Cara Memintas Blok VPN Seperti Pro (Dikemas kini: 2020)


Mencari cara untuk memintas blok VPN (untuk Netflix atau apa sahaja di bawah cahaya matahari)? 

Anda bernasib baik kerana itulah yang akan kita kongsikan dalam artikel ini.

Tetapi pertama, bagaimana kita sampai ke titik di mana Netflix benar-benar mengetahui bahawa anda menggunakan VPN? Tentunya mereka bukan kelebihan teknologi maha kuasa yang menakutkan yang kita bayangkan mereka … adakah mereka?

Pada tahun 2016, Netflix memutuskan untuk menyekat kandungan untuk negara-negara tertentu, menyebabkan banyak orang Amerika di sekitarnya melakukan rancangan untuk menggulingkan pemerintah tempatan mereka. Mereka bertekad untuk melakukan apa saja yang akan membawa Orange adalah New Black kembali.

Nasib baik, kaedah untuk mengelilingi blok ini ditemui dan krisis dihindari. Penyelesaiannya terdapat dalam perisian sederhana yang dikenali sebagai VPN. Namun, tidak lama kemudian, Netflix memutuskan untuk bertengkar dan mula menyekat VPN!

Ini adalah langkah yang hampir seperti rakan sekerja oleh syarikat streaming kerana orang-orang sekarang benar-benar terputus dari Netflix di wilayah tertentu. Sudah tentu, sehingga rasa ingin tahu dan pengetahuan yang sama dari sebelumnya berlaku lagi.

Membiasakan diri dengan VPN

Rangkaian Peribadi Maya (VPN) telah menjadi sangat popular sejak sedekad yang lalu. Memandangkan kemampuan mereka untuk membuat sambungan yang tidak selamat ke internet dan menjadikannya peribadi, tidak hairanlah berjuta-juta pengguna memanfaatkannya.

apa itu vpn

Selain itu, VPN terkenal dengan ciri-ciri yang membolehkan orang melepasi sekatan tertentu termasuk perkara seperti blok berasaskan geografi atau penapisan internet. Oleh itu, terdapat permintaan yang tinggi untuk rangkaian ini kerana kemampuannya untuk memutarbalikkan kriteria dan dengan mudah melaluinya.

Sebagai contoh, banyak platform streaming yang memaparkan rancangan TV, filem, atau bermain muzik dilarang di kawasan tertentu. Mereka yang mungkin masih ingin mengaksesnya, bagaimanapun, dapat melakukannya dengan bergantung pada kekuatan VPN.

Apakah penapisan internet dan mengapa ia berlaku?

Secara sederhana, penapisan merangkumi setiap tindakan menyekat sesuatu dari orang lain. Contohnya, lirik muzik yang dianggap menghina selalu ditapis dan, pada gilirannya, tidak pernah dimainkan di radio.

Konsep ini hampir sama dengan apa yang berlaku dengan laman web tertentu di internet. Penapisan dalam talian adalah berapa banyak laman web yang membatasi kandungan yang mereka paparkan, selalunya ditentukan oleh lokasi pelawat.

apa yang ditapis di internet

Terdapat banyak sebab di sebalik penapisan berasaskan internet – yang paling umum adalah kerahsiaan, kesahan dan keselamatan.

Sebagai contoh, syarikat besar cenderung menapis laman web mereka dan hanya memaparkan kandungan kepada mereka yang layak untuk melihat dengan menggunakan syarikat ini.

Ini dilakukan untuk mengekalkan tahap kerahsiaan yang hampir diandalkan oleh semua industri. Sebagai contoh, pertimbangkan kesan firma perakaunan seperti Ernst dan Young yang kehilangan kerahsiaan laman webnya. Pelanggaran tersebut akan menyebabkan hilangnya privasi data dan fail pelanggan akan menjadi pengetahuan umum.

Memandangkan bagaimana para pemegang saham dan pelabur bergantung pada maklumat kewangan, masalah seperti itu dapat menghancurkan banyak organisasi.

Begitu juga, banyak laman web mungkin disensor kerana tidak mematuhi undang-undang. Sejak pertumbuhan internet dan kekuatannya yang belum pernah terjadi sebelumnya, undang-undang yang menangani hak cipta, paten, dan tanda dagang telah diperluas.

Sekarang, sebarang harta tak ketara yang didaftarkan oleh seseorang layak mendapat perlindungan daripada pencuri dalam talian. Contohnya, jika seseorang menulis blog, mereka berhak mendapat hak cipta blog tersebut. Apabila orang lain cuba mencuri blog dan meletakkannya di laman web mereka, penulis asal dapat melaporkan masalah tersebut.

Selepas itu, laman web pencuri kemungkinan akan disensor atau disekat sepenuhnya. Oleh itu, alasan penapisan internet penting untuk difahami kerana mereka menggambarkan betapa pentingnya kemampuan untuk menapis perkara-perkara tertentu.

Tempat VPN Dimainkan

Walaupun begitu, dengan setiap alasan yang tepat untuk penapisan internet terdapat senarai panjang yang tidak sah. Pertimbangkan bagaimana pemerintah tertentu menyekat laman web yang tidak berkongsi pandangan mereka.

Dalam keadaan seperti ini, memasang VPN untuk mengakses kandungan dapat difahami dengan sempurna. Sayangnya, bukan rahsia lagi bahawa VPN mempunyai kekuatan untuk mengelilingi penapisan internet.

Ini bermaksud bahawa banyak syarikat atau bahkan kerajaan telah menemui cara untuk menyekat rangkaian peribadi maya menggunakan teknik seperti cap jari penyemak imbas dan pengesanan proksi.

Bagaimana VPN disekat?

Salah satu cara yang paling biasa bagi mereka yang tidak mahu orang yang mengakses platform mereka menyekatnya adalah melalui pengesan VPN. Walaupun cukup jelas, ini adalah peranti yang digunakan untuk mengesan pengguna yang cuba menyambung ke platform melalui rangkaian peribadi maya.

Cara lain syarikat menyekat VPN berkisar pada alamat IP. Ini berlaku apabila alamat pelayan VPN disekat dan pengguna tidak dapat menggunakan VPN itu lagi.

Masalah dengan pendekatan ini adalah kenyataan bahawa terdapat ribuan penyedia VPN yang berbeza. Oleh itu, cuba menyekat semuanya seperti bermain permainan whack-a-mole yang tidak pernah berakhir. Maknanya, untuk setiap rangkaian yang disekat, lima lagi keluar.

Penyelesaian untuk Masalah

Nasib baik, syarikat yang menyekat VPN tidak betul-betul menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan orang yang melewati penapisan internet atau pemblokiran geo. Sebaliknya, mereka hanya meletakkan halangan lain dalam cara orang yang menggunakan kaedah ini.

Dalam terjemahan, VPN yang disekat tidak mustahil untuk diatasi. Beberapa penyelesaian yang paling biasa termasuk penyemakan imbas mudah alih, VPN sendiri, Tor, manipulasi dengan nombor port untuk mengatasi sekatan port, dan banyak lagi.

Penyemakan Imbas Mudah Alih

Boleh dikatakan, menggunakan penyemakan imbas mudah alih adalah kaedah termudah untuk mengatasi blok VPN. Namun, ia mempunyai beberapa kekurangan. Pertama, ia hanya berfungsi untuk mereka yang ingin memotong blok yang disediakan oleh majikan mereka, daerah sekolah, dan sebagainya.

VPN mudah alih

Sebagai contoh, kebanyakan sekolah akan mempunyai blok VPN yang menjadikannya mustahil untuk mengakses platform media sosial mana pun. Untuk mengatasi masalah ini, seseorang hanya dapat menggunakan telefon dan rangkaian selular mereka untuk menjangkau laman web tersebut.

Sejauh mana kekurangannya, penggunaan peranti mudah alih tidak akan banyak membantu blok yang dibuat oleh institusi peringkat tinggi seperti kerajaan atau agensi negeri.

Membuat yang Baru

Sekiranya VPN disekat, kadang-kadang lebih mudah untuk mencari yang lain yang mungkin belum disekat.

Namun, untuk laman web yang popular, mencari VPN yang tidak disekat mungkin merupakan usaha yang panjang kerana laman web yang besar cenderung sangat teliti.

Oleh itu, membuat VPN baru mungkin menjadi kaedah termudah untuk mengatasi sekatan tersebut. Kelemahan alternatif ini adalah hakikat bahawa melancarkan VPN sendiri mungkin sedikit rumit. Ia melibatkan serangkaian langkah yang mesti dilaksanakan dengan sempurna untuk membuat rangkaian yang berfungsi.

Nasib baik, ada syarikat yang dapat menawarkan perkhidmatan ini dengan bayaran. Juga, memiliki VPN sendiri akan menjadi penyelesaian jangka panjang yang baik kerana mereka akan dapat menggunakannya selama yang mereka kehendaki.

Tor

Tor adalah perisian yang dapat diakses oleh orang secara percuma untuk menganonimkan aktiviti dalam talian mereka sepenuhnya. Ia berfungsi dengan memantul data pengguna melalui relay yang tidak terhitung jumlahnya di seluruh dunia.

Akibatnya, kerajaan atau agensi pengawas lain tidak dapat mengikuti aktiviti seseorang dalam talian. Namun, pada kenyataannya, Tor lebih tertumpu pada penyediaan privasi dan tidak pakar dalam mengakses laman web yang disensor.

Walaupun begitu, kerana pemisahan identiti dan penghalaan seseorang, Tor membuat jambatan yang dapat memintas IP yang disekat. Maksudnya, ia adalah celah yang memungkinkan akses ke kandungan yang disekat.

Penyelesaian popular lain termasuk:

 • Psiphon
 • Shadowsocks
 • TCP port 443
 • Terowong SSH

Memandangkan sebilangan cara orang dapat menggunakan blok VPN, anda hanya terhad seperti yang anda biarkan.

Dengan kata lain, cukup mudah untuk mengakses kandungan dengan VPN, selagi anda mempunyai pemahaman asas tentang bagaimana ia berfungsi dan cara menyiapkannya (ulang: aktifkan!). Adakah mengakses pelbagai jenis halaman yang disekat di internet, bagaimanapun, adalah topik yang berbeza.

Bagaimanapun, hanya kerana seseorang mempunyai cara untuk mencapai tujuan mereka tidak selalu bermaksud bahawa mereka harus melakukannya!

Terakhir dikemas kini pada 19 April 2020

Hai, saya Ludovic. Saya membuat laman web ini sebagai sumber pengguna untuk membantu sesama warga Kanada lebih memahami dunia keselamatan siber yang berubah. Sebelum mencipta sumber ini, saya melihat dua masalah asas dengan industri privasi pengguna B2B. Pertama, pendidikan – majoriti orang tidak menyedari kepentingan data mereka sendiri. Kedua, amalan pemasaran yang tidak masuk akal – terdapat pelbagai penyelesaian keselamatan yang dinyatakan sendiri yang tidak melakukan apa-apa selain membrokeran data pengguna tanpa persetujuan.

Kirim Komen Batalkan balasan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan. Medan wajib ditandai *

Komen

Nama *

E-mel *

Laman web

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map