Panduan Penuh untuk Menyekat Laman Web

Panduan Penuh untuk Menyekat Laman Web


Seperti yang akan kita bincangkan, pemerintah prihatin terhadap imej mereka. Pada masa yang sama, mereka yang berkuasa ingin melindungi kuasa mereka. Jadi bagaimana mereka mencapai keseimbangan? Mereka melakukannya dengan bermain dengan semantik. Bagaimana? Istilah menyaring, mematikan, menyekat, dan menapis bermaksud perkara yang sama dari sudut pandangan pengguna akhir.

Pada dasarnya, idenya adalah bahawa terdapat beberapa bahagian Internet yang tidak dapat anda akses. Namun, bagi pemerintah, pembuat dasar, dan aktivis setiap istilah membawa konotasi yang berbeza. Istilah “menyaring” nampak lembut dan ringan. Sebenarnya, istilah “penapisan” nampaknya lebih banyak sifat Orwellian seperti yang akan anda ketahui dalam artikel ini.

Sepanjang panduan ini, kami akan menggunakan empat istilah yang saling bercampur. Tetapi demi panduan ini, semuanya bermaksud perkara yang sama—bahagian Internet tidak dapat diakses.

Kerajaan Ingin Menjaga Kemuliaan Mereka

Senarai negara yang melarang laman web adalah senarai siapa rejim berwibawa. Terkenal dalam senarai ini mempunyai nama seperti Korea Utara, Yaman, Turki, dan Iran.

Walaupun sebahagian besar dunia menikmati akses ke Internet tanpa batasan, termasuk penggunaan laman media sosial seperti Facebook dan Twitter, negara-negara yang disebutkan di atas sangat prihatin sehingga warganya mungkin mengatakan sesuatu yang negatif mengenai pemerintah sehingga mereka mencegah mereka daripada menggunakan media sosial dan melawat yang lain laman web yang dianggap berbahaya oleh kerajaan.

Kerajaan-kerajaan ini curiga terhadap warganya. Sesuatu yang semudah menggunakan tandatangan GPG untuk penyulitan dilihat sebagai ancaman kepada negara.

Buka Sekatan Laman Web – Penyelesaian # 1, Dapatkan VPN

Sederhananya, VPN membuat sambungan antara peranti elektronik anda, baik komputer, tablet, atau telefon pintar anda, ke komputer lain di bahagian lain di dunia yang dikenali sebagai pelayan. Sambungan yang dienkripsi ini membolehkan anda melayari Internet semasa alamat IP anda disembunyikan, menggunakan Alamat IP pelayan VPN sebagai topeng. Jadi, jika anda berada di China, tetapi anda disambungkan ke VPN di London, ia seolah-olah anda berada di London. Ini memberi anda akses ke kandungan yang biasanya tidak dapat anda akses.

vpn berfungsi

Terdapat sebilangan VPN di pasaran. Sebilangan besar daripada mereka menawarkan perkhidmatan mereka secara percuma. Beberapa VPN percuma boleh membahayakan kerana mereka tidak mempunyai enkripsi dan protokol VPN yang betul, atau digunakan sebagai alat untuk mengumpulkan maklumat peribadi anda dan kemudian menjualnya kepada pemasar. Ingat, sambungan terenkripsi, atau terowong selamat yang membolehkan anda berpura-pura seperti anda berada di bahagian lain di dunia, juga merupakan terowong VPN yang sama yang dilalui oleh semua lalu lintas Internet anda. Sekiranya VPN yang anda gunakan adalah tidak boleh dipercayai, mereka boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahukan dengan maklumat peribadi anda.

Kami telah mengkaji VPN yang tidak terkira banyaknya dan telah memilih dua yang kami rasa adalah yang terbaik. Mereka adalah NordVPN dan ExpressVPN.

Pilihan nombor Satu kami: NordVPN

logo nordvpn

NordVPN adalah cadangan utama kami. VPN ini memberi anda akses ke lebih dari 5,200 pelayan di seluruh dunia. Anda mempunyai keupayaan untuk menyambungkan enam peranti secara serentak. NordVPN menawarkan ciri tambahan, termasuk perlindungan kebocoran dan penyamaran untuk mengelilingi perisian yang dirancang untuk menyekat VPN.

Pelayan khusus mereka, termasuk pelayan VPN berganda dan pelayan VPN tor-over, tingkatkan nama anda yang tidak dikenali dan lakukan sekejap-sekatan geo.

Kelebihan

 • Pelayan VPN hop dua kali
 • Sokongan sembang langsung
 • Jaminan wang dikembalikan 30 hari
 • Menyediakan akses ke perkhidmatan penstriman yang disekat geo seperti Netflix
 • Mesra pengguna

Keburukan

 • Kelajuan sambungan kadang-kadang turun naik

Harga

NordVPN adalah sentuhan yang lebih mahal daripada beberapa VPN berbayar yang lain. Namun, mereka menawarkan sejumlah nilai untuk apa yang anda dapat.

nordvpn_plan

 • Dari bulan ke bulan, anda akan membayar $ 11.95.
 • Sekiranya anda membayar satu tahun pada satu masa, anda akan membayar $ 83.88 setahun, bersamaan dengan $ 6.99 sebulan.
 • Sekiranya anda membayar selama dua tahun pada satu masa, anda akan membayar $ 95.75, bersamaan dengan $ 3.99 sebulan.
 • Rancangan paling popular mereka adalah rancangan tiga tahun. Anda membayar $ 107.55. Ini dipecah menjadi $ 2.99 sebulan untuk tiga tahun.

Semua rancangan mereka disertakan dengan jaminan wang dikembalikan 30 hari. Anda boleh membayar menggunakan kad kredit, cryptocurrency, dan juga kaedah pembayaran lain.

Kaedah pembayaran Nordvpn

Dasar Pembalakan

NordVPN adalah salah satu daripada beberapa perkhidmatan VPN yang pernah ada disahkan tidak mempunyai log sama sekali. Mereka telah diaudit oleh firma perakaunan yang mengesahkan polisi no log mereka. Mereka tidak menyimpan alamat IP, aktiviti Internet, atau log lalu lintas.

dasar pembalakan nordvpn

Kami sangat merasakan bahawa NordVPN adalah perkhidmatan VPN terbaik untuk menjelajahi blok pembatasan geografi dan teknik lain yang digunakan oleh pemerintah untuk mencegah orang mengakses Internet. Lihat penuh Kajian NordVPN.

Pilihan Nombor Dua Kami: ExpressVPN

logo expressvpn

ExpressVPN berpusat di Kepulauan Virgin Britain. Oleh itu, dilindungi oleh undang-undang privasi yang dirancang untuk merangkumi perniagaan dan individu yang beroperasi di sana. Ini bermaksud privasi anda dilindungi. ExpressVPN mempunyai lebih daripada 3,000 pelayan VPN. Mereka menawarkan 160 lokasi pelayan VPN kepada pelanggan mereka yang tersebar di 94 negara.

Beberapa saat yang lalu, ExpressVPN mengemas kini aplikasi mereka untuk semua platform mereka. Hasilnya adalah kelajuan sambungan yang lebih baik, kebolehpercayaan yang lebih baik, dan susun atur yang lebih baik.

Kelebihan

 • Perkhidmatan VPN terpantas yang menawarkan enkripsi yang unggul
 • Sambungan selamat
 • Bekerja di China
 • Sebilangan besar lokasi pelayan dan pelayan
 • Membolehkan P2P

Keburukan

 • Mahal
 • Had tiga peranti

Harga

Harga adalah faktor besar yang perlu diperhatikan ketika memilih VPN, ExpressVPN memasarkan dirinya sebagai perkhidmatan premium dan sebagai hasilnya, menawarkan perkhidmatan mereka dengan lebih banyak berbanding dengan perkhidmatan premium lain seperti NordVPN.

Rancangan ExpressVPN

 • $ 12.95 sebulan jika anda membayar sebulan
 • $ 8.32 sebulan ditagih pada $ 99.95 setahun
 • $ 9.99 sebulan dengan kontrak enam bulan yang dikenakan $ 59.95 setiap enam bulan

ExpressVPN membolehkan anda membayar dengan kad kredit, PayPal, cryptocurrency, serta pelbagai bentuk pembayaran lain.

Pilihan pembayaran ExpressVPN

Semua rancangan mereka dilengkapi dengan Jaminan wang dikembalikan 30 hari.

Dasar Pembalakan

dasar privasi expressvpnBerkali-kali, ExpressVPN telah membuktikan dirinya boleh dipercayai ketika menjaga privasi pelanggan. Oleh yang demikian, kebijakan pembalakan mereka adalah yang sering dicari oleh banyak orang yang ingin dibebaskan dari pandangan pemerintah.

Salah satu contoh yang lebih terkenal berlaku pada bulan Disember 2017. Pihak berkuasa di Turki merampas pelayan ExpressVPN. Mereka mahu mendapatkan data pelanggan. Pihak berkuasa tidak dapat memperoleh data pelanggan dari pelayan ExpressVPN kerana mereka tidak mempunyai balak.

ExpressVPN tidak akan menyimpan:

 • Sejarah penyemakan imbas
 • Pertanyaan DNS
 • Destinasi lalu lintas
 • Metadata
 • Alamat IP

Sekiranya atas sebab tertentu NordVPN tidak berfungsi untuk apa yang anda mahukan, ExpressVPN adalah perkhidmatan berkualiti yang telah membuktikan dirinya boleh dipercayai. Kami memberi cadangan penuh kepada mereka. Lihat penuh Ulasan ExpressVPN.

Cara Lain untuk Membuka Blok Laman Web

Walaupun VPN adalah penyelesaian yang paling berkesan, mungkin bukan untuk semua orang. Berikut adalah beberapa cara lain untuk membuka blokir laman web (Semua penyelesaian di sini mungkin berfungsi, tetapi semuanya terdapat pada beberapa perkara utama yang disediakan oleh perkhidmatan VPN).

Menggunakan Proksi

Proksi akan berfungsi seperti VPN kerana ia akan memberikan penampilan bahawa anda melayari web dari lokasi yang berbeza. Apa yang tidak ditawarkan oleh pelayan proksi adalah penyulitan. Oleh itu, walaupun anda mungkin menyekat geo-blocking, tidak ada jaminan bahawa lalu lintas anda selamat dari mata kasar. Sebenarnya, laman web ini kemungkinan besar mengetahui bahawa anda menggunakan proksi web, terutamanya jika anda menggunakan proksi tanpa penyulitan.

mesej ralat netflixContohnya, Netflix. Mereka telah mengembangkan sistem untuk menyekat akses anda ke perkhidmatan streaming mereka apabila sistem mereka mengesan bahawa anda menggunakan proksi untuk memotong sekatan. Ini adalah ketika ralat proksi Netflix yang ditakuti muncul:

Ini adalah kes lain mengapa proksi tidak dapat menyelesaikan masalah dengan betul. Untuk beberapa laman web yang hanya diisi dengan maklumat teks, proksi dapat berfungsi. Tetapi dalam hal laman streaming seperti Netflix, lebih baik menggunakan VPN untuk mendapatkan akses ke laman web tersebut.

Menggantikan Pelayan DNS Anda

Sekiranya anda menggunakan Open DNS, anda mungkin dapat memotong percubaan untuk menyaring laman web tertentu. Untuk melakukan ini, gunakan arahan berikut:

 • Pergi ke Panel kawalan
 • Cari Pusat rangkaian dan Perkongsian

Pusat rangkaian dan Perkongsian

 • Klik nama Sambungan Rangkaian anda menggunakan
 • Apabila tetingkap seterusnya muncul, klik Properties

Sifat sambungan rangkaian

 • Serlahkan Protokol Internet Versi 4 TCP / IPV4

Sifat sambungan rangkaian IPv4

 • Pilih Gunakan Yang Berikut DNS DNS DNS 208.67.222.222 pilihan alternatif 208.67.220.220

Oleh kerana penggunaan Internet Protocol Version 6 – IPv6 semakin popular, anda mungkin mahu buat perubahan yang sama di sana. Lakukan semua langkah yang sama seperti sebelumnya, tetapi sorot Protokol Internet Versi 6 dan klik sifat.

Tukar alamat pelayan DNS Komputer anda:

 • Pelayan DNS pilihan: 2620: 0: ccc :: 2
 • Pelayan DNS alternatif: 2620: 0: ccd :: 2

Terdapat sebilangan alasan mengapa pemerintah menghalang warganegara mereka daripada mendapat akses percuma ke Internet. Berikut adalah empat yang paling popular.

Mengapa Laman Web Penapis Kerajaan?

Terdapat banyak sebab mengapa kerajaan menapis kandungan di internet. Seringkali, alasan ini diringkaskan dengan mengatakan: “untuk memelihara keadaan kepentingan negara“. Pada asasnya, ini adalah cara untuk kuasa-kuasa ini untuk terus berkuasa, membuat penduduk tempatan tidak mengetahui dan mencegah sebarang revolusi bermula dengan satu idea (Lagipun, semua yang besar bermula dengan satu idea). Ini adalah keadaan fikiran di mana satu-satunya Tuhan yang anda ketahui adalah lelaki gemuk 5 inci yang bercakap besar, tetapi memimpin negara yang menggunakan rasa lapar dan ketakutan sebagai pemandu.

Sudah tentu, tidak semua negara beroperasi dengan cara ini. Walaupun alasannya mungkin berbeza, pada akhirnya, ia masih menghalang kebebasan bersuara dan kebebasan berpendapat sesebuah negara. Luangkan beberapa minit untuk meneliti sebab-sebab utama mengapa penapisan masih berlaku pada abad ke-21,

Takut akan Revolusi

“Musim Semi Arab” yang bermula di Afrika utara dan menyebar ke seluruh dunia Arab dapat berkembang secepat yang dilakukannya berkat Internet.

Revolusi Arab

Apabila pemerintah yang menindas melihat perkara seperti ini berlaku, mereka menjadi takut. Mereka menyedari bahawa warga yang tidak berpuas hati dapat menggunakan Internet untuk mengatur rusuhan dan massa dengan cepat. Oleh itu, pemerintah-pemerintah ini akan menyekat rangkaian media sosial, dengan harapan dapat mencegah orang daripada berkomunikasi antara satu sama lain pada masa pergolakan.

Melindungi Imej Negara

Semua negara mengambil berat tentang imej mereka. Mereka menjaga imej mereka lebih baik daripada sistem keselamatan rumah yang terbaik menjaga kediaman orang kaya. Mereka menyedari bahawa imej mereka mempengaruhi cara mereka diperlakukan oleh bangsa lain. Bahkan negara-negara yang sekarang dianggap sebagai mercu tanda kebebasan, seperti Amerika Syarikat, berusaha mengawal citra mereka pada masa-masa kerusuhan, seperti ketika gerakan hak-hak sipil. Negara-negara yang mempunyai imej hari ini suka China dan Korea Utara mengawal penggunaan Internet dengan ketat sebagai cara melindungi reputasi mereka dan menyembunyikan realiti konflik dalaman.

Ahli Politik Mahu Kekal

Tidak kira di negara ini, ahli politik yang berkuasa mahu terus berkuasa. Baru-baru ini, di Benin, Internet sangat terpengaruh dalam apa yang dirasakan oleh banyak pihak adalah percubaan oleh pemerintah berkuasa untuk melakukan pemilihan.

Pendikit Internet

Dalam banyak kes, ini dilakukan dengan tujuan untuk mencegah kumpulan minoriti mengatur pergerakan balas atau menghalang kumpulan minoriti daripada menunjukkan bukti kekejaman yang bertujuan menghalang mereka daripada mengundi.

Alasan Akhlak

Sejumlah negara di seluruh dunia menyekat laman web yang dianggap tidak bermoral oleh pemerintah. Sebagai contoh, hanya beberapa tahun yang lalu, India memerintahkan ISP mereka untuk menyekat lebih daripada 850 laman web dewasa dengan tujuan melindungi kesopanan moral. Atas dasar moral yang sama, India cuba melarang laman sosial Facebook dan Twitter kerana mereka merasakan bahawa laman web tersebut enggan mengeluarkan konten yang menyinggung perasaan.

Apakah Alat Yang Digunakan oleh Kerajaan untuk Menyekat Laman Web

Ada sejumlah alat dan trik yang digunakan pemerintah untuk “melindungi” warganya dari situs berbahaya. Mari kita lihat beberapa daripadanya.

Tembok Besar China

Terdapat kira-kira 800 juta orang di China yang dalam talian hari ini. Individu ini tidak dapat mengakses YouTube, Facebook, New York Times, atau Google. Sekiranya mereka cuba menyiasat tunjuk perasaan 1989 di Dataran Tiananmen, peristiwa akan disajikan dengan cara yang baik bagi pemerintah. Percaya atau tidak, bahkan ada masanya Winnie the Pooh tidak dapat mengelilingi Great Firewall of China.

Firewall besar dari china

The Great Firewall of China adalah usaha antara pemantau pemerintah dan syarikat telekomunikasi yang dirancang untuk menguatkuasakan peraturan negara. Kerana kejayaannya melarang Internet, China telah menjadi model pemerintahan yang menindas di seluruh dunia.

Golden Shield Project adalah sistem pengawasan pangkalan data yang membolehkan China merakam tindakan Internet setiap warganya. Kerajaan mempekerjakan 50,000+ orang yang tugasnya hanya untuk melarang laman web yang tidak disetujui oleh pemerintah dan menyaring kandungan yang dianggap berbahaya oleh pemerintah.

China mengawal semua lapan ISP di negara ini. Mereka juga mengawal 10 pintu masuk internet antarabangsa yang menghubungkan China ke seluruh dunia.

Penyekat IP

Alat kegemaran kerajaan China adalah menyekat IP. Ini adalah teknik yang mudah untuk dilaksanakan. Penghala di China diberi senarai alamat IP yang tidak diingini. Penghala akan menurunkan sebarang paket yang menuju ke salah satu IP yang disekat. Dengan cara ini, pengguna tidak dapat membuat sambungan. Kelemahan ini, selain daripada masalah penapisan yang jelas, adalah mungkin ada laman web lain yang mempunyai alamat IP yang sama yang akan disekat jika berada di pelayan yang sama.

Penapisan Kata Kunci

Sekiranya sekatan IP agak mudah dilaksanakan, penyaringan kata kunci lebih canggih. Ia menggunakan Sistem Pengesanan Pencerobohan, memeriksa semua lalu lintas yang melalui ISP yang mengendalikan lalu lintas masuk dan keluar China. Sekiranya trafik mempunyai kata kunci yang telah ditentukan yang disekat, lalu lintas akan ditekan dan sambungan TCP diset semula. Tetapan semula berlaku pada kedua-dua titik akhir, yang memaksa sambungan ditutup. Kemudian sambungan disekat sehingga satu jam.

Tembok Api Besar China sentiasa berkembang. Mungkin ada sebilangan muslihat dan teknik yang digunakan China untuk menapis Internet yang tidak diketahui oleh umum. Apa yang kita ketahui adalah fakta bahawa banyak kaedah China telah dipinjam oleh negara lain, yang menggunakan teknik ini untuk memenuhi tujuan mereka sendiri.

Brazil Mengharamkan WhatsApp

Pada tahun 2015, WhatsApp tidak memberikan data pemerintah Brazil yang diinginkannya mengenai siasatan yang dilakukannya. Oleh itu, kerajaan Brazil bertindak balas dengan melarang alamat IP WhatsApp. Mahkamah memerintahkan pemadaman selama 48 jam. Kesannya segera dirasakan kerana lebih dari 90 peratus penduduk negara menggunakan perkhidmatan pesanan. Ia sangat popular di kalangan orang miskin yang tidak mampu membayar yuran tidak masuk akal untuk perkhidmatan telefon.

Brazil melarang whatsapp

Bagaimana kerajaan Brazil mencapai prestasi ini? Nah, apabila anda melihat lalu lintas Internet, anda melihat bahawa semua paket hilang untuk satu nod yang mempunyai alamat IP peribadi 10.223.238.77. Dengan blok IP yang mudah, pemerintah Brazil dapat menyiapkan router dengan senarai belakang IP untuk menjatuhkan semua paket yang menuju ke alamat IP WhatsApp..

Pakistan Membuat Lubang Hitam Internet

Terdapat dua cara utama menapis Internet. Anda boleh mencontohi apa yang dilakukan oleh Brazil dan mengkonfigurasi senarai kawalan akses untuk menjatuhkan semua paket dari IP senarai hitam. Atau anda boleh mengalihkan lalu lintas yang menuju ke laman web terlarang ke lokasi lubang hitam dengan membuat laluan yang lebih khusus secara harfiah menunjukkan ke mana-mana.

mengubah arah lalu lintas untuk mengatasi lubang hitamInilah yang dilakukan oleh Pakistan. Pada bulan Februari 2008, Pakistan kesal dengan YouTube kerana tidak merendahkan apa yang mereka rasakan sebagai video anti-Islam. Oleh itu Pakistan membuat jadual penghala / 24 untuk YouTube. Maksudnya, bukannya mengiklankan laluan biasa pada 208.65.152.0/22 ​​di Pakistan, malah mengiklankan laluan 208.65.152.0/24. Ini sedikit lebih banyak daripada awalan tertentu daripada yang biasa digunakan oleh YouTube. Oleh itu, semua lalu lintas Internet yang sepatutnya dituju YouTube di Pakistan diarahkan ke mana-mana.

Sayangnya, iklan routing / 24 dibocorkan secara tidak sengaja ke ISP yang berada di Hong Kong. Oleh kerana pengumuman pengawas tidak disahkan, ISP di Hong Kong melihatnya sebagai laluan pilihan dan mula menyebarkan maklumat itu kepada jirannya. Dalam jangka pendek, dua pertiga Internet di seluruh dunia terpengaruh oleh jadual perutean yang bocor ini untuk IP YouTube.

Alat yang Digunakan oleh Kerajaan untuk Menyekat Internet

Terdapat lima alat umum yang digunakan pemerintah untuk menyekat Internet. Setiap alat ini mempunyai ciri khas yang mengawal bagaimana mereka beroperasi. Lima alat tersebut adalah:

 • Penyekat berasaskan IP dan protokol
 • Sekatan berdasarkan pemeriksaan paket yang mendalam
 • Penyekatan berasaskan platform
 • Penyekatan berasaskan URL
 • Penyekatan berasaskan DNS

Sekatan Berasaskan IP dan Protokol

Seperti yang telah kita bincangkan dengan Great Firewall of China, sekatan berasaskan IP menyekat semua lalu lintas ke sekumpulan alamat IP yang ditetapkan. Dengan penyekat berasaskan protokol, pengenal rangkaian peringkat rendah, seperti nombor port TCP / IP, akan digunakan. Sungguh, sekatan jenis ini tidak menyekat kandungan, tetapi menyekat alamat IP. Ini dapat dilakukan dengan memasang perisian di komputer. Dalam banyak kes, ini dilakukan untuk keselamatan rangkaian.

Pilihan lain adalah untuk hadkan lalu lintas dari IP tertentu. Sekiranya pemerintah memilih untuk melakukan ini, mereka tidak akan menghalang lalu lintas sepenuhnya. Mereka akan membuat kelajuan naik dan turun. Tujuannya adalah untuk membuat pengguna merasa kecewa atau membuat perkhidmatan kelihatan tidak boleh dipercayai sehingga pengguna berjalan jauh.

Sama ada kita membicarakan sekatan IP atau sekatan berdasarkan protokol, peranti yang melakukan penyekat itu berada di antara pengguna dan kandungan. Atas sebab ini, entiti yang melakukan sekatan perlu mempunyai kawalan sepenuhnya terhadap sambungan Internet antara sumber dan pengguna Internet. Pengguna yang menggunakan VPN terbaik, teknologi yang dirancang untuk menyembunyikan tujuan sebenar lalu lintas Internet, tidak akan terpengaruh dengan bentuk penyekat ini.

Sekatan Berdasarkan Pemeriksaan Paket Dalam

Ini adalah bentuk penyekat yang lebih komprehensif. Terdapat peranti antara pengguna akhir dan Internet yang menyaring kandungan berdasarkan sekumpulan kriteria, termasuk jenis aplikasi, jenis konten, atau pola tertentu. Ini adalah bentuk sekatan yang mahal kerana semua kandungan yang masuk harus dibandingkan dengan peraturan menyekat DPI.

Agar penyekat DPI dapat berfungsi, perlu ada beberapa maklumat tandatangan mengenai kandungan yang ada. Ini mungkin berupa ciri lalu lintas, termasuk tingkat transmisi atau ukuran paket. Mungkin juga kata kunci, nama file, atau informasi yang khusus untuk konten yang ingin disekat.

Ini menjadikan DPI menyekat cara berkesan untuk menentukan jenis kandungan tertentu selagi kandungan dapat dikenal pasti menggunakan tandatangan. Contohnya ialah menyekat semua lalu lintas VoIP. Penyekat DPI tidak berfungsi dengan baik apabila tujuannya adalah untuk menyekat fail atau dokumen tertentu yang mempunyai kata kunci tertentu.

Bagaimana pemeriksaan paket yang mendalam berfungsi

Juga, penyekat DPI bersifat invasif kerana memerlukan pemeriksaan semua lalu lintas yang dikirimkan kepada pengguna akhir. Penyekatan pemeriksaan paket dalam telah berjalan dengan baik di negara-negara seperti China ketika tujuannya adalah pengurusan dan penguatkuasaan keselamatan. Ia tidak berfungsi dengan baik apabila tujuan akhirnya adalah membuat sekatan berdasarkan dasar.

Sekatan Berasaskan URL

Kaedah yang popular untuk menapis Internet adalah penyekat berdasarkan URL. Penyekat ini boleh berlaku pada komputer individu atau dapat dipasang pada peranti rangkaian antara komputer dan Internet. Penyekatan berasaskan URL berfungsi dengan aplikasi berasaskan web. Walau bagaimanapun, aplikasi bukan berasaskan web, seperti VoIP, tidak dipengaruhi oleh bentuk penyekat ini. Dengan proses ini, penapis dipasang untuk memintas lalu lintas HTTP. URL lalu lintas tersebut kemudian diperiksa berdasarkan pangkalan data yang disimpan secara tempatan atau perkhidmatan yang dalam talian. Bergantung pada tindak balas, penapis sama ada akan menyekat sambungan atau membenarkannya.

Apabila sekatan berdasarkan URL digunakan, pengguna sama sekali disekat daripada mengunjungi laman web yang dilarang, atau pengguna diarahkan ke laman web yang mempunyai peringatan atau pernyataan dasar yang menekankan mengapa laman web tersebut disekat. Agar sekatan URL berfungsi, ISP atau pihak yang bertanggungjawab untuk menyekat perlu mempunyai kemampuan untuk mengawal dan memintas lalu lintas yang bergerak antara pengguna akhir dan Internet.

Sekatan Berasaskan Platform

Bentuk pencekalan ini memerlukan pemilik platform dan entiti yang meminta penyekat tersebut, dalam hal ini pemerintah, bekerja bersama. Apabila seseorang menghantar pertanyaan dan mereka tinggal di negara di mana laman web tertentu dilarang, mereka akan menerima hasil yang berbeza dibandingkan dengan seluruh Internet. Kandungan yang dianggap tidak menyenangkan akan disekat.

Pemblokiran enjin carian hanya akan memberi kesan kepada orang yang menggunakan enjin carian tersebut dan yang tinggal di lokasi geo tempat peraturan penapis berlaku. Penting untuk memahami bahawa sekatan jenis ini tidak menyaring kandungannya. Ia hanya menapis petunjuk ke kandungan. Dengan kata lain, Google tidak akan mengarahkan orang ke halaman yang dianggap tidak sesuai oleh pemerintah, tetapi semua orang perlu lakukan adalah menukar mesin pencari mereka atau menggunakan kaedah lain untuk mencari kandungan untuk mendapatkan akses ke bahan terlarang (Baca lebih lanjut: Enjin carian peribadi)

Penyekatan Kandungan Berasaskan DNS

Penyekatan kandungan internetPenyekatan kandungan DNS dirancang untuk mengawal dan memeriksa pertanyaan DNS. Penyelesai DNS mempunyai dua tujuan utama. Yang pertama adalah melakukan carian DNS. Yang kedua adalah membandingkan nama dengan senarai yang disekat. Bayangkan bahawa komputer cuba menggunakan nama yang disekat. Setelah memeriksa alamat DNS komputer, pelayan akan mengembalikan maklumat yang tidak betul

Ini mungkin mengarahkan seseorang ke alamat IP yang memaparkan pemberitahuan yang mengatakan bahawa kandungan tertentu telah disekat. Atau pelayan mungkin memberitahu komputer bahawa kandungannya tidak ada. Apa sahaja teknik yang digunakan, kesannya sama. Pengguna terhalang mendapatkan akses ke kandungan yang dirasakan oleh pemerintah berbahaya.

Pemikiran Akhir

Sungguh, ada beberapa cara untuk mencuba kandungan yang disekat geo. Sebilangan daripada mereka memerlukan kerja lebih sedikit daripada yang lain, dan sebahagian daripadanya sedikit lebih konsisten ketika datang ke hasil yang dihasilkannya. Untuk wang kita, cara terbaik untuk membuka blokir laman web adalah menggunakan VPN, seperti NordVPN atau ExpressVPN. Kedua-dua produk ini mempunyai track record yang luar biasa ketika menghapus sekatan internet yang dikenakan oleh pemerintah, sekolah, atau institusi lain.

Kami ingin mendengar daripada anda. Beritahu kami mengenai alat yang anda gunakan untuk berjaya menyahsekat laman web. Beritahu kami di bahagian komen di bawah. Juga, lihat bahagian Soalan Lazim kami untuk maklumat lebih lanjut.

Soalan Lazim

S: Bagaimana saya menyahsekat laman web di tempat kerja?

J: Majikan anda sangat mementingkan keselamatan dan bagaimana pekerja mereka memanfaatkan masa mereka. Sebahagian daripada memberikan keselamatan yang baik adalah memastikan pekerja menggunakan pengurus kata laluan terbaik. Sebahagian daripada memastikan bahawa pekerja memanfaatkan masa mereka dengan baik mungkin menyekat laman web tertentu yang dianggap membuang masa atau berbahaya. Namun, jika anda mempunyai alasan yang sah untuk ingin mengatasi sekatan yang diberlakukan oleh majikan anda, kami mengesyorkan agar anda menggunakan VPN. VPN seperti NordVPN dan ExpressVPN akan membolehkan anda mengelilingi laman web yang disekat.

S: Bagaimana saya menyekat laman web secara kekal?

J: Sekiranya anda ingin melakukan ini di komputer anda, anda boleh membuat blok di peringkat sistem operasi. Ini tidak sukar dilakukan, dan ia akan berfungsi untuk penyemak imbas rata-rata dan penyemak imbas yang selamat.

 • Untuk melakukan ini, anda perlu mempunyai akses pentadbir ke komputer anda. Kemudian pergi ke C: WindowsSystem32driversetc
 • Cari dan klik dua kali fail bernama “Host”
 • Seterusnya, buka Notepad. Anda akan melihat dua baris terakhir pada fail hos anda yang dibaca: # 127.0.0.1 localhost “dan” # :: 1 localhost Pada akhir fail dengan 12 7.0.0.1 tambahkan nama laman web yang anda mahu blok. Sebagai contoh, jika anda ingin menyekat Google, anda akan melakukan 12 7.0.0.1 www.Google.com. Ulangi langkah ini sehingga anda telah menambahkan semua laman web yang ingin anda sekat.
 • Tutup fail hos, klik Simpan, dan mulakan semula komputer anda.
S: Bolehkah sekolah menyekat VPN?

J: Ya mereka boleh. Salah satu cara yang paling biasa adalah untuk pentadbir sistem menutup port yang paling sering digunakan oleh protokol tunneling VPN.

S: Adakah penyedia internet saya tahu laman web apa yang saya lawati?

J: Ya. Mereka betul-betul melakukannya. ISP anda berfungsi sebagai orang tengah antara anda dan Internet. Kecuali anda menggunakan VPN seperti NordVPN dan ExpressVPN, yang bukan sahaja menjadikan lalu lintas anda tanpa nama tetapi juga menyulitkannya, semua yang anda lakukan dapat dipantau oleh ISP anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map