Si të Siguroni WiFi në shtëpi (17 Këshilla) |


Pse të Siguroni WiFi në shtëpi në radhë të parë? Nuk është tashmë e sigurt për t’u përdorur?

Varet. Ju mund të kaloni tërë jetën tuaj pa u ndeshur ndonjëherë me një çështje sigurie ose sulm në internet, ose mund të jeni të pafat sa të jeni në shënjestër të kriminelëve kibernetikë të cilët zbuluan se siguria e WiFi juaj është shumë e dobët. Nëse kjo ndodh, ata mund të dëgjojnë trafikun tuaj WiFi dhe të vjedhin çdo të dhënë të ndjeshme financiare dhe personale që dëshirojnë nga ju.

Fatkeqësisht, skenari i dytë është larg spekulimeve. Siç duket, miliona rrjete WiFi në të vërtetë rrezikojnë të hakohen. Dhe siç tregon ky artikull, hakimi i një rrjeti WiFi në shtëpi nuk është aq i vështirë.

Për të shmangur diçka të tillë, është mirë që të merrni masat e duhura. Mos u shqetësoni, sidoqoftë – nuk do të keni nevojë për të bërë kërkime të ndryshme duke shoshitur nëpër artikuj të shumtë dhe eBooks pasi ne kemi marrë të gjitha informacionet që ju nevojiten menjëherë këtu.

Këtu është saktësisht se si të siguroni WiFi në shtëpi

1. Ndryshoni SSID-in e Rrjetit tuaj

Nëse nuk e dini se çfarë është një SSID (Identifikues i Set i Shërbimit), në thelb është emri i rrjetit tuaj WiFi. Si parazgjedhje, SSID-i i routerit tuaj do të jetë një nga sa vijon:

 • Emri i markës dhe / ose modeli i routerit nëse e morët ruterin direkt nga prodhuesi.
 • Emri i ISP-së tuaj nëse morët ruterin prej tyre.

Nëse emri i rrjetit tuaj pasqyron modelin e ruterit tuaj, ai mund të jetë një rrezik sigurie. Pse? Sepse një haker mund të shohë SSID-in, dhe vetëm të shikoni manualin e routerit në internet. Nëse nuk keni ndryshuar kredencialet e paracaktuara të hyrjes (si do të diskutojmë në këshillën tjetër), krimineli kibernetik mund ta gjejë atë informacion në manual, dhe ta përdorë atë për të hyrë në tastierën e ruterit tuaj.

Nëse SSID-i i rrjetit është vetëm emri juaj i ISP-së, nuk është aq i keq, por gjithsesi është një rrjedhje e privatësisë. Një scammer shumë i aftë mund të shkojë në gjatësi të mëdha, si përdorimi i këtij informacioni për të dërguar sulme phishing në ISP-në tuaj për të vjedhur informacion të ndjeshëm për ju. Sigurisht, nuk është diçka që ka shumë të ngjarë të ndodhë, por gjithmonë ekziston një rrezik – dhe nuk ia vlen ta marrësh atë.

Pra, është më mirë të riemërtoni rrjetin tuaj WiFi. Ju nuk keni nevojë të gjeni ndonjë gjë tepër të zbukuruar – asnjë shaka politike, emra dhe adresa të vërteta, apo ndonjë shaka ose referencë që mund të largojë identitetin tuaj. Vetëm mbajeni sa më të paqartë që të jetë e mundur, në mënyrë që të mos tërheqë vëmendjen.

2. Mos i Mbani Fjalëkalimin e paracaktuar dhe Emrin

Pothuajse çdo ruter i vetëm vjen i pajisur me një fjalëkalim të paracaktuar dhe emrin e përdoruesit. Kjo e bën të lehtë për pronarët e ruterit të hyjnë shpejt në panelin e kontrollit të ruterit, por gjithashtu e bën të thjeshtë që hakerat të shpërthejnë gjithashtu në ruter. Vetëm mendoni për këtë – disa kriminelë në internet thjesht mund të shkarkoni një manual ruteri në formatin PDF në internet, dhe të përdorni kredencialet e hyrjes të dhëna në të për të hyrë në një ruter specifik.

Pamje e frikshme, apo jo?

Kjo është saktësisht pse ju duhet të ndryshoni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj – tani nëse është e mundur. Nëse nuk jeni të sigurt se si të gjeni fjalëkalime të forta, mund të përdorni udhëzimin që kemi shkruar në atë temë për frymëzim. Ju madje mund të përdorni informacionin atje për të krijuar një emër përdoruesi të sigurt gjithashtu. Në thelb, këto janë idetë kryesore:

 • Përdorni karaktere hapësinore nëse është e mundur.
 • Mos përdorni fjalë fjalori. Nëse përdorni fjalë të vërteta, thjesht kthejini ato.
 • Përziejini së bashku shkronjat e mëdha dhe të vogla, numrat dhe simbolet.
 • Bëni fjalëkalimin dhe emrin e përdoruesit mbi 15 karaktere.
 • Shmangni zëvendësimet e dukshme (si “$” në vend të “s”).
 • Si zgjidhje e fundit, bëni emrin dhe fjalëkalimin tuaj një akronim për një frazë (“YutvtWHe2y” për “Keni vizituar Shtëpinë e Bardhë çdo 2 vjet.”).

Dhe sigurohuni që të ndryshoni fjalëkalimin dhe emrin e përdoruesit në mënyrë të rregullt. Një herë në disa muaj duhet të jetë në rregull, por gjithashtu mund t’i ndryshoni ato mujore ose javore nëse ndiheni më të sigurt në atë mënyrë.

Gjithashtu, nëse keni shumë ruterë, konsideroni të përdorni një menaxher të fjalëkalimeve (si KeePass, KeePassXC, LessPass, ose Bitwarden) për të bërë më të lehtë mbajtjen e shënimeve të fjalëkalimeve të shumta. Nëse thjesht keni një fjalëkalim, thjesht mund ta shkruani në një fletore që mbani në sirtar të mbyllur ose të sigurt.

3. Mos Ndani Fjalëkalimin tuaj WiFi me të gjithë

Shtë shumë normale të ndani fjalëkalimin tuaj WiFi me fëmijët tuaj ose miqtë e afërt, por nuk është e nevojshme t’i jepni çdo personi që hyn në shtëpinë tuaj në të. Për shembull, nuk është me të vërtetë e rekomanduar t’i jepni kolegut tuaj të punës që nuk e dini mirë, por u ndalën për të rrëmbyer disa letra dhe për të përdorur hyrjen tuaj të banjës në fjalëkalimin tuaj WiFi. E njëjta gjë vlen edhe për të vizituar shitës, plumbers, kopshtarë ose elektricistë gjithashtu. Mbi të gjitha shtëpia juaj nuk është hotel apo restorant – ata duhet të përdorin planin e tyre të të dhënave.

Megjithatë, një rrugëdalje e mirë në këtë rast është krijimi i një rrjeti mysafirësh. Në këtë mënyrë, ju mund t’u ofroni vizitorëve tuaj qasje në të, dhe nuk do të duhet të shqetësoheni për privatësinë e rrjetit tuaj kryesor (dhe të gjitha pajisjet e lidhura me të) të komprometohen.

4. Aktivizoni Kriptimin WPA2 në Ruterin tuaj

Kriptimi WiFi është ajo që siguron që njerëzit e gabuar nuk kanë qasje të pakufizuar në WiFi tuaj dhe të gjitha të dhënat që lidhen me të. Një ruter mund të ekzekutojë kriptimin WEP, WPA dhe WPA2. Në mënyrë ideale, duhet të shmangni WEP dhe WPA sepse ato janë shumë të vjetëruara, dhe mund të shfrytëzohen nga kriminelët në internet me lehtësi.

Pra, kontrolloni nëse ruteri juaj po funksionon WPA2. Nëse është duke përdorur WEP ose WPA, kaloni në WPA2 sa më shpejt të jetë e mundur.

Prapëseprapë, mos e fus gjithë besimin tënd në WPA2. Ndërsa është më e sigurt se WPA dhe WEP, ajo gjithashtu ka një dobësi – sulmi KRACK. Ndërsa dobësia u zbulua nga hakerat etikë, nuk ka asgjë që të ndalojë që kriminelët kibernetikë të destinuar keq të përdorin këto metoda për të thyer encryption WPA2 të routerit tuaj.

Personat që qëndron pas sulmit KRACK rekomandojnë të ruajnë me azhurnimet e firmware, por kjo nuk është e garantuar për të ndaluar sulmet në internet KRACK. Për fat të mirë, WPA3 përfundimisht do të dalë, dhe kjo supozohet se do të rregullojë këtë ndjeshmëri. Derisa të bëhet mjaft e përhapur për ju që të përmirësoheni në të, sigurohuni që të ndiqni pjesën tjetër të praktikave të sigurisë që përmendim në këtë udhëzues së bashku me përdorimin e kriptimit WPA2.

5. Vendosni një Lidhje VPN në Ruterin tuaj

Një VPN (Virtual Private Network) është një shërbim në internet që mund t’ju ndihmojë të fshehni adresën tuaj IP dhe të siguroni lidhjet tuaja në internet duke i kriptuar ato. Shtë një shërbim i shkëlqyeshëm për t’u përdorur kur përdorni WiFi publik, sepse sigurohet që askush të mos mund të monitorojë ato që bëni në Internet.

Epo, jo shumë njerëz e kuptojnë këtë, por gjithashtu mund të përdorni një VPN në një ruter menjëherë në shtëpinë tuaj. Vërtetë, ruterat nuk dihet që mbështesin natyrshëm VPN-të, por një ofrues i besueshëm VPN mund t’ju ndihmojë të konfiguroni shërbimin e tyre në ruterin tuaj nëse firmware-i i tij mund të shkulet pak. Në këtë mënyrë, të gjitha pajisjet që përdorin rrjetin tuaj WiFi në shtëpi do të marrin për të përdorur veçoritë VPN, që do të thotë se gjithë trafiku juaj WiFi do të jetë 100% i koduar nga VPN.

Në atë rast, nuk do të keni nevojë as të shqetësoheni për një krimin në internet që po arrin të prishë kriptimin tuaj WPA2 sepse kriptimi i VPN do të jetë i duhuri aty për të ofruar më shumë mbrojtje. Për më tepër, një VPN në një ruter do t’ju mbrojë nga efektet e rrezikshme të shkatërrimit WiFi (kur dikush përdor WiFi tuaj pa lejen tuaj – shpesh për qëllime të paligjshme).

Duhet një VPN e Fuqishme për të Siguruar WiFin tuaj?

Ne kemi vetëm atë që ju nevojitet – një zgjidhje e nivelit të lartë që ofron kriptim të shkallës ushtarake, mbrojtje nga rrjedhja DNS dhe protokolle të shumta shumë të sigurta VPN.

Jo vetëm kaq, por shërbimi ynë ofron shpejtësi të lartë, gjerësi të pakufizuar, dhe ne i përmbahemi një politike të rreptë të mos-log që siguron që intimiteti juaj të mbrohet plotësisht.

Dhe pasi të bëheni një pajtimtar CactusVPN, do të jeni akoma i mbuluar nga garancia jonë 30-ditore për kthimin e parave.

6. Mos e mbani WiFi-në tuaj nëse nuk po e përdorni

Një mënyrë për të zvogëluar rrezikun e rrjetit tuaj WiFi duke u bërë objektiv i një sulmi në internet është thjesht ta fikni kur nuk ju nevojitet. Për shembull, me të vërtetë duhet të vazhdoni ruterin tuaj kur jeni në punë, pushime ose duke fjetur? Shtë më mirë ta fikni në ato situata, për të mbyllur çdo dritare të mundësive që hakerët mund të kenë kur jeni larg shtëpisë ose flini.

Plus, përveç sigurisë shtesë, fikja e ruterit tuaj kur nuk jeni në shtëpi do ta mbrojë atë nga zmadhimi i rastësishëm i energjisë elektrike, do t’ju ndihmojë të kurseni disa $ shtesë në faturat e energjisë elektrike, dhe gjithashtu të mbroni mjedisin.

7. Mbani ruterin në mes të shtëpisë tuaj

“A ka rëndësi se ku e mbaj ruterin në shtëpinë time?”

Po, e bën. Dhe nuk ka të bëjë vetëm me sigurimin që të gjitha dhomat tuaja kanë mjaft mbulim WiFi. Ka të bëjë kryesisht me sigurimin që njerëzit e gabuar nuk kanë qasje në sinjalin tuaj WiFi.

Në fund të fundit, nëse vendosni ruterin tuaj afër një dritareje, disa prej sinjalit të tij do të dalin jashtë, domethënë njerëzit që ecin nëpër rrugë do ta shohin atë në pajisjet e tyre mobile. Në të njëjtën kohë, nëse e mbani ruterin tuaj shumë afër një muri, ka një shans të mirë disa sinjal WiFi do të arrijnë në shtëpinë e fqinjit tuaj.

Kjo është arsyeja pse ju duhet ta mbani ruterin në mes të shtëpisë tuaj. Shtë një mënyrë më e mirë për të siguruar që të huajt nuk marrin mundësinë për të shfrytëzuar sinjalin tuaj WiFi. Ju mund të provoni edhe të testoni gamën duke ecur rreth vendit ku jetoni me telefonin tuaj në dorë për të parë nëse zbulon sinjalin tuaj WiFi.

Fatkeqësisht, kjo këshillë nuk do të funksionojë shumë mirë nëse jetoni në një ndërtesë apartamentesh pasi fqinjët tuaj sipër ose në katin e poshtëm mund të marrin akoma disa nga sinjalet tuaja WiFi pa marrë parasysh se ku e vendosni ruterin në shtëpinë tuaj. Shtë më e dobishme ta bëni këtë nëse jetoni në një shtëpi.

8. Disaktivizoni qasjen në distancë ASAP

Qasja në distancë ka tërheqjen e saj pasi ju lejon të kontrolloni tastierën e routerit tuaj në internet pa pasur nevojë të përdorni një pajisje që është e lidhur me rrjetin tuaj WiFi në shtëpi. Sshtë një mënyrë e mirë për të zgjidhur problemet ose rregulloni rregullimet kur nuk jeni në shtëpi, dhe fëmijët tuaj kanë probleme me WiFi, për shembull.

Sidoqoftë, qasja në distancë ka edhe mangësitë e saj. Nëse mund të përdorni ueb për të hyrë në distancë në tastierën e routerit tuaj, kështu mundet një haker i aftë. Gjëja e fundit që ju dëshironi është që disa kriminelë në internet të rrëmbejnë llogarinë tuaj të administratorit dhe të abuzoni me rrjetin tuaj WiFi për të vjedhur të dhëna të ndjeshme nga ju.

Prandaj, sigurohuni që ta fikni këtë funksion nëse është i aktivizuar.

9. Vishni WiFi tuaj me mbrojtje antivirus / antimalware

Po, në të vërtetë ekzistojnë shërbime antimalware / antivirus për ruterat. Sa e thjeshtë është të vendosen plotësisht varet nga sa e thjeshtë e bën ofruesi. Pavarësisht kësaj, nëse doni të mësoni se si të siguroni WiFi në shtëpi, duhet të shtoni këtë shtresë shtesë mbrojtjeje. Sulmet e malware kanë synuar më parë ruterat, kështu që nuk është lloji i gjërave që duhet të merren lehtë.

Siguria e antimalware / antivirus WiFi mund të vijë në formate softuerësh dhe harduerësh. Disa nga zgjidhjet më të mira të sigurisë së ruterit që mbrojnë rrjetin tuaj dhe pajisjet e lidhura me të përfshijnë:

 • BullGuard
 • Siguria në shtëpi e zgjuar
 • McAfee Secure Home Platforma
 • F-SENSE e Sigurt
 • BOX i Bitdefender

10. Sigurohuni që Firewall-i i Routerit tuaj të jetë i aktivizuar

Shumica e ruterave kanë një mur të integruar. Për të parë nëse është aktivizuar, thjesht hyr në tastierën e routerit tuaj dhe kontrolloni skedën që lidhet me sigurinë. Nëse shihni që muri i zjarrit nuk është i aktivizuar, ndizeni. Një firewall është një mënyrë e bukur për të ofruar shtëpinë tuaj WiFi një mbrojtje më shumë pasi mund të konfigurohet për të parandaluar trafikun me qëllim të keq të shfrytëzojë rrjetin tuaj.

Nëse ruteri juaj nuk do të ketë një mur të integruar të zjarrit, gjithmonë mund të blini një harduer. Shumica e shërbimeve që kemi lidhur më sipër funksionojnë mirë.

11. Disaktivizoni UPnP (Luajn Plug Universal)

UPnP është në të vërtetë mjaft e dobishme për një ruter pasi lejon të komunikojë me faqen e internetit të prodhuesit për të marrë azhurnime dhe skedarë të tjerë. UPnP është protokolli që lejon pajisjet inteligjente të lidhen me internet në mënyrë që të ofrojnë veçori të mençura gjithashtu.

Fatkeqësisht, UPnP është gjithashtu një protokoll që është i lehtë për hakerët të shfrytëzohen. Në shembullin që kemi lidhur, kriminelët kibernetikë arritën të përdorin UPnP për të shtuar rreth 65,000 ruterë në një botnet që ishte i përfshirë në aktivitete kriminale si phishing, mashtrim të kartave të kreditit, marrjen e llogarisë, mashtrim të klikimeve dhe shpërndarje të malware – thjesht për të përmendur disa nga pikat kryesore. ” Përveç kësaj, UPnP është përdorur edhe në sulme të tjera malware si.

Kjo është pikërisht arsyeja pse duhet të siguroheni që aftësitë UPnP dhe pajtueshmëria janë fikur në ruterin tuaj dhe pajisjet inteligjente. Për tu siguruar që mund të merrni disa pajisje nga ajo dhe pajisjet tuaja inteligjente, megjithëse, fikni UPnP vetëm pasi t’i keni instaluar dhe instaluar.

12. Mos përdorni WPS (Konfigurimi i Mbrojtur WiFi)

WPS është mjaft i përshtatshëm pasi ofron mënyra alternative për t’u lidhur me një rrjet WiFi në shtëpi sesa thjesht të shkruani fjalëkalimin e gjatë. Metodat përfshijnë:

 • Shtypni një kod PIN me tetë karaktere.
 • Shtytja e një butoni WPS në ruter.

Tingëllon shumë më e thjeshtë, e drejtë?

’Shtë e vërtetë, por ka një problem të madh – WPS është mjaft i rrezikshëm dhe vë në rrezik sigurinë tuaj WiFi. Për një, PIN me tetë shifra nuk është një metodë e sigurt e hyrjes pasi një fjalëkalim me tetë karaktere nuk është në të vërtetë aq i sigurt, dhe për shkak se PIN me tetë shifra WPS mund të jetë i detyruar brutal pasi ruteri kontrollon katër shifrat e para dhe katër shifrat e fundit të kodit PIN veç e veç. Me sa duket, një kod PIN WPS mund të jetë i detyruar brutal për rreth një ditë apo më shumë.

Po në lidhje me butonin WPS? Epo, është e vërtetë që është shumë më e sigurt se kodi PIN pasi duhet të shtyhet fizikisht në mënyrë që lidhja të përfundojë. Sidoqoftë, gjithmonë ekziston rreziku që personi i gabuar (një hajdut, dikush që miqtë tuaj kanë sjellë mbi të cilin nuk e dini fare, etj.) Mund të përdorë butonin WPS nëse ata kanë qasje fizike në ruterin tuaj për të kompromentuar rrjetin tuaj WiFi.

Në përgjithësi, thjesht mund të përdorni butonin WPS vetëm nëse vërtet (theksi te “vërtet”) duhet të përdorni këtë metodë të lidhjes me WiFi-në tuaj. Vetëm sigurohuni që vetëm njerëzit e besuar mund të qasen në të. Por nëse doni të jeni 100% të sigurt që WPS nuk do të rrezikojë WiFi dhe të dhënat tuaja, është më mirë të thjesht i fikni plotësisht.

13. Sigurohuni që firmware juaj i routerit të jetë gjithnjë i azhurnuar

Për dallim nga shumica e pajisjeve, azhurnimet e firmware-it të routerit janë pak më të papërshtatshëm. Disa modele të routerit nuk mbështesin veçori automatike të azhurnimit, kështu që ju duhet ta bëni atë manualisht duke shfletuar në faqen e internetit të prodhuesit. Sa për shumicën e ruterave që mbështesin azhurnime automatike, është një veçori që ju duhet të aktivizoni pasi nuk është aktivizuar si parazgjedhje.

Por e gjithë kjo përpjekje është më shumë sesa ia vlen. Nëse nuk e përditësoni rregullisht firmware-un e routerit tuaj, ekziston një shans mjaft i madh që të ekspozoheni ndaj llojeve të ndryshme të kërcënimeve të mundshme në internet. Për shembull, një azhurnim mund të rregullojë diçka aq kritike sa një problem i cili lejon hakerat të fitojnë privilegje administrative në ruterin tuaj.

14. Përdorni filtrimin e adresave MAC

Shumë ruterë kanë një opsion në tastierat e tyre të quajtur “MAC adresimin e filtrimit” ose “MAC filtrimin”. MAC qëndron për Media Access Controller, dhe një adresë MAC është një identifikues unik i caktuar për një pajisje që mund të hyjë në internet. Nëse aktivizoni filtrimin MAC, do të siguroheni që vetëm pajisjet me adresën e miratuar MAC mund të lidhen me rrjetin tuaj WiFi.

Ju lutemi mbani në mend se filtrimi i adresës MAC nuk është në asnjë mënyrë e garantuar që t’ju ofrojë 100% siguri WiFi. Nëse një kriminel në internet do të kishte qasje në një sniffer paketë WiFi, ata do të jenë në gjendje të shohin adresat MAC që lejohen në rrjetin tuaj. Prej këtu është vetëm çështje e ndryshimit të adresës MAC të pajisjes së tyre në adresën e aprovuar dhe ata do të jenë në gjendje të anashkalojnë filtrimin MAC.

Filtrimi MAC është më së shumti i dobishëm nëse doni të siguroheni që fqinjët tuaj nuk po abuzojnë me WiFi tuaj dhe duke e ekspozuar atë në rreziqe të sigurisë nëse ndodhin aksidentalisht për të zbuluar se çfarë fjalëkalimi juaj është nga ju, miqtë tuaj ose fëmijët tuaj.

15. Mbani një sy në Portin 32764

Nëse nuk jeni të njohur me portet, ato janë numra të caktuar për protokolle të ndryshme që diktojnë se si dërgohen dhe merren informacionet përmes Internetit. Numrat e porteve funksionojnë si kanale pa tela, dhe bllokimi i një numri do të thotë që një protokoll specifik është i bllokuar. Për shembull, nëse bllokoni portin 443, bllokoni të gjithë trafikun HTTPS.

Epo, porti 32764 është goxha problematik. Pse? Shtë e thjeshtë – sepse mund të lejojë që shkelësit kibernetikë të abuzojnë me të për të monitoruar të dhëna të ndjeshme dhe të ekzekutojnë të gjitha llojet e komandave. Dhe këtu është pjesa më e keqe – që nga viti 2014, dihej shumë se disa modele të ruterit dëgjuan në portin 32764.

Tani, të kesh një port që është i hapur është i mjaftueshëm i një rreziku të sigurisë vetë, por të kesh një shfrytëzim kaq të lehtë të hapur është edhe më e rrezikshme. Ndërsa kjo çështje dyshohej se ishte fikse, një azhurnim firmware me sa duket ri-prezantoi aftësinë për të hapur atë port përsëri.

Duket se kjo çështje është e kufizuar kryesisht në SerComm. Jo keq. Thjesht shmangni ruterat e SerComm dhe gjithçka duhet të jetë në rregull, apo jo?

Jo tamam. Problemi kryesor është se SerComm prodhon dhe furnizon ruterë për kompani të tjera si Cisco, Linksys, Netgear dhe Diamond. Ne ju rekomandojmë të kontrolloni këtë listë për të siguruar që ruteri juaj të mos komprometohet.

Procesi i dëgjimit të portit mund të aktivizohet vetëm nga brenda rrjetit, por ne ende këshillojmë duke përdorur këtë lidhje për të kontrolluar nëse ruteri juaj e ka portin të hapur. Nëse ndodh, duhet të kontaktoni furnizuesin tuaj të routerit ASAP dhe t’i kërkoni ndihmë. Normalisht, ata duhet të jenë në gjendje t’ju ofrojnë një zgjidhje (si një copë toke). Nëse nuk munden, është më mirë të gjesh një kompani tjetër dhe të marrësh një ruter më të sigurt prej tyre.

Fatkeqësisht, nëse mbyllni portin, nuk do ta zgjidhni problemin. Tashmë ishte hapur një herë, kështu që mund të hapet përsëri.

16. Fshehni SSID-in e Rrjetit tuaj

Vetëm se keni një rrjet WiFi në shtëpi nuk do të thotë që ju duhet ta transmetoni atë në botë. Shtë më mirë të fikni transmetimin SSID në mënyrë që të mos tërheqni vëmendjen e padëshiruar. Bërja e kësaj gjithashtu ju ndihmon të shmangni mungesën e shqetësimit të vizitorëve të rinj në shtëpinë tuaj kërkesat e tyre për fjalëkalimin tuaj WiFi pasi ata thjesht do të shohin “Rrjetin e fshehur” ose asgjë në listën e tyre të lidhjeve WiFi.

Sigurisht, nëse blini një vegël të re, gjërat mund të jenë pak e bezdisshme pasi nuk do të mund të lidheni me rrjetin tuaj. Por ju mund ta zgjidhni me lehtësi atë problem, thjesht duke aktivizuar transmetimin SSID derisa pajisja e re të jetë e lidhur, dhe ta çaktivizoni përsëri. Mos u shqetësoni – pajisjet e lidhura nuk do të kenë asnjë problem të rilidhen edhe nëse rrjeti është i fshehur.

17. Së fundmi – Siguroni pajisjet që janë gjithnjë të lidhura me rrjetin tuaj WiFi

Nuk ka asnjë pikë mësimi se si të siguroni WiFi në shtëpi nëse nuk siguroni gjithashtu pajisjet që janë të lidhura me rrjetin tuaj gjatë gjithë kohës – si laptop ose pajisje celulare, për shembull. Nëse ata bëhen të komprometuar, dhe ju i lidhni ato me rrjetin tuaj WiFi, edhe ai mund të bëhet i kompromentuar.

Për tu siguruar që shumica e pajisjeve tuaja janë të sigurta, bëni sa më poshtë:

 • Instaloni programe antimalware / antivirus në të gjitha pajisjet që mundeni.
 • Instaloni programin VPN në pajisjet e tjera edhe nëse keni një të konfiguruar në ruterin tuaj.
 • Mos i lejoni njerëzit që nuk i dini shumë mirë të futni shkopinj USB në kompjuterin ose laptopin tuaj.
 • Sigurohuni që të gjitha sistemet tuaja operative dhe programet e sigurisë janë azhurnuar.
 • Programoni skanime të sigurisë çdo ditë.
 • Mos ndërveproni me mesazhe me hije, përdorni bllokues skripti në shfletuesit tuaj (uMatrix dhe uBlock Origin) dhe përdorni prapashtesa anti-phishing.

Dhe meqenëse nuk mund të siguroni pajisjet e miqve tuaj, kjo është një arsye tjetër e mirë për të vendosur një rrjet të ftuar WiFi për ta, në mënyrë që të mos ketë asnjë rrezik rrjeti juaj kryesor të infektohet aksidentalisht me ndonjë malware.

Si të Siguroni WiFi në shtëpi – Ideja kryesore

Home WiFi është një nga zhvillimet më të përshtatshme teknologjike të dekadave të kaluara. Fatkeqësisht, nuk është me të vërtetë e përsosur duke parë se si ka shumë dobësi. Pra, nëse doni të dini se si të siguroni WiFi në shtëpi, ja çfarë duhet të provoni të bëni:

 • Aktivizoni mbrojtjen e firewall në ruterin tuaj. Nëse nuk ka një mur të integruar të zjarrit, merrni një harduer.
 • Përmirësoni sigurinë e rrjetit tuaj me zgjidhje antivirus / antimalware.
 • Konfiguroni një VPN në ruterin tuaj për të shijuar më shumë kriptim.
 • Aktivizoni kriptimin WPA2 në ruterin tuaj, por mbani në mend se nuk është 100% i sigurt.
 • Ndryshoni SSID-in e rrjetit tuaj dhe ndryshoni gjithashtu emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin gjithashtu. Gjithashtu, merrni parasysh paaftësimin e transmetimit SSID.
 • Mos e ndani fjalëkalimin tuaj WiFi me të gjithë. Vendosni në vend një rrjet të ftuarve.
 • Disaktivizoni WPS, UPnP, qasjen në distancë dhe aktivizoni filtrimin e adresës MAC ndërsa jeni në të.
 • Sigurohuni që ruteri juaj të mos dëgjojë në portin 32764.
 • Gjithmonë mbaji firmwarein e routerit tuaj të azhurnuar.
 • Sigurohuni që të gjitha pajisjet që përdorni për t’u lidhur me WiFi tuaj në mënyrë të rregullt janë të sigurta.
 • Sigurohuni që ruteri juaj të jetë në mes të shtëpisë tuaj, në mënyrë që sinjali i tij të mos arrijë jashtë.
 • Nëse nuk përdorni WiFi (si kur jeni duke fjetur, në punë ose me pushime), fikeni.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me