Panduan untuk IPv6 vs IPv4: Perbandingan Asas

Kecuali anda seorang tekno-geek, anda mungkin tidak akan merayakan 8 Jun 2011. Tarikh yang menguntungkan itu adalah Hari IPv6 Sedunia. Mungkin tidak ditandakan merah di kalendar anda, dan anda mungkin tidak tahu bahawa ia berlaku.


Kebanyakan orang tidak tahu apa itu IPv6 atau bahkan apakah pendahulunya, IPv4. Kenyataannya adalah bahawa kedua-dua perkara ini mempengaruhi kehidupan semua orang kerana mereka adalah sebahagian besar dari apa yang menjadikan Internet berfungsi.

Apa itu IPv4?

Alamat Ipv4Internet Protocol versi 4, atau IPv4 seperti biasa disebut, adalah teknologi yang membolehkan peranti menyambung ke Internet. Protokol Internet versi keempat ini telah wujud sejak tahun 1983, dan ia melayani kami dengan baik. IPv4 masih beroperasi dan terus menggerakkan sebahagian besar Internet.

Ia melakukan ini melalui alamat IP, yang dimiliki oleh setiap peranti yang disambungkan ke Internet. Desktop, komputer riba, tablet, telefon pintar, konsol permainan, peti sejuk, dan aksesori digital lain semuanya mungkin diberikan alamat IP. Setiap kali peranti yang disambungkan ke Internet keluar ke web untuk mencari sesuatu, ia bersambung dengan peranti lain yang mempunyai alamat IP.

Alamat IP adalah bagaimana orang boleh sampai ke tempat yang mereka mahu dalam talian.

Alamat 32-Bit

Setiap peranti berkemampuan IPv4 mempunyai alamat IP 32-bit. Contoh biasa mungkin kelihatan seperti 191.148.205.315 atau 99.48.227.227. Sistem ini mengandungi kira-kira 4.3 juta alamat.

Nampaknya jumlahnya cukup banyak, dan memang begitu.

Walaupun begitu, IPv4 kehabisan alamat yang tersedia.

Kekurangan ini sebahagiannya disebabkan oleh kenyataan bahawa sebilangan besar peranti yang ada sekarang mempunyai sambungan ke Internet. Setiap isi rumah dengan langganan jalur lebar, setiap telefon pintar, dan setiap komputer memerlukan alamat IP. Peralatan dan kereta yang lebih ketara kini mampu menggunakan Internet.

bagaimana alamat ip berfungsi

Itu bukan satu-satunya faktor yang menyebabkan kekurangan alamat IPv4. Banyak syarikat memiliki beribu-ribu atau bahkan berjuta-juta alamat IPv4. Pada tahun 1980-an, terdapat praktik meluas untuk memberikan berjuta-juta alamat IP kepada organisasi besar.

Sering kali, mereka diberikan lebih banyak alamat daripada yang pernah mereka gunakan.

Akibatnya ialah terdapat berjuta-juta milik tetapi alamat IPv4 yang tidak digunakan di luar sana yang akan membazir. Beberapa tahun kebelakangan ini ada gerakan yang bertujuan untuk mendapatkan kembali alamat IP ini, tetapi kedatangan IPv6 menjadikan usaha ini cukup usang.

Apa itu IPv6?

Seperti IPv4, Protokol Internet versi 6 telah wujud selama beberapa tahun. Pekerjaan untuk membuatnya berakhir pada tahun 1998, tetapi peralihan dari IPv4 ke IPv6 telah berlaku dengan kelambatan glasier. Pelancaran rasmi IPv6 adalah pada tahun 2011 dengan Hari IPv6 Sedunia. Sejak itu, Pihak berkuasa internet telah berusaha keras untuk melaksanakan sistem baru.

ipv6 dijelaskan

Alamat IP 128-Bit

Walaupun IPv4 menggunakan alamat IP 32-bit, Protokol Internet yang lebih baru menggunakan alamat 128-bit. Daripada sedikitnya 4,3 miliar alamat IP, IPv6 menawarkan 3,4 X 10 hingga ke-38 atau 340 undecillion alamat.

Itu jumlah yang sangat besar. Alamat IP 128-bit biasa mungkin kelihatan seperti ini:

2001: 0db8: 85a3: 0000: 0000: 8a2e: 0370: 7334

Itu adalah alamat yang jauh lebih panjang dan lebih kompleks daripada yang kita ada di bawah sistem IPv4. Kerumitan ini bukan hanya bermaksud kami tidak akan kehabisan alamat IP dalam masa terdekat tetapi juga bahawa setiap peranti kini berpotensi memiliki alamat IP yang unik.

Alamat IP Unik untuk Setiap Peranti

Di bawah sistem IPv4, tidak setiap peranti yang bersambung dengan Internet mempunyai alamat yang unik. Sebaliknya, penghala diberikan satu alamat. Peranti individu yang mempunyai sambungan ke Internet melalui penghala ini tidak semestinya mempunyai alamat IP yang unik. Penghala menerima permintaan data, yang kemudian dikirim ke alamat IP penerima dari sana.

Sepertinya tidak boleh berfungsi.

Lagipun, jika alamat rumah anda sama dengan alamat rumah orang lain, bukankah anda akan selalu mendapat surat mereka dan sebaliknya?

Sistem ini berfungsi kerana sesuatu yang disebut Network Address Translation, atau NAT.

ip awam vs awam

NAT telah berguna kerana memungkinkan untuk peranti rangkaian seperti firewall untuk memberikan alamat awam ke komputer atau bahkan seluruh kumpulan mereka yang beroperasi di dalam rangkaian peribadi. NAT telah digunakan oleh organisasi untuk membatasi jumlah alamat IP terbuka yang berfungsi.

Jenis penggunaan ini penting dari sudut ekonomi dan keselamatan. The kesian ialah NAT berfungsi sebagai ejen antara Internet awam dan rangkaian peribadi.bagaimana nat berfungsi

Anda mungkin menggunakannya sekarang.

Malangnya, NAT mempunyai kekurangan. Ia tidak memberikan keselamatan tambahan, dan bahkan mungkin menjadikan beberapa protokol tidak dapat melindungi peranti tertentu. NAT juga mesti menggunakan beberapa sumber peranti anda berfungsi, yang boleh merugikan.

Dengan IPv6, tidak perlu NAT, kerana terdapat begitu banyak alamat IP yang tersedia di bawah IPv6. Sistem yang beroperasi dengan IPv6 dapat memiliki alamat IP yang unik untuk setiap peranti, jadi ada tidak perlu bekerja melalui penghala.

Kelebihan lain dari IPv6

IPv6 adalah lebih cekap daripada IPv4. Header paket data dipermudahkan, dan fungsi penghalaan jauh lebih diselaraskan. Terdapat lebih banyak sokongan untuk rangkaian peer-to-peer juga.faedah ipv6

Walau bagaimanapun, kebanyakan pengguna Internet peringkat dan fail tidak akan melihat yang luar biasa lompat ke hadapan dalam fungsi dengan beralih ke IPv6. Itu kerana sebahagian besar perubahan berlaku di belakang tabir dan perlahan-lahan.

Ingatlah, sebahagian besar Internet masih berfungsi pada sistem IPv4. Perubahan ke IPv6 adalah tambahan. Oleh kerana semakin banyak peranti dan lebih banyak Internet beralih ke protokol baru, anda akan melihat pemindahan data yang lebih cekap, walaupun ini akan berlaku secara beransur-ansur.

Tempat IPv6 Berdiri Sekarang

pengguna ipv64 mengikut negaraAnda mungkin mengharapkan teknologi yang dimuktamadkan pada tahun 1998 akan menjadi usang sekarang, tetapi kenyataannya dengan IPv6 adalah itu sahaja baru bermula. Hanya sebahagian kecil dari Internet yang telah melalui penukaran ke fungsi IPv6.

Sehingga Mei 2017, hanya ada 37 negara di seluruh dunia yang mempunyai lebih dari lima peratus lalu lintas web mereka melalui IPv6. Tujuh negeri mempunyai 15 peratus lalu lintas web mereka yang dihantar melalui IPv6.

Sekiranya IPv6 mewakili kemajuan teknologi, mengapa tidak dilaksanakan secara lebih meluas? Jawapan ringkasnya ialah berbuat demikian memerlukan banyak wang.

Perisian perkakasan dan pelayan baru diperlukan untuk membuat penukaran.

Perlu diingat juga bahawa ada tiada keserasian ke belakang dengan IPv4. Laman web yang ingin menyambut orang yang menggunakan IPv4 atau IPv6 mesti mempunyai dua versi, satu untuk setiap protokol.

Walaupun begitu, IPv6 semakin popular. Sebilangan besar router dan sistem operasi baru yang tersedia hari ini menawarkan sokongan dan keserasian untuk IPv6. Beberapa Penyedia Perkhidmatan Internet yang paling popular dan banyak digunakan juga menggunakan beberapa fungsi IPv6.

Membuat Suis

Adakah masanya untuk anda mula menggunakan IPv6?

Mungkin anda sudah berada, walaupun ini tidak mungkin berlaku. Sekiranya ISP anda menawarkan IPv6, sebaiknya gunakannya.

Sekiranya anda tidak pasti sama ada anda sudah menggunakan IPv6 atau tidak, anda boleh melayari www.test-ipv6.com untuk mengetahui. Mereka yang sedang menggunakan IPv4 akan melihat skrin yang kelihatan seperti ini:

ujian kesambungan ipv6

Sekiranya anda melihat skrin ini dan ingin mencuba keupayaan IPv6, kemampuan anda untuk melakukannya bergantung pada penghala dan ISP anda..

Dalam enjin carian kegemaran anda, masukkan kata kunci “[pengeluar penghala] ipv6 [ISP anda].” Mungkin juga disarankan untuk menaik taraf ke DD-WRT untuk firmware penghala anda. Perubahan ini harus membuat peralihan kurang rumit.

Mengakses Laman Web IPv6

Anda boleh mengakses laman web IPv6 melalui dua mekanisme yang berbeza. Yang pertama adalah mekanisme peralihan. Pada masa ini, paling popular daripada ini adalah 6to4. Teknologi ini merangkumi data IPv6 dengan komunikasi IPv4 sehingga anda dapat melihat versi laman web yang lebih baru dengan protokol lama.

Mekanisme lain melibatkan hubungan asli. Jenis sambungan ini membolehkan anda memintas peralihan sehingga anda dapat beralih sepenuhnya ke IPv6. Pilih IPv6 asli jika penghala anda memberi anda pilihan ini.

Menggunakan VPN dengan IPv6

Banyak VPN belum bersedia untuk menangani trafik IPv6. Kekurangan ini bermaksud ada bahaya bahawa sebarang trafik IPv6 akan disalurkan melalui ISP anda dan bukannya VPN anda, sehingga anda terdedah. Sekiranya anda pernah mendengar mengenai kebocoran IPv6, ini adalah objektif perbincangan.

lumpuhkan-IPv6

Sebelum memilih VPN, pastikan anda membaca ulasan VPN untuk melihat penyedia mana yang menawarkan perlindungan kebocoran IPv6 dan juga yang memberikan sokongan untuk lalu lintas IPv6. Beberapa pilihan utama Privacy Canada yang mempunyai perlindungan kebocoran IPv6 adalah Surfshark dan NordVPN.

Sebagai alternatif, beberapa perkhidmatan VPN terbaik mungkin mengesyorkan agar anda tidak menggunakan IPv6 jika anda ingin dilindungi sepenuhnya dan peribadi. Permintaan ini mungkin sangat munasabah, terutamanya kerana IPv6 tidak tersedia sekarang. Anda boleh menjangkakannya lebih banyak VPN akan menjadi serasi dengan IPv6 pada masa akan datang.

Sumber:

 • https://searchnetworking.techtarget.com/definition/IPv6-Internet-Protocol-Version-6 
 • https://www.webopedia.com/DidYouKnow/Internet/ipv6_ipv4_difference.html
 • https://www.ipv6.com/general/ipv6-the-next-generation-internet/
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map