Penipuan VPN yang Harus Dielakkan (Dikemas kini)

Teknologi VPN bukanlah perkara baru. Selama beberapa dekad, perniagaan dan individu menggunakannya untuk melindungi data sensitif dan memastikan pergerakan dalam talian mereka tidak dikenali. Sebilangan orang menganggapnya sebagai masalah privasi. Mereka tidak menyukai idea sesiapa, seperti ISP atau penggodam mereka, dapat mengesan lalu lintas web mereka.


Makluman penipuanUntuk orang lain, menggunakan VPN adalah masalah hidup atau mati. Mereka adalah warganegara dan wartawan yang hidup dalam rejim totaliter yang tidak membenarkan ekspresi pemikiran dan pendapat secara bebas. VPN membolehkan mereka mengambil posisi subversif dan tindakan revolusioner tanpa mempertaruhkan nyawa mereka, atau secara harfiah, anggota badan mereka.

Pertimbangkan langkah-langkah yang mungkin anda ambil untuk mengamankan kediaman anda daripada dunia luar. Kamera keselamatan di bahagian luar rumah akan memberi amaran kepada anda tentang kemungkinan penyusup, tetapi anda hanya ingin mendapatkan sistem kamera terbaik dan paling terkenal yang boleh anda beli. Ini adalah satu-satunya cara untuk mempercayai bahawa anda memperoleh wang anda dari sistem.

Perkara yang sama berlaku untuk VPN. VPN terbaik akan melindungi anda dari pelbagai jenis pengintipan, tetapi yang lebih rendah akan membuat anda mudah diserang dari semua sudut. Bagaimana anda tahu VPN mana yang boleh dipercayai?

Mari kita mulakan dengan memeriksa apa yang anda peroleh ketika menggunakan VPN sebelum masuk ke senarai penipuan VPN. Dengan berbekalkan maklumat ini, anda akan dapat membuat keputusan yang tepat apabila tiba masanya untuk memilih VPN untuk rumah atau perniagaan anda.

Kelebihan Menggunakan VPN

Tahukah anda bahawa Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) anda dapat mengesan semua aktiviti dalam talian anda?

Mereka tahu semasa anda log masuk, laman web mana yang anda lawati, apa yang anda lakukan semasa anda berada di sana dan berapa lama anda menghabiskan masa di sana. Mereka dapat melihat aktiviti media sosial anda. Mereka dapat memantau semasa anda mengambil bahagian dalam forum; malah tabiat membeli-belah dalam talian bukan rahsia bagi mereka.

Malangnya, ISP anda bukan satu-satunya pihak yang berminat dengan apa yang anda lakukan dalam talian. Syarikat, seperti peruncit dan penyedia perkhidmatan, mengesan pergerakan anda, mencari peluang untuk menjual sesuatu kepada anda.bagaimana-a-vpn-berfungsiKemudian, ada pengendali yang teduh. Merekalah yang berharap dapat menjangkiti sistem anda dengan perisian hasad, perisian iklan dan perisian lain yang mungkin berbahaya. Mereka sangat ingin mengenali anda dengan lebih baik. Secara khusus, mana-mana maklumat peribadi anda, termasuk nombor kad kredit dan nombor akaun bank anda, mempunyai kepentingan tertentu.

VPN yang kukuh dan disemak dengan baik dapat melindungi anda dari semua ini. Teknologi VPN sepenuhnya menutupi alamat IP anda, membuatnya mustahil untuk dikesan. Terlebih lagi, VPN anda dapat membuatnya kelihatan seperti anda melayari dari Sydney ketika anda sebenarnya berada di Montreal.

Walaupun begitu, jelas bahawa tidak banyak orang yang memanfaatkan semua yang dapat dilakukan oleh VPN.

Peratusan orang yang menggunakan VPN di benua yang berbeza

VPN anda menyulitkan trafik web anda dan berpotensi mengarahkannya ke dua atau tiga pelayan di seluruh dunia. Tidak seorang pun, bahkan ISP anda, dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian. Anda menikmati privasi dan tanpa nama serta ketenangan kerana mengetahui bahawa anda benar-benar selamat semasa berada dalam talian.

Ini seperti memasang sistem keselamatan rumah terbaik di rumah; anda akan tidur lebih lena pada waktu malam dengan mengetahui bahawa anda dan keluarga anda dilindungi sepenuhnya.

Adakah Berbahaya Menggunakan VPN?

Bagi kebanyakan orang, tidak ada bahaya yang berkaitan dengan penggunaan perisian jenis ini; memahami asas-asas VPN dan memilih dengan teliti penyedia yang berwibawa dengan rekod prestasi yang menawarkan keselamatan yang sempurna dan tanpa nama dalam talian adalah kunci.

Sebilangan orang mungkin berada dalam bahaya hanya dengan menggunakan VPN apa pun. Individu ini tinggal di negara yang menindas di mana penggunaan VPN dilarang kerana pemerintah ingin memantau semua aktiviti dalam talian mereka

VPN_ScamWalau bagaimanapun, ini adalah jenis bahaya yang berbeza dari yang sedang dibincangkan di sini. Mungkin juga berbahaya untuk menggunakan VPN ketika itu VPN palsu yang sebenarnya tidak menawarkan perkhidmatan yang diiklankan. Mungkin berbahaya apabila VPN memilih untuk menjangkiti sistem anda dengan pelbagai jenis perisian intip dan virus. Mereka bahkan mungkin mengesan dan merekod pergerakan anda dalam talian, menjual data tersebut kepada penawar tertinggi.

Bukankah itu bertentangan dengan apa yang sepatutnya dilakukan oleh VPN?

Itulah yang menakutkan mengenai puluhan penyedia VPN yang beroperasi hari ini. Ada yang sangat terkenal, berusaha untuk menawarkan perkhidmatan yang boleh dipercayai yang membuat anda selamat dalam talian walau apa pun.

Kemudian, ada VPN yang mengambil wang anda tetapi tidak memberikan apa-apa sebagai balasan kepada anda. Sama buruknya dengan yang “bebas.” Anda boleh bertaruh bahawa kebanyakan VPN percuma ditawarkan pada harga tersebut kerana anda sedang dijual.

Pengguna yang bijak dapat mengelakkan penipuan VPN ini. Semakin banyak anda mengetahui tentang tipu daya khas yang digunakan oleh penyedia yang tidak baik ini, semakin mudah bagi anda untuk menjauhkannya.

Penipuan VPN Khas untuk Dielakkan

Senarai penipuan VPN berikut bukanlah teori. Setiap penipuan ini telah dicuba dan terbukti berjaya melalui perangkap pengguna yang tidak berhati-hati. Jangan biarkan diri anda menjadi mangsa salah satu daripada keburukan ini.

Ini adalah maklumat penting kerana kajian menunjukkan bahawa orang semakin prihatin terhadap privasi dalam talian dan tentang bagaimana syarikat menggunakan data mereka.tahap kebimbangan privasi data pengguna

Tidak ada yang mampu menempatkan diri mereka pada risiko lebih lanjut dengan mengabaikan senarai penipuan VPN ini.

1. VPN Percuma – Ia Lebih Berat dari yang Anda Fikirkan

Siapa yang tidak suka mendapatkan sesuatu untuk apa-apa? Ia semacam membuat anda berasa seperti sedang melepaskan sesuatu, bukan? Atau anda akan berfikir. Tetapi anda lihat, ketika menggunakan VPN percuma, biasanya penyedia perkhidmatan tidak mendapatkan sesuatu.

Sebilangan kecil penyedia VPN ternama menawarkan versi perkhidmatan mereka secara percuma. Biasanya, tahap tanpa kos ini agak terhad sejauh lebar jalur, dan tidak banyak loceng dan wisel yang berkaitan dengannya. Versi percuma ditawarkan dengan harapan anda akan mencuba perkhidmatan dan menjadi pelanggan berbayar. Sekiranya anda mesti memilih VPN percuma, maka hindarilah yang terdapat dalam senarai kami di bawah.

Sayangnya, ada banyak VPN “percuma” yang akhirnya dapat menelan biaya yang besar dari segi waktu, wang dan sakit kepala. Beberapa perkhidmatan ini membataskan anda kepada protokol VPN yang ketinggalan zaman seperti PPTP, yang tidak boleh dipercayai oleh profesional keselamatan. Anda tidak akan mendapat enkripsi yang kuat dengan protokol ini, menjadikan anda mudah menghadapi masalah.

Sebarang VPN yang diberikan tanpa kos kepada pelanggan mesti mendorong pendapatan entah bagaimana. Sekiranya mereka tidak mengambil wang dari orang ramai, maka mereka mesti mendapatkannya di tempat lain. Dengan model perniagaan ini, keuntungan biasanya datang dari menjual tabiat melayari pengguna mereka. Pada dasarnya, VPN berkongsi data pengguna dengan firma di dunia pemasaran.

Sebilangan VPN yang tidak dapat dipertikaikan ini akan memberikan alamat e-mel anda kepada rakan niaga atau pihak ketiga yang tidak dikenali. Syarikat-syarikat lain ini kemudian boleh menggunakan alamat e-mel anda untuk semua jenis tujuan jahat seperti cryptojacking, ransomware, phishing dan menghantar e-mel spam.

VPN lain akan memasukkan perkara seperti suar web, piksel penjejakan dan kuki dalam sistem anda. Ini memungkinkan untuk VPN, dan perusahaan yang membayar VPN untuk memasukkan pelacak ini, untuk melacak lalu lintas web Anda dan menggunakannya untuk tujuan pengiklanan.

Lihat sahaja pendedahan ini dari VPN yang dipanggil Betternet:

Pengiklanan pihak ketiga Betternet

Ingat, anda mendapat apa yang anda bayar. Sekiranya anda ingin melindungi kata laluan anda, maka anda mencari perisian pengurusan kata laluan terbaik yang anda mampu (semuanya cukup murah). Sekiranya anda mahukan privasi dan anonim sebenar dalam talian, maka anda mencari VPN dengan harga yang berpatutan.

2. VPN palsu – Tuntutan yang terlalu bagus untuk menjadi kenyataan

Beberapa syarikat mengiklankan diri mereka sebagai perkhidmatan VPN, tetapi mereka sebenarnya tidak memberikan asasnya. Yang menjadi perhatian awal ialah mereka sering tidak perlu menyulitkan trafik Internet anda. Ini bermaksud bahawa semua yang anda lakukan dalam talian terdedah kepada ISP, pihak ketiga, pemerintah dan penggodam anda.

Sebagai tambahan, VPN yang palsu boleh menyuntikkan perisian hasad ke dalam sistem anda. Dengan adanya perisian ini, VPN dapat menggunakan data yang mereka kumpulkan dari kebiasaan dalam talian anda untuk mengirim iklan yang disasarkan dan email spam kepada anda. Mereka boleh merampas akaun anda, mengunci komputer anda dengan ransomware atau mencuri maklumat perbankan dan data peribadi anda yang lain. Ia membayar untuk mengkaji risiko keselamatan siber yang ada sekarang; berjaga-jaga untuk mendapatkan vektor serangan baru yang digunakan penggodam atau pelaku jahat untuk menyusup ke sistem.

Apabila VPN tidak asli, mereka mungkin menjadikan komputer anda sebagai sebahagian daripada botnet. “Botnet” adalah rangkaian peranti yang didayakan oleh Internet. Masing-masing dijangkiti perisian berniat jahat dan dapat digunakan dan dikendalikan oleh pihak ketiga tanpa pengetahuan pemiliknya. Ini bermaksud bahawa VPN kini dapat menjual lebar jalur anda kepada pembeli mana pun.

VPN yang dijalankan oleh penjahat juga dapat menyimpan semua data peribadi anda sehingga mereka dapat menjualnya kepada orang lain.

Tunggu sekejap. Bukankah anda menggunakan VPN untuk mencegah ISP dan yang lain menjejaki pergerakan dalam talian anda dan menjual maklumat anda? Jangan mencari VPN yang benar-benar penipu.

3. Langganan Sepanjang Hayat – Ini bukan Sepanjang Hayat Anda, Ini adalah milik mereka

Segelintir penyedia VPN menawarkan langganan “seumur hidup” untuk perkhidmatan mereka. Kosnya biasanya rendah. Apabila diproyeksikan selama “seumur hidup,” tentu terdengar jauh lebih murah daripada membayar VPN dalam kenaikan satu atau dua tahun.

elakkan rancangan vpn seumur hidupWalau bagaimanapun, banyak langganan seumur hidup ini tidak sepadan dengan kosnya. VPN yang tidak dipercayai sering membatalkan kontrak ini hanya setelah satu atau dua tahun. Orang lain akan mengumpulkan data anda dan menjualnya kepada pengiklan dan pihak ketiga yang tidak diketahui.

Kadang kala, orang yang mendaftar untuk langganan seumur hidup mendapati bahawa mereka memang betul dihujani iklan setiap kali mereka dalam talian. Lebih-lebih lagi, mereka sering diarahkan ke laman web pihak ketiga yang tidak mahu mereka lawati.

Perlu diingat bahawa VPN yang menjanjikan langganan seumur hidup kemungkinan besar merujuk kepada jangka hayat syarikat mereka, bukan milik anda. Sebilangan VPN jahat ini hanya wujud selama beberapa tahun, mengumpulkan sebanyak mungkin langganan sebelum hilang ke malam.

Lihat semua persembahan seumur hidup dengan sebutir garam.

4. Pengawasan Lima, Sembilan dan 14 Mata – Perjanjian UKUSA

Anda mungkin pernah mendengar pakatan pengawasan antarabangsa yang dikenali sebagai Lima Mata, Sembilan Mata dan 14 Mata di berita. Pada dasarnya, negara anggota pakatan ini telah bersetuju untuk bekerja bersama untuk mengumpulkan dan berkongsi data pengawasan. Rasanya seperti mempunyai agensi perisik global yang melihat ke atas bahu anda setiap kali anda masuk ke Internet.

14-Mata

Apabila VPN beribu pejabat di negara yang merupakan bagian dari salah satu pakatan ini, maka adalah wajar untuk menganggap bahawa apa sahaja yang dilakukan pengguna dalam talian semasa menggunakan VPN itu akan menjadi sasaran pengintipan pemerintah. Walaupun kerajaan Kanada mungkin dilarang mengambil tindakan pengintipan tertentu terhadap warganya sendiri tanpa proses yang sewajarnya, perkara yang sama mungkin tidak berlaku untuk A.S. atau Australia. Sekiranya Amerika atau Australia pengintip mendapatkan beberapa data menarik, mereka akan membaginya dengan pemerintah Kanada. Itu boleh meletakkan warga Kanada di dalam air panas.

Pada asasnya, VPN yang terletak di wilayah ini mungkin diperlukan secara sah untuk merekod log tertentu dan untuk berkongsi maklumat ini dengan pihak berkuasa. Masuk akal untuk memilih VPN yang tidak beribu pejabat di negara 14 Mata untuk memastikan pengalaman “tanpa log” yang sebenar.

VPN terkenal yang tidak boleh anda percayai

VPN tertentu telah mencipta nama untuk semua sebab yang salah dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Walaupun ada yang dilipat, yang lain terus beroperasi. Mempelajari beberapa VPN dan penipuan yang mereka gunakan dapat membantu anda mengenal pasti pemain jahat lain di pasaran. Kami akan meninggalkan anda pautan ke laman web mereka untuk rujukan — tetapi mereka sangat buruk &# x1f61f;. Oleh itu, kami lebih suka tidak.

Potret logo Betternet vpn

Betternet

Dengan perisian berniat jahat yang disertakan dalam kod, menjejaki perpustakaan dan kebocoran alamat IP, Betternet pasti tidak sesuai dengan namanya.

Betternet ditawarkan secara percuma. Bagi orang yang telah memperhatikan artikel ini, itu adalah bendera merah besar. Apabila pelanggan menyedari perkara aneh berlaku di sistem mereka setelah menggunakan Betternet, mereka menghubungi syarikat untuk mendapatkan sokongan pelanggan atau nasihat teknikal, tetapi mereka tidak menerima bantuan yang mereka cari. Ini kerana Betternet tidak benar-benar ada untuk menyediakan perkhidmatan VPN yang boleh dipercayai. They wujud hanya untuk mengumpulkan data anda dan menjualnya kepada penawar tertinggi.

logo archie vpn

Archie VPN

Archie VPN adalah terkenal kerana kecenderungan menyebarkan perisian berniat jahat. Ramai pengguna bahkan mendapat virus semasa menggunakan Archie. Sekali lagi, ini adalah VPN kononnya percuma, dan kadangkala ia tetap muncul di Google PlayStore. Jangan ambil kesempatan jika anda melihatnya.

Logo CrossVPN

CrossVPN

Diiklankan sebagai VPN tanpa had dan percuma, menggunakan perkhidmatan ini dapat menghabiskan banyak waktu. Ia diketahui menjangkiti sistem dengan Trojan jahat selain perisian berbahaya, virus dan perisian intip. Masih boleh memuat turun CrossVPN, tetapi tidak digalakkan.

Logo VPN Flashfree

VPN Percuma Flash

Ia menyebut dirinya VPN, tetapi lebih seperti proksi. Di samping itu, jika anda mendaftar untuk perkhidmatan ini, anda harus memberi Flash kebenaran yang agak berbahaya. Yang lain rflag ed adalah ketiadaan sepenuhnya dasar privasi atau bahkan laman web. Anda pasti tidak akan menjimatkan wang dengan pergi ke penyedia yang dipersoalkan ini.

Logo SuperVPN

SuperVPN

Di permukaan, ini nampaknya bagus. Anda mendapat lebar jalur tanpa had secara percuma. Walau bagaimanapun, VPN yang dikatakan ini menginginkan akses sepenuhnya ke telefon anda, melampaui apa yang diperlukannya. Iklan tidak henti-henti pada perkhidmatan ini, yang menjengkelkan. Penting untuk diperhatikan aplikasi ini ditandakan sebagai perisian berniat jahat di pelbagai bidang kuasa.

VPN Pelindung WiFi

VPN Pelindung WiFi

Diganggu oleh tuduhan gagal melindungi pengguna yang memilih perkhidmatan mereka dengan secukupnya, WiFi Protector adalah perjudian buruk. Pelanggan telah membuat tuduhan spyware dan adware. Sekiranya anda ingin memastikan pengalaman dalam talian anda tanpa nama, cari di tempat lain.

VPN mudah

VPN mudah

VPN Mudah adalah perkhidmatan mahal yang tidak melindungi pelanggannya sebagaimana mestinya. Dalam senarai penipuan VPN ini, ini adalah salah satu yang paling teruk kerana mencatat kuki. Selain itu, dasar privasinya secara praktikal tidak sesuai. Tidak ada alasan untuk mempercayai penyedia ini.

Cara Mengelakkan Penipuan VPN

Mencari VPN yang betul memerlukan banyak kerja, tetapi ia bermanfaat. Cari penyedia VPN yang dinilai tinggi di pelbagai platform. Sebaik-baiknya, mereka mempunyai dasar privasi yang jelas sehingga anda tahu dengan tepat maklumat apa, jika ada, yang disimpan.

Penting untuk melakukan beberapa usaha untuk mengetahui di mana VPN beribu pejabat. Melangkaui negara 14 Mata untuk memastikan bahawa privasi anda dilindungi sepenuhnya.

Selain itu, cari VPN yang terdahulu mengenai penggunaan protokol VPN berkualiti tinggi seperti OpenVPN. Dengan cara itu, anda dapat memastikan bahawa lalu lintas web anda disulitkan dengan betul.

Anda juga perlu membayar VPN. Menjaga pelayan berkualiti tinggi memerlukan banyak wang, tetapi anda mahukan VPN yang menggunakan pelayan yang hebat. Dalam permainan ini, anda mendapat apa yang anda bayar.

Pemikiran Akhir

Sekiranya anda ingin melindungi diri anda dalam talian, maka penting untuk menggunakan perkhidmatan VPN yang mempunyai reputasi baik seperti NordVPN. Sayangnya, pada masa ini, banyak penyedia VPN lebih berminat menjual data peribadi anda daripada mereka melindunginya.

Dengan mengenal pasti penipuan dalam senarai ini, anda boleh menghindarinya dan membuat keputusan yang bijak. Ingatlah selalu, jika mereka tidak mempunyai produk, mereka sebenarnya dapat menjana wang, maka anda mungkin adalah produk

Soalan Lazim

S: Bolehkah anda mempercayai VPN percuma?

J: Jarang sekali. VPN percuma tidak ditawarkan oleh organisasi amal. Mereka mesti menjana wang. Ini bermaksud bahawa anda akan dihujani iklan dan berisiko menyebabkan data dan tabiat dalam talian anda dijual kepada penawar tertinggi.

S: Bolehkah penyedia VPN melihat lalu lintas?

J: Ada kemungkinan penyedia VPN dapat melihat lalu lintas web anda, tetapi yang baik tidak berminat untuk melakukannya. Sebenarnya, mereka berusaha keras untuk tidak melihat aktiviti dalam talian anda.

Sayangnya, penyedia VPN yang jahat bukan sahaja mengintip trafik web anda, mereka juga menjangkiti komputer anda dengan virus dan perisian berniat jahat. Data anda akan dijual kepada pihak ketiga, dan anda tidak dapat memastikan siapa lagi yang menggunakan lebar jalur anda. Hanya gunakan VPN yang bereputasi baik untuk memastikan masalah ini tidak timbul. Untuk perlindungan tambahan, pertimbangkan untuk melayari menggunakan mesin carian peribadi.

S: Bolehkah VPN mencuri data?

J: Penyedia yang bereputasi tidak akan, tetapi banyak VPN percuma atau tidak boleh dipercayai akan melakukannya. Orang-orang yang mengendalikan syarikat-syarikat ini hanya ingin membuat keuntungan, dan mereka tidak keberatan mencuri.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me