Най-добрият скенер за злонамерен софтуер

Независимо дали прекарвате онлайн часовете си в торене или не, зловредният софтуер представлява огромна загриженост. Този злонамерен софтуер се промъква на вашите устройства, изключва защитата им и оставя вашите лични данни уязвими за атака. Как можете да се защитите?


векторно изображение за защита от зловреден софтуерПовечето хора вече използват антивирусен софтуер. Всъщност много устройства и програми идват с антивирусен софтуер като част от пакета. Тези защити обаче не винаги стигат достатъчно далеч. Когато изглежда особено гадно парче шпионски или откуплив софтуер, тогава може да ви е необходим скенер за злонамерен софтуер, за да запазите деня.

Може да е полезно да знаете повече за това какво е злонамерен софтуер и какво може да направи с вашите устройства. Освен това ще искате да разгледате нашия списък, който описва най-добрите приложения за скенер на злонамерен софтуер, които са на пазара днес. Със здрав софтуер за сигурност на всичките си устройства ще можете да сърфирате с увереност.

Contents

Какво е злонамерен софтуер?

Това е просто съкратен начин да се каже „злонамерен софтуер.“ Много хора се изненадват, когато научават, че този софтуер е създаден специално от хора с намерение да причини вреда и смущения.

Вероятно сте по-запознати със злонамерен софтуер, отколкото осъзнавате. Всеки път, когато чуете споменавания за троянски коне, шпионски софтуер и вируси, се обсъжда зловреден софтуер. Понякога злонамереният софтуер е проектиран и внедрен от самотни хакери.

По-често тези разработчици на софтуер, работещи в „Черна шапка“Предоставят своите услуги на каквото и да било лице или организация да им предложи най-много пари.

Видове злонамерен софтуер

Ако вашето устройство се зарази с шпионски софтуер, откуп или софтуер с вируси, какво се случва? Някои от тези злонамерени програми атакуват основната функционалност на вашия компютър.

Вариантите му могат да отворят тайни задни части във вашата система за сигурност, което позволява на лошите участници да получат достъп. Зловредният софтуер може да прави записи на вашите пароли, номера на кредитни карти и банкови сметки. Ransomware ефективно държи вашето устройство като заложник, освен ако не платите на нападателите.

Понякога изглежда, че няма ограничение за това какво могат да направят разработчиците на софтуер с „черна шапка“.

Как работи зловредният софтуер?

Когато намерите и използвате най-добрия VPN, можете да се предпазите от множество онлайн заплахи. Въпреки това може да се нуждаете от други защити, за да сте сигурни, че рекламният софтуер или вирус не заразяват вашата система.

Първият въпрос, който повечето хора задават, когато подозират за проблем с устройството си, се отнася до начина, по който е започнал проблемът. Налични са много пътища за нечестиви хора или хора, за да получат достъп до вашата система.

Вектори за заразяване с зловреден софтуер

Един от най-често използваните от тези методи е спам имейли (Прочетете още: Защитени имейли). Много от тях идват с прикачен файл, и за повечето хора не е лесно да кажат, че имейлът е злонамерен. Те отварят прикачения файл, незабавно заразяват устройството си.

Вредният софтуер допълнително се разпространява чрез сменяеми носители като външни твърди дискове или USB флаш устройства. Подвижният носител е удобен, но ако не знаете кой ви го дава и какво има, най-добре е да не го прикачвате към устройството си.

Понякога злонамерен софтуер е в пакет в софтуерен пакет, който изглежда доброкачествен. Често тези програми се изтеглят от Интернет и могат да включват софтуер, направен от трети страни. Споделянето на файлове е друг често срещан източник за злонамерен софтуер. Докато разглеждането на файлове в най-популярните торент сайтове може да бъде забавно и полезно, тези методи за споделяне на файлове също могат да бъдат опасни.

Уебсайтове, които са били хакнати или компрометирани по друг начин, могат да заразят вашата система със злонамерен софтуер, като например вирус, шпионски софтуер или рекламен софтуер. Докато някои от тези уебсайтове са законни уебсайтове, които са атакувани от нечестива страна, други уебсайтове се създават единствено с цел заразяване на компютри със зловреден софтуер.

Петте най-добри скенери за злонамерен софтуер

Оставянето на системата ви уязвима за атака, като не инсталирате един от най-добрите скенери за злонамерен софтуер, е като да изберете да не инсталирате най-добрата система за домашна сигурност, когато живеете в лош квартал. Да заровите главата си в пясъка и да се преструвате, че нищо лошо не може да ви се случи, не е стабилна отбранителна стратегия.

Защитата на вашите лични устройства и лични данни е от съществено значение, и за това ви е необходим скенер за злонамерен софтуер. Тези програми извършват дълбоко сканиране на вашето устройство, за да намерят всички злонамерени файлове.

Освен това те сканират всеки файл, когато той влиза в системата, търсейки всичко, което може да е съмнително. Скенерът търси код във файла, който се сравнява с база данни с известен злонамерен код. Ако новият код съвпада с кода в базата данни, тогава файлът е маркиран като злонамерен.

По-сложните скенери за злонамерен софтуер също разглеждат поведенческите модели в кода. Ако в новия файл бъде идентифицирано нещо заподозряно, то този файл се съхранява в пясъчна кутия. Това на практика е карантинна зона, в която злонамерените файлове не могат да заразят други файлове в системата. След това се използват инструменти за премахване, за да се отървете от подозрителния файл.

Някои от тези програми работят по-добре от други. Изчерпателните изследвания показват, че някои скенери наистина са главата и раменете над останалите. Ето списък от пет от тях.

1. Malwarebytes – King of Anti-Malware

Malwarebytes предлага някои прилични показатели. Безплатна версия на софтуера работи бързо, но понякога пропуска някои подозрителни файлове. След 14-дневен безплатен пробен период, може да искате да надстроите до премиум план, за да ви даде повече функционалност.

лого на malwarebytes

Характеристика

 • Интуитивно табло
 • Защита в реално време
 • Ransomware защита
 • Поддръжка на много операционни системи
 • Почистване на диска
 • Защитен браузър
 • Откриване на фишинг
 • Firewall
 • Мобилно приложение
 • 24/7 поддръжка

Ценова структура

Malwarebytes се предлага във версии за лична и бизнес употреба. Личната версия разполага с три нива. Първата от тях е достъпна безплатно и работи съвместно със съществуващ антивирусен софтуер.

Malwarebytes Premium замества антивирусен софтуер на едно устройство срещу $ 39,99 на година. Malywarebytes Premium for Home заменя антивирусен софтуер на три устройства срещу $ 59,99 на година. Допълнителни устройства могат да се добавят за около 20 долара годишно.

malwarebytes premium снимка на екрана

Бизнес версията следва по-сложна структура на ценообразуването, така че да може да бъде съобразена с нуждите на вашето начинание. Malwarebytes for Teams струва $ 119,97 годишно за покриване на три устройства, като допълнителните устройства са защитени с допълнителни $ 39,99 на година.

Malwarebytes Endpoint Protection обхваща 10 устройства със 699,90 долара годишно, като опциите за увеличаване или намаляване на броя на устройствата са 69,99 долара годишно. Делукс пакет, включващ защита на крайната точка и реакция, трябва да бъде договорен с компанията.

Поддръжка на клиенти

Ако срещнете проблеми при използване на Malwarebytes, можете да се свържете с поддръжката на клиенти чрез чат на живо или имейл. Не се предлага поддръжка по телефона. Имате обаче достъп до помощен център и форум, като и двата са надеждни за намиране на отговори на основни проблеми.

2. Bitdefender – най-добрата защита за многовекторни атаки

Bitdefender е широко признат като един от най-добрите в бизнеса. Той предлага наистина здрав пакет от функции и защити. Единственото главоболие, което идва от работата с Bitdefender, е главозамайващият набор от различни пакети.

Пробиването през цялата тази информация претоварване си заслужава, като се има предвид стойността на защитата, която получавате. Това може да е един от най-добрите скенери за злонамерен софтуер, които можете да получите.

Лого на Bitdefender

Характеристика

 • Поддръжка на много операционни системи
 • Родителски контрол
 • File shredder
 • VPN
 • Почистване на диска
 • Мениджър на пароли
 • Защита на уеб камерата
 • Мониторинг в реално време
 • Firewall
 • Защита от фишинг
 • Защита на изтеглянето
 • Мобилно приложение
 • Разширение за браузър
 • 24/7 поддръжка

Ценова структура

Bitdefender Total Security за дома може да бъде закупен за $ 44.99 на година. Това ще защити до четири устройства. Отстъпките са налични, ако изберете дву- или тригодишен план.

Две години струва $ 104.99, докато три години струва $ 139.99. Ако трябва да защитите повече от пет устройства, можете да изберете опцията „до 10 устройства“ за изненадващо малка допълнителна сума пари.

Bitdefender Internet Security за дома е малко по-евтин при 39,98 долара за една година. Този план защитава до три устройства. Ако искате да защитите до 10 устройства, това ще струва 89,99 долара. Още веднъж са налични опции за дву- и тригодишни планове.

Премиум акаунт за Bitdefender

Пакетът с антивирус плюс се предлага многослойна защита от рансъмуер и VPN на Bitdefender, както и Bitdefender Safepay. Можете да защитите до три устройства за $ 34,99 годишно.

Освен това Bitdefender има широк спектър от възможности за бизнеса. Пакетите са пригодени за всичко – от малки до корпоративни организации в широк диапазон от цени, които започват от само 99,98 долара годишно.

Поддръжка на клиенти

Ако някога се нуждаете от помощ с Bitdefender, няма да имате проблем да го намерите. От видео уроци до активен форум, всичко е тук. плюс, можете да се свържете със специалист по поддръжка на клиенти 24 часа в денонощието по телефон, имейл и чат.

3. Adaware – Страхотни анти-зловредни инструменти; Платете за Игра

Adaware не е най-здравият софтуер там, но със сигурност може да работи за хора, които се нуждаят само от защита на едно или две устройства. Безплатната версия наистина няма много функции, така че ще трябва да платите, ако искате реална защита.

Adaware лого

Характеристика

 • Защита на изтеглянето
 • Антивирусна защита
 • Защита в реално време
 • Защита на уеб (с платени версии)
 • Защитна стена (с платени версии)
 • Защита по имейл (с платени версии)
 • Защита на мрежата (с платени версии)
 • Цифрово заключване (с премиум версия)
 • File shredder (с премиум версия)
 • Родителски контрол (с премиум версия)

Ценова структура

Безплатна защита е налична от Adaware, но почти винаги е препоръчително да отидете с платена услуга, за да получите по-стабилно покритие. В случая на Adaware това ще струва около 36 долара годишно.

Функциите, включени в пакета, включват защита на електронната поща, усъвършенствана защита срещу спам, защита срещу целия злонамерен софтуер, откриване на злонамерен URL адрес и 24/7 поддръжка на клиенти.

Адауър антивирусен pro

Може да искате да надстроите до Adaware Antivirus Total, за да получите допълнително покритие като файлов шредер, цифрова брава и родителски контрол. Защитата на един компютър за една година ще ви спечели 48 долара. Можете обаче да защитите до 10 компютъра за 160 долара годишно. Отстъпките са налични, ако се регистрирате за две години вместо една.

Понастоящем Adaware не предлага пакети, пригодени специално за бизнес клиенти.

Поддръжка на клиенти

Неограничена, денонощна поддръжка на клиенти е достъпна само за плащащи клиенти. Посетете форума или често задавани въпроси за отговори на често срещани проблеми. Истинската техническа поддръжка е достъпна чрез система на базата на билети.

4. AVG – Тестван във времето софтуер; Добър, но не голям

AVG разполага с наистина много приятна защита, която се предлага безплатно. Техният тригодишен пакет обаче е доста достъпен и предоставя някои основни екстри. Той е изключително лесен за използване и поддръжката на клиентите е напълно надеждна, когато е налична. AVG обаче не е толкова сигурен, колкото Bitdefender. Липсата на мениджър на пароли и VPN е неудобство.

AVG лого

Характеристика

 • Поддръжка на много операционни системи
 • File shredder
 • Почистване на диска
 • Родителски контрол
 • Защита на уеб камерата
 • Мониторинг в реално време
 • Защита на изтеглянето
 • Защита от фишинг
 • Защитен браузър
 • Firewall

Ценова структура

Можете да получите безплатна версия на AVG, която включва основно покритие за антивирусни и компютърни програми, както и настройване на производителността на компютъра и наблюдение на браузъра.

Пристъпете към плана за интернет сигурност за $ 5,83 на месец, който се таксува на $ 69,99 на година. Това ви осигурява подобрена защитна стена, защита на уеб камерата и криптирани папки на неограничен брой устройства.

AVG Internet Security

Третият ред е крайният план. Той струва 8,33 долара на месец, което се таксува като 99,99 долара годишно. Пролетта за този пакет печели достъп до поддръжка по телефона и чат на живо, както и разширена антивирусна защита.

Поддръжка на клиенти

Друг от проблемите на AVG е, че той няма 24/7 поддръжка на клиенти. Можете да се свържете с представител по телефон, имейл или чат, но само в работно време. Форумът може да даде основни насоки по общи въпроси.

5. Emsisoft – бюджетни решения; Работата ли

Достъпна и с изненадващо здрави функции, Emsisoft е надеждна алтернатива за бюджетно настроените. Хората, които дават премия върху общата сигурност, може да открият това Emsisoft не е съвсем на пазара.

Emsisoft лого

Характеристика

 • Няколко езика, от които да изберете
 • Почистване на диска
 • Мониторинг в реално време
 • Защитен браузър
 • Защита от фишинг
 • Защита на изтеглянето
 • Firewall

Ценова структура

Безплатният план обхваща един компютър с възможности за сканиране, почистване и карантиране на злонамерен софтуер. С модернизирания пакет клиентите плащат за един, три или пет компютъра на цени 2,50 долара на месец, 4,17 долара на месец и 5,83 долара на месец, всеки от които се таксува годишно.

Този пакет включва блокер за поведение, защита от фишинг, дистанционно управление, автоматични актуализации, защита на файлове и производител на аварийни комплекти.

Emsisoft Antimalware

Може да се закупи малко по-скъп пакет, който обхваща и мобилни устройства. Отново, едно, три или пет устройства могат да бъдат покрити на месечни цени от 3,33, 5,55 долара или 7,78 долара, всяко от които се таксува на годишна база.

Поддръжка на клиенти

Като AVG, поддръжката на клиенти за Emsisoft е доста ограничена. Няма да получите 24/7 покритие и можете да се свържете с представители само чрез имейл или чат на живо. Помощен център и форум предоставят допълнителна поддръжка, която може да бъде полезна при най-основните проблеми.

Как да избегнем получаване на злонамерен софтуер

Точно както сте предпазливи, когато става въпрос за избора на най-добрия мениджър на пароли, за да се защитите онлайн, плащате да бъдете внимателни, ако искате да се защитите от вирус, откупи, софтуер и друг зловреден софтуер.

Стъпките, които предприемате, може да са многобройни. Инсталирането на отличен антивирусен софтуер е задължително, както и намирането на ефективен скенер за злонамерен софтуер. Твърде много домашни компютърни системи нямат тези основни защити.

Това е малко като инвестиране в домашна сигурност, която няма страхотна система от камери, за разлика от Nest, донесена от вас Google, което предлага множество напреднали, да не говорим, интелигентна защита срещу опасностите вътре и извън дома. Това е типът система, който искате във всички вектори; от VPN, имейли, браузъри, мениджъри на пароли, до анти-зловреден софтуер. Превенцията винаги е по-добра от лечението.

След като инсталирате скенер за злонамерен софтуер и антивирусен софтуер, препоръчително е да се уверите, че те винаги са актуални. Дори високоуважавания скенер може да има уязвимости, които се откриват от време на време. Актуализациите лепят тези дупки, като ви осигуряват още по-добра защита.

По същия начин, уверете се, че вашата операционна система се актуализира, когато е необходимо. Подобно на кръпките и актуализациите на софтуера, поддържането на вашата операционна система актуално гарантира, че имате най-добрата сигурност.

Ако използвате WiFi, направете това безопасно. Не използвайте отворени мрежи, и гарантирайте, че вашата собствена WiFi е защитена с парола.

Друга критична стъпка към защитата на себе си е да винаги се колебайте, преди да щракнете. Прегледайте внимателно имейлите, за да видите кой ги е изпратил и дали те изглеждат подозрителни или не. Не кликвайте върху прикачени файлове, освен ако не можете да потвърдите изпращача и тяхното намерение. Внимавайте с връзки към уебсайтове. Задръжте курсора на мишката над тях, преди да кликнете, за да видите къде всъщност ви отвежда връзката. Ако ще изтегляте от услуга за споделяне на файлове, сканирайте изтеглянето, преди да продължите.

Със своя защитен софтуер, инсталиран и актуален, вие също ще искате да планирате редовно време за извършване на сканиране. Твърде много хора забравят тази на пръв поглед очевидна стъпка, оставяйки се ненужно уязвими.

Заключителни мисли

Зловредният софтуер е навсякъде в онлайн света. Не е нужно обаче да ставате жертва на това. С антивирусен софтуер и скенер за злонамерен софтуер ще бъдете по-добре подготвени да се защитите. Не е нужно да се чувствате безсилни пред решителните хакери. Вземете положителни стъпки днес, за да защитите личните си данни и да поддържате безпроблемното си функциониране на устройствата.

Често задавани въпроси

Въпрос: Какво е шпионски софтуер?

A: Spyware е категория зловреден софтуер, който е създаден специално за достъп до чувствителни данни на вашето устройство. Този софтуер често се използва за събиране на вашите лични данни, които след това се предават на фирми за данни, рекламодатели или други трети страни. Този тип злонамерен софтуер може да служи за много цели. Те могат да включват проследяване и продажба на данни относно използването на Интернет, кражба на банковата ви сметка и данните на кредитната карта или кражба на самоличността ви.

Въпрос: Как да разбера, че компютърът ми е хакнат?

A: Експертните хакери могат да проникнат в система или устройство, без да бъдат открити. Въпреки това, повечето от тези лоши актьори не са толкова сложни и те оставят след себе си планина от доказателства. Може би най-показателният признак на хак е, че устройството изведнъж е много по-бавно, отколкото преди. Друго е, че вашата консумация на честотна лента минава през покрива наведнъж.

Много хора забелязват, че видеоклиповете се нуждаят от увеличено време за буфер и че уеб страниците се зареждат невероятно бавно след хак. Честото сриване на софтуер и приложения е друго предаване, тъй като е прекомерно множество от изскачащи реклами. Тези и други признаци могат да означават, че компютърът ви е бил хакнат.

Въпрос: Може ли антивирусният софтуер да премахва злонамерен софтуер?

A: Основната функция на антивирусния софтуер е да предотврати заразяване на компютър или система от злонамерен софтуер. Спира да се изтеглят заразените файлове или ако файлът е изтеглен, той маркира файла като подозрителен, така че да е по-малко вероятно да бъде използван.

Повечето антивирусен софтуер има някои основни функции, когато става въпрос за премахване на злонамерен софтуер. Въпреки това, разработчиците на черна шапка, които създават такива програми, непрекъснато набират изтънченост. Това означава, че техният софтуер е трудно да се премахне от системата, особено за антивирусен софтуер, който има само най-елементарни възможности в тази област.

Ето защо е от съществено значение да имате злонамерен софтуерен скенер и отстраняване в допълнение към антивирусна защита. Скенерът ви предоставя мощен инструмент за освобождаване от всякакъв шпионски, рекламен, износ на софтуер или други злонамерени програми.

В: Може ли Windows Defender да открие злонамерен софтуер?

A: Windows Defender понякога може да открие злонамерен софтуер. За съжаление, не винаги може да го направи, докато операционната система Windows работи. Това е така, защото умни разработчици успяват да скрият злонамерените програми в самия Windows там, където е по-малко вероятно да бъдат открити. Вашият най-добър вариант за откриване на злонамерен софтуер е да получите програма, която е предназначена за това.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me