Cara Menyiapkan dan Menggunakan Penyemak Imbas TOR

Di antara peraturan pemerintah yang mengganggu, peretasan memecahkan rekod, dan kebimbangan yang semakin meningkat mengenai hakisan privasi, banyak yang mencari cara untuk melindungi diri dan perniagaan mereka dari pencerobohan yang tidak perlu.


logo torSelama bertahun-tahun, mereka yang perlu menjaga kerahsiaan di internet telah menggunakan rangkaian dan penyemak imbas The Onion Router (TOR). Namun, rata-rata pengguna internet hanya pernah mendengar tentang rangkaian ini sebagai platform bayangan yang membolehkan pengguna mengakses sisi gelap web, di mana penggodam dan penjahat mengintai di setiap sudut. Tetapi adakah itu sahaja yang ada?

Tujuan panduan ini untuk menggunakan TOR adalah untuk memberikan gambaran keseluruhan mengenai apa sebenarnya, cara kerjanya, dan mengapa platform seperti ini diperlukan. Sekiranya anda bimbang tentang privasi data dan keselamatan internet, ini adalah tempat yang baik untuk bermula.

Saya akan menjadi panduan TOR anda, jadi mari kita pergi.

Apa itu The Onion Router?

Sebelum anda memperoleh apa-apa dari panduan kami untuk menggunakan TOR, penting untuk memahami apa itu dan apa yang dilakukannya. TOR adalah singkatan dari projek The Onion Router, dinamakan demikian kerana menghantar permintaan IP melalui lapisan pelayan relai yang dienkripsi.

Ini adalah rangkaian bukan keuntungan dan penyemak imbas, dan ia dibina menggunakan protokol sumber terbuka yang sama dengan Mozilla Firefox. Ini mungkin dianggap sebagai versi penyemak imbas web yang lebih selamat dan disesuaikan.

bagaimana tor berfungsi

Walaupun teknologi yang digunakan untuk menggerakkan rangkaian ini telah lama wujud, protokol ini dikembangkan di US Naval Research Laboratory pada pertengahan tahun 90an; rangkaian ini dilancarkan pada tahun 2004. Pada masa ini digunakan oleh kira-kira 1.5 juta orang di seluruh dunia.

Terdapat dua bahagian untuk projek ini, iaitu perisian penyemak imbas dan rangkaian, yang dikendalikan oleh sukarelawan dan organisasi dari komputer yang tersebar di seluruh dunia. Semakin ramai orang yang terlibat dalam transmisi relay ini, semakin pantas rangkaian berfungsi. Itu bagus, kerana satu perkara yang rangkaian terkenal dengan prestasi perlahan kerana lalu lintas merosot.

Sistem komputer ini dikenal sebagai relay, node, atau router, dan mereka bekerjasama untuk menyampaikan permintaan dari alamat IP pengguna tanpa nama melalui antara muka SOCKS. SOCKS adalah protokol internet yang menukar paket antara klien dan pelayan menggunakan pelayan proksi atau rangkaian pelayan.

Relay keluar, alias simpul keluar, adalah yang berada di bawah pengawasan ketika pengguna individu melakukan sesuatu yang menyalahi undang-undang atau menyinggung perasaan. Sebilangan geganti ini disenaraikan secara terbuka, tetapi sebilangannya tidak. Itu dikenal sebagai jambatan, dan mereka terbiasa mengelilingi penapisan pemerintah di negara-negara yang menindas seperti China.

Teknologi sumber terbuka digunakan dengan cara yang melindungi pengguna dari analisis paket dalam yang dapat digunakan untuk menentukan alamat IP, mendapatkan akses ke maklumat yang tersimpan dalam mengesan kuki, mengetahui lokasi fizikal komputer, atau malah melihat dan merakam pergerakan kursor dan tetikus semasa anda menggunakan internet. Ia melakukannya dengan menyediakan terowong penyemakan imbas yang selamat setelah anda masuk ke rangkaian.

Namun, ada beberapa masalah menggunakan rangkaian dan / atau penyemak imbas, yang mana komuniti teknologi berusaha keras untuk mendapatkannya. Satu masalah ialah TOR menyekat beberapa plugin dan tambahan Firefox secara lalai untuk meningkatkan keselamatan.

Kemudian, terdapat kes di mana pelayan menyekat proksi TCP / IP melalui antara muka SOCKS, atau melarang proksi DNS oleh perisian yang menyokong SOCKS. Seorang pembangun yang giat membuat alat keselamatan yang disebut Tortilla untuk membantu memindahkan semua lalu lintas TCP / IP dan DNS melalui antara muka tanpa gangguan.

Adakah Rangkaian Onion Router Tepat untuk Saya?

Lagenda urban, TOR adalah alat. Seperti banyak alat yang berguna, rangkaian dan penyemak imbas boleh digunakan untuk kebaikan atau kejahatan. Walaupun sudah tentu terdapat banyak aktiviti jahat dan watak-watak yang tidak menyenangkan yang menghuni lapisan internet yang lebih dalam, banyak orang baik juga memerlukan namanya tidak dikenali.

gambarajah penghala tor

Rangkaian ini biasa digunakan oleh:

 • Pembangkang politik yang hidup di bawah rejim yang menindas
 • Wartawan dan penyiasat
 • Tugas penguatkuasaan undang-undang menjejaki cincin perdagangan dadah atau kanak-kanak / seks
 • Orang yang tinggal di negara di mana akses web dibatasi atau ditapis
 • Orang yang bekerja di luar negara yang ingin menutup lokasi atau alamat IP kediaman mereka
 • Sesiapa sahaja yang mengambil berat tentang penjejakan dan pengawasan digital

Sekiranya anda prihatin terhadap privasi dan keselamatan anda di dunia nyata, anda harus melindungi identiti anda di dunia siber dengan menggunakan rangkaian The Onion Router.

Melayari Laman Web Gelap dengan Selamat

Bertentangan dengan kepercayaan popular, menggunakan rangkaian ini tidak menjadikan orang lebih mudah melakukan aktiviti haram. Penjenayah akan menjadi penjenayah dengan atau tanpa privasi tambahan semasa mereka merompak dan menimbulkan kekacauan. Gunakan beberapa langkah berjaga-jaga yang sama yang anda akan gunakan setiap kali anda mengunjungi kawasan yang kurang selamat, dan anda semestinya baik-baik saja.

Tujuan paling umum mengapa orang menggunakan TOR
statistik web gelap

Kerana penyalahgunaan, banyak penyedia perkhidmatan internet menggunakan blok simpul keluar TOR untuk melarang IP yang telah mengumpulkan aduan penyalahgunaan. Kadang kala, kenyataan bahawa anda menggunakan TOR sudah cukup untuk mengumpulkan pemeriksaan atau aduan yang tidak diingini.

Anda boleh mengelakkan masalah simpul keluar dan masalah lain dengan mengikuti beberapa petua proaktif.

Terus ke Dark Web semasa sesi melayari anda:

Lebih mudah untuk mengelakkan blok simpul keluar TOR jika anda menjauhinya. Melompat bolak-balik antara darknet dan jaring yang jelas bermaksud memasuki dan meninggalkan terowong yang dienkripsi, menyebabkan anda menghadapi banyak simpul keluar.

Semakin banyak simpul yang anda keluar, semakin besar peluang untuk memukul yang buruk. Pada dasarnya, hanya melayari dari satu demi satu. Jangan buka Google Chrome dan Penyemak Imbas TOR dibuka pada masa yang sama.

Pastikan laman web yang anda lawati menggunakan HTTPS

Jaringan menggunakan protokol yang lebih selamat ini secara lalai apabila disokong oleh laman web yang anda kunjungi. Pastikan bahawa lampu amaran berwarna hijau sebelum menghantar data yang berpotensi sensitif.

Gunakan perkhidmatan yang menjaga privasi anda

The Onion Router melindungi nama anda yang tidak dikenali, tetapi ia tidak mudah dibendung. Anda dapat meningkatkan keselamatan dan privasi anda dengan menggunakan mesin pencari yang tidak melacak carian atau aktiviti anda, dengan menambahkan salah satu perkhidmatan VPN yang paling saya cadangkan pada konfigurasi anda, dan dengan mengobrol dengan platform pesanan selamat seperti Wire.

Selain itu, menggunakan Tor akan membuat anda selamat dari pencerobohan privasi bukan jenayah biasa, seperti cap jari penyemak imbas.

Elakkan log masuk / profil

Cobalah untuk menjauhkan laman web yang memerlukan anda membuat akaun atau profil, walaupun itu percuma. Setiap kali anda melakukan apa sahaja di internet yang memerlukan anda memberikan maklumat mengenai diri anda, anda menghadapi risiko mendarat di tangan yang salah.

Sekiranya Anda Berhati-hati dengan Web Gelap?

Tiada panduan untuk menggunakan TOR tidak akan lengkap tanpa menyebut mengenai Darkweb, Wiki Tersembunyi, dan Urban Legends. Inilah bahagian internet yang sangat digemari oleh kebanyakan orang – dan agak takut – ketika mereka memikirkan bahagian internet yang tersembunyi.

Istilah “web gelap” sering digunakan secara sinonim dengan “web dalam”, tetapi mereka adalah dua bahagian yang terpisah dari perkara yang sama.

web dalam dan gelap dijelaskan

Internet pada dasarnya terbahagi kepada tiga bahagian, clearnet (tempat kebanyakan orang berkumpul), web dalam, dan laman web gelap. Ia seperti gunung es, dengan hujung – jaring jernih – kelihatan di atas permukaan, dan selebihnya tersembunyi di bawah. Semakin dalam, semakin gelap perairan. Anda akan dapat mengenali laman web yang terdapat di Web dalam atau Gelap dengan akhiran .onion pada URL mereka.

Melayari sisi internet yang lapang dapat memuaskan rasa ingin tahu bagi mereka yang menyukai perincian dan mitos bandar, dan ia boleh digunakan untuk aktiviti haram. Anda juga boleh melayari laman web gelap untuk mengetahui sama ada maklumat anda telah disusupi atau perniagaan digodam; ia digunakan oleh penyiasat swasta, agensi perisikan, dan LEO tempatan juga.

Terdapat juga banyak perkhidmatan sah dan tempat menarik yang terdapat di laman web gelap, seperti Wiki Tersembunyi (Catatan: hanya dapat diakses dengan melayari Rangkaian Onion). The Hidden Wiki adalah direktori laman web dan perkhidmatan di seluruh web dalam. Sebilangannya berguna, tetapi banyak pautan menuju ke tempat yang gelap dan berbahaya.

Hanya untuk berseronok, lihat:

 • Facebook web dalam: Nikmati perkara-perkara baik mengenai Facebook dengan sedikit nama. Ia mempunyai lebih dari satu juta pelawat setiap hari, tetapi anda memerlukan pemalam NoScript untuk membolehkan JavaScript menggunakannya.
 • NotEvil: Ini adalah versi web dalam-dalam Google, juga dikenal sebagai “Anti-Google”.
 • Mel Proton: Perkhidmatan e-mel selamat yang dibangunkan di CERN
 • Radio Web Dalam: Strim radio digital yang memenuhi citarasa muzik.
 • Kotak kuat: Perkhidmatan perkongsian fail gaya Wikileaks yang dikendalikan oleh New Yorker
 • OnionWallet: Platform pembayaran escrow dan pembayaran Bitcoin berasaskan web yang selamat

Berhati-hatilah bahawa jika anda menggunakan rangkaian untuk mengintai atau mengganggu orang, IP anda boleh mencetuskan blok simpul keluar dan mendapatkannya – dan anda – memulakan pelayan. Bertindak secara melulu atau jenayah juga boleh berlaku membawa anda ke perhatian ejen penguatkuasaan undang-undang, yang juga mengintai laman web dalam / gelap tanpa nama. Ini boleh berlaku walaupun anda hanya memikirkan perniagaan anda sendiri.

Beberapa syarikat menawarkan perkhidmatan keselamatan bagi mereka yang perlu mengakses bahagian internet ini atau bimbang tentang maklumat peribadi atau perniagaan yang mungkin bocor dan muncul di laman web Dark Web.

Contoh syarikat yang tidak secara langsung menawarkan perkhidmatan ini, tetapi mempunyai ciri pemeriksaan web gelap ini Dashlane, yang merupakan salah satu pengurus kata laluan terbaik di luar sana. Syarikat keselamatan khusus dapat membantu dengan strategi dan pengurusan risiko atau mencari maklumat yang dicuri seperti nombor kad kredit, nombor keselamatan sosial, dan harta intelek.

Anda mungkin menganggap perkhidmatan syarikat-syarikat ini berguna:

 • Tripwire: Menyediakan perkhidmatan pemantauan dan keselamatan
 • Makmal Surfwatch: Menjejaki harta intelek dan menyediakan bantuan merancang strategi keselamatan siber
 • Tahan Keselamatan: Memberi bantuan pemantauan Web Dalam
 • Besar-besaran: Melakukan analisis mitigasi ancaman
 • Ejen ID: Menyediakan perkhidmatan amaran ancaman

Anda boleh mengelakkan masalah dengan mengikuti beberapa peraturan akal sehat semasa menggunakan jaring yang lebih dalam:

 1. Pergi dengan tujuan; jangan terganggu dan jatuh lubang arnab
 2. Selesaikan perniagaan anda, log keluar, dan putuskan sambungan dari rangkaian
 3. Jangan sekali-kali mendedahkan identiti atau maklumat anda kepada seseorang yang anda berinteraksi dalam web Deep / Dark
 4. Sekiranya seseorang kelihatan samar atau mencurigakan, elakkan daripada menghubungi lebih lanjut
 5. Lindungi identiti dan lokasi anda lebih jauh dengan menggunakan rangkaian yang digabungkan dengan VPN terbaik
 6. Jangan sekali-kali menstrimkan video, terlibat dalam perkongsian fail P2P, atau aktifkan pemalam semasa melayari laman web dalam

TOR-Over-VPN atau VPN-Over-TOR: Adakah Terdapat Perbezaan?

Akal sehat akan memberitahu anda bahawa semakin banyak platform keselamatan dan privasi yang anda gunakan, semakin selamat anda dan data anda. Onion Router dapat digabungkan dengan layanan VPN, tetapi konfigurasi mana yang terbaik? Adakah terdapat perbezaan jika anda memasangnya terlebih dahulu, dan yang mana satu?

TOR-Over-VPN atau VPN-Over-TOR

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah cari tahu apakah VPN anda serasi dengan rangkaian atau membeli VPN yang. Kemudian, anda boleh memutuskan cara terbaik untuk menggabungkannya.

Kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan. Seperti kebanyakan keputusan teknologi, pilihan utama anda bergantung pada apa yang anda ingin capai.

TOR-over-VPN memerlukan anda sambungkan VPN anda sebelum log masuk ke rangkaian. Ini akan menyulitkan sesi anda sebelum anda menceburkan diri di sisi internet yang lebih gelap, dan mengelakkan ISP anda mengetahui bahawa anda menggunakan The Onion Network.

Lebih mudah untuk menggabungkan kedua-duanya dengan pengetahuan teknologi yang sedikit-sedikit, dan konfigurasi yang lebih selamat. Kelemahannya adalah, sementara ia menyembunyikan alamat IP anda semasa masuk, ia mendedahkannya semasa keluar dari nod.

Sebaliknya, VPN-over-TOR menyulitkan data anda setelah anda memasuki rangkaian. Ini menawarkan kelebihan untuk menyamarkan fakta bahawa anda menggunakan VPN. Ia juga akan menutupi IP anda semasa anda keluar dari simpul akhir.

Namun, ia akan memberitahu penyedia perkhidmatan internet bahawa anda menggunakan penyemak imbas alternatif. Ini juga melarang anda mengakses perkhidmatan tersembunyi rangkaian. Sekiranya anda cuba menyembunyikan sesi anda, ketahuilah bahawa konfigurasi ini menghasilkan titik akhir yang tetap dan membolehkan penghapusan nama.

Panduan dan Petua Pemasangan

panduan pemasanganMemasang Onion Router pada komputer atau peranti mudah alih anda sebenarnya tidak lebih sukar daripada memasang perisian atau aplikasi lain. Kecuali untuk peranti bertenaga iOS, proses pemasangan hanya melibatkan penyesuaian kecil dari OS ke OS.

Pemasangan untuk Windows

 1. Pergi ke https://2019.www.torproject.org/download/download-easy.html.en
 2. Klik pautan untuk memuat turun penyemak imbas untuk Windows
 3. Pilih versi OS dan bahasa pilihan anda
 4. Klik “Simpan” dan folder tujuan
 5. Apabila muat turun selesai dan kotak muncul, pilih “Jalankan” dan ikuti arahan pemasangan
 6. Setelah pemasangan selesai, klik “selesai” dan buka penyemak imbas untuk mula menyemak imbas

Memasang TOR untuk Pengguna MAC (pemasangan manual)

 1. Pasang sama ada pengurus pakej Homebrew atau Macports
 2. Pasang TOR menggunakan sama ada pemasangan brew tor dengan konfigurasi / usr / local / etc / tor / torrc (Homebrew) atau sudo port install tor dengan konfigurasi opt / local / etc / tor / torrc (Macports) di tetingkap terminal yang sesuai

Muat turun Automatik untuk Pengguna MAC

 1. pemasangan tor untuk macPergi ke halaman muat turun dan pilih versi dan bahasa OS X anda
 2. Satu muat turun automatik selesai, arahkan ke folder tujuan
 3. Cari fail TorBrowser.dmg
 4. Klik dua kali fail ini
 5. Cari dan seret TorBrowser.app ke folder aplikasi anda
 6. Keluarkan ikon TORBrowser dari bar sisi untuk melepaskannya
 7. Untuk penggunaan pertama, klik Launchpad dan klik dua kali penyemak imbas untuk membukanya
 8. Konfigurasikan aplikasi mengikut arahan
 9. Yang telah dikonfigurasikan, klik “Sambung” untuk melancarkan

Pemasangan pada Sistem Linux

 1. Pergi ke halaman muat turun
 2. Pilih muat turun dan bahasa GNU / Linus
 3. Apabila muat turun selesai, cari dan ekstrak fail pemasangan
 4. Pilih fail direktori tujuan, dan klik “pasang”
 5. Ikuti arahan untuk membuka dan melancarkan penyemak imbas

Pemasangan untuk Peranti Bertenaga Android

orbot-tor-androidPenyemak imbas yang disokong TOR untuk telefon pintar dan tablet Android dipanggil Orbot. Percuma dan boleh didapati di gedung Google Play. Gunakannya bersama-sama dengan ChatSecure untuk penyemakan imbas dan perbualan peribadi yang benar-benar dalam perjalanan pada peranti Android dan iOS. Terdapat pilihan global dan pilihan untuk menggunakannya dalam mod VPN.

 1. Pergi ke gedung Google Play
 2. Taip Orbot ke bar carian; ia akan memaparkan pautan untuk “Proksi Orbot dengan TOR”
 3. Klik pautan
 4. Klik butang “Pasang”
 5. Setelah muat turun selesai, klik butang “Buka”
 6. Ikuti arahan untuk menyediakan dan menggunakan penyemak imbas anda
 7. Sekiranya anda memilih untuk menjalankannya dalam mod VPN, ikon kunci akan muncul di bahagian atas skrin telefon anda ketika aktif.

Menggunakan TOR Dengan Peranti Bertenaga iOS

Dengan peranti iOS, anda perlu menggunakan aplikasi pihak ketiga yang disebut Onion Browser yang tersedia di Apple App Store.

 1. Pergi ke Apple App Store dan cari Onion Browser untuk iOS
 2. Klik “Pasang”
 3. Lancarkan aplikasi Penyemak Imbas Onion
 4. Klik “Sambung ke TOR”
 5. Setelah pelancaran dimulakan, tunggu mesej yang dimulakan selesai
 6. Semak imbas seperti biasa

Langkah-langkah Common Common untuk Perlindungan Privasi

Walaupun melayari dengan TOR memberikan tahap tanpa nama yang tinggi, bukan akhir dari semua atau privasi dalam talian. Sebaik sahaja anda memeriksa e-mel anda atau melakukan tugas rutin lain, privasi anda mungkin terganggu.

Jawapan untuk menghentikan kebocoran dan pelanggaran data adalah mengikuti amalan terbaik perlindungan privasi seperti membina kata laluan yang sukar dipatahkan dan mekanisme akal sehat yang lain.

untuk perlindungan privasi

Selain privasi yang ditawarkan oleh penyemak imbas ini, terdapat beberapa cara lain untuk melindungi anda dan maklumat anda dalam talian. Sebagai contoh, DuckDuckGo adalah enjin carian yang disulitkan yang menawarkan alternatif peribadi dan selamat untuk Google. Anda boleh mencari di internet, termasuk web dalam, tanpa dijejaki dan diprofilkan.

Langkah keselamatan lain ialah The Amnesiac Incognito Live System (TAILS). Platform pengedaran Linux langsung ini yang dipopularkan oleh Edward Snowden.

Daripada memasangnya di komputer atau peranti mudah alih anda, OS TAILS hidup pada pemacu ibu jari USB. Ini menghalang mana-mana pengguna laman web gelap atau dalam dikesan ke komputer tertentu atau terperangkap oleh enjin carian NSA, XKeyscore.

Adakah TOR Sendiri Cukup?

Platform ini menawarkan cara untuk melayari internet dan menjangkau tempat-tempat yang tidak dapat dijangkau melalui penyemak imbas komersial dan ISP tradisional. Walau bagaimanapun, ia tidak merangkumi trek anda sepenuhnya. E-mel adalah salah satu ancaman terbesar terhadap privasi dalam talian anda, dan bila-bila masa anda melihat peti masuk anda, anda membuka kunci.

Sekiranya anda menjalankan laman web komersial, anda juga harus memastikan bahawa anda menggunakan protokol keselamatan terkini seperti lapisan soket selamat (SSL), keselamatan lapisan pengangkutan (TLS), dan standard penyulitan AES 256-bit kelas tentera. Pemilik perniagaan dan individu juga harus mendaftar dengan rangkaian peribadi maya yang bagus seperti NordVPN. Ini akan memastikan enkripsi hujung-ke-hujung pada semua rangkaian dan peranti anda yang bersambung.

Soalan Lazim Tor

Kami telah berusaha menjadikan panduan TOR ini selengkap dan mudah diikuti, tetapi sebilangan dari anda mungkin hanya memerlukan beberapa jawapan cepat untuk soalan-soalan anda. Berikut adalah beberapa perkara yang paling biasa.

S: Adakah haram mengakses Web Dalam?

J: Ini mungkin salah satu soalan yang sering ditanyakan oleh orang yang mengetahui kawasan yang dikenali sebagai Deep Web. Deep Web hanyalah kumpulan kandungan web dan alamat IP yang tidak terikat yang memerlukan protokol yang berbeza untuk diakses. Ini termasuk kandungan seperti dokumen undang-undang dan pemerintah, pangkalan data kandungan yang diretas, rekod perubatan dan kewangan, dan pelbagai forum. Mengunjungi laman web dalam tidak melanggar undang-undang. Kesahan atau tidak sah mana-mana melayari laman web bergantung kepada apa yang anda lakukan semasa anda berada di sana.

S: Apakah nod keluar TOR?

J: Rangkaian ini mengekalkan tanpa nama dalam talian melalui rangkaian lapisan yang disulitkan. Penyemak imbas TOR menggunakan litar maya (VC) nod yang menyampaikan maklumat tanpa nama dari satu ke yang berikutnya sehingga pelayar web tiba di destinasi utamanya. Setiap nod menghantar cukup data ke simpul seterusnya untuk membuat sambungan. Node akhir yang dilalui oleh permintaan IP anda adalah simpul keluar. Lokasi asal anda tidak dapat dikesan melalui simpul ini, tetapi mana-mana laman web yang anda lawati dengan http yang tidak selamat.

Malangnya, penyalahgunaan mungkin berlaku dari mana-mana arah. Rangkaian menyimpan senarai blok nod keluar TOR yang berjalan. Anda boleh melihatnya di sini.

S: Adakah TOR benar-benar tidak dikenali?

J: Perkara ini seperti yang tidak diketahui oleh seseorang tanpa ciri penyulitan tambahan. Walau bagaimanapun, ia tidak sempurna atau tidak retak. Sebenarnya, beberapa agensi kerajaan berusaha untuk mencari orang yang menggunakan rangkaian, seperti penyapu ND + SA yang dilakukan menggunakan program XKeyscore mereka. Ini melindungi alamat dan lokasi IP ketika seseorang menggunakan rangkaian, tetapi tidak menutup lalu lintas ketika memasuki atau keluar. Untuk tidak dikenali sepenuhnya, masih bijak menggunakan kaedah penyulitan tambahan seperti memasang VPN.

S: Adakah TOR berbahaya?

J: Menggunakan Rangkaian Onion dan penyemak imbas tidak berbahaya bagi diri mereka sendiri. Bahaya bergantung kepada mengapa anda berada di sana, tempat anda mendarat, dan dengan siapa anda berinteraksi ketika anda tiba. Fikirkan laman web dalam sebagai kawasan bandar yang teduh dan berhati-hati dengan siapa anda berinteraksi. Apa sahaja penipuan dan penyelewengan yang terdapat di permukaan internet lebih besar secara eksponensial setelah anda memasuki kedalaman. Lihat petua keselamatan dalam talian kami di atas untuk mengetahui lebih lanjut.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map