5G di Kanada (Segala-galanya yang Kita Ketahui)

Teknologi 5G adalah yang terbaru dalam pengembangan telekomunikasi tanpa wayar yang panjang untuk mengejutkan kami dengan kekuatan dan jangkauannya. Peranti tanpa wayar 5G mempunyai potensi yang lebih besar daripada rakan-rakan 4G mereka, dan hanya menunggu masa sehingga Kanada dan seluruh dunia bersatu di bawah payung digital 5G.


Tetapi pembangunan dan integrasi rangkaian 5G di Kanada adalah masalah yang lebih luas daripada masa muat turun yang lebih cepat. Terdapat pertimbangan politik dan ekonomi yang mesti dipertimbangkan oleh kerajaan persekutuan dan penyedia perkhidmatan tanpa wayar sebelum meneruskan rancangan apa pun. Di samping itu, persoalan mengenai siapa yang akan menyediakan peralatan yang diperlukan untuk rangkaian 5G Kanada telah terbukti menjadi persoalan yang lebih sukar dengan sendirinya.

Logo 5g

Di bawah ini, anda akan mendapat rekod perkembangan 5G di Kanada, serta penjelasan mengenai rangkaian 5G dan apa yang dapat mereka sampaikan kepada pengguna biasa. Sumber media selanjutnya, termasuk berita utama, akan dikemas kini dengan sewajarnya. Kumpulan informasi yang relevan mengenai rangkaian 5G juga akan disertakan.

Apa itu 5G?

Untuk memahami mengapa 5G datang ke Kanada sangat penting, pertama anda harus memahami apa maksud dan maksud 5G.

5G bermaksud “generasi kelima”. Sebenarnya, setiap versi dari singkatan sebelumnya bermaksud istilah yang serupa – 1G bermaksud, “generasi pertama”, dan seterusnya dan seterusnya. Teknologi tanpa wayar 1G pertama kali diperkenalkan pada tahun 1980-an dan merangkumi telefon tanpa wayar pertama: yang besar dan tersekat yang anda lihat di TV atau pelakon yang ada di dalam kereta mereka.

evolusi 5g

Teknologi 2G adalah keadaan di mana perkara-perkara mula meningkat. Peranti tanpa wayar ini menguasai awal 1990-an dan menyaksikan telefon bimbit pertama mula berkembang melalui masyarakat moden. E-mel dan pesanan teks dibuat dan diimport ke telefon bimbit, yang juga menyebabkan alat pager tiba-tiba menjadi lebih berharga bagi kebanyakan orang.

Teknologi tanpa wayar 3G bermula pada akhir 1990-an hingga 2000-an, menyediakan akses multimedia, transmisi berkelajuan tinggi dari kedua panggilan suara dan jenis data lain, dan kemampuan perayauan global. Ini bermaksud sekarang anda boleh menggunakan telefon bimbit tanpa wayar atau peranti lain di kawasan di luar pusat metropolitan. Anda juga boleh membuat panggilan lebih lama dan mendapatkan maklumat di kawasan yang lebih jauh.

4G menyertai peralihan Internet ke perkhidmatan yang lebih pantas dan lebih murah yang cepat tersebar di seluruh dunia, bahkan ke tempat-tempat yang sebelumnya tidak mempunyai akses Internet sama sekali. Keupayaan teknologi 4G yang dipertingkatkan bertanggungjawab untuk percambahan streaming video, streaming muzik, akses media sosial yang berterusan, dan penyebaran banyak aplikasi popular yang tidak dapat mencukupi pengguna telefon pintar.

4G telah menjadi begitu banyak di seluruh masyarakat moden sehingga banyak orang tidak dapat lagi membayangkan akan mendapatkannya tanpa peningkatan kelajuan dan kebolehpercayaan yang disertainya. Oleh itu, banyak telefon pintar moden dilengkapi dengan keupayaan 4G yang terdapat di dalam perkakasan mereka dan kebanyakan penyedia telekomunikasi juga menawarkan kelajuan 4G sebagai standard.

5G, seperti yang anda sangka, adalah generasi peranti dan perkakasan telekomunikasi tanpa wayar yang lebih pantas. Ia membolehkan keupayaan komunikasi dan penstriman lebih cepat dan pada kelajuan yang lebih tinggi daripada generasi lain secara pesat.

Bagaimana 5G Memperbaiki Perkara?

5G dapat meningkatkan pengalaman pengguna peranti mudah alih mereka melalui tiga bidang utama: Latency, Connectivity, dan Bandwidth.

Kependaman

Ini juga diketahui pada waktu yang diperlukan oleh satu peranti untuk menghantar maklumat ke peranti lain melalui rangkaian bersama. Ringkasnya, latency adalah masa yang diperlukan antara mengirim dan menerima paket data. Sebagai rujukan, peranti 4G mempunyai latensi sekitar 50 milisaat. Untuk meletakkan ini dalam perspektif, setiap pautan mata yang anda buat semasa membaca panduan ini mengambil masa antara 100 atau 400 ms.

peta latensi internet

Teknologi 5G, sebaliknya, akan mengurangkan kependaman kepada kira-kira 1 ms. Itu sekurang-kurangnya 100 kali lebih cepat daripada yang anda boleh berkelip. Ini benar-benar membenarkan penghantaran data dalam sekelip mata!

Ini penting kerana teknologi tanpa wayar menjadi lebih rumit dan memerlukan masa reaksi yang lebih cepat, terutama pada sistem automatik. Sebagai contoh, kereta automatik akan memerlukan teknologi 5G pada tahap minimum kerana mereka perlu bertindak balas dengan lebih pantas daripada manusia.

Kesalinghubungan

Dalam bahasa teknologi tanpa wayar, penyambungan dapat difahami sebagai bilangan peranti yang dapat berkomunikasi antara satu sama lain. Pada masa ini, terdapat sekitar 10 bilion peranti yang dihubungkan di seluruh dunia, dengan banyak pakar berpendapat ada lebih banyak lagi. Menjelang tahun 2020, akan ada 50 bilion peranti atau lebih di seluruh dunia.

Ini bukan hanya merujuk kepada telefon pintar. Teknologi tanpa wayar kini merangkumi alat manual secara tradisional seperti termostat; banyak termostat moden disambungkan ke rangkaian Wi-Fi di rumah untuk membolehkan kawalan tanpa wayar. Semua peranti tanpa wayar yang disambungkan bersama dikenali sebagai Internet of Things.

Peningkatan sambungan ini tidak dapat dielakkan bahawa peningkatan 5G akan menjadikannya lebih lancar dan lebih cekap. Ia akan lebih banyak peranti dapat dihubungkan dengan lebih banyak peranti rakan sejawat, meningkatkan kekayaan dan kerumitan rangkaian tanpa semestinya terputus di bawah tekanan.

Lebar jalur

Akhirnya, lebar jalur difahami sebagai kelajuan muat turun maksimum yang boleh ditawarkan oleh peranti. Lebar lebar yang ditawarkan oleh peranti tanpa wayar akan menghasilkan muat turun yang lebih pantas dan video dan gambar dengan resolusi yang lebih baik, bersama dengan pengalaman penstriman yang lebih baik (walaupun ini juga dihubungkan dengan latensi).lebar jalur rangkaian

Sebagai contoh, streaming video 3-D dan 360 ° biasanya hanya tersedia untuk peranti 5G.

Walau bagaimanapun, sambungan 5G mempunyai aplikasi di luar pengalaman media sosial yang ditingkatkan. Ini akan memungkinkan kemajuan dalam pendidikan, komunikasi, perwakilan, dan masa tindak balas kecemasan. Fikirkan lebar pita sebagai ukuran maksimum selang air, dengan kelajuan air dihambat oleh diameter selang itu. Peranti 5G mempunyai hos yang lebih luas sebagai lalai.

5G dan Kanada?

Oleh itu, di mana Kanada berada dalam perlumbaan untuk mendapatkan sambungan 5G? Pada masa ini, Kanada sedang berusaha untuk melepaskan rangkaian 5G yang komprehensif dalam tahun berikutnya, dengan anggaran yang lebih konservatif dengan anggapan bahawa rangkaian 5G akan berada dalam talian dalam beberapa tahun ke depan. Ini kerana melancarkan hubungan 5G ke seluruh negara bergantung pada beberapa faktor – iaitu syarikat yang dapat memberikan perkhidmatan tersebut.

Telus Mobility adalah syarikat yang berusaha membawa 5G ke Kanada pada tahun 2020, walaupun pada mulanya mereka bermula dengan pengguna yang tinggal di daerah Vancouver. Telus Mobility bergantung pada “Living Lab”, yang merupakan penyedia telekomunikasi lestari yang mencapai kelajuan 30 GB sesaat pada tahun 2016. Ia juga bertujuan untuk menyediakan sambungan 5G yang mampan menggunakan teknologi dan inisiatif lain yang berfokus secara lestari.

Logo Mobiliti Telus

Rogers Communications adalah syarikat lain yang cuba melepaskan 5G di Kanada. Mereka berpusat di University of British Columbia di Vancouver dan juga menargetkan pelepasan 20/20. TeraGo menjalankan percubaan tetap untuk akses 5G tanpa wayar dengan Nokia pada tahun 2020.

Paling terkenal, Huawei Technologies – sebuah syarikat telekomunikasi Chines dan yang terbesar di dunia – telah menjadi pemain utama dalam pembangunan infrastruktur 5G Kanada. Bagaimanapun, politik antarabangsa telah menghentikan perkara ini daripada berjalan lancar seperti yang diinginkan oleh banyak pihak.

Banyak syarikat penerbangan lain membuat ramalan 5G mereka sendiri sehingga pelanggan mereka dapat mengetahui kapan mereka boleh menjangkakan kesambungan 5G:

 • Mobiliti Bell- 2020
 • Fido – Akhir 2020
 • Koodoo Mobile – Akhir 2020
 • Virgin Mobile – Akhir 2020
 • Freedom Mobile- 2021
 • SaskTel- 2021+
 • Videotron- 2021+

Pada akhirnya, Kanada belum mempunyai sambungan 5G di bandar-bandar utama dan terutamanya tidak di seluruh negara. Tetapi kemajuan besar dibuat untuk menyediakan akses 5G di banyak hab teknologi utama negara. Sekiranya inisiatif ini menunjukkan janji, orang Kanada di seluruh wilayah dapat mengharapkan akses dan peranti 5G mula dilancarkan dalam beberapa tahun akan datang.

Berita Terkini mengenai 5G di Kanada

Mengapa Keputusan Bangunan 5G Kanada Penting

5G akan menjadi penting bagi semua orang, tidak kira anda akan menggunakan peranti berkemampuan 5G sebaik sahaja tersedia atau tidak. Tetapi sementara penyambungan 5G akan menjadi penting bagi landskap digital masa depan dan untuk banyak peningkatan dalam bidang ekonomi dan perniagaan, ia juga akan menjadi peralihan yang sangat mahal. Banyak pengendali wayarles Kanada akan melabur 26 bilion menggunakan infrastruktur 5G dalam tempoh enam tahun akan datang.

Telefon bimbit 5g

Oleh itu, rangkaian 5G Kanada (yang kini menjadi impian masa depan daripada kenyataan) kemungkinan akan mempunyai infrastruktur yang dibina oleh sebilangan kecil syarikat global dan bukannya penyedia khusus atau pembawa wayarles Kanada. Syarikat-syarikat ini termasuk Nokia, Ericcson, dan Huawei.

Namun, beberapa kekhawatiran telah diutarakan mengenai kecerdasan untuk membenarkan syarikat China mengakses sistem telekomunikasi Barat. Potensi masalah atau pengawasan, ada yang berpendapat, tinggi.

Ottawa, Pusat Rogers Toronto Akan Menjadi Tapak Ujian untuk 5G

Ujian untuk aplikasi teras rangkaian tanpa wayar 5G datang pada tahun 2018 di Ottawa. Ujian dilakukan dengan pembekal rangkaian lama – Ericsson. Walaupun ujian itu tidak cukup luas untuk membolehkan penggunaan 5G pada tahun 2019, ujian tersebut memberikan pandangan utama untuk membolehkan pengujian lebih lanjut berlaku sepanjang tahun-tahun berikutnya dan memungkinkan penggunaan 5G dalam jangka masa terhad sepanjang 2019.

Penyebaran 5G yang lebih besar kemungkinan akan mulai berlaku pada tahun 2020, walaupun perinciannya diserahkan kepada banyak syarikat yang menyediakan infrastruktur 5G yang diperlukan untuk peralihan seperti itu..

Masalah dengan 5G di Kanada

Kebimbangan telah dibangkitkan bahawa Huawei Technologies China, yang merupakan pembuat peralatan telekomunikasi terbesar di seluruh dunia dan salah satu daripada beberapa syarikat dengan infrastruktur yang diperlukan untuk mengembangkan rangkaian 5G, tidak boleh dibenarkan untuk membekalkan peralatan untuk rangkaian 5G Kanada.

Logo dan telefon pintar Huawei

Ini sebahagiannya kerana banyak sekutu Kanada telah melarang syarikat itu membekalkan peralatan ke rangkaian 5G mereka sendiri. Ketakutan biasanya timbul mengenai kemungkinan pengintipan, baik berkaitan dengan data kewangan atau untuk data umum tentang warga Kanada. Sebenarnya, banyak syarikat seperti Amerika Syarikat, Jepun, dan Australia telah menimbulkan kebimbangan dengan Huawei dan memutuskan bahawa itu adalah risiko keselamatan negara.

Masa akan memberitahu sama ada nilai Huawei, yang terletak pada kemampuan infrastruktur dan sumber daya yang luas, cukup berharga untuk menjadikannya pemain utama dalam pengembangan rangkaian 5G Kanada atau jika pengganti akan dicari kerana pengawasan pemerintah atau kemarahan warga..

Kanada Menggunakan Huawei 5G Dapat Menghambat Akses kepada Perisikan A.S.

Penasihat keselamatan nasional AS telah mendesak Kanada untuk tidak menggunakan teknologi 5G yang berasal dari bahan Huawei. Dia mengatakan bahawa berbuat demikian akan membahayakan perjanjian perkongsian perisikan yang saat ini dinikmati oleh Amerika Syarikat dan Kanada, kerana AS prihatin bahawa sebarang penyusupan ke dalam rangkaian Kanada semestinya akan memperlihatkan jaringan mereka sendiri kepada pengawasan China..

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau menangguhkan keputusan apakah akan menggunakan peralatan jaringan itu hingga 21 Oktober. Keputusan ini mempunyai konsekuensi di luar pengembangan jaringan, kerana ia mempengaruhi politik antara AS dan Kanada di peringkat antarabangsa yang lebih luas.

Menteri Pertahanan Kanada menyatakan bahawa mereka akan meluangkan masa untuk memeriksa semua kemungkinan ancaman dan berhati-hati untuk melindungi teknologi 5G baru sebelum membuat keputusan.

Kanada Akan Menangguhkan Keputusan Huawei 5G untuk Selepas Mengundi

Kanada dilaporkan akan menangguhkan keputusannya mengenai apakah Huawei Technologies China akan membekalkan peralatan rangkaian untuk rangkaian 5Gnya sehingga selepas pilihan raya persekutuan pada bulan Oktober. Ini disebabkan oleh hubungan yang semakin tegang dengan Beijing.

markas huawei china

Kebimbangan pada mulanya ditimbulkan oleh warga Kanada dan Amerika Syarikat, serta banyak sekutu antarabangsa Kanada yang lain. Sebilangan besar sekutu antarabangsa mereka telah melarang Huawei dari rangkaian mereka sendiri kerana takut akan pengawasan China.

Perdana Menteri Justin Trudeau mengatakan bahawa dia enggan meneruskan keputusan tersebut sehingga nasib dua orang Kanada yang kini ditahan di China menjadi lebih jelas.

Penangguhan ini dilihat sebagai masalah bagi syarikat telekomunikasi besar, kerana mereka tidak dapat meneruskan rancangan integrasi tanpa wayar 5G mereka sehingga pemerintah mengambil keputusan mengenai pembangunan.

Panduan Tambahan

 • Perkhidmatan VPN Terbaik
 • Penyemak Imbas Paling Selamat
 • Keselamatan Internet untuk Kanak-kanak
 • Panduan Privasi Dalam Talian

5G di Kanada Resources

 • Pelan Senibina Rangkaian Huawei 5G dari Perspektif Tahap Tinggi
 • Faedah dan Penggunaan 5G – ETSI
 • Kemajuan dan Memahami Teknologi Masa Depan 5G – Kepintaran GSMA
 • Panduan Keselamatan 5G dari Ericsson
 • Definisi 5G dan Perkembangan dari Laman Web Kerajaan Kanada
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me