Isfarë është teknologjia gjeo-kufizuese? (Si mund ta anashkaloni?) |


Farë është teknologjia gjeo-kufizuese?

Gjeo-kufizimet (quhen edhe gjeo-blloqe) janë një metodë që ofruesit e përmbajtjes përdorin për të kufizuar qasjen në shërbimet dhe platformat e tyre mbi bazën gjeografike. Në thelb, kjo u lejon atyre që të bëjnë faqet e tyre të internetit të disponueshme në vende të veçanta.

Një shembull i mirë i kësaj është tubi – një platformë falas streaming televizive. Nëse përpiqeni ta përdorni atë jashtë SH.B.A., do të keni qasje të kufizuar në përmbajtjen e tij. Nëse përpiqeni ta përdorni atë nga BE për momentin, do të merrni një mesazh që ju thotë se shërbimi nuk është i disponueshëm në atë zonë.

Netflix SH.B.A. është një tjetër shembull i mirë i bllokimit të gjeo-bllokimit në veprim. Në rastin e tyre, ata nuk ju tregojnë se shërbimi nuk është i disponueshëm në vendin tuaj, megjithatë. Në vend të kësaj, ata zakonisht ju përcjellin në një bibliotekë me përmbajtje që funksionon në rajonin tuaj.

Si funksionojnë gjeo-kufizimet?

Shtë shumë e thjeshtë – kufizimet gjeografike janë të mundshme sepse faqet e internetit mund të shohin vendndodhjen tuaj gjeografike kur lidheni me ta. Pra, e gjithë një faqe në internet duhet të bëjë kur të marrë një kërkesë për lidhje nga pajisja juaj është të kontrolloni nëse është në listën e bardhë ose në listën e zezë. Nëse është në listë të zezë, do t’ju ridrejtojë në një faqe të rezervuar për rajonin tuaj (siç bën Netflix kur ju ridrejton në bibliotekën e disponueshme në vendin tuaj). Përndryshe, faqja e internetit mund të refuzojë kërkesën tuaj të lidhjes dhe të dërgojë një mesazh që ju thotë se shërbimi nuk është i disponueshëm në vendin tuaj.

Si e sheh një faqe në internet gjeo-vendndodhjen tuaj? Zakonisht, ata e marrin atë informacion nga:

 • Adresa juaj e IP-së
 • Adresa WiFi dhe / ose Bluetooth MAC
 • Vendndodhja e lidhjes suaj WiFi
 • GPS e pajisjes suaj
 • RFID-i juaj (Identifikimi i frekuencës radio)
 • ID e qelizës GSM (2G) ose CDMA (3G) e pajisjes

6 arsye Gjeo-bllokimet janë përdorur

Këtu është një përmbledhje e arsyeve kryesore që do të hasni në kufizimet e gjeo-kufizimeve kur jeni në Internet:

1. Marrëveshjet për të drejtat e autorit

Ofruesit e përmbajtjes (si Netflix, iPlayer i BBC, Hulu, etj.) Nuk i posedojnë të drejtat për të gjithë përmbajtjen që kanë në ekran – ata thjesht kanë të drejtën ta transmetojnë atë. Pra, është mbajtësi origjinal i të drejtave të autorit që vendos nëse përmbajtja mund të transmetohet në të gjithë botën. Nëse kjo nuk lejohet, platformat e përmbajtjes duhet të respektojnë ato rregullore, dhe teknologjia gjeo-kufizuese i ndihmon ata ta bëjnë këtë.

2. Të drejtat e licencimit

Mbajtësit e të drejtave të autorit dhe ofruesit e përmbajtjes duhet të blejnë të drejtat e licencimit në një vend të veçantë nëse duan të transmetojnë përmbajtjen e tyre atje. Kjo mund të bëhet mjaft e shtrenjtë (veçanërisht kur mendoni për taksat e tjera specifike të vendit që mund të hyjnë në lojë), kështu që nuk është e vështirë të imagjinohet që blerja e të drejtave të licencimit në të gjithë botën është jashtë diskutimit.

3. Diskriminimi i çmimeve

Gjeo-kufizimet mund të përdoren për të imponuar diskriminimin e çmimeve – akti i shfaqjes së çmimeve të ndryshme bazuar në atë vend ku po përdor përdoruesi në internet. Shitësit me pakicë në internet dhe kompanitë ajrore kanë tendencë ta bëjnë këtë për ta ndarë më mirë botën në segmente të shumëfishta të tregut, dhe të fitojnë një fitim më të madh.

4. Zbavitje

Në SH.B.A., gjeo-blloqet shpesh përdoren në ndërprerje – një praktikë që është “popullore” midis kompanive të transmetimit, rrjeteve kombëtare, ligave sportive dhe shoqatave. Në parim, gjeo-kufizimet përdoren për të siguruar që një ngjarje e caktuar sportive të mos transmetohet në një zonë ku:

 • Ngjarja në fjalë po zhvillohet.
 • Të drejtat e shpërndarjes janë pronë ekskluzive e rrjeteve kombëtare.
 • Ngjarja e thënë tashmë është duke u transmetuar në vend.

5. Arsyet Ligjore

Metodat gjeo-kufizuese shpesh mund të përdoren nga një qeveri për arsye ligjore. Për shembull, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar përdor gjeo-blloqe për të siguruar që përmbajtja e tyre televizive është e disponueshme vetëm në Mbretërinë e Bashkuar (me disa përjashtime) sepse të gjitha ato janë të financuara nga paratë e taksapaguesit.

6. Kërkesat ligjore

Ndonjëherë, biznese të caktuara duhet të ndjekin ligje specifike ndërkombëtare dhe kombëtare në mënyrë që të operojnë në një vend ose rajon – dhe ato ligje mund t’i detyrojnë bizneset e përdorura të përdorin metoda gjeo-kufizuese.

Për shembull, kazinotë në internet zakonisht duhet të përdorin kufizime gjeo-kufitare për të respektuar ligjet e lojërave të fatit në internet – veçanërisht pasi atyre nuk u lejohet ligjërisht të ofrojnë shërbimet e tyre në vendet që ndalojnë lojërat e fatit në internet.

A është legale përdorimi i teknologjisë gjeo-kufizuese?

Në përgjithësi, po. Tani për tani, BE-ja duket se është vendi i vetëm ku veprimet juridike në të vërtetë janë ndërmarrë kundër metodave të gjeo-kufizimit. Këtu është një përmbledhje e shpejtë e asaj që po ndodh:

 • Kthehu në vitin 2018, BE me sa duket ndaloi ato që ata e quajnë “bllokim të pajustifikuar të gjeografisë”. Ndërsa tingëllon mirë, ndalimi nuk arriti shumë pasi që ekzistonte një zbrazëtirë ligjore që thoshte se ndalimi nuk do të zbatohej nëse geo-bllokimi ishte i nevojshëm për të siguruar përputhjen me kërkesat ligjore. Ndalimi gjithashtu nuk mbuloi media si lojëra video dhe eBooks.
 • Përpara disa muaj përpara, dhe BE miratoi rregullore për transportimin e mediave dixhitale. Në thelb, rregulloret e reja thanë që ofruesit e përmbajtjes që ofrojnë shërbime të paguara duhet të ofrojnë një lloj “roaming” në vendet anëtare të BE-së. Sky Go dhe TV TANI janë shembuj të mirë se si funksionon, pasi ato lejojnë përdoruesit të shikojnë përmbajtjen e Mbretërisë së Bashkuar jashtë vendit deri në 30 ditë nëse janë në vendet anëtare të BE-së.
 • Në fund të vitit 2018, hyri në fuqi një rregullore e re e BE-së, e cila në thelb i dha fund gjeo-bllokimit në tregtinë elektronike..

Vendet jo-BE në Evropë mund të mos e ndjekin atë legjislacion, megjithëkëtë, ka të ngjarë që gjeo-bllokimi të mos shihet si problem juridik në ato vende.

Në rajone si Amerika e Veriut dhe Australia, geo-bllokimi i saj konsideronte një praktikë normale si një mënyrë për të mbrojtur të drejtat e autorit, prodhuesit e TV / filmave dhe krijuesve të tjerë të përmbajtjes. Ndërsa për vendet si Azia, Lindja e Mesme, Amerika e Jugut dhe Afrika, nuk ekzistojnë ligje të qarta që përcaktojnë nëse bllokimi i gjeo-bllokimit është i ligjshëm apo jo. Zakonisht, praktikohet edhe atje.

4 mënyra të thjeshta për të hyrë në përmbajtjen e kufizuar me gjeo

Zakonisht, mënyra më e mirë dhe më e thjeshtë për të anashkaluar metodat e gjeo-kufizimit është të fshehni adresën tuaj IP ose gjeo-vendndodhjen tuaj kur jeni në Internet. Ndërsa kjo mund të duket e vështirë për tu bërë, me të vërtetë nuk është ashtu.

Përmbajtja e përmbajtjes së kufizuar gjeo-kufizuar

Në fakt, ju keni katër mundësi që mund t’i provoni:

1. Shërbime VPN

Një shërbim VPN ju ndihmon të anashkaloni gjeo-blloqet duke zëvendësuar adresën tuaj IP me adresën e serverit VPN me të cilin jeni lidhur. Pra, nëse lidheni me një server VPN me qendër në SH.B.A., ju mund të hyni në faqet e internetit të kufizuara me gjeo që janë në dispozicion vetëm atje

VPN-të janë mjaft të lehta për t’u përdorur, dhe ato nuk mund të bllokohen me të vërtetë nga ISP-të (siç mund të jenë shërbimet Smart DNS). Plus, pasi që një VPN përdor kriptimin, ai mund të parandalojë që ISP-ja juaj të godasë edhe bandën tuaj.

Prapëseprapë, duhet të dini që kriptimi i një VPN mund të ndërhyjë në shpejtësinë e lidhjes tuaj. Kjo nuk do të thotë që shpejtësitë tuaja në internet do të zvogëlohen 100%, por në varësi të asaj se sa të fortë janë shifri i shifrimit dhe VPN, mund të përjetoni disa ngadalësime.

rekuizitë

 • Lidhja me një server VPN është gjithçka që duhet për të fshehur adresën tuaj IP.
 • Meqenëse VPN përdorin kriptimin, ato mund t’ju ndihmojnë të parandaloni rrëzimin e brezit ISP.
 • Shumica e serverëve VPN vijnë të pajisur me lidhje me shpejtësi të lartë dhe bandë të pakufizuar.
 • Nuk ka me të vërtetë një mënyrë për ISP-të të bllokojnë VPN-të.

Cons

 • Në varësi të sa të fortë janë kriptimi dhe protokolli VPN, shpejtësia juaj në internet mund të marrë një goditje.

2. Shërbime Smart DNS

Një Smart DNS është një shërbim që mund të përdorni për të fshehur adresën tuaj të vërtetë DNS që ju është caktuar nga ISP-ja juaj. Ndërsa nuk është njësoj si fshehja e adresës suaj të IP, adresa juaj DNS gjithashtu përmban informacione që zbulojnë gjeo-vendndodhjen tuaj të vërtetë. Pra, zëvendësimi i tij me një adresë të re që përmban të dhëna që tregojnë për një vend në një vend ku përmbajtja është në dispozicion në është një mënyrë e mirë për të anashkaluar gjeo-blloqet.

Për më tepër, një Smart DNS gjithashtu do të përgjojë kërkesat tuaja për lidhje në çdo faqe në internet që dëshironi të përdorni, dhe do të zëvendësojë çdo të dhënë që gjendet në to që rrjedh vendndodhjen tuaj gjeografike me informacione të reja që janë të lidhura me një vendndodhje tjetër, “të bardhë” të listuar.

Një gjë tjetër e shkëlqyeshme në lidhje me shërbimet Smart DNS është mungesa e enkriptimit, e cila ju lejon të përdorni një përmbajtje të kufizuar gjeografike duke shijuar shpejtësinë tuaj origjinale në ISP. Gjithashtu, shumica e shërbimeve Smart DNS ofrojnë qasje në një listë të madhe të faqeve të para-zhbllokuara para të cilave mund të qaseni menjëherë.

Nga ana tjetër, një problem është se ISP-ja juaj mund të bllokojë Smart DNS që përdorni me një Proxy Transparent. Kjo, dhe nganjëherë mund të mos e gjeni uebfaqen që dëshironi në listën e faqeve të para-zhbllokuara të internetit. Zakonisht, nuk është një problem i madh pasi mund t’i kërkoni ofruesit të shtojë faqen e internetit që dëshironi në listë.

rekuizitë

 • Një DNS i zgjuar është i lehtë për t’u përdorur, dhe ju ndihmon të fshehni vendndodhjen tuaj gjeografike duke fshehur adresën tuaj DNS.
 • Asnjë encryption nuk është përdorur, kështu që ju duhet të shijoni shpejtësinë e lidhjes tuaj origjinale.
 • Shërbimet inteligjente DNS ofrojnë qasje në ton të faqeve të para-zhbllokuara. Ju gjithashtu mund t’i kërkoni ofruesit të zhbllokojë faqet e internetit të reja.
 • Një DNS Smart mund të konfigurohet pothuajse në çdo pajisje të lidhur me Internet.

Cons

 • ISP-ja juaj mund të bllokojë Smart DNS me një Proxy Transparent.
 • Lista e faqeve të para-zhbllokuara nuk përmban çdo uebfaqe të vetme në një rajon.

3. Serverë me prokurë

Një proxy server vepron si një ndërmjetës midis jush dhe uebit. Ju dërgoni kërkesat tuaja për lidhje me të, dhe i përcjell ato në faqen e internetit të saktë në emrin tuaj – por kjo e bën atë duke përdorur adresën e vet IP në vend të tuajin. Kështu që, ju ndihmon të anashkaloni gjeo-blloqet me lehtësi.

Për më tepër, një proxy server mund të përdorë caching lokale për të dhënë përgjigje më të shpejtë të kërkesave tuaja. Në thelb, nëse serveri tashmë ka përmbajtjen që ju kërkoni në cache-në e saj lokale, nuk ka nevojë të dërgoni kërkesën tuaj në internet, duke ju kursyer kohë.

Gjithashtu, disa proxies nuk përdorin kriptim, në mënyrë që të mos ndërhyjnë me shpejtësinë tuaj në internet. Sidoqoftë, nuk është me të vërtetë shumë kur mendoni se shumë serverë proxy kanë kufizime të gjerësisë së bandës që ju pengojnë të merrni shpejtësi të mëdha që dëshironi.

Problemet e tjera zakonisht përfshijnë mungesën e mbështetjes teknike, faktin që disa serverë (veçanërisht ata të lirë) kanë tendencë të mbingarkohen dhe vuajnë shumë nga joproduktive, dhe që proxies të cilët përdorin lidhje HTTP zbulojnë adresën tuaj të vërtetë IP për pronarin e proxy.

rekuizitë

 • Një përfaqësues fsheh adresën tuaj IP dhe mund të kthejë rezultatet më shpejt nëse ato janë arkivuar në cache lokale të serverit.
 • Serverët me prokurë që nuk përdorin encryption nuk duhet të ndërhyjnë me shpejtësinë tuaj në internet.
 • Shumë shërbime të përfaqësuesit mund të përdoren drejtpërdrejt nga shfletuesi juaj.

Cons

 • Përkundër mungesës së enkriptimit, shumicën e kohës ju nuk do të merrni shpejtësi të mëdha sepse serverët kanë kufizime të gjerësisë së bandës dhe janë të mbingarkuara.
 • Nëse përdorni një proxy server me lidhje HTTP, pronari mund të ju shikojë adresën IP të vërtetë.
 • Proxies kanë tendencë të vuajnë shumë nga joproduktive, dhe zakonisht nuk ofrojnë mbështetje pasi ato shpesh janë të lira për t’u përdorur.

4. Tor (Ruteri qepë)

Tor është një rrjet anonimitetit për përdorim falas që fsheh adresën tuaj IP kur jeni në Internet, duke ju lejuar në mënyrë efektive të anashkaloni gjeo-blloqet. Gjurma juaj dixhitale është gjithashtu e fshehur pasi që trafiku juaj në internet është i kërrusur dhe i koduar në mes të shumë stafeve Tor.

Shërbimi ka disa probleme, megjithatë. Për një, stafetat drejtohen nga vullnetarët, kështu që nuk garantohen saktësisht se janë 100% të besueshëm. Për shembull, një ISP mund të mbyllë një stafetë nëse e gjejnë atë (e cila mund të ndodhë me reletë dalje, ku trafiku i Tor nuk është më i koduar).

Për më tepër, numri aktual i stafetave Tor është rreth 6,000 dhe 7,000, ndërsa numri i përgjithshëm i përdoruesve të Tor është afërsisht dy milion. Kjo do të thotë se stafet shpesh janë të mbingarkuara, dhe ju mund të duhet të merreni me shpejtësi të ngadaltë në internet.

Së fundmi, ekziston edhe fakti që qeveritë mund të bllokojnë Tor plotësisht nëse dëshirojnë vërtet.

rekuizitë

 • Tor ju ndihmon të fshehni adresën tuaj IP për të anashkaluar gjeo-blloqet.
 • Trafiku i basteve kërkohet midis stafeve të shumëfishta, duke fshehur trafikun tuaj dixhital dhe duke e enkriptuar gjithashtu.
 • Numri i relieve Tor është nën-krahasuar me numrin e përdoruesve të Tor, duke rezultuar në lidhje me shpejtësi të ulët dhe të paqëndrueshme.

Cons

 • Reletë Tor mund të bllokohen nga ISP-të – posaçërisht reletë e daljes.
 • Tor mund të bllokohet potencialisht nga qeveritë.

Cili shërbim është metoda më e përshtatshme e anashkalimit të gjeo-kufizimit?

Në përgjithësi, të gjitha shërbimet kanë avantazhet dhe disavantazhet e tyre, megjithëse duket se Tor është më pak efikas sepse mund të bllokohet nga ISP ose qeveria juaj + nuk ka reletë të mjaftueshme për të mbështetur numrin e madh të përdoruesve, kështu që shpejtësitë janë mjaft të këqija.

Zhbllokoni përmbajtjen e kufizuar gjeo

VPN, shërbimet Smart DNS dhe proxies janë mjaft të lidhura, por shërbimet Smart DNS dhe VPN janë një zgjedhje më e mirë. Në mënyrë ideale, ju duhet të zgjidhni një ofrues VPN që ofron qasje në të gjitha ato shërbime menjëherë, në mënyrë që të mund të kaloni lirshëm ndërmjet tyre në varësi të asaj që funksionon më mirë për ju.

Keni nevojë për një shërbim që t’ju ndihmojë të anashkaloni të gjitha metodat e kufizimit gjeo-kufizues?

Ne kemi vetëm atë që ju nevojitet – një shërbim VPN i nivelit të lartë i cili gjithashtu përmban serverë me proxy falas dhe një shërbim Smart DNS. Në këtë mënyrë, ju mund të shihni se cila metodë funksionon më mirë për ju me lehtësi.

VPN jonë ofron 28+ serverë me shpejtësi të lartë, dhe të gjithë vijnë të pajisur me bandë të pakufizuar. Serverat janë dyfish si serverët me proxy, dhe ju mund të përdorni shërbimet tona në platforma të shumta me aplikacionet tona miqësore.

Shërbimi ynë Smart DNS vjen me një listë të madhe të uebfaqeve të para-zhbllokuara, të cilave mund t’i qaseni menjëherë.

Mos u shqetëso – nuk duhet të zgjedhësh menjëherë një pajtim. Mos ngurroni të testoni shërbimin tonë falas për 24 orë së pari për të siguruar që i plotëson të gjitha nevojat tuaja.

Oh, dhe duhet të përmendim gjithashtu se do të kemi shpinën me një garanci të kthimit të parave 30-ditore, pasi të bëheni gjithashtu një përdorues të KaktusVPN.

përfundim

Teknologjia e gjeo-kufizimit përdoret nga ofruesit e përmbajtjes për të diktuar në cilat vende përmbajtje dhe shërbime të ndryshme në internet janë në dispozicion. Për shembull, Pandora Radio punon vetëm në SH.B.A., dhe ju nuk mund të hyni në shërbimin jashtë vendit.

Metodat e gjeo-kufizimit zakonisht përdoren për arsye të lidhura me të drejtat e autorit, sepse ofruesi i përmbajtjes nuk ka të drejta licencimi për të transmetuar përmbajtjen në të gjitha vendet dhe për arsye ligjore. Gjeo-bllokimi mund të përdoret gjithashtu për të imponuar diskriminimin e çmimeve në përpjekje për të fituar më shumë fitime.

Gjeo-bllokimi normalisht konsiderohet i ligjshëm, përveç në BE ku rregulloret e fundit e kanë bërë atë më pak të pranueshme.
Mënyra më e mirë për të anashkaluar gjeo-kufizimet është të fshehni gjeo-vendndodhjen tuaj në internet. Kjo mund të arrihet duke maskuar adresën tuaj IP (të cilën ju mund ta bëni me një adresë përfaqësuesi, VPN, ose Tor) ose DNS (e arritshme me një shërbim Smart DNS). Në mënyrë ideale, ju duhet të zgjidhni një ofrues që ofron qasje në shërbimet më efikase (proxy, VPN, Smart DNS) në një vend.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map