20 Fakta Tentang Privasi Data Kanada yang Perlu Anda Ketahui

Privasi data adalah sesuatu yang tidak mampu diabaikan oleh siapa pun.


Dari data elektronik yang disimpan orang di rumah atau di awan hingga maklumat yang terdapat di rangkaian perniagaan, pastikan hanya mereka yang perlu melihat data yang penting. Jadi, disarankan juga untuk mendapatkan sistem keselamatan rumah yang terbaik untuk perlindungan lebih lanjut.

Konsep watak sistem perlindungan dataWalaupun sebahagian besar tanggungjawab untuk melindungi data anda mesti diuruskan oleh anda, Kanada mempunyai undang-undang yang juga menyediakan banyak bentuk perlindungan dan ganti rugi.

Pernahkah anda terfikir bagaimana privasi data dikendalikan di Kanada? Undang-undang atau peruntukan apa yang dibuat untuk melindungi data dari dicuri, diubah, atau digunakan dengan cara yang tidak pernah dimaksudkan oleh individu atau pemilik perniagaan?

Berikut adalah beberapa fakta asas mengenai privasi data di Kanada yang akan membantu anda memahami apa yang sedang dilakukan untuk memberikan perlindungan dan dalam beberapa kes menangani mereka yang ingin mencuri, merosakkan, atau menggunakan data untuk tujuan mereka sendiri.

1. Terdapat Dua Akta Privasi Persekutuan di Kanada

Walaupun ada sejumlah undang-undang yang dirancang untuk melindungi privasi secara umum, ada dua undang-undang khususnya yang harus Anda ketahui.

Akta Perlindungan Maklumat Peribadi dan Dokumen Elektronik (PIPEDA) dan Akta Privasi ditadbir oleh Pejabat Pesuruhjaya Privasi Kanada.

pipeda dan implikasi

Antara kedua perbuatan itu, mereka merangkumi pelbagai masalah privasi yang berkaitan dengan pengurusan data, termasuk data yang dikumpulkan atau disimpan oleh penyedia perkhidmatan telekomunikasi, penjagaan kesihatan, perbankan, dan internet dari semua jenis.

2. PIPEDA Melindungi Data di Peringkat Nasional dan Antarabangsa

PIPEDA merangkumi peruntukan untuk melindungi data yang berkaitan dengan banyak jenis urus niaga perniagaan (baca lebih lanjut mengenainya di sini). Itu termasuk urus niaga yang dijalankan di peringkat antarabangsa dan domestik. Ini bermaksud bahawa syarikat yang tidak berpusat di negara ini tetapi memiliki kehadiran yang signifikan diharuskan untuk mematuhi ketentuan yang terdapat dalam undang-undang ini.

3. Akta Privasi dan Penggunaan Maklumat Peribadi Persekutuan

Akta Privasi mengenal pasti bagaimana entiti kerajaan dapat menggunakan maklumat peribadi penduduk Kanada. Terdapat juga peruntukan yang berkaitan dengan langkah-langkah apa yang harus diambil entiti untuk melindungi data setelah data tersebut diperoleh. Ini termasuk mengambil langkah berjaga-jaga yang wajar mengenai pelanggaran data yang boleh memberi kesan kepada mana-mana penduduk yang tinggal di mana-mana wilayah.

rajah aduan privasi

Pertimbangkan jenis data yang terdapat di dalam pangkalan data persekutuan. Data kewangan, sejarah kerja, alamat, dan bahkan data mengenai kesihatan anda disimpan dalam fail.

Undang-undang Privasi memastikan langkah-langkah yang tepat diambil untuk mencegah siapa pun yang ingin menggunakan data tersebut untuk tujuan mereka sendiri agar tidak dapat memperolehnya.

4. PIPEDA Dipinda pada tahun 2015

Sejak mula menjadi undang-undang pada 1 Januari 2004, PIPEDA telah mengalami beberapa perubahan. Apa yang dikenali sebagai Digital Privacy Act 2015 mengubah PIPEDA untuk merangkumi pertumbuhan perdagangan Internet, pilihan komunikasi, dan tugas lain yang semestinya melibatkan pengumpulan dan perkongsian data. Peruntukan tersebut mula berkuatkuasa sepenuhnya pada tahun 2018.

Pindaan itu tidak melemahkan perlindungan yang telah disediakan oleh PIPEDA. Sebagai gantinya, mereka memperluas perlindungan yang diberikan di bawah Akta ini. Kedua-dua individu dan entiti perniagaan akhirnya mendapat manfaat daripada peruntukan tambahan ini.

5. Kanada Menyertai Perjanjian Lima Mata

lima mata bangsaPerjanjian Five Eyes adalah persekutuan timbal balik antara lima negara untuk berkongsi maklumat sekiranya timbulnya masalah keselamatan utama. Ini termasuk maklumat yang dikumpulkan dari individu serta perniagaan dan jenis entiti lain.

Lima negara yang menyertai perikatan ini adalah Australia, Kanada, Amerika Syarikat, United Kingdom, dan New Zealand.

Perlu diingat bahawa Perjanjian Lima Mata tidak melarang pembentukan pakatan serupa oleh Kanada atau empat negara lain dengan negara-negara lain di seluruh dunia. Apa yang dibentuknya adalah perjanjian kerja bahawa data dapat dikongsi untuk tujuan keselamatan di antara mana-mana dan semua lima negara ini.

6. Pemberitahuan Pelanggaran Kanada dan Wajib

Salah satu pindaan yang dinyatakan dalam Undang-undang Privasi Digital yang lebih baru berkaitan dengan memberitahu penduduk apabila data peribadi mereka terganggu. Itu merangkumi pencurian data serta mengubah data untuk tujuan pencegahan atau tindakan haram lain. Pada tahun-tahun yang lalu, ada peruntukan yang melindungi pengguna hingga satu titik, tetapi tidak secara menyeluruh seperti undang-undang baru yang mulai berlaku pada tahun 2018.

Pemberitahuan segera oleh perniagaan, institusi kewangan, dan bahkan organisasi nirlaba bahawa data peribadi telah dilanggar memungkinkan pengguna untuk mengambil tindakan lebih cepat daripada kemudian. Pemberitahuan tepat pada masanya memungkinkan untuk menutup akaun, mencegah yang baru dibuka oleh pihak yang tidak sah, dan secara umum meminimumkan kerosakan yang dilakukan oleh pelanggaran tersebut.

7. Provinsi Juga Memiliki Undang-undang Privasi Data

Semua wilayah Kanada telah membuat undang-undang yang berkaitan dengan privasi data. Undang-undang ini beroperasi bersama dengan undang-undang persekutuan dan dikemas kini secara berkala. Dengan pindaan PIPEDA yang berkuat kuasa pada tahun 2018, gabungan perlindungan wilayah dan persekutuan untuk warganegara dan entiti perniagaan lebih besar daripada pada masa-masa sebelumnya.

8. Syarikat Antarabangsa Tertakluk kepada PIPEDA

pematuhan terhadap pipeda

Syarikat yang beribu pejabat di negara lain tetapi mengendalikan kemudahan atau melakukan transaksi dengan jumlah perniagaan yang dianggap penting di Kanada mungkin diminta untuk mematuhi semua atau sekurang-kurangnya sebahagian undang-undang privasi data semasa. Ketentuan khusus atau tahap kepatuhan mungkin berbeza-beza berdasarkan sifat perniagaan dan / atau perkhidmatan yang diberikan kepada penduduk Kanada.

Pengguna yang prihatin tentang bagaimana undang-undang Kanada berlaku untuk mana-mana syarikat antarabangsa yang mereka berikan dengan data peribadi dapat membaca teks undang-undang tersebut secara dalam talian. Melakukannya memberikan idea yang lebih baik tentang apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan sekiranya berlaku pelanggaran privasi.

9. PIPEDA Berlaku untuk Syarikat Swasta dan Awam

Undang-undang utama Kanada yang berkaitan dengan perlindungan data dan privasi berlaku untuk semua jenis entiti perniagaan serta kebanyakan agensi bukan keuntungan. Itu bermaksud segala sesuatu dari perusahaan swasta hingga perbadanan yang diperdagangkan akan tunduk pada undang-undang tersebut.

10. Undang-undang Privasi Tidak Berlaku pada Data yang Dikumpulkan oleh Individu untuk Penggunaan Peribadi

Data yang dikumpulkan oleh individu untuk digunakan di rumah atau dalam urusan persendirian mereka biasanya tidak dilindungi di bawah peruntukan undang-undang persekutuan atau wilayah. Terdapat beberapa pengecualian, terutama jika data tersebut akhirnya digunakan untuk tindakan yang dianggap sebagai jenayah.

Pakar undang-undang dapat membantu individu memahami bagaimana undang-undang semasa berkaitan dengan data peribadi mereka yang mereka simpan di rangkaian rumah, penyimpanan awan, dan tempat lain.

11. Majikan Boleh Mengkaji Aktiviti pada Peranti Milik Syarikat

Walaupun pekerja tidak berkewajiban untuk membenarkan majikan mengakses data pada peranti peribadinya, hal yang sama tidak berlaku untuk peranti yang dikeluarkan untuk pekerja untuk tujuan menjalankan perniagaan dan menilai produktiviti pekerja.

carta kehilangan produktiviti

Sebagai pemilik sah peranti tersebut, majikan bebas memeriksanya setiap saat. Itu termasuk memuat turun sejarah dan mengkaji jenis aktiviti dalam talian yang lain.

12. Itu Termasuk Mesej E-mel dan Teks

Majikan bebas untuk memantau dan membaca komunikasi e-mel yang dihantar atau diterima menggunakan alamat e-mel yang dikeluarkan syarikat. Perkara yang sama berlaku untuk sebarang pesanan teks yang dihantar dan diterima pada telefon pintar milik syarikat.

Undang-undang semasa menganggap komunikasi tersebut menjadi milik majikan dan bukan milik pekerja.

13. Serta Aktiviti Penyemak Imbas

gambar vektor aktiviti penyemak imbasMajikan juga berhak untuk meninjau semua aktiviti melayari Internet yang dilakukan dengan menggunakan peranti milik syarikat. Bersama dengan log aktiviti yang terdapat di setiap peranti, semua aktiviti yang dicatat di pelayan syarikat boleh disemak pada bila-bila masa.

Apabila aktiviti didapati tidak berkaitan dengan pekerja yang menjalankan tugasnya, majikan berhak untuk menangguhkan atau mengambil tindakan hukuman lain terhadap pekerja tersebut, hingga dan termasuk memberhentikan pekerjaannya.

14. Itu Termasuk Aktiviti yang Dijalankan di VPN Syarikat

Hak majikan untuk memantau aktiviti yang dilakukan menggunakan peranti syarikat tidak terhad kepada pejabat. Sekiranya pekerja bekerja dari jauh dan menyambung ke pelayan utama syarikat menggunakan Rangkaian Peribadi Maya majikan, semua komunikasi, aktiviti penyemakan imbas dan jenis tindakan lain perlu ditinjau oleh majikan.

VPN terbaik menawarkan perkhidmatan di Kanada – dan di seluruh dunia – memudahkan majikan memantau semua aktiviti sambil tetap melindungi data dari akses yang tidak dibenarkan. Penggunaan data syarikat yang tidak dibenarkan atau data pelanggan apa pun yang dianggap proprietari dapat digunakan sebagai dasar untuk mengakhiri pengaturan pekerjaan.

15. Denda untuk Pencurian Data atau Manipulasi Bervariasi

Hukuman yang berkaitan dengan mengakses data yang tidak sah, menyalin atau mencuri data, atau memanipulasinya dengan cara apa pun boleh dikenakan berbagai hukuman.

Itu sebahagiannya kerana akibat yang teruk akibat menjadi mangsa kecurian data atau pelanggaran.

akibat pelanggaran data

Hukuman yang berpotensi termasuk penamatan perkhidmatan Internet, denda, penangkapan, atau kesan undang-undang lain. Pekerja yang menyalahgunakan data proprietari boleh diturunkan atau kehilangan pekerjaan.

16. Penggunaan VPN lebih rendah di Kanada

Walaupun minat terhadap Rangkaian Peribadi Maya sebagai cara untuk memperkuat perlindungan dari pencurian dan penyalahgunaan data telah meningkat, penggunaan sebenar VPN sebagai sebahagian daripada strategi dalam talian syarikat masih rendah di Kanada. Perniagaan di negara lain juga tidak memperluas penggunaan VPN mereka dalam jumlah yang banyak. Itu termasuk pemilik perniagaan di Australia, Jepun, dan Poland.

Terdapat beberapa persepsi bahawa VPN tidak sah di Kanada. Itu bukan masalahnya. Sebenarnya, Kanada adalah salah satu negara di mana mana-mana perkhidmatan VPN yang dilesenkan dengan betul untuk beroperasi di negara ini dan mematuhi undang-undang semasa mengenai perlindungan data dan privasi sangat dialu-alukan.

17. Penggunaan Peribadi dan Perniagaan VPN semakin meningkat

Walaupun benar bahawa penggunaan VPN peribadi dan perniagaan tidak pada tahap yang sama seperti di negara lain, terdapat pertumbuhan kecil tetapi konsisten dalam jumlah pengguna dan perniagaan yang memilih untuk menggunakan perkhidmatan VPN.

Ini diharapkan akan berlanjutan dalam beberapa tahun ke depan sebagai ancaman terhadap privasi data dalam talian yang meningkat dan mungkin akan melihat pertumbuhan dari tahun ke tahun bergantung kepada seberapa berjaya perkhidmatan VPN dapat memasarkan diri mereka sebagai alat untuk melindungi data dan identiti pengguna.

18. Pencurian Data Boleh Mengakibatkan Tuntutan Sivil dan juga Jenayah

keselamatan siber kanada

Walaupun beberapa kejadian pelanggaran data, pencurian, atau penyalahgunaan dapat dikendalikan sebagai masalah dalam syarikat, ada kalanya tuduhan jenayah diajukan. Ini kemungkinan besar berlaku apabila data proprietari seperti senarai pelanggan, dokumen penyelidikan dan pengembangan, dan maklumat serupa disalin, diubah, atau dicuri. Bersama dengan tuduhan jenayah, mangsa kegiatan jenayah boleh memilih untuk menuntut tuduhan sivil terhadap pihak yang bertanggungjawab.

19. Lebih banyak Peraturan terdapat di Horizon

Walaupun usaha Kanada untuk memberikan perlindungan yang lebih besar untuk data peribadi dan korporat terpuji, para politikus terus mengusulkan undang-undang baru di tingkat provinsi dan juga persekutuan. Ini sebahagiannya disebabkan oleh evolusi komunikasi dalam talian yang berterusan dan peningkatan penggunaan pelbagai pendekatan untuk menyimpan data sensitif.

20. Walaupun Undang-Undang yang Lebih Lama Disempurnakan untuk Memperhitungkan Teknologi yang Muncul

Undang-undang baru bukan satu-satunya cara pegawai berusaha untuk meningkatkan tahap perlindungan dari penyalahgunaan data dan pencurian. Undang-undang semasa dianggap sangat baik sejauh ini berlaku, tetapi mungkin atau tidak mempunyai peruntukan yang sesuai dengan pengembangan teknologi. Atas sebab ini, ada kemungkinan besar pindaan baru terhadap undang-undang yang ada akan dicadangkan dan akhirnya diterima.

Penduduk dapat terus mengikuti undang-undang yang belum selesai dengan mengunjungi wilayah provinsi dan juga pemerintah. Ini memberikan kesempatan untuk membaca teks undang-undang yang diusulkan itu dan mendapatkan ide tentang apa yang akan mereka capai jika masuk ke dalam undang-undang.

Memahami Perlindungan Yang Ada Pada Hari Ini

Adakah anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai undang-undang dan peraturan privasi data yang berlaku di seluruh negara atau mungkin di wilayah tertentu? Terdapat sebilangan agensi kerajaan yang mempunyai maklumat yang anda cari dan juga laman web berwibawa yang membantu anda membandingkan undang-undang yang berlaku di pelbagai negara.

undang-undang perlindungan data mengikut negara

Luangkan sedikit masa untuk mengetahui lebih lanjut tentang apa arti undang-undang itu untuk anda, bagaimana melindungi data anda sendiri, dan mengapa melaksanakan perlindungan yang munasabah sekarang akan membuat perbezaan esok. Mendapatkan perkhidmatan VPN percuma terbaik malah mungkin merupakan pilihan sementara yang lebih baik daripada tidak memiliki VPN sama sekali

Jangan menganggap bahawa tidak ada yang berminat dengan data dalam talian anda atau perniagaan kecil anda tidak akan menarik perhatian penggodam. Luangkan masa untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perlindungan yang ditawarkan kepada penduduk Kanada serta pilihan perisian untuk keselamatan Internet yang terbaik.

Uji kekuatan VPN anda dari segi prestasi dan melindungi data anda. Mengetahui hak anda dan mengambil langkah-langkah yang betul untuk melindungi data anda akan banyak mencegah anda daripada menjadi statistik lain.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map