Kajian VPN Hide.me (2020)

VPN Hide.me mempunyai beberapa perkara yang berfungsi untuknya. Antara yang utama ialah ibu pejabat syarikat di Malaysia.


Dengan berada di sana bermakna Hide.me tidak tertakluk kepada bidang kuasa Lima Mata atau bahkan perjanjian 14 Mata. Bagi sesiapa yang prihatin menjaga privasi dalam talian, ini adalah berita yang sangat baik.

logo hideme vpnDengan pangkalan di Malaysia, syarikat itu tidak dikenakan banyak undang-undang pencatatan yang ketat yang ada di negara-negara seperti Kanada dan A.S. Mereka menerima permintaan tidak perlu menyimpan arkib data yang luas mengenai apa yang dilakukan pelanggan mereka dalam talian. Akibatnya, jika penguatkuasaan undang-undang mula menuntut maklumat, Hide.me akan mempunyai sedikit atau tidak ada yang dapat diberikan.

Hide.me adalah pesaing yang agak baru. Ia ditubuhkan pada tahun 2012 oleh beberapa profesional yang mempunyai latar belakang dalam bidang IT. Setelah bekerja untuk perniagaan dan kerajaan di berbagai negara, para pengasas memiliki pengalaman yang kuat untuk memahami keselamatan, privasi dan bagaimana menjaga keduanya.

Mengetahui hal ini menjadikan prestasi keseluruhan Hide.me lebih mengecewakan. Ia semestinya lebih baik. Amalan keselamatan dan penyulitan dengan VPN ini bagus, dan sementara rangkaian pelayan Hide.me tidak berada di tempat yang paling dekat, ia tidak terlalu buruk.

Namun, tidak ada cara untuk mengatasi masalah tersebut kadar pemindahan data yang terlalu perlahan dengan perkhidmatan ini, yang akan kita bincangkan di bawah.

Gambaran keseluruhan

Ciri-ciri Maklumat
Kebolehgunaan:Mudah untuk digunakan
Dasar Pembalakan:Tiada polisi pembalakan
Saiz Pelayan:160 ++ pelayan
Pembahagian Pelayan:55 negara
Sokongan:Sokongan 24/7 melalui sembang langsung, e-mel, dan sistem tiket
Torrenting:Terhad
Penstriman:Terhad
Protokol dan penyulitan VPN:OpenVPN, SoftEther, IKEv2, L2TP / IPSec, PPTP, SSTP protokol; Penyulitan AES 256-bit
Ibu pejabat:Malaysia
Harga:$ 5.41 / bulan
Laman web rasmi:https://hide.me

Keselamatan dan Penyulitan

Seperti mana-mana VPN yang dihormati, Hide.me membuat BukaVPN protokol terowong tersedia. Terdapat banyak cara untuk membuat terowong antara komputer pengguna dan Internet. Sebilangan kaedah ini lebih baik dan lebih dipercayai daripada yang lain. Pada masa ini, OpenVPN dianggap sebagai protokol terbaik yang ada.

komputer dilindungiSalah satu sebab perbezaan ini adalah kerana ia menggunakan enkripsi 256-bit AES yang tidak pernah dikompromikan dan yang dipercayai oleh para pakar tidak akan diretas selama beberapa bilion tahun. Lebih-lebih lagi, OpenVPN adalah perisian sumber terbuka. Ini bermaksud bahawa pengembang di seluruh dunia memiliki tangan dalam mengujinya untuk kelemahan dan membuatnya tidak dapat diselesaikan.

Sebagai tambahan, pengguna Hide.me boleh menggunakan protokol IKEv2 atau SoftEther. IKEv2 hampir tidak dapat dihancurkan seperti OpenVPN, menjadikannya pilihan yang boleh dipercayai. SoftEther tidak tersedia di banyak VPN, jadi sentuhan yang bagus untuk melihatnya di sini, terutamanya kerana mungkin menyukarkan orang luar untuk mengesan lalu lintas web pengguna.

Hide.me juga membolehkan pengguna memilih protokol terowong SSTP dan PPTP yang lebih lama. Secara amnya, ini adalah tidak lagi dianggap selamat, dan mereka harus dielakkan.

Seperti kebanyakan VPN yang sangat disyorkan, Hide.me dilengkapi dengan kill switch. Sebaik sahaja tiba-tiba VPN tidak tersedia, ia akan berakhir sesi penyemakan imbas anda. Ini melindungi anda dari pendedahan semasa anda berada dalam talian.

Berapa Banyak Pelayan Yang Disembunyikan?

lokasi pelayan hidemeMembandingkan Hide.me dengan penyedia VPN berprofil tinggi yang lain menunjukkan bahawa mereka rangkaian pelayan kurang. Mereka mempunyai kehadiran di lebih dari 30 negara, dan lebih dari 150 pelayan.

Itu menjadikan sistem mereka lebih besar daripada beberapa pesaing, tetapi memang ada tidak ada tempat untuk bersaing dengan pemain besar yang mempunyai ribuan pelayan yang terdapat di hampir setiap negara seperti NordVPN.

Adakah ini masalah?

Sekiranya anda berada berdekatan dengan salah satu pelayan Hide.me, mungkin tidak. Walau bagaimanapun, sangat penting untuk mengetahui bahawa apabila VPN mempunyai bilangan pelayan yang terhad, maka jumlah pengguna yang berlebihan dikerumuni ke ruang yang sama. Ini bermaksud bahawa lebar jalur terhad, dan itu bermaksud kadar pemindahan data yang lebih perlahan.

Selain itu, kerana Hide.me hanya mempunyai pelayan di sekitar 30 negara, kemungkinan anda tidak akan menjumpai pelayan yang berdekatan dengan rumah. Semakin jauh komputer anda dari pelayan VPN, semakin lambat kadar pemindahan data anda.

Sekiranya anda sering melakukan perjalanan, maka masalahnya hanya akan berlipat ganda.

Adakah Hide.me mempunyai liputan pelayan di tempat-tempat yang biasanya anda kunjungi? Sekiranya tidak, ini boleh bermakna bahawa anda tidak akan dapat menyambung ke VPN anda atau bahawa kadar pemindahan akan sangat perlahan sehingga tidak patut dicuba.

Orang-orang di belakang Hide.me telah berusaha untuk memastikannya kepelbagaian geografi dengan pelayan mereka. Di Amerika Utara, anda akan menemui enam pelayan yang dibahagikan antara Kanada dan A.S. Mexico dan Brazil masing-masing mendapat satu pelayan.

Eropah dan UK dilindungi dengan baik, malah terdapat pelayan di Iceland dan Maghribi. Di rantau Asia, pelayan terdapat di Jepun, Korea Selatan, Hong Kong, Singapura, dan India. Sydney, Australia mempunyai pelayan juga.

Bolehkah Anda Menggunakan BitTorrent atau P2P dengan Hide.me?

veesharing-vektorHide.me menawarkan pelayan khusus untuk menggunakan BitTorrent atau untuk aktiviti P2P. Ini bermaksud bahawa untuk memanfaatkan torrenting, anda harus dapat membuat sambungan cepat dengan salah satu pelayan ini.

VPN ini memang mempunyai proksi khusus yang disediakan untuk sambungan P2P. Yang tidak disulitkan SOCKS5 proksi, anda perlu menggunakan ini dengan VPN supaya tidak ada yang dapat melihat ke atas bahu anda semasa anda berkongsi fail.

Sekiranya anda mencari VPN yang memungkinkan streaming Netflix, maka anda harus mencari di tempat lain. Hide.me tidak menawarkan pelayan khusus untuk streaming Netflix, dan mencuba melakukannya semasa VPN ini beroperasi tidak berfungsi.

Netflix tidak menyembunyikan ketidaksukaan mereka terhadap orang yang menggunakan VPN untuk menonton pengaturcaraan terhad geo. Mereka sudah pandai mengesan siapa yang menggunakan VPN, dan Hide.me tidak dapat memperbodohkan mereka.

Seberapa pantas Perkhidmatan VPN Hide.me?

Sebilangan besar orang merasa selesa dengan masa muat Internet yang sangat pantas dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Perlu menunggu walaupun beberapa saat tambahan untuk memuatkan laman web adalah mengecewakan.

Sebilangan besar pakar bersetuju bahawa menggunakan VPN akan melambatkan kadar pemindahan data anda. Walau bagaimanapun, VPN yang mempunyai reputasi sterling akan menyebabkan penurunan yang jauh lebih ketara.

Walaupun trafik web anda masih harus diarahkan lebih jauh dan melintasi gelung tambahan, VPN ini mempunyai rangkaian pelayan yang kuat yang dapat membuat ini terjadi dengan hampir tidak cegukan.

Malangnya, Hide.me tidak mempunyai salah satu rangkaian tersebut. Mereka tidak menunjukkan prestasi yang baik dalam ujian kelajuan. Malah pelayan yang agak dekat di New York mencatatkan kelajuan muat turun hanya 17.17 Mbps dengan kelajuan muat naik 10.10 Mbps.

Anehnya, kelajuan bertambah baik ketika menyambung ke pelayan di Amsterdam. Kadar muat turun 27.60 Mbps lebih baik, begitu juga dengan kadar muat naik 19.92 Mbps. Walaupun begitu, dibandingkan dengan pesaing yang lebih besar di lapangan, Sembunyikan.me muncul pendek.

hasil kelajuan hideme

Hasil menggunakan pelayan di London adalah serupa dengan pelayan di Amsterdam. Kadar muat turun 28.69 Mbps dan kadar muat naik 20.41 Mbps tidak mungkin meyakinkan seorang yang ragu-ragu untuk beralih ke Hide.me.

Sambungan ke pelayan di Hong Kong meramalkan kadar pemindahan data semakin meningkat. Dengan kelajuan muat turun pada 11.71 Mbps dan kelajuan muat naik pada 3.19 Mbps, tidak seperti NordVPN, Hide.me tidak akan memenangi sebarang anugerah untuk kategori ini.

What Is Hide.Me Logging Policy?

Hide.Me beribu pejabat di Malaysia. Akibatnya, mereka tidak diharuskan oleh undang-undang tempatan untuk menyimpan catatan yang berlebihan. Ini bermakna apabila Hide.Me mendakwa bahawa mereka tidak menyimpan log, anda mungkin boleh mempercayainya. Dengan orang di seluruh dunia menghabiskan masa dalam talian mereka dengan pelbagai cara, tahap perlindungan ini lebih penting daripada sebelumnya.

aktiviti dalam talian yang paling popular mengikut usia

Sebilangan besar orang mengatakan bahawa apa yang mereka lakukan dalam talian tidak menarik minat orang lain. Lebih-lebih lagi, kerana mereka tidak melakukan sesuatu yang salah, mereka tidak melihat masalah tertentu dengan ISP atau VPN yang menjejaki aktiviti dalam talian mereka.

Sekiranya orang-orang itu memikirkannya, mereka mungkin akan bersetuju bahawa lebih baik jika tidak ada orang lain yang melihat ke atas bahu mereka ketika memeriksa penyata akaun bank mereka atau melakukan sedikit belanja dalam talian.

Mereka juga lebih suka jika tidak ada yang mengintip aktiviti media sosial peribadi mereka. Itulah sebabnya VPN yang baik sangat diperlukan hari ini.

Hide.me berusaha keras untuk meyakinkan pelanggan bahawa mereka tidak menyimpan log. Mereka telah disahkan oleh firma keselamatan bebas, yang dapat membuktikannya VPN ini sebenarnya tidak menyimpan rekod.

Berapa Kos Sembunyikan.me?

Pelanggan yang memilih pilihan percuma terhad kepada tiga pelayan, menghubungkan satu peranti pada satu masa dan cap data dua gigabait.

harga hideme vpn

Memilih untuk rancangan Plus berharga $ 4,99 sebulan, tetapi sekatan cap data 75 GB dan sambungan satu peranti masih berlaku. Dengan harga $ 9.99 sebulan, anda boleh mendapatkan pelan Premium. Pelan ini tidak mempunyai had data, dan pengguna dapat menghubungkan lima peranti sekaligus.

Adakah Hide.me Disyorkan sebagai VPN?

Terdapat penyedia VPN yang lebih teruk di luar sana, tetapi ada yang jauh lebih baik juga. Kadar pemindahan yang perlahan di Hide.me menjadikan VPN lain jauh lebih menarik. Sekiranya anda hanya ingin mencari sesuatu yang berfungsi, maka dengan segala cara, periksa perkhidmatan mereka.

Namun, jika anda mahukan banyak keuntungan, lihatlah perbandingan VPN teratas kami di pasaran tahun ini.

Kerana, betul-betul, mengapa menetap?

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me