Sekretessriskerna för smarta högtalare som Amazon Echo, Apple HomePod och Google Home

Science fiction har officiellt anlänt. Smarta högtalare och deras digitala assistenter är här, lyssnar ständigt på dig och väntar på att svara på dina önskemål. Ändå är de mindre som hjälpsamma bots och mer som flitiga stenografer, sammanställer omfattande rapporter om varje interaktion så att företag kan tjäna pengar på dina data.

“Alexa, lyssnar du?” Som det visar sig är svaret ja; smarta högtalare lyssnar alltid på dig. Dessa enheter representerar en ny gräns för företagets övervakning. Världens största tekniska företag har hittat ett sätt att undkomma skrivbordet och bryta in i våra hem.


Vad gör smarta högtalare?

Smarta högtalare är ett vokalt gränssnitt med Internet. Du kan låta din smarta högtalare spela en låt, slå upp trivia, berätta hur vädret är, uppdatera dig om de senaste nyheterna eller berätta ett skämt. Detta är dock bara toppen av isberget. När vi tävlar mot tingenes internet, där alla apparater, enheter och varor kontinuerligt kommer att anslutas och kommunicera med varandra via Internet, är den smarta högtalaren positionerad som navet som låter dig verbalt styra ditt hem.

Varje smart högtalare kommer också med tredjepartsförlängningar (Amazon kallar eufemistiskt dessa tillägg ”talanger” medan Google kallar dem ”handlingar”) som ansluter din högtalare till andra appar, till exempel Uber eller Netflix. Med dessa tillägg kan du ringa en bil eller köa dina favoritfilmer på den närmaste anslutna skärmen utan att gå igenom besväret med att låsa upp din telefon.

Googles hemskydd

Det är viktigt att komma ihåg hur dessa företag fungerar, särskilt Google. Beroende på hur du är beroende av Googles produkter, vet Google vem dina vänner är, vad som står i ditt schema, var du gillar att umgås och vilka ämnen du är mest intresserad av. Men den stora mängden data räcker inte. Alfabetet, Googles moderbolag, gör 84% av sina intäkter av reklam. Det kramar miljarder dollar per år genom att sälja sina användares data till annonsörer, som sedan använder den informationen för att rikta Googles användare med allt större precision. För Google motsvarar mer data större intäkter. Så de har arbetat hårt för att eliminera friktion från datainsamlingsprocessen. Resultatet är en Internet-ansluten högtalare som du kan sätta på din köksbänk och ställa frågor.

Google Home gör Internet-sökningar mer tillgängliga än någonsin, vilket i sin tur innebär att Google får mer och mer information om dig. Allt du säger till följd av hemets vakande ord – “Hej Google” eller något som det missförstår, som “En doodle” – spelas in, länkas till ditt konto och förvaras i Googles databas för alltid. Dessutom sveper tredjepartsutvidgningarna upp ännu mer data och delar den med fler organisationer varje gång du gör en begäran.

Slutligen dammsuger inte bara dina uppgifter, Google Home det är också ett nytt sätt att reklamera. Det är ingen överraskning då att användare, trots Googles försäkringar att de inte skulle använda Google Assistant för annonser, hörde vad Google kallade “tidigt innehåll” – och vad de flesta skulle kalla en reklam – för filmen Skönhet & Djuret förra året. Google klargjorde senare att Google Assistant sannolikt kommer att ha annonser i framtiden och att det “kan använda transkriptioner (inte rå ljud) av dessa interaktioner för att leverera mer användbara annonser på andra plattformar.”

Amazon Echo Integritet

Amazon är inte lika beroende av reklamintäkter som Google, men de vill ha dina data lika mycket så att de vet vilka av deras produkter de borde rikta in sig mot dig. Alla samma sekretessproblem med Google Home finns i Amazon Echo. Varje interaktion med ditt Echo spelas in, länkas till ditt konto och sparas i en Amazon-databas för alltid. (Om du har en smart högtalare och vill se alla uppgifter som dessa företag har samlat in om dig, så är här hur du får åtkomst till smarta högtalarposter för Amazon och Google.) Amazon var mer uppdaterad om Echos reklampotential, meddelade i januari förra året att de började använda Echo för att leverera annonser. Men de har också förstört namnet “Alexa” för en generation kvinnor.

Apple HomePod Sekretess

Sedan finns Apple HomePod. Medan HomePod är en direkt, Internet-ansluten mikrofon som sitter i ditt hem, anonymiserar Apple alla interaktioner. De binder inte de frågor du ställer din HomePod till ditt Apple-konto, och så småningom raderar Apple all information från sådan kommunikation. Apple tillåter inte heller tredjepartsförlängningar. Som ett resultat är Homepod en mindre bekväm och mångsidig enhet, men är mycket säkrare och privata.

Växande databaser

Nu när vi har tillåtit privata företag att installera levande mikrofoner i våra hem är de nya mängderna data de kan samla in häpnadsväckande. Som vi har sett, när företag samlar in enorma mängder data, kan det läckas, hackas eller nås av brottsbekämpning. Amazon tvingades dela inspelningar från ett Echo förra året som en del av en mordutredning, vilket bara var möjligt eftersom Amazon binder all information från ett Echo till en användarprofil och håller dem för alltid. Det är upp till användaren att gå in på sitt konto och ta bort sina interaktioner själva.

De senaste skandalerna som involverar Google+ och Amazons läcka av användar-e-postadresser har visat störande förflutna i deras cybersäkerhet. Det fanns också mardrömfallet där en Google Home Mini själv aktiverades tusentals gånger om dagen och sedan spelade in och sparade utdrag av ljud av vad som hänt att hända vid den tiden. Medan Google identifierade och åtgärdade problemet, är det fortfarande ett relevant exempel på den stora potentialen för missbruk som dessa smarta högtalare har.

Invasionen av integritet

Dessa företag vet att dessa enheter representerar en betydande upptrappning i deras invasion av din integritet, men deras behov av att samla in allt mer data kommer inte att sluta med smarta högtalare. Facebook, ett annat företag som kräver allt större mängder av sina användares personuppgifter för att mata sitt beroende, har utvecklat sin egen smarta högtalare – bara deras har också en kamera. Medan Facebook försenade utsläppet av portalen inför det populära upprörelsen över deras upprepade missbruk av personuppgifter, låter teleskärmarna från 1984 inte längre outlandiska eller ens osannolika. De enda skillnaderna är att företagen har tagit plats som Big Brother och att vi, privata medborgare och konsumenter, betalar för privilegiet av denna företagsövervakning.

Vad dessa smarta högtalare visar är att företag som Google, Amazon och Facebook inte kan acceptera integritet eftersom all information som är privat representerar en affärsmöjlighet värd miljarder dollar. Tills allmänheten klargör att invasionen av integritet inte är värt de ökande bekvämligheter som dessa företag erbjuder, kommer de att fortsätta skapa nya enheter för att kolla in våra få återstående privata utrymmen. Det kan vara överdramatiskt att säga att teknikföretag bröt in i våra hem. Sanningen är att vi har bjudit in dem.

ProtonVPN och ProtonMail är olika. Vi inser att oliktänkande, fritt yttrande och demokrati i sig själva försvagas när rätten till integritet undergrävs. Våra tjänster är privata efter design. ProtonMail krypterar användarnas e-postmeddelanden innan de når våra servrar så att ingen annan än mottagaren kan komma åt dem. ProtonVPN upprätthåller en strikt policy för icke-loggar vilket innebär att vi inte håller register över användarnas onlineaktivitet. Vi vill inte samla in användardata; istället vill vi hålla det säkert.

Vi arbetar med en affärsmodell för prenumeration där våra användare betalar oss för en tjänst. Vi ser våra användare som en community av supportrar vars rätt till integritet måste skyddas, inte som källor för privat information som ska aktiveras. Om du föredrar att ses som en användare och inte en produkt, registrera dig för ProtonVPN och ProtonMail idag.

Vänliga hälsningar,
ProtonVPN-teamet

UPPDATERING 6 november: Japanska och amerikanska forskare fann att du kan använda lasrar för att ge smarta högtalare sångkommandon. Tricket fungerade med Amazon Echo, Google Home och andra enheter som fungerar med sångkommandon. Teamet kunde använda en laser för att tvinga den smarta högtalaren att utföra alla uppgifter den var utrustade att utföra, som att öppna en garageport. I ett test kunde forskarna kontrollera en smart högtalare genom att lysa en laser på den genom ett fönster från toppen av ett klocktorn 230 meter bort.

Du kan få ett gratis ProtonVPN-konto här.

Följ oss på sociala medier för att hålla dig uppdaterad om de senaste ProtonVPN-utgåvorna:  Twitter | Facebook | Reddit

För att få ett gratis ProtonMail-krypterat e-postkonto, besök: protonmail.com

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map