Panduan Lengkap untuk Pelayan Proksi (berbanding Perkhidmatan VPN)

Pelayan proksi menyambung ke internet sebagai ganti komputer anda. Dengan kata lain, semua data yang dihasilkan oleh sesi melayari melewati komputer anda, melalui pelayan proksi dalam perjalanan ke internet dan juga melalui pelayan proksi semasa perjalanan kembali ke komputer anda.


Pada dasarnya, ia adalah perantara. Mengapa di bumi ada yang menggunakan pelayan proksi? Sebab utama adalah kerana ia menyembunyikan alamat IP anda dan pada gilirannya, ia juga menyembunyikan lokasi fizikal anda dari sesiapa sahaja yang mungkin menonton. VPN adalah bentuk khas pelayan proksi. Kita akan membahasnya kemudian.

Pelayan Proksi Awam

Jenis pelayan proksi pertama yang akan kita bicarakan ialah jenis yang tersedia secara dalam talian secara percuma tanpa sebarang kos, yang disebut sebagai pelayan proksi awam.

Walaupun idea untuk menghubungkan secara peribadi ke internet tanpa kos jelas menjadi perhatian, pelayan jenis ini mempunyai kekurangan yang cukup hanya pengguna internet yang paling kasual yang harus mempertimbangkannya dengan serius.

Berikut adalah beberapa sebab penting untuk mengelakkan pelayan proksi awam:

 • Operasi yang dijalankan oleh sukarelawan ini cenderung ke luar talian tanpa disangka-sangka dan tetap seperti itu sehingga seseorang melepaskan diri dari pekerjaan seharian mereka untuk mengetahui masalahnya.
 • Tanpa wang untuk menaik taraf peralatan, harapkan sambungan internet anda menjadi perlahan.
 • Tanpa motif keuntungan untuk mengekalkan pelanggan, pengendali mempunyai tiada alasan sebenar untuk tidak mengintip data anda atau tabiat melayari. Mereka mungkin penggodam untuk semua yang anda tahu. Beberapa anggaran mendakwa sebanyak 70 peratus pelayan proksi awam hanya menjadi tumpuan penjenayah.
 • Dan pengintipan bukan satu-satunya masalah. Sebilangan besar peratusan ini proksi akan memasukkan iklan atau JavaScript ke laman web yang anda lawati. Ini tidak sejuk.

Intinya di sini adalah bahawa menggunakan pelayan proksi awam adalah idea yang buruk tidak kira dari mana anda melihatnya. Saya mengambil kembali apa yang saya katakan sebelumnya bahawa ia adalah pilihan yang sesuai untuk peselancar kasual. Saya telah berubah fikiran. Tidak ada yang boleh menggunakan ini!

Pelayan Proksi Peribadi

Pelayan proksi persendirian dijalankan terutamanya untuk keuntungan, walaupun sebilangan orang atau syarikat menetapkannya untuk penggunaan peribadi atau pekerja tanpa sebarang bayaran.

VPN (Rangkaian Peribadi Maya) adalah jenis proksi peribadi yang paling biasa. Kami akan mengetahui lebih terperinci mengenai apa yang membezakan jenis pelayan ini sedikit demi sedikit. Failkan sekarang.

Di mana proksi persendirian menikmati keunggulan berbanding rakan awamnya ialah terdapat bayaran yang dikenakan (tinggal bersama saya di sini) untuk penggunaannya. Pengenalan motif keuntungan bagi syarikat dalam industri mana pun bermaksud sangat berminat untuk memuaskan pelanggan agar dapat terus mendapat pembayaran bulanan tersebut.

Apabila syarikat mengenakan bayaran untuk perkhidmatan mereka, anda boleh bertaruh bahawa mereka akan dipertahankan kepada perakaunan awam tentang seberapa baik mereka melindungi privasi pelanggan melalui bentuk ulasan pihak ketiga (seperti yang saya tulis di laman web ini). Sifat internet adalah mengeluh keras dan lama apabila kecewa, dan tidak ada syarikat yang menginginkannya.

Kategori Pelayan

Mari kita lihat dengan cepat dan tanpa rasa sakit mengenai pelbagai jenis pelayan proksi yang mungkin anda hadapi semasa pelayaran internet anda.

Proksi HTTP

Sekiranya anda pernah melihat tatanama “http: //” di medan URL di bahagian atas halaman web, anda telah melihat protokol web standard seluruh dunia yang digunakan untuk menghubungkan semua pelbagai elemen laman web.

Pelayan proksi jenis ini tidak disulitkan, yang bermaksud pada umumnya lebih cepat daripada yang lain kerana beban pengiraan yang kurang berat. Oleh kerana semakin banyak internet menjadi selamat melalui penyulitan, proksi HTTP — yang tidak dapat mengaksesnya—menjadi kurang berguna.

Proksi HTTPS

Juga disebut sebagai proksi SSL (Secure Socket Layers), proksi jenis ini merupakan asas kepada mana-mana laman web yang ingin menjamin pertukaran data antara laman web dan pengguna. Semua data yang bergerak di antara proksi HTTPS dan komputer anda disulitkan.

Proksi SOCKS

Protokol SOCKS pada dasarnya adalah simpleton. Berkat kesederhanaan ini, mereka bagus untuk trafik torrent, e-mel, data IRC, dan muat naik FTP. Oleh kerana proksi sedemikian fleksibel, mereka mengendalikan jumlah lalu lintas yang tinggi dan cenderung lebih lambat daripada penyu yang sedang tidur.

Proksi Web

Proksi web bagus kerana anda tidak perlu memuat turun dan memasang perisian untuk menggunakannya. Akses datang dari dalam tetingkap penyemak imbas anda dan berfungsi dengan baik dengan HTTP atau HTTPS. Kebanyakan proksi web adalah percuma penuh sesak dengan iklan untuk keseronokan atau keperitan anda. Hanya berguna untuk laman web asas, proksi web cenderung berantakan ketika menghadapi JavaScript, Java, atau Flash.

Proksi Maju

Ini mungkin salah satu perkara yang jelas tetapi proksi ke hadapan adalah yang berada di antara komputer dan internet anda. Ini menentukan setiap jenis proksi kecuali – anda meneka – proksi terbalik, yang bertindak sebagai penjaga pintu antara internet dan Rangkaian Kawasan Setempat (LAN).

Proksi terbalik akan dimainkan jika anda melakukan telekomunikasi dan memerlukan akses LAN syarikat anda dari rumah atau di jalan raya. Untuk melakukannya, anda akan melalui pelayan proksi terlebih dahulu dan kemudian masuk ke LAN.

VPN vs Pelayan Proksi

Ingat kembali ke suatu tempat ketika kami memberitahu anda bahawa VPN adalah kes khas dari pelayan proksi dan kami akan membezakannya di kemudian hari? Baiklah, kemudian adalah sekarang, jadi bersiaplah untuk membuat fikiran anda terpesona. Atau mungkin tidak.

Berikut adalah perbezaan utama:

  1. Pelayan proksi dikonfigurasikan pada a setiap aplikasi yang boleh menjadi kesakitan yang nyata di bahagian belakang. VPN, sebaliknya, perlu dikonfigurasi hanya sekali pada tahap sistem untuk melindungi semua sambungan internet untuk semua perisian pada peranti tertentu. Kadang kala, VPN percuma yang bagus juga akan berjaya.
  1. Di mana pelayan proksi lain ada di seluruh peta ketika berkaitan dengan keselamatan, perkhidmatan VPN yang paling popular seperti Surfshark atau NordVPN sediakan a tahap penyulitan yang kukuh. Untuk VPN komersil, itulah asas model perniagaan mereka dan perkara yang sanggup dibayar oleh orang lain. Secara umum, VPN lebih mudah dikonfigurasi dan lebih selamat (dan tanpa nama) daripada jenis proksi lain yang telah kami sebutkan.

Menggunakan Proksi

VPN dan proksi peribadi lain agak mudah dipasang dan digunakan kerana penyedia perkhidmatan anda memberikan arahan terperinci untuk menyelesaikan tugas tersebut.

Sekiranya anda menceburkan diri dalam dunia proksi awam, perkara menjadi lebih rumit. Terdapat beberapa maklumat khusus yang perlu anda sambungkan ke proksi awam:

 • Alamat IP dan nombor port proksi
 • Nama pengguna dan kata laluan (mungkin)

Sekiranya kami belum membuat anda takut untuk menggunakan proksi awam, mencari salah satu adalah mudah. Terdapat beratus-ratus, jika tidak beribu-ribu daripadanya boleh didapati secara dalam talian secara percuma. Ketik “proksi pelayan awam” atau “proksi percuma” ke dalam enjin carian kegemaran anda dan berdiri semula. Sejak saat itu, sangat sukar untuk dikonfigurasi.

Mari gunakan Firefox sebagai contoh…

Tiba di lokasi yang betul dengan mengklik Pilihan -> Mahir -> Rangkaian Tab -> Sambungan Tetapan. Bergantung pada penyemak imbas anda, urutan langkah yang tepat mungkin berbeza.

Intinya ialah anda mencari tempat di mana anda boleh mengecualikan alamat IP localhost dan menambahkan alamat IP dan nombor port untuk mengkonfigurasi proksi secara manual.

Berapa Banyak Eksklusiviti yang Anda Perlu?

Dengan andaian anda akan mengambil nasihat kami dan menjauhkan diri dari pelayan proksi awam percuma, anda semestinya sudah biasa dengan tahap eksklusiviti yang berbeza berkenaan dengan pelayan komersial. Ada tiga.

  1. Proksi Khusus: Ini adalah pilihan yang paling stabil dan berprestasi terbaik. Dengan proksi khusus, anda tidak berkongsi sumber dengan orang lain. Sekiranya anda hanya ingin mengelakkan blok geo yang menghalang anda daripada streaming kandungan dalam talian, ini adalah pilihan terbaik anda. Perlu diingat bahawa anda akan menerima alamat IP statik, sehingga masih dapat ditelusuri ke pelayan proksi, menjadikannya tidak dikenali.
  1. Proksi Separa Berkongsi: Dengan ini, anda akan berkongsi proksi dengan beberapa orang lain, biasanya tiga orang.
  1. Proksi Umum: Yang paling tidak dikenali tetapi juga paling tidak berkemampuan dari segi prestasi. Anda berkongsi sumber dengan banyak orang lain. Untuk semua tujuan praktikal, ini sama dengan proksi awam.

Garisan bawah

Dengan meningkatnya pemblokiran geo oleh laman web popular dan kebimbangan mengenai privasi, tidak mengejutkan bahawa penggunaan pelayan proksi telah melonjak popularitasnya. Walaupun kos menjadikan pelayan awam sebagai godaan yang teruk, saranan kami adalah agar tidak ada proksi awam yang boleh digunakan untuk apa-apa selain penggunaan biasa.

Bukan sahaja mereka tidak stabil dan perlahan, anda juga menggulung dadu setiap kali anda menggunakannya bahawa pengendali tidak menjejaskan peranti anda yang penuh dengan perisian hasad atau menyedari data peribadi atau kewangan anda. Ia tidak sepadan dengan risikonya.

Walaupun proksi komersil tentu menjadi pilihan, penyelesaian VPN yang lebih selamat, komprehensif, dan mudah dikonfigurasikan lebih baik, menurut pendapat kami, pada harga yang sama. Pergi dengan salah satu perkhidmatan VPN bertaraf tinggi dan jangan mempertaruhkan keselamatan anda.

Lihatlah di sekitar dan anda semestinya dapat mencari yang telah menjadikan reputasi sebagai penjaga data pelanggan yang dipercayai. Semoga berjaya dengan proksi anda!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me