Berkecuali Bersih di Kanada

Netraliti bersih adalah salah satu pemandangan paling kritikal yang diperjuangkan dalam kalangan politik di seluruh dunia. Ini berpotensi mempengaruhi perdagangan, privasi, dan komunikasi di banyak alat dan jalan digital yang kami gunakan setiap hari.logo berkecuali net


Tetapi mungkin kerana netralitas bersih sangat penting, setiap negara mempunyai pendekatan yang berbeza untuk masalah ini dan, nampaknya, akan menghasilkan kesimpulan yang berbeza, walaupun ini selalu berubah.

Panduan ini adalah pusat sumber mengenai netraliti bersih dan bagaimana ia mempengaruhi Kanada. Di bawah ini, anda akan dapati sejarah netraliti bersih dan perkembangannya di Kanada serta beberapa berita terkini dan sumber kerajaan dan rasmi yang boleh anda gunakan untuk lebih memahami gerakan yang dibincangkan.

Landskap Ekonomi dan Peraturan Internet di Kanada

Untuk memahami sepenuhnya netraliti bersih dan semua implikasi, kesan, dan akibatnya, pertama-tama kita harus mengkaji peranan Internet dan telekomunikasi secara keseluruhan di Kanada dan di seluruh dunia.

menuntut netraliti bersih

Internet adalah sesuatu yang tidak perlu dijelaskan secara terang-terangan; kita sudah tahu apa itu dan apa yang disediakannya. Tetapi sangat sedikit orang yang tahu dari mana datangnya Internet dan bagaimana ia menyediakan pelbagai perkhidmatan dan produk untuk kediaman dan perniagaan di seluruh Kanada dan seterusnya.

Internet terutamanya diberikan kepada sebahagian besar pengguna melalui usaha penyedia perkhidmatan Internet, atau ISP. Penyedia perkhidmatan internet, juga dikenali sebagai syarikat penerbangan biasa telekomunikasi, adalah orang – walaupun paling sering syarikat dan organisasi – yang memiliki dan / atau mengendalikan kemudahan penghantaran dan infrastruktur berkaitan yang diperlukan untuk penghantaran telekomunikasi.

Telekomunikasi juga merupakan istilah umum yang merujuk kepada pelepasan, penerimaan, atau transmisi data atau kecerdasan melalui radio, wayar, kabel, atau sistem elektromagnetik lain. Internet, tentu saja, diklasifikasikan sebagai bentuk telekomunikasi.

Oleh itu, Internet disediakan oleh ISP, yang bukan merupakan individu dan sebaliknya merupakan syarikat besar yang menyewakan akses ke Internet menggunakan infrastrukturnya, yang dapat terdiri dari kabel yang diperlukan untuk menghubungkan rumah ke Internet ke satelit itu sendiri. Secara semula jadi, ini memberikan ISP kekuatan ekonomi yang besar, terutama di era moden.

House of Commons of Canada menegaskan bahawa telekomunikasi pada masa ini memainkan peranan penting dalam bagaimana Kanada beroperasi dan bagaimana identiti dan kedaulatannya dipertahankan.

Dewan Rakyat KanadaDengan kata lain, Internet sangat penting bukan hanya untuk perniagaan harian atau komunikasi interpersonal tetapi juga untuk keselamatan negara. Ini adalah perkhidmatan untuk kepentingan umum pada tahap yang sama dengan akses air atau pengagihan tenaga. Bukan sekadar kemewahan.

Selanjutnya, Dewan Rakyat ditentukan dalam Akta Telekomunikasi orang Kanada itu dasar telekomunikasi mesti menumpukan pada objektif berikut:

 • Pemudahcaraan pembangunan yang teratur melalui Kanada mempunyai sistem telekomunikasi yang boleh dipercayai untuk memperkukuhkan aspek ekonomi dan sosial negara tersebut
 • Memberikan perkhidmatan telekomunikasi yang konsisten dan berpatutan yang dapat diakses oleh orang Kanada di seluruh wilayahnya dan di bandar dan luar bandar
 • Peningkatan kecekapan dan daya saing telekomunikasi Kanada berbanding dengan peringkat antarabangsa dan nasional
 • Promosi kawalan dan pemilikan ISP Kanada atau syarikat penerbangan oleh warganegara Kanada
 • Promosi penggunaan kemudahan penghantaran Kanada untuk telekomunikasi di dalam negara dan antara Kanada dan tempat luar
 • Memupuk peningkatan ketergantungan pada telekomunikasi dan kekuatan pasar yang terkait serta peraturan yang tepat untuk memastikan bahawa pasar semacam itu adil bagi pengguna dan pembekal pembawa
 • Rangsangan penyelidikan dan pengembangan telekomunikasi di Kanada untuk mendorong pesakit telekomunikasi baru
 • Tindak balas terhadap keperluan sosial dan ekonomi bagi pengguna perkhidmatan telekomunikasi tersebut
 • Sumbangan dan peningkatan perlindungan privasi pengguna

Oleh itu, penyedia telekomunikasi Kanada mesti mengingat semua objektif di atas. Tetapi apabila ISP mempunyai kekuatan yang besar, mereka tidak selalu mengikuti peraturan ini.

Apa yang Diancam Tanpa Berkecuali Bersih?

Tujuan utama perniagaan apa pun (dalam kes ini, ISP atau penyedia telekomunikasi) adalah untuk menjana wang. Salah satu cara utama untuk menjana wang adalah dengan memperoleh sumber daya yang dikehendaki oleh pengguna dan, untuk mendapatkan lebih banyak keuntungan, menjadikan sumber-sumber tersebut eksklusif untuk satu syarikat. Ini adalah demonstrasi monopoli yang sangat asas.

netraliti bersih adalah pertuturan bebas

ISP, dalam beberapa tahun terakhir, telah berusaha mengubah pasar Internet dengan mengubah perlakuan terhadap berbagai jenis lalu lintas internet agar dapat mempengaruhi harga dan penggunaan pengguna.

Fikirkan Internet sebagai datang dari ISP melalui satu set tabung. Berbagai jenis lalu lintas Internet melalui pelbagai tabung ke rumah anda. Satu tabung mungkin untuk muat turun media, yang lain mungkin untuk Google sahaja, dan yang ketiga mungkin untuk carian web Internet generik. Kebiasaannya, Trafik internet diperlakukan secara neutral oleh ISP. Semua lalu lintas melalui ketiga-tiga tiub pada kadar / kelajuan yang sama.

Tetapi ISP, jika mereka ingin menjana lebih banyak wang, secara artifisial dapat mematikan salah satu tabung – katakanlah, media – dan menghendaki pengguna membayar lebih banyak wang jika mereka mahukan kelajuan muat turun Internet yang mencukupi untuk rancangan media kegemaran mereka. Dengan cara ini, mereka masih secara teknikal akan menyediakan Internet kepada semua pengguna dengan harga yang sama dengan penyedia lain tetapi menawarkan “kelebihan” atau “kelajuan muat turun yang lebih baik” daripada sebelumnya sambil mengenakan lebih banyak keistimewaan tersebut.

Secara semula jadi, ini adalah langkah mundur besar bagi semua warganegara yang sejauh ini menikmati kelajuan muat turun yang sama di semua jenis lalu lintas.

Apa itu Netraliti Bersih?

Netralitas bersih, yang didefinisikan oleh Suruhanjaya Radio-Televisyen dan Telekomunikasi, adalah “konsep bahawa semua lalu lintas di Internet harus diberi layanan yang sama oleh penyedia Internet dengan sedikit atau tidak ada manipulasi, gangguan, keutamaan, diskriminasi, atau keutamaan yang diberikan”. Secara sederhana, netraliti bersih bermaksud bahawa ISP tidak dapat mengenakan sejumlah wang yang berlainan atau menyediakan Internet pada kadar yang berbeza berdasarkan jenis lalu lintas yang anda pilih untuk digunakan.

ilustrasi kandungan yang disekat

Walau bagaimanapun, definisi netraliti bersih di atas tidak terdapat dalam Akta Telekomunikasi, itulah sebabnya ada pertikaian perundangan yang begitu terperinci mengenai hak pengguna telekomunikasi dan ISP.

Pertempuran Berkecuali Bersih

CRTC ditubuhkan untuk dasar peraturan telekomunikasi untuk menentukan apakah Akta Telekomunikasi perlu dikemas kini untuk melindungi netralitas bersih atau jika netralitas bersih secara teknikal sudah ditegakkan. Keputusan yang terakhir ini, secara teori, akan membolehkan ISP terus mengubah aliran lalu lintas kepada pengguna mereka dengan tujuan untuk menghasilkan lebih banyak wang.

Tiga keputusan dibuat:

 • Keputusan pertama oleh CRTC menggambarkan bahawa Akta Telekomunikasi jelas memerlukan ISP untuk meningkatkan kapasiti rangkaiannya sebanyak mungkin semasa pengguna mengalami kesesakan lalu lintas. Kesesakan ini boleh berada di luar kawalan ISP atau disebabkan oleh tindakan mereka.
 • Keputusan kedua melibatkan CRTC yang menghendaki penyedia perkhidmatan wayarles mudah alih berhenti memberikan perkhidmatan televisyen mudah alih mereka sendiri “kelebihan yang tidak adil di pasaran” dengan menghitung perkhidmatan tersebut dengan harga yang lebih rendah daripada peruntukan data pengguna. Ini pada dasarnya meminta penyedia perkhidmatan tanpa wayar mudah alih untuk menghentikan diskriminasi terhadap kandungan yang dimakan oleh pengguna mereka.
 • Keputusan ketiga oleh CRTC mengulangi keputusan yang dibuat pada bulan April 2017 bahawa ISP harus memperlakukan semua data yang mengalir melalui rangkaian mereka secara sama rata. Jika tidak, menurut CRTC, penyedia perkhidmatan Internet mempengaruhi pilihan pengguna dan menyekat akses ke kandungan melalui Internet. Ini bertentangan dengan peraturan yang dijelaskan dalam Akta Telekomunikasi.

Secara keseluruhan, ditentukan bahawa konsep netraliti bersih adalah penting tetapi pada masa ini dilindungi dengan baik oleh kerangka kerja yang ada Akta Telekomunikasi. Oleh itu, akses Internet, seperti yang disediakan oleh ISP, mengikuti – sekurang-kurangnya di atas kertas – peraturan yang dijelaskan di atas. Adalah tidak sah bagi ISP untuk melakukan diskriminasi berdasarkan lalu lintas atau metrik lain ketika menyediakan akses Internet kepada pengguna.

protes berkecuali

Walau bagaimanapun, melindungi netraliti bersih di Kanada bergantung pada CRTC menafsirkan peruntukan undang-undang semasa di Akta Telekomunikasi dengan cara yang sama pada masa akan datang. Ketika kes baru dari ISP dan pengguna muncul, peluang baru untuk penafsiran yang berlainan terhadap peruntukan akan terus muncul.

Netraliti Bersih sebagai Undang-Undang

Hal ini menyebabkan desakan untuk secara rasmi menambahkan netralitas bersih sebagai penyediaan atau konsepnya sendiri ke dalam Akta Telekomunikasi. Dipercayai bahawa ini akan menjadikan netralitas bersih yang terbalik sebagai konsep jauh lebih sukar dan menjadikan mustahil bagi ISP untuk mencari celah dalam peraturan sebelumnya..

Ketua Penyelidik Kanada dalam Undang-Undang Internet dan E-commerce Michael Geist

Pada 6 Disember 2017, Ketua Penyelidikan Kanada dalam Undang-Undang Internet dan E-commerce, Michael Geist, menjelaskan kepercayaan yang ada sekarang bahawa netraliti sebagai kemungkinan termaktub dalam perundangan tetapi keutamaan semasa lebih tertumpu pada peningkatan penegakan ketentuan yang ada di yang Telekomunikasi Bertindak.

Pengarah Eksekutif Telekomunikasi, Christopher Seidl, juga mengulangi bahawa penguatkuasaan dan perlindungan netraliti bersih tetap menjadi keutamaan bagi CRTC. Dia juga saat ini percaya bahawa konsep dan semangat netralitas bersih dilindungi secara memadai oleh ketentuan dalam TAkta elekomunikasi dan ingin menguatkuasakan peruntukan yang ada dengan lebih ketat.

Sebagai tambahan, Seidl pada masa ini percaya bahawa peruntukan undang-undang, yang semestinya ditulis secara luas untuk membolehkan kebolehpercayaan dalam jangka masa panjang, sudah terbukti cukup baik. Dia memperingatkan bahawa mengabadikan netraliti bersih dengan cara yang lebih ironis secara tidak sengaja dapat menyebabkan kurangnya fleksibiliti dalam kes atau masalah masa depan.

Pada dasarnya, nada perundangan di Kanada mengenai netraliti bersih adalah penting dan mesti ditegakkan tetapi sudah dilindungi dengan secukupnya. Walaupun desakan yang signifikan masih ada untuk menjadikan netraliti bersih sebagai undang-undang eksplisit atau peruntukan undang-undang yang ada Bertindak, ini bukan keutamaan buat masa ini untuk eksekutif yang bertanggungjawab terhadap CRTC pada masa ini.

Hingga saat ini, Jawatankuasa Tetap untuk Mengakses Maklumat, Privasi, dan Etika telah merekomendasikan bahwa, “pemerintah mempertimbangkan untuk mempertimbangkan untuk menerapkan prinsip netralitas bersih dalam Akta Telekomunikasi“Untuk mengelakkan berlakunya pengikisan prinsip netraliti bersih.

Bagaimana Netraliti Bersih Berbeza antara AS dan Kanada?

Walaupun jarak geografisnya, Amerika Syarikat dan Kanada sangat berbeza dengan tafsiran dan pendekatan semasa mereka terhadap konsep netraliti bersih.

tidak akan pernah melepaskan protes berkecuali

Amerika Syarikat undang-undang dan peraturan komunikasi dilaksanakan dan dikuatkuasakan oleh FCC, atau Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan. Ini adalah agensi pemerintah bebas yang pengerusinya, Ajit Pai, mengeluarkan “Proposal untuk Mengembalikan Kebebasan Internet”.

Cadangan ini, yang disetujui pada bulan Desember 2017 oleh SEC, meminta agar pemerintah meninggalkan kerangka peraturan yang dilaksanakan pada tahun 2015 untuk kembali ke standard sebelumnya.

Sebelum tahun 2015, Internet di Amerika Serikat diatur sebagai layanan informasi, yang memerlukan pendekatan yang kurang ketat terhadap diskriminasi ISP dan penyediaan Internet. Dengan kata lain, jauh lebih sah dan lebih mudah bagi ISP untuk melakukan diskriminasi berdasarkan lalu lintas dan mengenakan harga yang berbeza untuk pelbagai jenis penggunaan web oleh pengguna mereka. Ini berubah semasa pemerintahan Obama ketika pemerintah AS memindahkan perkhidmatan Internet ke dalam kategori yang berbeza secara meluas Akta Komunikasi.

Internet menjadi diklasifikasikan sebagai perkhidmatan telekomunikasi dan bukannya perkhidmatan maklumat, yang mengharuskannya diatur dengan standard yang lebih ketat. Peraturan ini lebih sejalan dengan peraturan yang saat ini dinikmati oleh warga Kanada berkat penafsiran Akta Telekomunikasi diterangkan di atas.

Walau bagaimanapun, FCC mengadopsi cadangan Mr. Pai pada tahun 2017. Ini mengembalikan Internet di Amerika ke perkhidmatan maklumat seperti yang diklasifikasikan oleh Akta Komunikasi. Ini memungkinkan Internet diatur dengan lebih ringan dan telah membuka jalan untuk potensi eksploitasi oleh ISP.

melindungi hak kami dalam talian

Alasan untuk perubahan ini dilaporkan adalah, “memberdayakan pengguna serta memfasilitasi pengawasan pemerintah yang efektif” serta “memacu persaingan dan inovasi yang akan menguntungkan pengguna”. Kerangka ini diduga akan memungkinkan evolusi Internet dan syarikat ISP yang lebih kapitalis berlaku, walaupun kesan penuh perubahan ini belum dapat dilihat.

Beberapa anggota suara FCC menyuarakan perbezaan pendapat mereka mengenai keputusan keseluruhan. Setakat ini, tidak ada cabaran atau pembalikan secara langsung.

Ringkasan Netral di AS vs Kanada

Oleh itu, ISP Amerika pada masa ini kurang dikawal dengan baik daripada ISP Kanada. Di Amerika Syarikat, Internet tidak diklasifikasikan sebagai perkhidmatan telekomunikasi melainkan perkhidmatan maklumat, yang membenarkan jenis diskriminasi tertentu di bahagian ISP. Ini termasuk tetapi tidak terbatas pada diskriminasi harga, diskriminasi lalu lintas, dan diskriminasi bidang perkhidmatan.

bendera Kanada pada telefon pintar

Di Kanada, Internet dikelaskan sebagai perkhidmatan telekomunikasi dan tertakluk kepada peraturan yang sama yang dijelaskan dalam yang asli Akta Telekomunikasi. Ini menghalang diskriminasi dari ISP di bahagian lalu lintas atau kawasan. Dengan kata lain, ISP tidak boleh mengenakan harga yang berbeza untuk pelbagai jenis penggunaan Internet atau di kawasan yang berlainan.

Baik FCC dan CRTC dapat meluluskan peraturan mengenai pengaturan layanan telekomunikasi dan maklumat tanpa persetujuan Kongres atau Parlimen masing-masing. Ini tidak semestinya bermaksud bahawa kedua-dua badan adalah apolitikal. Sebaliknya, ia membebaskan kumpulan-kumpulan itu daripada membuat keputusan berdasarkan parti pemerintah sekarang.

Walau bagaimanapun, kedua-dua badan tersebut dikenakan tahap campur tangan dan pengawasan pemerintah. Walaupun FCC dan CRTC tidak dikendalikan oleh pemerintah, banyak pegawai di mana-mana organisasi dipilih secara langsung atau tidak langsung oleh pemerintah. Ini bererti bahawa beberapa politik parti memutuskan keputusan mereka.

Walau bagaimanapun, perbincangan mengenai netraliti bersih belum selesai. Terdapat banyak di Kanada (terutama ISP dan penyokongnya) yang ingin meringankan peraturan di sekitar Internet, sementara ada banyak di Amerika yang berusaha untuk mengembalikan peraturan 2015 kepada mereka sendiri Akta Komunikasi. Masa akan memberitahu bagaimana perbincangan dan pertempuran ini akan berakhir.

Alat Privasi Digital Berguna

 • VPN Kanada
 • Perkhidmatan VPN Terbaik
 • VPN terbaik untuk Netflix
 • Pengurus Kata Laluan Terbaik
 • Penyemak Imbas Paling Selamat

Berita Netraliti Bersih Terkini

Ahli Parlimen Oakville John Oliver Melindungi Netraliti Bersih 

Dewan Rakyat Kanada memilih sebulat suara pada 23 Mei untuk mengadopsi undang-undang netraliti bersih yang disebut Motion M-168. Usul ini meminta pemerintah Kanada untuk memperkuat dan melindungi keterbukaan Internet dengan menggunakan netraliti bersih sebagai salah satu prinsip panduannya dalam kajian semula tindakan telekomunikasi dan penyiarannya yang akan datang.Ahli Parlimen Oakville John Oliver

Berita ini tiba sejurus selepas pengumuman FCC Amerika Syarikat bahawa peraturan netralitas bersihnya akan berakhir pada 11 Jun, yang akan memberi ISP lebih banyak kuasa untuk diskriminasi akses internet pengguna.

Ahli Parlimen John Oliver menggambarkan kepercayaannya bahawa netraliti bersih adalah penting untuk memudahkan kejayaan di kalangan usahawan digital muda. Di samping itu, sokongan diperoleh oleh banyak orang di seluruh wilayah Kanada, kerana netraliti bersih dilihat oleh banyak orang sebagai kebebasan yang tidak boleh diambil dari warga Kanada. Ini berlaku setelah syarikat telekomunikasi berhujah untuk mencabut peraturan-peraturan Internet terbuka yang dibentuk pada tahun 2015 di bawah bekas Pres. Barack Obama.

Mengapa Pertarungan Netraliti Bersih Kanada tidak begitu ganas seperti Pertempuran AS

Amerika Syarikat dan pembuat dasar telah bertengkar selama lebih dari 15 tahun mengenai sama ada membezakan Internet sebagai utiliti atau sebagai perkhidmatan maklumat. Pengkategorian terakhir memerlukan peraturan yang lebih ketat bagi pihak pemerintah dan mencegah ISP melakukan diskriminasi berdasarkan kandungan yang dimakan pengguna. Pengkategorian yang sebelumnya akan menghasilkan netraliti bersih yang kurang.

Perkembangan terbaru di Amerika Syarikat adalah pada tahun 2015 ketika pemerintah Obama menerapkan peraturan netralitas bersih yang lebih ketat, dan pada tahun 2018, ketika FCC membatalkan peraturan tersebut dan kembali ke peraturan yang lebih ringan.

Walau bagaimanapun, perjuangan Kanada untuk netraliti bersih tidak begitu kontroversial atau sengit kerana CRTC, rakan sejawat Kanada untuk FCC, lebih kurang berpihak. Dengan kata lain, CRTC kurang terpengaruh dengan politik parti dan merupakan organisasi yang lebih berfokus pada warganegara, walaupun beberapa lobi memang berlaku. Di sisi lain, FCC sangat dipengaruhi oleh parti politik yang berkuasa di Amerika Syarikat.

Mengapa Orang Kanada Perlu Peduli Mengenai Perubahan Netraliti Bersih AS

Pada tahun 2018, FCC Amerika Syarikat, yang mengatur organisasi dan perkhidmatan komunikasinya, memilih untuk mencabut undang-undang bekas pemerintahan Obama yang menetapkan peraturan yang lebih keras untuk ISP mengenai diskriminasi lalu lintas. Ini telah menghasilkan pemansuhan netraliti yang berkesan di Amerika Syarikat.

CRTC, rakan sejawat Kanada untuk FCC, mengatakan bahawa ia percaya bahawa netraliti bersih masih penting dan akan berusaha untuk menegakkannya untuk warga Kanada. Tetapi ada yang percaya bahawa keputusan di AS telah menetapkan preseden berbahaya yang dapat muncul di Kanada ketika kapal berikutnya mengenai tafsiran netraliti bersih muncul.

Penyokong Aktivis Internet untuk Memperlihatkan Ketidakseimbangan Bersih dalam Undang-Undang

Walaupun Perdana Menteri Justin Trudeau secara terang-terangan menyuarakan sokongannya terhadap netralitas bersih, beberapa aktivis Internet telah mendakwa bahawa konsep itu harus diabadikan dalam undang-undang persekutuan – iaitu, dibuat menjadi undang-undang atau ketentuan yang ada Akta Telekomunikasi – daripada dibiarkan “di antara margin” dengan ketentuan yang ada.

Penyokong Berkecuali Bersih

Ini sebahagiannya disebabkan oleh potensi penentuan preseden yang disebabkan oleh pembalikan netralitas bersih FCC AS dalam benak banyak orang Kanada. Walaupun Kanada saat ini merupakan surga bagi penyokong netralitas bersih, kemungkinan perubahan undang-undang selalu ada, terutama untuk sesuatu yang samar-samar seperti netralitas bersih.

Aktivis internet mendakwa bahawa membuat undang-undang lebih eksplisit akan meningkatkan kesulitan yang mungkin dihadapi oleh gerakan penggulingan.

Parlimen Kanada Mengundi untuk Melindungi Netraliti Bersih di Seluruh Negara

Walaupun FCC Amerika Syarikat baru-baru ini memilih untuk mencabut netralitas bersih, Parlimen Kanada telah memilih untuk mendukung undang-undang netralitas bersihnya sendiri. Meskipun bukan merupakan undang-undang formal yang mengikat netralitas bersih ke dalam undang-undang, itu adalah langkah kuat untuk mewujudkan undang-undang netralitas bersih dengan sendirinya.

Gerakan ini, M-168, dimaksudkan untuk mendorong perlindungan netralitas bersih dan tulisan eksplisit. Parlimen percaya bahawa ia akan meletakkan dasar untuk memasukkan perlindungan netralitas bersih dalam infrastruktur perundangan telekomunikasi dan penyiaran masa depan.

Sumber Berkecuali Bersih

 • Laporan Jawatankuasa Tetap Mengenai Maklumat, Privasi, dan Etika – Perlindungan Netraliti Bersih di Kanada
 • Ringkasan Perundangan Netraliti Bersih 2019 Amerika Syarikat
 • FCC “Memulihkan Kebebasan Internet”
 • Skor Kebebasan FreedomHouse Internet Canada
 • Suruhanjaya Nisbah Televisyen dan Telekomunikasi Kanada – Sokongan Netraliti Bersih
 • CRTC – Amalan Pengurusan Lalu Lintas Internet
 • Nota Penyelidikan mengenai Netraliti Bersih dari Parlimen Kanada
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me