakonisht vendoset diku rreth 1500, por mund të provoni ta ndryshoni atë për të rritur performancën.

Përveç kësaj, ju mund të kontrolloni nën-dosjen “doc” në dosjen tuaj të instalimit OpenVPN për dokumentacionin më të përparuar që mund t’ju tregojnë se si të bëni gjëra të tjera (si vendosja e skripteteve për kur VPN juaj shkëputet, ose bllokoni rrjedhjet e DNS). Ju gjithashtu mund të kontrolloni Manualin e Referencës që është në dispozicion në OpenVPN.net për më shumë informacion.

Avantazhet dhe disavantazhet e OpenVPN

Përparësitë

 • OpenVPN është një protokoll shumë i sigurt, duke qenë në gjendje të përdor çelësat e kriptimit 256-bit dhe shifruesit e nivelit të lartë.
 • Protokolli OpenVPN lehtë mund të anashkalojë çdo mur zjarri me të cilin haset.
 • Meqenëse OpenVPN mund të përdorë TCP dhe UDP, ju ofron më shumë kontroll mbi lidhjet tuaja.
 • OpenVPN funksionon në një numër të madh platformash. Disa shembuj përfshijnë Windows, macOS, iOS, Android, Linux, ruter, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD dhe Solaris.
 • OpenVPN ka mbështetje për Sekretin Perfect Forward.

disavantazhet

 • Vendosja me dorë e protokollit OpenVPN mund të jetë mjaft e vështirë në disa platforma.
 • Ndonjëherë, mund të hasni në pika në shpejtësinë e lidhjes për shkak të enkriptimit të fortë.
 • OpenVPN kërkon që aplikimet e palëve të treta të ekzekutohen.

Keni nevojë për një VPN të besueshëm që ofron Protokollin OpenVPN?

CactusVPN është vetëm ajo që ju po kërkoni. Ne ofrojmë protokollet UDP dhe TCP OpenVPN, dhe gjithçka vjen tashmë e konfiguruar për ju. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të instaloni aplikacionin tonë, të lidheni me një nga 28 + serverët tanë me shpejtësi të lartë dhe të shijoni përvojën tuaj në internet

Për sa i përket sigurisë, lidhjet tona OpenVPN janë shumë të gjithanshme. Ju mund të gëzoni shifra të fuqishëm si AES dhe Camellia, dhe SHA-256, SHA-384, SHA-512, dhe RMD-160 për kriptimin e vërtetimit.

Plus, ne nuk ofrojmë vetëm protokollin OpenVPN. Përveç kësaj, në të vërtetë mund të përdorni pesë protokolle të tjera VPN: SoftEther, IKEv2 / IPSec, SSTP, L2TP / IPSec, PPTP.

Përputhshmëria ndër-platformë e nivelit të lartë + Lehtësia e përdorimit

Ashtu si protokolli OpenVPN, shërbimi ynë punon në shumë sisteme operative dhe pajisje gjithashtu. Këtu është një listë e platformave që mund të instaloni aplikacionet tona miqësore për përdoruesit në: Windows, Android, TV Android, macOS, iOS dhe Fire TV.

Aplikacioni CactusVPN

Provoni së pari Provimin tonë Falas

Ne dëshirojmë që të jeni plotësisht të bindur që CactusVPN është zgjidhja e duhur për ju përpara se të bëni një angazhim. Kjo është arsyeja pse ne më shumë se ju mirëpresim të provoni shërbimin tonë falas për 24 orë së pari – nuk duhen detaje të kartës së kreditit.

Për më tepër, pasi të vendosni të bëheni një përdorues të CactusVPN, ne ende do të kemi shpinën me garancinë tonë për 30 ditë kthim parash nëse diçka nuk funksionon siç reklamohet.

Si krahasohet Protokolli i OpenVPN me Protokollet e tjera të VPN?

Për momentin, OpenVPN tenton të tejkalojë të gjitha protokollet e tjera VPN. E vetmja që arrin të vazhdojë me OpenVPN duket se është SoftEther, pasi së shpejti do ta shihni veten.

OpenVPN vs SSTP

SSTP dhe OpenVPN janë goxha të ngjashëm pasi që të dy përdorin SSL 3.0, dhe të dy protokollet VPN mund të përdorin portin 443. Ata gjithashtu ofrojnë një nivel të ngjashëm sigurie, pasi të dy protokollet mund të përdorin encryption 256-bit dhe shifrën shumë të sigurt AES.

Sidoqoftë, OpenVPN është me burim të hapur, do të thotë se është shumë më i besueshëm se SSTP, i cili është në pronësi të Microsoft-it – një kompani që dihet se bashkëpunon me NSA dhe FBI.

Po ashtu, kur bëhet fjalë për muret e zjarrit, OpenVPN duket se është pak më mirë se SSTP. Si erdhi Epo, këtu është një fakt më pak i njohur për SSTP – sipas vetë Microsoft-it, protokolli nuk mbështet në të vërtetë proxies të vërtetuar të uebit. Farë do të thotë është se administratori i rrjetit mund të zbulojë teorikisht header SSTP dhe të heqë lidhjen nëse përdoret një prokurë jo-legalizimi.

Për sa i përket shpejtësive, pretendohet se SSTP është më i shpejtë se OpenVPN, por nuk ka shumë prova përfundimtare. Shtë e vërtetë që OpenVPN mund të jetë goxha me burim intensiv, por zakonisht është kur përdor portin TCP (të njëjtin që përdor SSTP). Sidoqoftë, OpenVPN mund të përdorë gjithashtu portin UDP, i cili ofron shpejtësi shumë më të mirë.

Sa i përket pajtueshmërisë ndër-platformë, OpenVPN ka dorën e sipërme pasi që punon në shumë më tepër platforma sesa SSTP, e cila është në dispozicion vetëm në Windows, Linux, Android dhe ruter. Sidoqoftë, vlen të përmendet se SSTP është ndërtuar brenda në platformat Windows, kështu që është më lehtë të vendoset sesa OpenVPN.

Në përgjithësi, të dy OpenVPN dhe SSTP janë një zgjedhje e mirë, por OpenVPN është thjesht më efikase. Në rast se dëshironi të mësoni më shumë rreth SSTP, shikoni këtë artikull.

OpenVPN vs Wireguard

Wireguard pretendon të ofrojë më shumë siguri se OpenVPN, por nuk ka shumë prova të forta për ta mbështetur atë. Në vend të AES, Wireguard përdor shifrën ChaCha20, por të dy shifrat ofrojnë kriptim 256-bit. Në përgjithësi, të paktën tani për tani, duket se ChaCha20 mund të jetë më pak burim-intensiv sesa AES. Përveç kësaj, Wireguard është me burim të hapur ashtu si OpenVPN, kështu që është i besueshëm në këtë drejtim.

Kur bëhet fjalë për shpejtësinë e lidhjeve, Wireguard dyshohet se është më i shpejtë se OpenVPN – të paktën sipas standardeve të tyre. Nëse do të vazhdojmë me ato informacione, duket se Wireguard ka xhiros më të mirë dhe një kohë dukshëm më të shkurtër pingë se OpenVPN.

Megjithatë, pavarësisht nga të gjitha ato avantazhe, Wireguard është akoma në zhvillim e hershme. Tani për tani, protokolli kryesisht funksionon vetëm në platformat Linux, dhe duhet të përdoret vetëm për provë. Përdorimi i Wireguard për të siguruar të dhënat tuaja në internet është në të vërtetë shumë i rrezikshëm. Plus, Wireguard është i paqëndrueshëm për momentin.

Dëshironi të mësoni më shumë rreth Wireguard? Pastaj kontrolloni këtë faqe interneti.

OpenVPN vs SoftEther

Shtë e sigurt të thuhet se të dy OpenVPN dhe SoftEther janë vërtet protokol të sigurt. Ata janë me burim të hapur, përdorin shifra të shkallës ushtarake si AES, përdorin shifrimin 256-bit dhe përdorin gjithashtu SSL 3.0. Dallimi kryesor midis tyre është mosha – SoftEther është shumë më e re se OpenVPN. Për shkak të kësaj, disa njerëz mendojnë se OpenVPN është shumë më i besueshëm.

Për sa i përket shpejtësisë, SoftEther çmon më mirë sesa OpenVPN. Në fakt, sipas hulumtimit nga Universiteti i Tsukuba (njerëzit që fshihen pas SoftEther VPN, pra jo një burim subjektiv 100%), protokolli SoftEther supozohet të jetë 13 herë më i shpejtë se protokolli OpenVPN.

Të dy protokollet funksionojnë në një numër të mirë platformash, por SoftEther duket se është pak më e lehtë për tu vendosur se OpenVPN. Sidoqoftë, duhet të dini që edhe nëse përdorni një ofrues VPN i cili ofron lidhje SoftEther, do të duhet akoma të shkarkoni softuer shtesë që të funksionojë. Me OpenVPN, kjo është opsionale.

Ashtu si OpenVPN, SoftEther gjithashtu mund të ekzekutojë serverin e vet, por serveri SoftEther mund të ekzekutojë protokollin OpenVPN, së bashku me protokollet e tjera si IPSec, L2TP / IPSec, SSTP dhe SoftEther. Serveri OpenVPN mund të ekzekutojë vetëm protokollin e tij personal.

Në fund të fundit, SoftEther është një alternativë solide OpenVPN. Nëse – për çfarëdo arsye – nuk mund të përdorni OpenVPN, duhet të provoni SoftEther. Nëse dëshironi të dini më shumë rreth saj, ndiqni këtë lidhje.

OpenVPN vs PPTP

Për fillestarët, PPTP është dukshëm më i dobët se OpenVPN për sa i përket sigurisë. Ndërsa OpenVPN mund të trajtojë çelësat dhe shifruesit e shifrimit 256-bit si AES, PPTP mund të përdorë vetëm çelësat 128-bit përmes shifrës MPPE. Fatkeqësisht, kriptimi MPPE është shumë i thjeshtë për t’u shfrytëzuar – këtu janë vetëm disa çështje:

 • MPPE është e ndjeshme ndaj sulmeve që rrëzojnë bit.
 • MPPE nuk mund të shifrojë pako NCP (Protokolli i Kontrollit të Rrjetit) PPP (Protokolli nga Pika në Pikë).
 • Shiferi zakonisht nuk kontrollon nëse serveri është autentik.
 • MPPE është e ndjeshme ndaj sulmit Reset-Request (një formë e sulmit njeri-në-mes-mes)

Gjithashtu, PPTP mund të përdorë MS-CHAP-v1 (i cili nuk është i sigurt) ose MS-CHAP-v2 (përsëri, nuk është aspak i sigurt) për vërtetim. OpenVPN është shumë më i sigurt pasi mund të përdorë më mirë encryption për vërtetim, siç janë SHA-256, SHA-384, ose SHA-512.

Për më tepër, PPTP është mjaft e thjeshtë për t’u bllokuar me një mur zjarri. OpenVPN nuk mund të bllokohet me të vërtetë nga administratori i rrjetit pasi përdor portin HTTPS. Oh, dhe të mos harrojmë se NSA me sa duket mund të prish trafikun PPTP.

Pothuajse e vetmja mënyrë se PPTP është më e mirë se OpenVPN është kur bëhet fjalë për shpejtësinë në internet dhe të qenit në dispozicion natyrisht në platforma të shumta. Për shkak të kriptimit të dobët, PPTP është shumë e shpejtë. Dhe ndërsa OpenVPN është shumë ndër-platformë e pajtueshme, nuk është integruar në mënyrë të natyrshme në aq platforma sa PPTP. Megjithëse, ia vlen të përmendet se PPTP nuk mund të jetë më në dispozicion në vend në sistemet dhe pajisjet e ardhshme të operimit. Për shembull, protokolli nuk ka qenë i disponueshëm në pajisjet MacOS dhe iOS që nga macOS Sierra dhe iOS 10.

Nëse dëshironi të lexoni më shumë rreth protokollit PPTP, ne kemi marrë tashmë një artikull të thelluar mbi të.

OpenVPN vs L2TP / IPSec

Ashtu si PPTP, L2TP / IPSec është i disponueshëm në vend në shumë platforma. Pra, vendosja e tij është shumë më e lehtë sesa vendosja e OpenVPN. Megjithëse, nëse përdorni një shërbim VPN, nuk do të vini re dallime. Nga ana tjetër, L2TP / IPSec përdor më pak porte sesa OpenVPN dhe nuk e përdor portin 443. Pra, është më lehtë që protokolli të bllokohet nga një firewall natyror.

Ndërsa L2TP / IPSec nuk është plotësisht në pronësi të Microsoft (pasi është zhvilluar edhe nga Cisco), ende nuk është aq i besuar sa OpenVPN i cili është me burim të hapur. Gjithashtu, është e rëndësishme të theksohet se Edward Snowden ka pohuar më parë se L2TP ishte dobësuar qëllimisht nga NSA.

Oh, dhe duke folur për sigurinë, ju duhet të dini se L2TP më vete ofron 0 encryption. Kjo është arsyeja pse është gjithmonë e çiftuar me IPSec. Plus, edhe pse OpenVPN në TCP nganjëherë mund të jetë një hog i burimeve, L2TP / IPSec është shumë i burimeve-intenzive (në varësi se sa i fuqishëm është pajisja juaj) sepse encapsulon të dhëna dy herë.

Nëse doni të mësoni më shumë rreth L2TP / IPSec, këtu është një lidhje e dobishme.

OpenVPN vs IPSec

IPSec shpesh shoqërohet me L2TP dhe IKEv2, por mund të gjeni ofruesit e VPN të cilët ofrojnë qasje në këtë protokoll më vete..

Pra, si bëhet mirë kundër protokollit OpenVPN? Epo, të dy ofrojnë një nivel të ngjashëm të duhur sigurie. Megjithëse, ju duhet të jeni më të kujdesshëm me IPSec gjatë konfigurimit të tij, pasi një gabim i vogël mund të prish mbrojtjen që ofron. Gjithashtu, pasi që IPSec zë hapësirën e kernelit (hapësira në pajisjen e rezervuar për sistemin operativ), siguria e tij mund të kufizohet nga mënyra e konfigurimit të saj nga shitësi. Kjo gjithashtu e bën IPSec më pak të lëvizshëm se OpenVPN, i cili përdor hapësirën e përdoruesit (memorja e sistemit e caktuar për aplikacionet).

IPSec zakonisht është në dispozicion në shumë platforma, ndërsa OpenVPN duhet të konfigurohet manualisht në to. Natyrisht, nuk është problem nëse përdorni një shërbim VPN. Një gjë tjetër që vlen të përmendet është se trafiku IPSec nganjëherë mund të bllokohet nga disa mure zjarri, ndërsa paketat OpenVPN UDP ose TCP nuk kanë çështje të tilla.

Sa i përket shpejtësive dhe stabilitetit, të dyja janë mjaft të mira nëse keni një bandë të mjaftueshme dhe një pajisje relativisht të fuqishme. Megjithatë, duhet të dini që IPSec mund të marrë më shumë kohë për të negociuar tunelin sesa bën OpenVPN.

Jeni të interesuar të mësoni më shumë rreth IPSec? Shikoni këtë artikull.

OpenVPN vs IKEv2 / IPSec

OpenVPN dhe IKEv2 janë të dy protokolle të sigurta, por vlen të përmendet se OpenVPN përdor TLS / SSL për të siguruar të dhëna në nivelin e Transportit, ndërsa IKEv2 siguron të dhënat në nivelin IP. Në përgjithësi, nuk është një ndryshim i madh, por është mirë të dihet megjithatë. Dhe ndërsa IKEv2 u zhvillua nga Cisco së bashku me Microsoft, kjo nuk është një çështje kaq e madhe pasi ekzistojnë implementime me burim të hapur të IKEv2.

OpenVPN ofron më shumë mbështetje kur bëhet fjalë për pajtueshmërinë ndër-platformë, por IKEv2 është zakonisht një preferuar i përdoruesve celular sepse është i integruar në mënyrë të natyrshme në pajisjet BlackBerry. Gjithashtu, IKEv2 tenton të ofrojë një stabilitet më të mirë se OpenVPN sepse mund t’i rezistojë ndryshimeve të rrjetit. Cfare do te thote ajo? Se nëse, për shembull, do të kalonit nga një lidhje WiFi në lidhjen e planit tuaj të të dhënave në lëvizje, IKEv2 mund ta trajtonte atë pa e hequr lidhjen.

Përveç kësaj, duhet të dini që IKEv2 ka tendencë të jetë më e shpejtë se OpenVPN, por është gjithashtu më e lehtë të bllokohet sesa protokolli OpenVPN. Pse? Për shkak se IKEv2 përdor portin UDP 500, dhe administratorët e rrjetit kanë një kohë më të lehtë duke e synuar atë sesa porti 443, i cili zakonisht përdoret nga OpenVPN.

Në përgjithësi, do të themi se IKEv2 është një zgjedhje më e mirë se OpenVPN nëse përdorni shumë celularin tuaj – veçanërisht kur udhëtoni jashtë vendit. Përndryshe, thjesht duhet të ngjiteni në OpenVPN.

Nëse dëshironi të lexoni më shumë rreth IKEv2, ndiqni këtë lidhje.

Pra, pse të përdorni OpenVPN dhe kur duhet ta bëni?

Arsyeja kryesore për të përdorur protokollin OpenVPN është sepse është shumë i sigurt, me të vërtetë i qëndrueshëm dhe funksionon në platforma të shumta. Shumica e ekspertëve të sigurisë rekomandojnë të përdorni gjithmonë OpenVPN për çdo gjë që bëni në internet – veçanërisht pasi që është një opsion kaq transparent (për shkak se është me burim të hapur).

Lidhur me rastin e përdorimit të OpenVPN, është një protokoll i përshtatshëm VPN për sa herë që doni të siguroni lidhjet tuaja në internet – qoftë kur jeni duke luajtur lojra në internet, duke shkarkuar përrua, ose gati të bëheni një informues. OpenVPN është gjithashtu një zgjedhje e mirë kur duhet të anashkaloni një mur zjarri – pavarësisht nëse jeni duke zhbllokuar përmbajtjen e kufizuar me gjeo apo thjesht zhbllokoni faqet e internetit në punë ose shkollë.

Bottom Line – Isfarë është OpenVPN?

OpenVPN është një protokoll me burim të hapur VPN dhe softuer VPN që u mundëson njerëzve të drejtojnë lidhje të sigurta VPN. Shumica e ofruesve të VPN e ofrojnë këtë protokoll sepse është shumë i sigurt (ai përdor bibliotekën OpenSSL dhe kriptimin 256-bit) dhe funksionon në platforma të shumta. OpenVPN konsiderohet zgjidhja më e mirë midis protokolleve VPN, me vetëm SoftEther të jetë në gjendje ta rivalizojë atë.

Në përgjithësi, ju duhet të zgjidhni një ofrues VPN që siguron qasje në lidhjet OpenVPN, por që gjithashtu ofron qasje në protokolle të tjera VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map