Keselamatan Dalam Talian 101: Cara Menjaga Keselamatan Anak-anak Anda Dalam Talian

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Kanada menyaksikan peningkatan kecurian identiti dan jenayah internet yang lain. Sebagai tindak balas terhadap ini – undang-undang yang dikenali sebagai Akta Perlindungan Maklumat Peribadi dan Dokumen Elektronik (PIPEDA) telah diluluskan.


kecurian identitiPeraturan privasi baru dirancang untuk beritahu orang Kanada apabila terdapat pelanggaran data. Sebahagian besar dari keputusan baru ini seharusnya mencegah pelanggaran sejak awal.

Namun, pada masa ini, semua syarikat diwajibkan oleh undang-undang untuk memberi amaran kepada Suruhanjaya Privasi Kanada jika ada risiko sebenar data seseorang terganggu oleh pelanggaran data.

Undang-undang secara longgar meminta perusahaan mengambil tindakan “sesuai” untuk menjaga keselamatan data. Ia juga menggunakan istilah yang tidak tepat untuk menentukan bila syarikat perlu memberi amaran kepada pelanggan mengenai pelanggaran data. Ini mungkin menyangkut orang Kanada kerana menjaga keselamatan data mereka telah menjadi perhatian utama.

Menurut pejabat Pesuruhjaya Privasi Daniel Therrien pelanggaran data seperti hack Equifax yang besar menaikkan bendera merah untuk warga Kanada tetapi undang-undang tidak menggambarkan kebimbangan ini.

Dia telah meminta kenaikan anggaran tahunan $ 24 juta untuk digunakan untuk menganalisis dan menyiasat laporan pelanggaran data yang akan memberi banyak denda $ 100,000 untuk pelanggaran yang ada dalam talian bagi syarikat yang tidak menangani pelanggaran data dengan betul.

Pakar mengatakan bahawa peraturan ini tidak cukup jauh dan keyakinan terhadap peraturan baru itu rendah.

Dengan komputer yang dipantau sepanjang waktu, penggodam masih dapat merancang dan menyampaikan serangan jahat. Fakta ini menjadikan melindungi individu, dan komputer peribadi nampaknya hampir mustahil. Namun, ia tidak perlu mustahil.

Pada pandangan pertama, membuang internet dari rumah anda untuk melindungi privasi dan identiti anda mungkin satu-satunya pilihan. Walau bagaimanapun, sangat penting untuk diingat bahawa internet juga merupakan alat yang berharga.

Pelbagai panduan tersedia untuk menolong anda menjaga privasi dan keselamatan anak anda dalam talian, tetapi banyak panduan ini terlalu umum atau tidak sesuai dengan teknologi moden sehingga dapat banyak digunakan dalam beberapa situasi.

Panduan komprehensif ini akan membantu anda melindungi privasi anda sambil melindungi anak-anak dengan memberikan pelbagai petua dan maklumat keselamatan mengenai media sosial dan aplikasi berbual seperti Facebook dan Snapchat.

Contents

Langkah-langkah Menjaga Keselamatan Kanak-kanak dalam Talian

Di bahagian panduan ini, anda akan mendapat pemahaman umum mengenai beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjaga keselamatan privasi anak anda dan beberapa perkara yang boleh dilakukannya untuk membantu.

Garis Panduan Ibu Bapa

menjaga keselamatan dalam talianSemasa cuba menjaga keselamatan anda, satu tempat untuk memulakan adalah halaman sumber FBI, di mana anda boleh mendapatkan pelbagai maklumat berguna tentang melindungi anak anda dari bahaya dalam talian. Laman web ini adalah sumber yang sempurna kerana sentiasa dikemas kini untuk memenuhi keperluan teknologi baru.

Dengan setiap kemajuan baru dalam teknologi komputer dan telekomunikasi, akses ke sumber maklumat dan pengalaman budaya baru berkembang. Namun, apabila akses ini meningkat, begitu juga peluang untuk pemangsa untuk mendapatkan akses ke maklumat peribadi anda dan anak anda.

Fakta ini menjadikan anda (terutama ibu bapa) sangat penting untuk memahami pelbagai bahaya akses dalam talian dan cara memantau perubahan maklumat yang mungkin timbul daripada masalah dalam talian.

Pemangsa dalam talian

Pemangsa dalam talian boleh mempunyai pelbagai tujuan. Beberapa pemangsa hanya mencari maklumat, tetapi yang lain menginginkan lebih banyak. Penting untuk menyedari bahawa sekumpulan kecil individu melayari internet dengan satu-satunya tujuan untuk berkawan dengan seorang anak. Persahabatan ini boleh menjadi permulaan untuk menjayakan anak untuk eksploitasi seksual kelak.

Pemangsa seksual mempunyai kemampuan hebat untuk perlahan-lahan menurunkan simpanan anak dalam jangka masa yang kecil dengan berpura-pura menjadi orang lain. Sesiapa sahaja boleh membuat profil media sosial yang berbeza dengan kenyataan.

Sekiranya kanak-kanak itu tidak pasti, anda harus mengumpulkan maklumat mengenai orang itu. Sekiranya tingkah laku pemuda itu berubah, itu boleh menjadi indikasi pemeliharaan dari pemangsa seksual. Beberapa tanda amaran yang perlu dicari termasuk sejumlah besar masa dalam talian atau pornografi di komputer anak anda.

FBI telah mengumpulkan senarai yang merangkumi tanda-tanda umum jika anda bimbang tentang pengalaman dalam talian anak anda. Sekiranya anak anda menunjukkan tanda-tanda ini, anda harus bersedia bercakap secara terbuka mengenai ancaman pemangsa dalam talian dan bagaimana mengelakkannya.

Anda harus berbincang dengan anak anda dan menghubungi polis tempatan anda sekiranya anda mendapat bukti adanya hubungan yang tidak sesuai antara orang dewasa dan anak anda. Kunci penting untuk mengelakkan masalah ekstrem seperti buli siber atau pemangsa seksual adalah komunikasi terbuka antara ibu bapa dan anak.

Pelbagai sumber tersedia untuk membantu memberi maklumat dan panduan kepada ibu bapa. Laman web ini merangkumi:

 • Majlis Keselamatan Negara – menawarkan petua bagaimana memastikan anak-anak anda tahu menjaga keselamatan diri.
 • Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan – memberi sokongan ibu bapa ketika bercakap dengan anak-anak tentang keselamatan di internet.
 • Protectkids.com dan Internet Safety 101 – adalah sumber maklumat yang sangat baik mengenai pemangsa seksual dan menasihatkan untuk membantu mengelakkan bahaya yang berkaitan dengan pemangsa dalam talian.

Laman Web dan Kanak-kanak

laman web log masuk kanak-kanakInternet adalah bahagian asas dalam kehidupan seharian yang bermaksud orang dewasa dan kanak-kanak mesti menjadi warganegara digital yang pintar. Dengan pendidikan dan hiburan yang sangat mudah diakses, pasukan petugas khas telah dibuat untuk membantu memastikan keselamatan sekolah dan kampus. Pasukan petugas ini berusaha melindungi anak-anak daripada buli dan keganasan di sekolah.

Isu-isu ini kadang-kadang berlaku di rumah anak. Namun, internet juga dapat digunakan dengan cara yang positif. Sebagai contoh, kekerasan berpacaran selalu menjadi masalah fizikal dan menjadi perhatian utama. Pelbagai statistik membuktikan bahawa fenomena ini adalah perkara biasa, tetapi internet dapat membantu mengatasi masalah ini.

LoveIsRespect adalah organisasi dengan tujuan utama untuk mendidik dan memperkasakan orang untuk membantu mencegah atau menamatkan hubungan yang tidak baik. Mereka melakukan kajian pada tahun 2008 yang mendapati bahawa 69% remaja yang melakukan persetubuhan pada usia 14 tahun, mengatakan mereka mengalami beberapa bentuk penyalahgunaan hubungan.

Kajian ini juga memberikan maklumat di mana seorang daripada lima remaja berusia antara 13 hingga 14 tahun menyatakan bahawa mereka mengenali rakan atau rakan sebaya yang telah dipukul oleh teman lelaki atau teman wanita dalam keadaan marah. Ini juga menyiratkan bahawa hanya 51% remaja yang dapat mengenal pasti tanda amaran hubungan yang berbahaya.

Dengan menggunakan sumber seperti LoveIsRespect, ibu bapa dapat menggunakan internet untuk mengisi jurang pengetahuan. Ia juga dapat digunakan untuk mengatasi keganasan dan masalah lain yang timbul selama tahun-tahun formatif yang kritikal.

Buli Siber

Buli SiberBuli telah menjadi sebahagian kecil masyarakat selama bertahun-tahun, tetapi dengan penemuan internet, ia telah mengambil bentuk yang sama sekali baru.

Buli siber dapat didefinisikan dengan penggunaan berbagai teknologi (telefon bimbit, komputer, atau alat lain yang disambungkan ke internet) untuk mengirim, mengirim, atau data teks yang dibuat untuk menyakiti atau memalukan orang lain. Buli siber malah boleh berlaku semasa menggunakan konsol permainan video.

Dengan banyaknya teknologi yang ada untuk buli siber, ibu bapa mesti sangat berwaspada untuk mengetahui petunjuk mengenai kejadian ini. Facebook, Twitter, ruang sembang, forum, dan laman rangkaian sosial lain dapat digunakan untuk menyerang orang lain. Cyberbullies akan menggunakan segala bentuk media untuk berjaya dalam komen dan tindakan mereka yang menyakitkan.

Cara-cara ini boleh merangkumi tetapi tidak terhad kepada penyebaran khabar angin, membocorkan maklumat peribadi, atau bahkan penyamaran. Ketika berkaitan dengan buli siber, hal itu dapat dilakukan secara terang-terangan atau secara sembunyi-sembunyi. Tanpa pertukaran tatap muka, banyak pembuli cenderung bertindak lebih berani dalam talian daripada di halaman sekolah.

Pada tahun 2010, penyelidikan menunjukkan bahawa 43% remaja mempunyai pengalaman menjadi mangsa buli siber. Oleh itu, adalah mustahak juga bagi ibu bapa untuk terus membuka dialog mengenai buli siber dengan anak mereka.

Beberapa sumber berharga untuk merujuk pada perkara ini disenaraikan di sini:

 • Pusat Penyelidikan Buli Siber – mengandungi maklumat mengenai penyelesaian terhadap buli siber.
 • DoSomething.org– menyenaraikan 11 fakta mengenai isu-isu yang berkaitan dengan buli siber.
 • Pusat Nasional Kanak-kanak yang Hilang dan dieksploitasi – merangkumi halaman yang menerangkan cara menghentikan buli siber dan bagaimana untuk memberitahu sama ada anak anda dibuli dalam talian.

Perlindungan Maklumat Peribadi

Sekiranya anak anda berumur di bawah 13 tahun, anda mempunyai kawalan penuh terhadap maklumat peribadi yang dikumpulkan dalam talian. Undang-undang ini memberi anda peluang untuk menyetujui segala data yang disimpan mengenai anak anda. Ia juga memerlukan laman web untuk menjaga keselamatan data yang dikumpulkan. Baca lebih lanjut mengenai bagaimana perkhidmatan VPN Kanada dapat membantu melindungi data anda.

Ketika melindungi anak anda secara dalam talian, mungkin perlu meneliti undang-undang privasi. Beberapa undang-undang ini juga berlaku untuk melindungi privasi orang dewasa. Pelbagai laman web mempunyai maklumat dan petua yang bermanfaat tentang cara menjauhkan maklumat sensitif dari pengguna yang tidak dibenarkan.

Laman web berikut memberi maklumat kepada orang ramai untuk mendapatkan maklumat terkini dan diberitahu tentang melindungi maklumat peribadi mereka:

 • Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan – menawarkan halaman yang penuh dengan maklumat mengenai masalah privasi.
 • Akta Perlindungan Privasi Dalam Talian Kanak-kanak – memberikan ringkasan kepada ibu bapa mengenai aspek undang-undang melindungi maklumat anak dalam talian.
 • DO-IT- memberikan pelbagai petua mengenai cara memastikan data anda tidak dijumpai dalam talian.

Petua Kanak-kanak

 • Adalah lebih baik jika anda selalu bertanya kepada ibu bapa anda sebelum memberikan maklumat peribadi.
 • Anda tidak boleh memberikan nama belakang atau alamat rumah anda.
 • Petua lain yang berguna adalah membuat nama skrin yang masuk akal.
 • Nama skrin ini tidak boleh menyertakan data peribadi seperti tarikh lahir atau nama.
 • Adalah penting untuk memberitahu ibu bapa anda sebelum berjumpa rakan dari dalam talian.
 • Ingat, tidak semua orang adalah siapa yang mereka katakan.

Lawati laman web berikut untuk maklumat lebih lanjut tentang selamat semasa dalam talian:

 • Perpustakaan Awam New York – memberikan nasihat terbaik untuk mencari maklumat dan petua untuk menjaga keselamatan anak-anak semasa dalam talian.
 • Pusat Advokasi Kanak-kanak Kebangsaan – memberikan petua dan sumber keselamatan internet untuk kanak-kanak dari semua peringkat umur.
 • McGruff Safe Kids – menyenaraikan sepuluh peraturan keselamatan umum mengenai penyediaan maklumat dalam talian.

Petua Ibu Bapa

Petua Ibu BapaUntuk memberi keyakinan kepada ibu bapa, Family Online Safety Institute memberikan nasihat berguna mengenai keibubapaan digital yang baik. Keyakinan ini akan membolehkan ibu bapa menyokong anaknya untuk melayari internet dengan selamat.

Mengikut usia anak anda, masalah dan subjeknya berbeza-beza. Walau bagaimanapun, keibubapaan moden memerlukan anda mempunyai pemahaman yang kuat mengenai kejadian dalam talian. Maklumat ini mesti merangkumi pelbagai aplikasi yang diperkenalkan.

Anda boleh menjadi ibu bapa yang unggul dengan menggunakan teknologi pintar. Ini membolehkan anda menjalin hubungan yang lebih percaya dan kolaboratif dengan anak dengan mengadakan dialog yang jujur ​​tentang bagaimana dia menggunakan internet. Anda mesti mempunyai pemahaman dan pengetahuan yang mendalam mengenai pelbagai laman web yang menarik bagi remaja masa kini.

Berikut adalah dua laman web yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan pemahaman dan panduan yang lebih baik. Sangat penting untuk selalu diingat bahawa keselamatan internet boleh menjadi komponen penting dari pengalaman dalam talian yang positif.

Laman web untuk membantu anda mencapai matlamat ini adalah:

 • Institut Keselamatan Dalam Talian Keluarga – mempunyai tujuh langkah keibubapaan digital yang baik yang memberikan petua untuk penggunaan dalam talian yang selamat.
 • Jabatan Pendidikan State of Washington – menawarkan PDF yang mengandungi pelbagai petua keselamatan dalam talian untuk ibu bapa dan anak-anak.

Aplikasi dan Laman Web yang popular

Setelah anda meneroka laman web di atas untuk mengetahui cara menjaga keselamatan anak-anak anda secara dalam talian, bahagian seterusnya ini akan memberi anda gambaran mengenai aplikasi dan laman web yang paling banyak digunakan.

laman web vs aplikasi

Salah satu aplikasi yang paling popular adalah Snapchat. Hampir ⅓ remaja di Australia menggunakan aplikasi ini setiap hari. Berjuta-juta foto dan video ditukar setiap hari.

Setiap video, foto, dan tangkapan layar seharusnya dihapus secara otomatis dalam beberapa saat ketika Anda menggunakan Snapchat. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk membatalkan penghapusan atau skrin menangkap gambar pada peranti lain. Proses ini meninggalkan catatan tetap mengenai apa yang anda fikirkan bersifat sementara.

Aplikasi lain yang popular ialah Kik Messenger. Dengan Kik Messenger, anda boleh menghantar mesej tanpa memberikan nombor telefon anda. Fakta ini menjadikan aplikasi ini popular untuk orang yang tidak mahu dikenali.

Sekiranya anda membaca ulasan untuk aplikasi ini, anda dengan cepat menyedari bahawa aplikasi ini terkenal kerana menerima dan menghantar mesej eksplisit. Malah dinilai lebih tinggi 17+ kerana “Tema Sering / Matang / Tema Merangsang”. Peringkat ini tidak menghalang kanak-kanak di bawah 17 tahun memuat turun dan menggunakan aplikasi.

Seterusnya dalam senarai aplikasi kegemaran adalah Ask.fm yang merupakan laman web rangkaian sosial dengan format soal jawab. Aplikasi ini baru-baru ini dikaitkan dengan buli dan bunuh diri. Hanya kanak-kanak berusia lebih dari 13 tahun yang dibenarkan, tetapi aplikasi ini tidak mempunyai sistem untuk memantau aktiviti.

Aplikasi ini boleh dianggap sebagai tempat berlakunya penindasan siber. Aplikasi ini hanyalah beberapa bahaya dalam talian yang dihadapi oleh kanak-kanak dan orang dewasa. Dengan dimaklumkan mengenai aplikasi dan laman web yang paling banyak digunakan, anda dapat mempelajari cara membuat dialog berguna mengenai keselamatan semasa menggunakan aplikasi tersebut.

Disenaraikan di bawah adalah beberapa langkah khusus yang dapat anda dan anak anda lakukan dengan aplikasi dan laman web tertentu untuk membantu mereka tetap selamat.

1. Snapchat

logo mudah alih snapchatAplikasi pemesejan yang sangat popular ini telah menambah ciri perbualan video dan teks untuk membuat laman komunikasi all-in-one. Aplikasi ini sangat popular di kalangan dewasa muda dan remaja.

Snapchat menghendaki pengguna berusia lebih dari 13 tahun untuk membuat akaun. Sebilangan besar pengguna percaya bahawa mesej itu sendiri hapus dalam beberapa saat, tetapi yang lain tahu bahawa internet selamanya. Mesej ‘musnah’ ini dapat dipulihkan dengan cepat dengan sejumlah pengetahuan teknikal.

Mesej ini juga dapat disimpan dengan mengambil tangkapan skrin. Snapchat mahu orang ramai mempercayai bahawa kebanyakan mesej ini tidak berbahaya, tetapi aplikasi ini mempunyai reputasi sebagai penerima pesanan. Namun, anda tidak perlu panik.

Snapchat mempunyai pelbagai tetapan yang dapat diubah untuk membantu melindungi privasi dan menghilangkan penerimaan mesej yang tidak pantas dari orang asing.

Melindungi Anak Anda di Snapchat

Sebilangan besar individu berpendapat bahawa akses ke akaun kanak-kanak sangat membantu. Walau bagaimanapun, aplikasi ini tidak akan membantu. Anda mesti mendorong anak untuk tidak menghantar atau menerima mesej tanpa anda hadir.

Fakta ini penting kerana mesej ‘hapus’ setelah membukanya. Adalah idea yang baik untuk membincangkan cara aplikasi berfungsi, berisiko menggunakan aplikasi, dll. Galakkan anak anda berfikir sebelum menghantar gambar.

Adalah penting bahawa anak anda juga memahami bahawa tidak boleh menghantar gambar seksual. Adalah mungkin untuk menetapkan tetapan privasi hanya untuk membenarkan mesej dari rakan dan keluarga. Anda boleh melakukannya dengan memulakan menu tetapan Snapchat.

Kemudian, klik di mana tertulis “Siapa yang dapat menghantar saya mesej?”. Anda kemudian boleh memilih “Kawan Saya.” Sekiranya anda bimbang anak anda menggunakan aplikasi tanpa anda, anda boleh menghubungi Snapchat, dan mereka akan menghapus akaun sesiapa sahaja yang berumur di bawah 13 tahun.

Proses ini boleh dimulakan di https://support.snapchat.com/delete-account. Anda mesti mempunyai nama pengguna dan kata laluan untuk membuang akaun. Sekiranya anda tidak mempunyai maklumat ini, pergi ke

https://support.snapchat.com/en-US/a/delete-my-account1.

Sekiranya kanak-kanak di bawah umur 13 tahun cuba membuat akaun Snapchat, dia akan mendapat akses ke SnapKidz sebagai gantinya. Walau bagaimanapun, jika seorang kanak-kanak berbohong mengenai usianya, dia masih boleh mengakses aplikasi tersebut.

SnapKidz membolehkan kanak-kanak mengambil gambar tetapi tidak menghantarnya. Tidak mungkin anak-anak menghantar atau menerima mesej atau menambah rakan di SnapKidz.

2. Kik Messenger

logo kik-utusanDengan lebih daripada 100 juta pengguna, Kik adalah salah satu aplikasi paling terkenal untuk remaja masa kini. Anda boleh menghantar pelekat maya, tinjauan, mesej teks, foto, dan video menggunakan aplikasi ini. Kerana anda hanya memerlukan nama pengguna Kik seseorang untuk dihantar, anda tidak perlu memberikan nombor telefon anda.

Fakta ini dapat memberikan rasa selamat kepada individu. Nampaknya selamat kerana anak anda hanya memberikan nama pengguna dalam talian tanpa nama, tetapi tidak. Kik sangat popular untuk sexting yang memberikan penarafan 17+ di app store.

Walaupun begitu, Kik membenarkan sesiapa yang berumur 13+ untuk membuat akaun. Dengan membaca ulasan, anda dapat melihat bahawa aplikasi ini tidak sesuai untuk kanak-kanak. Sekiranya anak anda menggunakan Kik, dia mungkin dapat menerima mesej dari mana-mana orang di aplikasinya.

Melindungi Anak Anda pada Kik

Sebagai ibu bapa, anda dapat menjaga keselamatan anak anda dengan:

 • Mendorong mereka hanya untuk menghantar mesej kepada orang yang mereka kenal di luar talian
 • Memberitahu mereka untuk tidak pernah berkongsi maklumat peribadi / peribadi dengan orang asing atau rakan dalam talian sahaja
 • Menunjukkan kepada kanak-kanak cara menggunakan ciri orang baru. Kik akan menghantar mesej dari orang baru ke bahagian ‘Sembang Baru’ di mana anak itu dapat menyekat dan mengabaikan pengirimnya.
 • Menjaga nama pengguna kanak-kanak itu peribadi.

Apabila anda mahu menyekat orang, pergi ke tetapan terlebih dahulu. Di kawasan pengaturan, pergi ke tetapan sembang atau tetapan privasi. Cari di mana tertera ‘blok senarai’ dan pilih butang +. Kemudian, anda harus mencari pengguna yang ingin anda sekat dan klik blok untuk mengesahkan.

Sekiranya anda ingin merahsiakan nama pengguna, beritahu anak anda agar hanya membagikannya dengan orang yang dia kenal di luar talian dan elakkan daripada menyiarkan nama pengguna di mana-mana aplikasi atau laman media sosial lain.

3. Tanya.fm

logo ask-fmRamai ibu bapa mengetahui laman media sosial gergasi seperti Facebook, Instagram, dan Twitter. Walau bagaimanapun, Ask.fm adalah satu lagi laman rangkaian sosial yang semakin popular dengan kanak-kanak di bawah 18 tahun.

Ask.fm adalah laman web yang unik kerana membolehkan pengguna bertanya dan menjawab soalan tanpa nama. Laman web ini baru-baru ini menjadi berita yang berkaitan dengan kes bunuh diri di Florida. Dengan menggunakan aplikasi Ask.fm, kanak-kanak membuli seorang gadis muda sehingga dia membunuh diri.

Di Britain, Perdana Menteri David Cameron menyebut aplikasi itu sebagai keji kerana masalah buli siber yang serupa di negaranya. Menurut BuzzFeed.com, sembilan bunuh diri dari seluruh dunia telah dihubungkan ke laman media sosial ini. Sebab di sebalik fakta ini adalah kerana kemampuan untuk mengemukakan soalan tanpa nama tanpa ada yang memantau kandungannya.

Laman web Ask.fm mempunyai penafian yang menyatakan syarikat tidak mempunyai tanggungjawab terhadap anda atas kandungan yang mungkin anda rasa tidak menyenangkan, cabul, atau kurang enak. ‘Dengan risiko dan populariti yang berkaitan dengan aplikasi ini, sangat penting untuk mengetahui apakah anak anda menggunakannya dan bagaimana melindungi mereka.

Melindungi Anak Anda di Ask.fm

Anda boleh memanfaatkan tetapan privasi yang ada di aplikasi ini untuk membantu melindungi kanak-kanak dan orang dewasa. Sekiranya mesej diterima oleh orang yang melecehkan, anda boleh mengklik ‘blokir’ di sebelah soalan untuk menghentikan kemampuan orang itu untuk mengajukan soalan kepada anda.

Anda juga boleh pergi ke tetapan dan klik privasi. Setelah mengklik privasi, tekan ‘jangan biarkan soalan tanpa nama’ untuk mengelakkan orang asing daripada tidak dapat mengemukakan soalan. Pastikan untuk mendorong anak anda untuk tidak berkongsi kata laluan dengan rakan atau orang asing.

Semasa aplikasi sedang digunakan, anda harus berusaha agar dialog tetap terbuka, sehingga anak anda akan menemui anda jika ada masalah. Sekiranya anda mempunyai akses, bermanfaat untuk memantau tingkah laku dan interaksi anak untuk memastikan dia bertanggungjawab.

Anak anda juga perlu memahami bahawa apa sahaja dan segala yang diposkan ke Ask.fm dapat dikongsi di laman media sosial yang lain. Oleh itu, jika anak anda tidak akan membagikannya dengan keluarga, ia tidak boleh diterbitkan dalam talian.

Akhirnya, adalah penting untuk bercakap dengan anak anda mengenai buli siber, berinteraksi dengan orang lain, dan bagaimana orang lain berkomunikasi dengan anak anda. Sekiranya anda atau anak anda merasa dia diganggu dalam talian, berbincanglah dengan anak anda dan kemudian bertindak.

Apabila pengguna lain melanggar syarat penggunaan, anda boleh memulakan proses aduan rasmi dengan menggunakan kawasan ‘hubungi kami’ atau menghantar e-mel ke [email protected] Syarat penggunaan melarang pelbagai kandungan yang merangkumi item yang menyinggung perasaan, membenci, pornografi, atau mengancam.

Anda boleh menyahaktifkan akaun Ask.fm dengan masuk ke aplikasi terlebih dahulu. Seterusnya, klik tetapan di sebelah kanan atas skrin. Kemudian tekan di mana tertera ‘nyahaktifkan akaun.’ Anda mesti mengesahkannya dengan memasukkan kata laluan sekali lagi.

4. Badoo

logo badooRamai orang tidak pernah mendengar tentang Badoo. Apabila anda memikirkan pernyataan itu, sangat menakutkan untuk menyedari seberapa banyak anak menggunakan yang mungkin tidak diketahui oleh ibu bapa. Kebenaran mungkin banyak.

Kedai aplikasi menawarkan lebih daripada satu bilion aplikasi telefon pintar. Sebilangan besar aplikasi yang ada ini tidak berbahaya dan bahkan bermanfaat termasuk aplikasi muzik dan aplikasi transit awam. Walau bagaimanapun, sebilangan kecil aplikasi ini menghubungkan anak-anak ke laman media sosial yang berpotensi berbahaya.

Badoo adalah salah satu jenis aplikasi ini. Tidak selalu tepat untuk memberitahu anak anda secara langsung agar tidak menggunakan aplikasi tertentu, tetapi laman web ini bukanlah laman web yang seharusnya anda gunakan. Ia adalah laman web temu janji.

Tidak semestinya berbahaya, tetapi laman web ini direka untuk orang dewasa dan orang dewasa terutamanya menggunakan laman web ini. Kanak-kanak tidak boleh dibenarkan di mana orang dewasa berusaha untuk mengenali orang dewasa yang lain. Sebilangan orang berpendapat bahawa membiarkan anak menggunakan Badoo sama dengan menghantar anak anda ke bar untuk bertemu rakan baru.

Badoo jelas dalam larangannya untuk orang di bawah usia 18 tahun kerana ia adalah tempat pertemuan untuk orang dewasa. Namun, sekatan ini dapat diabaikan atau dilewati oleh anak yang tekun dan cerdas. Dengan ini, anda mesti mengetahui laman web ini untuk memastikan keselamatan anak anda.

Melindungi Anak Anda di Badoo

Langkah pertama dalam melindungi privasi anda semasa berada di Badoo adalah memahami laman web ini untuk orang dewasa. Walaupun terma dan syarat laman web Badoo menyatakan dengan jelas bahawa bagi mereka yang berumur 18 tahun ke atas, seorang kanak-kanak boleh berbohong mengenai usianya dan masih membuat akaun.

Anda juga harus sedar bahawa orang lain dapat membuat akaun palsu untuk meminta gambar yang tidak sesuai atau mencuri data peribadi. Anda juga harus memahami bahawa segala maklumat yang dikongsi di Badoo dapat dikongsi secara terbuka. Fakta ini berlaku untuk pelbagai laman web, jadi anak anda harus tahu untuk tidak pernah berkongsi maklumat peribadi dengan orang yang tidak dikenali.

Sekiranya anda ingin menghapus akaun, anda boleh log masuk, pergi ke tetapan, dan kemudian klik hapus akaun. Sekiranya anda ingin mematikan perkhidmatan lokasi dalam aplikasi Badoo, anda boleh log masuk, masuk ke profil, kemudian klik perkataan ‘privasi’ dan kemudian klik ‘tunjukkan jarak jauh’.

Terma dan syarat Badoo menyatakan dengan jelas jika mereka menyedari orang bawah umur telah membuat akaun, mereka akan menghapus maklumat profil dari Badoo. Perjanjian ini membolehkan anda menghantar mesej ke Badoo di halaman maklum balas dan mereka akan membuang akaun anak di bawah umur.

Halaman maklum balas ini boleh didapati di https://badoo.com/help/report-underage.phtml. Semua maklumat di atas membantu menjaga keselamatan anak anda, tetapi Badoo adalah laman web yang benar-benar dewasa, dan tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah usia 18 tahun.

5. Facebook

logo fbDari semua aplikasi yang ada, boleh dikatakan bahawa Facebook adalah aplikasi yang paling banyak digunakan. Maklumat yang diberikan di bawah ini berbeza dengan data yang ditunjukkan di atas kerana ia bukan terutamanya mengenai kanak-kanak.

Walau apa pun, maklumat ini diperlukan sekiranya anda ingin menjaga keselamatan anak-anak anda. Data ini bahkan boleh berguna bagi mereka yang tidak mempunyai anak kerana Facebook mempunyai banyak bahaya dan anda perlu tahu bagaimana melindungi diri anda.

Satu perkara hebat mengenai Facebook adalah bahawa ia membolehkan anda melindungi diri anda dari pelbagai bahaya seperti pengambilan data dan pencurian identiti. Walau bagaimanapun, anda mesti mengubah tetapan lalai untuk melindungi anda dan anak-anak anda.

Melindungi Anak Anda di Facebook

Langkah pertama adalah memeriksa tetapan asas anda. Log masuk ke aplikasi dan klik pada lobak jatuh yang terletak di sudut kanan atas dan kemudian klik tetapan. Dari sini, anda boleh memeriksa tetapan privasi dan keselamatan.

Untuk mengubah tetapan privasi, pilih ‘privasi’ dan kemudian tekan butang edit di sebelah ‘siapa yang dapat melihat catatan masa depan anda?’. Setelah memilih bahagian ini, anda boleh memilih rakan mana yang dapat melihat catatan anda. Anda bahkan dapat melindungi kemas kini status sebelumnya dengan memilih ‘hadkan siapa yang dapat melihat catatan yang lalu’ dan kemudian mengklik ‘hadkan catatan yang lalu.’

Anda boleh mengubah tetapan keselamatan dengan memilih ‘keamanan’ dan kemudian mengklik edit di sebelah ‘dapatkan makluman mengenai log masuk yang tidak dikenali.’ Di kawasan ini, anda boleh memilih cara Facebook memberitahu anda tentang aktiviti tidak teratur.

Sekiranya anda mempunyai kebimbangan seseorang boleh mengakses akaun, anda boleh memilih ‘gunakan pengesahan dua faktor.’ Setelah memilih butang ini, klik butang ‘bermula’ biru dan ikuti arahan yang diberikan di skrin.

Pelbagai pilihan lain untuk keselamatan dan perlindungan dapat ditemukan di bawah kawasan tetapan. Satu alat berguna terletak di bawah tab yang bertuliskan ‘pemilikan dan kawalan akaun.’ Setelah anda mengklik ke kawasan ini, anda boleh menyahaktifkan atau menghapus akaun.

Sekiranya anda ingin mematikan akaun anda buat sementara waktu, pilih Nyahaktifkan. Sekiranya anda akan menghapus akaun anda secara kekal, pilih Hapus akaun.

Beberapa aplikasi kegemaran lain yang sebagai ibu bapa yang perlu anda ketahui termasuk:

Bumble – Aplikasi ini serupa dengan Tinder, tetapi ia memerlukan wanita itu untuk melakukan langkah pertama. Telah dikatakan bahawa anak-anak menggunakan Bumble untuk membuat akaun palsu dengan memalsukan usia mereka.

Live.me – Aplikasi video streaming langsung ini menggunakan geolokasi untuk berkongsi video. Prosedur ini membolehkan pengguna mencari lokasi tepat siaran. Anda juga boleh mendapatkan duit syiling untuk membayar gambar anak-anak.

Kira% – Ini seperti aplikasi kalkulator, tetapi ini adalah tempat rahsia untuk menyembunyikan foto, fail, video, dan sejarah penyemak imbas.

Holla– Sebagai aplikasi sembang video ketagihan yang diproklamirkan sendiri, Holla membolehkan kanak-kanak mengakses orang di seluruh dunia. Pengulas aplikasi ini mendakwa bahawa mereka telah dihadapkan dengan penghinaan perkauman, kandungan eksplisit, dan item berbahaya yang lain.

Bisikan – Dengan aplikasi media sosial ini, anak anda digalakkan untuk berkongsi rahsia dengan orang yang tidak dikenali. Ini juga menjadikan lokasi pengguna tersedia untuk orang lain.

Panas atau tidak – Matlamat utama aplikasi ini adalah untuk membolehkan orang ramai berhubung. Orang ramai digalakkan untuk menilai profil antara satu sama lain, mencari orang di kawasan setempat, dan berbual dengan orang yang tidak dikenali.

Omegle – Aplikasi ini adalah laman web sembang dalam talian percuma yang mendorong anak anda untuk berbual tanpa nama dengan orang lain termasuk orang asing.

Kuning – Dengan suasananya seperti Tinder, Yellow dirancang untuk membolehkan remaja bermain-main satu sama lain.

Membakar Buku – Burn Book adalah tempat remaja pergi untuk menghantar khabar angin tanpa nama. Khabar angin ini disiarkan melalui foto, video, audio, dan teks.

Tulang harapan – Aplikasi ini mendorong anak-anak untuk membandingkan anak-anak lain antara satu sama lain. Ini juga membolehkan anak-anak menilai satu sama lain menggunakan skala.

Instagram – Instagram adalah aplikasi yang paling banyak digunakan untuk membuat akaun palsu untuk menyembunyikan kandungan. Teks menggunakan Instagram juga popular kerana mesejnya akan dihapus setelah anak meninggalkan perbualan.

Maklumat Negara Khusus

Walaupun internet dapat diakses di seluruh dunia, setiap negara, wilayah, dan wilayah dapat sangat berbeza. Disusun di bawah adalah maklumat berharga untuk beberapa negara yang mempunyai kepentingan tertentu.

1. Kanada

bendera kanada bulatKanada sama dengan negara lain dalam senarai ini ketika menghadapi ancaman yang dihadapi oleh anak-anak mereka.

Snapchat

Aplikasi Snapchat boleh dilabel sebagai aplikasi paling popular yang digunakan oleh kanak-kanak hari ini. 50% dari semua remaja berumur 16 hingga 19 tahun di seluruh dunia menggunakan Snapchat setiap bulan sementara hanya 40% remaja Kanada menggunakannya. Statistik ini menjadikan Snapchat lebih popular daripada Facebook Messenger dan WhatsApp.

Penggunaan Telefon Pintar

AVG melakukan tinjauan yang menjemput ibu bapa dari pelbagai negara termasuk Kanada untuk menjawab soalan mengenai penggunaan telefon pintar di kalangan anak-anak. Ia menemui beberapa fakta menarik. Ramai kanak-kanak tahu menggunakan telefon pintar sebelum mereka tahu menulis. 89% kanak-kanak berumur antara 6 hingga 9 tahun aktif dalam talian.

Akses internet

MediaSmarts Kanada melakukan tinjauan yang mendedahkan bahawa 99% daripada semua kanak-kanak usia sekolah mempunyai akses dalam talian di luar sekolah. 40% pelajar ini tidur dengan telefon bimbit mereka. 35% daripada kanak-kanak berumur 9 hingga 16 tahun menggunakan telefon pintar untuk mengakses internet sementara yang lain menggunakan tablet dan komputer riba.

Profil Dalam Talian

Dalam kumpulan umur 15 hingga 16 tahun, 90% pelajar mengatakan bahawa mereka mempunyai sekurang-kurangnya satu profil media sosial. Dalam kumpulan umur 11 hingga 12 tahun, 40% mengatakan bahawa mereka melakukannya. Fakta ini mengejutkan memandangkan sekatan umur 13 tahun untuk kebanyakan laman sosial.

Bahaya

Hampir separuh daripada semua remaja Kanada telah melihat beberapa bentuk gambaran seksual pada tahun lalu. Hampir 35% gadis Kanada menyatakan bahawa mereka telah menemui beberapa jenis kandungan berbahaya atau kebencian.

Kegagalan Ibu Bapa

Kesalahan terbesar yang dilakukan ibu bapa ialah memasang perisian keselamatan pada komputer riba tetapi gagal membuat beberapa jenis perlindungan pada telefon pintar anak-anak mereka.

Sumber-Kanada
 • Pusat Perlindungan Kanak-kanak Kanada Inc – Sumber yang sangat baik untuk belajar mengenai keselamatan internet dan cara melindungi anak anda.
 • Kerajaan Kanada – Laman web ini membantu anda memilih telefon bimbit yang sesuai.
 • Polis Diraja Kanada – Polis Mounted memberikan beberapa fakta menarik mengenai keselamatan dalam talian dan buli siber.
 • Berita Global – Laman berita ini mempunyai artikel mengenai pemuda Kanada dan internet.
 • HIDUP – Artikel ini membincangkan mengenai kajian yang menunjukkan kanak-kanak belajar menggunakan telefon pintar sebelum menulis.
 • Majlis Keselamatan Kanada – Senarai ini dapat membantu anda menetapkan peraturan keselamatan dalam talian untuk anak-anak anda.

2. Australia

pusingan bendera australiaAustralia adalah sebuah negara yang sangat terhubung sehingga sukar untuk menjaga keselamatan anak-anak semasa dalam talian.

Gambaran keseluruhan

Microsoft memilih Australia sebagai tempat untuk melancarkan rangkaian tablet baru di semua negara lain di seluruh dunia. Salah satu sebab utama untuk pilihan ini adalah hakikat bahawa Australia telah menggunakan lebih banyak tablet per kapita daripada hampir negara lain.

Fakta menarik yang lain adalah bahawa dianggarkan lebih dari 29% isi rumah di Australia mengakses web seluruh dunia menggunakan tablet. Juga disarankan agar orang-orang Australia menggunakan internet selama lebih kurang satu jam setiap hari daripada rakan-rakan di Amerika Syarikat dan Inggeris.

Penggunaan desktop di Australia terus menurun sementara akses internet melalui telefon pintar telah meningkat lebih dari 20%. Mengapa memberikan semua statistik ini? Mereka menunjukkan aspek mudah alih berapa banyak pengguna menggunakan web.

Tidak lama dahulu, komputer akan berada di beberapa pusat di rumah. Pelbagai ahli keluarga akan berkongsi komputer ini. Lebih mudah untuk mengawal kemampuan untuk menyekat akses atau kandungan dengan anak-anak.

Hari-hari ini sekarang hampir berlalu. Di Australia, kira-kira 35% kanak-kanak mempunyai telefon bimbit. Kanak-kanak berumur 8 tahun mempunyai akses atau membawa telefon pintar setiap hari. Jumlah anak yang memiliki telefon pintar meningkat dua kali ganda sejak tahun 2007.

Pada masa kanak-kanak ini remaja, mereka akan menjadi antara 94% daripada 16 hingga 17 tahun yang mempunyai telefon bimbit.

Bimbingan

Di Australia, dianggarkan 85% ibu bapa memasang perisian keselamatan di komputer riba anak-anak mereka. Namun, hanya 22% ibu bapa memasang perisian serupa di telefon pintar anak-anak mereka. Dalam soal keselamatan dalam talian, ibu bapa perlu menggunakan jenis pemikiran yang sama untuk telefon pintar seperti yang mereka lakukan untuk peranti internet yang lain.

Pelbagai implikasi siber mesti dipertimbangkan ketika memberikan telefon pintar kepada anak. Matlamat yang sangat baik adalah menetapkan sekumpulan peraturan mengenai penggunaan telefon pintar. Peraturan ini harus disertakan dengan pendidikan mengenai bahaya penggunaan aplikasi dan internet tertentu.

Sumber-Australia
 • News.com.au– Artikel ini adalah sumber maklumat yang sangat baik mengenai penggunaan telefon pintar di kalangan kanak-kanak Australia.
 • Kajian pertama Australia – Kajian luar biasa yang dilakukan oleh The Works yang mendedahkan pelbagai perubahan dalam tabiat rangkaian sosial.
 • The Age– Penulisan ini menjelaskan hasil kajian yang dilakukan oleh Ofcom yang membandingkan komunikasi 16 negara dengan United Kingdom.
 • Pejabat Pesuruhjaya eSafety – Laman web ini dipenuhi dengan sumber untuk memastikan pengalaman dalam talian yang selamat dan positif.
 • Tetap Cerdas Dalam Talian – Laman web ini memberi pautan kepada warga Australia untuk ancaman dalam talian dan nasihat mengenai cara bertindak balas terhadap ancaman ini.
 • Australia.gov.au– Pemerintah menawarkan pelbagai sumber untuk melindungi anak anda dalam talian.

3. Amerika Syarikat

kita bendera bulatAmerika Syarikat sama-sama terhubung dengan kawasan lain yang berpenduduk tinggi dalam senarai ini.

Penggunaan Internet

Shared Hope International melakukan tinjauan yang merangkumi pendapat 825 orang dewasa dan kanak-kanak berumur 7 hingga 16 tahun. Tinjauan ini mendapati bahawa satu daripada lapan ibu bapa membiarkan anak-anak mereka semuda dua mengakses internet sementara hanya satu ibu bapa dari 10 yang tidak membenarkan anak-anak mereka mengakses internet sehingga mereka berusia lebih dari 10 tahun.

Lebih dari 71% ibu bapa ini juga menyatakan bahawa mereka berhenti mengawasi penggunaan dalam talian ketika anak mencapai usia 14 tahun. Di Amerika Syarikat, 72% kes kanak-kanak hilang yang bermula dalam talian berpusat di sekitar kanak-kanak di bawah umur 15 tahun.

Penggunaan Rahsia

Ramai ibu bapa mempunyai niat dan penglibatan yang baik, tetapi Yayasan Kidsafe memberikan perincian bahawa 32% remaja masih dapat menyembunyikan atau menghapus sejarah penyemakan imbas. Sebanyak 16% remaja lagi telah membuka profil rangkaian sosial atau e-mel tanpa pengetahuan ibu bapa.

Sering kali apabila kanak-kanak membuka akaun rahsia ini, mereka berbohong mengenai usia mereka yang menarik perhatian kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua.

Perhatian Seksual

Menurut Pusat Kebangsaan Kanak-kanak Hilang dan Eksploitasi, 15% daripada kanak-kanak berumur 10 hingga 17 tahun telah diminta untuk kandungan seksual dalam talian. Pihak berkuasa telah membuang lebih dari 90,000 pemangsa seksual dari laman web yang berbeza.

Sebilangan besar laman web ini adalah laman media sosial. Semasa menyiasat bagaimana pelaku seksual mendapati mangsa berada di lokasi yang tepat. 26% menjumpai kawasan itu dengan menggunakan catatan media sosial seseorang. Jabatan sheriff di Santa Clara, CA mengatakan bahawa kadar permintaan meningkat 1000% setiap bulan.

Maklumat Awam

Di AS, didapati bahawa hanya 62% remaja yang menetapkan profil Facebook mereka sebagai peribadi. Sebanyak 17% remaja mempunyai semua maklumat yang ditetapkan kepada umum. Tetapan ini membolehkan semua orang melihat semua catatan, maklumat hubungan, dan lokasi.

Sumber- Amerika Syarikat
 • Keselamatan Berwayar – Laman web ini adalah kumpulan keselamatan, pertolongan, dan pendidikan pertama.
 • NetSmartz– Laman web ini memperkenalkan Clicky dan Internet Outlaws yang meminta anak anda untuk menyertai mereka untuk permainan yang menyeronokkan dan pendidikan.
 • Teen Angels – 13 hingga 18 tahun yang dilatih khas dalam privasi, keselamatan, dan keselamatan dalam talian secara sukarela untuk menjalankan laman web ini.
 • Syarikat Walt Disney– Walt Disney telah membuat laman web ini untuk membantu ibu bapa bercakap dengan anak-anak mereka mengenai penggunaan dan keselamatan dalam talian.

4. Ireland

pusingan bendera irelandKanak-kanak di Ireland berhubung dengan baik seperti kebanyakan ekonomi maju.

Rangkaian sosial

Seperti Kanada, Snapchat digunakan oleh 40% remaja Ireland menjadikannya lebih popular daripada Facebook dan WhatsApp di Ireland juga. Kik Messenger adalah aplikasi popular lain di Ireland. Populariti aplikasi ini mungkin berasal dari kemampuan untuk menghantar mesej tanpa nama.

Aplikasi lain yang dipersoalkan yang popular di Ireland di Ask.fm. Aplikasi ini membolehkan pengguna menggunakan format soal jawab dan telah dikaitkan dengan masalah buli dan bunuh diri di pelbagai negara.

Kanak-kanak Mengakses Internet

Ireland mengambil bahagian dalam kajian yang dibuat oleh Suruhanjaya Eropah yang disebut Net Children Go Mobile. Kajian ini merangkumi sejumlah tujuh destinasi Eropah. Di Ireland, kajian ini mendapati bahawa 35% daripada kanak-kanak berumur 9 hingga 16 tahun menggunakan telefon pintar, 29% menggunakan komputer riba, dan 27% menggunakan tablet untuk mengakses internet.

Ia juga mendapati bahawa 60% penggunaan internet berlaku di rumah, tetapi 46% pelajar ini mengakses web dari bilik tidur sahaja tanpa pengawasan. Statistik ini menunjukkan bahawa banyak kanak-kanak mengakses internet tanpa kawalan ibu bapa standard.

Seperti Kanada, 90% kanak-kanak berusia 15 hingga 16 tahun di Ireland mempunyai profil media sosial, dan 40% daripada kanak-kanak berumur 11 hingga 12 tahun juga.

Penggunaan Telefon Pintar

Dengan bahaya yang berkaitan dengan telefon pintar dan ketidakmampuan untuk mengawasi setiap saat, mungkin disarankan untuk memberikan telefon bimbit yang lebih asas kepada anak-anak yang berumur di bawah 13 tahun.

Sumber- Ireland
 • Net Children Go Mobile– Laman web ini adalah laman rasmi kajian Suruhanjaya Eropah.
 • Hotline.ie– Petua keselamatan laman web ini dan pelbagai maklumat berguna lain mengenai internet.
 • Webwise.ie-Laman web ini memberikan maklumat, nasihat, dan pendidikan percuma mengenai keselamatan internet.
 • Jabatan Kehakiman dan Kesaksamaan – Laman web ini adalah rumah bagi bahagian pemerintahan yang menuntut jenayah siber.

5. New Zealand

pusingan bendera new ZealandWalaupun, New Zealand terasing secara fizikal, penduduk asli masih terhubung seperti ekonomi maju yang lain.

Rangkaian sosial

Di New Zealand kira-kira 50% kanak-kanak berumur 16 hingga 19 tahun menggunakan Snapchat. Baru-baru ini, Agensi Pengangkutan New Zealand mendapati Snapchat sangat berguna ketika mereka menyasarkan pengguna dadah mengenai bahaya yang berkaitan dengan memandu ketika menggunakan dadah.

Dengan tahap penggunaan ini, diperlukan perbincangan terbuka dan positif dengan anak-anak anda mengenai laman web seperti Snapchat, Kik Messenger, Ask.fm, dll. Anak-anak anda mesti memahami bahaya yang berkaitan dengan jenis laman web ini.

Mengakses Internet

70% anak-anak New Zealand berumur antara 6 dan 9 tahun bersambung. Pada tahun 2000, 22% penduduk New Zealand berada dalam talian. Jumlah ini meningkat kepada 86% pada tahun 2012. 80% dari 15 hingga 16 tahun dan 40% dari 11 hingga 12 tahun mempunyai profil media sosial.

Bahaya Telefon Pintar

Kira-kira 35% daripada kanak-kanak berumur 9 hingga 16 tahun menggunakan telefon pintar untuk mengakses internet. 65% yang lain kebanyakannya menggunakan komputer riba dan tablet daripada desktop. Anda boleh mengakses maklumat yang sama pada telefon pintar seperti tablet atau komputer riba, tetapi perisian keselamatan pada telefon pintar jauh lebih sedikit berbanding komputer riba dan tablet.

Sumber- New Zealand
 • Stats New Zealand – Artikel ini meneroka kajian mengenai penggunaan internet New Zealand.
 • Polis New Zealand – Polis New Zealand menawarkan beberapa petua untuk membantu menjaga keselamatan anak anda dalam talian.
 • Keluarga Kiwi – Artikel yang sangat baik mengenai keselamatan internet.
 • Statistik Dunia Internet – Senarai fakta mengenai penggunaan internet New Zealand.

Pengkomputeran Mesra Kanak-kanak

simpanan pengkomputeran kanak-kanakSekiranya anda ingin belajar tentang dunia, berinteraksi dengan orang lain, dan bersenang-senang, anda harus mencuba internet. Web di seluruh dunia telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan ketika bekerja dan meneliti. Fakta-fakta ini menjadikan ibu bapa mendorong anak-anak mereka untuk belajar menggunakan internet.

Sama seperti dunia nyata, internet boleh penuh dengan watak dan situasi yang tidak selamat, tidak membantu, dan tidak menyenangkan. Citra ganas dan kandungan seksual eksplisit hanyalah dua contoh jenis item yang tidak boleh diakses oleh kanak-kanak.

Sebilangan besar masa anda dapat melindungi anak anda dari dunia nyata. Namun, yang menakutkan adalah bahawa tidak seperti dunia nyata, internet hanya beberapa klik dari anak anda. Fakta ini bermaksud bahawa ibu bapa mesti berhati-hati membentuk pengalaman yang dilalui oleh anak dalam talian. Penting untuk diingat bahawa anda mesti bimbang lebih daripada sekadar penapisan kandungan.

Pengalaman Internet Mesra Kanak-kanak

Semasa berusaha memastikan anak anda mempunyai pengalaman internet yang mesra kanak-kanak, anda harus mengejar pelbagai objektif yang berbeza. Objektif ini dapat dibahagikan kepada tujuan positif dan negatif. Yang negatif berpusat di sekitar item untuk disekat, menapis, atau menapis dan tujuan positif berpusat di sekitar item untuk menyokong, mendorong, atau mempromosikan.

Beberapa objektif negatif merangkumi:

 • Menapis seks, keganasan, dan kandungan lain yang tidak menyenangkan
 • Melindungi anak anda dari pemangsa dewasa
 • Melindungi anak anda daripada buli daripada rakan sebaya
 • Melumpuhkan pembelian dalam aplikasi dan cara lain untuk membelanjakan wang dalam talian
 • Menghentikan anak anda daripada membuang keselamatan komputer

Beberapa objektif positif merangkumi:

 • Mempromosikan pendidikan dan pembelajaran
 • Menggalakkan dan menyokong persahabatan dalam talian yang sihat
 • Membantu anak-anak anda menjadi lancar dan selesa dengan teknologi

Lompat Gantung Teknologi

Berkenaan dengan teknologi, ibu bapa telah diketahui mengatakan beberapa perkara menarik termasuk:

“Saya kurang tahu mengenai teknologi daripada anak saya.”

“Anak saya yang berusia tujuh tahun mengajar saya bagaimana menggunakan internet.”

“Kanak-kanak sangat pintar mengenai komputer kerana mereka selalu menggunakannya.”

Sekiranya anda membaca antara garis-garis pepatah ini, anda mungkin menyedari soalan (ketakutan) bersembunyi. Kadang-kadang ketakutan ini dituturkan, tetapi pada masa lain, ibu bapa menyimpannya kepada dirinya sendiri:

“Bolehkah saya melindungi anak saya semasa dalam talian? Anak lebih tahu daripada saya! Dia boleh mencari sekitar penapis yang saya letakkan di internet. Mengapa mengganggu? Apa yang boleh dibuat?”

Sikap ini boleh menjadi kekalahan dan tidak menolong, tetapi juga berbahaya. Perkara yang baik adalah bahawa idea-idea ini dibina berdasarkan andaian yang salah.

Adakah kanak-kanak benar-benar lebih pintar mengenai teknologi?

hangout teknologiJawapan untuk soalan ini mungkin. Beberapa kanak-kanak cemerlang, dan apabila kanak-kanak jenis ini terlibat dengan teknologi atau komputer, mungkin pengecualian di mana anak itu sebenarnya lebih pintar daripada ibu bapa mengenai teknologi. Namun, mungkin benar bahawa kebanyakan kanak-kanak hari ini tidak membesar menjadi Saintis Komputer atau pengaturcara.

Kepercayaan ini mungkin berasal dari kenyataan bahawa kebanyakan kanak-kanak lebih fasih MENGGUNAKAN komputer dan teknologi, tetapi fakta ini tidak bermaksud seorang kanak-kanak mempunyai pemahaman yang lengkap tentang bagaimana komputer dan teknologi tersebut berfungsi.

Apabila anda menggunakan sesuatu setiap hari, nampaknya anda pakar dalam item tersebut. Anda memandu kereta, anda membuka peti sejuk, dan anda membuka kunci pintu depan anda mungkin setiap hari.

Adakah anda mempunyai pemahaman yang mendalam tentang bagaimana kereta, peti sejuk, atau kunci pintu berfungsi? Sekiranya ada item yang rosak, bolehkah anda memperbaikinya? Anak anda mungkin mempunyai jawapan yang sama untuk soalan ini mengenai teknologi dan komputer.

Keselamatan yang Tidak Terkalahkan Mungkin Mungkin

Mudah-mudahan, pernyataan ini menyedarkan ibu bapa bahawa walaupun anak itu benar-benar hebat dengan teknologi, anda masih dapat mewujudkan persekitaran dalam talian yang selamat yang tidak dapat dilewati oleh anak. Kita juga boleh menyediakan persekitaran yang selamat bagi anak-anak yang sangat cerdas dan berpengetahuan.

Menghilangkan Gangguan Ibu Bapa

Ramai ibu bapa masih mempunyai masalah semasa keselamatan anak-anak mereka dalam talian walaupun setelah mengetahui teknologinya. Pelbagai ibu bapa masih merasa putus asa, dan bahawa akses ke kandungan berbahaya akan sampai ke anak tanpa mengira, tetapi pernyataan ini sama sekali salah.

Itu Penting

Anda melalui semua masalah untuk menyediakan persekitaran dalam talian yang selamat, tetapi anak anda masih menonton filem kotor di rumah rakan, bermain permainan video yang ganas, bercakap dengan orang asing, dan lain-lain. Ia tetap bernilai, dan itu penting!

Salah satu sebab terbesar yang penting adalah contoh yang anda berikan. Anda dengan jelas memberi tahu anak anda tentang apa dan apa yang tidak sesuai.

Sebab lain ialah melihat atau mengunjungi kandungan berbahaya sekali-sekala sama sekali berbeza dengan mengundang bahan berbahaya ke rumah anda setiap hari. Keselamatan bermula di rumah. Akses ke maklumat jenis ini boleh menjadi kebiasaan atau bahkan ketagihan.

Setiap orang mengambil bahagian dalam tingkah laku yang tidak sihat seperti makan makanan buruk dan minum alkohol terlalu banyak. Tingkah laku ini hanya menjadi berbahaya apabila mereka dinormalkan sebagai tingkah laku yang boleh diterima.

Hampir mustahil untuk mengelakkan anak anda melakukan tingkah laku yang tidak sihat. Walau bagaimanapun, anda boleh mengelakkannya menjadi bahagian biasa dalam kehidupan seharian anak anda.

Menggalakkan Penggunaan Komputer Mesra Kanak-kanak

Dengan beberapa langkah mudah, anda dapat mempromosikan penggunaan komputer yang baik dan selamat tanpa terlalu banyak kesukaran.

Persekitaran Pengkomputeran yang Selamat

cerita kanak-kanak komputerLangkah pertama adalah meningkatkan persekitaran pengkomputeran yang selamat. Satu aplikasi atau program penapisan kandungan tidak mencukupi. Anda mesti membuang akses pentadbiran dari anak anda jika anda ingin menghentikan anak anda daripada melewati kawalan ibu bapa dengan betul.

Dengan semua sistem komputer yang ketara hari ini (Mac, Linux, dan Windows), anda boleh menyediakan pengguna yang berasingan. Anda boleh menyediakan dua log masuk. Satu akan menjadi pengguna individu, dan yang lain adalah akaun pentadbir. Akaun pentadbir akan dilindungi kata laluan. Jangan tulis kata laluan kerana anak anda akan mencarinya.

Semasa anak anda menggunakan akaun pengguna individu, dia tidak dapat memasang aplikasi baru tanpa persetujuan anda. Prosedur ini juga tidak akan membenarkan aplikasi yang akan melewati kawalan ibu bapa dan penapis kandungan. Anda juga boleh mengawal kandungan untuk telefon pintar.

Berikut adalah beberapa pautan di mana anda akan mendapat arahan untuk menyediakan akaun anak yang berasingan:

 • Windows 10
 • Buku Chrome
 • MAC OS X
 • Linux
 • Telefon pintar

Melayari Internet Kanak-kanak

Bahagian berikut akan merangkumi beberapa penyemak imbas individu yang dibuat untuk membantu kanak-kanak selamat. Plugin yang popular untuk penyemak imbas juga disertakan dalam bahagian ini. Akhirnya, penyemak imbas yang direka untuk kanak-kanak berkeperluan khas akan dibincangkan.

Penyemak Imbas Mesra Kanak-kanak

vektor pelajar komputerPenyemak imbas tertentu yang mengandungi antara muka seperti kartun yang menyeronokkan harus digunakan untuk kanak-kanak di bawah usia 8 tahun. Antara muka ini hanya akan memberi akses kepada kandungan yang sesuai dengan usia.

Zoodles dan Kidoz adalah dua penyemak imbas khas yang boleh membantu, tetapi anda tetap harus berhati-hati. Kadang-kadang sesuatu dilabel sebagai pendidikan tetapi tidak baik untuk anak anda. Sekiranya anak anda tidak dibenarkan menonton kartun sepanjang hari, maka mereka tidak boleh bermain di komputer sepanjang hari.

Pemantauan dan Penapisan

Seiring bertambahnya usia, mereka mungkin akan beralih ke penyemak imbas seperti Chrome atau Firefox. Sebilangan besar kanak-kanak berusia dua belas tahun tidak menginginkan penyemak imbas yang kelihatan seperti kartun. Pada usia ini, pra-remaja dan remaja memerlukan pengalaman komputer yang sebenarnya. Ini juga masanya mereka akan mula aktif mencari perkara-perkara yang sebaiknya dielakkan.

Program penapisan kandungan adalah langkah seterusnya untuk kumpulan umur ini. Beberapa pilihan biasa termasuk:

 • OpenDNS – Program penyaringan kandungan ini digunakan oleh pelbagai syarikat untuk menyaring kandungan pekerja. Sangat mudah dipasang pada komputer atau komputer riba mana pun.
 • NetNanny – Sistem ini mungkin merupakan penapis rumah yang paling popular. Mereka telah berniaga sejak tahun 1996 dan mempunyai ulasan yang sangat baik.
 • X3Watch – Penapis ini digunakan terutamanya untuk mengelakkan pornografi. Pada mulanya ia diciptakan sebagai cara untuk membantu orang dewasa mengatasi ketagihan pornografi.
 • K9– Penapis ini adalah salah satu penapis yang paling popular digunakan oleh sekolah. Ini adalah program perisian percuma yang bukan sahaja menapis tetapi menyediakan kawalan ibu bapa.

Keperluan khas

Pelbagai kanak-kanak mempunyai keperluan khas yang menyekat mereka dari kemampuan untuk terlibat dalam pengalaman produktif dalam talian. Beberapa alat yang berguna untuk menjadikan internet sebagai tempat yang lebih menarik untuk kanak-kanak berkeperluan khas termasuk:

 • Buka Dyslexic– Plugin ini untuk Chrome mengubah kandungan halaman menjadi fon yang direka untuk disleksia. Open Dyslexic percuma digunakan untuk penggunaan peribadi, perniagaan, atau pendidikan.
 • Dyslite – Plugin ini serupa Open Dyslexic tetapi menawarkan pelbagai jenis fon. Syarikat mengenakan bayaran untuk penggunaan plugin ini.
 • WebbIE– Penyemak imbas ini dibuat untuk orang buta dan cacat penglihatan. Ia dirancang untuk berfungsi dengan item seperti pembaca skrin dan perisian teks-ke-ucapan.

Setelah meneroka semua bahaya internet, akhirnya, anda harus ingat bahawa secara keseluruhan internet adalah perkara positif bagi anak-anak anda. Ia dapat memperkayakan kehidupan anak anda dengan cara yang tidak dapat dilakukan oleh orang lain. Walau bagaimanapun, anda mesti sentiasa memastikannya selamat. Mudah-mudahan, panduan ini dapat membantu memberi anda alat untuk dapat melindungi anak anda semasa membuka talian komunikasi.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map