Двойна VPN & Как да настроите VPN верига |


Какво е двойна VPN свързаност?

Въпреки че името може да означава, че използвате 2 VPN едновременно, това обикновено не е така, освен ако не настроите двойна VPN връзка с два различни VPN доставчика. Обикновено двойна VPN връзка е, когато използвате два VPN сървъра едновременно.

Как работи двойна VPN?

По принцип, вместо само да имате трафик и онлайн данни, защитени веднъж от един VPN сървър, той ще бъде защитен два пъти от два VPN сървъра.

Много хора изглежда смятат, че двойна VPN връзка означава, че вместо криптиране AES-256, например, те ще бъдат защитени с криптиране AES-512. Въпреки че не е напълно правилно, това не е твърде далеч от истината.

Вместо същото ниво на криптиране да бъде удвоено самостоятелно, към него се добавя друго ниво на криптиране. Обикновено вашият онлайн трафик ще достигне до мрежата след преминаване през VPN сървъра.

При двойна VPN връзка вашият трафик преминава през един VPN сървър и след това се пренасочва през друг VPN сървър и едва след това вашите заявки за връзка достигат до Интернет.

За да получите по-добра представа за това как работи двоен VPN, ето един прост преглед на процеса на свързване:

Двойна VPN

Така като цяло, вашият онлайн трафик се криптира, декриптира, прекодира и дешифрира още веднъж, преди да достигне до световната мрежа. След това преминава през същия процес, преди исканите от вас данни да достигнат до вашето устройство.

Освен това, при двойна VPN връзка, вашият истински IP адрес се маскира два пъти вместо само веднъж, тъй като се скрива зад два адреса на сървъра.

Можете ли да използвате няколко VPN едновременно?

Да, всъщност не сте ограничени само до две едновременни VPN връзки. Можете да имате няколко VPN връзки едновременно. Когато направите това обаче, той вече не се нарича двойна VPN връзка, а VPN верига, VPN каскад или мултихоп VPN (тъй като трафикът скача през множество сървъри).

VPN вериги

Така че, вместо да преминавате през вашия трафик през два VPN сървъра, можете да го накарате да премине например през три или четири сървъра. Всеки сървър предлага допълнителен слой за криптиране и добавя още IP адрес в микса, като допълнително гарантира вашата онлайн идентичност.

Предимствата на двойните VPN връзки

Повечето от предимствата, за които трябва да знаете, включват получаване на по-висока степен на интернет сигурност и поверителност.

Като цяло тук са специфичните предимства на използването на двойна VPN връзка:

 • Вторият VPN сървър, с който се свързвате, няма да знае какъв е вашият истински IP адрес, тъй като ще вижда само адреса на първия VPN сървър.
 • Вашият онлайн трафик и данни са кодирани два пъти (или повече, ако настроите VPN верига с много хопове).
 • Връзките между сървърите могат да бъдат направени да се редуват между TCP и UDP, предлагайки ви малко по-добро ниво на онлайн сигурност.
 • Двойната VPN връзка намалява риска да бъдете изложени на атака на корелация на трафика (корелация между входящия и изходящия трафик на VPN сървър). Въпреки това е важно да се спомене, че подобна атака е малко вероятно да ви се случи като VPN потребител. Все пак, това е предимство на използването на двойна VPN връзка.

Освен това, ако решите да настроите мултихоп VPN връзка, ще можете да скриете цифровите си отпечатъци зад множество геолокации (тъй като използвате повече от два VPN сървъра).

Недостатъците на двойните VPN връзки

„За какво трябва да се притеснявам, ако използвам двойна VPN връзка или VPN верига?“

Не е много, за да бъда честен. Основният и единичен проблем с настройката на двойна VPN връзка или многопилотна VPN верига е намаляването на скоростта на връзката. В крайна сметка говорим за това, че връзката ви преминава през два или повече VPN сървъра и множество процеси на криптиране едновременно. Това ще вземе своето влияние върху скоростта на вашия интернет.

Можете да предотвратите известна загуба на скорост, като използвате само VPN сървъри, които са ви географски близо, но процесите на шифроване, декриптиране и повторно кодиране все пак вероятно ще забавят скоростта ви онлайн.

Сега има много неща, които влияят върху каква VPN скорост ще получите, така че ако искате да научите повече за това, вижте това ръководство, което написахме по темата. Но основната идея е, че трябва да очаквате известна загуба в производителността, ако изпълните двойна или мултихоп VPN връзка.

За да получите представа за какво говорим, ако имате 100 Mbps връзка, VPN връзка с четири хопа може да намали скоростта на изтегляне до около 25 Mbps (при условие че имате стабилна интернет връзка и устройство, което не е твърде остарял, разбира се).

Освен това двойна или верижна VPN връзка обикновено е по-скъпа от обикновената. Независимо дали говорим за доставчик на VPN, който предлага вградени двойни или верижни VPN връзки, или просто използва няколко сървъра от различни доставчици, ще плащате повече пари.

Как да веригите VPN

Има много начини да настроите двойна VPN или верижна VPN връзка. Според нашето изследване това са най-добрите варианти:

1. Doublehop VPN

Doublehop VPN обикновено е функция, предлагана от някои доставчици на VPN. По принцип, когато се свържете с конкретен VPN сървър, връзката ви веднага се свързва с друг сървър и едва след това вашите заявки достигат до мрежата.

Така например, пример за двойна VPN връзка би бил доставчик, който предлага Канада-САЩ връзка. Когато се свържете с Canada VPN сървъра, вашият трафик след това се изпраща през американския сървър до Интернет.

Имайте предвид, че връзките обикновено са статични, което означава, че не можете да изберете кои VPN сървъри ще използвате в двойната ви VPN връзка.

2. Самостоятелно конфигурируеми Multihop VPN връзки

Тези връзки са основно VPN каскадни, но доставчикът на VPN ви позволява да ги конфигурирате в VPN клиента. По същество можете да изберете кои сървъри искате да бъдете част от каскадата VPN.

Общият брой хмелове зависи от това, което предлага VPN доставчикът, но стандартът е до четири VPN сървъра.

Моля, имайте предвид, че доставчиците на VPN, които предлагат такива функции, обикновено имат по-ценови абонаментни планове.

3. Настройка на рутера + VPN връзки с клиенти

Един сравнително лесен начин да настроите двойна VPN връзка е да конфигурирате VPN услугата на вашия рутер и след това да инсталирате VPN клиента на едно от вашите устройства (като мобилния си телефон, например).

Верижна VPN настройка на рутера

По този начин всеки път, когато се свържете с интернет у дома чрез посоченото устройство, ще използвате двойна VPN връзка, тъй като трафикът ви първо ще премине през VPN сървъра, конфигуриран на вашия рутер, а след това през втория VPN сървър, към който се свързвате чрез клиентът.

4. Разширение на браузъра + VPN клиентски връзки

Ако вашият доставчик на VPN предлага защитен прокси браузър заедно с клиента, можете да комбинирате и двете в една връзка. Идеята е първо да се свържете към VPN сървър чрез клиента, а след това към друг през разширението на браузъра.

Моля, имайте предвид, че ако направите това, няма да получите точно двойна VPN връзка, тъй като повечето VPN разширения са прокси (които са различни от VPN), което означава, че вместо това получавате VPN + прокси връзка. Все пак решихме да добавим този метод в списъка, тъй като все още е добър начин да скриете геолокацията си зад два различни сървъра едновременно.

Ако планирате да направите това, препоръчваме да се придържате към официални разширения, предоставени от надеждни, платени доставчици на VPN. Въпреки че има много безплатни, самостоятелни прокси сървъри в браузъра, не е много безопасно да ги използвате. По-рано е установено, че тези разширения правят неща като продажба на честотна лента на потребителя или изтичане на потребителски IP адреси.

5. Домакин машина + виртуална машина

Идеята е доста проста, но настройването на всичко може да бъде малко сложно, ако не сте запознати с концепцията за виртуална машина.

По принцип използвате услуга като VirtualBox (безплатна), за да инсталирате виртуална операционна система в рамките на съществуващата ви операционна система (като например Windows XP виртуално инсталиран в Windows 7).

След като приключите с процеса на инсталиране, конфигурирате VPN клиента във виртуалната машина. След това първо стартирате VPN на хост машината (вашата основна операционна система), а след това стартирате втория VPN клиент във виртуалната машина.

Единственият недостатък на този метод е, че се нуждаете от сравнително мощна система, която може да се справи с многобройните процеси на шифроване и декриптиране на VPN и самата виртуална машина.

Естествено, всъщност можете да настроите друга виртуална машина в рамките на съществуващата виртуална машина, за да превърнете текущата двойна VPN връзка в тройна VPN връзка (и така нататък), но това може да доведе до по-голяма такса за ресурсите на вашата система.

6. VPN верига с различни доставчици

В този случай трябва да настроите VPN верига с повече от един VPN доставчик, като използвате VPN сървър от всеки един. Общият брой на доставчиците зависи от това дали искате просто двойна VPN или мултихоп VPN с до четири или повече хмела.

Що се отнася до това как да веригирате VPN по този начин, можете да използвате почти всички опции, споменати по-горе.

Например, можете да настроите VPN услуга от един доставчик на вашия рутер, да инсталирате VPN клиент от друг доставчик на вашия лаптоп и след това да стартирате друг клиент от друг VPN доставчик във виртуална машина на вашия лаптоп.

Разбира се, този метод ще бъде доста скъп, тъй като ще трябва да плащате за отделни абонаменти.

Имате нужда от мощен VPN, за да осигурите връзките си?

Ако искате да настроите VPN верига със сървъри от множество доставчици, CactusVPN ви покрива с високоскоростни световни сървъри, всички с неограничена честотна лента.

Всеки един сървър е защитен с AES криптиране от висок клас, така че можете да бъдете сигурни, че връзката ви ще бъде безопасна и здрава, когато премине през нашия сървър. Нещо повече, можете също да изберете кой VPN протокол да използвате (предлагаме високо сигурни протоколи като SoftEther и OpenVPN) и не съхраняваме никакви регистрационни файлове.

Освен всичко това, ние предлагаме удобни за потребителя приложения за най-популярните платформи.

Приложение CactusVPN

Възползвайте се от нашата безплатна пробна версия

Ако искате да се уверите, че нашата услуга може да отговори на всички ваши нужди, преди да изберете абонаментен план, можете първо да тествате задвижване на нашата VPN услуга за 24 часа – не са необходими данни за кредитна карта.

И това не е всичко – след като станете потребител на CactusVPN, ние пак ще имаме гърба си с 30-дневна гаранция за връщане на парите, ако услугата не работи както е рекламирана.

заключение

Двойната VPN връзка е по същество, когато използвате два VPN сървъра едновременно. Трафикът ви се криптира два пъти, а геолокацията ви е скрита зад два IP адреса. Възможни са едновременно няколко VPN сървърни връзки (като до три, четири или повече), а когато го направите, се нарича VPN каскадно, VPN свързаност с многократна VPN или верига VPN.

Някои доставчици на VPN предлагат вградени функции, които ви позволяват да използвате двойна VPN връзка или да настроите VPN верига, но нещо подобно идва с по-голяма цена. Можете също да конфигурирате такава връзка по други начини – като използване на сървъри от множество VPN доставчици, използване на виртуални машини или настройване на VPN на рутер и VPN клиент на устройство.

Заслужава ли двойна VPN връзка или VPN верига? Е, те предлагат по-високо ниво на сигурност и поверителност онлайн, но могат също да повлияят негативно на скоростта на връзката ви и да ги забавят доста малко. Като цяло, тези видове VPN връзки са по-подходящи за хора, които се нуждаят от много сигурност в Интернет – например журналисти и податели на сигнали, например.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map