Si të mbroheni në WiFi Publik (12 Këshilla) |


Në rast se dëshironi të mësoni më shumë rreth kësaj, ne do t’ju mbulojmë. Ja se si të mbroheni në WiFi publik nga kërcënimet më të zakonshme:

Nuk është e besueshme siguria publike WiFi?

Jo ne te vertete. Në të vërtetë ka shumë kërcënime në internet që presin njerëzit që përdorin WiFi publik pa marrë masa të duhura sigurie. Dhe, për fat të keq, duket se edhe pse shumica e njerëzve e dinë këtë, ata ende zgjedhin të përdorin WiFi publik. Sipas hulumtimit, afro 81% e përdoruesve në internet e bëjnë atë.

Për çfarë lloj kërcënimesh po flasim? Epo, këtu janë ato më të zakonshmet:

Sulmet njeri-në-mesme (MITM)

Nëse nuk jeni të njohur me sulmet e MITM, është kur një kriminel në internet arrin të pozicionohet midis dy rrjeteve ose pajisjeve që po komunikojnë me njëri-tjetrin. Në rastin e WiFi publik, një haker do të pozicionohej në mes të pajisjes tuaj dhe rrjetit WiFi me të cilin jeni duke lidhur, ose faqeve të internetit që ju qaseni gjatë përdorimit të WiFi publik.

Fatkeqësisht, pasi që WiFi publik shpesh nuk është siguruar siç duhet ose thjesht ka dobësi të ndryshme, kriminelët kibernetikë mund të abuzojnë me atë që të vendosin sulme MITM – dhe ju nuk do të jeni as vetëdijës për këtë. Nëse një sulm MITM është i suksesshëm, një haker mund të monitorojë me lehtësi çdo trafik dhe të dhëna që ndahen midis pajisjes tuaj dhe rrjetit, do të thotë se ata mund të vjedhin me lehtësi kredencialet e hyrjes tuaj në email, detaje të llogarisë në media sociale, apo edhe numrat e kartave të kreditit.

Në varësi të sa e sigurt është një rrjet publik WiFi, një sulm MITM madje mund të kryhet brenda rreth 15 minutash!

Malware dhe Viruse

Pajisja juaj nuk është e garantuar të infektohet me një malware ose virus nëse lidheni me një rrjet publik WiFi, por gjithmonë ekziston një rrezik që mund të ndodhë. Në fund të fundit, nuk është shumë e vështirë për një haker të ekspozojë një rrjet publik në një malware ose virus – veçanërisht nëse siguria është mjaft e dobët.

Në fakt, një kriminel në internet mund të mos ketë pse të shqetësohet për sigurinë e WiFi. Ata thjesht mund të dërgojnë mesazhe phishing për stafin që punon në vendin duke ofruar WiFi falas, dhe t’i mashtrojë ata për të infektuar rrjetin me lidhje dhe bashkëngjitje me qëllim të keq.

Nëse kjo ndodh, çdo pajisje që lidhet me rrjetin ekspozohet ndaj malware dhe viruseve. Ta themi thjesht, pajisja juaj shpejt mund të infektohet me spyware, ransomware, adware, keyloggers, trojans ose worms – vetëm për të përmendur disa shembuj. Rezultatet janë të dukshme – integriteti i pajisjes tuaj dëmtohet dhe ju humbni të dhëna të vlefshme personale dhe financiare.

Mungesa e encryption

Një nga arsyet kryesore që njerëzit e duan kaq shumë WiFi-në (fakti që zakonisht është i lirë për të hyrë) është gjithashtu mungesa kryesore e saj. Meqenëse normalisht nuk kërkohet fjalëkalim për të hyrë në WiFi publik, kjo gjithashtu do të thotë se nuk përdoret ndonjë kriptim në rrjet.

Dhe nëse përdoret encryption, shpesh mund të jetë lloji i gabuar – si WEP ose WPA, të cilat janë të lehta për tu goditur. Në fakt, duket se afërsisht 24.7% e rrjeteve WiFi nuk përdorin ndonjë kriptim, ose thjesht përdorin siguri të vjetëruar. Dhe këto janë statistika nga viti 2016, kështu që numri i rrjeteve të pasigurt ka të ngjarë të rritet vetëm që atëherë. Në fakt, rreth 34.8% e rrjeteve WiFi nuk e përdorin enkriptimin WPA2 tani.

Duke marrë parasysh që numri i përgjithshëm i rrjeteve publike WiFi pritet të arrijë në 432 milion deri në vitin 2020, këto statistika tregojnë se diku midis 106 milion dhe 150 milion rrjeteve nuk do të përdorin ndonjë kriptim të besueshëm.

Pse është kaq shqetësuese? Sepse nëse një rrjet publik WiFi nuk përdor kriptim të besueshëm, një haker mund të përgjojë lehtësisht në lidhjet e përdoruesit. Kjo do të thotë që ata mund të shohin me lehtësi gjithçka që bëni ndërsa jeni të lidhur me rrjetin, dhe të vjedhin të dhëna të ndjeshme si letrat kredenciale për hyrje, mesazhe personale dhe detaje të llogarisë bankare / kartës së kreditit.

Rrjetet e rreme WiFi

Meqenëse rrjetet WiFi janë kaq të disponueshme, dhe shumë njerëz as nuk mendojnë dy herë për tu lidhur me ta, një kriminel kibernetik dinak mund të krijonte lehtësisht një rrjet publik WiFi të rremë që imiton një legjitime.

Për shembull, ata mund të krijojnë një rrjet që imiton (me disa gabime delikate delikate) emrin e një aeroporti, restoranti ose rrjeti WiFi hoteliere. Njerëzit të cilët nuk janë mjaft të kujdesshëm mund të përfundojnë duke u lidhur me pikat e rreme të rastit, dhe ata madje mund të jenë më të tunduar ta bëjnë këtë nëse shohin se nuk ka nevojë për fjalëkalim.

Nëse kjo ndodh, krimineli kibernetik që drejton rrjetin e rremë mund të regjistrojë gjithçka që përdoruesi bën në internet – nga ato që shkruajnë në aplikacionet e mesazheve deri në ato fjalëkalime që përdorin për të hyrë në llogari të ndryshme.

Dhe pjesa më e keqe? Vendosja e një rrjeti të rremë WiFi ose pika hyrëse nuk është as e vështirë.

Sniffers pako

Ndërsa emri mund të tingëllojë zbavitës, praktika nuk është. Në thelb, nuhatja e paketave përfshin hakerat që analizojnë paketat e të dhënave që dërgohen nëpër rrjete të pakriptuara dhe duke u përpjekur të shohin se çfarë të dhëna përmbajnë ato. Për shembull, një kriminel në internet mund të arrijë të zbulojë se çfarë është fjalëkalimi juaj i mediave sociale duke analizuar paketën e duhur.

Nëse kjo nuk është aq e frikshme, duhet të dini gjithashtu se ka mjete falas që i lënë njerëzit të bëjnë gjëra të tilla. Wireshark është vetëm një shembull, dhe madje mund të gjeni udhëzues se si të tregoni se si të përdorni mjetin për të “mashtruar” trafikun e rrjetit të pakriptuar.

Surfing mbi supe

Ndonjëherë, kërcënimet publike WiFi nuk kanë nevojë as të jenë të teknologjisë së lartë. Disa kriminelë janë aq dinakë sa mund të marrin një paraqitje të shkurtër të fjalëkalimit tuaj, emrin e përdoruesit, PIN-it të llogarisë bankare ose numrin e kartës së kreditit, thjesht duke shikuar mbi supe – është aq e thjeshtë sa ajo.

Kjo është lloji i gjërave që mund të ndodhë në vende shumë të mbushura – veçanërisht në një aeroport kur kontrolloni postën elektronike, llogarinë bankare ose llogarinë e mediave sociale në pajisjen tuaj celular, ndërsa prisni në linjë. Njerëzit që e bëjnë këtë po shpresojnë që të tërhiqeni mjaftueshëm nga ekrani juaj në mënyrë që t’i mos i vini re ato.

File-Sharing

Shkëmbimi i skedarëve është i përshtatshëm, por është shumë e rrezikshme nëse e bëni atë jashtë shtëpisë tuaj – veçanërisht në një rrjet WiFi publik të pasigurt. Duke lënë faktin që ju mund të keni probleme me pronarin e rrjetit WiFi në varësi të mënyrës se si bëhet ndarja e skedarëve në vendin tuaj, një haker mund të abuzojë gjithashtu me faktin se ndarja e skedarëve është e mundur, dhe ekspozoni pajisjen tuaj ndaj infeksioneve malware.

Edhe nëse jeni duke përdorur ndarjen e skedarëve të ligjshëm që nuk janë çështje ligjore (si Dropbox, iCloud ose Google Drive), ai ende mund të jetë një rrezik i madh për WiFi publik. Pse? Sepse njerëzit e gabuar mund të kenë qasje në skedarët që i ndani nëse janë të lidhur me të njëjtin rrjet, dhe siguria e rrjetit është shumë e dobët. Në ato situata, çdo gjë nga fotot e pushimeve deri në faturat e klientëve dhe spreadsheets lehtë mund të vidhet nga kriminelët në internet.

Dhe, edhe një herë, një haker mund të përdorë skedarë dashakeq për të infektuar pajisjet tuaja në atë mënyrë. Ata thjesht krijojnë një dosje të përbashkët të mbushur me malware dhe viruse, dhe presin që ju të ndërveproni aksidentalisht me të.

Sidejacking

Heqja e faqeve (e quajtur edhe xhirimi i seancave) nuk është aq e zakonshme, por mund të jetë shumë e rrezikshme. Në thelb, kriminelët në internet mbështeten në paketimin e paketave për të synuar paketat e të dhënave që përmbajnë cookie.

Farë është kaq e veçantë për këtë? Epo, hakerat zakonisht do të synojnë cookie-t të lidhura me procesin e hyrjes për platforma të ndryshme në internet. Për shembull, ata mund të përgjonin cookie-t që dërgohen në pajisjen tuaj kur hyni në Twitter. Përdorimi i tyre, ata mund të pozojnë si ju, dhe të regjistroheni në llogarinë tuaj në Twitter pasi platforma do të mendojë se jeni ju.

Këtu është saktësisht Si të Mbroni veten në WiFi Publik

1. Pajisni pajisjet tuaja me mbrojtje antivirus / antimalware

Një nga mënyrat më të mira për të rritur sigurinë tuaj publike WiFi është të siguroheni që të gjitha pajisjet që përdorni për t’u lidhur me një rrjet publik kanë të instaluar në to softver antimalware / antivirus. Mos u shqetësoni për emrat e ndryshëm – të dy llojet e softuerëve bëjnë të njëjtën gjë. Mos harroni – një virus është një lloj malware.

Meqenëse është e lehtë të ekspozoheni ndaj infeksioneve malware dhe viruseve nëse përdorni një rrjet të pasigurt, i cili gjithashtu është i infektuar, është e rëndësishme të siguroheni që të keni një mënyrë për të mbrojtur veten tuaj nga kërcënime të tilla. Në thelb, zgjidhjet antivirus / antimalware mund të ndalojnë lehtësisht një kërcënim me qëllim të keq të infektojnë pajisjen tuaj.

Ka shumë ofrues të programeve antivirus / antimalware për të zgjedhur, por rekomandimet tona janë Malwarebytes dhe ESET.

Oh, dhe sigurohuni që të mbani programin tuaj të sigurisë të azhurnuar gjatë gjithë kohës. Sshtë mënyra e vetme që mund të vazhdojë me kërcënimet më të fundit të malware.

2. Lidhu vetëm me Rrjetet e Kriptuara

Përdorimi i një rrjeti publik WiFi të pakriptuar është si të kërkoni të bëheni viktimë e një sulmi në internet, prandaj sigurohuni që të lidheni vetëm me pikat e fshehta të fshehura. Si rregull i përgjithshëm, nëse një rrjet kërkon një fjalëkalim që ju të lidheni me të, ai është i koduar.

Ju gjithashtu duhet të pyesni personat përgjegjës për mirëmbajtjen e rrjetit se çfarë kodifikimi po përdorin. Nëse nuk është e mundur, mund të provoni të inspektoni rrjetin WiFi duke shtypur ose klikuar në të dhe duke kontrolluar konfigurimin e tij.

Nëse kriptimi është WEP ose WPA, mos u shqetësoni me rrjetin pasi nuk është i sigurt. WPA2 është i vetmi standard i sigurisë që duhet t’i besoni tani.

Sidoqoftë, duhet të përmendim një gjë – WPA2 nuk është 100% i besueshëm. Ndërsa është mjaft i sigurt, ai ka një dobësi – sulmi kibernetik i KRACK.

“Por ka kaluar ca kohë që kur u zbulua ajo çështje, kështu që u rregullua, apo jo?”

Jo ne te vertete. Ndërsa u aplikuan disa rregullime, një version i azhurnuar i sulmit KRACK së shpejti i ndoqi ato. Pra, për momentin, WPA2 ka ende cenime.

“Të paktën njerëzit që qëndron pas sulmit KRACK janë hakerë etikë.”

Kjo është e vërtetë, por hulumtimi i tyre është i disponueshëm në internet për këdo që të lexojë. Prandaj, kriminelët e vërtetë kibernetikë mund ta përdorin atë informacion për të ekzekutuar versionet e tyre të sulmeve KRACK nëse dëshirojnë. Për fat të mirë, WPA3 do ta rregullojë atë problem, por do të duhen disa vjet derisa të vendoset plotësisht.

Pra, si të mbroheni në WiFi publik, atëherë nëse edhe rrjetet e koduara nuk janë vërtet të sigurta? Epo, këshilla jonë e rradhës do të na e mbulojë atë.

3. Përdorni një VPN (Rrjet Virtual Privat)

Nëse vërtet duhet të përdorni një rrjet publik WiFi, atëherë duhet të keni një VPN të instaluar dhe të funksiononi në pajisjen tuaj. Nëse nuk jeni të njohur me VPN, ato janë shërbime në internet që fshehin adresën tuaj IP dhe kodojnë trafikun tuaj në internet. Në këtë rast, është pjesa e dytë për të cilën ju intereson. Pse? Për shkak se kriptimi VPN mund të sigurojë që hakerat nuk mund të monitorojnë komunikimet tuaja në internet – madje as në WiFi publik të pasigurt!

Në thelb, nëse kriminelët kibernetikë përpiqen të shohin se çfarë jeni duke bërë në internet duke analizuar trafikun tuaj, ata do të shohin vetëm gibberish.

Dhe këtu është pjesa më e mirë – kriptimi i një VPN do të ruajë të dhënat tuaja dhe trafikun edhe nëse WiFi publik i siguruar WPA2 është thyer nga hakerat. Natyrisht, të keni instaluar një program antivirus / antimalware do të ndihmojë që pajisja juaj të jetë e sigurt gjithashtu.

Dëshironi një VPN që mund t’ju ofrojë siguri të vërtetë publike WiFi?

CactusVPN është vetëm zgjidhja që ju nevojitet. Shërbimi ynë i nivelit të lartë VPN ofron kriptim në shkallë ushtarake (AES) që do të sigurohet që asnjë kriminel në internet nuk po mban skedat e asaj që bëni në WiFi publik. Për më tepër, ne gjithashtu ofrojmë qasje në protokolle të forta VPN (SoftEther, IKEv2, SSTP, OpenVPN) për të rritur sigurinë tuaj edhe më shumë.

Për më tepër, ju duhet të shijoni rreziqe të tjera sigurie, si: mbrojtja e rrjedhjeve DNS, një Kill Switch, një politikë pa log. Ne hedhim gjithashtu lidhje me shpejtësi të lartë dhe bandë të pakufizuar.

Për më tepër, pasi të bëheni një pajtimtar CactusVPN, ne do të kemi përsëri shpinën me një garanci 30-ditore për kthimin e parave.

4. Merrni një ekran të privatësisë për pajisjen tuaj

Nëse vërtet dëshironi të mësoni se si të mbroheni në WiFi publik, duhet të kujdeseni edhe për kërcënimet offline. Dhe një nga mënyrat më të mira për të luftuar shfletimin e shpatullave është të përdorni një ekran të intimitetit – një panel i vendosur në ekranin e pajisjes tuaj për të kufizuar sa shumë njerëzit mund të shohin nga këndvështrime të ndryshme. Shtë e lehtë për t’u përdorur, dhe është mënyra më e përsosur për të mbrojtur privatësinë tuaj – veçanërisht kur përdorni WiFi në zona publike, të mbushura me njerëz.

Plus, një ekran i intimitetit do të mbrojë gjithashtu ekranin e pajisjes tuaj nga dëmtimi, si dhe sytë tuaj nga drita blu dhe do të monitorojë shkëlqimin.

Disa opsione të ekranit të duhur të privatësisë përfshijnë:

 • VistaProtect
 • Kensington
 • Modelet e Portit
 • PanzerGlass

Dhe ndërsa ne jemi në temën e shfletimit të shpatullave, këtu janë gjëra të tjera që mund të bëni për ta parandaluar atë:

 • Nëse jeni në një vend të mbushur me njerëz, përpiquni të gjeni një zonë më të qetë për të kontrolluar pajisjen tuaj.
 • Mundohuni të gjeni një vend ku jeni ulur ose duke qëndruar me kurrizin tuaj në një mur.
 • Mos verbalizoni fjalëkalimet, kodet PIN ose emrat e përdoruesve.
 • Gjithmonë jini të vetëdijshëm për rrethinën tuaj. Sigurohuni që askush të mos ulet ose të qëndrojë shumë afër jush, ose prapa jush. Gjithashtu, kini kujdes për kamerat që mund të marrin një pamje të ekranit të pajisjes tuaj.

5. Fikni Shkëmbimin e Dosjeve

Meqenëse e dini tani se si mund të jetë ndarja e rrezikshme e skedarëve nëse është e aktivizuar në WiFi publik, është më mirë që thjesht ta çaktivizoni atë në pajisjen tuaj kur të dilni nga shtëpia juaj. Sigurohuni që nuk e bëni vetëm atë në pajisjet tuaj celular, por edhe në laptop.

Sidoqoftë, nëse – për ndonjë arsye – duhet të keni të mundësuar ndarjen e skedarëve, sigurohuni që të përdorni një zgjidhje antivirus / antimalware së bashku me një VPN të besueshme në pajisjen tuaj. Të paktën do të mbroheni nga infeksione malware dhe trafiku juaj do të kodohet në këtë mënyrë.

6. Mos Ndani Informacione Personale ose Angazhoni në Veprime të Rrezikshme

Regjistrimi në një platformë të re ndërsa përdorni WiFi publik mund të mos duket si diçka që është e rrezikshme për të bërë, por në të vërtetë është ashtu. Në fund të fundit, do të ndani mjaft detaje personale mbi një lidhje Wi-Fi të pasigurt – si adresën tuaj të postës elektronike, numrin celular, adresën fizike ose të punës, emrin e plotë, etj..

Ky është lloji i të dhënave që kriminelët kibernetikë duan të korrin, në mënyrë që të mund të përdorin në sulme phishing dhe mashtrime të tjera, ose thjesht të shesin në ueb të thellë.

Sa për veprime të rrezikshme, ne i referohemi sendeve të tilla si:

 • Kontrollimi i llogarisë suaj bankare / PayPal.
 • Kryerja e pagesave në internet.
 • Identifikimi ose hyrja në llogarinë tuaj të postës elektronike ose mediave sociale.
 • Biseda me dikë përmes aplikacioneve të mesazheve.

Në thelb, çdo gjë që mund të rrjedhë informacione personale dhe financiare të cilat një kriminel në internet mund të monitorojë dhe vjedhë.

Megjithatë, duhet të dini që nëse përdorni një VPN, mund të bëni me siguri ndonjë nga sa më sipër, pasi të gjitha të dhënat do të kodohen.

7. Mos mbani WiFi Pas Shkëputjes nga Rrjeti

Sado joshëse sa të mbash WiFi-in të aktivizuar në pajisjen tënde ndërsa nuk je jashtë dhe është më mirë nëse nuk e bën këtë. Pse? Për shkak se pajisja juaj mund të lidhet rastësisht me një rrjet të rremë WiFi që drejtohet nga një kriminel në internet.

Si? Epo, është mjaft e thjeshtë – kur lidheni me një rrjet WiFi, shkëputeni dhe pastaj largoheni, pajisja juaj do të mësojë përmendësh SSID-in e përmendur të rrjetit (emri i rrjetit WiFi) në mënyrë që të mund të lidhet automatikisht me të kur të arrini përsëri sinjalin e tij WiFi. Problemi është se edhe nëse nuk jeni jashtë intervalit të këtij rrjeti, pajisja juaj do të vazhdojë të transmetojë një sinjal që kërkon shumë nga rrjetet WiFi aty pranë nëse ata kanë të njëjtën SSID me rrjetin që keni përdorur më parë.

Nëse një kriminel në internet krijon një rrjet WiFi të rremë që imiton SSID-in e këtij rrjeti, pajisja juaj do të mashtrohet të lidhet me të. Nëse ndodh që të bëni ndonjë bankar në internet, kontrolloni emailin tuaj ose shfletoni media sociale ndërsa jeni të lidhur me rrjetin me qëllim të keq, të gjithë trafikun dhe të dhënat tuaja mund të monitorohen dhe vidhen.

“Mirë, por diçka e tillë është e vështirë për t’u vendosur për një haker, apo jo?”

Jo me të vërtetë – ekziston në të vërtetë një pajisje e quajtur WiFi Pineapple që mund të lejojë që kriminelët në internet të kryejnë sulme të tilla. Më e keqja – të gjitha janë në dispozicion për 200 dollarë. Mjeti zakonisht përdoret nga njerëzit që paguhen nga kompanitë për të sulmuar rrjetet e tyre për të gjetur dobësi, por hakerat mund t’i përdorin ato gjithashtu për qëllime të tyre të parregullta.

Në thelb, Pineapple WiFi mund të skanojë lehtësisht SSID-të e transmetuara publike, dhe pastaj t’i ritransmetojë ato sikur të ishin SSID-të e veta. Pra, pajisja juaj mund të lidhet aksidentalisht me rrjetin e një krimi kibernetik nëse përdoret një pajisje e tillë.

Kjo është arsyeja pse ju duhet të çaktivizoni WiFi pas shkëputjes nga një rrjet. Për të qenë edhe më të sigurt, sigurohuni që pajisja juaj “harron” rrjetet WiFi. Ja se si ta bëni atë në shumicën e platformave:

 • Windows (7, 8 / 8.1 dhe 10)
 • mushama
 • Linux (artikull + video)
 • iOS
 • android

8. Kontrolloni dyfish se është rrjeti i duhur

Para se të lidheni me një rrjet publik WiFi, shikoni nga afër emrin. Nëse është një version i gabuar i emrit të vendit ku jeni, ka një shans që është i rremë. Për shembull, nëse jeni në Starbucks, dhe rrjeti WiFi quhet “$ tarbucks” ose “Starbuks”. Për tu siguruar që jeni duke hyrë në rrjetin e duhur, ju rekomandojmë të pyesni stafin përpara se të lidheni.

Në rast se doni të provoni rrjetin për të parë nëse është i rremë (jo diçka që ne ju rekomandojmë të bëni), mund të provoni sa vijon:

 • Kontrolloni nëse rrjeti kërkon një fjalëkalim. Rrjetet e rreme të ngritura nga kriminelët kibernetikë zakonisht nuk kanë ndonjë fjalëkalim.
 • Nëse kërkohet fjalëkalim, shkruani fjalëkalimin e gabuar. Kjo funksionon vetëm nëse rrjeti origjinal kërkon një fjalëkalim dhe ju e dini atë, natyrisht, por ideja është kjo – nëse futni fjalëkalimin e gabuar në rrjet, për të cilin dyshoni se është i rremë, dhe ai e pranon atë, dyshimet tuaja janë të sakta. Një rrjet WiFi i rremë do t’i lejojë secilit të hyjë në të.
 • Nëse keni arritur të lidheni dhe vini re se shpejtësia e lidhjes është shumë e ngadaltë, ka një shans që rrjeti është i rremë.
 • Nëse vëreni se jeni ridrejtuar në një version HTTP të faqes në internet HTTPS që doni të përdorni ndërsa jeni i lidhur me rrjetin, ekziston një shans i mirë që është i rremë.

9. Investoni në një plan të madh ose të pakufizuar të të dhënave

Kjo këshillë nuk ka të bëjë saktësisht me të qënit të sigurt ndërsa jeni duke përdorur WiFi publik, por gjithsesi është e rëndësishme. Në thelb, nëse jeni vërtet të interesuar se si të mbroheni në WiFi publik, një nga gjërat më të mira që mund të bëni nuk është ta përdorni fare. Në vend të kësaj, duhet të merrni parasysh përdorimin e planit tuaj të të dhënave celulare – veçanërisht për banking në internet ose kontrollimin e emailit tuaj.

Kjo është arsyeja pse ne rekomandojmë të merrni një plan të madh ose të pakufizuar. Vlen të holla, dhe do të jesh i lumtur që do të kesh kur po udhëton me tren ose udhëtim me autobus dhe dëshiron të shfletosh në internet për të kaluar kohën.

10. Sigurohuni që Firewall-i i pajisjes tuaj të jetë i aktivizuar

Firewall-et mund të jenë ndonjëherë të bezdisshëm, por ato janë një “e keqe e domosdoshme” në WiFi publik. Ato mund të parandalojnë qasjen e jashtme të paautorizuar në pajisjen tuaj dhe madje mund t’ju mbrojnë nga disa lloje të malware të bazuara në të dhëna.

Mbani në mend se firewall-i në vetvete nuk do të sigurojë mbrojtje të nivelit të lartë. Por nëse e përdorni së bashku me një program të fuqishëm antivirus / antimalware dhe softuer VPN, do të merrni më shumë sesa siguri të duhur publik WiFi.

11. Përdorni vetëm Uebfaqet e HTTPS

Nëse përfundoni disi duke përdorur një rrjet WiFi të pakriptuar, mund të shtoni një shtresë të vogël por mjaft të dobishme sigurie duke shfletuar vetëm faqet e internetit të HTTPS. Ndërsa hakerat do të jenë në gjendje t’ju shohin duke bërë atë, ata normalisht (theksi mbi “normalisht”) nuk do të jenë në gjendje të monitorojnë atë që bëni në ato platforma.

Prandaj, sigurohuni që të jeni lidhur me një faqe në internet, URL e të cilit fillon me “https” në vend të “http”. Sigurisht, nëse një kriminel në internet arrin të prishë një faqe në internet HTTPS, siguria shtesë nuk do t’ju ndihmojë shumë.

12. Instaloni shtesat e shfletuesit që mbrojnë privatësinë tuaj

Sigurimi i pajisjes tuaj është një fillim i shkëlqyeshëm, por gjithashtu duhet të siguroheni që shfletuesi juaj të jetë i sigurt edhe nga sulmet në internet. Një mënyrë e mirë për ta bërë këtë është të përdorni shtesat e orientuara drejt privatësisë si Shkëputja, e cila lehtë mund t’ju mbrojë nga kërcënimet si klikimi dhe rrëmbimi i seancave.

Përveç Disconnect, duhet të instaloni edhe bllokues skripti si uMatrix dhe uBlock Origin. Ata janë shumë të dobishëm nëse përfundoni në një uebfaqe me hije ose me qëllim të keq sepse parandalojnë fillimin e skenarëve të infektuar nga malware në sfond.

Gjithashtu, shtesat anti-phishing të Stanford mund të jenë shumë të dobishme në mbrojtjen e vetes nga faqet e internetit të phishing dhe mesazheve në WiFi publik – dhe në përgjithësi, për atë çështje.

Si të qëndroni të sigurt në WiFi Publik – Linja e Fundit

Siguria publike WiFi është goxha e befasishme – veçanërisht pasi shumë pikat e nxehta madje nuk përdorin ndonjë kriptim për të mbrojtur komunikimet tuaja në internet. Edhe rrjetet që përdorin encryption shpesh mund të jenë të ekspozuar ndaj të gjitha llojeve të kërcënimeve të sigurisë në internet dhe infeksioneve malware.

Për fat të mirë, ka mënyra për ta mbajtur veten të sigurt në WiFi publik:

 • Instaloni program antivirus / antimalware në të gjitha pajisjet tuaja dhe mbajeni atë të azhurnuar.
 • Përdorni një shërbim VPN pasi do të shtojë një shtresë shtesë të kriptimit.
 • Sigurohuni që të mos lidheni me faqet e internetit të HTTP – vetëm me ato HTTPS.
 • Pajisni shfletuesit tuaj me shtesat që mbrojnë privatësinë tuaj si Shkëputje, mjetet antishkruese të Stanford, uMatrix dhe uBlock Origin.
 • Lidhu vetëm me rrjetet e koduara WPA2.
 • Mbani të aktivizuara zjarrit e të gjitha pajisjeve tuaja.
 • Sigurohuni që jeni duke u lidhur me rrjetin e duhur WiFi, dhe jo me atë të rremë.
 • Mos i ndani të dhënat personale përmes WiFi publik dhe mos bëni asnjë bankim në internet – përveç nëse përdorni një VPN, natyrisht.
 • Fikni WiFi në pajisjen tuaj pasi të shkëputeni nga një rrjet.
 • Pajisni të gjitha pajisjet tuaja me një ekran të intimitetit.
 • Së fundmi, nëse jeni jashtëzakonisht paranojak, thjesht përdorni planin tuaj të të dhënave.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map