Isfarë është ruajtja e të dhënave (dhe si ndikon ajo në privatësinë në internet) |


“Por çfarë është ruajtja e të dhënave?” Nëse e keni pyetur veten se për një kohë, ky artikull do të jetë në rrugicën tuaj pasi ne do të diskutojmë mbi këtë temë, si trajtohet në disa shtete dhe si mund të mbroheni nga kjo.

Farë është ruajtja e të dhënave?

Ruajtja e të dhënave është procesi përmes të cilit qeveritë dhe bizneset (veçanërisht ofruesit e telekomunikacionit dhe Internetit) regjistrojnë dhe ruajnë të dhëna të ndryshme (zakonisht të lidhura me individët). Në ditët e sotme, mbajtja e të dhënave pak a shumë i referohet mënyrës se si trajtohen dhe ruhen të dhënat e përdoruesit të Internetit. Shumica e bizneseve dhe institucioneve qeveritare kanë një politikë për ruajtjen e të dhënave, e cila përshkruan mënyrën e qasjes së tyre.

Mbajtja e detyrueshme e të dhënave

Nga njëra anë, ruajtja e detyrueshme e të dhënave justifikohet nga nevoja për të hyrë dhe mbrojtur informacione të rëndësishme – si për t’u ofruar klientëve shërbime, ashtu edhe për të parandaluar prishjen e të dhënave, rrjedhjet e të dhënave dhe humbjen e të dhënave. Krijimi i kopjes rezervë është gjithashtu i domosdoshëm, si një masë paraprake në rast se diçka ndodh me sistemet kryesore të ruajtjes së të dhënave.

Nga ana tjetër, mbajtja e detyrueshme e të dhënave ka një përkufizim tjetër, më problematik.

Farë është ruajtja e të dhënave të detyrueshme?

Ruajtja e detyrueshme e të dhënave është një praktikë e zbatimit të ligjit që kërkon ISP-të dhe ofruesit e telekomit ruajnë të dhënat e përdoruesit nën detyrimin që të gjitha informacionet e regjistruara do të vihen në dispozicion kur autoritetet e kërkojnë atë.

Edhe pse IP-ja e pothuajse çdo përdoruesi është ndryshuar në mënyrë periodike, të gjithë ISP-të dhe ofruesit e telekomit duhet të mbajnë shënime për të gjitha adresat e tyre IP për një periudhë të caktuar kohe. Në këtë mënyrë, agjencitë shtetërore mund të kërkojnë nga ofruesit të japin informacion në lidhje me identitetin e personit që ka përdorur një IP në çdo moment të caktuar.

Ndërsa kjo mund të ketë kuptim nëse konsideroni se autoritetet mund ta përdorin atë informacion në hetimet e krimit, gjithashtu u jep më shumë pushtet qeverive për të monitoruar qytetarët dhe heq të drejtat e tyre për privatësinë në internet.

Pse është ai lloj ruajtja e të dhënave të detyrueshme, ju pyet? Formulimi i arsyeve mund të ndryshojë nga një vend në tjetrin, por ato zakonisht janë të njëjta: Të luftosh terrorizmin dhe të parandalosh / luftosh krimet e rënda. Trueshtë e vërtetë që kjo ka kuptim, por është gjithashtu e paqartë dhe lë shumë hapësirë ​​për interpretim, gjë që mund të shkaktojë një abuzim serioz të të drejtave të tua të intimitetit.

Si ndikon ruajtja e detyrueshme e të dhënave në intimitetin në internet?

Epo, mendoni në këtë mënyrë – si të dini se dikush po shikon çdo lëvizje tuaj në internet dhe mund të hyni në një regjistër të të gjitha ndërveprimeve, shkarkimeve dhe çfarosjes suaj të tëra, duke ju bërë të ndjeheni?

Përveç kësaj, ruajtja e të dhënave është një kërcënim i konsiderueshëm në shumë regjime politike (si Arabia Saudite, për shembull), ku njerëzit duhet të përdorin vetë-censurimin sa herë që janë në internet. Përndryshe, ata rrezikojnë pasoja të mëdha ligjore.

Mbajtja e detyrueshme e të dhënave

Gjithashtu, procesi i ruajtjes së një ngarkese kaq të madhe informacioni është i kushtueshëm dhe përfshin pajisje të shtrenjta. Dhe nëse po pyesni se kush paguan për këtë, përgjigjja është e thjeshtë: Qeveria i bën ofruesit e shërbimeve të mbulojnë çekun, dhe ofruesit e shërbimeve po ngarkojnë përdoruesit përfundimtarë më shumë për të mbuluar shpenzimet e tyre.

Së fundmi, le të flasim për përpjekjet e hakerimit. Ndërsa ISP-ja juaj mund të marrë shumë masa për të siguruar që të dhënat janë të sigurta, nuk ka asnjë garanci që të dhënat tuaja personale nuk do të ekspozohen ndaj një shkeljeje të intimitetit (këtu është një shembull tjetër) ose rrjedhje.

Rreth ligjeve për ruajtjen e të dhënave

Ligjet për ruajtjen e të dhënave janë të ndryshme nga një vend në tjetrin, por ato zakonisht kanë të njëjtin qëllim: Një kontroll më i mirë i botës dixhitale në kurriz të intimitetit dhe lirisë së fjalës.

Do të shohim disa nga shembujt më të njohur nga e gjithë bota, por nëse doni një listë më të thelluar, kontrolloni këtë.

Ruajtja e të dhënave në BE

Jo shumë kohë më parë, në dhjetor 2016, BE bëri një deklaratë të rëndësishme kundër ruajtjes së të dhënave dhe e shpalli të paligjshme për shtetet anëtare që të regjistronin postë elektronike ose të dhëna të tjera elektronike me shumicë.

Përjashtimi i vetëm nga ky aktvendim vlen për kërcënime serioze kundër sigurisë publike. Vetëm atëherë janë të ligjshme mbikëqyrja dhe ruajtja e të dhënave. Prapëseprapë, kjo vjen me një përmendje të rëndësishme: Personi ose grupi i njerëzve, të dhënat e të cilëve u arritën, duhet të njoftohen se akti i mbikëqyrjes ka ndodhur pasi të jetë i sigurt se njoftimi nuk do të rrezikojë hetimin. Për më tepër, pasi përfundon hetimi, të gjitha të dhënat e ruajtura duhet të shkatërrohen.

Që nga viti 2018, GDPR (Rregullorja e Përgjithshme e Mbrojtjes së të Dhënave) gjithashtu filloi të zbatohet, duke detyruar bizneset në mbarë botën që të zbatojnë rregulla më të forta të intimitetit kur merren me përdoruesit e BE, në thelb duke u dhënë përdoruesve të Internetit nga BE më shumë kontroll mbi të dhënat e tyre dhe privatësinë.

Sigurisht, vlen të përmendet se zbatimi i GDPR nuk do të thotë që përdoruesit në internet në BE nuk duhet të bëjnë më një formë të ruajtjes së të dhënave ose madje edhe mbikëqyrjes në internet. Shtë thjesht se situata është pak më mirë tani, edhe pse jo shumë.

Ruajtja e të dhënave në MB

Të dhënat e përdoruesit regjistrohen dhe regjistrohen deri në 1 vit në MB. Gjërat u përkeqësuan nga Projekt-ligji i të dhënave për komunikimet (i njohur gjithashtu si “Karta e Snooper”), i cili detyron ISP-të të bëjnë të dhënat e përdoruesit në dispozicion të autoriteteve publike, dhe u jep oficerëve të policisë fuqinë të kryejnë kërkesa për të dhëna një herë në muaj.

Ekzistojnë disa lajme të mira, megjithëse – ndërsa Mbretëria e Bashkuar duke e lënë BE-në padyshim që bie ndesh me ligjet e privacisë së GDPR dhe BE, gjykatat e larta kanë vendosur që Karta e Snooper duhet të ndryshohet në përputhje me ligjet e BE-së.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë që përdoruesit në internet në Mbretërinë e Bashkuar papritmas do të shijojnë një nivel të ri të intimitetit. Ka të ngjarë që zbrazësira të shumta do të përdoren në versionin e ndryshuar për të lejuar mbikëqyrjen masive të destinuar fillimisht.

Ruajtja e të dhënave në Australi

Në vitin 2017, hyri në fuqi ligji i Ruajtjes së të Dhënave. Sipas tij, ISP-të dhe ofruesit e telekomit duhet të ruajnë metadatat e përdoruesve Australianë celularë dhe në internet për deri në 2 vjet. Nëse nuk jeni të sigurt se çfarë metadata është, ka ndonjë lidhje me një telefonatë ose lidhje online.

Sidoqoftë, mbajtja e të dhënave është në të vërtetë e vështirë për t’u zbatuar në Australi. Pse? Për shkak se ISP-të Australiane nuk kanë ndonjë detyrim ligjor të zotërojnë një licencë, kështu që askush me të vërtetë nuk e di se sa ofrues ka. Byroja e Statistikave kishte regjistruar 77 ISP me më shumë se 1000 abonentë. Nga ana tjetër, Internet Australia vlerëson se ka të paktën 250, dhe mbase më shumë se 500.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet të nënvlerësoni ligjin për ruajtjen e të dhënave. Përfundimisht, do të gjendet një zgjidhje dhe do të regjistrohen më shumë të dhëna të përdoruesit.

Ruajtja e të dhënave në SH.B.A.

Ndërsa nuk ka një ligj të detyrueshëm të mbajtjes në Shtetet e Bashkuara, NSA regjistron metadatat e Internetit deri në 1 vit në bazën e të dhënave të saj MARINARA. Këtu është gjëja interesante – ata nuk e bëjnë këtë vetëm për përdoruesit në internet të SH.B.A. – ato regjistrojnë metadata në të gjithë botën. NSA gjithashtu mbledh metadata përmes programit PRISM i cili përfshin gjigantë të Internetit në SH.B.A..

Për më tepër, Ligji i Ruajtur i Komunikimit (SCA), i lëshuar në vitin 1986 si pjesë e Ligjit për Intimitetin e Komunikimeve Elektronike kërkon ruajtjen e të dhënave deri në 180 ditë sipas kërkesës së qeverisë. Gjithashtu, ofruesit mund të zbulojnë me dëshirë informacione private në raste urgjente kur një vonesë e një zbulimi të tillë e vë një person ose një grup njerëzish në rrezik serioz.

Qendra e të dhënave

Për më tepër se kaq, qasja në përmbajtje dixhitale lejohet vetëm me një urdhër gjykate. Por ka disa informacione specifike (si emrat e përdoruesve, adresat, numrat e telefonit ose regjistrimet e thirrjeve telefonike) që mund të merren vetëm me një thirrje administrative.

Një shqetësim tjetër i madh që përdoruesit e SH.B.A.-së duhet të kenë është nëse të dhënat e regjistruara nga ISP-ja e tyre janë duke u shitur në reklamuesit apo jo. Me sa duket, ISP-të në SH.B.A. në të vërtetë mund ta bëjnë këtë.

Ruajtja e të dhënave në Kinë

Nuk ka një periudhë të caktuar të ruajtjes së të dhënave në Kinë, gjë që e bën të lehtë për qeverinë të abuzojë me të dhënat e përdoruesve, natyrisht. Përkundër kësaj, gjërat në këtë rast nuk janë aq të zymta – sipas Ligjit të Kinës për Sigurinë Kibernetike, qytetarët kanë të drejtë të kërkojnë të fshihen të dhënat nëse kjo shkon në kundërshtim me ligjin, dhe ata gjithashtu duhet të japin pëlqimin e tyre përpara se të dhënat mund të jenë i përpunuar.

Ende ka arsye për t’u shqetësuar nëse jetoni në Kinë ose planifikoni të vizitoni, megjithëse. Ligji i Sigurisë Kibernetike thotë qartë se të dhënat duhet të ruhen në serverat lokalë të rregulluar me ligjin kinez. Bizneset gjithashtu duhet të “bashkëpunojnë” me agjencitë e sigurisë kur kërkohet. Plus, ISP-të kineze ka të ngjarë të përdorin Inspektimin e Deep Packet për të regjistruar sa më shumë informacione në lidhje me lidhjet e përdoruesve.

Si të mbroheni nga mbajtja e të dhënave të detyrueshme

Ndërsa nuk mund të parandaloni mbajtjen e detyrueshme të të dhënave 100% (përveç nëse thjesht jetoni jashtë rrjetit), ekzistojnë 2 gjëra që mund të bëni për të zvogëluar disa nga informacionet e ISP-ve dhe regjistrat e agjencive të mbikëqyrjes qeveritare:

  1. Përdorni Tor (Ruteri qepë)
  2. Përdorni një VPN (Rrjet Virtual Privat)

shkëmb është një rrjet anonimiteti që funksionon duke kërcyer trafikun tuaj të Internetit ndërmjet stafeve për ta bërë më të vështirë gjurmimin. Ndërsa është një shërbim i dobishëm, ai ka një të metë të madhe – stafet e daljes (stafeta e fundit (të dhënat e fundit do të kalojnë të dhënat tuaja përpara se të arrini në destinacionin e saj)) nuk do të keni ndonjë kriptim. Kjo do të thotë që personi që drejton stafetën mund të nënshkruajë trafikun tuaj, dhe ISP-ja e tij mund të bëjë të njëjtën gjë.

Një VPN është një zgjedhje më e mirë sepse kodon lidhjet tuaja në çdo kohë. Në thelb, trafiku midis pajisjes tuaj dhe serverit VPN është plotësisht i palexueshëm për ISP-të dhe agjencitë qeveritare të mbikëqyrjes.

mbrojtur nga viruset e kompjuterit

Përveç kësaj, një VPN gjithashtu do të maskojë adresën tuaj IP dhe do ta zëvendësojë atë me adresën e vetë serverit VPN, duke e bërë më të vështirë për këdo që të gjurmojë vendndodhjen tuaj.

Në përgjithësi, është më mirë të përdorni kryesisht një VPN dhe ta bashkoni atë me Tor nëse doni një ngritje shtesë të sigurisë së të dhënave.

Keni nevojë për një VPN të Mirë Nga ana juaj?

Pastaj ju keni ardhur në vendin e duhur – CactusVPN ofron kriptim të fuqishëm AES që siguron që askush të mos mund t’i mbajë skedat në aktivitetet tuaja në internet. Për më tepër, ne përdorim teknologjinë e përbashkët të IP në serverët tanë me shpejtësi të lartë për ta bërë atë të pamundur që çdo ISP ose agjensi mbikëqyrje të shoqërojë sjelljen tuaj në internet me adresën tuaj IP.

Oh, dhe mos u shqetësoni për ruajtjen e të dhënave nga ana jonë. Kemi një politikë të rreptë të mos-log. Për më tepër, intimiteti i përmirësuar në internet është vetëm disa klikime larg, pasi aplikacionet tona VPN janë shumë miqësore dhe punojnë në pajisje të shumta. Plus, VPN-ja jonë funksionon mirë përkrah Tor gjithashtu.

Jo plotësisht i bindur?

Pa shqetësime – ju mund të provoni falas shërbimin tonë për 24 orë para se të zgjidhni një plan abonimi. Dhe pasi të bëheni një përdorues i CactusVPN, do të jeni akoma i mbuluar nga garancia jonë 30-ditore për kthimin e parave.

përfundim

Ndërsa ligjet për ruajtjen e të dhënave ndryshojnë në varësi të vendit, të gjithë realizojnë të njëjtin qëllim – më shumë kontroll qeveritar mbi të dhënat tuaja të internetit dhe lirinë. Për fat të mirë, ka një mënyrë për të luftuar përsëri – duke përdorur një VPN për të koduar të gjitha komunikimet tuaja në internet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me