Whatfarë është shfletimi anonim (si të jesh anonim në internet) |


Lajmi i mirë është se diçka e tillë është e arritshme, por para se të fillojmë të diskutojmë se si të jemi anonim në internet, duhet të bëjmë një gjë të qartë – në të vërtetë nuk ka diçka të tillë si 100% anonimitet në internet. Ju patjetër që mund të merrni masa paraprake për të mbrojtur privatësinë tuaj dhe në mënyrë të konsiderueshme të zvogëloni rrezikun e të dhënave tuaja personale që janë lëshuar ose ekspozuar, por asnjë qasje nuk është plotësisht e pamend, duke pasur parasysh sa i gjerë, i gjithanshëm dhe i prirur nga rreziku i Internetit.

Pra, kur ne do të përdorim terma si “shfletim anonim” ose “surfing anonim”, kjo është lloji i të cilit do t’i referohemi.

Contents

Pse është e rëndësishme shfletimi anonim?

Besoni apo jo, është duke u bërë më e vështirë dhe më e vështirë të shijoni çdo lloj intimiteti në Internet. Ajo që bëni në internet nuk qëndron vetëm midis jush dhe pajisjes tuaj. Por për tu marrë më specifike, këtu janë disa arsye pse ju nevojiten kaq shumë shfletime private:

1. Mban Mbikëqyrjen e Qeverisë në Gji

Qeveritë e dinë se cili është një burim i vlefshëm informacioni në internet, dhe ata e trajtojnë atë në mënyrë të duhur – duke u munduar të heqin dorë nga gjithçka që munden, natyrisht.

Dhe ndërsa mund të mendoni se mbikëqyrja qeveritare ndodh vetëm në SH.B.A., realiteti është larg tij. Ndërsa SH.B.A. ka dhjetëra projekte të mbikëqyrjes masive, nuk është vendi i vetëm që e bën këtë.

Gjithashtu, mbani në mend se shumica e qeverive kërkojnë ISP-të kombëtare të bëjnë të dhënat e përdoruesve në dispozicion të autoriteteve, dhe t’i ruajnë ato deri në një numër të caktuar vitesh.

Shfletimi anonim do të ndihmojë me këtë duke e bërë më të vështirë për agjencitë qeveritare të mbajnë skedarët e asaj që bëni në internet dhe të monitoroni trafikun tuaj në internet. Megjithatë, vlen të përmendet se nuk do t’ju mbrojë 100% nga mbikëqyrja. Për sa kohë që jeni në internet, kjo nuk është e mundur.

2. Mbron të drejtën tuaj për të folur të lirë

Ndërsa pothuajse të gjitha vendet në botë u japin qytetarëve të tyre të drejtën e lirisë së fjalës, po fillon gjithnjë e më shumë të duket si një e drejtë teorike. Në realitet, është shumë e thjeshtë të hiqesh fjalën tuaj të lirë – pavarësisht nëse është një platformë në internet që po ju censuron, ose njerëzit që ju sulmojnë në internet për opinionet tuaja.

Ndonjëherë, madje edhe sistemi ligjor nuk e ka shpinën. Në vende si Arabia Saudite, për shembull, ku vetë-censura është normë. Përndryshe, ju rrezikoni të futeni në telashe serioze juridike – nga hedhja në burg e deri te bërja e mashtrimit në publik.

Si mund të bëhem Anonim në internet?

Epo, gjëja e mirë në lidhje me surfimin anonim është se mund t’ju japë një zë në internet – edhe nëse nuk keni një të tillë. Meqenëse njerëzit nuk do ta dinë kush jeni, do të jeni në gjendje të flisni mendjen tuaj lirisht – pavarësisht nëse debatoni për çështje sociale, politike ose ekonomike (thjesht për të përmendur disa).

3. Parandalon makinat e kërkimit që të bëhen shumë “miqësore”

Nuk ka asnjë motor kërkues që mohon ta ketë bërë Internetin shumë më miqësor dhe të përshtatshëm, por a jeni në dijeni të kostos? Ato rezultate autokomplete që merrni kur shkruani një letër ose një fjalë që duket shumë e njohur nuk janë thjesht një veçori e bukur – ato janë algoritme komplekse që përdorin informacione personale nga ju për të dhënë rezultate më të personalizuara.

Kindfarë lloj informacioni, ju pyesni? Epo, motorët e kërkimit si Google, Yahoo !, dhe Bing mbledhin sa vijon:

 • Uebfaqet në të cilat kërkoni dhe aksesoni
 • Gjeografia juaj
 • Mosha dhe gjinia juaj
 • Shfletimi i historisë nga çdo aplikacion / faqe e palës së tretë që mbështetet në shërbimet e një motori të kërkimit
 • Anydo zë komandon që ju lëshoni një Ndihmës Zëri që është në pronësi të tyre (si Google Assistant)
 • Përmbajtja e postës elektronike (në rastin e motorëve të kërkimit që ofrojnë shërbime të postës elektronike)
 • Informacione për pajisjen
 • Si dukeni (disa motorë kërkimi përdorin njohjen e fytyrës në fotot e tyre)
 • Besimet tuaja fetare dhe politike
 • Sa i shëndetshëm je
 • Kudo ku keni qenë
 • Kush janë miqtë tuaj

Dhe kjo është thjesht gërvishtje e sipërfaqes.

Për më tepër, të gjitha ato të dhëna janë integruar së bashku me pjesët e tjera të informacionit të mbledhura përmes shërbimeve që disponojnë motorët e kërkimit (si YouTube, i cili është në pronësi të Google).

Ndërsa shfletimi anonim nuk mund të ju mbrojë nga çdo shkelje e vetme e intimitetit që kemi renditur më lart, mund t’ju ndihmojë të mbroni më mirë të dhënat tuaja personale për të shijuar më shumë intimitet dhe të jeni në gjendje të përdorni motorë kërkimi pa atë ndjenjë të mërzitshme “Unë di gjithçka për ju”.

4. Mban të dhëna sensitive nga duart e reklamuesve

Ashtu si motorët e kërkimit, reklamuesit dinë shumë edhe për ju gjithashtu. Si e pyet? Epo, ju mund të falënderoni motorët e kërkimit dhe platformat e mediave sociale për këtë (përgjatë faqeve të tjera të internetit më të vogla). Ata ndajnë të dhënat tuaja me reklamuesit e palëve të treta për të fituar një fitim.

Dhe jo, nuk është një sekret i madh apo i paligjshëm – është e mundshme të përmendet në Kushtet e Shërbimit të motorit të kërkimit ose në faqen e internetit të mediave sociale. Hej, ato zakonisht janë platforma për përdorim falas, kështu që kjo nuk është një surprizë e madhe.

Por ata nuk janë fajtorët e vetëm. ISP-të ndonjëherë mund t’i shesin të dhënat e përdoruesve tek reklamuesit e palëve të treta gjithashtu. Për fat të mirë, nuk ndodh në të gjitha vendet. Tani për tani, vetëm njerëzit në SH.B.A. duhet të merren me këtë (megjithëse, nuk ka asnjë garanci që marrëveshjet me hije, prapa skenave të reklamuesve të ISP-së nuk po ndodhin në vendet e tjera).

Meanfarë do të thotë e gjithë kjo për ju? Përveç që e keni shitur privatësinë tuaj për një fitim, do të thotë që do të filloni të shihni gjithnjë e më shumë reklama të personalizuara në internet. Për shembull, nëse ju pëlqen një faqe në Facebook për soba, mos u çuditni nëse do të filloni të shihni reklama të sobave në Facebook, Google dhe faqet e tjera të internetit.

Për disa njerëz, kjo mund të jetë e përshtatshme. Për shumicën prej nesh, është thjesht mahnitëse dhe ndërhyrës.

Për fat të mirë, shfletimi privat mund të ndihmojë me këtë duke kufizuar sasinë e informacionit që reklamuesit marrin për ju. Gjithashtu, është një ide e mirë për të kontrolluar Cilësimet e privatësisë në shumicën e platformave dhe motorëve të kërkimit që përdorni për të çaktivizuar reklamat e personalizuara (ose ndonjë gjë që lidhet me reklamat, me të vërtetë).

5. Parandalon rrëzimin e brezit ISP

ISP-të në të vërtetë mund të ngadalësojnë shpejtësinë e lidhjes suaj nëse konsiderojnë se po përdorni “shumë të dhëna” për të bërë diçka në internet – qoftë transmetimi, thirrje VoIP ose lojëra. Ata dyshohet se e bëjnë këtë për të përmirësuar shërbimet e tyre (gjë që është e besueshme), por ata po e bëjnë këtë gjithashtu për të bindur përdoruesit si ju të paguajnë për një plan më të madh, më të çmuar të të dhënave ose të marrin një abonim më të shtrenjtë.

ISP-të mund ta bëjnë këtë sepse mund të monitorojnë gjithçka që bëni në Internet. Lajmi i mirë është që ju mund të luftoni përsëri duke shfletuar në internet në mënyrë anonime për t’u siguruar që ISP-ja juaj nuk mund të ruajë skedat në ato uebfaqe në të cilat keni akses ose çfarë skedarësh shkarkoni.

6. Ai i mban të dhënat tuaja të sigurta në rrjetet e pasigurta

Përdorimi i WiFi që nuk kërkon fjalëkalim në lëvizje është jashtëzakonisht i përshtatshëm, por është gjithashtu shumë i rrezikshëm. Për shkak të mungesës së kriptimit, çdokush mund të përgjojë në lidhjet tuaja dhe të kërkojë aktivitetet tuaja në internet dhe të dhënat personale (si numrat e kartës së kreditit dhe letrat kredenciale për hyrje).

Ndërsa mund ta shmangni atë duke përdorur thjesht një rrjet të mbrojtur me fjalëkalim, e vërteta për të ardhur keq është që të bësh atë nuk është e garantuar të jetë e sigurt. Pse? Për shkak të rrezikshmërisë KRACK që mund të komprometojë rrjetet e siguruara WPA2.

Mundësia më e mirë është thjesht të siguroheni që po shijoni një shkallë të caktuar anonimiteti kur jeni duke u lidhur me një rrjet WiFi – të siguruar ose të pasigurt. Në këtë mënyrë, edhe nëse dikush do të monitorojë lidhjen tuaj, ata nuk do të jenë në gjendje të mësojnë ndonjë gjë të vlefshme ose të vjedhin ndonjë informacion të ndjeshëm.

7. Kjo ju lejon të keni qasje në përmbajtje të kufizuar

Ndërsa Interneti ofron një përmbajtje gati të gjerë, ju nuk mund të kënaqeni me të gjithë. Shumë herë, gjeo-kufizimet do të marrin rrugën, duke ju penguar të bëni atë. Shkurt, ato janë një metodë për të bllokuar hyrjen në përmbajtje bazuar në vendndodhjen tuaj gjeografike. Ato zakonisht përdoren nga ofruesit e përmbajtjes për arsye ligjore, rrjeti dhe arsye të lidhura me të drejtat e autorit.

Netflix është një shembull mjaft i mirë i kësaj. Ndërsa shërbimi është kryesisht i disponueshëm në të gjithë botën, biblioteka e përmbajtjes së tij në SHBA nuk mund të arrihet nga përdoruesit në internet jashtë Shteteve të Bashkuara. Uebsajti kontrollon adresën tuaj IP kur lidheni me të, dhe ju ridrejton në bibliotekën “e përshtatshme”.

si të shikosh netflix nga vendet e tjera

Gjeo-kufizimet nuk janë shqetësimi juaj i vetëm, megjithëse – përmbajtja në internet mund të kufizohet përmes përdorimit të mureve të zjarrit. Kjo zakonisht ndodh kur një qeveri dëshiron të bllokojë faqe të caktuara (si mënyra se si Kina bllokon Google, Facebook dhe Blogspot), ose kur një vend pune / institucion mësimor dëshiron të sigurojë që punonjësit / studentët e saj të mos “zhduken” duke shfletuar përmbajtjen në internet (si YouTube ose Twitter).

Në të dy situatat, shfletimi anonim do t’ju lejojë të anashkaloni kufizimet e firewall-it pa e ditur askush shumicën e kohës.

8. Bën Torrentimin e Sigurt

Në varësi të vendit ku jetoni, shkarkimi i torrenteve mund të jetë një gjë pa sherr që bëni në internet, ose mund të jetë një veprimtari e paligjshme që mund t’ju çojë të merrni njoftime DMCA, duke u gjobitur me mijëra dollarë (nëse jo më shumë), dhe madje edhe ulje potenciale në gjykatë ose burg.

Edhe nëse e lëmë anën juridike mënjanë, përrua nuk është akoma shumë e sigurt sepse të gjithë të tjerët që shkarkojnë / ngarkojnë të njëjtin përrua ashtu siç mund ta shihni shumë mirë adresën tuaj IP të vërtetë, domethënë çdo të dhënë private e lidhur me IP-në tuaj lihet në mëshirë e të huajve.

Për fat të mirë, shfletimi anonim ju ndihmon të kapërceni këtë pengesë duke u siguruar që askush nuk e di identitetin tuaj – të dy për t’ju mbajtur të sigurt nga hakerat e mundshëm dhe trollet e të drejtave të autorit, dhe nga marrja në telashe me ligjin.

Si një mohim i qartë: ne nuk e miratojmë shkeljen e qëllimshme të të drejtave të autorit ose piraterinë e paligjshme në internet, por kuptojmë se disa njerëz mund të hyjnë vetëm në argëtime, punë ose skedarë shkollor përmes P2P.

Si të jesh anonim në internet – Bazat

Në këtë pjesë, ne do të mbulojmë mënyrat më të lehta dhe të zakonshme për të ruajtur anonimitetin tuaj kur jeni në Internet. Kjo nuk do të thotë se ata nuk janë efikas, natyrisht.

1. Përdorni një VPN (Rrjet Virtual Privat)

Një VPN është një shërbim që mund të përdorni për të shfletuar në internet në mënyrë anonime duke maskuar adresën tuaj të vërtetë IP dhe duke koduar trafikun tuaj në internet për t’u siguruar që askush nuk mund ta monitorojë atë. Për shkak të sa e lehtë është të përdorësh një VPN, është një nga metodat më të njohura të shfletimit anonim.

Përparësitë

 • Kriptimi i një VPN mund të parandalojë kriminelët në internet, agjensitë qeveritare të mbikëqyrjes dhe ISP-të të mbajnë skedarët e asaj që bëni në internet dhe të vidhni të dhëna të ndjeshme nga ju. Në thelb, nëse ata përpiqen të monitorojnë trafikun tuaj, ata thjesht do të shohin mashtrim – edhe në rrjete të pasigurta.
 • VPN-të jua lehtësojnë qasjen në përmbajtje të pakufizuar duke maskuar adresën tuaj IP dhe – rrjedhimisht – gjeo-vendndodhjen tuaj. As gjeo-kufizimet ose muret e zjarrit nuk do të jenë në gjendje të qëndrojnë në rrugën tuaj.
 • VPN-të në përgjithësi mbështeten në teknologjinë e përbashkët të IP (shumë njerëz që përdorin të njëjtën IP për t’u lidhur në internet) për të mbrojtur anonimitetin e përdoruesit, në thelb duke siguruar që askush nuk mund të gjurmojë lidhjen me një përdorues.
 • Një VPN është zakonisht shumë e thjeshtë për tu vendosur sepse ka shumë ofrues të palëve të treta që ofrojnë klientë VPN që punojnë nëpër platforma të shumta.

disavantazhet

 • Kriptimi i një VPN dhe distanca midis jush dhe serverit ndonjëherë mund të ndërhyjnë me shpejtësinë e lidhjes, do të thotë që mund të përjetoni shpejtësi më të ngadalta, megjithëse nuk do të ndodhë gjatë gjithë kohës.
 • Klientët VPN nuk punojnë në pajisje që nuk kanë mbështetje vendase VPN – si konzollat ​​e lojërave, për shembull.
 • Shërbimet e duhura VPN nuk janë falas, megjithëse kostot zakonisht janë mjaft të ulëta. Ndërsa mund të përdorni VPN falas, të metat thjesht nuk ia vlen pasi ato rrezikojnë vetëm privatësinë tuaj në vend që ta mbrojnë atë.

Keni nevojë për një VPN të besueshëm?

Nëse dëshironi të shijoni shfletimin anonim me një VPN, CactusVPN ju ka kthyer shpinën. Ne ofrojmë një shërbim të përballueshëm VPN që përdor encryption të nivelit të lartë AES për të siguruar të dhënat tuaja private dhe trafikun në internet sa herë që jeni në Internet. Gjithashtu, ne kemi një politikë të rreptë të mos-log, domethënë nuk ruajmë asnjë informacion të ndjeshëm në lidhje me përdoruesit tanë.

Serverët tanë me shpejtësi të lartë 28+ të gjithë përdorin teknologjinë e përbashkët të IP dhe vijnë të pajisur me bandë të pakufizuar. Për më tepër, aplikacionet tona VPN janë shumë miqësore.

Plus, nëse jeni të interesuar të përdorni një përmbajtje të bllokuar gjeo-bllokuese, do të dëshironi patjetër që VPN jonë mund të vijë me një shërbim Smart DNS i cili mund t’ju ndihmojë të zhbllokoni mbi 300 faqe interneti me kufizime gjeo-kufitare nga e gjithë bota.

Së fundmi, duhet të dini që mund ta provoni shërbimin tonë VPN falas për 24 orë nëse dëshironi të shihni se sa mirë funksionon para se të bëni një pajtim. Kjo nuk është e gjitha – pasi të bëheni një përdorues i CactusVPN, ju akoma do të mbuloheni nga garancia jonë 30-ditore për kthimin e parave në rast se diçka nuk shkon (shumë e pamundur të ndodhë).

2. Përdorni një Proxy

Një përfaqësues është një server që vepron si ndërmjetës midis një rrjeti të vogël lokal dhe Internetit. Shumë përdorues në internet mbështeten te proxies për të fshehur adresat e tyre IP dhe për të hyrë në përmbajtje gjeo-bllokuar. Shumica e shërbimeve me përfaqësues janë përgjithësisht falas, por ka edhe përfaqësues të paguar.

Përparësitë

 • Përdorimi i një përfaqësuesi për të hyrë në faqet e internetit mund të jetë mjaft i shpejtë për shkak të aftësisë së ruajtjes së shërbimit (ruajtja e përdoruesve të faqeve të internetit për të vizituar më vonë, në thelb) që do të thotë që ju me siguri do të merrni kohë të zvogëluar të ngarkesës.
 • Proxies janë të lehtë për t’u përdorur, dhe ata fshehin adresat IP të përdoruesve për t’i ndihmuar ata të shfletojnë në internet në mënyrë anonime.
 • Në varësi të preferencave të administratorit të prokurorit, një server me proxy mund të vendoset që të filtrojë automatikisht faqet e internetit me qëllim të keq.

disavantazhet

 • Përkundër veçorisë së ruajtjes, nëse proxy serveri është i mbipopulluar, mund të keni shpejtësi më të ngadaltë. Kjo ka tendencë të ndodhë me proxies falas shumë.
 • Shumica e proxies thjesht fshehin IP-në tuaj – ata nuk e përdorin enkriptimin për të siguruar trafikun tuaj në Internet, do të thotë që nuk mund të mbështeteni tek ata për të mbrojtur me të vërtetë intimitetin tuaj, aq më shumë nëse përdorni një rrjet të pasigurt. Ndërsa disa proxies mund të përdorin enkriptimin SSL, nuk është ai më i sigurti atje – për të mos përmendur NSA mund të thuhet se e interceptojnë dhe e godasin atë.
 • Mungesa e kriptimit mënjanë, proxies nuk mund të japin vërtet anonimitet të plotë thjesht sepse pronari i proxy serverit gjithmonë do të dijë se cila është adresa juaj e vërtetë IP nëse përdorni lidhje HTTP.

3. Përdorni Tor (Ruteri qepë)

Tor është në thelb një rrjet anonimiteti që lejon përdoruesit të hyjnë në internet në një mënyrë më private. Ajo funksionon duke kaluar të dhëna në mes relays të shumëfishtë (të quajtur edhe “ruter” ose “nyje”) si një mjet për të fshehur trafikun dhe vendndodhjen në internet të një përdoruesi..

Përparësitë

 • Anydo uebfaqe që ju përdorni me Tor nuk mund të gjurmojë adresën tuaj IP. Në të njëjtën kohë, çdo faqe në internet që vizitoni nuk mund të gjurmohet në adresën tuaj IP.
 • Extremelyshtë jashtëzakonisht e vështirë për agjencitë qeveritare të mbyllin plotësisht Tor sepse është një rrjet që shpërndahet në shumë vende.
 • Tor është goxha e thjeshtë për tu vendosur, dhe funksionon në platforma të shumta. Alsoshtë gjithashtu i lirë për t’u përdorur.
 • Meqenëse trafiku juaj në internet dërgohet në stafetë të shumëfishtë (operatorët e të cilëve nuk e dinë burimin e trafikut), paketat në internet nuk mund të shoqërohen me një përdorues specifik në internet.

disavantazhet

 • Ndërsa numri i stafeve të Tor duket mjaft i lartë (mbi 7,000), nuk është e mjaftueshme të vazhdoni me numrin e përdoruesve. Kështu, përdorimi i Tor do të thotë që shpesh duhet të merreni me lidhje më të ngadalta.
 • Isshtë e mundur që një ISP të bllokojë një stafetë Tor nëse e spikat atë. Edhe vendet mund ta bëjnë këtë, me Kinën një shembull të mirë. Kur kjo të ndodhë, është më e vështirë për ju si përdorues i Tor të lidheni me uebin.
 • Ndërsa Tor është mjaft i sigurt në përgjithësi, ai ende ka dobësitë e tij. Në një moment, klientët e saj Mac dhe Linux kishin një cenueshmëri që mund të rrjedhë IP të përdoruesve. FBI gjithashtu arriti të hackojë përdoruesit e shumtë të Tor (për arsye të mirë) duke përdorur një prekshmëri të njohur jo publikisht të Tor.
 • Nyjet drejtohen nga vullnetarët, që do të thotë se privatësia juaj shpesh është në mëshirën e gabimit njerëzor.
 • Stafetë e fundit trafiku Tor kalon përmes përpara se të arrijë në destinacionin e tij njihet si stafetë dalje. Fatkeqësisht, stafet e daljes nuk përdorin vërtet ndonjë kriptim pasi ato janë përgjegjëse për deshifrimin e trafikut. Kjo do të thotë shumë se kushdo që drejton stafetën e daljes mund të monitorojë me lehtësi të gjithë trafikun që kalon nëpër të.

4. Përdorni Mënyrën e Intokimitetit / Intimitetit në Shfletuesit tuaj

Shfletuesit më të popullarizuar vijnë me një modalitet Inkognito / Intimitet. Ideja është që t’i përdorni nëse nuk doni të ruhen të dhënat që lidhen me sesionin tuaj aktual. Në teori, kjo do të thotë se nuk përdoren cache në internet, cookies ose histori në internet.

Sidoqoftë, mbani në mend se kjo veçori përdoret më së miri së bashku me një mjet privatësie si një VPN. Mënyrat e fshehtësisë / Incognito ofrojnë një shkallë të caktuar të shfletimit anonim, por ato nuk e sigurojnë lidhjen tuaj. Gjithashtu, intimiteti është vetëm në fundin tuaj.

5. Pastroni rregullisht cache tuaj

Një nga arsyet kryesore që duhet të pastroni cache-in e shfletuesit tuaj është të heqni qafe të gjitha cookie-t që vendosen në pajisjen tuaj kur shfletoni në internet. Nëse nuk jeni të njohur me cookies, ato janë skedarë të vegjël teksti që vendosen në kompjuterin tuaj kur vizitoni një faqe në internet (mos u shqetësoni – shpesh ju kërkohet të jepni pëlqimin tuaj për këtë).

Cookies përdoren për të ruajtur informacione në lidhje me zakonet tuaja të shfletimit, në mënyrë që faqet e internetit të mund t’ju ofrojnë një përvojë më të personalizuar dhe të përshtatshme (si mos t’ju kërkojë të rihyni letrat kredenciale të hyrjes ose ruajtjen e sendeve të shportës së blerjes për një kohë, edhe nëse braktisni cart).

Fshi te dhenat e shfletuara

Zakonisht, kjo nuk është një shqetësim i madh. Sidoqoftë, fakti që cookies mund të përdoren nga reklamuesit për të ndjekur lëvizjet tuaja në internet mund të jetë mjaft i bezdisshëm – për të mos përmendur një shkelje të intimitetit tuaj. Plus, sipas Cookie Central (një burim i madh për cookie-t në internet), palët e treta të paskrupullta mund të përdorin cookie-t në një mënyrë që t’i lejojë ata “të ndërtojnë profile të detajuara të interesave tuaja, zakoneve të shpenzimit dhe stilit të jetës”.

Ndërsa nuk mund të shpëtoni nga cookies plotësisht, mund të pastroni ruajtjen e shfletuesit tuaj të internetit rregullisht për ta bërë më të vështirë për faqet e internetit për të ndjekur zakonet tuaja. Nëse doni të jeni jashtëzakonisht të zellshëm, mund të pastroni cache tuaj pas çdo seance në internet.

Përveçse ndihmoni me cookies, pastrimi i cache tuaj mund të përmirësojë gjithashtu shpejtësinë e ngarkimit dhe të rregulloni gabimet e shfletuesit.

6. Përdorni bllokuesit e reklamave

Google dyshohet se afishon rreth 29 miliard reklama në ditë te përdoruesit në internet. Dhe ky është vetëm Google – ne nuk po marrim parasysh platforma si Facebook.

“Mirë, kështu që unë mund të shkoj duke u spamuar me mijëra reklama çdo ditë, por ky nuk është një problem kaq i madh.”

E vërtetë, kjo mund të mos duket problematike, por merrni parasysh këtë – reklamat në internet nuk janë thjesht kuti teksti të thjeshtë që janë vetëm për shfaqje. Ata në të vërtetë “dëgjojnë” ato që ju jeni duke bërë – në thelb monitorimin e klikimeve dhe veprimeve tuaja për t’ju ndjekur në internet. Pse? Kështu që ju mund t’ju shërbejnë reklama edhe më të “personalizuara”, natyrisht.

Dhe jo, kjo nuk konsiderohet e paligjshme.

Plus, përveç pushtimit të intimitetit tuaj, disa reklama mund të përmbajnë gjithashtu malware, duke infektuar lehtësisht pajisjen tuaj nëse merreni me ta.

Kjo është arsyeja pse gjithmonë duhet të keni një adblocker në shfletuesin tuaj. Këtu janë disa rekomandime:

 • Adblock Plus
 • Origjina uBlock
 • uMatrix

Ne rekomandojmë shumë UMatrix sepse nuk bllokon vetëm reklamat, por edhe skriptet e padëshiruara, iframes dhe kërkesa të tjera të shfletuesit, dhe ju keni kontroll të plotë mbi gjithçka.

Shtojcat funksionojnë në shumicën e shfletuesve. Ndonjëherë, ata mund të kenë emra të ndryshëm, por ata arrijnë të njëjtin qëllim.

Dhe ndërsa jemi në këtë temë, duhet të konsideroni përdorimin e këtyre faqeve të internetit për të mos hequr dorë nga marrja e reklamave të synuara:

 • Konsumatori NAI Zgjedhin
 • Zgjedhjet tuaja Online
 • WebChoices

Përdorimi i bllokuesve të reklamave me ato faqe në internet duhet të zvogëlojë ndjeshëm numrin e reklamave të cilave ju ekspozoheni.

7. Blloko ndjekësit e aktivitetit në ueb

Ndjekja e reklamave nuk është e vetmja gjë për të cilën duhet të shqetësoheni. Uebfaqet përqendrohen gjithashtu në gjurmimin e gjërave të tjera:

 • Trafiku juaj në internet në mënyrë që faqet e internetit të dinë se sa kohë kaloni në një platformë, me atë pajisje që po përdorni dhe me cilat faqe në internet me të cilat merreni.
 • Si lidhet veprimtaria juaj në internet me profilin tuaj të mediave sociale. Pixel në Facebook është një shembull i mirë i kësaj pasi që ndihmon Facebook të kuptojë sjelljen tuaj në internet në mënyrë që të mund të shfaqë gjëra më të “synuara” në burimin tuaj të lajmeve (përfshirë reklamat).
 • Whatfarë lloj media ju pëlqejnë. YouTube e bën këtë shumë në mënyrë që platforma të dijë se çfarë video të rekomandojë.
 • Cilat janë vendet tuaja aktuale. Ky lloj informacioni është i nevojshëm për platformat që rekomandojnë ngjarje të afërta ose japin parashikime të motit, por mund të përdoren vetëm për përcjelljen dhe analizën e të dhënave të përgjithshme.

fshehur

Për fat të mirë, duke ndaluar që është mjaft e thjeshtë – thjesht përdorni Ghostery. Ajo funksionon në pothuajse të gjithë shfletuesit, dhe është shumë e thjeshtë për tu vendosur.

8. Vendosni llogaritë tuaja të mediave sociale në “private”

Profilet tuaja të mediave sociale mund të nxjerrin shumë informacione personale të ndjeshme nëse ato janë të publikuara. Mendoni për të – të huajt lehtë mund të mësojnë shumë gjëra për jetën tuaj vetëm duke parë atë që postoni. Kjo është arsyeja pse është më mirë të bëni të gjitha llogaritë tuaja private – këtu janë disa udhëzues të dobishëm për këtë, në fakt:

 • Facebook
 • Cicëroj
 • Instagram
 • Snapchat
 • LinkedIn

Gjithashtu, tregohuni vërtet të kujdesshëm me llojin e informacionit që ndani në mediat sociale. Shtë më së miri nëse nuk është asgjë që mund të zbulojë shumë detaje në lidhje me jetën tuaj personale (veçanërisht vendndodhjen tuaj).

9. Disaktivizoni Ndjekjen e Vendndodhjes

Pothuajse të gjitha faqet e internetit të mediave sociale ose faqet e internetit të mëdha si Google ndjekin vendndodhjen e pajisjes tuaj. Ndërsa ata e bëjnë këtë për të ofruar më shumë shërbime të personalizuara, nuk ka asnjë mohim se mund të ndjehen mahnitës dhe të çuditshëm. Kjo është arsyeja pse ju gjithmonë duhet të kontrolloni cilësimet e llogarisë për të parë nëse është e mundur të fikni Ndjekja / Ndarja e Vendndodhjes.

Ndjekja e vendndodhjes

Vetëm mbani në mend duke bërë këtë nuk është e garantuar për të ndaluar platformat dhe korporatat të ndjekin ju gjatë gjithë kohës. Për shembull, Google kohët e fundit sqaroi se edhe nëse i fikni shërbimet e Ndjekjes së Vendndodhjes në llogarinë tuaj Google, ata ende mund të vazhdojnë t’ju ndjekin (“mund” të jetë fjalen). Ende, është një hap shtesë që ia vlen të marrësh.

10. Rishikoni Lejet e Aplikacionit Mobile

Pothuajse çdo aplikacion i vetëm që keni në pajisjen tuaj celular do t’ju kërkojë t’i jepni leje për të hyrë në të paktën një nga funksionet e telefonit tuaj për të punuar. Ndërsa kjo ka kuptim shumicën e kohës, ndonjëherë mund të bëhet tepër ndërhyrës – si kur aplikacionet kërkojnë qasje në vendndodhjen, fotografitë dhe kontaktet në kohë reale..

Ne ju rekomandojmë të kontrolloni Cilësimet e Aplikimeve të pajisjes tuaj celular dhe të revokoni çdo leje që duket sikur kërkojnë shumë informacion personal. Disa aplikacione duhet të jenë ende në gjendje të funksionojnë edhe pa ato leje.

Si të jesh anonim në internet – Niveli tjetër

Në këtë pjesë, ne do t’ju tregojmë se si të mbeteni anonim në internet duke përdorur metoda që mund të duken pak më komplekse (të paktën në fillim). Ndërsa mund të kërkohet ca kohë dhe përpjekje për të vendosur gjithçka këtu, ai patjetër që mund të shkojë shumë përpara drejt mbrojtjes së intimitetit tuaj të Internetit.

1. Përdorni sinjal për komunikim të drejtpërdrejtë

Nëse nuk jeni të njohur me Signal, është një aplikacion komunikimi në internet që funksionon në pajisjet iOS dhe Android dhe desktopin. Ngjarja kryesore e tij është fakti që ai përdor encryption të sigurt nga fundi në fund për të mbrojtur mesazhet tuaja të tekstit dhe trafikun VoIP për të siguruar që ajo që flisni me dikë tjetër të mbetet private.

Obviousshtë padyshim shumë më mirë sesa të përdorësh Facebook Messenger ose Twitter për biseda private pasi që mesazhet e tua nuk ekspozohen në këtë mënyrë.

Ju mund të argumentoni që WhatsApp është gjithashtu një mundësi e mirë sepse në të vërtetë përdor të njëjtin lloj kriptimi si Sinjali. Sidoqoftë, problemi me WhatsApp është se ai mban metadata, ka të ngjarë të ndajnë të dhënat e përdoruesve me Facebook (i cili tani zotëron WhatsApp), dhe mënyra se si ai zbaton kriptimin nuk është aq i pamend.

Pra, ju jeni më mirë me Signal. Ndoshta shtoni një VPN në përzierje për të shijuar edhe më shumë intimitet.

2. Përdorni zgjidhjet e koduara të postës elektronike

Të mos kesh një email në ditët e sotme me të vërtetë nuk është një opsion, por përdorimi i atyre më të njohur (Gmail, Yahoo! Mail ose Yandex.Mail) nuk është një ide e mirë – përveç nëse dëshiron që ofruesit e shërbimeve të kenë qasje në të gjithë përmbajtjen e emailit tënd , kjo eshte.

Tutanota është një alternativë mjaft e mirë sepse vjen me një kuti postare të koduar plotësisht. Përveç kësaj, kompania nuk regjistron informacione personale, dhe vetëm ruan adresat IP në një format të koduar, të cilat mund të arrihen vetëm nga vetë përdoruesit. E vetmja pengesë është se plani falas vjen vetëm me 1 GB ruajtje.

ProtonMail është një tjetër mundësi e mirë. Shërbimi ofron llogari të koduara nga fundi në fund, nuk kërkon ndonjë informacion personal për të vendosur një llogari, dhe serverët e kompanisë janë me qendër në Zvicër, ku mbrohen nga ligjet e favorshme të intimitetit. Megjithatë, përsëri, llogaria falas ka hapësirë ​​më të kufizuar për ruajtje (500MB).

Në përgjithësi, përdorimi i shërbimeve të koduara të postës elektronike është thjesht më i sigurt. Skenari më i keq, nëse me të vërtetë duhet të përdorni një shërbim të njohur të postës elektronike, sigurohuni që është Gmail dhe që e përdorni këtë shtesë me të pasi kodon emailet tuaja.

3. Përdorni Softuerin e Makinerisë Virtuale (VM)

Ta themi thjesht, një Makinë Virtuale imulon një hard disk që drejton një sistem operativ në krye të sistemit tuaj operativ aktual. Duket komplekse, por është mjaft e lehtë për tu ekzekutuar – gjithçka bëhet përmes softuerit dhe një ikonë në desktopin tuaj.

Whatfarë ka të bëjë kjo me shfletimin anonim, ju pyesni? Epo, një VM ju jep një shtresë shtesë të sigurisë kur shfletoni në internet pasi që mund të lidheni në Internet duke përdorur VM. Anydo skedar që ju qaseni ose shkarkoni nga VM përmes qëndrimit atje – ato nuk shfaqen në pajisjen “host”.

Kështu, është më e lehtë të shmangni infektimin me skedarë me qëllim të keq ose malware që mund të vjedhin të dhëna të ndjeshme nga ju. Alsoshtë gjithashtu shumë e mundshme që ju të mund të shmangni gjurmimin e cookies (në një farë mase të paktën) pasi ato thjesht do të vendosen në VM tuaj në vend të pajisjes tuaj “host”.

Softueri VM është zakonisht falas (VirtualBox dhe VMWare Player), por ka mundësi të paguara (si VMWare Workstation) gjithashtu.

4. Përdorni FOSS në vend të Programeve Pronësore

Nuk është më sekret se NSA ka arritur të detyrojë ndërmarrje të shumta teknologjike në të gjithë globin të ndërtojnë prapavijë në programet e tyre. Ata madje arritën të “bindin” RSA (kompania përgjegjëse për mjetin e përdorur më të zakonshëm të kriptimit në botë) për të përfshirë të metat e sigurisë (të cilat NSA mund t’i godasë) në algoritmet e tyre.

Natyrisht, softveri i pronarit nuk është më i sigurt – veçanërisht duke pasur parasysh që NSA mund të synojë devijimet nëse dëshirojnë. Këtu hyn në lojë FOSS (Free Source Source Open Source) – softuer i cili është zhvilluar nga individë të pa lidhur me kod burimor që çdokush mund të ekzaminojë.

Këtu është një listë e disa shembujve FOSS për të marrë një ide se çfarë ofrohen.

Sigurisht, ekziston gjithmonë një shans që NSA mund të depërtojë në një bashkësi FOSS, kështu që është gjithmonë një ide e mirë të jesh në rojen tuaj.

5. Mundohuni të bëni pagesa anonime

Ndërsa nuk do të mund të bëni pagesa anonime për mallra fizikë (përgjithësisht), mund të jeni në gjendje ta bëni atë me pagesa në internet. Një nga metodat më të zakonshme për ta bërë këtë është përdorimi i kartave të parapaguara, por gjithashtu mund të mbështeteni në cryptocurrency.

Tani, Bitcoin do të ishte zgjidhja e dukshme – jo për shkak të popullaritetit të tij, por sepse është një nga monedhat më të “qëndrueshme”. Së pari duhet të bëni një llogari anonime me email me një nga shërbimet e përmendura më lart për blerjen e Bitcoin, në mënyrë që transaksionet tuaja të mos gjurmohen te ju.

Pagesat anonime

Ju duhet të provoni LocalBitcoins.com pasi është më anonim (bisedoni me një shitës dhe caktoni një takim) përpara se të shkoni me platforma të mëdha si Coinbase ose Binance.

Megjithatë, mbani në mend se Bitcoin nuk janë në thelb 100% anonimë. Sapo t’i blini ato, duhet të përdorni miksera Bitcoin për t’i “pastruar” ato (është në thelb një proces që i shkëmben ato me Bitcoin nga përdorues të shumtë të tjerë). Sigurisht, mikserët e Bitcoin nuk janë falas, dhe tarifat mund të jenë pak të pjerrëta.

Në rast se ju dëshironi të mësoni më shumë rreth intimitetit të Bitcoin (veçanërisht Bitcoin Mixers), mos ngurroni të shikoni udhëzuesin e ProPrivacy.

6. Konsideroni Shmangia e Windows 10

Kjo këshillë mund të duket paksa e ashpër duke pasur parasysh që Windows 10 është mjaft popullor në ditët e sotme, por realiteti është që sistemi operativ nuk është asgjë më pak se një makth për privatësinë. Për një, ka një ton të mbledhjes së të dhënave që shkon në prapavijë deri në atë pikë kur shumë nga informacionet tuaja personale (aktiviteti i përfshirë) ndahen me Microsoft dhe palët e treta.

Sigurisht, ju mund ta fikni mbledhjen e të dhënave, por me mend se çfarë? Edhe nëse e bëni këtë, Windows 10 do t’i dërgojë të dhënat e telemetrisë në Microsoft. Për më tepër, kur Microsoft e shtyu përsëri Azhurnimin e përvjetorit në vitin 2016, ata hoqën opsionin për të çaktivizuar Cortana, asistentin personal të aktivizuar nga zëri i Windows 10 që pëlqen të mbledhë shumë informacione rreth jush për t’ju ofruar një përvojë më të “personalizuar”.

Edhe më e bezdisshme, azhurnimet e Windows 10 të Microsoft kanë një tendencë për të vendosur Windows 10 tuaj përsëri në cilësimet e tij të fabrikës, do të thotë që ju duhet të shkundni cilësimet e intimitetit të OS përsëri dhe përsëri.

Disa alternativa të dukshme për Windows 10 përfshijnë Windows XP, 7, dhe 8 dhe Mac OS, megjithëse shpërndarjet Linux janë zgjedhje shumë më të mira. Nëse nuk keni mundësi dhe vërtet duhet të përdorni Windows 10, konsideroni të përdorni W10Privacy (mbani në mend se nuk është softuer me burim të hapur).

përfundim

Në përgjithësi, shfletimi anonim është diçka për të cilën duhet të përpiqeni nëse me të vërtetë dëshironi të mbroni privatësinë tuaj në internet dhe të dhënat personale dhe të tejkaloni kufizimet e padrejta të përmbajtjes. Ju nuk keni nevojë të ndiqni çdo këshillë të vetme që kemi ofruar në këtë artikull, por të paktën duhet t’u përmbaheni atyre që përmendëm në seksionin “Fillestar” – veçanërisht duke pastruar cache tuaj, duke përdorur bllokues reklamash, duke përdorur një VPN, dhe mbajtjen private të llogarive tuaja të mediave sociale.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map