Защо трябва да се доверите на ProtonVPN? Ето по-подробно разглеждане на някои ключови разлики

VPN индустрията е известна за недобросъвестни или дори злонамерени играчи, така че е разумно да се запитаме защо на ProtonVPN може да се вярва. Ето някои качества, които ни отличават от другите VPN доставчици.


През 2017 г. ProtonMail влезе в пространството на VPN с пускането на ProtonVPN. Решихме да стартираме безплатна VPN услуга, тъй като ProtonMail защитава журналисти и активисти по целия свят и в резултат на нашите дейности в тази област ProtonMail има висок риск да бъде блокиран в различни страни. Този теоретичен риск стана реалност през последните години, като ProtonMail временно беше блокиран в Турция и Русия. VPN често е най-добрият начин за заобикаляне на такива блокове.

Много VPN услуги вече съществуват, но стартирахме ProtonVPN, защото искахме да изградим VPN, знаехме, че можем да се доверим. Много VPN мрежи са много лоши – много от тях съдържат зловреден софтуер, докато други съзнателно нарушават поверителността, за която твърдят, че защитават. Hotspot Shield например беше обект на жалба за FTC от Центъра за демокрация и технологии за споделяне на данни и пренасочване на трафик.

Недобросъвестните VPN компании също участват в много неетични бизнес практики. Изненадващ брой сайтове за преглед на VPN са или са тайно притежавани (или финансирани) от самите VPN компании, така че прегледите не са нито независими, нито честни. Друга често срещана практика е да публикувате фалшиви прегледи на други VPN услуги (като ProtonVPN), за да насочите клиентите към техните собствени услуги. Други тактики, които видяхме, включват използване на анонимни уебсайтове и стотици ботове в Twitter за разпространение на фалшиви новини или изпращане на анонимни „съвети“ на журналисти с подвеждаща информация.

Ето списъка с 500 потенциални бот акаунта, които или активно се използват в кампанията за намазване @ProtonVPN, или вероятно ще бъдат в близко бъдеще. Това не е всичко, което е там. Просто трябва да спя, преди да изброя останалите … ��https: //t.co/OKr1y70LHx

– Gallagher (@DanielGallagher) 2 септември 2018 г.

Тези маневри обикновено не са много ефективни, особено срещу ProtonVPN, тъй като ние сме прозрачна компания. Те обаче имат кумулативния ефект от намаляването на доверието на потребителите в VPN индустрията като цяло, като излагат безскрупулния характер на много VPN доставчици. В този контекст искаме да предоставим някои факти, които показват как ProtonVPN е различен по отношение на надеждността.

Защо ProtonVPN е надежден

В VPN индустрията може да бъде предизвикателство да сортирате всички фалшиви отзиви и информация. Има обаче няколко фактора, които разделят ProtonVPN, като всички те са добре документирани.

Бизнес модел

Proton Technologies AG, швейцарската компания, която е родител както на ProtonMail, така и на ProtonVPN, има един и само един бизнес: поверителност. Потребителите, които плащат за ProtonMail или ProtonVPN (с цел достъп до платените функции), правят това, защото желаят да запазят личните си данни частни. Нашите потребители са единственият ни източник на доходи. Дори да пренебрегнете всички останали причини, които ни карат да правим това, което правим, от чисто гледна точка на собствения интерес, ние сме стимулирани да запазим доверието на потребителите си. Използвайки бизнес модел на абонамент, нашите интереси и интересите на нашата общност – онлайн поверителност – са напълно съгласувани.

прозрачност

Като компания, ние сме прозрачни за това кои сме. Не се крием зад офшорни компании за черупките. Там, където сме базирани, адресът на централата ни, устава на нашата компания и дори нашите директори са публично достояние и са достъпни за проверка в швейцарския търговски регистър. Имената и историята на нашия лидерски екип са публично оповестени. Така са и местоположението на всички наши офиси, източниците ни на финансиране и дори пълно отчитане на всички получени от нас искания за правоприлагане. Също така ясно посочваме модела на заплаха за услугите, които предлагаме (т.е. какво могат и не могат да ви защитят) и предоставяме съвместима с GDPR политика за поверителност.

С други думи, знаете кой управлява компанията, откъде я управляваме, какви данни разполагаме, как взаимодействаме с органите на реда и много други, и правим това с ниво на прозрачност, което е ненадминато в индустрията.

Отворен код и одитиран

Считаме, че е също толкова важно и кодът ни да е прозрачен. Ето защо ние бяхме първата VPN услуга, която разполага с приложения с отворен код на Android, iOS, macOS и Windows, в допълнение към нашия отворен код инструмент за команден ред в Linux. Всички наши приложения също са преминали независим одит за сигурност. Тази прозрачност увеличава сигурността ни, като използва цялата общност за сигурност в ИТ, за да проучи нашия код и да помогне за намирането и отстраняването на всички потенциални слабости.

Така че не само имате прозрачност за това кой съставя екипа в ProtonVPN, но и можете да видите кода, който съставя всички наши приложения.

Доказан произход

ProtonMail и ProtonVPN са под наблюдението на обществен контрол от самото начало. Нашият произход и история са въпрос на обществено достояние. Създаването на ProtonMail от учени, които се срещнаха в CERN (Европейската организация за ядрени изследвания), е добре документирано на уебсайта на CERN. Научният опит на нашия лидерски екип също е въпрос на обществено достояние, от академичната ни кариера до нашите научни публикации.

Първоначалното финансиране на ProtonMail чрез краудфандинг също е публично документирано, както и самоличността на много от нашите първоначални финансови поддръжници. Нашите дългогодишни връзки с Женева и Швейцария също са добре известни, като швейцарската обществена телевизия, швейцарското обществено радио и дори официалните швейцарски правителствени публикации изпълняват функции на ProtonMail. Има огромна публична документация, която свидетелства за това кои сме ние и нашата история, която няма да намерите от никоя друга VPN компания.

Правни гаранции

„Протон Технолоджис“ не е скрита зад компания, снабдена с офшорки в подозрителна юрисдикция. Ние сме не само регистрирани в Швейцария, но и със седалище тук, а основната част от нашия инженерен екип живее и работи тук. Швейцария е не само държава със силни права на поверителност, но и страна със силна върховенство на закона и е част от единния европейски пазар. Това означава, че за разлика от други VPN компании, всъщност можем да носим юридическа отговорност за нарушения в поверителността на потребителите или невярна реклама. Съгласно Общия регламент на ЕС за защита на данните (който ние сме задължени да спазваме), нарушаването на поверителността на потребителите може да доведе до глоби до 20 милиона евро. Неправомерното споделяне на потребителски данни с трети страни като чуждестранни разузнавателни агенции също е престъпление по член 271 от Наказателния кодекс на Швейцария.

Повишената отчетност, която имаме като швейцарска компания, юридически ни задължава да спазваме поверителността на потребителите и стриктно да се придържаме към рекламираната политика на noton-log на ProtonVPN.

Проверен от доверени трети страни

Въпреки че прозрачността и правните гаранции са здрава основа за доверие, не е нужно да приемате думата ни за това. ProtonVPN също беше внимателно проверен от Mozilla, нестопанската фондация зад уеб браузъра Firefox, с която си партнираме, за да предоставим VPN технологията на по-широка аудитория. Освен това, като получател на безвъзмездни средства за иновации от правителството на Швейцария, а също и от Европейския съюз, Proton Technologies също е била изчерпателно проверена и проверена от Европейската комисия. (Обърнете внимание, че тези безвъзмездни средства не дават никакъв контрол на грантовите агенции, нито ни задължават по никакъв начин. Научете повече тук.) Фактът, че доверените трети страни са оценили както ProtonMail, така и ProtonVPN и са започнали бизнес с нас, предоставя допълнителна гаранция, че ние живеем според думата си.

Общностна ангажираност

Като компания, ние се грижим дълбоко за нашата общност и правим света по-добро място. За нас поверителността и сигурността са дълбоко държани основни убеждения, които идват преди печалби. Това води до ангажираността ни с нашата общност. Примерите включват нашите обучения с Втората азиатска конференция за разследваща журналистика, нашата работа в общността с отворен код, движеща развитието на OpenPGP.js (една от най-широко използваните библиотеки за криптиране на Javascript в света), проекта GopenPGP и техническите разговори, които имаме дадени за изграждането на поверителност.

Понякога нашата ангажираност се случва по-близо до дома, например, когато помогнахме за провеждането на национален референдум за законите за надзор на Швейцария (въпреки че ProtonMail не е засегнат поради нашето криптиране). Ние също така се ангажираме по-широко, като например, когато изнесохме TED Talk, който достигна до милиони хора по целия свят, или когато говорихме на конференция на Организацията на обединените нации за борба с тероризма и защита на правата на човека онлайн. Наскоро работихме с Репортери без граници Берлин, за да спонсорираме програма за стипендии за журналисти, а също така предоставихме финансиране за най-големия независим информационен бюлетин в Беларус.

Честият ни ангажимент в общността означава, че много хора от различни области са имали шанса да се срещнат с нашия екип, да се запознаят с нас и да потвърдят, че ние сме тези, за които твърдим, че сме.

Нашият ангажимент

Ние се ангажираме да предоставим поверителност и сигурност достъпни за всички граждани по света и ще продължим да изпълняваме мисията си възможно най-ефективно. Благодарни сме за повече от 10 милиона души, които се присъединиха към нашата общност и ни подкрепиха по пътя. Знаем, че доверието се печели, а не се дава. Чрез постоянното посвещение на нашите принципи за поверителност и прозрачност ние се опитваме да бъдем достойни за това.

С Най-Добри Пожелания,
Екипът на ProtonVPN

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me