Whatfarë është gjerësia e bandës? (Si të ndalojmë hedhjen e të dhënave?) |


Whatfarë është gjuajtja e bandës, ju pyesni? Kjo është ajo që ne synojmë të shpjegojmë me këtë artikull 5-minutësh.

Whatfarë është rreziku i bandës?

Rrëzimi i bandës (i njohur gjithashtu si ngacmim i të dhënave ose një ngatërresë në internet) është procesi përmes të cilit një ISP kufizon qëllimisht bandën e përdoruesit, duke ngadalësuar lidhjen dhe shpejtësinë e shkarkimit. Kjo mund të ndodhë në çdo pajisje që përdorni.

ISP-të mund të imponojnë shkeljen e gjerësisë së bandës sepse mund të monitorojnë trafikun në internet të përdoruesve, duke parë në mënyrë efektive atë që bëjnë në Internet – veçanërisht nëse ata përdorin Inspektimin e Paketave Deep. Pra, hedhja e gjerësisë së bandës nuk është zakonisht e rastësishme – është planifikuar paraprakisht.

Pse ISP-të rrëzojnë bandën tuaj?

Ata kryesisht e bëjnë atë për fitim. Për shembull, një ISP mund të krijojë gjerësinë e brezit të përdoruesit gjatë disa kohërave të caktuara të ditës për të ulur bllokimet e rrjetit dhe për të rritur stabilitetin e shërbimit. Kjo zakonisht ndodh gjatë kohës së pikut të Internetit, kur shërbimi thjesht nuk mund të trajtojë një sasi të madhe njerëzish.

Ata jo gjithmonë e bëjnë këtë për të përmirësuar shërbimet e tyre, megjithatë, por gjithashtu për të ulur sasinë e të dhënave që duhet të përpunojnë, duke siguruar që nuk do të duhet të blejnë pajisje më të shpejta për të trajtuar më shumë trafik në Internet.

Përveç kësaj, ISP-të mund të hedhin gjithashtu bandën tuaj sa herë që vëren se po përdorni një sasi të madhe të të dhënave për aktivitete të caktuara në internet – si lojrat, shkarkimi i skedarëve ose përmbajtja transmetuese, për shembull.

Ata e bëjnë këtë në një përpjekje për t’ju bindur që të blini një abonim më të çmuar ose një plan më të madh dhe më të kushtueshëm të të dhënave. Kjo ndodh posaçërisht nëse ISP ka një “politikë të drejtë përdorimi” në kontratën e tyre që specifikon se çdo përdorues ka një sasi të caktuar të të dhënave të ndara për to çdo muaj.

ISP-të mund të ngacmojnë gjithashtu bandën tuaj nëse shohin se jeni duke shkarkuar skedarë P2P, por kjo zakonisht ndodh në vendet ku përrua është një temë e ndjeshme.

A është ISP juaj duke hedhur të dhënat tuaja?

Rrëzimi i bandës nuk është gjithmonë i lehtë për tu zbuluar. Nëse dyshoni se ISP-ja juaj mund ta bëjë këtë, këtu janë disa mënyra për të verifikuar që:

  • Provoni të përdorni një mjet si SpeedTest gjatë gjithë ditës, mundësisht për një muaj të tërë. Nëse shpejtësia juaj e Internetit papritmas zvogëlohet afër fundit të muajit ose gjatë kohërave të veçanta çdo ditë (ato ndoshta do të ishin periudhat e pikut), ka shumë të ngjarë që ISP-ja juaj të rrëzojë gjerësinë e brezit tuaj.
  • Provoni testin më të shpejtë të shpejtësisë. Wasshtë krijuar nga Netflix për të ndihmuar përdoruesit të zbulojnë nëse ISP-të e tyre po rrëzojnë bandën e tyre. Thjesht krahasoni rezultatet me rezultatet standarde të SpeedTest dhe kontrolloni për të parë nëse shpejtësia e Netflix është më e ulët. Nëse ato janë, kjo është një shenjë ISP-ja juaj po hedh Netflix. Nëse e bëjnë këtë, është shumë e sigurt të supozosh se mund të rrëzojnë ndonjë shërbim tjetër streaming që mund të përdorësh “shumë”.
  • Ju gjithashtu mund të provoni Testin e Shëndetit në Internet, i cili kontrollon nëse gjerësia e bandës tuaj po hidhet në pikat e interkonjeksionit. Nëse nuk jeni të njohur me ta, ato në thelb janë rrugët që ju merr trafiku në internet kur hyni në internet (si rrjetet ISP, për shembull). Mjeti që kemi lidhur kontrolle nëse po përjetoni ndonjë problem në pika të ndryshme të ndërlidhjes. Nëse rezultatet e një testi të vetëm janë të ulëta, ka të ngjarë të keni të bëni me rrahje të bandës.
  • Në fund të fundit, gjithmonë mund të pyesni mbështetjen e klientit të ISP-së tuaj nëse goditja e gjerësisë së bandës po aplikohet në llogarinë tuaj apo jo. Ne nuk po themi që do të merrni një përgjigje transparente gjatë gjithë kohës, por ata mund të mos kenë problem t’ju tregojnë nëse kontrata juaj ka një “politikë të përdorimit të drejtë”.

Si të anashkaloni hedhjen e brezit të ISP

Nëse jeni të sigurt që ISP juaj po hedh bandën tuaj, mund të provoni të flisni me mbështetjen e klientëve për të parë nëse mund të ndalojnë ta bëjnë këtë, megjithëse nuk është një zgjidhje shumë realiste. Ju mund të planifikoni përdorimin e Internetit rreth kohërave të pikut, por kjo është jashtëzakonisht e pakëndshme.

Përndryshe, ju mund të ndërroni ISP-të, por kjo është shumë telashe, dhe nuk keni asnjë garanci që ISP-ja e re nuk do të bëjë të njëjtën gjë.

Ose, ju thjesht mund të bëni gjënë e lehtë dhe të shifroni trafikun tuaj në internet. Në këtë mënyrë, është më pak si ISP-ja juaj të mund të krijojë bandën tuaj, sepse ata nuk do të jenë në gjendje të shohin se çfarë jeni duke bërë në Internet. Më së shumti, ata do të shohin shumë gibberish.

Tor (Ruteri qepë)

Tor është një rrjet anonimiteti që synon të kriptojë dhe anonimojë trafikun tuaj në internet (në një farë mase, natyrisht) duke e hedhur atë mes stafeve të ndryshme.

Ndërsa është një mjet efikas, ai ka një avantazh të madh – stafet e daljes (stafeta e fundit që kalon trafiku juaj) në përgjithësi nuk e përdorin enkriptimin. Ndërsa ISP-ja juaj nuk mund të jetë në gjendje të shohë trafikun tuaj në atë mënyrë, ISP-në e personit që drejton stafetën do. Nëse ata vendosin të hedhin gjerësinë e brezit të stafetës, ju do të duhet të vendosni me shpejtësi më të ngadaltë.

VPN (Rrjet Virtual Privat)

Një VPN është një shërbim që ju ndihmon të mbroni privatësinë tuaj në internet dhe të siguroni lidhjen tuaj në internet. Për dallim nga Tor, një VPN kodon të gjithë lidhjen tuaj – gjithçka që vazhdon midis pajisjes tuaj dhe serverit VPN nuk mund të monitorohet nga ISP-ja juaj.

Për më tepër, një VPN maskon adresën tuaj IP dhe e zëvendëson atë me IP-në e tij të serverit VPN, duke e bërë më të vështirë për ISP-në tuaj që të shoqërojë zakonet tuaja në internet me adresën tuaj IP.

Luftoni përsëri kundër rrëzimit të bandës me CactusVPN!

Nëse keni nevojë për një VPN të besueshëm nga ana juaj, ne ju kemi mbuluar. CactusVPN ofron encryption AES të nivelit të lartë që mund të mbrojnë trafikun tuaj të internetit dhe të dhënat nga çdo ndërhyrje ISP. Ata nuk do të arrijnë të ngacmojnë gjerësinë e brezit tuaj pasi nuk do të dinë se çfarë skedarë shkarkoni ose çfarë përmbajtje transmetoni.

Plus, serverët tanë me shpejtësi të lartë mbështeten në teknologjinë e përbashkët të IP, dhe ne zbatojmë një politikë të rreptë mos-log, domethënë madje nuk e dimë se çfarë jeni në Internet kur përdorni CactusVPN.

Dhe mos u shqetësoni – shërbimi ynë ka një Killswitch të integruar, kështu që trafiku juaj nuk do të ekspozohet në ISP tuaj edhe nëse hasni ndonjë çështje të lidhjes.

Mos ngurroni të shikoni aplikacionet tona CactusVPN për të parë se cili është më i miri për pajisjen tuaj. Në rast se keni dyshime, do të jeni të lumtur të dini se ne ofrojmë një provë falas 24-orëshe të shërbimit tonë + një garanci 30-ditore për kthimin e parave.

përfundim

Ndërsa ndonjëherë mund të jetë e kuptueshme pse ISP-të vëzhgojnë aktivitetet në internet të përdoruesve, është thjesht shumë e vështirë të anashkalosh sa është një shkelje e intimitetit – për të mos përmendur se i jep ISP-të mbretërimit të lirë mbi bandën tuaj, dhe ata mund ta rrëzojnë atë kur të dëshirojnë.

Për fat të mirë, një VPN mund t’ju ndihmojë duke e bërë të pamundur për ISP-në tuaj të mbani skedarët në trafikun dhe të dhënat tuaja në internet. Ndërsa përdorni një VPN, ISP-ja juaj nuk do të jetë në gjendje të inspektojë të dhënat që udhëtojnë nga kompjuteri juaj, kështu që ata nuk do të jenë në gjendje t’i mbajnë ato.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me