Kajian VPN Ivacy (2020)

logo ivacy


Ivacy telah wujud sejak 2007, namun perkhidmatan VPN mereka tidak terkenal. Dimiliki oleh PMG Private Limited, syarikat ini beribu pejabat di Singapura.

Ini memiliki sejarah inovasi yang panjang yang merangkumi konsep split tunneling, yang merupakan jenis teknologi yang memungkinkan VPN anda memutuskan lalu lintas web mana yang akan menerima perutean melalui ISP anda dan mana yang harus disalurkan melalui VPN anda.

Ini dapat diterjemahkan kepada kelajuan yang lebih cepat.

Singapura kelihatan seperti tempat yang selamat untuk markas VPN. Itu bukan sebahagian daripada rangkaian Five Eyes. Itu bukan sebahagian daripada rangkaian 14 Mata. Namun, dokumen yang dibocorkan menunjukkan bahawa Singapura adalah negara yang bekerjasama berdasarkan perjanjian Five Eyes.

Negara anggota di Lima Mata adalah A.S., Kanada, UK, New Zealand dan Australia. Dalam perjanjian tersebut, negara-negara anggota berkongsi maklumat dan sumber mengenai warga di negara mereka. Mereka melakukan ini dengan menggunakan kabel gentian optik di dua lusin lokasi, sehingga memungkinkan untuk melakukannya mengintip sesiapa pada bila bila masa.

Dokumen menunjukkan bahawa Singapura menyokong dan mengambil bahagian dalam operasi ini dengan berkongsi maklumat. Dengan kata lain, ini bukan situasi yang sesuai untuk penyokong privasi. Mungkin ini bukan masalah besar bagi anda, tetapi pasti ada orang yang akan ditangguhkan oleh hal ini. Sekiranya anda selalu mencari kaedah terbaik untuk melindungi privasi dalam talian anda, anda tidak akan menjadi peminat Ivacy.

Ivacy menawarkan keserasian peranti yang baik. Anda dapat menggunakannya pada perangkat yang menjalankan Windows, iOS, Mac, dan Android. Sokongan lebih lanjut tersedia untuk peranti Linux, router, dan TV pintar. Xbox juga serasi.

ivacy berfungsi pada semua peranti

Anda mungkin bertanya adakah torrenting haram di negara anda. Walau bagaimanapun, Ivacy memungkinkan untuk mengalirkan air, dan ia berfungsi dengan baik. Sayangnya, rangkaian pelayan mereka keseluruhannya jarang jika dibandingkan dengan beberapa pemain besar dalam permainan.

Gambaran Keseluruhan VPN Ivacy

Ciri-ciri
Kebolehgunaan: Mudah untuk digunakan
Dasar Pembalakan: Dasar pembalakan sifar yang ketat
Saiz Pelayan: 1000 ++ pelayan
Pembahagian Pelayan: 50 ++ negara
Sokongan: Sembang, tiket, e-mel, dan pangkalan data
Torrenting: Terhad
Penstriman: Terhad
Protokol dan penyulitan VPN: Protokol OpenVPN, PPTP, SSTP, L2TP, IKEv2; Penyulitan 256-bit
Ibu pejabat: Singapura
Harga: $ 2.25 / bulan
Laman web rasmi: https://www.ivacy.com/

Keselamatan dan Penyulitan

Paling sah dan ternama Penyedia VPN menjadikan OpenVPN sebagai protokol masuk mereka. Protokol VPN adalah teknologi yang menyulitkan lalu lintas web anda. Ini mewujudkan sambungan yang selamat antara peranti anda dan Internet. Semua yang melalui terowong dienkripsi sehingga tidak ada yang dapat mengintip anda.

vektor kunci keselamatanBeberapa protokol VPN di luar sana. Ada yang usang dan jarang digunakan. Yang lain dianggap sebagai teknologi canggih. Kerajaan elit, penguatkuasa undang-undang, dan organisasi ketenteraan di seluruh dunia menggunakannya. OpenVPN adalah salah satunya.

Ivacy menetapkan protokol lalai ke OpenVPN di mana sahaja dan kapanpun mungkin. Namun, mereka juga menawarkan menu alternatif yang dapat diterima jika, misalnya, peranti anda tidak serasi dengan OpenVPN.

Alternatif ini adalah L2TP dan IKEv2. Kedua-duanya cukup kukuh dan boleh dipercayai walaupun mereka tidak berada di kelas yang sama dengan OpenVPN. Ivacy juga menyediakan protokol PPTP dan SSTP. Menggunakan ini adalah tidak digalakkan kerana mereka antara protokol VPN tertua dan kurang selamat.

Selain itu, Ivacy menggunakan penyulitan 256-bit AES untuk melindungi data anda. Dianggap tidak dapat dikendalikan oleh anggota keselamatan siber di seluruh dunia, penyulitan 256-bit adalah standard emas apabila anda ingin menghalang sesiapa sahaja daripada memperoleh maklumat anda.

Mempunyai penyulitan sedemikian bermaksud bahawa anda risiko keselamatan akan rendah semasa anda bersambung ke VPN ini. Selain itu, dengan penyulitan canggih seperti itu akan menghentikan kebocoran DNS untuk selamanya.

Mereka yang berharap dapat menggandakan keselamatan mereka dengan menggunakan The Onion Router (TOR) bersama dengan VPN akan kecewa. VPN Ivacy tidak serasi dengan TOR.

Rangkaian Pelayan Ivacy VPN

lokasi pinRangkaian Ivacy kini baru sahaja selesai 450 pelayan. Itu adalah jumlah yang cukup terhormat, walaupun tidak bersaing dengan beberapa penyedia VPN terbaik di luar sana yang mempunyai rangkaian lebih dari 1,000 pelayan.

Sebenarnya, semakin banyak penyedia mempunyai ribuan pelayan yang diedarkan di seluruh dunia.

Bilangan pelayan penting kerana semakin dekat dengan pelayan, semakin cepat kadar pemindahan data anda. Selain itu, lebih banyak pelayan bermaksud lebih banyak lebar jalur untuk setiap pengguna, yang juga diterjemahkan kepada kelajuan yang lebih cepat.

Pelayan Ivacy mempunyai lokasi di pelbagai kawasan. Dengan jumlah 100 lokasi, mereka agak kompetitif dengan VPN bersaiz pertengahan yang lain. Selain tempat biasa seperti Kanada, A.S. dan Eropah, Ivacy mempunyai liputan yang baik di Amerika Tengah, Amerika Selatan, Afrika, China, Rusia, dan Turki.

Adakah Ivacy VPN Sesuai dengan BitTorrent atau P2P?

Ivacy menyediakan pelayan yang mempunyai pengoptimuman penuh untuk P2P. Anda boleh mendapatkannya hanya di A.S. dan Kanada, jadi perkhidmatan ini mungkin tidak sesuai untuk peminat torrent dan P2P yang berdedikasi. Sekiranya itu anda, maka anda mungkin ingin melihat senarai laman web torrent terbaik yang ada – ini mungkin memudahkan perkongsian fail untuk anda.

Netflix telah bekerja sangat keras untuk mengelakkan orang yang menggunakan VPN daripada mengakses perkhidmatan mereka. Ini kerana menyemak imbas melalui VPN memungkinkan anda kelihatan berada di tempat yang bukan anda. Oleh itu, anda mungkin dapat mengakses kandungan terhad geo di Netflix.

Anda boleh menonton Netflix menggunakan VPN, tetapi Ivacy tidak akan membenarkan anda melakukan ini. Ujian di empat pelayan menunjukkan bahawa sambungan yang berjaya tidak pernah dicapai.

Keputusan Ujian Kelajuan dengan Ivacy VPN

Hasil ujian kelajuan di Ivacy tidak terlalu buruk. Memang, mereka tidak bersaing dengan VPN Kanada terbaik untuk pengguna Kanada (Dalam Bahasa Perancis: Meilleur VPN) seperti NordVPN, tetapi antara penyedia VPN yang paling mementingkan belanjawan, prestasi mereka cukup baik.

Apabila disambungkan ke pelayan A.S. di New York, kadar pemindahan muat turun dicatat pada 45.86 Mbps dengan muat naik mencapai 43.92 Mbps.

tangkapan skrin hasil kelajuan ivacy

Pelayan di Amsterdam memberikan hasil yang serupa. Muat turun adalah 53.04 Mbps sementara muat naik adalah 25.39 yang agak mengecewakan.

Sekali lagi, pelayan di London memberikan prestasi yang serupa. Muat turun adalah 53.24 Mbps. Muat naik adalah 33.36 Mbps.

Sangat mengecewakan apabila mengetahui bahawa pelayan di Asia tidak tersedia pada masa pengujian, jadi tidak ada hasil untuk wilayah ini. Walaupun begitu, hasil keseluruhan ujian kelajuan menunjukkan bahawa Ivacy berada di suatu tempat di tengah-tengah pek berkenaan dengan kadar pemindahan data.

Memandangkan tanda harga yang sedikit, ini adalah hasil yang terhormat. Sekiranya harganya menjadi perhatian utama anda, maka Ivacy mungkin bukan pilihan yang tidak baik untuk anda.

Sudah tentu, jika anda mencari tawaran yang lebih mantap dan mengutamakan kelajuan berbanding harga, maka anda akan dilayan dengan lebih baik oleh salah satu VPN yang lebih pantas.

Adakah Ivacy VPN Menyimpan Log?

Terlalu banyak VPN yang membanggakan “Tiada Dasar Log“Dengan cetak tebal di laman utama mereka, maka anda membaca dasar privasi mereka. Di dalamnya, anda mendapati bahawa “tidak ada log” tidak bermaksud perkara yang sama dengan anda seperti yang berlaku kepada penyedia VPN.

Mereka mungkin menyimpan catatan mengenai peranti yang anda gunakan, ISP anda, jam berapa anda menyambung ke VPN dan berapa lama anda mengekalkan sambungan tersebut. Contohnya, jika anda ingin menyembunyikan alamat IP anda dari pemerintah, Ivacy tidak akan membantu anda dalam jangka masa panjang.

vektor dasar privasiMungkin mereka tidak menyimpan rekod laman web yang anda lawati atau apa yang anda lakukan semasa anda berada di sana. Itu mungkin cukup baik bagi sesetengah orang, tetapi orang lain yang bersungguh-sungguh melindungi privasi mereka tidak boleh menerima apa-apa yang lebih rendah daripada dasar “tanpa log” sebenar.

Anehnya, itulah yang disediakan oleh VPN Ivacy. Seperti banyak VPN lain dengan kekuatan yang sama, mereka membanggakan dasar mereka untuk melarang masuk hampir setiap halaman laman web mereka. Sekiranya anda sudah menggunakan perkhidmatan serupa, anda mungkin ingin menguji kekuatan VPN anda sebelum menukar ke penyedia lain.

Masih ragu-ragu?

Kemudian perhatikan dasar privasi Ivacy mereka.

Anda akan mengetahui bahawa Ivacy benar-benar mempercayai privasi. Selain itu, satu-satunya data yang mereka simpan mengenai anda adalah alamat e-mel anda.

Pilihan kaedah pembayaran yang diterima oleh Ivacy mematuhi polisi ini privasi sepenuhnya. Anda boleh menggunakan pilihan standard seperti kad debit atau kredit, tetapi jika anda mahu lebih banyak nama tanpa nama, anda boleh membayar menggunakan BitCoin, Paymentwall atau pelbagai cryptocurrency lain. Itulah jenis privasi yang dapat dihargai oleh orang yang paling bersemangat.

Berapa Kos VPN Ivacy?

Ivacy cukup berpatutan dengan harga bulan demi bulan $ 8.95. Sudah tentu, jika anda menggunakan langganan, anda akan mendapat potongan harga yang besar. Mendaftar untuk rancangan satu tahun akan memberi anda hanya $ 36, dan juga program dua tahun hanya $ 48. Untuk wang anda, anda boleh sambungkan sehingga lima peranti secara serentak.

Harga Ivacy

Seperti banyak VPN yang popular, Ivacy menawarkan jaminan wang dikembalikan untuk pelanggan yang tidak berpuas hati. Jaminan ini hanya baik selama tujuh hari dari tarikh langganan, jadi anda harus membuat keputusan dengan cepat.

Lebih-lebih lagi, Ivacy menyembunyikan banyak sekatan pada jaminan ini dalam cetakan halus. Sebagai contoh, jika anda telah memuat naik dan memuat turun lebih dari tujuh gigabait data atau anda telah menyambung ke Ivacy lebih dari 30 kali, maka anda tidak bernasib baik.

Sekiranya anda menggunakan BitCoin atau PaymentWall, anda juga tidak berhak mendapat bayaran balik. Ini bukan jaminan pengembalian wang yang tidak adil, tetapi Ivacy menyembunyikan sekatan ini dari segi Perkhidmatan, yang tidak disemak oleh kebanyakan orang sebelum mendaftar ke VPN. Polisi ini mungkin membawa kepada lebih daripada beberapa orang yang tidak puas hati.

Adakah Ivacy adalah VPN yang Disyorkan?

logo ivacy

Ivacy hanya disyorkan jika anda prihatin dengan harga di atas semua yang lain. Mereka rangkaian dan kelajuan dihormati, tetapi sebilangan orang tidak akan menyukai hubungan Singapura dengan negara Lima Mata. Sekiranya anonimiti menjadi keutamaan, teruskan mencari kerana terdapat VPN yang lebih baik dan lebih pantas di luar sana Surfshark dan yang disebutkan di atas Nord.

Dalam dunia VPN, semuanya bergantung kepada berapa banyak anda menghargai privasi anda. Sekiranya anda menghargai privasi anda dan orang lain setiap tahun dengan harga $ 30-40, maka semoga berjaya — kerana anda akan memerlukannya. Tetapi jika itu bernilai berlipat ganda (kita harus berharap demikian), maka lebih baik anda lebih mengutamakan keselamatan dan fungsi. Lihat, setelah data anda di luar sana, di luar sana untuk selamanya.

Mengetahui hal ini, adakah anda masih menganggap idea yang baik untuk menjimatkan pelaburan anda demi keselamatan?

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me