Dasar Pembalakan VPN: Siapa yang Menangkap Data Apa?

Salah satu sebab utama mengapa anda perlu melabur dalam perkhidmatan Rangkaian Peribadi Maya yang hebat adalah untuk mengelakkan mendokumentasikan aktiviti dengan cara yang dapat dilihat atau dimanipulasi oleh orang lain. Sebilangan besar perkhidmatan VPN menekankan dedikasi mereka terhadap ketelusan dan melindungi data anda semasa penghantaran dan tidak menyimpan rekod selepas fakta.


Kedengarannya hebat dan semuanya, tetapi tahukah anda bahawa dasar pembalakan boleh berbeza-beza?

Sentiasa Memasarkan Dasar Sifar Log

Tidak biasa bagi perkhidmatan VPN untuk menunjukkan privasi yang lebih baik kerana kekurangan log. Masalahnya, pernyataan itu biasanya benar hingga tahap tertentu, walaupun, kelayakan itu terdapat dalam bentuk kecil. Sebagai contoh, mungkin benar bahawa perkhidmatan yang dimaksudkan tidak mencatat data melainkan ia diharuskan oleh undang-undang pemerintah yang berlaku di negara tempat perkhidmatan tersebut.

Anda mesti ingat bahawa seperti perniagaan apa pun, penyedia perkhidmatan VPN selalu meletakkan langkah terbaik mereka.

Anda mesti sentiasa berwaspada.

Log mana yang disimpan?

Terdapat tiga jenis log utama yang mungkin dikekalkan oleh perkhidmatan VPN, paling tidak, hanya untuk jangka waktu yang pendek. Sebenarnya, penyedia sering menyatakan secara spesifik mana yang mana, atau berapa dari tiga jenis yang akan mereka simpan.

pembekal vpn mengumpulkan data

Sebilangan besar log pemadaman VPN dalam masa 30 hari. Namun, ini tidak selalu berlaku dan ia mungkin berubah bergantung kepada syarikat. Oleh itu, anda mesti mengetahui log mana yang disimpan, dan kemudian mengetahui berapa lama mereka menyimpan data tersebut.

Berikut adalah jenis log yang biasanya disimpan oleh penyedia perkhidmatan VPN:

  • Log Aktiviti: ini adalah satu rekod semua lalu lintas yang datang melalui rangkaian VPN. Bergantung pada bagaimana log disusun, mungkin atau tidak mudah untuk melacak kembali fail bersama atau data lain kepada pengguna tertentu.
  • Log Sambungan: Perkhidmatan yang meletakkan had berapa lama sambungan dapat tetap aktif menyimpan log ini, dan juga berapa banyak sambungan yang aktif untuk klien tertentu. Ini memudahkan menguruskan sambungan dan menghentikan satu atau lebih jika perlu
  • Log Ralat: Ini mengesan kembali ke masalah sambungan atau prestasi dengan rangkaian yang betul. Maklumat mengenai pelanggan yang terkena ralat mungkin termasuk mencatat alamat IP dan / atau nama pengguna klien.

Belajar Siapa Log Apa

Imej vektor dasar pembalakan sifar palsuUntuk mengetahui jenis dasar pembalakan yang berlaku, sangat penting jika anda membaca terma dan syarat yang berkaitan dengan akaun anda dengan teliti. Anda akan selalu berpeluang untuk meninjau semua peruntukan tersebut sebelum anda mendaftar untuk mendapatkan perkhidmatan tersebut.

Malangnya, banyak orang membuat andaian mengenai pembalakan dan dasar lain, dan melakukan lebih daripada sekadar melangkau terma dan syarat sebelum membuat akaun. Itu boleh membawa kepada beberapa keadaan malang di kemudian hari.

Perlu diingat bahawa dasar perkhidmatan VPN mungkin sedikit tersusun secara berbeza agar tetap mematuhi undang-undang tempatan. Sekiranya demikian, anda mungkin mendapati bahawa memfokuskan carian anda untuk penyedia perkhidmatan VPN teratas dipengaruhi oleh tempat asal syarikat itu.

Penyebut nama

logo tanpa nama

Anda mungkin pernah mendengar tentang Lima Mata. Ini merujuk kepada lima negara yang telah membuat perjanjian yang berkaitan dengan keselamatan dalam talian. Lima negara tersebut adalah Australia, Kanada, New Zealand, United Kingdom, dan Amerika Syarikat.

Anonymizer dihoskan di Amerika Syarikat, yang bermaksud bahawa ketentuan yang dipersetujui oleh Five Eyes mempengaruhi dasar pembalakan mereka. Semua jenis log yang dianggap sah untuk ditangkap di bawah syarat-syarat perjanjian itu dikekalkan untuk jangka waktu yang ditentukan.

Idea di sebalik pembalakan adalah untuk membiarkan data dibagikan dengan pihak berkuasa nasional sekiranya terdapat semacam pelanggaran keselamatan negara. Berapa lama data tetap dicatat akan bergantung pada undang-undang semasa yang berlaku.

Pengecam tidak mengetahui perkara ini hanya untuk tahap tertentu. Sekiranya anda membaca terma dan syaratnya, anda akan menemui klausa yang mengesahkan pembalakan dan lebih banyak maklumat mengenai mengapa ia berlaku. Jaminan penjualan dan pemasaran mereka kurang jelas mengenai apa yang ada dan tidak dicatat, jadi pastikan untuk tetap melakukan usaha wajar anda.

Astrill

logo astrillvpn

Astrill adalah unik di antara perkhidmatan yang terdapat dalam senarai ini, kerana ia terletak di Republik Seychelles, tidak jauh dari pantai Afrika. Ketika berkongsi maklumat mengenai hubungan, kesalahan, atau aktiviti klien dengan pihak lain, Seychelles tidak mempunyai perjanjian atau pakatan yang menjamin pertukaran data apa pun.

Walaupun begitu, ketahuilah bahawa Astrill menyatakan bahawa mereka menyimpan log sambungan di pelayan mereka. Syarikat tidak jelas berapa lama log tersebut disimpan sebelum dipadamkan. Sebahagian dari data sambungan yang disimpan untuk satu waktu termasuk alamat IP dan maklumat mengenai peranti yang digunakan untuk setiap sambungan. Ini memungkinkan Astrill menentukan berapa banyak sambungan serentak yang dikaitkan dengan akaun pelanggan menggunakan pelbagai peranti.

Ditimbun

logo vpn buffered

Buffered berpusat di Gibraltar dan memilih untuk mengekalkan pelayan mereka di negara itu. Walaupun Gibraltar dianggap sebagai Wilayah Luar Negara Britain, umumnya dianggap tidak terikat dengan peraturan yang terdapat dalam perjanjian Five Eyes. Ini bermaksud kemungkinan maklumat yang dikongsi dengan agensi keselamatan di negara lain adalah paling tipis.

Dalam dasar privasi dan iklan mereka, Buffered menegaskan bahawa mereka tidak memantau aktiviti muat turun atau menyemak imbas. Sebenarnya, mereka tidak mengaku menyimpan sebarang jenis log aktiviti.

Perkhidmatan ini menyimpan beberapa log sambungan, menyimpan maklumat seperti waktu hidup dan mati untuk setiap sambungan, tempoh sambungan, dan jumlah data yang dihantar dan diterima. Alamat IP masuk juga disertakan dalam log sambungan. Data disimpan selama tidak lebih dari 30 hari kalendar.

CyberGhost

logo vpn cyberghost

CyberGhost menghoskan pelayan di Romania. Oleh kerana negara ini tidak mempunyai perjanjian timbal balik terperinci mengenai data Internet dengan negara lain, sangat kecil kemungkinan aktiviti anda akan dikongsi dengan agensi atau pihak lain di luar negara.

Seperti banyak perkhidmatan lain yang berpusat di negara-negara tanpa perjanjian untuk berkongsi data dengan orang lain, CyberGhost tidak menyimpan log aktiviti. Log ralat dikekalkan sebagai cara untuk mengesan dan mengenal pasti tren yang berkaitan dengan masalah rangkaian. Dengan cara yang sama, log sambungan dikekalkan sebagai cara untuk menilai tempoh puncak aktiviti pelayan dan mencegah beban berlebihan. Kedua-dua jenis log disimpan tanpa nama dan tidak digunakan untuk tujuan lain selain melindungi integriti dan fungsi rangkaian.

ExpressVPN

logo expressvpn

ExpressVPN mengekalkan pelayan di Kepulauan Virgin Britain. Seperti Buffered, perkongsian maklumat yang berlaku di antara negara-negara yang terlibat dengan perjanjian Five Eyes tidak meluas ke lokasi ini. Ini bermaksud aktiviti dalam talian anda tidak mungkin dapat dikongsi dengan mana-mana entiti asing.

Log sambungan yang dikendalikan oleh ExpressVPN dianggap kosong jika dibandingkan dengan sejumlah perkhidmatan VPN lain. Data tersebut merangkumi pelayan mana yang digunakan dan tarikh setiap sesi dimulakan dan berakhir. Tidak seperti beberapa perkhidmatan lain, alamat IP pelanggan tidak diambil untuk log sambungan.

Tidak seperti beberapa perkhidmatan lain dalam senarai ini. ExpressVPN tidak menjejaki aktiviti anda. Mereka bahkan tidak memantau penggunaan lebar jalur akaun anda. Mereka lebih suka beroperasi dengan memantau penggunaan keseluruhan pada rangkaian dan menggunakan data tersebut untuk menentukan kapan ada keperluan untuk lebih banyak pelayan atau semacam peningkatan rangkaian.

HideMyAss

logo hidemyass

HideMyAss berpusat di United Kingdom. Sebagai salah satu negara yang turut serta dalam perjanjian Five Eyes, anda boleh mengharapkan sebilangan data anda dicatat. Sekiranya terdapat semacam penyiasatan terhadap kemungkinan pelanggaran keselamatan negara di salah satu dari lima negara tersebut, data anda dapat dikongsi sebagai sebahagian.

Anda mendapat idea mengenai jenis data apa yang dicatat. Sebagai contoh, bahagian privasi terma dan syarat menyatakan bahawa HideMyAss tidak akan mencatat data mengenai laman web yang anda lawati semasa bersambung ke VPN.

Ini bermaksud ada had pada apa yang muncul dalam log aktiviti. Log sambungan lebih terperinci dan merangkumi maklumat seperti alamat IP asal anda, berapa lama setiap sesi berlangsung bersama dengan waktu mula dan akhir, dan berapa lebar jalur digunakan selama setiap sesi.

Perisai Hotspot

logo perisai hotspot

Sekiranya anda lebih suka menggunakan perkhidmatan VPN yang tidak mempunyai perjanjian untuk berkongsi aktiviti dalam talian dengan negara lain, Hotspot Shield adalah pilihan yang baik. Berpusat di Switzerland, tidak ada peruntukan undang-undang untuk berkongsi segala jenis aktiviti Internet. Ini bermaksud apa sahaja yang anda lakukan semasa menyambung ke VPN sangat tidak mungkin untuk dikongsi dengan sumber lain.

Untuk tujuan dalaman, Hotspot Shield menghasilkan log sambungan untuk setiap sesi. Satu perkara yang sedikit berbeza ialah log dihapus pada akhir setiap sesi. Syarikat itu juga melacak aktiviti penyemakan imbas walaupun tidak jelas sejauh mana aktiviti tersebut berkaitan dengan pengguna individu atau bahkan kepada pengguna yang diberi kuasa oleh pelanggan tertentu. Log aktiviti tidak termasuk alamat IP, tetapi pelanggan harus mengetahui bahawa penyemakan imbas dan aktiviti lain mereka masih dilacak.

IPVanish

logo ipvanish

IPVanish mengekalkan pelayan di Amerika Syarikat. Syarikat ini benar-benar mematuhi terma dan syarat yang terdapat dalam perjanjian Five Eyes. Akibatnya, ada kemungkinan aktiviti anda dikongsi dengan agensi penguatkuasaan dan keselamatan yang berpusat di negara lain.

Yang dikatakan, IPVanish beroperasi dengan dasar log sifar. Itu bermakna mereka tidak secara aktif mengekalkan log aktiviti, sambungan, atau kesalahan. Data dapat diambil ketika sesi sedang berlangsung, tetapi tampaknya akan dihapus dari jaringan setelah sesi berakhir.

IPVanish sangat mempercayai hak privasi dalam talian. Itu telah mendorong syarikat untuk secara agresif menyokong Electronic Frontier Foundation dan usahanya untuk memastikan privasi bagi semua pengguna Internet.

VPN Goose

logo goosevpn

Dengan pelayan di Belanda, Goose VPN beroperasi di negara yang telah menjalin hubungan keselamatan dengan beberapa negara lain. Hasilnya ialah aktiviti anda dapat dikongsi sekiranya terdapat penyelidikan antarabangsa.

Log aktiviti yang dikendalikan oleh perkhidmatan menghilangkan sebarang jenis maklumat peribadi. Walau bagaimanapun, log sambungan menangkap data seperti jenis sistem operasi yang digunakan oleh peranti individu dan lokasi fizikal pengguna. Walaupun alamat IP tidak termasuk dalam log sambungan, data lain dapat membantu dalam hal mengenali pengguna tertentu.

NordVPN

logo nordvpn

Pelayan untuk NordVPN berpusat di Panama, sebuah negara yang tidak mempunyai perjanjian khusus untuk berkongsi aktiviti pelanggan dengan agensi yang berpusat di negara lain. Hasilnya ialah aktiviti anda tidak mungkin dapat dikongsi dengan sesiapa sahaja.

Menurut dasar privasi NordVPN, tidak ada aktiviti, sambungan, atau log ralat yang dikendalikan untuk jangka masa yang lama. Maklumat asas yang berkaitan dengan akaun anda, seperti nama, alamat e-mel, dan alamat IP anda disimpan, tetapi tidak dikongsi dengan entiti di luar syarikat.

Akses Internet Peribadi

logo privateinternetacces vpn

Perkhidmatan VPN lain yang berpusat di Amerika Syarikat, akses ke aktiviti anda tertakluk pada terma dan syarat yang terdapat dalam perjanjian Five Eyes. Ada kemungkinan maklumat anda dapat dikongsi dengan agensi keselamatan di mana-mana negara yang mengambil bahagian.

The Akses Internet Peribadi ‘ syarat privasi tidak begitu tepat seperti beberapa perkhidmatan lain dalam senarai ini. Terdapat pernyataan bahawa syarikat itu sama sekali tidak menangkap jenis log lalu lintas VPN. Di permukaan, ini menunjukkan bahawa perkhidmatan tersebut memang mempunyai dasar log sifar yang sebenarnya, dan tidak ada aktiviti, sambungan, atau log ralat yang tersedia untuk dikongsi.

KuatVPN

logo strongvpn

StrongVPN juga menjadi tuan rumah pelayan di Amerika Syarikat, memastikan syarikat itu berusaha untuk mematuhi ketentuan yang terdapat dalam perjanjian Five Eyes. Sekiranya berlaku insiden antarabangsa yang menjejaskan keselamatan, data anda mungkin diminta dan dikongsi.

Syarikat tidak mengekalkan aktiviti, sambungan, atau log kesalahan di mana-mana pelayan mereka. Data digunakan secara real-time untuk menyiasat sebarang laporan mengenai masalah sambungan, tetapi tidak disimpan untuk tujuan melaporkan kepada entiti luar. Sekiranya diminta oleh agensi keselamatan, data asas mengenai akaun anda mungkin akan dikongsi.

TorGuard

logo torguard

Kehadiran Pelayan TorGuard di AS boleh bermaksud bahawa aktiviti pelanggan dapat dikongsi dengan agensi di mana-mana negara yang turut serta dalam perjanjian Five Eyes. Pada masa ini, syarikat tersebut mengekalkan kebijakan tanpa log, jadi data yang dikongsi tidak akan merangkumi sejarah mengenai masa sambungan akaun anda, penggunaan lebar jalur, perkongsian fail, atau apa pun selain daripada maklumat akaun asas.

VyprVPN

logo vyprvpn min

Sebagai perkhidmatan kedua dalam senarai ini yang berpusat di Switzerland, VyprVPN tidak berkewajiban untuk berkongsi data sambungan, aktiviti, atau ralat anda dengan entiti lain. Sebenarnya, syarikat itu tidak merakam sebarang aktiviti pengguna, termasuk dan termasuk muat turun.

VyprVPN mengekalkan log sambungan. Log merangkumi perincian seperti permulaan dan akhir sesi, jumlah data yang dihantar sepanjang setiap sesi, dan alamat IP asal untuk data tersebut.

ZoogVPN

Logo ZoogVPN

Walaupun berpusat pada pergantungan Mahkota Britain yang dikendalikan sendiri, ZoogVPN tidak tertakluk kepada syarat yang terdapat dalam perjanjian Five Eyes. Akibatnya, kemungkinan aktiviti anda semasa log masuk ke VPN dikongsi dengan mana-mana agensi adalah rendah.

Pada masa ini, ZoogVPN menyatakan bahawa syarikat tersebut beroperasi dengan dasar zero-log. Walaupun log aktiviti tidak dikelola, tampaknya ada beberapa data yang berkaitan dengan penggunaan lebar jalur yang dikekalkan di pelayan mereka.

Pemikiran Akhir

Perkhidmatan mana yang memberi anda tahap privasi yang anda perlukan? Hanya anda yang boleh menjadi hakim. Sama ada ini kali pertama anda melabur dalam VPN atau anda seorang profesional berpengalaman, teliti pilihan anda dengan teliti.

Gunakan maklumat yang terdapat di sini sebagai titik permulaan. Selidiki mana-mana perkhidmatan yang anda minati untuk melihat apakah mereka benar-benar VPN terbaik. Dengan masa dan usaha, anda akan menemui penyedia VPN yang memenuhi semua syarat anda untuk kualiti, prestasi, kestabilan rangkaian, dan privasi.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me