Spam vs Phishing kundër Pharming (Udhëzues i plotë) |


Gjithçka që duhet të dini në lidhje me Spam

Përkufizimi i Spam-it

Spam është procesi i dërgimit të mesazheve të padëshiruar me shumicë. Spam më së shumti përdoret për qëllime marketingu, dhe – përsëri në vitin 2018 – ai përbënte 45% të të gjithë emailave të dërguar. Dërgimi i spamit nuk kushton shumë, dhe nëse madje një pjesë e vogël e marrësve përgjigjen ose bashkëveprojnë me mesazhet, një fushatë spam mund të konsiderohet e suksesshme nga një këndvështrim ROI.

Sidoqoftë, disa mesazhe spam në të vërtetë mund të jenë pjesë e një mashtrimi dhe ato mund të përmbajnë lidhje dhe bashkëngjitje me qëllim të keq.

Llojet e zakonshme të spamit

 • Spam i mediave sociale – Ky lloj i spam-it përfshin gjëra të tilla si ruajtja, klikimet, shpërndarja e tepërt e përmbajtjes, rishikimet mashtruese dhe pretendimet e rreme të destinuara për të drejtuar shumë trafik në një faqe të rëndë reklamimi ose një faqe interneti me qëllim të keq.
 • Dorëzimi Fam Spam – Ky mesazh ka për qëllim të duket sikur vjen nga ofruesi juaj i emailit dhe të ju mashtrojë të besoni një email që keni dërguar nuk do të kalojë. Nëse hapni shtojcën, pajisja juaj ka të ngjarë të infektohet me malware.
 • Spam i poshtër – Ky lloj i spamit tërheq me klikime duke përdorur një linjë të rreme të gabuar ose të drejtpërdrejtë. Për shembull, linja e temës mund të thotë “Mesazh i Ri Privat” për t’ju bërë të mendoni se keni marrë një mesazh të ri në një faqe interneti të mediave sociale, kur – në realitet – i gjithë mesazhi i postës elektronike është thjesht reklamimi i spamit të gjitha llojet e gjërave.
 • Re: Spam – Mesazhet e spamit në këtë kategori gjithmonë kanë një Re: në linjën e tyre të subjektit, duke ju bërë të besoni se është një përgjigje për një email që keni dërguar. Për shembull, mesazhi i spamit mund të ketë “Përgjigje: Për Përgjigjen Tuaj” në linjën e subjektit, dhe i gjithë trupi i postës elektronike thjesht do të përmbajë reklama dhe lidhje.
 • Spam i përmbajtjes së të rriturve – Ky lloj i spamit zakonisht reklamon përmbajtje për të rritur si reklama për faqet e internetit pornografike, ilaçe për përmirësimin seksual dhe faqet e internetit të të rriturve që takohen.
 • Spam i lidhur me shëndetin – Kjo kategori është plot me mesazhe spam që promovojnë pilula dhe dieta për humbje peshe, ilaçe për forcimin e muskujve, shërime “të garantuara” ndaj sëmundjeve të ndryshme dhe shërime për baldness (vetëm për të përmendur disa shembuj).
 • Spam i Financave Personale – Spam që promovon shërbime të uljes së borxhit, kredi me interes të ulët dhe të gjitha llojet e sigurimeve.
 • Spam IT – Ai përfshin oferta për shërbime të pritjes së faqeve në internet, shërbime të optimizimit të faqes në internet, regjistrimin e domenit dhe harduer dhe softuer me kosto të ulët.

Si të spam spoti

 • Mesazhi që ju merrni ndjehet jashtëzakonisht i përgjithshëm dhe nuk ju drejtohet me emër.
 • E-maili është plot me reklama dhe lidhje.
 • Ju mund të vëreni shumë gabime gramatikore në mesazhin që merrni.
 • Toni i postës elektronike është shumë i ngutshëm dhe agresiv, dhe përpiqet të fut FOMO (Frika nga mungesa). Fraza në të gjitha kapakët si “BUY TODAY” ose “ORDER TANI” pjellë tërë emailin.
 • Linja e temës së postës elektronike nuk ka asnjë lidhje me përmbajtjen e saj.

Si të Mbroni veten tuaj nga Spam

 • Mos e zbuloni adresën tuaj të emailit për njerëzit që nuk ju besoni, dhe në platformat që duken me hije dhe me intensitet reklamimi. Sa e pakëndshme siç mund të jetë, është më mirë të kontrolloni TOS në çdo faqe në internet që doni të regjistroheni për t’u siguruar që ata nuk mund të ndajnë me ligj adresën tuaj të emailit me reklamuesit.
 • Nëse keni nevojë të regjistroheni me një adresë emaili në një platformë që duket spammy, përdorni një adresë të disponueshme.
 • Nëse merrni ndonjëherë mesazhe spam, mos u përgjigjeni atyre dhe bllokoni adresën e dërguesit.
 • Përdorni një program të besueshëm antivirus / antimalware dhe mbajeni atë azhurnuar.
 • Konsideroni të përdorni filtra anti-spam për emailin tuaj, megjithëse mbani në mend se shumica e zgjidhjeve nuk janë falas.
 • Provoni të kontaktoni ISP-në tuaj dhe të ankoheni për ndonjë spam që merrni. Nëse jeni me fat, ata mund të rendisin listat e zeza të adresave të dërguesit në rrjetin e tyre. Nëse mund të gjurmoni ISP-në e spammerit, mund të ankoheni për sjelljen ndaj tyre gjithashtu, dhe ata mund të përfundojnë shërbimin e spammerit.
 • Nëse merrni një mesazh spam që përmban një buton ose lidhje të çabonuar, mos e klikoni atë. Nëse e bëni këtë, ajo thjesht do t’i konfirmojë spammerit se adresa juaj është e vlefshme.

Gjithçka që duhet të dini për Phishing

Përkufizimi i phishing

Phishing është përpjekje për krimin në internet ose scammer për të vjedhur të dhëna të ndjeshme nga njerëzit (informacion financiar, letrat kredenciale për hyrje, informacione të identifikueshme personalisht) përmes mjeteve mashtruese.

Zakonisht, personi që qëndron pas një sulmi phishing do të përpiqet të paraqesë si një figurë autoriteti (një bankë, polici, një degë e qeverisë) ose dikush i afërt me viktimën (një mik, një i afërm i largët ose i afërt, ose një njohës i vjetër).

Përpjekjet për phishing mund të kryhen përmes telefonit, por – në ditët e sotme – kriminelët në internet dhe mashtruesit preferojnë të përdorin email, aplikacione për mesazhe dhe mesazhe me tekst për të mashtruar njerëzit në zbulimin e të dhënave personale / financiare, duke klikuar në lidhje me qëllim të keq (i cili do t’i çojë ata në një uebfaqe phishing) , ose duke shkarkuar bashkëngjitur skedarë të infektuar nga malware (që mund të përmbajnë keyloggers, spyware ose viruse).

Llojet e zakonshme të phishing

 • Peshkimi Phar – Peshkimi i shtizave është në thelb phishing i rregullt, por mashtruesi përqendrohet në një grup specifik njerëzish ose lloj biznesi. Një shembull i peshkimit të shtizës është dikush që përqendrohet në mashtrimin e qytetarëve të moshuar.
 • gjueti balenash – Ky lloj i phishing përfshin mesazhe që janë më të personalizuara se mesazhi juaj mesatar i phishing. Pse? Sepse mesazhet e balenave synojnë njerëz të veçantë që mbajnë poste të larta të vjetërsisë në kompani të mëdha, si CEO, CTO ose CFO.
 • Peshkimi mashtrues – Lloji më i përdorur i phishing, phishing mashtrues përfshin scammers që pretendojnë të jenë një biznes legjitim ose institucione. Për shembull, një kriminel në internet mund të dërgojë një mesazh me email duke pretenduar se është teknik IT nga PayPal, duke i kërkuar viktimave të mundshme të ndjekin një lidhje me qëllim të keq për të konfirmuar llogaritë e tyre ose për të rregulluar një gabim teknik.
 • Peshkimi i klonit – Në këtë rast, kriminelët kibernetikë do të kopjojnë mesazhe të ligjshme nga bizneset dhe institucionet e vërteta, dhe do të zëvendësojnë çdo bashkëngjitje ose lidhje me lidhjet dhe lidhjet me qëllim të keq. Ata do ta dërgojnë atë mesazh nga një adresë e shkruar në mënyrë të ngjashme me atë të vërtetë.
 • Dropbox / Phishing i Dokumenteve Google – Ky lloj i phishing nuk është specifik vetëm për Dropbox dhe Google Docs, por emërtohet kështu pasi u bë i njohur pasi u drejtua përdoruesve në ato platforma. Në thelb, kjo metodë e phishing përfshin dërgimin e mesazheve që u kërkojnë përdoruesve të hyjnë në kredencialet e tyre të hyrjes në një uebfaqe me qëllim të keq për të hyrë në një dokument të ri, të rëndësishëm që ishte ngarkuar në llogaritë e tyre.
 • vishing – Vishing është phishing që ndodh përmes telefonit. Shumica e mashtruesve nuk do të shqetësojnë të flasin direkt me viktimën. Në vend të kësaj, ata do të luajnë mesazhe zanore të regjistruara paraprakisht, të cilat personalizojnë dikë që punon në një institucion specifik (si një bankë).

Si të spikatni phishing

Shenja më e qartë që ju shënjestroheni nga një mashtrim i phishing është që ju të merrni një mesazh të padëshiruar që përpiqet të pretendojë se është nga dikush i afërt me ju, ose nga dikush në një pozicion autoriteti (një menaxher llogari nga banka juaj, një oficer policie, një avokat, një teknologji mbështetëse e IT nga një kompani shërbimet e së cilës i përdorni, etj).

Shtë e lehtë të tregoni nëse po merreni me një email të phishing nëse vëreni sa vijon:

 • Disa mesazhe mund të përmbajnë shumë gabime gramatikore, ndërsa ato që përpiqen të falsifikojnë bizneset dhe institucionet zyrtare ndonjëherë mund të përmbajnë disa gabime. Gjithashtu, mesazhi nuk do t’ju adresojë me emër, por nga diçka gjenerike (si “Të dashur përdorues”). Kjo nuk mund të jetë gjithmonë rasti, sidoqoftë – mesazhet e balenave, për shembull, mund të shkruhen mirë dhe hulumtohen.
 • Adresa nga e cila merrni mesazhin është duke u përpjekur në mënyrë të qartë të falsifikojë një adresë të ligjshme të emailit (“[email protected]” në vend të “[email protected]”).
 • Mesazhi ka një ton shumë agresiv dhe tërheqës, duke u përpjekur të ju presion për të marrë vendime shpejt.
 • Nëse kopjoni-ngjisni mesazhin midis citateve në Google, do të gjeni forume ku njerëzit thonë se është një mashtrim.
 • E-mail përmban lidhje të shkurtuara ose bashkëngjitje të çuditshme (një skedar që pretendon të jetë një dokument i Word që përfundon në. Exe).
 • Dërguesi insiston që ju duhet t’u siguroni atyre informacione personale dhe financiare. Përndryshe, dërguesi mund t’ju kërkojë para.

Përveç mesazheve, duhet të mësoni gjithashtu se si të shihni një uebfaqe të phishing. Normalisht, ai do të plotësojë kriteret e mëposhtme:

 • Emri i domain do të jetë i gabuar pak ose seriozisht (PaiPal në vend të PayPal, për shembull).
 • Nuk do të ketë ikonë të bllokut jeshil menjëherë para shiritit URL. Nëse ekziston një, mund të ndryshohet paksa vetëm se përfaqëson një llambë jeshile kur në realitet është diçka tjetër.
 • Adresa e URL-së do të fillojë me “http” në vend të “https”.
 • Uebfaqja do të përmbajë reklama me hije dhe mesazhe pop-up.
 • E gjithë adresa e URL duket me hije – “[email protected]” në vend të thjesht “paypal.com/signin”.

Për më tepër, një tjetër shenjë e dukshme e një përpjekje për phishing është nëse merrni një telefonatë nga dikush që pretendon të jetë nga forca e policisë, qeveria ose banka juaj, duke u përpjekur t’ju bindni në mënyrë agresive që të dërgoni para në një llogari bankare, ose të zbuloni informacione personale dhe financiare.

Si të Mbroni veten tuaj nga Phishing

 • Provoni të përdorni shtesat e shfletuesit anti-phishing të Standford-it.
 • Gjithmonë përdorni një program të fortë antivirus / antimalware dhe mbajeni atë të azhurnuar. Gjithashtu, instaloni azhurnimet më të fundit për sistemin tuaj operativ kur të keni mundësi.
 • Mos u përgjigju për asnjë mesazh phishing që mund të marrësh. Thjesht injoroni dhe fshini ato.
 • Konsideroni të kontaktoni autoritetet nëse ligjet e vendit tuaj mbulojnë përpjekjet e phishing.
 • Aktivizoni vërtetimin me dy faktorë ose shumë faktorë në të gjitha llogaritë që e mbështesin atë. Në këtë mënyrë, edhe nëse do të humbisni kredencialet e hyrjes në një skemë phishing, krimi kibernetik do t’ju duhej akoma kodi i gjeneruar nga aplikacioni në telefonin tuaj për t’u regjistruar.
 • Luteni miun mbi çdo lidhje që merrni në një email për të parë nëse ato çojnë në një adresë me hije.
 • Mos klikoni në dritare të shfaqura ose reklama që hapen rastësisht – qoftë në pajisjen tuaj ose në një faqe në internet.
 • Mos harroni gjithmonë se bankat (dhe bizneset e tjera ku jeni klient) normalisht nuk do t’ju kërkojnë informacion të ndjeshëm (si p.sh. numri i kartës tuaj të kreditit).
 • Qëndroni të qetë edhe nëse një email po përpiqet t’ju trembë ose shqetësojë.
 • Së fundmi, nëse përfundoni ndonjëherë në një uebfaqe phishing, mbyllni shfletuesin ose shkruani gibberish në fushat e përdoruesit dhe fjalëkalimit.

Gjithçka që duhet të dini rreth farmaceutikës

Përkufizimi i Farmacive

Pharming është një lloj sulmi kibernetik që është i ngjashëm me phishing pasi qëllimi i tij është të vjedh informacion të ndjeshëm personal dhe financiar. Sidoqoftë, sulmet në farmaci e bëjnë këtë duke ju ridrejtuar automatikisht në faqen e internetit të rreme dhe me qëllim të keq, në krahasim me phishing që përpiqet t’ju mashtrojë në hyrjen e tyre vetë.

Llojet e zakonshme të farmaceutikës

 • Programe farmaceutike të skedarëve – Ky lloj i pharming fillon me një email masiv keqdashës. Përdoruesit që bashkëveprojnë me të përfundojnë duke pasur skedarin e tyre Host (skedari i kompjuterit përgjegjës për hartëzimin e adresave IP tek emrat e faqeve të internetit) të modifikuar deri në pikën kur adresat IP nuk çojnë më në faqen e internetit të ligjshme, por ato phishing. Për shembull, adresa IP 64.4.250.36 që lidh normalisht përdoruesit me PayPal, mund të modifikohet për të çuar në një version phishing të PayPal.
 • Serverë të helmuar DNS – Disa sulme me farmaci mund të synojnë serverët DNS (serverat që zgjidhin komunikimet e domain-adresave IP) që kanë cenueshmëri dhe i “helmojnë” ata. Cfare do te thote ajo? Në thelb, kriminelët kibernetikë do të ndryshojnë tabelën DNS në një server, duke siguruar që çdo përdorues që përdor serverin e përmendur do të ridrejtohet në uebfaqen (et) e tyre me qëllim të keq.

Si të spikatni farmaceutikun

Shumica e shenjave të tregimeve që përmendëm kur diskutuam më lart phishing vlejnë edhe këtu. Gjithmonë jini i vëmendshëm për emailet me hije që përpiqen t’ju bëjnë presion të klikoni në një lidhje të shkurtuar ose të shkarkoni skedarë të dyshimtë dhe t’i shmangni ato. Gjithashtu, faqet e internetit me qëllim të keq zakonisht do të kenë dhuratat klasike – emri i gabuar i domain-it, mungesa e një certifikate SSL / TLS dhe URL-ja do të fillojë me “http” në vend të “https”.

Si të Mbroni veten nga Farmacia

Përdorimi i softuerit të besueshëm antivirus / antimalware dhe ruajtja e tij (si dhe sistemi juaj operativ) azhurnohet është një mënyrë e mirë për të mbajtur skedarët tuaj të sigurt. Kjo, dhe gjithmonë kontrolloni dy herë drejtshkrimin e emrit të domain (adresa e internetit në shiritin e URL), kontrolloni nëse ekziston një simbol i bllokut jeshil pranë shiritit të URL-së, dhe shihni nëse faqja e internetit ka një certifikatë SSL / TLS (nga duke klikuar në ikonën e bllokut). Nëse vëreni ndonjë problem, mbyllni shfletuesin menjëherë.

Fatkeqësisht, kur bëhet fjalë për serverët e helmuar DNS, nuk mund të bëni shumë pasi administratori i serverit është përgjegjës për ruajtjen e sigurisë së tij dhe kontrollimin rregullisht të tij. Gjëja më e mirë që mund të bëni është të përdorni një ISP për të cilën ju e dini se është i besueshëm, i besueshëm dhe nuk ka frikë të shpjegoni se si i mbajnë serverët e tyre DNS të sigurt nga sulmet në farmaci. Gjithashtu, nëse ISP-ja juaj ju ka siguruar një ruter WiFi, është ide e mirë të ndryshoni letrat kredenciale të hyrjes në mënyrë që emri i përdoruesit dhe fjalëkalimi të mos jenë thjesht “admin”; admin. “

Phishing vs Spam

Të bllokuara

 • Spam është në thelb email pjesa më e madhe që u dërgohet mijëra (nëse jo më shumë) njerëzve në të njëjtën kohë. Qëllimi i spamit është që shpejt të shpërndani mesazhe reklamuese pothuajse pa asnjë kosto.
 • Spam ndonjëherë mund të përmbajë keqdashës, por nuk mbështetet në të aq sa bën.
 • Një sulm i suksesshëm i phishing kërkon shumë hulumtime fillestare.

phishing

 • Phishing paraqet një përpjekje të një mashtruesi ose krimi në internet për të mashtruar njerëzit në zbulimin e informacionit personal dhe financiar.
 • Disa mesazhe phishing mund të përdorin postë elektronike për të arritur një numër të madh njerëzish.

Pharming vs Spam

Të bllokuara

 • Spam ka për qëllim t’ju ekspozojë me ton e-mail të padëshiruar që reklamojnë shërbime dhe produkte të ndryshme – nga sendet IT tek përmbajtja e të rriturve.
 • Spam ndonjëherë mund t’ju ekspozojë ndaj malware, por nuk është aq i rrezikshëm sa barnatori.
 • Për përdoruesin mesatar në internet, është më e lehtë të ndalosh spam sesa barnatoret.
 • Sulmet farmaceutike gjithashtu mund të synojnë serverët e cenueshëm ISP DNS, diçka që përdoruesit e rregullt të Internetit nuk kanë kontroll mbi.

pharming

 • Qëllimi i farmacisë është të vjedhni informacione të ndjeshme nga ju (letrat kredenciale për hyrje, numrat e kartës së kreditit, numrat e identifikimit personal, etj.) Duke ju ridrejtuar automatikisht në faqet e internetit me qëllim të keq.
 • Pharming gjithmonë ju ekspozon ndaj infeksioneve malware pasi që ky është çelësi për të modifikuar skedarët e hosteve në pajisjen tuaj.
 • Farmacia ndonjëherë mund të përdorë mesazhe spam për të infektuar pajisjet.

Phishing vs Pharming

phishing

 • Phishing synon të vjedh informacione personale dhe financiare nga njerëzit. Kriminelët në internet mbështeten në mashtrime dhe mashtrim për t’i detyruar njerëzit të zbulojnë aksidentalisht të dhënat që dëshirojnë, ose t’i bindin ata të ndjekin lidhje me qëllim të keq ose të shkarkojnë bashkëngjitje të infektuar nga malware.
 • Phishing mund të shmanget në përgjithësi nëse jeni të kujdesshëm, përdorni bllokues të skenarëve, programe antivirus / antimalware të besueshëm dhe shtesa antishpeshëse.
 • Pharming ndonjëherë konsiderohet një lloj phishing, dhe mund të përdorë mesazhe phishing për të shpërndarë malware dhe viruse në pajisjet e viktimave.

pharming

 • Pharming përpiqet të arrijë të njëjtin qëllim si phishing, por nuk përpiqet të mashtrojë përdoruesit në internet për të zbuluar informacione ose për të hyrë në një faqe në internet me qëllim të keq. Në vend të kësaj, ai ridrejton automatikisht njerëzit në faqet e internetit me qëllim të keq edhe nëse adresa e saktë e IP ose emri i faqes së internetit është futur në shiritin e adresave.
 • Pharming nuk mund të shmanget nga përdoruesit në internet nëse serverët e tyre DNS të ISP janë komprometuar.

A mbron një VPN kundër spamit, phishing dhe pharming?

Jo tamam. Një VPN (Virtual Private Network) është një shërbim në internet që mund të kriptojë komunikimet tuaja në internet dhe të fshehë adresën tuaj IP. Por duke bërë atë nuk do të ju ndalojë që të jeni në shënjestër të sulmeve spam, phishing dhe pharming. Shmangia e spam dhe phishing varet kryesisht nga ju, dhe ofruesi i postës elektronike që përdorni. Dhe parandalimi i përpjekjeve për farmaci nga rrezikimi i të dhënave tuaja është diçka që ISP-ja juaj duhet të bëjë.

Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që nuk duhet të përdorni një VPN kur jeni në Internet. Ajo mbron trafikun tuaj online nga hakerat, do të thotë që ju mund të përdorni qasje të sigurt në llogaritë tuaja bankare dhe emailin edhe kur përdorni WiFi publik të pasigurt. Pa një VPN, hakerat mund të jenë në gjendje të përgjojnë trafikun tuaj në internet.

Pra, një VPN është padyshim i dobishëm, dhe është një shërbim që duhet të përdoret së bashku me softverin e fuqishëm antivirus / antimalware, bllokuesit e skenarëve dhe shtesat anti-phishing për rezultatet më të mira.

Keni nevojë për një VPN që mund të mbështeteni?

CactusVPN ju ka mbuluar. Ne ofrojmë siguri të nivelit të lartë për t’u siguruar që jeni gjithmonë të sigurt në internet. Me kodimin tonë të klasës ushtarake AES dhe protokollet shumë të sigurta SoftEther, OpenVPN, ose IKEv2 për t’ju mbështetur, mund të siguroheni që të dhënat tuaja personale dhe financiare nuk do të jenë në mëshirën e hakerave kur shfletoni në internet.

Plus, shërbimi ynë funksionon nëpër platforma të shumta, ofron lidhje me shpejtësi të lartë dhe bandë të pakufizuar, dhe vjen me një provë falas 24-orëshe – për të mos përmendur ju gjithashtu do të mbuloheni nga garancia jonë 30-ditore për kthimin e parave pasi të bëheni përdorues.

Spam vs Phishing kundër Pharming – Bottom Line

Spam, phishing dhe pharming të gjithë mund të rrezikojnë privatësinë dhe të dhënat tuaja, por ato janë të ndryshme nga njëra-tjetra. Këtu është një krahasim i shpejtë:

 • Spam vs phishing – Spam është email që dërgohet me shumicë në adresat e shumta në të njëjtën kohë. Qëllimi i saj është kryesisht t’i ekspozojë njerëzit në reklama dhe shërbime të tregut për ta. Phishing, nga ana tjetër, synon të mashtrojë njerëzit në zbulimin e të dhënave personale dhe financiare.
 • Spam vs. pharming – Spam i ekspozon njerëzit në fushata reklamimi masiv, ndërsa pharming automatikisht ridrejton përdoruesit në internet në faqet e internetit me qëllim të keq.
 • Phishing vs barnatore – Phishing dhe farmaceutika kanë të njëjtat synime, përkatësisht vjedhjen e të dhënave të ndjeshme nga njerëzit. Sidoqoftë, phishing përpiqet të mashtrojë njerëzit që ta bëjnë atë, ndërsa farmacia përdor malware dhe helmim DNS për të përcjellë njerëzit në faqet e internetit me qëllim të keq.

Si e mbroni veten ndaj të gjithëve. Basti juaj më i mirë është të mësoni se si të identifikoni mesazhet e phishing dhe spam, në mënyrë që të shmangni ato. Përdorimi i programeve antivirus / antimalware, extensions anti-phishing dhe bllokuesit e skenarëve do të ndihmojnë gjithashtu. Dhe kur është fjala për barnatore, është shumë e rëndësishme të përdorni një ISP i cili mban serverë të sigurt DNS.

Ndërsa një VPN mund të mos ju ndihmojë drejtpërdrejt të mbroni veten nga spam, phishing dhe pharming, është ende një mjet i rëndësishëm për t’u përdorur së bashku me gjithçka tjetër. Pse? Sepse sigurohet që kriminelët kibernetikë nuk mund të shfrytëzojnë lidhje të pasigurta të Internetit (si WiFi publik) për të vjedhur informacione personale dhe financiare nga ju.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map